Joop

VVD voor zesde jaar op rij partij met meeste integriteitsschandalen

  •    •  
19-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Debat over positie Halbe Zijlstra

© 2018-02-13 22:24:25 DEN HAAG - Premier Mark Rutte verlaat de Tweede Kamer na het debat over het aftreden van Halbe Zijlstra. De minister van Buitenlandse Zaken moet zich verantwoorden over de

De VVD heeft de twijfelachtige eer om opnieuw de partij te zijn met de meeste integriteitsschandalen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Politieke integriteits-Index van Vrij Nederland die in 2017 met 11 in opspraak geraakte politici voor het zesde aaneensluitende jaar werd aangevoerd door de VVD van premier Rutte. Het is het zesde jaar op rij dat de liberalen de lijst van het maandblad aanvoeren. De lijst wordt samengesteld door Vrij Nederland in samenwerking met Leo Huberts, hoogleraar bestuurskunde aan de Vrije Universiteit en Muel Kaptein, hoogleraar integriteit aan de Erasmus Universiteit.
Voor dit jaar ziet het er evenmin rooskleurig uit wat betreft de integriteit bij de partij die vorig jaar opnieuw de grootste werd bij de landelijke Tweede Kamerverkiezingen van 2017, aangezien er al twee prominenten moesten vertrekken, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra.
Fractieleider Klaas Dijkhoff stelde zondagavond in het programma College Tour dat hij “geen patroon ziet om te zeggen dat het door de partij komt”. Volgens Dijkhoff heeft de VVD “alles op dit gebied aangescherpt” maar kan daarmee niet worden voorkomen dat er soms sprake is van “onhandigheid” of (gedwongen) “verantwoordelijkheid nemen”.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (68)

Uitgekleed
Uitgekleed20 feb. 2018 - 16:51

Rutte kan niet lang meer overleven. Het afschaffen van dividend belasting brengt Nederland in gevaar en daar hebben we geen AIVD bij nodig. Ben zo blij dat hij weer regeert om zijn eigen puinzooi op te ruimen. Straks wordt de EMU door zijn toedoen een transferunie. Daar hangt ook een prijskaartje aan. Het versloffen van het Gronings gasveld gaat ook wel wat kosten. "Wanneer het over dividenden gaat, gebruik je de dividend discount-methode. Die komt op hetzelfde neer. Het is een simpele berekening: je deelt de jaarlijkse netto-dividendstroom van 1,4 miljard door een gangbaar rentepercentage. In dit voorbeeld gebruiken we de zogenoemde ‘dividend yield’ van de AEX-index. Die is op dit moment 3,2 procent. Dan kom je uit op een totaalbedrag van 43,75 miljard — ongeveer 15 procent van ons bruto nationaal product. Neem je 1 miljard als jaarlijkse netto-dividendopbrengst, dan kom je op 31,25 miljard uit. Je kunt natuurlijk ook met het rentepercentage spelen."

DeRedeMist
DeRedeMist20 feb. 2018 - 13:07

Het CDA en de PvdA hebben ook periodes gehad waarin zij de hoflevanciers van schandalen waren. Het hangt simpelweg samen met de hoeveelheid bestuurders en politici die een partij levert, hoe meer, hoe meer schandalen. En inderdaad, de VVD is al 6 jaar de grootste, maar ja, dat wisten we al.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen22 feb. 2018 - 0:23

Dit moet je met feiten onderbouwen, anders is het maar een heel dun verhaal. Welke schandalen, welke partijen, in welke jaren.

frankie48
frankie4820 feb. 2018 - 7:26

De waarschijnlijkheidsleer (probabilisme) zoals hij hier door fractieleider Klaas Dijkhoff wordt gebruikt, is ook de manier waarop het neoliberaal beleid tot stand is gekomen, ga blindelings alleen op niets meer dan het gevoel de hele boel lopen privatiseren, liberaliseren en hervormen, maar gebruik altijd de boodschap naar de kiezer 'voor u wordt en gaat het door de toenemende concurrentie en veranderende regels hierdoor allemaal gemakkelijker en goedkoper worden, en daarnaast roeptoeter zo veel als mogelijk dat daardoor ONS systeem betaalbaar blijven in de toekomst.' De vraag die hierdoor altijd open blijft staan en voor hun wel onbeantwoord kan blijven, voor wie doe je dat dan precies, en creëer ja daarmee dan niet weer dezelfde sociale ongelijkheid die wij honderd jaar geleden ook in onze maatschappij hebben gezien!!!!!!!

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 feb. 2018 - 3:48

Het nieuwste excuus. VVD-ers komen veelal uit het bedrijfsleven, daar zoeken ze ook de randjes van de wet op en de mazen erin, dat zijn ze nu eenmaal gewend; was getekend Jort Kelder. Ik denk er maar achteraan; en eenmaal in de regering zorgen ze ervoor dat ze legaal geen belasting meer behoeven te betalen, gewoon die randjes steeds wat verder verleggen en/of oprekken en zoveel mogelijk mazen in de wet creëren.

1 Reactie
OlavM
OlavM20 feb. 2018 - 17:09

@ Minoes&tuin: Het is inderdaad bizar hoe dat soort types hun gedrag van laag moreel niveau nog goedpraten ook! "Het is nu eenmaal zo": zo lust ik er nog een paar!

OpiniePaultje
OpiniePaultje19 feb. 2018 - 21:32

Hoeveel schandalen kan een partij hebben voordat het volledig instort? Iedere andere politieke partij was al lang aan deze verwondingen bezweken.

2 Reacties
Inspector Gadget
Inspector Gadget20 feb. 2018 - 6:33

Wie de media controleert controleert Nederland. De media hoort kritisch te zijn, maar in plaats daarvan gaan ze Zijlstra op het eind van zijn destructieve carrière nog iets positiefs meegeven. Wat is hij toch zielig...

korheiden2
korheiden221 feb. 2018 - 15:12

Het is inderdaad opmerkelijk; de VVD rolt van het ene probleem in het andere. Toch staan de liberalen steevast bovenaan in de peilingen. Weliswaar met verlies t.o.v. maart 2017, maar toch met een vrij stabiele 27 zetels, ruim meer dan een groepje achtervolgers met ca 15 zetels. Blijkbaar heeft de VVD een standvastige achterban, een grote groep kiezers die altijd op hen stemt. De PvdA werd veel meer afgerekend op het vorige kabinetsbeleid. Die kregen dan ook nog eens de kwesties met Moorlag en Barth eroverheen. D66 zit met het appartement van Pechtold in de maag, met het afschaffen van het raadgevende referendum en de burgemeester van Wassenaar, Jan Hoekema. Wat dat betreft blijven partijen als SP en GL behoorlijk uit de wind, al neigt de verkiezing van Lilian Marijnissen (met de schijnkandidaat Sadet Karabulut) naar nepotisme.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers19 feb. 2018 - 20:38

Naast dat ze als veruit machtigste partij dankzij stemgedrag van het Nederlandse publiek ook kampioen aantreden zijn, wat een relatieve overmaat aan dergelijk aftreden verklaart, is de grootste veroorzaker bij de top-VVD-ers, de bonnetjes-affaire behalve een sterk uitvergrootte kwestie ook een die ook niet direct verantwoordelijken, maar indirect politiek verantwoordelijken tot opstappen dwong. Één zaak dus. Daarnaast was het opstappen van de defensieminister Hennis ook niet anders dan een politieke verantwoordelijkheid die haar dwong.

4 Reacties
mjansen2
mjansen220 feb. 2018 - 7:38

Wat een nonsens !! Ook relatief gezien heeft de VVD de meeste integriteitsschandalen. Hoezo sterk uitvergrote kwesties? Sterk onderbelichte kwesties eerder.... zoals die bonnetjesaffaire. Een bewindspersoon die een drugscrimineel miljoenen betaalt in ruil voor informatie vind ik crimineel, soort "heler" gedrag. Hoorde vanochtend op het nieuws dat Nederland volgens rechercheurs de laatste jaren uitgegroeid was tot een narcoticastaat. Dit is wel mede het gevolg van het "wan"beleid van de VVD heren Teeven en Opstelten die toch warme banden onderhielden met drugscriminelen. De moraal lijkt wat zoek bij veel VVD-ers, de scheidslijn tussen onder en bovenwereld, tussen waarheid en bedrog, tussen stelen en verdienen En de kiezers? Lijken , net als bij de populaire commerciele programma's op TV e.d. de partijen te beoordelen naar amusementwaarde in de wetenschap dat de inhoud weinig realiteitswaarde bevat.

OlavM
OlavM20 feb. 2018 - 17:05

@ Nano Zeegers: Het zijn wel degelijk (vooral) bewindslieden van VVD-huize geweest, dei door hun gedrag van laag moreel gehalte (telkens weer liegen en bedreigen) het aanzien van de politiek ernstig hebben geschaad en daarmee ook het vertrouwen van de kiezers in de politiek. Dat heeft niets met welke kwantiteit dan ook te maken, maar met de kwaliteit en cultuur van die partij, die een sterke aantrekkingskracht uitoefent op grootgraaiers en andere soorten schuinsmarcheerders en opprotunisten.

OlavM
OlavM20 feb. 2018 - 17:06

Correcties: -@ Nanno Zeegers -laatste woord: opportunisten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 feb. 2018 - 0:26

Ah, zo blijft de VVD en haar aanpak maar bestaan: je hebt gewoon een heel aantal wegkijkers dat je maar blijft verdedigen, en niet schroomt om maar wat te roepen zolang het maar de aandacht afleidt.

JohnVKR
JohnVKR19 feb. 2018 - 17:37

Voor de VVD is het te hopen dat ze de lijst met integriteitsschandalen de komende jaren blijven aanvoeren, want dat is in de huidige tijd de garantie dat je de meeste kiezers achter je krijgt, zoals we onder meer in de VS met Donald Trump zien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 feb. 2018 - 16:57

Misschien kon ik mijn link beter hier neerzetten. Wat is dat toch met de PO. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/19/vvd-kroonprins-dijkhoff-maakt-matte-indruk-a1592734

1 Reactie
Martinel
Martinel19 feb. 2018 - 19:08

De PO is tegenwoordig een VVD bolwerk geworden, dat is wat er aan de hand is, Geen enkele onafhankelijkheid meer. En ik heb die column van Bas Heijne gelezen en hij heeft volledig gelijk, hij slaat vaker de spijker op zijn kop trouwens. Journalistiek bijv. bij de Nos is onzinnig. Als je die site opent is er slechts nieuws van het Olympisch front. Nergens is meer iets te lezen zonder commercie. Daarom kijk ik geen tv meer. Ik heb geen smartfone, geen facebook. Wel Politiek 24, alleen daar word je slechts droeviger van. Volksvertegenwoordigers die jou wegzetten als onkundig en dom. Het zal allemaal wel.

Break on through
Break on through19 feb. 2018 - 16:13

VVD staat telkens lekker in het zonnetje.... :) Heeft iets te maken met het volk waar het een ontzettende aantrekkingskracht op heeft....

Rolstoel-Oma
Rolstoel-Oma19 feb. 2018 - 15:44

Wat ik wil zeggen is dat het vergelijken van een partij met een paar duizend actieve leden in de Tweede Kamer, provinciaal en lokaal niet te vergelijken is met een partij die landelijk 2 of 3 zetels heeft! En de fracties die actief zijn in de Tweede Kamer, Provinciale Staten en Gemeenteraad zijn ook absoluut niet even groot. De PVV - de 2e partij van Nederland - is in geen enkele gemeente vertegenwoordigd tot nu toe. In het artikel worden dus verschillende grootheden vergelen. Absoluut onterecht! Appels en peren vergelijking!

3 Reacties
Edwin8
Edwin819 feb. 2018 - 19:24

Maar waarom zien we bij partijen zoals GL, SP, PvdA, D66 (allemaal partijen die lokaal als landelijk aanwezig zijn.) veel minder integriteitsschandalen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 feb. 2018 - 3:42

Dan kun je je wel wat permitteren aan machtsmisbruik blijkbaar. Ik wil er graag aan meewerken wat minder van die gevallen te hebben, minder schandalen, door het aantal VVD-ers in de politiek drastisch te verlagen. Dan wordt er evenredig minder over gesproken en ben jij ook weer geholpen.

OlavM
OlavM20 feb. 2018 - 11:03

@ Rolsstoel-Oma: [Wat ik wil zeggen is dat het vergelijken van een partij met een paar duizend actieve leden in de Tweede Kamer, provinciaal en lokaal niet te vergelijken is met een partij die landelijk 2 of 3 zetels heeft!] Nogmaals: kwantiteit (aantal zetels, leden, of wat dan ook) heeft hier helemaal niets mee te maken. Doorslaggevend is de kwaliteit van een partij wat betreft integriteit en fatsoen, politieke mores, enz.

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams19 feb. 2018 - 15:19

We moeten ook voorzichtig zijn. De katholieke kerk leek het alleenrecht te hebben op pedofilie maar inmiddels blijkt dat het door de hele samenleving aan de orde is. Hoe ziek kun je dan zijn eigenlijk? Dat je seks met een klein kind wilt....... En het loopt allemaal maar vrij rond....

1 Reactie
Zandb
Zandb20 feb. 2018 - 6:32

Rot Dat komt wel eens voor; dat mensen ten onrechte vrij rond lopen. Wie weet, bent u wel zo iemand.

Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams19 feb. 2018 - 15:15

Er is gewoon geen integriteit meer. Principiele politici, wat hebben we ze nodig. VVD stort in maar ook D66 Pechtold ruilt zijn vrouw in voor lekker jong ding. Gatverdamme. En toch de moraalridder spelen in Den Haag. Kan toch niet!

1 Reactie
Zandb
Zandb20 feb. 2018 - 6:36

Rot We hebben inderdaad mensen nodig die integer zijn. Als we die nu met z'n allen aannemen - per slot van rekening leven we in een democratie - dan is het probleem gewoon opgelost. Daar heb je zelfs geen Columbus en een ei voor nodig.

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap19 feb. 2018 - 14:58

Ter herinnering....helaas vergeten mensen zo gemakkelijk. Je zou het bijna het Syndroom van Rutte noemen. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/rutte-belooft-geen-beloftes-meer-maken

Poezenmens
Poezenmens19 feb. 2018 - 14:57

De wakkerste verdediger van het kapitaal en integriteit is nu typisch iets dat elkaar bijt bij de ideologie van de VVD. Maar dat is al decennia bekend. Dus niets nieuws onder de zon. Heel vreemd dat een groot deel van de bevolking tegen zijn belang in blijft stemmen op de Partij van de patjepeeërs.

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap19 feb. 2018 - 14:54

Een partij of eigenlijk noem ik ze liever een legale criminele maffia, wordt nog steeds in stand gehouden door een hele zooi kiezers. Want dat is het fundament van deze wetsovertredende en huichelachtige kliek. Het is triest dat er zo weinig morele kennis, normen en waarden te vinden is in de hoofden van zovele, honderdduizenden mensen die het hokje rood invullen bij de VVD ondanks alle geruchtmakende zaken. En wees maar gerust dat slechts het topje van de ijsberg naar buiten komt.

rvb2
rvb219 feb. 2018 - 13:31

VVDers vinden geld het belangrijkst van alles. Als tweede komt het kapotmaken van solidariteit. Het is niet verbazend dat VVDers massaal sjoemelen, stelen en van harte corrupt zijn. Anderen geld afhandig maken is het doel van de VVD, daarom moet ook alles geprivatiseerd worden.

1 Reactie
Nuchter Rotterdams
Nuchter Rotterdams19 feb. 2018 - 15:17

Klopt bijna, het kapot maken van solidariteit is niet alleen een VVD ding. Daar doet iedereen aan mee. Ook de andere partijen. Wellicht de SP nog het minst.

Zandb
Zandb19 feb. 2018 - 13:22

Hier is geen sprake van zonde maar van doodzonde; doodzonde namelijk dat ze door de mand vielen.

Jee-Dee
Jee-Dee19 feb. 2018 - 13:12

Waar een grote Partij groot in kan zijn.

JStokx
JStokx19 feb. 2018 - 12:47

Als je de grootste partij van het land bent lijkt het me logisch dat je ook de meeste schandalen op je naam krijgt.

6 Reacties
Zandb
Zandb19 feb. 2018 - 15:01

Stokx Dat lijkt mij ook logisch. Misschien gaat het er dan ook meer om, hoe je met die "schandalen" omgaat. Vindt u bv dat er van de VVD zelf voldoende reinigend vermogen uitgaat? Kijken we naar de kwestie Zijlstra, dan vind ik dat de VVD het er (samen met de regeringspartijen) lelijk bij heeft laten zitten.

vdbemt
vdbemt19 feb. 2018 - 15:09

Dat is (misschien) logisch. Maar als het al logisch is, reden temeer voor de VVD zich diep te schamen (dat zullen ze niet doen), want in januari 2017, was de VVD in grootte (aantal leden; dat is wat anders dan veel stemmen krijgen) de 5e partij. CDA, PvdA, SP en zelfs SGP zijn groter.

Bart Voortman
Bart Voortman19 feb. 2018 - 16:25

De VVD is beslist niet de grootste partij. Wel in kiezers maar niet in leden. De VVD is qua ledental de 7e partij van het land. Verhoudingsgewijs is de puinzooi bij de VVD zelfs nog groter dan in absolute cijfers.

JStokx
JStokx19 feb. 2018 - 20:08

Uiteindelijk is Zijlstra opgestapt (had eerder gemogen), maar zo'n Moorlag zit er bijvoorbeeld nog steeds.

Zandb
Zandb20 feb. 2018 - 6:45

Stokx Dat lijken mij twee zaken die veel te weinig met elkaar te maken hebben. Maar als u, vanwege het feit dat Moorlag er nog zit, wilt beweren dat ook op het zelfreinigend vermogen van andere partijen wat aan te merken valt, dan heeft u natuurlijk een punt.

OlavM
OlavM20 feb. 2018 - 10:56

@ JStokx: [Als je de grootste partij van het land bent lijkt het me logisch dat je ook de meeste schandalen op je naam krijgt.] Het heeft natuurlijk totaal niets te maken met het aantal Tweede Kamerzetels. Het gaat immers ook om allerlei andere (politieke) functies. Het heeft alles te maken met de intrinsieke kwaliteit van de VVD: de graaiersmentaliteit blijkt daar maar al te gemakkelijk te kunnen gedijen. (Bij een partij als de SP zal je (nagenoeg) geen malversaties vinden; die heeft nu 14 zetels in de Tweede Kamer, maar dus echt niet zo ongeveer de helft van het aantal VVD-schandalen!).

Brave Hendrik4
Brave Hendrik419 feb. 2018 - 12:30

Tja, als het om Marokkanen gaat dan weet iedereen stante pede waardoor 't zo gekomen is, namelijk door dat explosieve mengsel van knoflook en islam. Maar bij de VVD... geen clou! Goed, van zo'n lamzakkerige lamlul kun je dat verwachten, alsmede van dat criminele VVD-electoraat: whitesplaining, witwassing etc. Maar elke Goofy weet hoe de vork in de steel staat: narcisme + neoliberalisme + eigendunk, wat dacht je wat?

5 Reacties
Zandb
Zandb19 feb. 2018 - 15:06

Hendrik Ik vind noch het een noch het ander. En verder moet iedereen maar weten hoe hij dit soort gebeurtenissen wil uitsmeren over de totale groep, is het de islam, is het de VVD.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes219 feb. 2018 - 16:39

'narcisme + neoliberalisme + eigendunk' ja, dat omschrijft het wel zo ongeveer. De gemiddelde VVDer.

Brave Hendrik4
Brave Hendrik420 feb. 2018 - 7:29

Wat nu, Zandb? Probeer je een wit voetje te halen bij de meester door Zijn woorden uit te leggen? Dan kan ik wel ophouden.

Zandb
Zandb20 feb. 2018 - 11:00

Hendrik Gewoon lezen waterstaat, lijkt mij voldoende.

Brave Hendrik4
Brave Hendrik421 feb. 2018 - 8:19

Ja, maar je leest meestal maar de helft. En dan nog de verkeerde.

Joop den Uil
Joop den Uil19 feb. 2018 - 11:54

twee opmerkingen over dit sterk partijdige bericht: - je moet natuurlijk deze kwesties relatief bezien en niet absoluut - veel belangrijker is te weten wat de partij met dergelijke figuren uiteindelijk doet en hoe ze ''gestraft '' worden. (voorbeelden genoeg van veel heisa, maar uiteindelijk met bonus tot pensioen thuis mogen zitten) - en is het niet zo dat vvd de straf-criteria lat erg laag heeft gezet zodat meer figuren tegen de lamp lopen ? (en andere partijen die hun burgemeesters en CvK langdurig / te lang aanhouden?) maar: naming and shaming heeft mijn 100% instemming als het overheidsdienaars betreft

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen19 feb. 2018 - 15:07

Tellen blijft lastig. Het is inderdaad niet zo dat dit iets te maken heeft met de hoogte van een lat door de VVD gelegd. Deze gevallen komen bovendrijven omdat anderen klagen, niet omdat de VVD een opschoonactie is begonnen.

Zandb
Zandb19 feb. 2018 - 15:42

Joop "Twee" vraagjes: Maar waarom vindt u dit een "partijdig bericht"? En als u deze kwestie relatief bekijkt, wat ziet u dan? En wat doet de partij dan met "dergelijke figuren"? En is het dan ook zo, dat die VVD "de straf-criteria lat erg laag heeft gezet"? En is het dan de VVD, die telkens vaststelt dat er sprake is van een integriteitskwestie? En waarom heeft "naming and shaming uw 100% instemming als het overheidsdienaars betreft"?

WillemdeGroot
WillemdeGroot19 feb. 2018 - 11:42

Ik heb het elders ook al aangestipt. Het is niet de partij op zich die direct aanzet tot alles wat kwalijk is, maar het is het imago dat bepaalde mensen aantrekt. Een partij die de neoliberale vrije markt ophemelt en alle ruimte geeft, werkt als een magneet op lieden die zichzelf en hun ambities centraal stellen. Het soort individualisme dat blind is voor medemens en beschaafdheid en uit is op zelfverrijking, in de breedste zin van het begrip.

1 Reactie
H.Witte
H.Witte19 feb. 2018 - 17:14

Kort maar krachtig.

Rolstoel-Oma
Rolstoel-Oma19 feb. 2018 - 11:33

Vrij Nederland vergelijkt dus een partij met 33 zetels in de Tweede Kamer met een partij met 2 zetels? Waar halen ze dergelijke onzin vandaan! Belachelijke vergelijking!

4 Reacties
Zandb
Zandb19 feb. 2018 - 13:18

Oma Bedoelt u dat een partij met 32 zetels alleen maar vergeleken wordt met een partij met twee zetels? Dat zou inderdaad belachelijk zijn. Ik ben dan ook veel eerder bang dat juist uw reactie belachelijk is.

Cliff Clavin
Cliff Clavin19 feb. 2018 - 13:42

@ Rolstoel-Oma - het is niet volstrekt uitgesloten dat U iets bedoelt, dus zou U het nog een keertje willen proberen?

OlavM
OlavM19 feb. 2018 - 14:14

@ Rolstoel-Oma: Haha! Het aantal zetels in de Tweede Kamer heeft er totaal niets mee te maken, natuurlijk. Het onderzoek betreft immers álle politieke functies, dus ook gemeenteraads- en Statenleden, wethouders en gedeputeerden, en partijvoorzitters. Bij een partij als de SP zal je (nagenoeg) geen malversaties vinden; die heeft nu 14 zetels in de Tweede Kamer, maar dus echt niet zo ongeveer de helft van het aantal VVD-schandalen! Nee, het is een kwestie van politiek en fatsoen, en de graaiersmentaliteit bij de VVD blijkt maar al te gemakkelijk te kunnen gedijen.

Martinel
Martinel19 feb. 2018 - 15:39

Maw, een partij met 33 zetels MAG sjoemelen? MAG iedere Nederlander voorliegen? Mag corrupt zijn? Lijkt mij dat dit onderzoek gedegen is uitgevoerd en op basis van verhoudingsgewijs het aantal zetels is vergeleken. VVD blijft de partij van het geld boven de mensen stellen, van het wegkijken en lachend de burger voorliegen. Overigens waren het wel bijna allen bestuurlijk vertegenwoordigers van U en van mij. Maar goed, u zult ook wel het geld boven de mens stellen. Walgelijke maatschappij is dit geworden. Iedereen door de VVD en CDA tegen elkaar opgezet (met dank aan de gedoogconstructie met de PVV) en nu met CDA en D'66 en CU dit leugenachtige beleid voortzetten. Rutte had een meerderheid in de Tweede Kamer moeten krijgen vóór die motie van Wantrouwen. Die man kan echt niet meer.

Inspector Gadget
Inspector Gadget19 feb. 2018 - 11:24

"Volgens Dijkhoff heeft de VVD “alles op dit gebied aangescherpt” maar kan daarmee niet worden voorkomen dat er soms sprake is van “onhandigheid” of (gedwongen) “verantwoordelijkheid nemen”." Ze durven het beestje niet eens bij de naam te noemen. Als je het echt erg zou vnden wat er in je partij gebeurt, dan noem je het gewoon leugens en corruptie.

2 Reacties
Martinel
Martinel19 feb. 2018 - 15:48

Dijkhoff is passé.

Martinel
Martinel19 feb. 2018 - 17:41

Dijkhoff teert op zijn 'slimste mens' oorkonde, maar is gewoon een VVD-er die als het op politiek aankomt nergens verstand van heeft. Overigens word je bij dat programma al snel een slimste mens, want algemene ontwikkeling doet niet ter zake. Het is net 'op goed geluk', dat programma trekt ook de minst slimmen. Ik keek 10 minuten naar dat College Tour met die domme Twan nog wat....wat een farce, zonder één kritieke vraag wordt dat programma over ons heen gestort. Waar is de jounalistiek in dit land?

msj_meijerink
msj_meijerink19 feb. 2018 - 10:40

Met veel lokale middenstanders in hun midden zal in de gemeenten vaker voorkomen dat binnen de vvd een raadslid/wethouder zich niet kan inhouden 'even een varkentje te wassen' dan eentje binnen de pvda of sp.

joloe
joloe19 feb. 2018 - 10:26

“geen patroon ziet om te zeggen dat het door de partij komt”. Volgens Dijkhoff heeft de VVD “alles op dit gebied aangescherpt” maar kan daarmee niet worden voorkomen dat er soms sprake is van “onhandigheid” of (gedwongen) “verantwoordelijkheid nemen”. Zo kan je je fouten en falen natuurlijk ook verbloemen.

Karingin
Karingin19 feb. 2018 - 10:04

Wat een verrassing

Anoniempje5
Anoniempje519 feb. 2018 - 10:03

Is het niet eens tijd om de VVD te bestempelen als criminele organisatie en te verbieden? Zelfs de partijvoorzitter, Keizer, was betrapt dus het is aannemelijk dat het top-down aangestuurd wordt. Ook is gebleken dat je geen eigen mening mag hebben niks te zeggen hebt binnen de VVD en moet doen wat er van je verwacht wordt. Wat is precies het verschil met waar ze motorbendes proberen mee te verbieden? Behalve dan het soort criminaliteit waar ze zich mee bezig houden.

5 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin19 feb. 2018 - 13:49

@ Anoniempje - uiteraard mee eens. Als je me het verhaal van de VVD anno nu in, zeg, 1980 verteld zou hebben, in de vorm van een toekomstvoorspelling, dan zou ik je meteen naar een ervaren psychiater of priester gestuurd hebben. Wat toen ondenkbaar was, is nu aan de orde van de dag. Al eerder is deze vraag gesteld: wie zijn die miljoenen landgenoten die op dit Mafiose gezelschap van zakkenrollers, ladenlichters, bancaire gangsters, meineedplegers, tasjesdieven, dronkemannen, fantasten, belastingtillers, zelfbedieners, graaiers, en ordinaire leugenaars stemmen? Ik denk dat alle VVD-kiezers zelf heel erg veel te verbergen hebben; en dat zich zich precies daarom identificeren met al die politieke nonvaleurs.

Martinel
Martinel19 feb. 2018 - 15:41

Ik zie het verschil niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 feb. 2018 - 17:11

CliffClavin "Al eerder is deze vraag gesteld: wie zijn die miljoenen landgenoten die op dit Mafiose gezelschap van zakkenrollers, ladenlichters, bancaire gangsters, meineedplegers, tasjesdieven, dronkemannen, fantasten, belastingtillers, zelfbedieners, graaiers, en ordinaire leugenaars stemmen?" Dat zijn waarschijnlijk; Mafiose gezelschappen van zakkenrollers, ladenlichters, bancaire gangsters, meineedplegers, tasjesdieven, dronkemannen, fantasten, belastingtillers, zelfbedieners, graaiers, en ordinaire leugenaars vermomd als keurige burgers. Bas Heijne al gelezen? https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/16/een-rampzalige-leugen-a1592597

Cliff Clavin
Cliff Clavin19 feb. 2018 - 19:18

@ Minoes - ha, ja, ik ken het verhaal, maar goed dat de link nog een keer plaatst - voor andere Jopers.

Cliff Clavin
Cliff Clavin19 feb. 2018 - 22:13

Ha Minoes - ik zag pas zonet de mooie verdubbeling en terugkaatsing in je bericht! Hartelijk gelachen, meid!