Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

VVD zet corruptie-verdachte Van Rey op kandidatenlijst

  •  
11-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rey_300_01.jpg
VVD: Van Rey is lokaal 'stemmentrekker' ... Lage positie moet extra voorkeurstemmen binnenhalen
De VVD in Roermond zet de omstreden van corruptie verdachte politicus Jos van Rey bij de gemeenteraadsverkiezingen in als lijstduwer. Van Rey trad af als wethouder nadat justitie een onderzoek startte naar mogelijke corruptiepraktijken. De politicus moest ook zijn senaatszetel opgeven.
De VVD zet volgens eigen zeggen de verdachte op de lijst omdat hij een stemmentrekker is. De politicus die eerder ook landelijke  aandacht trok vanwege zijn netwerkcapaciteiten en opvallend aantal dubbelfuncties (hij was tegelijkertijd wethouder, loco-burgemeester, statenlid en senator) geniet in de Limburgse stad grote populariteit onder liberale kiezers. Het partijbestuur verwacht dat Van Rey ook in 2014 extra stemmen zal binnenhalen. Door hem onderaan de lijst te zetten is het mogelijk dat hij met een campagne voor voorkeurstemmen terug in de gemeenteraad keert. De landelijke VVD heeft eerder verklaard dat Van Rey zich van politieke functies moet onthouden zo lang het onderzoek tegen hem loopt. 
RTEmagicC_vanrey300.jpg
De keuze leidt binnen de plaatselijke VVD voor het eerst tot openlijke wrevel, meldt de regionale zender L1 :
Guido Lomans, een van de raadsleden voor de VVD in Roermond, heeft nu openlijk kritiek geuit op de koers die de Roermondse VVD vaart. Het is voor het eerst sinds Van Rey verdachte is in het corruptie-onderzoek dat zijn betrokkenheid bij de partij openlijk door een raadslid bekritiseerd wordt. Guido Lomans heeft eerder zijn kritiek binnen de partij geuit. Volgens Lomans hebben bestuursleden hem verzocht om kritiek op de gekozen lijn voor zich te houden.
Van Rey is sinds zijn gedwongen vertrek adviseur van de VVD-fractie. Een motie om hem in de gemeentepolitiek aan de kant te zetten werd in april door de lokale afdeling verworpen met 33 tegen 8 stemmen.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos11 mei 2013 - 8:35

Hoogmoedig besluit. Kiezers gaan voor de moraal. Dit zullen ze wel geleerd hebben van de casus Berlusconi.

FritzFriebl
FritzFriebl11 mei 2013 - 8:35

"De landelijke VVD heeft eerder verklaard dat Van Rey zich van politieke functies moet onthouden zo lang het onderzoek tegen hem loopt. " En dat onderzoek dat blijft maar lopen, geen houden aan. Hoe lang moet dat nog duren voor het de status 'doofpot' aangemeten krijgt.

JandeBoer2
JandeBoer211 mei 2013 - 8:35

Ik heb hier geen enkel bezwaar tegen. Het maakt alleen maar duidelijk waar de stemmers op deze "volkspartij" voor gestemd hebben. Alleen wel goed onthouden voor bij de volgende verkiezingen.

BasVV
BasVV11 mei 2013 - 8:35

Slim. Van Rey is inderdaad populair in Roermond.

Zjenny
Zjenny11 mei 2013 - 8:35

De voorzitter van de VVD Roermond is een hele sterke persoonlijkheid die een groep mensen uitstekend aanstuurt. Van Rey en Cillekens zijn oude vrienden.Goede vrienden. Mij verbaast dit niet.

MichelReiziger
MichelReiziger11 mei 2013 - 8:35

Zoals mijn buitenlandse collega eens zei: aan de linkerkant van het Nederlandse politieke spectrum krijg je baantjes, aan de rechterkant geld. Ik denk dat hij het aardig door heeft.

JandeBoer2
JandeBoer211 mei 2013 - 8:35

Roermond en Venlo liggen dicht bij elkaar.

meijerlahn
meijerlahn11 mei 2013 - 8:35

In dit neoliberale tijdperk zijn de patjepeeërs de schaamte voorbij en is arrogantie en corruptie een levenswijze geworden.

ElChe
ElChe11 mei 2013 - 8:35

Corruptie loont in Roermond.

Tealc2
Tealc211 mei 2013 - 8:35

Blijkbaar loont misdaad zich wel in het kapitalistische systeem.

Bernie2
Bernie211 mei 2013 - 8:35

Als je als weldenkend mens corruptie associeert met het Grote Graaien, het model waarmee de maatschappij momenteel aan kapot gaat en waardoor 100.000'en medelanders zwaar voor bloeden, dan verzin je het toch niet om zo'n stevig besmette man naar voren te schuiven? Als dit beleid tekenend is voor het lokale VVD-denken en handelen staat Roermond nog heel wat te wachten.

MG1968-2
MG1968-211 mei 2013 - 8:35

Corruptie wordt blijkbaar -in sommige kringen- positief beoordeeld. Ik vermoed zo dat de meeste onterechte toeslagen niet naar bulgaren gaat. Er wordt wel eens vergeten dat degene die in aanmerking komen voor iets extra's niet kunnen frauderen (mbt deze extra). Natuurlijk wil de vvd weinig controleurs. Die kosten geld. En controleren de eigen achterban.

Rechterhand
Rechterhand11 mei 2013 - 8:35

Zo zie je maar weer, bijna alle parlementariers in NL zijn corrupt. Bij de vvd is het 'normale' corruptie. Bij de PVDA clientelisme en nepotisme. Bij GroenLinks dienstreisjesschandalen Kortom, macht corrumpeert.

techneutje2
techneutje211 mei 2013 - 8:35

M.a.w. de VVD heeft niet veel politiek 'talent' achter de hand!!!!! Das fijn om te horen.

[verwijderd]
[verwijderd]11 mei 2013 - 8:35

Iemand die van corruptie verdacht wordt is de ideale stemmentrekker voor de vvd!

1 Reactie
lembeck
lembeck11 mei 2013 - 8:35

Heel veelzeggend.... kennelijk is niets meer 'heilig'... Schaamteloos.

Danker2
Danker211 mei 2013 - 8:35

Roermond Schaamt u, Stad u wist van uw ambitie en liet hem bouwen in volst vertrouwen het geweten van de stad volgde en verdroeg elk genomen besluit tot belasting en blad sloeg met ‘n eenvoudig te vinden stok en wat heen- en weerkering, enkel voor het gemak, niet derend dat juist licht ontbrak Stad, u waaide met alle winden mee en na jarenlang veelvuldig huldigen liet u hem evenwel beschuldigen want zo houdt u iedereen tevree waar wordt een waarheid nog verstaan? -goed, deze werd weliswaar in vis gewikkeld- maar mag ook een man met hoge pet nog mens zijn als men meedogenloos van alle waardigheid wordt ontdaan? Stad, steekt de hand in eigen boezem deel de schuld, steun altijd geweten en de man die toch, voortgedreven door uw node, zorgde dat u nu ook weer bloeien kan D.D.

1 Reactie
lembeck
lembeck11 mei 2013 - 8:35

Prima vers!! Knap gedaan ook.

johanw2
johanw211 mei 2013 - 8:35

Als Roermondenaar wil ik hier wel even op reageren. Van Rey heeft erg veel voor Roermond gedaan, zaken die andere partijen hebben laten liggen (het retail park in z'n huidige vorm doorgedrukt bv., de oorspronkelijke formule zou een zwaar financieel fiasco geworden zijn). En na de overstromingen in de jaren 90 heeft hij er mede voor gezorgd dat de overheid geld vrijmaakte om de Maas goed uit te diepen. Dat is men in Roermond echt niet vergeten. Men gaat dan afwegen: hij heeft inderdaad dingen gedaan die moreel niet helemaal door de beugel kunnen, maar je weet met hem wel dat hij het goed met de stad voorheeft en dingen bereikt. Daarom wordt hem veel vergeven, vooral omdat zijn fouten betrekking hebben op zaken die mensen toch niet direct raken (de concurentie-burgemeester kandidaten zullen boos op hem zijn maar dat zijn er niet zoveel dat het veel stemmen scheelt). Dat werkt hier inderdaar anders dan in het Calvinistische noorden, waar (zo krijg ik de indruk) men liever kijkt naar de fouten die iemand maakt en datgene dat hij bereikt heeft placht te vergeten. Daarom geef ik hem nog een goede kans om met voorkeursstemmen gekozen te worden. Hoewel ik voor de 2e kamer geen VVD stem denk ik er zeker over om hem een voorkeursstem te geven.

3 Reacties
Jerry3
Jerry311 mei 2013 - 8:35

Met andere woorden, corruptie is geen probleem zolang u er maar van meeprofiteert.

steppewolf
steppewolf11 mei 2013 - 8:35

In het calvinistische noorden wordt nog enigszins begrepen dat als je dit soort corrupte lieden niet onmiddelijk verwijderd, je op een hellend vlak terecht komt. Corruptie verspreidt zich als een kankergezwel door de maatschappij als je het niet gelijk uitsnijdt en het helpt de samenleving binnen no time naar de klote. Zuid Europa zit vol met van Rey-tjes en Hermansjes met diezelfde kortzichtige, corrupte VVD-mentaliteit. De VVD schaamt zich er niet eens meer voor dus het zal wel wachten zijn op de eerste Berlusconi kloon als lijsttrekker.

politiekistuig
politiekistuig11 mei 2013 - 8:35

Jos van Rey is local Hero ,net als dat job Cohen dat voor Amsterdam was. Job werd daar later landelijk voor afgerekend, niet door de verkiezingsuitslag maar de twee jaren daarna lieten mensen niets meer van hem ( onterecht misschien ,maar telegraaf is machtig,zeker met al die provinciale dagbladen) Van VVD zou je niks anders verwachten maar landelijk gezien is het wel een uiterst domme actie.(ondanks hebt gedogen van TMG )

[verwijderd]
[verwijderd]11 mei 2013 - 8:35

VVD heeft het nooit zo nauw genomen met principes, normen en waarden.

1 Reactie
Joeri2
Joeri211 mei 2013 - 8:35

Niet alleen de VVD. De PvdA kan er ook iets van.