Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Waar blijft de Nederlandse opstand?

  •  
01-12-2011
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Als Youp mee wil werken aan een alternatief dat de rekening bij de 1 procent durft te leggen, is hij meer dan welkom
Youp van ‘t Hek schreef afgelopen zaterdag wat velen denken: Nederland is een heel naar rechts en benauwd land geworden. En dat moeten we niet willen. Lof en bijval alom, maar van een massale protestbeweging wil het maar niet komen. Hoe kan dat toch?
Progressief Nederland is gefrustreerd. Dit kabinet sloopt lachend alles dat ons en toekomstige generaties lief is en de oppositie lijkt niet verder te komen dan een motie van afkeuring. Het bezielde betoog van journalist Govert Schilling spreekt boekdelen. Hij vraagt zich af waar de protesten blijven en hoopt vurig dat Youp of een andere BN’er de boel op sleeptouw wil nemen – als het maar ‘iemand is met een hart en een stem. Iemand die ons in beweging krijgt.’
Schillings artikel is typerend voor de stand van links: boos, bezorgd en bereid in actie te komen, maar zonder vertrouwen in eigen kracht, verward over het succes van rechts en blind voor eigen ideologische zwaktes. Niet gek dus dat het uitblijven van een volksopstand sommigen tot wanhoop drijft. Maar willen we tot nieuwe inzichten en doorbraken komen, dan kunnen we niet om het doorgronden van deze vraagstukken heen.
Vooropgesteld is het helemaal niet zo gek is dat het verzet hier op een wat lager pitje staat dan elders in Europa. Daarin spelen zowel subjectieve als objectieve factoren een rol. Bovenalles de ongelijkmatige ontvouwing van de economische crisis. Vooralsnog lijkt het er op dat Nederland de dans ontspringt. Er is hier geen 40 procent jeugdwerkloosheid zoals in Spanje. Er zijn hier nog geen ontslaggolven. Volgens het SCP zullen de gevolgen van de crisis pas echt voelbaar worden vanaf 2012.
Hoewel er geen één-op-één relatie is tussen crisis en actiebereidheid, is die realiteit geen detail. Het maakt Ruttes verhaal dat we ‘nu moeten snoeien om straks weer te groeien’ makkelijker verkoopbaar. Al helemaal omdat het hele politieke spectrum onderschrijft dat er ‘nou eenmaal bezuinigd moet worden’.
Daarbij hebben we te maken met een gevestigd links en een vakbondstop die steeds meer naar de krappe marges van de onderhandelingstafel kijken om dingen gedaan te krijgen. Links is actievoeren ontleerd en opgeschoven naar het pluche. Zelfs Jan Marijnissen zei onlangs nog dat het woord socialisme bezoedeld is en de SP zich beter ‘sociaal-democratisch met wat erbij’ kan noemen.
Dit is tekenend voor de trend: voor links staat besturen centraal. Protest is de garnering bij het electorale profiel geworden, in plaats van de noodzakelijke druk om tot echte verandering te komen. In die context is het niet verwonderlijk dat we bij het aantreden van het meeste rechtse kabinet uit de parlementaire geschiedenis niet in één klap naar de vijfde versnelling kunnen optrekken.
Maar geen van die factoren betekent dat de situatie in lood is gegoten. Nederland is onlosmakelijk verbonden met de schuldencrisis. Met de ontrafeling van de eurozone zullen we ook hier te maken krijgen met een neerwaartse spiraal van faillissementen, massaontslag en huisuitzettingen. Dan zal duidelijk worden dat Ruttes belofte net zo’n fabeltje is als het ‘zoet na het zuur’ van Balkenende.
Daarnaast beginnen er serieuze scheuren te ontstaan in de poldertraditie. De crisis in de FNV-top is een uiting van een richtingenstrijd tussen vasthouden aan de strategie van gefaseerd inleveren of omschakelen naar een koers van mobiliseren en als vakbeweging weer je tanden laten zien.
Ook de wereldwijde Occupybeweging is een uiting van deze trendbreuk. Ze heeft in een paar maanden tijd het debat over ‘wat het probleem is’ verschoven van de machtelozen naar de machtigen; van moslims, migranten en mensen die zogenaamd niet zouden willen werken, naar de bankiers, corrupte politici en de graaiers aan de top.
Die impact is het grootst in de VS, waar nu Occupy en niet de Tea Party de toon zet, maar ook in Nederland heeft de leus van ‘Wij zijn de 99%’ een gevoelige snaar geraakt. De kracht van deze beweging is haar zelfactiviteit en haar frisse kritiek op het kapitalisme. Het zijn de kiemen van een nieuwe, strijdbare politiek van onderop, tegenover de oude mentaliteit van ‘mag het ietsje socialer en eerlijker?’
Wat betekent dit voor het perspectief van een protestbeweging in Nederland? Ten eerste dat we de barsten in het neoliberale bezuinigingsverhaal moeten vergroten. Daar moet een wig tussen gedreven worden en daar moet links op hameren. Nee, de vrije markt werkt dus niet. Publieke diensten horen in publieke handen.
Nee, het is niet onvermijdelijk dat gewone mensen de rekening moeten betalen voor een crisis die zij niet veroorzaakt hebben. Ja, we hebben alternatieven. Haal het geld waar het zit. Haal het bij de Quote 500, hun hypotheekrenteaftrek, de belastingontduikende bedrijven, de JSF en de oorlogsmissie in Kunduz.
Ten tweede moet links ophouden met haar morele appèl. Daar geef ik Kustaw Bessems met zijn ‘tips voor links protest’ gelijk. We hebben nu een jaar lang geroepen dat we verontwaardigd zijn over de onmenselijkheid van dit kabinet, over het uitzetten van vluchtelingen en het bezuinigen op chronisch zieken. Het werkt niet. Dit kabinet heeft een missie en is uit principe net zo doof als ze blind is.
De les is dat wie niet luisteren wil, moet voelen. Staken, blokkeren, bezetten – dát zijn de middelen die progressief Nederland ter hand zou moeten nemen om het tij te keren. En zullen we voor wat inspiratie wat vaker de grens overkijken? Groot-Brittannië heeft gisteren bewezen dat massastakingen geen puur Zuid-Europees verschijnsel meer zijn.
Bovendien is er hier wel degelijk een begin van strijd die verschil kan maken. Afgelopen 20 november legden werknemers van het openbaar vervoer het werk neer in de grote steden. Stakende schoonmakers, Milieudefensie en activisten van de Occupy-beweging kwamen hen steunen. De stakers namen op hun beurt deel aan de aansluitende ‘Mensen Boven Winst’-manifestatie op de Dam.
Nee, dit waren nog lang geen honderdduizenden demonstranten. Maar dit soort kruisbestuiving tussen daadwerkelijke actiedruk en een alternatief dat de rekening bij de 1 procent durft te leggen is wel degelijk de weg vooruit. Als Youp daar ook aan wil meewerken, is hij meer dan welkom.

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 12:59

Topverhaal. Bedankt Maina. Ik vond deze opmerkelijk: 'Zelfs Jan Marijnissen zei onlangs nog dat het woord socialisme bezoedeld is en de SP zich beter 'sociaal-democratisch met wat erbij' kan noemen.' : ))))

Echo10
Echo101 dec. 2011 - 12:59

Ik heb het al eens eerder gepost, de 99% staat voor boosheid over de graaicultuur, de arrogantie van de macht en het gevoel van machteloosheid van een individu die dagelijks vastloopt in bureacratie. Dit heeft niets te maken met links of rechts (anders was het ook niet 99% geweest maar hooguit de helft). Deze boosheid laat daarom ook zien aan beide kanten van het politieke spectrum (Tea Party, Occupy, Pim Fortuin/PVV, etc). En daarom.....als we de boosheid loskoppelen van een politieke stroming (mischien met een komiek als Youp op kop, of Youp samen met een komiek ter rechterzijde), kunnen we een echte storm ontketenen. Dat wordt het pas echt leuk.

KingBenzai
KingBenzai1 dec. 2011 - 12:59

Wie niet inziet dat de hebzucht van 1% op de wereld momenteel ervoor zorgt dat van de overige 99% zo´n 80% steeds dieper de afgrond inzakt, die is sowieso niet te helpen. Dit even mbt het feit of die 1% wel genoeg geld hebben om -wereldwijd- een financiële injectie te geven. Hou op met bleren want dat hebben ze WEL degelijk. En wie de quote 500 aanhaalt om daaruit te concluderen dat die 1% niks voor Nederland kan betekenen, die gelooft waarschijnlijk ook nog in elfjes, kaboutertjes en de tandenfee... Dhr. van der Zwam haalt een interessant punt aan. Waarom komt die 99% niet in opstand? Het grappige is dat Joop.nl een fantastisch platform zou kunnen zijn om een dergelijk tegengeluid te laten horen. Alleen drukt Joop.nl liever een artikel af met pure reclame voor een boekschrijfster die haar voorkeur voor gekleurde mannen graag regelmatig openbaar maakt en/of de klaagzang van een Playboy-miepje wiens echte naam bekend is geworden *THE HORROR*... En dat geeft heel goed aan waaraan het ontbreekt in Nederland: iemand die als eerste de draad van (bv.) de occupy beweging oppakt, durft om zich heen te kijken, realistische, overwogen beslissingen neemt die objectief overwogen zijn en zeker iemand die niet de ´omdat de ander dat zegt, doen wij lekker iets anders´-mentaliteit van de huidige oppositie doorvoert. Iemand die de idealen van links/rechts omzeilt om het ideaal van de hele samenleving te dienen. Iemand die de vinger op de zere plek legt en die de leiding op zich neemt. Die 99% missen een LEIDER die opstaat en ballen toont!!!!!

Bertdneerste
Bertdneerste1 dec. 2011 - 12:59

bij het lezen van dit stuk krijg ik het idee dat de schrijver de zaken door een gekleurde bril bekijkt. die lof en bijval alom heb ik nergens mogen horen bijvoorbeeld. en de gevoelige snaar van de occupy beweging is er wel, maar ik denk niet op de manier die de schrijver voor ogen heeft. dus, een enorm subjectief artikel is nog geen universele waarheid

Emery
Emery1 dec. 2011 - 12:59

..En zullen we voor wat inspiratie wat vaker de grens overkijken?... Opmerkelijk statement. Dat is toch het verwijt wat aan rechts gemaakt moet worden? Links en rechts polderen er vrolijk op los. Beetje langer werken hier, verblijfsvergunninkje daar. Voor wat, hoort wat en binnenkort met z'n allen rond de schoorsteen en onder de kerstboom. Voor een enkeling is dat niet genoeg. Die slaat z'n tent in het centrum van de stad op, maar vraagt zich na verloop van tijd wanhopig af waarom (bijna) iedereen dat wel best vindt. Gerommel in de marge heet dat. Ik zou maar wachten met deen oproep tot opstand totdat er werkelijk in NL iets aan de hand is.

miek652
miek6521 dec. 2011 - 12:59

Ik, en veel mensen met mij, vragen zich af: willen we in zo'n land leven? Er worden m.i. veel verkeerde keuzes gemaakt. Het gaat allemaal om geld. De natuur moet wijken, kunst en cultuur worden kapotbezuinigd. Mensen leven steeds individualistischer. Ik heb er behoefte aan dat mensen weer compassie met elkaar hebben, dat mensen weer solidair worden.Er is lang gestreden voor bepaalde rechten. Bijv. het recht op goede gezondheidszorg, goeie cao's. Nu hoor ik dat de CAO's desnoods maar over de schutting moeten worden gegooid. Ik kom uit een rood nest. Mijn ouders, vooral mijn moeder, heeft gestreden voor deze voorzieningen. Ik heb twee kinderen met autisme en adhd. Op school krijgen ze geen begeleiding meer. Ze kunnen niet zonder. Ze hebben die extra zorg en begeleiding keihard nodig om zich te kunnen handhaven. Oudste heeft nu Wajong, maar krijgt straks geen uitkering meer omdat wij werken. Zo kan hij niet een zelfstandig bestaan opbouwen. Om te kunnen meedoen in de maatschappij, bijv. werk, heeft hij begeleiding nodig. Die wordt niet betaald door het UWV en mag ook niet vanuit het PGB want geen AWBZ zorg. Kortom wij betalen het zelf. Maar die rekeningen zijn zo hoog dat valt niet op te brengen. Straks moeten we de keus maken de begeleiding te stoppen, en dan weten we nu al dat het bergafwaarts zal gaan. Totdat hij ontslagen wordt en we weer terug moeten naar het UWV maar er wordt bezuinigd op reintegratiemiddelen. Zo krijgt hij nooit een eerlijke kans om als een volwaardig burger te functioneren. Je wordt door dit kabinet keihard afgerekend op je handicap. Doordat we het PGB verliezen kan er straks geen begeleiding op maat gegeven worden. Maar om mee te draaien in onze maatschappij hebben onze kinderen nu eenmaal begeleiding nodig. Dan heb ik het nog niet eens over hoge eigen bijdragen voor ggz en awbz. Minister Schippers zegt doodleuk dat psychische stoornissen geen echte ziekten zijn. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten vindt dat het aantal diagnoses naar beneden moet. Alsof wij voor de lol een diagnose willen!! Alsof dat een keuze is!! Er is jarenlang strijd geleverd om mensen met een handicap of chronische ziekte mee te laten participeren in de maatschappij. Maar Rutte spreekt van een gelukmachine. Ik ben altijd optimistisch geweest over de kansen van onze kinderen. Met een beetje begeleiding hier en daar zou het toch moeten lukken. Ze zouden begeleid kunnen wonen en wij zoude samen met hun en zorgverlener een plan voor begeleiding opstellen. Nu worden we afhankelijk van een zorginstelling. Die misschien eens in de week eens langskomt. Snel snel terwijl onze kinderen rust en aandacht nodig hebben. Steeds een ander gezicht wellicht ookal een reden tot stress. Ik zie de toekomst helemaal niet meer zo positief tegemoet. Want als er aan alle kanten aan begeleiding wordt getornd zijn onze kinderen een levenlang afhankelijk van ons. Dat is de realiteit. Niks zelfstandig bestaan. Ik denk dat de mensen de gevolgen moeten voelen willen zij meer in opstand komen. De gevolgen zijn nog te weinig merkbaar. Ik hoop dat mensen wakker worden en zal alles doen in mijn vermogen om ze te laten beseffen dat ons heel zware tijden te wachten staan! Miek http://ouderplatformverontrusteouders.blogspot.com

Patrick Faas
Patrick Faas1 dec. 2011 - 12:59

De termen 'sociaal-democratisch' voor 'socialistisch,' 'christen-democratisch' voor 'christelijk' en 'anti-islamidealistisch' voor 'fascistisch,' getuigen inderdaad van schaamte voor het eigen gedachtegoed. Een zwaktebod dus. De naam 'Internationale Socialisten' bevalt mij goed, maar ik ken de club en helaas zijn veel van die zogenaamd 'internationale' socialisten (SP aanhangers) helemaal niet internationalistisch. Velen hebben een eigen-arbeiders-eerst mentaliteit en sluiten de ogen voor de sociale en verbindende dimensie van de EU. Een goede naam is dus niet genoeg. Een 'internationale' socialist dient ook werkelijk strijden voor internationale solidariteit.

klaroengeschal
klaroengeschal1 dec. 2011 - 12:59

Ach, iemand die de Quote 500 leest en het heeft over het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek voor huizen boven de € 350.000 maakt gebruik van hetzelfde denkkader als de VVD. Eén van de eindeloze variaties op het liberale gedachtegoed. Is huizenbezit (een huis staat op een stukje grond) dan geen diefstal van de gemeenschap? Daarbij wil ik opmerken dat wij met z'n allen wellicht niet tot de 1% behoren, maar wel tot de 10%. Het gaat ontzettend, maar dan ook ontzettend goed in dit land. Armoede in dit land wordt gedefinieerd aan de hand van hoeveel extra's (sport, computerspelletjes, enz.) een moeder een kind moet ontzeggen. Armoede wordt hier niet gedefinieerd aan de hand van hoeveel mensen er sterven van de honger, of omkomen door geweld, of uitgebuit worden door werkgevers waardoor men 7 dagen per week moet werken voor een euro per dag. Wij zijn de 10% die de overige 90% de armoe in drukken en dan hebben we het lef om dit soort tendentieuze stukjes te schrijven over hoe erg het hier wel niet is. Ik zou de auteur aanraden om dit verhaal te vertellen in Eritrea, of Bangladesh, maar daar hebben ze waarschijnlijk geen internet.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 12:59

Waarvoor zou men dan voor moeten gaan staken?? 0.5% extra loonsverhoging? Verder is de Eurocrisis niet iets dat de Nederlandse regering kan oplossen, dus staken heeft compleet geen zin. Overigens heeft de top 1% echt niet genoeg geld om alle problemen op te lossen. Zeker niet in NL waar de top 50% trouwens al alles voor die andere 50% aan het betalen is.

1 Reactie
Winston2
Winston21 dec. 2011 - 12:59

"Verder is de Eurocrisis niet iets dat de Nederlandse regering kan oplossen..." En dat is het mooie aan deze crisis voor de neoliberalen: *elke* nationale overheid kan deze smoes nu gebruiken!!

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 12:59

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Winston2
Winston21 dec. 2011 - 12:59

"In Amerika is er reden voor zoiets als Occupy omdat daar de rijken weinig belasting betalen. Maar in Nederland vind ik Occypy en andere protestacties tamelijk onnodig..." Heb jij dan niet door dat dit een wereldwijd probleem is? Je zou gelijk hebben als Nederland haar eigen politiek nog zou uitstippelen; dan zouden we bijvoorbeeld ook niet zo draconisch hoeven te bezuinigen... sorry, "ombuigen".

BasVV
BasVV1 dec. 2011 - 12:59

Ik vind het niet vreemd dat de actiebereidheid klein is. Een ruime meerderheid van de kiezers steunt dit gedoog kabinet. Meteen vanaf het begin was duidelijk dat er fors bezuinigd moet worden. Blijkbaar hebben ze de kiezers duidelijk genoeg kunnen maken dat dit noodzakelijk is. En dat blijkt nu ook wel. Uiteindelijk gaan de minima er niet op achteruit. Prima toch. En occupy is zo'n klein elitair gebeuren dat gewoon gedoogd wordt. Je hoort en leest er nauwelijks over. Logisch. Want ze hebben helemaal geen boodschap.

3 Reacties
Ineses
Ineses1 dec. 2011 - 12:59

Geloof maar niet dat een ruime meerderheid achter dit kabinet staat. Iedereen die ik spreek ziet dit kabinet liever gisteren vallen dan morgen. Met dit kabinet zitten we met een paar jaar in dezelfde situatie als Griekenland nu. En dan is het enige waar op bezuinigd kan en moet worden de hypotheekrenteaftrek, want ergens anders is dan niets meer te halen. De HRA kost de schatkist jaarlijks 12 miljard.

arieroos
arieroos1 dec. 2011 - 12:59

[Ik vind het niet vreemd dat de actiebereidheid klein is. Een ruime meerderheid van de kiezers steunt dit gedoog kabinet. ] Waar haal je dat nu weer vandaan ? De gedoogcoalitie heeft nog nooit een meerderheid gehad in een peiling, en het aantal gepeilde zetels daalt.

Tom Meijer
Tom Meijer1 dec. 2011 - 12:59

"Een ruime meerderheid van de kiezers steunt dit gedoog kabinet" Ach jongen toch. Wordt nou eens wakker.

BATikker
BATikker1 dec. 2011 - 12:59

Als iemand weer eens begint over het geld halen bij de Quote top 500 en hun hypotheekrenteaftrek, vraag ik ze altijd om welk bedrag dit dan gaat. Men heeft vaak geen enkel benul. En degene die een redelijke schatting kan geven begrijpt daarna ook dat dit niet eens in de buurt komt van de bedragen die echt nodig zijn. Over facts free politics gesproken.

1 Reactie
MainavdZwan
MainavdZwan1 dec. 2011 - 12:59

Alleen Quote 500 belasten dekt de boel inderdaad niet. Het ging me om een algemeen argument, maar hierbij wat concretere alternatieven: a) Het aantal miljonairs is vorig jaar met 10 procent gestegen naar 134.000. Hun geschat vermogen zal ergens tussen de 400 en 500 miljard liggen. Ga maar na wat een vermogensbelasting van 1 of 2 procent zou opleveren. Aanvullend: Geert Reuten heeft berekend dat een vermogensbelasting van 3% op de 8% rijksten ongeveer 18 miljard oplevert. b) Volgens onderzoek van Zembla ontduiken Nederlandse bedrijven jaarlijks 16 miljard aan belasting. Dit met al verlaagde tarieven. Alleen de helft daar van innen zou dus 8 miljard opleveren. c) Hypotheekrente-aftrek uitfaseren voor huizen boven 3,5 ton zou op termijn jaarlijks een geschatte 5 miljard opleveren. Etc. etc. Geld halen waar het zit = efficiënt, praktisch en rechtvaardig.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 12:59

Ik stem liever democratisch.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 12:59

Wie geef jij jouw 'proteststem' ? kwantumkop ?