Joop

Demissionaire stoelendans compleet: vacante kabinetsfuncties ingevuld

  •  
14-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Debat over handhaving boerkaverbod

© DEN HAAG - Martin Bosma (PVV) en Dennis Wiersma (VVD) tijdens het debat over de handhaving van de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende bekleding met minister Wouter Koolmees (Sociale Za

VVD-Kamerlid Dennis Wiersma (35) wordt voorlopig de nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat meldt het AD. Hij neemt daarmee de plaats in van zijn partijgenoot Bas van ’t Wout die na zijn overstap naar de ministerspost van Economische Zaken met een burn-out thuiszit.
Ook de overige vacatures zijn ingevuld. De Haagse oud-D66-wethouder Tom de Bruijn (72) wordt de nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Hij werkte eerder al lange tijd als diplomaat voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. De afgelopen tijd was hij voorzitter van de Raad van Toezicht van Instituut Clingendael, dat zich specialiseert in buitenlandse betrekkingen. Ook doceert hij aan de Universiteit Leiden.
D66-Kamerlid Steven van Weyenberg (48) wordt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De twee posities kwamen vrij omdat respectievelijk Sigrid Kaag en Stientje van Veldhoven, beiden D66, het bijltje erbij neergooiden. De eerste omdat de combinatie met Buitenlandse Zaken te veel werd, de tweede omdat ze overstapt naar het directeurschap van het World Resources Institute.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*15 jul. 2021 - 5:56

Hallo. Misschien is het beter dat Jesse Klaver en Lilian Ploumen de komende vier jaar focussen op oppositie te voeren i.p.v.hun strategie te volgen van *wij willen alleen samen of niet in de volgende regering komen*?. Als het toch lukt om in het kabinet Rutte IV te komen, zullen ze sowieso hun geloofwaardigheid verliezen denk ik. D66 heeft zoveel stemmen van Links Nederland gekregen. Kan mevrouw Kaag sowieso haar talloze beloftes waarmaken in een kabinet met demissionaire MP Mark Rutte?. Ik ben benieuwd.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman15 jul. 2021 - 8:28

Dat d66 zoveel stemmen van Links Nederland gekregen heeft is een vreemd statement. Of je bent links en dan stem je niet op een rechtse partij of je bent gewoon rechts en pretendeert wat anders. Maar in het stemhokje wordt je (nog) niet gecontroleerd. Verder ben ik ook benieuwd wanneer deze periode stopt met het aantreden van een nieuwe regering. Dat ze de huidige club aanvullen is een kwalijk teken aan de wand.

Déjà vu
Déjà vu15 jul. 2021 - 1:33

Waarom een demissionaire regering nieuwe bewindslieden nodig heeft, is me een raadsel.

lmgikke
lmgikke14 jul. 2021 - 22:36

Democratie democratisch om zeep geholpen. Ministers worden benoemt door de koning. M.a.w. we zitten weer in een feodale samenleving. Tweede kamer staat buitenspel. Kabinet is demissionair, kan alles doen, legt geen verantwoordelijkheid af en kan niet vervolgt worden. Rutte zijn klus is bijna af (geeft hij ook zelf toe).

Uitgekleed
Uitgekleed14 jul. 2021 - 19:26

Er is nog geen nieuwe regering gevormd. Hoe kan het dan dat niet regerende personen beslissen over personen in de niet bestaande regering. Dit is duidelijk, de hand van meester manipulant

Eric Minnens
Eric Minnens14 jul. 2021 - 19:06

Doet Randstad ook in demissionaire ministers of staatssecretarissen? Zijn er al therapeuten gespecialiseerd in ministeriële of staatssecretariële burnouts? Bestaan er al opleidingen tot demissionair kabinetslid?

Joop den Uil
Joop den Uil14 jul. 2021 - 17:41

slim van Kaag om tijdens een reces periode en tijdens een demissionair kabinet zonder beslissingen nog even een extra D66 minister/SSecr post binnen te harken omdat ze het ''te druk heeft voor 2 functies''. Ben ik de enige die dat in de gaten heeft en hoofdschuddend de volgende diplomatieke schaakzetten in komend kabinet aan zal zien ?

De Nieuwe Realist
De Nieuwe Realist14 jul. 2021 - 15:43

Als er ooit een nieuw kabinet komt, zijn er opens heel veel mensen die voor wachtgeld in aanmerking komen.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -14 jul. 2021 - 14:54

Kabinet heeft gekozen voor ervaring; prima zaak !

1 Reactie
LaBou
LaBou 15 jul. 2021 - 4:55

De vraag is nou alleen nog: ervaring waarin?

harmmeijer
harmmeijer14 jul. 2021 - 14:16

Nederland vervalt alsmaar verder in bestuurlijke chaos. Het kabinet is de grip kwijt op de coronacrisis en verliest daarmee ook haar geloofwaardigheid en autoriteit. Er ligt een hele stapel crises te wachten op een oplossing: stikstof, klimaat, wonen, de arbeidsmarkt, institutioneel racisme en de ondermijningscrisis, geïllustreerd door de aanslag op Peter R. de Vries. Het demissionair kabinet neemt ook geen verantwoordelijkheid voor andere grote hoofdpijndossiers: Toeslagenaffaire, Groningen en het coronaherstelplan. Bewindspersonen zijn al bezig met hun vervolgcarrières, hun vervangers zijn in het beste geval op de tent aan het passen en te veel hoofdrolspelers in de politiek hebben niet te verenigen dubbelfuncties. Nederland heeft recht op een missionair kabinet; een kabinet dat regeert in plaats van chaos creëert.

4 Reacties
Frasier Crane
Frasier Crane14 jul. 2021 - 18:14

@ Merel (16:16u) - ik val je graag bij. Al zien zovelen dat nu nog niet: we bevinden ons in een acute noodsituatie. De rampzalige gebeurtenissen halen elkaar met steeds grotere versnelling in. Ik durf het woord 'exponentiëel' hier met een gerust hart in te zetten. Het late kapitalisme, dat in de gedaante van het neoliberalisme de op Westerse leest geschoeide wereld (zeg maar gerust: vrijwel de hele wereld) al een halve eeuw teistert en geselt, deze van meet af aan door en door psychopatische ideologie berooft de mensheid van welzijn, lichamelijke en geestelijke gezondheid, natuur en klimaat, ethiek en moraal, en daarom onvermijdelijk ook ook haar gezamenlijke toekomst zelf. Aan welke woorden denk ik nu, terwijl ik dit schrijf? Deze: 'Going down, 1862, going down, going down, copied, going down', uitgesproken door 'First Officer Arnon Ohad (32)' op 4 oktober 1992. Toen crashte een Boeing 747 van El-Al Airlines in/op de Groeneveen- en Klein Kruitberg-flats van het Bijlmer-complex. Je weet heus niet meer wat er morgen weer voor Jobstijdingen in de media zullen komen.

Frasier Crane
Frasier Crane14 jul. 2021 - 18:22

@ Merel & yours truly, deze verwijzing: https://en.wikipedia.org/wiki/El_Al_Flight_1862

Sonic2
Sonic214 jul. 2021 - 20:05

@ Merel VVD en CDA willen helemaal geen nieuw kabinet. Het CDA is tevreden met het huidige resultaat aan ministers en krijgt veel meer als waar ze nu recht op hebben met hoe ze er in de peilingen voorstaan. Bovendien staat de rem op Kaag haar dadendrang. Rutte turft elke dag weer 1 streepje er bij en dan is hij weer een dag langer premier. Elke dag dat dit langer duurt, zal er voor zorgen dat de geliefde partner( CU) weer in het kabinet stapt. En dat Rutte langer premier blijft en dat Hoekstra het enige kan blijven doen waar hij echt om geeft. Minister zijn. VVD en CDA zijn er nooit op uit geweest Nederland te vernieuwen. En ook nu is verandering niet in hun belang.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jul. 2021 - 8:24

En zo gaat het al jaren en jaren, en jaren en jaren.......en steeds zetten ze daarin een tandje bij....

Bouwman2
Bouwman214 jul. 2021 - 13:07

Politiek als beroep is niet erg aan te raden, voor je welzijn. Het is me dan ook een raadsel hoe Mark Rutte het allemaal volhoudt. Dat moet toch wel het martelaarschap nabij zijn. Verheugend is het dat veel burgers daar grote waardering voor op brengen. Want waardering, daar snakt iedereen toch naar? Daar moet je niet krenterig over doen.

1 Reactie
sAt0Ri...
sAt0Ri...14 jul. 2021 - 17:02

Lazer toch op met die Rutte man. Moeten we met die man medelijden hebben ofzo? Alles glijdt van die vent af, omdat het een gewetenloze sujet van de bovenste plank is - met je martelaarschap.

west012
west01214 jul. 2021 - 10:29

Tegen de tijd dat er een nieuwe regering is zijn alle Kamerleden van regerende politieke partijen staatssecretaris of minister geweest.

harmmeijer
harmmeijer14 jul. 2021 - 10:08

Rutte heeft z’n vileine zaakjes mooi voor elkaar. Over z’n graf heen regeren komt hem uitstekend uit. Hoeveel Nederlanders zouden er zijn die beseffen dat we nog steeds met een demissionair kabinet te maken hebben?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jul. 2021 - 8:29

Merel Probleem is dat er nog teveel partijen in de race zijn voor meeregeren. Rutte vindt dat uiterst handig. Dan behoeft hij minder oppositie te verwachten en dat maken die partijen ook nog helemaal waar. Laat ze zweven en ze zweven.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles14 jul. 2021 - 9:56

Gelukkig, een frisse jonge kerel van D66 op Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking…

2 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie14 jul. 2021 - 16:10

Ongetwijfeld totaal ongehinderd door enige vorm van kennis of relevante informatie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jul. 2021 - 8:31

Winterdepressie Laat staan ervaring in het leven.