VVD-Kamerlid Ockje Tellegen verlaat de Tweede Kamer vanwege een burn-out. Dat laat ze weten in een verklaring op Twitter. Dit besluit valt haar naar eigen zeggen ‘zwaar’ en heeft ze 'niet lichtzinnig' genomen.
Eind februari zou de Kamerlid in elkaar zijn gezakt in het gebouw van de Tweede Kamer en sindsdien zou ze lijden aan een burn-out. ''Hoewel het inmiddels iets beter gaat, zijn mijn klachten niet weg en moet ik het stellen met een schijn van de hoeveelheid energie die ik gewend ben te hebben’, schrijft Tellegen. Het besluit om geen Kamerlid meer te zijn, ontstond toen ze besefte dat het doel van haar ziekteverlof – beter worden om terug te keren naar de Tweede Kamer – haar ‘werkelijke herstel in de weg stond’.
Volgens Tellegen is het Kamerlidschap een ‘topsport’ waarbij je bij het beoefenen goed voor jezelf moet zorgen. Dat zou de VVD'er in de elf jaar tijd dat ze Kamerlid is, niet altijd hebben gedaan.
Tellegen verwijst tegen het einde van haar verklaring naar haar collega’s die in hetzelfde schuitje zitten en hoopt dat de 150 Kamerleden hun verhaal ter harte zullen nemen. Eerder deze week liet Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Esther Ouwehand weten dat ze haar voorzitterschap tijdelijk neerlegt vanwege gezondheidsproblemen, die het gevolg zijn van overbelasting.
Stel je eens voor hoe zwaar het weegt als je iedere keer met de VVD (Rutte) moet meestemmen en vervolgens de kritiek van de oppositie ( waarmee je het eens bent) moet incasseren voor hem.
Sterke beslissing. Niemand komt zonder schade uit een burn-out, en als de omstandigheden niet veranderen is dit de beste keus die je kan maken.
VVDer met een burnout. Dat is gioed. Hopenlijk wordt ze een ander mens hierdoor.
ik roep op tot ''rapporteren'', hoewel ik niet de indruk heb dat dat wat helpt.
Het eerste wat je moet doen als dik betaald tweeverdiengezin met subsidie is natuurlijk een hulp in de huishouding nemen. En die een redelijk loon betalen. Dat moet er best vanaf kunnen. En dat moet je die ander/hulp ook gunnen. Als die een paar van die baantjes bij elkaar kan sprokkelen tot 40 uur per week en de partner ook dan kunnen ze wellicht de kinderen met ontbijt naar school sturen.
Ik volg haar niet maar wens haar net als de anderen van harte beterschap. Het wordt een beetje veel in de tweede kamer. Er is daar gezien de structuur waarschijnlijk geen bedrijfsarts. Ik zie het hier maar af en toe, maar hoe men elkaar meent te moeten benaderen is vaak stuitend. Dat straalt vaak ook af op de twitteraars die deze mensen vervolgens bedreigen. Dan heb je ook Simons en Omtzigt, die ik vandaag overduidelijk vol tranquilizers muggen zag ziften om zijn puntje te maken, tristesse. Ouwehand die weken weg gaat. Je kunt natuurlijk geen arts aanstellen die kamerleden verplicht te stoppen dat is altijd aan hen zelf. Kennelijk mogen ze elkaar ook van alles wat lelijk is beschuldigen en dat gaat weer in de twitter-amplifier. Je moet als politicus ergens tegen kunnen, maar ik denk niet dat de huidige situatie goed is.
Kamerleden kunnen, sinds 2021, wel gebruik maken van een bedrijfsarts of bedrijfsmaatschappelijk werker. Of ze de weg daarheen weten te vinden is de vraag. Tijdje van Twitter af lijkt mij ook verstandig.
Ziek is ziek en ik hoop van harte dat mevrouw Tellegen een voorspoedig herstel kent. Maar, krijgt zij nu ook de wet poortwachter achter haar aan? Om de paar dagen een manager mekkeren of je nog niet beter bent? Iedere dag telefonisch doorgeven voor half 9 dat je nog niet opgeknapt bent? Ik kan me er nog steeds boos om maken. Na vier weken coma een neuzel aan de telefoon: Waarom heb je niet gebeld?
Na 24 uur waken bij mijn moeder [wat bekend was] kreg ik ook zo'n reactie.
Breek me de bek niet open Kwartje59. Ik heb jaren moeten knokken om mijn door een herseninfarct gehandicapte vrouw die voor de helft verlamd is een uitkering te laten krijgen. Volgens de wet werken naar vermogen, dat prachtige VVD/PvdA product was ze nog 50% arbeidsgeschikt want de ene helft deed het nog. Uiteindelijk vond zelfs het UWV die beslissing te belachelijk voor woorden. Ook besloot mijn ex werkgever om me toen als mantelzorger maar 100 KM verderop te detacheren. Wat iedere dag ruim drie uur reistijd inhield. Nee er wordt heel goed rekening gehouden met de zieke mens in Nederland.
@eupiet, de zieke medemens kost alleen maar en dat is in het super-kapitalistische Nederland een doodzonde. En helaas vind je die instelling ook hier bij diverse reaguurders.
het is goed als men eerlijk en vrij voor zichzelf opkomt en dat vertelt aan de buitenwacht. het is ook goed als toegegeven wordt aan de klacht van kamerleden dat men meer medewerkers wil (blijkbaar hebben ministers veel ambtenaren in een ministerie en kamerleden een heel klein team. Omtzigt vertelde dat hij het zelfs vnl doet met stagiaires en vrijwiligers) dat moet tenslotte ook goed geregeld zijn zeker omdat juist de kamerleden zulke belangrijke taken hebben en de fractieleden vaak dubbele functies vervullen.
Ik denk dat je hier wel een punt hebt. Kamerleden moeten veel beter ondersteund worden willen ze een volwaardige tegenmacht ten opzichte van het kabinet zijn. De taak van de kamerleden is het controleren van onze regering, dan moeten ze ook wel de middelen er voor krijgen.
Bert, op zich ben ik het voor het eerst volledig met je eens. Wat kan er verbeterd worden volgens jou?
Geef ze een ondersteuningsorganisatie, niet een 2e ambtenaren corps, maar voldoende medewerkers met verstand van zaken em met de politieke voorkeur van het kamerlid zodat er werk uit handen genomen kan worden. Kost vast wat munten maar dan krijg je waarschijnlijk een beter functionerende 2e kamer terug.
Dat je als politiek leider van een kleine partij een stap terug doet vanwege drukke werkzaamheden kan ik me nog voortstellen. Maar als je als kamerlid en secretaris van de grootste partij, met vaker meer mogelijkheden, na een lange periode van ziekte toch maar opgeeft en niet zegt te kunnen, dan is dat iets wat makkelijk gebruikt/misbruikt kan worden om iemand weg te manoureren die ook negatieve belangstelling staat. De paar keer dat ze voorzitter was bleek ze meer een secreetaris te zijn dan een voorzitter. Of als een departement een groot probleem voorziet wat electoraal slecht uit gaat vallen. Je acties onderneemt die niet zo goed ontvangen worden, zeker economische die veel invloed en doorwerking hebben, nationaal maar ook internationaal en wat ook veel burgers gaan voelen. Zo ook in de UK. Als je als neoliberale partij de spreekbuis bent van de deze partijen dan wil je niet dat daar de lasten terecht komen. Dan voer je lastenverlaging in die vooral ten goede komt van de vermogenden en bedrijven. Desnoods ongedekt. Mogelijk lenen. Maar zeker waarschijnlijk door bezuinigingen aan de onderkant waar er meer onderdanen rondlopen. Dat liep dus niet goed af. Tot zover dat nu Kwarteng, minister van Financiën, zijn ontslag heeft gekregen. Wil je het land ruineren breng dan rechtse populistische rakkers aan de macht. Truss vreest ook voor haar politieke carrière en het is afwachten wanneer ze er de brui aan geeft of word “geholpen” door haar eigen partij. Vanwege de peilingen.
wil je aub eerst nalezen vóór plaatsen want er is geen touw aan vast te knopen. heb jij ervaring als kamerlid? weet je wat de taken zijn en hoeveel beslag er op je gelegd wordt? dat lees ik niet in je bericht. makkelijk om vanaf afstand commentaar te leveren.
Als politicus moet je haast wel van gewapend beton zijn. En dan nog gaat de bewapening roesten. Het is verbazingwekkend dat iemand als Mark Rutte vol goede moed aan alweer zijn vierde kabinet bezig is.
die heeft geen gezin thuis, wel taakverdeling (werkster en boodschappendienst hoogstwaarschijnlijk etc), kan zich helemaal focussen op werk.
Rutte heeft de kennelijk onverwoestbare neiging ernstige maatschappelijke problemen van zijn rug te laten afglijden. En als hij in de problemen komt weet hij toch telkens alle verantwoordelijkheid op het bordje van een collega-minister te leggen. Hij fietst intussen flierefluitend verder omdat hij ervan geniet zijn baantje te hebben. Wat de gevolgen voor de bevolking zijn kan hem niet zo boeien.