Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

VWS koopt miljoenen inferieure coronatests, houdt concurrenten buiten de deur

  •  
29-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Grootschalige test op coronavirus onder inwoners Charlois

© ROTTERDAM - Een inwoner van de Rotterdamse wijk Charlois wordt getest op het coronavirus in de Laleli Moskee. Tienduizenden inwoners van de wijk kunnen zich laten testen, ook als ze geen klac

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft slechts vijf corona-sneltesten goedgekeurd, waaronder een die niet voldoet aan de officiële eisen. Dat heeft het ministerie van Hugo de Jonge er niet van weerhouden alsnog miljoenen sets af te nemen voor de GGD’s, zonder aanbesteding zoals verplicht is. Daar komt bij dat andere fabrikanten van tests die wel aan alle eisen voldoen, bij het ministerie voor een dichte deur staan. Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money (FTM).
De inferieure sneltest is van fabrikant Abbott. Op advies van het RIVM kocht het ministerie in oktober vorig jaar enkele miljoenen tests in. De gevoeligheidsnorm van de coronatests moet minimaal 80 procent zijn, die van Abbott bleef steken op 72,6 procent. Het gevolg daarvan is dat bij een test van Abbott vaker ten onrechte een negatieve testuitslag krijgen. Het RIVM was op de hoogte van de ondermaatse kwaliteit, zo blijkt uit documentatie, maar houdt vol dat de Abbott-test aan de eisen voldeed.
FTM meldt ook dat de orders voor de sneltests ‘onderhands geplaatst’ zijn, en dus niet Europees aanbesteed zoals VWS verplicht had moeten doen. Ook in de RIVM-documentatie zelf staat dat er honderden fabrikanten beter presteren dan Abbott, maar toch komen zij zowel bij het RIVM als VWS niet binnen, ook al beschikken ze over een goede test en alle noodzakelijke Europese papieren. Het is de GGD’s niet toegestaan andere tests te gebruiken dan de vijf die officieel door VWS zijn goedgekeurd.
Follow The Money vergelijkt de Nederlandse situatie met die in Duitsland. In het buurland zijn inmiddels meer dan honderd sneltests goedgekeurd en wordt het aanbod gaandeweg uitgebreid. De Duitsers hebben een overheidsloket waar fabrikanten hun product kunnen aanmelden voor een toelatingsprocedure. Zo’n loket ontbreekt in Nederland, waar de deur voor andere fabrikanten potdicht blijft. Ook de tests die door het Duitse Robert Koch-instituut zijn goedgekeurd en waarvan de informatie wordt gedeeld, komen niet binnen.
Een van de fabrikanten van zo’n sneltest beschuldigt het ministerie van VWS en het Outbreak Management Team (OMT) ervan concurrentievervalsing in de hand te werken. Het OMT is immers niet onafhankelijk, zo betoogt hij:
"Het is aan de overheid om testen op een onafhankelijke wijze te valideren, maar nu wordt dat gedaan door medisch microbiologen van laboratoria, waaronder veel OMT-leden. Diezelfde artsen doen betaald onderzoek voor een fabrikant naar diens specifieke hulpmiddel, en hebben zich als beroepsgroep lange tijd tegen de antigeentesten verzet, omdat zij zelf PCR-testen aanbieden. Je vraagt dus eigenlijk een concurrent om jouw test te valideren en je hebt geen inspraak op de methode. Zo kan het gebeuren dat slecht presterende testen nu in teststraten worden gebruikt."
Het ministerie ontkent dat OMT-leden over de inkoop van tests beslissen en wijst naar het RIVM. Het RIVM zegt op zijn beurt niet over goedkeuring te gaan. Onduidelijk blijft wie dan wel. Maar zowel VWS als RIVM breiden de lijst – in strijd met het Europees recht – niet uit. Ondertussen blijft de markt op slot voor fabrikanten van effectieve coronatests die niet op de mysterieuze lijst staan.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (83)

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2021 - 13:34

voor alle duidelijkheid, de Nederlandse rellen

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2021 - 13:33

In Zweden zijn de rellen topnieuws.

Mr. Dinopaty
Mr. Dinopaty31 jan. 2021 - 12:34

De verantwoordelijken komen er toch wel mee weg en verkopers verdienen goed

Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid30 jan. 2021 - 22:08

Jullie mogen mij aanspreken als dit kabinet voor het eerst iets positiefs heeft bereikt. Ik ben er nog niet achter. En dat VVD/CDA nog steeds hoog in de peilingen staat kunnen we inmiddels wel herleiden tot het Dunning-Kruger effect. Teveel hoogopgeleiden die in een bullshitbaan zitten en continu gevalideerd worden en daardoor denken dat Hugo de Jonge ook een capabel bewindspersoon is omdat hij hetzelfde opleidingsniveau heeft.

1 Reactie
Andreas4
Andreas430 jan. 2021 - 23:09

Ik zal je dan maar voortaan aanspreken als Uwe Koninklijke Narrigheid, mocht ik iets positiefs (willen) bedenken over dit kabinet :D

Rechtdoor3
Rechtdoor330 jan. 2021 - 21:24

@Huysman Ik word wat opstandig van het "Als" in deze crisis. Denkt u werkelijk dat nu de angst voor de Britse variant er tot leidt dat er een avondklok wordt gehanteerd en scholen worden gesloten een lockdown in september of oktober dan ook maar iets had uitgemaakt? De angst regeert en niet de wetenschap. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat een lockdown effectief is. Sterker nog, tot de lockdown in Wuhan behoorde de lockdown niet tot het instrumentarium voor het bestrijden van een pandemie. Besmettingen in landen als Zweden en nu ook Zwitserland en verder van huis in de US staten als North-Dakota volgen een patroon dat vergelijkbaar is met het patroon van het aantal besmettingen in Nederland. Een daling maar dan zonder lockdown. Studies naar lokale lockdowns in Denemarken (Noord Jutland) hebben het effect van lockdowns niet kunnen aantonen. Ik hoor graag als u me kunt verwijzen naar studies die het tegendeel bewijzen, maar tot dat moment denk ik dat de strategie om grote evenementen uit te stellen, te hameren op hygiene en 1.5m voldoende effect sorteren. Ik zie namelijk niet het verschil tussen winkelen in de supermarkt of, heel populair gezegd, het tuincentrum of een zweeds meubelwarenhuis.

8 Reacties
Andreas4
Andreas430 jan. 2021 - 23:06

Lekker krom geredeneerd Rechtdoor. Wetenschappelijk bewijs... of gezond verstand. Al in de Middeleeuwen waren pestepidemieën een reden voor een lockdown. Dat is gezond verstand als je weet dat ziektes zich verspreiden door besmetting. Of moet dat volgens jou nog bewezen worden? Of misschien hebben we nog geen echte keiharde lockdown meegemaakt... misschien?

WeesGeenKees
WeesGeenKees31 jan. 2021 - 9:42

Het is toch overduidelijk dat de politici in Den Haag ervan genieten om met hun machtswellust alles kapot te maken. Gelukkig zijn er ook veel winkeliers die er schijt aan hebben. ik weet van meubelzaken die gewoon op telefonische afspraak klanten ontvangen en ook van kledingwinkels die gewoon klanten ontvangen. Groot gelijk je laat je toch niet kapot maken door die knettergekke politici in Den Haag.

ValsPlat
ValsPlat31 jan. 2021 - 9:58

Het verschil? 3 weken zonder eten of drinken lukt niet; 3 maanden zonder nieuwe "Billy", piece of cake.

Joe Speedboot
Joe Speedboot31 jan. 2021 - 14:40

'Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat een lockdown effectief is' Dat is er wel degelijk. Je kan het aan de grafieken zien.

Rechtdoor3
Rechtdoor331 jan. 2021 - 15:24

@ Joe Speedboot "Dat is er wel degelijk. Je kan het aan de grafieken zien." Ik vraag niet naar uw interpretatie, ik vraag naar wetenschappelijke onderbouwing. Ik zie namelijk hetzelfde patroon bij landen met minder verregaande maatregelen.

LaBou
LaBou 31 jan. 2021 - 17:32

"Ik zie namelijk hetzelfde patroon bij landen met minder verregaande maatregelen." Zijn die er dan nog. Want Nederland is inmiddels wel zo'n beetje onderaan de lijst beland.

JanB2
JanB231 jan. 2021 - 17:39

@ Rechtdoor Wat een gelul. Wuhan had een hele strenge lockdown. Dat lockdowns werken blijkt uit de cijfers. Zweden deed het slecht toen men daar niet in lockdown ging. Daarom stond het ook op de lijst met landen met een negatief reisadvies. Dat het niet tot een razende epidemie kwam kwam doordat Zweden nu eenmaal anders met elkaar omgaan. Daar zit men niet meteen op, aan en in elkaar zonder seksuele noodzaak.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2021 - 23:00

Afstandhouden is in Zweden zeer gebruikelijk. Jongeheer Defoe gaat in Stockholm tegenwoordig ook te voet op bezoek bij de ouders van zijn zweedse liefje, drie uur heen, drie uur terug. Het OV is er nog steeds relatief druk, maar dat is het hier ook (weer).

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout30 jan. 2021 - 17:24

De `inspanningen' van kabinet en commerciële belanghebbenden dagelijks gadeslaande, bekruipt me de idee dat de goedlachse volgburger grotelijks wordt belazerd, ja, geschoffeerd zelfs.

2 Reacties
Andreas4
Andreas430 jan. 2021 - 23:01

Je kunt inderdaad beter een chagrijnige tegendraadse burger zijn. Dan wordt je niet belazerd maar nog steeds geschoffeerd en je uitkering kan je wel schudden. Nee hoor, ik blijf gewoon lachen (als een boer met kiespijn) en denk er het mijne van. Ik ben een héle brave burger...

WeesGeenKees
WeesGeenKees31 jan. 2021 - 9:44

Tja het wordt toch steeds duidelijker dat er na bijna 1 jaar niets is bereikt en dat de burger voor de shit opdraait want die politici hebben nergens last van die krijgen hun rijkelijke salaris van €3.500,- tot €8.500,- netto maandelijks gestort dus geen centje pijn voor deze grootgraaiers.

Andreas4
Andreas430 jan. 2021 - 16:54

Komt er ooit een eind aan al dat geblunder door onze overheid? Of is t om de status quo te handhaven, namelijk het sukkeltje van de EU?

3 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman30 jan. 2021 - 18:13

In dat geval kunnen we er beter uitstappen, vind je niet Andreas.

Andreas4
Andreas430 jan. 2021 - 22:51

Ik dacht meer aan een kolonie worden van... Taiwan of zo... Frans. Of toch maar weer Duitsland of Frankrijk. Maar dat willen ze vast niet.

JanB2
JanB231 jan. 2021 - 17:33

Doe maar een duits protectoraat. Dat is handiger ivm de gemeenschappelijke grens die we toch al hebben. Frans kan ook maar dan ligt België ertussen.

Poeh, poeh
Poeh, poeh30 jan. 2021 - 16:15

Bij deze verschrikkelijke pandemie vraag je aan je bestuurders om daadkracht om adequaat en vooral snel te handelen. Voor die bestuurder betekent dit een dilemma tussen dat te willen doen en de toenemende stroom aan ellendige gevolgen. Ja, dan gaan er ongetwijfeld dingen fout, maar dat is hetzelfde als de waterleiding breekt in je huis en het water binnen gutst. Dan doe je soms ook dingen die je op dat moment beter niet had moeten doen. Het beste is achteraf goed te analyseren wat er fout is gegaan en waarvan je kunt leren, maar je zit echt niet te wachten op de stuurlui die buiten aan het raam staan te kijken hoe het water binnen zijn gang gaat en breedvoerig lopen te verkondigen hoe zij het beter zouden aanpakken.

2 Reacties
ton14024
ton1402430 jan. 2021 - 21:59

Het beste is achteraf goed analyseren? De Hugo methode: Jongens, we gaan de oudjes inenten. Die verdelen we in leeftijdsgroepen en naar huisarts zodat het een lastige operatie wordt. De kans dat het zo uit de klauwen loopt is groot, maar dat zien we achteraf wel. De Hugo methode: met 50% kennis neem je een 100% fout besluit.

Joe Speedboot
Joe Speedboot31 jan. 2021 - 14:46

'Ja, dan gaan er ongetwijfeld dingen fout' Dat is geen excuus. Van een regering mag je de competentie verwachten hoe te handelen in crisissituaties. NL is daar duidelijk zeer slecht op voorbereid. 'Dan doe je soms ook dingen die je op dat moment beter niet had moeten doen.' Niet als je verstand van zaken hebt.

WeesGeenKees
WeesGeenKees30 jan. 2021 - 16:04

Dat hele OMT, de GGD, de IGZ en de Rutte-kliek is één grote corrupte bende dat lijkt mij nu toch wel heel erg duidelijk. Gaat er eigenlijk überhaupt wel iets goed??? - Vaccinatiestrategie = Puinhoop - Sneltesten = Puinhoop - Computersysteem GGD = Puinhoop - GGD-medewerkers kunnen zonder VOG aan de slag = Puinhoop - GGD-medewerkers met strafblad kunnen bij alle gegevens in computersysteem = Puinhoop - Hugo de Jonge die steeds weer liegt = Puinhoop - Etc. etc. etc.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber31 jan. 2021 - 13:57

Een dag niet gekankerd , is een dag niet geleefd

RaymondenJoop
RaymondenJoop30 jan. 2021 - 15:07

Is dat omt overleg al openbaar?

Wilma3
Wilma330 jan. 2021 - 14:41

Lijkt op corruptie?

P Haan
P Haan30 jan. 2021 - 6:40

In het begin van de pandemie waren er verhalen over vertegenwoordigers van rijke landen die met koffers vol geld mondkapjes inkochten. Dit is hetzelfde verschijnsel. Dit is waar de roep van het publiek toe leidt. Al je wensen komen uit, zo werkt het nu eenmaal.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2021 - 5:50

Het heeft vanaf dag 1 gedraaid om 'bevriende relaties'. De hoofdverantwoordelijke is uiteindelijk en nog altijd Rutte. Die zit overal bij, heeft overal een vinger in de pap!

2 Reacties
LaBou
LaBou 30 jan. 2021 - 11:34

Daar heeft hij geen enkele herinnering van. En er staat niets op papier, dus bewijs maar dat hij het wel weet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2021 - 16:07

LaBou Zo gaat dat, hij is de altijd lachende derde! Nu weet je waarom hij altijd lacht, ook al is die lach nep, moet hij veel verbergen!

Déjà vu
Déjà vu30 jan. 2021 - 2:47

De belangrijkste leden van de VVD hebben geen boodschap aan 'moreel besef'. Plaats je een dergelijke partij in het centrum van de macht, dan zal het moreel verval binnen de maatschappij snel toenemen. En daar plukken we nu de vruchten van!

2 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten30 jan. 2021 - 16:27

Je hebt volkomen gelijk... ... maar volgens mij gaat het hier gewoon om incompetentie.

Déjà vu
Déjà vu31 jan. 2021 - 2:41

Was het maar waar dat we het gebeuren kunnen afdoen met incompetentie. Aanbestedingen zijn dagelijkse kost voor ministeries: er is daar dus voldoende expertise. En als iets 'zo fout' gaat, dan is er meer aan de hand.

Pater
Pater30 jan. 2021 - 1:10

Het is natuurlijk belachelijk dat de deur dicht wordt gehouden voor betere testen. De zoveelste blunder van het ministerie, onder verantwoordelijkheid van De Jonge. De reden zal wel de lage prijs zijn. Het is wel opvallend dat in het FTM-artikel een gevoeligheid van de Abbotttest bij proeven op Aruna op ruim 81% komt, en dat Joop dit niet vermeldt. De enige die over toelating beslist is, dunkt me, het ministerie. Als je OMT-leden van handelen naar eigen belang beschuldigt moet je dat wel kunnen bewijzen. En dat de verplichte Europese aanbesteding in tijden van crisis wordt overgeslagen kan ik me nog wel voorstellen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2021 - 11:39

Het vaststellen van de eigenschappen van een test is niet zo eenvoudig. Het zelfde geldt trouwens ook voor de effectiviteit van mondkapjes. Daardoor zijn er nog al wat verschillen mogelijk in onderzoeksresultaten.

X4
X429 jan. 2021 - 21:24

Ongeacht de kleur van de regering die er komt, er is nu een bovenlaag van topambtenaren op het ministerie die niet deugd. Incompetent is, gevoelig voor de industrie-lobby en een ideologische lobby is, de verkeerde prioriteiten steld en kwaadaardig is. En die blijft zitten maakt niet uit wie regeert. En dat gaat van overheden, de EU tot big-tech. Welkom in de derde wereldoorlog. Want deze is al lang begonnen.

Visionair NL
Visionair NL29 jan. 2021 - 16:32

De VVD moet in de oppositie. Koste wat kost. Alleen zo kan deze corruptieplaag uit worden gemest.

Wereldburger
Wereldburger29 jan. 2021 - 13:39

bravo joop, blijf deze corruptie aan de kaak stellen, dank je wel!!! belangenverstrengelingen alom natuurlijk wij als consumenten moeten nu ook stelling nemen "wat heb je daar voor test?" ... "wat! meen je niet! die rivm rommel neem ik niet want voldoet niet aan richtlijnen" ... "heb je wat anders voor me?" etc

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber29 jan. 2021 - 17:21

Joop is gewoon een doorgeefluik hoor. Credits zijn voor FTM Sorry Joop, maar dat was voor de goede orde..:)

adriek
adriek30 jan. 2021 - 10:57

Thumbs up voor @NoahAmber. FTM is briljant (en Joop is ook lief).

JoostdeV
JoostdeV29 jan. 2021 - 10:56

Er is al maanden bekend dat PCR testen de verspreiding van het virus niet kunnen afremmen en dat dit met een juiste inzet van sneltests wel kan. De contouren van het falen van het overheidsbeleid worden steeds scherper: De prioriteit binnen het kabinet ligt bij het behouden van zoveel mogelijk economische groei. De prioriteit van het OMT ligt bij de zorg in de ziekenhuizen. Daarom wordt te laat ingegrepen en te vroeg versoepeld en concentreert het preventie beleid zich op de problemen in de ziekenhuizen. Het enige wat we momenteel bereiken met de oproep om je te laten PCR testen bij klachten is dat het RIVM weet wanneer de druk op de ziekenhuizen gaat oplopen en lockdownmaatregelen moeten worden aangescherpt. Met een dergelijke kokervisie komt een effectieve integrale corona aanpak nooit van de grond.

14 Reacties
adriek
adriek29 jan. 2021 - 13:21

Sinds bekend is dat mensen met klachten, en zelfs mensen met positieve testuitslagen gewoon naar buiten gaan en gewoon met anderen in contact komen weet ik dat geen enkele test het virus zal stoppen.

gimli55
gimli5529 jan. 2021 - 13:28

Dit is in essentie toch regeren op gevolgen en de oorzaak buiten beschouwing laten. Daarna volgt de beoordeling op maatregelen in plaats van de bestrijding van de oorzaak. Direct vergelijkbaar met de vele andere schandalen, gebrek aan visie op oorzaak en maatregelen op gevolgen.

Pardoes2
Pardoes229 jan. 2021 - 14:12

Sneltesten zijn geen PCR-testen.

Pater
Pater30 jan. 2021 - 1:27

@Joost Vreemde reactie. Een regering die maanden een lockdown handhaaft beschuldigen van het beschermen van de economische groei vind ik bizar. Dat de aangekochte sneltest van Abbott niet optimaal presteert (en miljoenen andere aangekochte sneltesten wel trouwens) wil natuurlijk niet zeggen dat er een nadruk op de PCR-testen ligt. Al die miljoenen sneltesten hebben in principe een preventieve waarde, terwijl de PCR-testen bestemd zijn voor wie al symptomen heeft.

Mark Huysman
Mark Huysman30 jan. 2021 - 16:06

@Pater [Een regering die maanden een lockdown handhaaft beschuldigen van het beschermen van de economische groei vind ik bizar.] Die lockdown werd pas ingezet toen het absoluut niet meer anders kon en de gezondheidszorg op omvallen stond. Als we in september of oktober een krachtige lockdown hadden gehad (die vermoedelijk korter zou duren dan de huidige) dan was de golf op een veel lager niveau afgebogen en waren er heel veel levens gespaard.

Pater
Pater30 jan. 2021 - 17:11

@Huysman Klopt, de lijn van de regering is altijd geweest: afwachten. Maar dat is onvermogen, je kunt niet zeggen dat bescherming van de economie voorop staat, dat is in W-Europa over het algemeen niet het geval, zelfs niet in Engeland. Brazilië en tot voor kort de VS zijn het andere verhaal.

Rechtdoor3
Rechtdoor330 jan. 2021 - 21:50

@Huysman Ik word wat opstandig van het “Als” in deze crisis. Denkt u werkelijk dat nu de angst voor de Britse variant er tot leidt dat er een avondklok wordt gehanteerd en scholen worden gesloten een lockdown in september of oktober dan ook maar iets had uitgemaakt? De angst regeert en niet de wetenschap. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat een lockdown effectief is. Sterker nog, tot de lockdown in Wuhan behoorde de lockdown niet tot het instrumentarium voor het bestrijden van een pandemie. Besmettingen in landen als Zweden en nu ook Zwitserland en verder van huis in de US staten als North-Dakota volgen een patroon dat vergelijkbaar is met het patroon van het aantal besmettingen in Nederland. Een daling maar dan zonder lockdown. Studies naar lokale lockdowns in Denemarken (Noord Jutland) hebben het effect van lockdowns niet kunnen aantonen. Ik hoor graag als u me kunt verwijzen naar studies die het tegendeel bewijzen, maar tot dat moment denk ik dat de strategie om grote evenementen uit te stellen, te hameren op hygiene en 1.5m voldoende effect sorteren. Ik zie namelijk niet het verschil tussen winkelen in de supermarkt of, heel populair gezegd, het tuincentrum of een zweeds meubelwarenhuis.

Mark Huysman
Mark Huysman31 jan. 2021 - 7:35

@Pater Bij elke persconferentie in de herfst noemde Rutte de economie als afweging bij het nemen van besluiten. Men wil de winsten zo veel mogelijk beschermen. Uiteraard leidt dat uiteindelijk tot een lockdown die mogelijk nog grotere schade aanricht aan de economie maar dat is typisch voor het neoliberale korte-termijn denken. @Rechtdoor [Ik word wat opstandig van het “Als” in deze crisis.] Dat “als” is gebaseerd op logisch nadenken en kijken naar landen die andere maatregelen hebben getroffen. Als je dat niet doet dan leer je nooit van je fouten. [Denkt u werkelijk dat nu de angst voor de Britse variant er tot leidt dat er een avondklok wordt gehanteerd en scholen worden gesloten een lockdown in september of oktober dan ook maar iets had uitgemaakt?] Als er een eerdere lockdown was geweest dan was de golf op een lager niveau afgebogen, dat is toch niet zo moeilijk te begrijpen? Veel minder mensen zouden dan overleden zijn. Als de Nederlandse regering vervolgens een strak test-, traceer- en isoleerbeleid gevoerd had dan was het mogelijk geweest om het virus in te dammen. Als de Britten en andere naties hetzelfde zouden hebben gedaan dan was er vermoedelijk hemaal geen Britse variant geweest. [De angst regeert en niet de wetenschap. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat een lockdown effectief is.] De eerste golf werd in Nederland met een lockdown omgebogen. De huidige golf ook. Totdat Nederland strenge maatregelen nam bleef het aantal besmettingen exponentieel groeien. Dat lijkt me voldoende bewijs. En anders helpt een beetje logisch nadenken ook wel: het virus wordt door menselijk contact overgebracht. Hoe minder menselijk contact hoe minder besmettingen. [Ik zie namelijk niet het verschil tussen winkelen in de supermarkt of, heel populair gezegd, het tuincentrum of een zweeds meubelwarenhuis.] Daar is ook geen verschil tussen. Maar het is toch niet zo moeilijk te begrijpen dat als je alles open houdt dat er dan veel meer besmettingen plaatsvinden dan als je enkel de zaken open houdt die essentieel zijn?

Rechtdoor3
Rechtdoor331 jan. 2021 - 13:23

@Mark Huysman uw argumentatie is wederom opgebouwd rondom de "als", zonder enig bewijs. Tel eens het aantal keren dat u "als" schrijft in uw bijdrage. Het punt dat u maakt: "kijken naar landen die andere maatregelen hebben getroffen. Als je dat niet doet dan leer je nooit van je fouten. " - Dit is precies de basis van mijn vragen en betoog., Kijk naar andere landen en andere maatregelen. U houdt juist vast aan het verdedigen van de huidige maatregelen zonder deze kritisch te bekijken en u af te vragen of ze wel effect sorteren. Is er echt een causaal verband tussen de effecten en maatregelen of zijn er andere verklaringen voor deze effecten? U vermijdt zorgvuldig refertes naar mijn vragen rondom Zweden en Zwitserland, u verwijst slechts naar logica, maar daar kan ik de situaties in deze landen niet mee verklaren. Lees eens deze Deense studie over het effect van lokale lockdowns: https://www.news-medical.net/news/20210107/Danish-study-suggests-local-lockdown-had-no-effect-on-SARS-CoV-2-infection-rate.aspx

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2021 - 13:32

De insteek van Zweden was al evenmin economisch. Zij verkeken zich op het gemak waarmee het virus de verpleeghuizen binnenkwam.

Mark Huysman
Mark Huysman31 jan. 2021 - 14:51

Dat onderzoek (dat overigens niet peer-reviewed is) laat zien dat in de onderzochte gemeenschappen andere zaken effectief waren en lockdowns daar niks aan toevoegden: “Our analysis shows that while infection levels decreased, they did so before lockdown was effective, and infection numbers also decreased in neighbour municipalities without mandates. Direct spill-over to neighbour municipalities or the simultaneous mass testing do not explain this. Instead, control of infection pockets possibly together with voluntary social behaviour was apparently effective before the mandate, explaining why the infection decline occurred before and in both the mandated and non-mandated areas. The data suggest that efficient infection surveillance and voluntary compliance make full lockdowns unnecessary at least in some circumstances.” Als in Nederland ‘efficient infection surveillance’ en vrijwillige gedragsverandering voldoende zouden zijn dan zou een lockdown niet nodig zijn geweest. Maar: er was geen ‘efficient infection surveillance’ want het bron-onderzoek was een zootje, het quarantainebeleid buitengewoon slap en de grenzen ongecontroleerd. En vrijwillige gedragsverandering is maar zeer beperkt mogelijk op niveau van een dichtbevolkt en bedrijvig land -nogal een verschil met de gemeenschappen in Noord-Jutland. Rutte zette vanaf het moment dat het virus weer om zich heen begon te grijpen in op die vrijwillige gedragsverandering en als iets duidelijk geworden is, is dat dat dus compleet mislukt is (wat velen al voorspelden). Dan blijft dus een lockdown over als enige middel over om de golf om te buigen. En uit de praktijk blijkt dat ook te werken. Want welke andere verklaring heb jij dat het aantal besmettingen sinds de lockdown afneemt nadat het tot aan de lockdown maandenlang opliep?

Mark Huysman
Mark Huysman31 jan. 2021 - 14:52

Dat was een reactie op @Rechtdoor

Rechtdoor3
Rechtdoor331 jan. 2021 - 15:35

Mark Huysman 31 januari 2021 at 08:35 "Want welke andere verklaring heb jij dat het aantal besmettingen sinds de lockdown afneemt nadat het tot aan de lockdown maandenlang opliep?" Het afschalen van alle actviteiten waarbij voor een langere periode geen 1.5 meter afstand gehouden kan worden, dus voornamelijk het overgaan naar online lessen voor middelbare scholieren en de toename van het totaal aantal besmette personen an sich die ook een buffer gaan vormen.

Mark Huysman
Mark Huysman31 jan. 2021 - 16:49

[Het afschalen van alle actviteiten waarbij voor een langere periode geen 1.5 meter afstand gehouden kan worden, dus voornamelijk het overgaan naar online lessen voor middelbare scholieren] Dat is een cruciaal onderdeel van de lockdown. [en de toename van het totaal aantal besmette personen an sich die ook een buffer gaan vormen.] Daar bestaat geen enkel bewijs voor. Het effect van een lockdown daarentegen kan heel goed aangetoond worden door landen te vergelijken. B.v. Nederland en Australië. Toen in Nederland de infecties in de late zomer weer begonnen op te lopen greep het virus ook in Melbourne om zich heen. Enkele weken liepen de aantallen zeer gelijk op. De deelstaat Victoria besloot 19 augustus tot een stevige lockdown terwijl Nederland de boel op z’n beloop liet. Vervolgens werd de curve in Melbourne bijgebogen naar uiteindelijk 0 besmettingen terwijl het in Nederland dus helemaal uit de hand liep. Het was puur aan de lockdown in Victoria te danken dat het virus ingedamd werd. Slechts een heel klein deel van de inwoners van Melbourne is besmet geraakt dus dat bufferverhaal kan daar nooit een rol hebben gespeeld.

PVDB2
PVDB229 jan. 2021 - 10:56

Dat worden nog lastige dagen voor Hugo de Jonge. Of het nu bij het volgende vragenuurtje is of bij het volgende debat over COVID-19 en de vaccinatie.

3 Reacties
johannn2
johannn229 jan. 2021 - 13:41

PVDB, De Jonge is het spoor bijster en is het nooit helder geweest. Het is onbegrijpelijk dat hij zijn eigen tekortkomen niet heeft willen inzien en niet zelf de conclusie heeft willen trekken. Ook in demissionaire toestand kan een minister gedwongen worden zich terug te trekken. Dit lijkt me een noodgeval. Het kabinet is nog lang niet weg. De Jonge moet zo snel mogelijk worden vervangen. Er zijn legio kapabele vervangers denkbaar. .

Dehnus
Dehnus29 jan. 2021 - 14:54

Die man heeft zo langzamerhand een vragenmaandje. Misschien een idee voor hem om een zaaltje af te huren, apart van de tweede kamer waar hij zelf kan zitten en vragen beantwoord. Heel zielig eigenlijk, hij is verantwoordelijk (natuurlijk), maar het is regeringsbeleid. Dit is echt CDA en VVD ten top. Gewoon corruptie en het helpen van vrindjes.

Marinus Calamari
Marinus Calamari29 jan. 2021 - 16:47

De Jonge gaat (denk ik) onder de bus als het iedereen uiteindelijk duidelijk wordt hoe incompetent de man precies is. En ik gok zo dat dat het in de week na de 7e gaat gebeuren, want dan heeft ZML het daar uitgebreid over gehad in de eerste aflevering van het laatste seizoen. Rutte blijft uiteraard weer buiten schot.

Archie Bunker
Archie Bunker29 jan. 2021 - 10:44

OMT is geen zuivere koffie, dat is al langer bekend. Zo heeft bijv. Jaap van Dissel geen verklaring getekend inzake belangenverstrengeling OMT. Waarom niet?

Wilma3
Wilma329 jan. 2021 - 10:38

Corruptie?

1 Reactie
adriek
adriek29 jan. 2021 - 13:22

Vriendjes en lobbyisten.

ValsPlat
ValsPlat29 jan. 2021 - 10:30

Ik hoop dat bij de komende verkiezingen het structureel verbeteren van de kwalititeit van de overheidsdiensten als thema meegenomen wordt (van wetgeving tot uitvoering en de controle daarop). Zet het op de agenda als een van de hoofdonderwerpen bij de lijsttrekkersdebatten. Het is te triest voor woorden dat in Nederland overheidsinstanties zo vaak en opzichtig kunnen falen en er niet geleerd wordt van fouten.

3 Reacties
adriek
adriek29 jan. 2021 - 13:22

Leren van fouten uit het verleden, dat zou je met de vele geschiedkundigen in de kamer wel verwachten...

gimli55
gimli5529 jan. 2021 - 13:38

@Vals Plat Zo lang geregeerd wordt op maatregelen en alle debatten over maatregelen gaan en de gevolgen, krijg je geen principes en visie inzichtelijk. Onderzoeken en enquetes gaan hoofdzakelijk over de gevolgen en waarom bepaalde maatregelen die uitkomst hebben gehad. Geen inhoudelijk debat over de principiele politieke keuzes die gemaakt zijn. De gevolgen van de marktwerking worden besproken, zonder het over de bekende olifant in de porselein kast te hebben. Wel over wat, wie en het wanneer, maar nooit het waarom.

Dehnus
Dehnus29 jan. 2021 - 15:00

Zou je denken? Maar gaat niet gebeuren. VVD en CDA gaan wat Berdien Stenbergen op de Hondenfluit (om zo wat af te snoepen van de PVV en FVD), daarna maken ze de huiseneigenaren wat bang (om zo hun vrindjes bij de vastgoed weer te helpen, 2 vliegen in een klap) en mensen gaan wel weer in rijen staan om er op te stemmen en hun eigen ruiten in te gooien. Want ja.. zolang ze de "juiste personen maar pijn doen!". Zelfs in de VS zijn ze progressiever in vele staten tegenwoordig. Je kan het ook al zien hoe de toeslagen affaire langzaam maar zeker word vergeten en onder het matje word geveegd. Of hoe die vrouw zwart word gemaakt om haar uitkeringsboete (en met haar velen die in dat zelfde schuitje zitten!). Zolang ze maar mensen pijn doen die deze meerderheid wil dat ze pijn doen, vinden deze zelfde meerderheid het helemaal niet erg dat ze zelf ook wat pijn hebben. (Het komt uit een interview van de VS over Trump stemmers:"He's not hurting the right people!". Rutte 4 komt gewoon tenzij mensen echt eens een keer anders gaan stemmen, maar zie het zelf somber in. Het kapitaal lacht ons gierend uit, want met FVD en PVV als "rebel partijen" (wat hun ook goed uitkomt, want minderheden haat vinden ze ook best daar, als zij maar rijker worden)... heeft de rest op Links geen kans om een deuk in een pakje boter te slaan.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen29 jan. 2021 - 9:32

Sneltesten zijn dus onbetrouwbaar en deze van Abbott dus helemaal. Stoppen met sneltesten lijkt me dus noodzakelijk.

6 Reacties
adriek
adriek29 jan. 2021 - 13:25

zeventig tot tachtig procent kans dat een besmetting ook een positief resultaat geeft is niet perse onbetrouwbaar. Als er voldoende, en laagdrempelig beschikbaar zijn is de betrouwbaarheid ruim voldoende om de R0 onder de 1 te krijgen, als mensen bij een positief resultaat de quarantaineregels in acht nemen. Als positief getesten gewoon doorgaan met anderen besmetten heeft geen enkele test zin.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen29 jan. 2021 - 15:29

"zeventig tot tachtig procent kans dat een besmetting ook een positief resultaat geeft is niet perse onbetrouwbaar. " Klopt, maar omdat de perceptie is dat deze testen bijna 100% betrouwbaar zijn gaat men bij een negatieve uitslag weer gezellig bij oma op de thee, terwijl 1 op de 5 dus wel gewoon positief zijn. Dus de tests zijn alleen handig in geval van positief testen, bij een negatief resultaat weet je eigenlijk nog niets.

ton14024
ton1402429 jan. 2021 - 17:54

E, ´´Als positief getesten gewoon doorgaan met anderen besmetten heeft geen enkele test zin.´´ Als je maar 70 tot 80% van de geïnfecteerden eruit haalt, vraag je hier om. R is ook niet alleen afhankelijk van de testresultaten.

adriek
adriek30 jan. 2021 - 14:49

In de eerste golf waren basismaatregelen en een relatief lichte lockdown voldoende om het aantal besmettingen binnen enkele weken tot bijna nul terug te brengen. Sinds september wordt maatregel op maatregel gestapeld en blijft het maar doorwoekeren. Dat geeft toch sterk de indruk dat er meer verspreid wordt, een idee wat gesteund wordt door de drukte op de (snel) wegen. Ik kan weinig anders bedenken dan dat 'we' ons veel slechter aan de lockdown houden.

Rechtdoor3
Rechtdoor330 jan. 2021 - 21:29

@Eirda Of lockdowns werken niet. Ik vind het frappant dat het verloop van het virus in landen zonder lockdown min of meer vergelijkbaar is met landen die wel een lockdown kennen. Ik ken geen studies die het nut van een lockdown aantonen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 jan. 2021 - 13:47

Iedere test heeft false negatives en false positives. Het blijft een afweging of de test uit volksgezondheidsperspectief genoeg bijdraagt vergeleken met niet testen resp alternatieven die duurder en ingewikkelder zijn. Als mensen zich niets aantrekken van de resultaten kun je uiteraard beter wat anders gaan doen .

Zapata
Zapata29 jan. 2021 - 9:31

Gaat goed zo. Hoppa weer 10 zetels voor de VVD erbij. Hoe meer de regeringspartijen dingen verkloten hoe meer zetels ze krijgen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2021 - 16:13

Zapata Zo is er ook nog niets veranderd bij het bron-en contactonderzoek. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/28/niets-te-doen-voor-ggd-in-de-pandemie-a4029703

Dehnus
Dehnus29 jan. 2021 - 9:22

Lol, corrupt Nederland, en maar volhouden dat hier geen corruptie voorkomt. Zo'n test zou maar eens betaalbaar worden, dan verdienen de vrindjes er minder aan. Nee dan maar beperken, zodat alleen de vrindjes kunnen testen en woekerprijzen kunnen vragen. Heh, bananenrepubliek? Nee suikerbietenrepubliek!

2 Reacties
Zapata
Zapata29 jan. 2021 - 11:52

Suikerbieten monarchie

Dehnus
Dehnus29 jan. 2021 - 15:01

@zapata: Hah, dank je wel voor die verbetering :).

Bouwman2
Bouwman229 jan. 2021 - 9:19

Intussen bij het kiezersonderzoek blijkt dat schrille fluitsignaal geen enkel effect te hebben. Het is dus fluiten in het donker, angstig zoeken naar de uitgang op een steile trap.. . Mocht je vallen, geef dan niet de trap de schuld, maar jezelf, je was diep in gedachten vergeten je licht op te steken.

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber29 jan. 2021 - 17:24

Ja meneer de pastoor. En ook nog drie weesgegroetjes?

ton14024
ton1402429 jan. 2021 - 17:45

´´En toen kwam er een olifant met een lange snuit en die blies het verhaaltje uit´´ Next.