Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD zet Anne-Wil Duthler uit Eerste Kamer-fractie

  •  
26-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
DEN HAAG-EERSTE KAMER- SENAAT

© 2011-10-11 00:00:00 DEN HAAG - Anne-Wil Duthler, lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. ANP XTRA KOEN SUYK

Update 26 april 19.05 uur: Anne-Wil Duthler weigert haar zetel in de Eerste Kamer op te geven. Ze vindt dat de voorzieningenrechter een voorlopige uitspraak heeft gedaan en zegt dat het “onzorgvuldig en willekeurig” is dat de VVD daar een definitief oordeel aan ophangt.
Eerder: De VVD heeft zojuist Anne-Wil Duthler – die met diverse integriteitsschandalen worstelt – uit de Eerste Kamerfractie gezet, dat maakte de partij bekend op Twitter:
"Zojuist heeft fractievoorzitter Annemarie Jorritsma aan mevrouw Duthler te kennen gegeven dat zij per direct geen deel meer kan uitmaken van de Eerste Kamerfractie van de VVD. De reden ligt in de uitspraak die de rechter gisteren heeft gedaan in het kort geding dat mevrouw Duthler had aangespannen tegen het blad Quote. Eerder nam de VVD reeds afstand van uitspraken van mevrouw Duthler over Quote."
Volgens John Bijl, directeur van Periklesinstituut, mag de partij helemaal niet beslissen om iemand uit de fractie te zetten en is het besluit voorbehouden aan de persoon zelf:
Tien jaar nadat er voor het eerst Kamervragen werden gesteld over de dubbele petten die VVD-senator Anne-Wil Duthler draagt in de Eerste Kamer, stelde de VVD vorige maand dan eindelijk een integriteitsonderzoek in naar aanleiding van berichtgeving van Quote over mogelijke belangenverstrengeling. Duthler is actief betrokken bij verschillende ict-bedrijven van haar man en zou in de Eerste Kamer hebben gepleit voor zaken waar deze bedrijven financieel baat bij hebben. Nadat Quote bekendmaakte dat een schuldeiser voor ruim negen ton beslag gelegd heeft op een van de bedrijven, klaagde Duthler het blad aan maar kon op weinig sympathie rekenen van de rechtbank.
"Quote valt niets te verwijten in haar publicaties over Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler. ‘De door Quote in haar artikel gebruikte termen als “schimmig zakendoen”, “een ingewikkelde kluwen van 10 bv’s” en “dubbele petten” overschrijden de grenzen van het betamelijke niet.’ Deze vinden namelijk steun in de feiten, zo oordeelt de Rechtbank Amsterdam."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.