Joop

VVD wilde miljoenen van VWS voor Formule 1 in Zandvoort

  •  
11-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
32553993564_7d821cecf2_z
‘Geen dubbeltje naar Zandvoort’, dat was de belofte van premier Rutte eind vorig jaar, in antwoord op vragen over wie er zal opdraaien voor de kosten van de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort. Volgens Rutte moest het bedrijfsleven maar bijspringen: “Wees effe stoer en los dat zelf op.” Dat is wat de politiek leider van de VVD verklaarde voor de camera’s, maar achter de schermen lobbiede zijn eigen Tweede Kamerfractie keihard voor miljoenensteun, onder meer bij het ministerie van VWS. Dat onthult EenVandaag :
"“Een groot aantal fractieleden blijkt de F1 in Nederland mogelijk te willen maken”, schrijft Kamerlid Rudmer Heerema op 24 januari namens de fractie aan verantwoordelijk minister Bruins van Sport. “De drie keer vijf miljoen euro (het totale VWS-budget voor sportevenementen is 10 miljoen, red.) wordt niet als een groot bedrag ervaren.” Hij doet namens de fractie een aantal voorstellen. Zo wordt geopperd om ‘een specifieke F1-loterij mogelijk te maken’.Ook stelt de fractie voor om een bijdrage uit het sportevenementenbudget over meerdere jaren uit te smeren: in plaats van drie keer 5 miljoen euro, zou de organisatie dan zes keer 2,5 miljoen euro ontvangen. Daarmee zou er binnen de subsidievoorwaarden voor sportevenementen worden gebleven."
Ook de provincie Noord-Holland moest de knip trekken om het racefestijn te financieren, vond Heerema:
"Noord-Holland moet ook zijn steentje bijdragen en is een rijke provincie. Als dat 50-50 gaat is het maximum vanuit het sportevenementenbudget voldoende om ons deel te betalen… Ik ben van mening dat we voor dit bedrag dit evenement niet zouden moeten laten lopen."
De voorstellen van de fractie worden door het ministerie als onhaalbaar gezien. Minister Bruins moet Heerema er zelfs op wijzen dat er uitgekeken moet worden voor ongeoorloofde staatssteun.
In een reactie aan EenVandaag stelt Heerema nog steeds achter de uitspraken van Rutte te staan; “Maar de fractie heeft een eigen mening.”
Cc-foto: Rachel Clarke
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (172)

de Boer2
de Boer215 jul. 2019 - 7:29

Afgezien van het blote feit dat het hier niet om een sport als tennis gaat maar om iets met hard rijdende auto's in de kringetje, is het misschien goed om te constateren dat de VVD fractie niet de enige voorstander is van een racecircuit. Er zijn ook anderen die heel enthousiast zijn voor deze oprisping van idiotie. Met enig gevoel voor humor kan men opmerken dat hier weer eens om brood en spelen gaat, en dan speelt de emotie meteen geweldig op. Met het wijzen op het feit dat Mark Rutte heel duidelijk en beslist heeft gezegd dat de VVD plannen in kwestie terug verwijst naar het burger initiatief had kunnen worden volstaan. Maar niets daarvan, de concurrentie moet weer even duidelijk gemaakt worden hoe naar & slecht de VVD wel niet is én hoe veel beter het anders denken is. De oude reflex dus. Stop daar eens mee, want het werkt niet, het is improductief, dat polariseren ook al zo'n aparte sport... Wat wél werkt is samenwerking ook al is die. wel eens contre coeur, doe het toch maar. De VVD geeft aantoonbaar het voorbeeld als het om samenwerken gaat. De VVD is niet eenkennig. Niet dat het allemaal lukt met de samenwerking, maar reeds het pogen is schoon. Om even naar het begin terug te keren, tennis, hebben jullie ook zo veel plezier gehad gisteren? Vonden jullie het ook zo fijn? Nou weet dan wel dat je wel alle games kunt winnen, maar dat je dan tóch uiteindelijk verliest als de tie break in actie komt.

Katootje2
Katootje214 jul. 2019 - 23:11

M: "blijkbaar vond de voltallige Gemeenteraad Zandvoort , D 66 en Groen Links incluis, het een goede en verstandige investering om gemeenschapsgeld in de organisatie/ voorbereiding daarvan te steken." De flexibiliteit van onze rechtse mede burgers is toch wel opmerkelijk. Het ene moment zijn de politici en bestuurders nog zakkenvullers zonder ruggengraat die alleen maar aan hun eigen belang denken en het volgende moment wordt er een buitengewoon verstandige miljoenen investering gedaan in een uiterst milieuonvriendelijk project, in het algemeen belang, eh, ...van hoeveel Nederlanders? Even stemmen tellen...

1 Reactie
Katootje2
Katootje214 jul. 2019 - 23:15

Gaat het trouwens om een investering of om een subsidie? Of gaat het misschien om een verliesgevende investering?

Handige harry
Handige harry14 jul. 2019 - 20:06

Het is 5 miljoen. Er gaat 200 miljoen naar een cultuurpaleis in den haag. Honderden miljoenen naar de NPO. Miljarden aan subsidies. Dan mag een evenement waar meer dan een miljoen mensen plezier van hebben toch wel iets kosten. De NPO profiteert er ook van, de horeca, en de regio. Zie het eens positief, in plaats vanuit je eigen straatje.

1 Reactie
Katootje2
Katootje214 jul. 2019 - 23:18

"een evenement waar meer dan een miljoen mensen plezier van hebben" Ik weet niet of ze daar in Scheveningen wel rekening mee hebben gehouden. Is daar wel plaats voor?

Tijr
Tijr14 jul. 2019 - 13:04

Het is een schande dat het racecircuit Zandvoort niet allang opgedoekt is. Het ligt in een kwetsbaar natuurgebied en het wandelen daar wordt voortdurend vergalt door de geluidsoverlast van de wagens. Verplaats het naar een van de IJsselmeerpolders, daar is ruimte genoeg en heeft niemand last van het lawaai.

2 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank15 jul. 2019 - 7:07

Dit circuit ligt er al langer dan dat u er wandelt.

Freek3
Freek317 jul. 2019 - 14:55

NIMBY

Mohawk2
Mohawk214 jul. 2019 - 11:36

Maar voegt het Mickey-Mouse-circuit van Zandvoort eigenlijk wel iets positiefs toe aan de Formule 1? Voor de topcoureurs zelf hoeft een GP op Zandvoort in ieder geval niet - de data lijken hun vrees voor een doodsaaie race te bevestigen. https://youtu.be/1JdSj04KV6w

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter14 jul. 2019 - 13:12

https://www.google.nl/amp/s/www.gpblog.com/nl/amp/37100/wat-vinden-huidige-formule-1-coureurs-van-zandvoort-een-korte-compilatie.html Lees hier dat alle huidige coureurs juist Zandvoort geweldig vinden !!

OlavM
OlavM13 jul. 2019 - 17:40

Met vooruitziende blik schreef ik ooit een "in memoriam" voor de VVD: IN MEMORIAM VVD VVD kwam op voor mensen met poen Ze rilde van iets als “fatsoen moet je doen”. Fair delen was helemaal fout in haar ogen Voor geen schepsel voelde ze mededogen Behalve de hond, want die blijft altijd trouw Ook Hitler al voelde alleen daarvoor rouw Haar grafschrift luidt: “Ik deed alles voor poen Maar nu helaas kan ik er niets meer mee doen.”

4 Reacties
doron
doron13 jul. 2019 - 19:25

Olav, Wat wil je nu zeggen? Ik krijg het idee dat je als oude activist niets positiefs meer vertellen kan. Vertel eens wat leuks over een sport welke jij positief vind.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks13 jul. 2019 - 21:29

Klinkt toch een beetje als 'minder, minder..'

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 jul. 2019 - 22:36

'schreef ik ooit een “in memoriam” voor de VVD' Dat je daar tijd aan gaat besteden..

GMatth52
GMatth5214 jul. 2019 - 12:16

OlavM: "IN MEMORIAM VVD" Het zou jammer zijn als de VVD ophield te bestaan, maar gelukkig hoeft niemand daar, met de brede en kapitaalkrachtige achterban van deze partij, voor te vrezen. Ik herinner aan een treffende cartoon van Ruben L. Oppenheimer, waarin hij de VVD zelf kond laat doen van "het verlies van ons laatste restje INTEGRITEIT * 24 januari 1948 † 28 april 2017 Wij wensen de Nederlandse bevolking veel sterkte" Aldus de advertentie in Oppenheimers cartoon. Mij dunkt dat de VVD, niet langer gehinderd door enige integriteit, prima vooruit kan, met Normaal.Doen.

Hoor dit Ook
Hoor dit Ook13 jul. 2019 - 16:29

Mijn ouders waren niet rijk, maar toch ging ik als jongen naar de Grand Prix in Zandvoort. Zonder er voor te kunnen betalen. Dus eerst via de duinen. Er stonden agenten op paarden op enkele duinheuvels. Dus deed ik net of ik maar op de kustweg er langs langzaam voorbij slenterde. Totdat de agenten achter iemand die over het prikkeldraad geklommen was aanzaten die probeerde binnen te komen. Op het moment dat de agenten verdwenen waren in een dal waagde ik m'n kans. Hard rennen door het zand en in de dalen blijven. Uiteindelijk was ik in het publieksgedeelte van het circuit. Maar ik wilde in het pit gedeelte zijn waar de wagens en de coureurs waren. Dus wachtte ik tot de wagens voor de start stonden, dan was alle aandacht daarop gericht. Dan klom ik weer snel over het prikkeldraad, rende de baan over, en verdween in de menigte journalisten, technici en medewerkers van de diverse race huizen. Net voor de wagens van start gingen stond ik dan voor een van de pits aan de rand van de baan. Alsof ik er bij hoorde. Zoveel herinneringen... dat ik Jim Clark geïrriteerd direct na weer een overwinning zaf weigeren een interview te geven aan de Duitse TV ploeg terwijl ik vol bewondering naast hem stond in zijn pit waar hij met Colin Chapman van Lotus aan het praten was. En dat ik eens gevraagd werd te helpen een F-1 de vrachtwagen in te duwen. Het was toen allemaal veel minder precies geregeld als nu.

1 Reactie
Hoor dit Ook
Hoor dit Ook13 jul. 2019 - 16:49

"zaf" = "zag". Wanneer ik nu een video's bekijk van de huidige Grand Prix races zie ik een andere wereld. Hoe de tank gevuld wordt en tegelijk de banden verwisseld in enkele seconden. Radio contact met de leiding in de pit, live video beelden vanuit het gezichtspunt van de coureur, alle elektronica en computers... en ik denk niet dat je als jonge bijstander nog gevraagd wordt even een handje te helpen een F-1 wagen schuin omhoog een vrachtwagen in te duwen. : D

Martinel
Martinel13 jul. 2019 - 14:32

Ben er ooit een keer geweest bij die smerige onzinraces. Was volgens mij in 1973 Wat een zootje ongeregeld. Wat een aanslag op het milieu. Wat een lawaai. Als hier ooit een cent via belastinggeld naar toe gaat via Rutte, dan weiger ik al mijn belastingen te betalen. Laat die prins van Oranje zijn bijdrage maar leveren.

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter13 jul. 2019 - 18:04

Roger Williamson overleed in 1973 in de GP race Zandvoort. Dat zou u toch moeten herinneren als u de race hebt bezocht. Toen brachten de auto’s inderdaad nog behoorlijk geluid ten gehore , wat overigens erg wordt gemist door de liefhebber , de mobielen van hede ten dage geven veel minder herrie. Dat het in die tijd een ongeregeld zooitje was klopt ook wel echter daar is nu geen sprake meer van. U kan ervan uitgaan dat er wel belastingcenten heengaan en ben benieuwd hoe u de belasting gaat ontduiken of was dat maar een beetje stoere praat van een babyboomer.?

wegmetons
wegmetons13 jul. 2019 - 22:19

Ik wil liever niet dat mijn belastinggeld op gaat aan een klein dingetje dus dan weiger ik maar te betalen. Ik heb ook dingen waarvan ik het nut en de noodzaak niet zo zie dat er belastinggeld heen gaat want ik vind er geen moer aan, klassieke concerten bijvoorbeeld, maar ik snap best dat de overheid niet alleen geld kan uitgeven aan datgene wat ik leuk en belangrijk vind. Dat is het hele idee van belasting betalen, er samen voor zorgen dat het land blijft draaien en dat er voor elk deel van de bevolking bepaalde faciliteiten zijn. Voor de 1 is dat dan een klassiek concert of een stuk bos waarin hij/zij van de natuur kan genieten, voor de ander is dat een GP race op Zandvoort. Had ik maar het geld om er heen te gaan, ze hebben van mij groot gelijk dat ze het organiseren. Voor de regio Zandvoort is het ook goed, veel internationale exposure (dus goed voor de middenstand door toerisme) en het wegennet zal best een opknapbeurt krijgen (zowel ov als fysieke weg).

Freek3
Freek317 jul. 2019 - 15:01

Het is geen aanslag op het millieu (meer). F1 technieken besparen ELKE DAG meer uitstoot dan de F1 in haar hele bestaan zelf heeft geproduceerd. En die besparing vind zeker NIET uitsluitend in de auto-industrie plaats. Bijvoorbeeld; Formule 1 technieken om lucht weg te leiden op de manier die het beste uitkomt, wordt gebruikt om lucht uit koelcellen in supermarkten niet richting klanten te leiden, waardoor er minder airconditioning nodig is. En zo is er veel meer. Als je wilt klagen klaag dan over iets dat klopt.

Willem D2
Willem D213 jul. 2019 - 14:19

Iemand al uitgerekend wat dit aan extra BTW en inkomstenbelasting oplevert ?

4 Reacties
OlavM
OlavM13 jul. 2019 - 17:13

O, en dat weegt allemaal zwaarder dan de overlast en milieuschade?

Willem D2
Willem D213 jul. 2019 - 17:40

Gun elkaar toch ook eens een pleziertje.

Joe Speedboot
Joe Speedboot14 jul. 2019 - 6:12

'Iemand al uitgerekend wat dit aan extra BTW en inkomstenbelasting oplevert ?' Waarschijnlijk niet veel omdat mensen zonder GP wel wat anders gaan doen waar ze ook belasting betalen. Je kan geld immer maar één keer uitgeven. Ben benieuwd naar jouw berekening.

adriek
adriek14 jul. 2019 - 8:13

Ja, en er komen miljoenen mensen op af die allemaal duizenden euro's in ons land besteden, net als op het songfestival. Daar mag dus flink in geinvesteerd worden. Net als in nieuwe stadions voor omhooggevallen provincieclubs. Via sluwe faillissements- en andere schimmege constructies verdwijnen bij dit soort organisaties heel veel miljoenen in buitenlandse zakken terwijl de opbrengsten tegenvallen of niet duidelijk aantoonbaar zijn.

Thuiszitter
Thuiszitter13 jul. 2019 - 13:16

Groot fan van de F1 , kan niet wachten dat zij weer op Zandvoort gaan rijden. Volgens mij gaat er naar elke sport geld van de overheid. Rutte kennen we onderhand wel die is niet serieus te nemen.

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart13 jul. 2019 - 8:09

Zowiezo zonde dat een duingebied vernietigd is voor een racebaan. Als het water komt, spoelt alles weg.

3 Reacties
madbako
madbako13 jul. 2019 - 10:45

Als het water komt, spoelt alles weg. Circuit ligt er al meer dan een halve eeuw... Als der Hund nicht geschissen hätte, hätte er der Hase gekriegt

OlavM
OlavM13 jul. 2019 - 17:16

@ madbako: [Circuit ligt er al meer dan een halve eeuw…] Ja, maar dat is lange tijd niet meer gebruikt voor de intensive F1. Bovendien is dit geen argument om het dus maar weer een halve eeuw door te laten gaan. De tijden zijn veranderd, madbako.

madbako
madbako14 jul. 2019 - 8:18

@ OlavM 13 juli 2019 at 19:16 @ madbako: [Circuit ligt er al meer dan een halve eeuw…] Ja, maar dat is lange tijd niet meer gebruikt voor de intensive F1. Zeg Mol, weer doe je cherrypicking door de F1 eruit te pakken. Er wordt nog altijd in het seizoen geraced op Zandvoort. Ook zonder de F1, dus ik begrijp je weerstand wel, maar niet je suffe argument

Katootje2
Katootje212 jul. 2019 - 23:34

En dat allemaal om een sportman te sponsoren die in Monaco woont om geen belasting te hoeven betalen.

8 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander13 jul. 2019 - 10:36

Ja laten we het vooral weer hebben over andere mensen die meer verdienen en de belasting…. Wat worden we toch een zuurtjes in NL...… Plezier aan anderen gunnen wordt toch wel een dingetje…..

madbako
madbako13 jul. 2019 - 10:49

Flauwekul. Als hij daar niet had gewoond, had hij in België zijn woon -en verblijfplaatst gehad. Hij heeft ook de belgische nationaliteit. De nederlandse schatkist wint/verliest sowieso niet. Je doet gewoon een lullige niet doordachte rant...Sneu

Katootje2
Katootje213 jul. 2019 - 12:57

"De nederlandse schatkist wint/verliest sowieso niet." De kop luidt anders: "VVD wilde miljoenen van VWS voor Formule 1 in Zandvoort", dus ik ging ervan uit dat het ging om bijdrages van overheidswege. En ik gun iedereen zijn pleziertje, maar geen super-commercieel festijn op kosten van de belastingbetaler. Drink maar zo'n opkikkerdrankje extra.

Katootje2
Katootje213 jul. 2019 - 13:05

"Ja laten we het vooral weer hebben over andere mensen die meer verdienen en de belasting" Ja, waarom niet? Dit lijkt me eigenlijk een goede gelegenheid bij uitstek, gezien de absurde bedragen die hier in het geding zijn. Als je net wilt doen alsof dat normaal is en dus geen commentaar behoeft, dan heb je wel een hele dikke plank voor je hoofd. Ik denk dat de begroting niet lager ligt dan de gehele overheidsbestedingen van een klein Afrikaans land. Als dat niet pervers decadent is, dan weet ik het niet meer.

doron
doron13 jul. 2019 - 18:33

Katootje, Heb je nog wat verstandigs te delen? Welke absurde bedragen? Zandvoort en omgeving gaan flink geld verdienen in de 3 dagen tijd die zo'n grand prix gaat duren. Max Verstappen sponsoren, hoe dan? Jij vergeet dat er een paar honderd duizend mensen gaan genieten van dat race weekend. Om jouw rant ''iets'' te ontkrachten, het zal geen supporters van Max en de meeste Nederlanders in het algemeen, de bips roesten wat jij denkt. Met alle respect natuurlijk.

madbako
madbako14 jul. 2019 - 8:22

@Katootje 13 juli 2019 at 14:57 En ik gun iedereen zijn pleziertje, maar geen super-commercieel festijn op kosten van de belastingbetaler. Anders, je misgunt de F1 liefhebber zijn feestje. Of ben je ook tegen voetbal, EU songfestival uiteindelijk gaat daar ook flink wat overheidsgeld-lees belastinggeld- inzitten De selectieve verontwaardiging is zo doorzichtig.

M7
M714 jul. 2019 - 8:37

@ Katootje : " Ik denk dat de begroting niet lager ligt dan de gehele overheidsbestedingen van een klein Afrikaans land. Als dat niet pervers decadent is, dan weet ik het niet meer." Het kleinste land van Afrika, Gambia ( ik laat de eilandstaten even buiten beschouwing ) is Gambia met een bruto nationaal produkt in 2015 van $ 653 mio. Nu is dat natuurlijk niet gelijk te stellen aan de rijksbegroting van dat land, maar het geeft een idee van de omavng. De begroting van het TT circuit Zandvoort zal ca E 40 mio bedragen. Je hebt dus ongelijk daar waar het gaat om je stelling als zou de begroting van het TT feestje de omvang van de rijksbegroting van een klein Afrikaans land evenaren. Je hebt gelijk met je stelling dat het decadent is om zoveel geld uit te geven aan de TT in Zandvoort. Maar blijkbaar vond de voltallige Gemeenteraad Zandvoort , D 66 en Groen Links incluis, het een goede en verstandige investering om gemeenschapsgeld in de organisatie/ voorberieding daarvan te steken. Dat is pas echt decadent en vooral hypocriet

Katootje2
Katootje214 jul. 2019 - 22:57

M - A) Het bruto nationaal product van Nederland is 1000x zo hoog. De rijksbegroting van Nederland bedraagt 165 miljard, dus als men in Gambia net zoveel belasting zouden betalen als in Nederland, dan zou dat 165 miljoen zijn. Alleen betalen ze natuurlijk veel en veel minder belasting daar. B) Er gaat in de Formule 1 veel meer geld om dan bij de TT van Assen. Daarom kies je dat voorbeeld ook. "Blijkbaar vond men dat een goede en verstandige investering om gemeenschapsgeld in te steken" C) Populariteit heeft geen prijs en als het niet uit de eigen zak hoeft te komen, dan kan ik me geen betere investering voorstellen.

Perezoso
Perezoso12 jul. 2019 - 21:12

Waanzin. Die prins hoort vervolgd voor huisjesmelkerij, niks nog eens miljoenen kado door de vvd. Bah.

EricDonkaew
EricDonkaew12 jul. 2019 - 18:32

De precieze ecologische afdruk van F1-races en vergelijkbare evenementen valt natuurlijk ook wel mee. Wat niet meevalt, is de gedachte achter dit soort 'sport'wedstrijden. Die gedachte verspreidt zich als een olievlek met alle gevolgen van dien. Mensen, ga lekker wandelen, rennen, fietsen en zwemmen. Veel leuker, gezonder en spannender. Want wat is er nu zo fraai aan zo'n F1-race? In de 22e ronde haalt de ene coureur de andere in en wint de wedstrijd. Voor de rest gebeurt er niet zo veel. Het kan me gestolen worden. Verbieden is niet mijn ding, iets hoeft niet verboden te worden omdat toevallig ík het niks vind. Maar subsidie voor dit vervuilende, gemotoriseerde geweld vind ik waanzin. Zeker als het gaat om een sector die uit zichzelf al buitengewoon commercieel is, welhaast commerciëler dan wat dan ook. Betaal het maar lekker zelf allemaal.

3 Reacties
Bromsnor3
Bromsnor313 jul. 2019 - 8:12

En wat vindt je van het belastinggeld wat in de voetbalclubs wordt gestopt terwijl er zeer vorstelijke salarissen worden betaald aan de spelers en de bobo’s?. Ook de kosten van politie inzet tijdens wedstrijden wordt uit de staatskas gefinancierd. Geld dat we allemaal veel beter kunnen besteden b.v. in de zorg of onderwijs.......

EricDonkaew
EricDonkaew13 jul. 2019 - 10:10

@Bromsnor ------------------------------------------------- Ik ben niet tegen subsidie, ik ben zelfs voor een subsidiemaatschappij. Maar zeer commerciële sporten als autoracen, voetbal, tennis en golf moeten hun eigen boontjes maar doppen. Wat politie-inzet betreft hangt het een beetje van de situatie af. Wat baldadigheid in de stad naar aanleiding van een wedstrijd moet misschien toch maar uit de algemene middelen worden betaald. De clubs kunnen dit redelijkerwijs niet helemaal overzien. Maar politiebewaking en rond het stadion dan weer wel. Kleine sporten, amateurvoetbal, recreatiesport, gehandicaptensport et cetera mogen van mij wel worden gesubsidieerd.

wegmetons
wegmetons13 jul. 2019 - 22:30

Zo vervuilend als sport is de F1 niet eens, ze rijden daar ook met hybride motoren. Ik denk dat de ecologische afdruk van de MotoGP in Assen groter is. Dan denkt u waarschijnlijk "waarom". Nu dat zal ik u uitleggen. De MotoGP wordt bezocht door mensen vanuit het hele land en die komen, een uitzondering daar gelaten, allemaal met de motor. Het TT circuit is sowieso niet heel goed bereikbaar per ov dus dat is niet echt een optie. Zandvoort daarentegen is slecht bereikbaar per auto en uitstekend bereikbaar met het ov, men zal dus veel meer geneigd zijn met de trein/bus/fiets te gaan omdat het gewoon makkelijker en sneller is. Daarnaast zal de race toch wel gereden worden, is het niet in Zandvoort dan zal het wel ergens anders op de wereld zijn. Grote kans dat ze daar geen moer geven om hoe goed het circuit per trein/bus te bereiken is, in Frankrijk bijvoorbeeld leggen ze gewoon 6 baans autowegen aan naar circuits. Dus wat betreft ecologische voetafdruk valt het best mee en zou het zomaar kunnen dat de ecologische voetafdruk juist gunstig is in Zandvoort ten opzichte van andere opties die mogelijk waren. Overigens wat betreft subsidie, die zal niet zozeer naar het circuit gaan of naar de organisatie van de F1 maar eerder naar infrastructurele projecten en inderdaad bijvoorbeeld inzet van politie en dergelijke. Vergelijk het maar een beetje met een festival als PinkPop qua bezoekersaantallen, soortgelijke politieinzet zal je dus nodig hebben. Ik weet niet of dat veel of weinig is maar ik vermoed dat het alleszins mee valt als je het vergelijkt met de politieinzet die nodig is als Ajax weer is een CL wedstrijd speelt en ze de binnenstad van Amsterdam weer is verbouwen

Joop Schouten
Joop Schouten12 jul. 2019 - 17:58

Belastinggeld.

1 Reactie
madbako
madbako13 jul. 2019 - 10:50

Enig idee hoeveel van dat belastinggeld naar volkssport nummer 1 gaat. Het voetbal

Frits Jansen
Frits Jansen12 jul. 2019 - 17:37

Liberalen die hun handje ophouden ... het heeft iets zielige.

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander13 jul. 2019 - 10:37

Ja dat mag natuurlijk alleen bij socialisten :-) Wat een afgunst…..

Mr Ed
Mr Ed12 jul. 2019 - 15:51

Raar dat er zoveel ophef is over eventuele steun aan dit evenement. Topsport is in Nederland helemaal niet mogelijk zonder subsidie. Rotterdam, Utrecht, Groningen hebben allemaal miljoenen neergelegd voor een tour- of girostart, iedere voetbalclub krijgt steun van de gemeente en zelfs een smakeloos evenement als het songfestival kan op enorme bedragen aan steun rekenen.

6 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot12 jul. 2019 - 17:20

'Raar dat er zoveel ophef is over eventuele steun aan dit evenement. Topsport is in Nederland helemaal niet mogelijk zonder subsidie. ' 'Geen dubbeltje naar Zandvoort' zei Rutte toch? Dus niet echt raar. Daarnaast, als iets bestaansrecht heeft dan kan het zichzelf bedruipen. Tenminste dat is wat rechts altijd loopt te kraaien.

Frits Jansen
Frits Jansen12 jul. 2019 - 17:41

Topsport wordt vertroeteld door de politiek. Daardoor faalt de markt. Maar er is geen enkele goede reden voir subsidie. Laat ze maar failliet gaan, daar komt vast iets moois van.

Zapata
Zapata12 jul. 2019 - 17:48

Sport is in het eerste geval vermaak.Behalve natuurlijk als het individu zelf dat als een roeping ziet of denkt daar heel erg gezond dood mee te gaan. Veelal een tribale happening waar nationale of regionale sentimenten hoogtij vieren. Ieder zijn meug hoor. Zegt mij allemaal niet zoveel. Of nu Spanje of Nederland of weet ik veel wat voor land een spelletje of een race wint. Het interesseert me werkelijk helemaal niets. Een mooie prestatie of iets waarin een mens excelleert is natuurlijk wel mooi. Maar dat is het ook als die mens iets uitzonderlijks presteert in de wetenschap of de zorg voor een ander. Dat terzijde, niet zo lang gelden is er een behoorlijke bezuiniging op "cultuur" geweest en de gemiddelde schrijver en muzikant kan geen droog brood meer verdienen. Dit alles omdat rechts dat wilde. Dan is het nogal vreemd dat rechts wel subsidie wil op plat vermaak met een nationalistische inslag. Het lijkt me dat dat vermaak zichzelf maar moet bedruipen, net zoals voetbal dat zou moeten. Rechts is toch zo voor marktwerking? Welnu, als dat tribale vermaak dan zo gewild en populair is dan zou het zichzelf zonder problemen moeten verkopen. Of heeft rechts brood en spelen zo hard nodig? Waarbij dat brood van steeds mindere kwaliteit wordt.

Mr Ed
Mr Ed12 jul. 2019 - 19:24

Rutte spreekt namens het kabinet, de tweede kamerfractie maakt haar eigen keuzes. Zo zit onze staatsinrichting in elkaar, toch? Leden van de tweede kamer moeten zonder last of ruggespraak kunnen handelen. We leven gelukkig nog niet in een dictatuur. Zandvoort hoeft van mij helemaal niet gesubsidieerd te worden, vooral omdat het een gedateerde en veel te smalle baan is en ik F1 veel liever op tv zie. Maar als een paar honderdduizend mensen hier een leuke dag aan beleven, waarom niet? Moet alle subsidie echt alleen aan de culturele elite besteed worden, met atonale muziekstukken en auteurscinema waar honderden euros subsidie op een kaartje gelegd worden?

vdbemt
vdbemt12 jul. 2019 - 19:31

Topsport is in Nederland niet mogelijk zonder subsidie? Laten we dit dan even gewoon een topsport noemen. Maar wordt de Formule 1 ERGENS gesubsidieerd? Het is een goeddraaiend zelfvoorzienend circus, gefinancierd door de automerken zelf en de nodige sponsors. Deze sport heeft helemaal geen subsidie nodig. En al helemaal de eigenaar van het circuit Zandvoort, huisjesmelker prins Pieter, niet.

adriek
adriek15 jul. 2019 - 7:36

Het is vooral raar dat een evenement waar vrijwel alle betrokkenen flink aan verdienen blijkbaar toch (overheids) subsidie nodig heeft. Het heeft er alle schijn van dat de organisatie deelnemende steden tegen elkaar op laat bieden om de winst te maximaliseren. Dat geldt niet alleen voor F1, maar ook voor voetbal, het songfestival en nog veel meer. Het is ook raar dat de VVD, als pleitbezorger voor de vrije markt en 'voor jezelf zorgen' er ook maar een seconde aan denkt om overheidsgeld in zoiets te stoppen. Let wel: ik vind F1 leuk, en heb geen principiële bezwaren tegen Zandvoort, ik vind alleen de manier waarop overheden overgehaald worden om geld in winstgevende evenementen te stoppen vreemd.

madbako
madbako12 jul. 2019 - 14:40

In een reactie aan EenVandaag stelt Heerema nog steeds achter de uitspraken van Rutte te staan; “Maar de fractie heeft een eigen mening.” Op zich heeft hij wel een goed punt. Alleen hadden ze die ballen ook moeten hebben bij politieke zaken, waarbij niet de volledige fractie staat achter een politieke beslissing. Maar dat doen die lafaards natuurlijk niet.

Toon262
Toon26212 jul. 2019 - 12:28

Geen enkel probleem met F1 in Zandvoort, wel met overheidssteun daarvoor. Ik moet ook mijn eigen boontjes doppen, vind ik helemaal niet erg. Maar voor mijn bescheiden bedrijf krijg ik ook geen steun. En als ik niet genoeg omzet of winst behaal dan ga ik gewoon failliet. Dus zelf broek ophouden!

rvb2
rvb212 jul. 2019 - 12:05

De F1 is een commercieel circus, en die hebben geen subsidie nodig. De F1 is bovendien geen sport, het is een wedstrijd wie het snelste autootje bouwt met verouderde technologie (verbrandingsmotor). Subsidie vanuit VWS is dus helemaal onlogisch.

11 Reacties
KM2
KM212 jul. 2019 - 12:43

De formule 1 is de drijvende kracht achter de vernieuwingen van onze huidige auto's. Ze rijden trouwens niet met verbrandingsmotor maar hybride en die techniek is vrij nieuw in vergelijking met de simpele verbrandingsmotor (MGU-H & MGU-K sinds 2014). Wat mij betreft zijn deze motoren een technisch wonder. Zonder de racerij zou de vooruitgang van techniek jaren achter zijn gebleven. Extreem veel ontdekkingen en inzichten op technisch/natuurkundig vlak uit deze sport worden heden ten dage toegepast in toepassingen in ons dagelijks leven en vele andere sporten waar iedereen baat bij heeft. Hetzelfde trouwens voor de formule E, al is die serie nogmaar enkele jaren oud.

rvb2
rvb212 jul. 2019 - 13:14

@KM: maar de formule E is wel een sport. daar rijden alle coureurs in dezelfde auto. Bovendien klinken ze een stuk beter dan die F1 herriebakken.

Jonkheer
Jonkheer 12 jul. 2019 - 13:15

@rvb - Vrijwel élke sport is commercieel. Zo beredenerend kunnen we een punt zetten achter alle sportwedstrijden. Van voetbal tot aan de Olympische Spelen. Dat neemt niet weg dat ik het helemaal met je eens ben: de overheid moet niet gaan bijdragen aan het vullen van zakken van anderen. Verder wek je de indruk dat je niet waar je over praat als het gaat om de F1. Want als er nou ergens niet met verouderde techniek wordt gewerkt, dan is het wel in de koningsklasse van de autosport. De efficiency van Max' bolide is extreem en (afgeleiden van) de technieken die Mercedes, Honda, Renault en Fiat (Ferrari) in de F1 ontwikkelen, worden verwerkt in volgende generatie auto's. En dat is géén verkooppraatje. Enne, die verdraaide verbrandingsmotor gaan we de komende decennia nog keihard nodig hebben, alle verhalen van de EV-adepten (waar ik mezelf ook toe reken...) ten spijt. We kunnen simpelweg nog niet allemaal elektrisch gaan rijden. Nog los van de prijzen van die elektrieke auto's: Te weinig elektriciteit. Te weinig oplaadpalen. Te lage productieaantallen. Teveel technische beperkingen (als range en degeneratie). Laat de F1 daarom nog even verder knutselen. Maar dan wel zonder geld van ons. En dat het voetbal snel volgt...

Jonkheer
Jonkheer 12 jul. 2019 - 13:20

@KM - Interessant weetje: Het klinkt wat onwerkelijk, maar de Formule E is op dit moment "beslist niet schoner" dan de Formule 1. Dat komt omdat voor het snel opladen van de batterijen de organisatie gebruik moet maken van krachtstroom uit dieselaggregaten omdat geen enkele stad de benodigde energie kan leveren die nodig is om al die racewagens tegelijk van stroom te voorzien...

KM2
KM212 jul. 2019 - 14:42

Overigens heeft de Formule E een gedeelte van haar (technisch) bestaan te danken aan enkele formule 1 teams (McLaren, Williams en Renault) door geleverde techniek uit de Formule 1. @rvb, gelijkwaardig materiaal in de formule E klopt tot op zekere hoogte, maar als we iets een sport gaan noemen als de omstandigheden hetzelfde zijn, dan zou dat betekenen dat voetbal ook geen sport is? Waar ik op doel zijn de budgetten/faciliteiten/coaches van de topclubs als Barcelona, Juventus of Chelsea in vergelijking met bijvoorbeeld Ajax, PSV of SC Heerenveen. @Jonkheer om nog maar te zwijgen over de uitstoot van het transport van circuit naar circuit etc etc. Idem trouwens voor de bouw van een zonnepark, iets wat ik sinds enkele jaren doe (ik heb de eer gehad om herstel werkzaamheden te mogen doen bij het zonnepark van de TT in Assen) je wilt niet weten wat daar aan diesel verbruikt wordt (bouw en transport) voordat het eenmaal levert. On-topic: Ondanks dat ik een racefan ben, hoeft de GP van Zandvoort er voor mij niet te komen, haal dan de GP van Spanje, Turkije of Malysie terug. En als er dan toch zonodig geld heen moet, waarom sponsort de VVD het dan niet vanuit eigen partijkas?

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 jul. 2019 - 16:25

'De formule 1 is de drijvende kracht achter de vernieuwingen van onze huidige auto’s.' Dat is zwaar overdreven. Slechts een zeer gering percentage van R&D medewerkers in de automotive industrie werkt aan race auto's. F1 is voor autofabrikanten vooral een marketingtool, die zo te lezen goed werkt.

KM2
KM212 jul. 2019 - 18:24

@Joe Ik lees niet zozeer formule 1 Joe, ik kijk het liever en het is iets wat mij intresseert als je dat bedoelt. Wat ik soms lees is het nieuws van de dag en ja, ik vind het leuk om te kijken en er soms iets over te lezen. Het is niet meer zo'n spektakel als in de jaren 70 als er elk seizoen wel een coureur doodging door bijvoorbeeld levend te verbranden zoals in 73 op zandvoort. Het is maar wat je een marketingtool noemt.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 jul. 2019 - 7:51

'Het is maar wat je een marketingtool noemt.' Bij Mercedes en Ferrari weten ze echt wel waar ze hun geld insteken: F1 = pure image building! Qua techniek heeft F1 sowieso meer met lucht- en ruitevaarttechniek (mijn achtergrond) dan met autotechniek te maken.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 jul. 2019 - 8:08

PS. Wat ik bedoel met dat woordje 'lezen', is dat je precies verteld wat de marketing afdelingen van betrokken autofabrikanten willen dat je denkt en verteld. De bedoeling van die marketing is dat kijkers automerken associëren met F1, dus met high-tech, actie en winnen. Dat soort associaties resoneren bij de doelgroep die men wil bereiken.

KM2
KM214 jul. 2019 - 15:34

Nou Joe, Ik vind 1264 vindingen vanuit de f1 techniek die in het normale leven toegepast worden anders best veel. Aerodynamica is inderdaad een groot onderdeel van de sport, maar wat te denken van de (door)ontwikkelingen als: -ABS -Traction control -Automatische versnellingsbak -Actieve ophanging -Schijfremmen -Carbon -Achteruitkijkspiegels -Kers en dan nog 1258 te gaan, maar dit zijn de grootsten volgens het lijstje.

Joe Speedboot
Joe Speedboot15 jul. 2019 - 3:43

'en dan nog 1258 te gaan, maar dit zijn de grootsten volgens het lijstje.' Leuk zo'n niet wetenschappelijk lijstje wat ongetwijfeld uit een autoblaadje komt, maar dat was vrijwel zeker allemaal ook ontwikkeld zonder F1. Trouwens ABS is net zoals carbon, en schijfremmen uitgevonden in de vliegtuigindustrie, en achteruitkijkspiegels bestonden al toen men nog met paard en wagen rondreed dus daar ga je al nat.

Rick Hofland
Rick Hofland12 jul. 2019 - 10:21

Voor al die zuurpruimen die dit evenement niet pruimen omdat het niet strookt met hun normen over duurzaamheid. Als de F1 niet meer van deze tijd is vanwege geluidsoverlast en CO2 uitstoot, dan moeten we ook festivals als Kwaku langs dezelfde meetlat leggen en daarvan eisen dat er niet meer zo ontzettend overmatig vlees gebraad en gegeten wordt. Ik was daar 2 jaar geleden met een zwager die daar ieder jaar komt en ik heb een topdag gehad, maar was wel wat verbaasd over de enorme vleesconsumptie die daar plaatsvond. Misschien moeten we elkaar niet over alles de maat nemen en ook ieder zijn/haar feestje gunnen. Op wereldschaal zijn er wel grotere zaken die aangepakt mogen wordenals het duurzaamheid betreft.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt12 jul. 2019 - 12:08

Ik vind dat we best over veel mekaar de maat kunnen nemen. Het is ook nodig om tot de gewenste verandering te komen. Je opmerking over de vleesconsumptie is meer dan terecht. Die mag dan ook gemaakt worden. Dat feestje is ook leuk met minder vlees.De Formule1 in Zandvoort is een belachelijke beslissing. Een contract voor 2 jaar. De permanente vernietiging van de duinen door de uitbreiding van de infrastructuur die nodig is, gebeurt voor misschien 1 keer een Formule1? Of anders 1 keer in de zoveel jaar? Voor de tijd dat Max in de picture is.

OlavM
OlavM12 jul. 2019 - 12:19

@ Rick Hofland: Over veel vleesconsumptie -wat overigens een heel ander onderwerp is dan het onderhavige- is altijd een redelijke discussie te voeren. Het komt mij voor dat dat toch van een andere orde is dan overmatig gebruik van fossiele brandstoffen, milieu-overlast (waaronder ook geluid), enz Juist de rijke landen moeten, op wereldschaal beschouwd, hun "voetafdruk" enorm gaan inperken, willen zij door de rest van de mensheid serieus worden genomen. Beperking van overbodige luxe is dan wat het eerst in aanmerking komt.

Marc Marc
Marc Marc12 jul. 2019 - 12:47

Alles wat anderen leuk vinden en niet noodzakelijk is voor overleving is voor OlavM overbodige luxe en zou verboden moeten worden. Benieuwd naar het energieverbruik van OlavM, zijn consumptiepatronen, zijn vakanties en of OlavM al van het gas af is (ik wel!). Door dat soort mensen wordt de rest van de bevolking niet echt gemotiveerd om voor de zaken die er wel toe doen te denken aan CO2 reductie. De groep tegenstanders van het klimaatakkoord (waar ik niet toe behoor) wordt alleen maar groter door het verbieden van volksvermaak als de f1 die niet significant zijn wat betreft emissies op het grote geheel.

Rick Hofland
Rick Hofland12 jul. 2019 - 12:48

Het zou mij niet verbazen als de voetprint van die overmatige vleesconsumptie op Kwaku nog hoger is dan die raceauto’s, maar zolang 1 retourvlucht van een volle vakantie vlucht naar Ibiza en terug een nog grotere voetprint heeft vind ik commentaar op deze 2 evenementen iets van “gereformeerde verontwaardiging” hebben. Met een vingertje wijzen naar wie niet volgens de norm leeft terwijl we met z’n allen op andere vlakken nog veel vervuilender bezig zijn. PS Het overmatig consumeren van vlees op Kwaku gaf bij mij eerder een gevoel dat ik uit dierenleed oogpunt vond/vind dat het ook gezellig moet kunnen zijn met iets minder vlees dat weggekluifd wordt op het evenement. De leuke sfeer kan vast behouden worden met ietsjepietje minder vleesconsumptie.

vdbemt
vdbemt12 jul. 2019 - 15:32

@Marc Marc "Benieuwd naar het energieverbruik van OlavM, zijn consumptiepatronen, zijn vakanties en of OlavM al van het gas af is (ik wel!)." Ik ken MM niet, maar gezien zijn teksten heb ik er alle vertrouwen in dat hij meer doet dan gemiddeld. "Van het gas af zijn" is geen criterium, want dat doe je niet 1-2-3. "Door dat soort mensen wordt de rest van de bevolking niet echt gemotiveerd om........" Het doe me genoegen te zien dat je niet tegen het klimaatakkoord bent, maar met dit soort uitspraken ("dat soort mensen") heb ik toch meer fiducie in mensen als OlavM. De emissiebijdrage van de F1 mag dan incidenteel zijn. Hij IS er wel. Maar wat je verder vergeet, is dat de hele omgeving, waardevolle duingebied, op de schop moet, verpest wordt, voor een feestje, hoe vaak? 1 keer per 2 jaar? Niet eens. En natuur hebben we in alle opzichten hard nodig, ook voor 'het bestrijden' van CO2 emissie.

OlavM
OlavM12 jul. 2019 - 17:12

@ Marc Marc: [Alles wat anderen leuk vinden en niet noodzakelijk is voor overleving is voor OlavM overbodige luxe en zou verboden moeten worden.] Een nergens op gebaseerde, volkomen loze bewering, en louter eigen invulling. Duidelijk voorbeeld van hoe jij met teksten van anderen omgaat: verdraaien om te proberen zelf te "scoren". Komt nogal veel voor bij die rechtse luitjes. [Door dat soort mensen wordt de rest van de bevolking niet echt gemotiveerd om voor de zaken die er wel toe doen te denken aan CO2 reductie.De groep tegenstanders van het klimaatakkoord (waar ik niet toe behoor) wordt alleen maar groter..... ] Goh, laat ik nu denken dat "de rest van de bevolking" (toegegeven: uitgezonderd La Baudette) er zelfstandig over kan nadenken, zonder zich geheel te laten beïnvloeden door andersdenkenden. Jij legt gewoon een ronduit idioot verband. Maar dat verbaast me niet.

vdbemt
vdbemt14 jul. 2019 - 9:21

@MarcMarc en OlavM. "” Ik ken MM niet, maar gezien zijn teksten heb ik er alle vertrouwen in dat hij meer doet dan gemiddeld. “, moet natuurlijk zijn "Ik ken OlavM niet, maar......" Mogelijk hadden jullie dat al wel begrepen.

Marc Marc
Marc Marc12 jul. 2019 - 9:26

Zo wat is iedereen weer zuur. Dat je tegen subsidies bent en geld liever anders besteedt ziet is helemaal prima. De weerstand tegen F1 in NL kan ik als groot F1 fan niet volgen. Voor NL is het fantastisch om weer een grand prix te hebben en het is ook nog eens een fantastisch visitekaartje voor NL. Nog geen 2 weken geleden was de hele wereld lyrisch over de winst van Max Verstappen en het leger oranjefans op de tribunes. Zelfs andere coureurs als Vettel genoten van de in oranje uitgedoste fans. In de filmpjes na afloop kwamen iedere keer weer de beelden van tribunes vol met onze fans terug. Zandvoort werd vaak genoemd in de context van hoe prachtig al die oranje gekleurde tribunes waren. Wij zouden best wat blijer mogen zijn voor zoveel goede reclame voor NL in plaats van zuur te zijn omdat je de sport toevallig niet leuk vindt, een hekel aan de Oranjes hebt, de VVD niet jouw partij is of selectief verontwaardigd te zijn vanwege brandstofauto's.

9 Reacties
Wilma3
Wilma312 jul. 2019 - 10:41

'Wij zouden best wat blijer mogen zijn voor zoveel goede reclame voor NL in plaats van zuur te zijn omdat je de sport toevallig niet leuk vindt, een hekel aan de Oranjes hebt, de VVD niet jouw partij is of selectief verontwaardigd te zijn vanwege brandstofauto’s.' Waarom? Ik vind het ook leuk om de oranje voetbalfans te zien maar vind daarbij ook dat het WK niet naar Nederland hoeft te komen. Ik vind het ook leuk als Nederlanders goed presteren bij de OS maar vind daarbij ook dat de OS niet naar Nederland hoeven te komen. Datzelfde vind ik dus met Max Verstappen. Het leent zich er in Zandvoort qua infrastructuur helemaal niet voor. En als het dan zo nodig naar Nederland moet komen laten dan de mensen die dat zo graag willen het ook maar gaan betalen en niet om overheidsgeld vragen. Het zal wel weer genoeg kosten om het in goede banen te gaan leiden.

OlavM
OlavM12 jul. 2019 - 12:09

@ Marc Marc: [Nog geen 2 weken geleden was de hele wereld lyrisch over de winst van Max Verstappen...] Ik denk dat je een nogal bekrompen idee hebt over wat "de wereld" is. Ja, echt wel wat groter dan die van de "F1 fans". [.....een fantastisch visitekaartje voor NL] Nee , vooral voor BV Oranje en co. en de betrokken automerken. [....zuur te zijn omdat je de sport toevallig niet leuk vindt....] De dubieuze premisse is hier, dat autoracen een "sport" zou zijn.

Mr Ed
Mr Ed12 jul. 2019 - 15:47

"Ik denk dat je een nogal bekrompen idee hebt over wat “de wereld” is. Ja, echt wel wat groter dan die van de “F1 fans”." Een gemiddelde F1race wordt bekeken door 1.3 miljard mensen, ik denk dat u niet weet waarover u praat. En als u denkt dat het geen sport is heeft u waarschijnlijk nooit een race gezien.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 jul. 2019 - 17:29

'Een gemiddelde F1race wordt bekeken door 1.3 miljard mensen,' Flauwekul. Dat is wat in totaal opgeteld naar 15 races keken in 2017. Per race zit het rond de 100 miljoen. Toch wat beter je huiswerk doen voordat je anderen verwijt.. https://www.independent.co.uk/sport/motor-racing/formula1/formula-one-viewing-figures-f1-tv-audience-monaco-grand-prix-a8648831.html

madbako
madbako13 jul. 2019 - 10:52

@Joe Speedboot 12 juli 2019 at 19:29 Per race zit het rond de 100 miljoen. Ook geen kattenpis

vdbemt
vdbemt13 jul. 2019 - 17:16

Ben het helemaal met Wilma eens.

vdbemt
vdbemt13 jul. 2019 - 17:21

@Abel en Madkabo. Maar hoeveel Nederlanders zijn fan? Er bestaan ook enorm veel fans van Amerikaans rugby. Maar niet zoveel Nederlanders. En die 100 miljoen fans zitten thuis in hun stoel, elders in de wereld. Moeten daarvoor onze duinen en onze leefomgeving (geluid, stank) verkracht worden?

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 jul. 2019 - 22:33

'Ook geen kattenpis' Zo denken die sponsoren er ook over ;)

madbako
madbako14 jul. 2019 - 8:27

@vdbemt 13 juli 2019 at 19:21 @Abel en Madkabo. Maar hoeveel Nederlanders zijn fan Kijkonderzoek wijst uit dat er gemiddeld tussen 750.000 en 1 miljoen mensen kijken naar de race op zondag. Ook geen kattenpis Hoop u hiermede voldoende te hebben geïnformeerd

vdbemt
vdbemt12 jul. 2019 - 8:59

Ik moet nog maar zien of dit doorgaat na de uitspraak van de Raad van State over het stikstofprogramma van het kabinet. Dat deugt niet. Vele, vervuilende, projecten worden gestopt totdat voldaan wordt aan de regels die voorschrijven dat de extra stikstofuitstoot die vrijkomt, gecompenseerd is.

8 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks12 jul. 2019 - 9:54

Goed punt, dat vroeg ik me ook al af. Klimaat- en milieuproblematiek serieus nemen betekent dat je ook de consequenties moet accepteren. Lijkt me een mooie kans om reclame voor Nederland te maken door te kiezen voor onze toekomst en tegen dit commerciele milieubelastende omgevingterroriserende F1 circus.

Buitenstaander
Buitenstaander12 jul. 2019 - 11:04

@Brenda Ja, het zal mooi worden: Het is toch niet zo dat we ergens van mogen genieten…. Gaan we nu bij elke stap het milieu, stikstof en vlees erbij halen, of zijn gewoon een beetje selectief en gaan we wel met de auto naar al die (inmiddels) over de 1000 festivals?

Buitenstaander
Buitenstaander12 jul. 2019 - 11:06

@vdbemt De volgende stap is zeker: Autodrop: "Het zou verboden moeten worden……"

OlavM
OlavM12 jul. 2019 - 12:02

@ Norm: Ja hallo, er zijn grenzen, Norm!

vdbemt
vdbemt12 jul. 2019 - 12:10

@Norm. Als het niet zo ernstig zou zijn, was je om te lachen.

Buitenstaander
Buitenstaander12 jul. 2019 - 13:28

@vdbemt Ben het met je eens: soms kunnen lachen en ergens ook eens gewoon van genieten is niet des links..... Het leven van een zuurtje….

vdbemt
vdbemt12 jul. 2019 - 15:54

@Norm. Waar ik nou, als linkse rakker, van geniet, is die duinen, die voor dat F1 feestje, 1 keer in de zoveel jaar, vergald worden. Dat vind ik zuur. Niet alleen voor mij, maar voor alle natuurliefhebbers.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks12 jul. 2019 - 17:11

@Norm "Ja, het zal mooi worden: Het is toch niet zo dat we ergens van mogen genieten…. " Kom, kom niet zo verongelijk Norm. Je kan en mag van heel veel dingen genieten maar daarbij mag het toch niet teveel gevraagd zijn om daarbij niet aan anderen de schillen en lege dozen te laten als dank voor het aangenaam verpozen (om maar eens een slogan uit de oude doos te parafraseren). Genieten is prima, maar willlens en wetens er een rommeltje van maken is nergens voor nodig.

Karingin
Karingin12 jul. 2019 - 8:00

Opvallend dat niemand het nog over pitspoezen heeft gehad

1 Reactie
OlavM
OlavM12 jul. 2019 - 12:00

@ Karingin: Maar die zijn toch uit zichzelf al niet voor de poes? :) Je hebt wel gelijk: die zijn ook een hardnekkig bijverschijnsel geweest. De nieuwerwetse walk on-girls bij het darten kunnen het ook wel schudden. (No pun intended). Ze vinden het zelf wel oneerlijk, want hier en daar mogen vrouwen wel achter het raam zitten of topless zonnebaden. Voorlopig dus droog brood en water voor die arme meiden. (https://www.youtube.com/watch?v=X6iEr43xGHs. PowNed volgt als vanouds de polsslag van de tijd!).

Bernie2
Bernie212 jul. 2019 - 7:45

Natuurlijk mag de overheid nog geen euro investeren in dit zeer omstreden testosteron festival. Lijkt mij dat huisjesmelker Bernhard van Oranje, grote initiator, de nodige pegels best uit eigen middelen kan opboeren. Verder is het typisch des VVD's dat wat het ene lid zegt door een ander weer wordt weggemaaid. Lekkere jongens. Partij blijkt dus ook hier nogal ongeloofwaardig en geen knip voor de neus waar.

Tom Meijer
Tom Meijer12 jul. 2019 - 7:06

Schandalig dat voor dergelijke rotzooi zoveel geld beschikbaar is. Dat circuit had er nooit meer mogen komen.

11 Reacties
madbako
madbako12 jul. 2019 - 8:57

Was het weg dan?

Marc Marc
Marc Marc12 jul. 2019 - 9:30

Ja, laten we alle evenementen maar verbieden. Al die mensen die daar naar toe gaan en CO2 uitstoot veroorzaken met vervoersbewegingen zou verboden moeten worden. Geen festivals meer (Grapperhaus blij), geen culturele evenementen, wandelen verbieden wanneer je met de auto naar het bos gaat, terrassen sluiten. /sarc

Buitenstaander
Buitenstaander12 jul. 2019 - 11:01

Ach wat is het leven toch weer zuur op links: Je komt toch niet vaak een opinie tegen waar iets blij's vanuit gaat. Altijd maar 'tegen'. Verbieden is het toverwoord. Dat begon al in de jaren 70.....: Niet meer rijden; geen asfalt, niet meer vliegen, geen vlees,..... lekker terug naar paard en wagen. Heeft toch veel weg van een oorspronkelijk calvinistische religie. "verboden een keer te genieten"

Nico de Mus
Nico de Mus12 jul. 2019 - 11:16

Dan wordt die race gewoon ergens anders gereden met net zo veel "rotzooi" Gun andere ook een plezier ook al gaat er wat co2 de lucht in.

OlavM
OlavM12 jul. 2019 - 11:46

@ madbako: Het werd voor andere doeleinden gebruikt. In Assen staat een circuit kant en klaar. Maar nee, voor de Prins Bernardjes en co is dat te ver weg van de jet set. En bovendien zouden ze zichzelf daarmee niet verder kunnen spekken. Het spreekt vanzelf dat er een gloednieuwe Rijksweg tussen Amsterdam of, vooruit, Haarlem en Zandvoort moet worden aangelegd, want nu al zijn de files op die route niet meer bij te houden. En ook moet nog wat van dat hinderlijke duinlandschap worden afgeschaafd, want er moet echt wel genoeg parkeerruimte zijn voor de Ferarri's, Bugatti's en Mercedessen. Dit tot grote blijdschap van Marc Marc, Norm en Nico de Mus.

Buitenstaander
Buitenstaander12 jul. 2019 - 13:35

@Olav, Ha die Olav, niet overdrijven :-) Een weg aanleggen in NL duurt gemiddeld 10 jaar omdat ze vast wel weer de Links-gestreepte Buikpad zullen ontdekken, die beschermd moet worden. En vwb die dure bakken: Proef ik een kleine vorm van afgunst? En idd ik ga 364 dagen nadenken over het milieu en 1 dag heeeerlijk genieten! Net als die mensen op die 1000 festivals elk jaar!

madbako
madbako12 jul. 2019 - 14:28

@OlavM 12 juli 2019 at 13:46 @ madbako: Het werd voor andere doeleinden gebruikt. Van April 2019 t/m Oktober 2019 wordt er nog steeds geraced. En de jaren daarvoor was het niet anders.

OlavM
OlavM12 jul. 2019 - 16:48

@ madbako: Klopt, maar op een andere manier. geen Formule 1.

OlavM
OlavM12 jul. 2019 - 16:54

@ Norm: [Ha die Olav, niet overdrijven ????] Mwa, wellicht ietsje wel, in sommige gevallen vind ik het voor de helderheid zinvol er een (zand)schepje bovenop te doen. [En vwb die dure bakken: Proef ik een kleine vorm van afgunst?] Nee hoor, je smaakpapillen laten je hier in de steek.

doron
doron12 jul. 2019 - 17:26

Tom, Verdiep je eens in F1/iets anders voordat je maar weer eens iets onnozels roept. Leg het onder je microscoop of zo iets.

madbako
madbako13 jul. 2019 - 10:56

@OlavM 12 juli 2019 at 18:48 @ madbako: Klopt, maar op een andere manier. geen Formule 1. Racen is racen Mol. En daar wordt Zandvoort nog steeds voor gebruikt. Nu niet even selectief je gelijk halen.

Jan G
Jan G12 jul. 2019 - 4:41

Voordat je iets positiefs of negatiefs kan zeggen zouden we eerst moeten weten wat deze investering opleverd. Als Rutte eerst aangeeft geen geld erin te pompen, maar op zijn woorden terug komt, dan is de kans groot dat we er winst op gaan maken. Net zoals het redden van de banken. Iets wat ons in een korte tijd veel geld op heeft geleverd, maar door sommigen nog steeds gebruikt wordt in negatieve zin.

5 Reacties
Karingin
Karingin12 jul. 2019 - 6:49

Ja als het maar geld oplevert. Wie maalt er om het milieu, of moraal.

frankie48
frankie4812 jul. 2019 - 7:31

Beste Jan, Is de Nederlandse staat dan de eigenaar van het circuit op Zandvoort? U vindt overduidelijk dat een stimuleringsfonds van de Nederlandse overheid en subsidie gelden van provincies om de sport toegankelijker te kunnen maken voor alle lagen van de bevolking aangewend mogen gaan worden om de winst van een onderneming van miljonairs op te kunnen gaan schroeven?

Ch0k3r
Ch0k3r12 jul. 2019 - 8:08

Wat dit oplevert is een goed gevulde portemonnee voor Prins Bril. Die 15 miljoen had hij ook wel van zn mamma kunnen lenen. Die heeft naar mijn weten nog steeds een grof vermogen staan in Guernsey zodat ze geen belasting erover hoeft te betalen. De huizenprijzen in de buurt van Zandvoort zullen straks ook stijgen, hetgeen ook weer meer geld oplevert voor Prins Bril en zn inner circle van huisjesmelkers.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks12 jul. 2019 - 8:09

@Jan G Als je serieus denkt dat de reddingsoperaties van de banken in de crisis gedaan werden omdat het kabinet dat zag als een commercieel buitenkansje om geld te verdienen dan is de problematiek van de crisis werkelijk en volledig aan je voorbij gegaan.

OlavM
OlavM12 jul. 2019 - 11:33

@ JanG: [Net zoals het redden van de banken. Iets wat ons in een korte tijd veel geld op heeft geleverd,....] Ach ja, en dat Griekenland het heeft moeten bezuren omdat 90% van de Europese reddingskredieten is besteed aan aflossing van bankschulden, en niet aan het lenigen van de nood in Griekenland -dat belangrijke gemeenschappelijke bezittingen gedwongen in de verkoop heeft moeten doen-, is maar een bagatel, natuurlijk.

Zapata
Zapata11 jul. 2019 - 22:17

Dat is wat politiek is. Voor de buhne iets heel anders verkondigen dan wat verborgen voor de cameras wordt beoogd. Niet alleen de VVD maakt zich hier schuldig aan natuurlijk. Dat terzijde, de VVD heeft natuurlijk als politieke partij het grootste record aan sjoemelzaakjes in de parlementaire geschiedenis, Daar kunnen onze christenbroeders van het CDA niet aan tippen. Alhoewel, misschien zijn zij iets beter in het verbergen van zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Daar hebben ze ervaring mee tenslotte. Maar, ook al worden alle sjoemelzaakjes van de VVD voor het voetlicht gebracht en hebben de media de aankomende 10 jaar voldoende smeuige varhalen over de VVD het maakt electoraal niets uit, Wie stinkend rijk is stemt VVD, wie rijk is stemt VVD, wie goed in de slappe was zit stemt VVD, wie denkt rijk te worden stemt VVD. En er zijn nog een paar dwazen die geloven dat de VVD liberaal is, of er voor de hardwerkende Nederlander is, dat ze de vroem vroem partij zijn en meer van die onzin. Uiteindelijk zal de VVD altijd boven of rond de twintig zetels blijven zitten. Dat komt gewoon omdat die partij nu eenmaal de belangen van het rijkere gedeelte van Nederland behartigd. Puur eigenbelang van die mensen en moraliteit zal die mensen echt koud aan den roodkoperen roesten. Geld stinkt niet. De rest van Nederland is hopeloos verdeeld en stemt op oud links zoals de PvdA of de SP, op conservatief kosmopoliet zoals D66 (het VVD zusterpartijtje voor de moderne mens) op neoliberaal groen zoals GL, op de christenen want dat vindt de here goed, op Denk want dat vindt een andere here goed, op 50+ wat bij oprichting al fossiel was en ok daar ben ik wat positiever over op de partij voor de dieren. Ze zouden alleen wat aan die naam moeten doen. Alhoewel, mensen zijn ook dieren., vaak op het beestachtige af. Ah je hebt ook nog wat mensen die PVV en FVD stemmen, Niet dat dat iets uitmaakt maar je kan dan lekker je kop in de krib gooien. En dus maakt het niets uit hoeveel schandalen er over de VVD naar buiten komen. Doodgewoon omdat de rijken nog de enige werkelijke machtsfactor zijn in Nederland en ook elders in de wereld. De rest regeert maar wat graag samen met de VVD want macht en baantjes zijn altijd belangrijker dan principes. Wat natuurlijk prachtig verpakt kan worden in terminologie zoals verantwoordelijkheid nemen en iets kunnen bereiken als we niet langs de kant blijven staan. Nou dat hebben we gezien de afgelopen 40 jaar. Een totaal oninteressant poppenspel is het geworden waarin zelfs verontwaardiging alleen nog voor de buhne is.

5 Reacties
Karingin
Karingin12 jul. 2019 - 6:54

Hè wat een fijne rant, ben het helemaal eens. En die kop in de krib hou ik erin, qua gezegde veel beeldender dan het origineel

Kruimeltjes2
Kruimeltjes212 jul. 2019 - 8:38

Dat is nog es een duidelijke analyse hoe Nederland in elkaar zit.

Wilma3
Wilma312 jul. 2019 - 9:27

Mooi verhaal maar hopelijk worden er ooit eens een paar van die stemmers wakker waarvoor de VVD helemaal niet opkomt maar waarvan zij denken (door de stomme one-liners) dat deze partij er voor de 'hardwerkende' Nederlander is. De VVD is er zoals je zegt voor de Veel Verdienende Dikdoenerige Nederlander en als je niet in die categorie valt heb je er niets te zoeken. Ik vind het zeer irritant als ik een 'normale' Nederlander hoor zeggen dat hij/zij op de VVD stemt. In mijn ogen is dat gewoon dom.

OlavM
OlavM12 jul. 2019 - 11:26

@ Zapata: [Alhoewel, mensen zijn ook dieren., vaak op het beestachtige af.] Partij voor de Beesten, dan maar? (Pee voor de Bee bekt ook wat beter).

Zapata
Zapata12 jul. 2019 - 17:32

Dat beste Olav zou toch een belediging voor de dieren zijn.

M7
M711 jul. 2019 - 20:34

Ach , zolang Groen Links en D66 ook de belachelijke plannen voor de Grand prix steunden op gemeente raadsnivo.... Beetje flauw om dan alleen de rol van de VVD te belichten ( onverdacht want deVVD is toch " de autopartij " ) en de bizondere rol/ stemgedrag van de verklaarde tegenstanders van auto's / vervuiling etc , onbelicht te laten.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt12 jul. 2019 - 8:30

@M. Er is toch wel een verschilletje. Je kunt je met recht verbazen over het meelopen van GRL en D66 in de gemeenteraad. Maar dat is wel duidelijk. De VVD doet het weer op zijn VVD's: er gaat geen cent heen. En werkt er hard aan om voor dat 'geen cent' 15 miljoen in te vullen.

OlavM
OlavM12 jul. 2019 - 11:21

@ vdment: Zo is het. Ons bin zuunig, maar niet op onze eigen luxe-feestjes.

OlavM
OlavM12 jul. 2019 - 11:22

Sorry: @ vdbemt

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks11 jul. 2019 - 19:49

Wat een selectieve verontwaardiging weer. Prima toch als een regeringsfractie niet aan het lijntje van het kabinet loopt. Wel zo gezond voor de democratie.

10 Reacties
Karingin
Karingin11 jul. 2019 - 21:14

Ja hoor, heel democratisch, om voor de camera een bepaald standpunt uit te dragen terwijl je eigen partij achter de schermen hele andere dingen beoogt. Nog los daarvan, Amsterdam en omgeving worstelen ontzettend met het uit de hand gelopen toerisme. Zandvoort is - in elk geval voor de internationale buhne - benoemd tot Amsterdam Beach. Gaan we nou echt weer een hele nieuwe doelgroep aanboren, zodat de regio nog meer belast wordt? Als we dan toch schijt hebben aan de milieubelasting van zo'n event, doe het dan inderdaad lekker in Drenthe, zoals Peterrr hieronder betoogt.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks11 jul. 2019 - 21:51

@Karingin "Ja hoor, heel democratisch, om voor de camera een bepaald standpunt uit te dragen terwijl je eigen partij achter de schermen hele andere dingen beoogt" Inderdaad heel democratisch en sterker nog een punt waar we ons hier regelmatig druk over hebben gemaakt. Over het achtekamertjesgedrag en de druk van regeringspatijen op kamerfracties om braaf en mak ja en amen te zeggen. Als je Rutte verwijt dat de kamerfractie het niet met hem eens is dan ben je echt de weg een beetje kwijt als het gaat om dualiteit. "Nog los daarvan, Amsterdam en omgeving worstelen ontzettend met het uit de hand gelopen toerisme. Zandvoort is – in elk geval voor de internationale buhne – benoemd tot Amsterdam Beach. Gaan we nou echt weer een hele nieuwe doelgroep aanboren, zodat de regio nog meer belast wordt? " Nou nee, van mij hoeft het niet, sterker nog ik vind het vrij dom om dit te willen organiseren en ik mag hopen dat in dit geval Rutte zijn zin krijgt en er niet ook nog eens een boel belastinggeld naar die onzin gaat. "Als we dan toch schijt hebben aan de milieubelasting van zo’n event, doe het dan inderdaad lekker in Drenthe, zoals Peterrr hieronder betoogt." Lijkt me ook een slecht plan. Waarom zouden we "schijt hebben aan de milieubelasting van zo'n event"? Daar stap jij misschien gemakkelijk overheen maar van mij mag het gewoon helemaal niet doorgaan. Leuteren over milieu en klimaat is gemakkelijk maar de daad bij het woord voegen is blijkbaar een stuk lastiger. Dus gewoon stoppen met al die europese vluchten en stoppen met dit onnozele formule 1 circus. Ik ben voor.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty12 jul. 2019 - 5:25

Precies.Ik begrijp de ophef niet zo, de fractie kan hier toch anders in staan dan de premier. Die 15 miljoen is natuurlijk een schijntje voor deze Holland-promotie, de "spin off" blijft heus niet beperkt tot wat extra toerisme.

Karingin
Karingin12 jul. 2019 - 7:00

Brenda: Nee natuurlijk moet dit circus niet doorgaan. Vliegen doe ik al meer dan 10 jaar niet meer, ik heb geen auto en leef ook anderszins behoorlijk spaarzaam. Dus voor mij zijn dit soort grappen onbegrijpelijk en heel erg tegen het zere been. Maar gezien het track record van onze zwalkende overheid beroep ik me op nimby.

OlavM
OlavM12 jul. 2019 - 11:17

@ Brenda T. Glooriks: Jij snapt het zelf helemaal niet. Het gaat hier niet om "dualiteit". Ik heb dan ook niets gezegd over een eventueel meningsverschil tussen de premier en de VVD-fractie. Integendeel, het gaat hier om de inhoud van de zaak, en hierin zit GEEN werkelijke onderlinge tegenstelling: de VVD vindt commercie en uiterlijk vertoon belangrijk, en kwesties als milieu, zorg en onderwijs in de praktijk kennelijk van de tweede orde. Dat is al jaren zo. Rutte en de VVD-fractie zitten wat dat betreft in werkelijkheid op één lijn. Dus je kletst uit je nek met je "op hoge toon college te geven over dualiteit" en "boreaal (toe maar!) los gaan".

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks12 jul. 2019 - 17:24

@OlavM "Jij snapt het zelf helemaal niet." Ik snap het prima, je bent zelfs zo op je tenen getrapt dat je in een totaal ander draadje reageert. Overigens vind ik de stelligheid waarmee jij ook in deze reactie meent te bepalen hoe VVD'ers denken en wat ze moeten denken nogal aanmatigend en weinig getuigen van zuivere argumentatie. Het is een beetje de zelfde laffe manier waarop lieden als Wilders en Baudet alle moslims over één kam menen te mogen scheren. En dat is iets, als ik het goed heb, waar jij je hier altijd wel krachtdadig tegen verzet (en terecht ook).

OlavM
OlavM13 jul. 2019 - 17:29

@ Brenda T. Glooriks: [Ik snap het prima, je bent zelfs zo op je tenen getrapt dat je in een totaal ander draadje reageert.] Helemaal niet. Al het commentaar hier als geheel IS de draad, Brenda. (Je weet kennelijk niet wat dat betekent). [.....de stelligheid waarmee jij ook in deze reactie meent te bepalen hoe VVD’ers denken en wat ze moeten denken nogal aanmatigend en weinig getuigen van zuivere argumentatie.] Ja, ik weet inderdaad hoe VVD-ers denken. Toevallig heb ik daarmee vele tientallen jaren ervaring, inclusief dus diverse kabinetten-Rutte. Over hoe ze zouden moeten denken laat ik me niet expliciet uit -ik constateer alleen hun wijze van denken- , want het is volkomen hopeloos te veronderstellen dat het veel beter zou worden. Weer nogal inhoudsloos geklets van jou, dus ik laat het hier verder bij..

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks13 jul. 2019 - 17:48

@OlavM "Weer nogal inhoudsloos geklets van jou, dus ik laat het hier verder bij.. " Nou Olav, laat dit dan een spiegel zijn voor je eigen reacties op mij. Ze blinken namelijk niet uit in rationaliteit en inhoudelijkheid. Jammer wel want ik kan je opvattingen vaak in grote lijnen goed volgen en het zou je een stuk overtuigender en geloofaardiger maken als je ook inhoudelijk op kritische vragen of opmerkingen zou (durven) ingaan.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks14 jul. 2019 - 15:37

@vdbemt "Nee, zeker niet" Dank voor dit duidelijke antwoord, dan kan ik niet anders concluderen dat mijn initiele post "Wat een selectieve verontwaardiging weer. Prima toch als een regeringsfractie niet aan het lijntje van het kabinet loopt. Wel zo gezond voor de democratie." ook bij jou op begrip moet kunnen rekenen. Dat laat onverlet dat ik in dit geval inderdaad liever had gezien dat dit commerciële milieubedervende circus het zonder belastigbijdrage van ons allemaal had moeten rooien.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks14 jul. 2019 - 15:38

oeps verkeerd geplaatst, sorry!

OlavM
OlavM11 jul. 2019 - 19:38

De "sport" van autoracen is sowieso heel milieu-onvriendelijk, ook wat bereft lawaai. De kwaliteit van leven zal in het Zandvoortse er niet op vooruitgaan. Het is allemaal commercie, glamour en glitter wat de "blij-dat-ik-rij"-partij van groot belang vindt.En dat moet ook nog zo veel mogelijk uit de staatsruif bekostigd worden. Dat op belangrijke maatschappelijke terreinen als zorg en onderwijs de situatie al jarenlang heel nijped is, door de bezuinigingen grote tekorten aan dienstverlening zijn ontstaan en op de salarissen van de zorgverleners en leerkrachten is beknibbeld, vindt de partij niet zo belangrijk. Je moet toch prioriteiten stellen, niet waar? Het is gewoon misselijkmakend hoe de VVD onder aanvoering van Rutte liegt en bedriegt en er schijnbaar toch steeds weer mee wegkomt. Wat dit betreft is het Nederlandse volk dus gewoon dom.

17 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks11 jul. 2019 - 20:12

Lekker gratuit en gemakkelijk weer Olav, normaal sta je hier als eerste met je belerende staatsrechtvingertje klaar om op hoge toon college te geven over dualiteit maar als je dan even lekker boreaal kunt los gaan op Rutte of de VVD blijkt dat eerdere toch weer een heeeel dun laagje vernis.

Karingin
Karingin12 jul. 2019 - 7:54

Glorix: zit je Olav nou van hypocrisie te beschuldigen...? Hahaha maar echt hahahaha... mevrouw ik ben eigenlijk links maar ik sla toch maar rechtsaf. Met je boreaal, pff moet jij zeggen

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks12 jul. 2019 - 8:44

@Karingin "Moet jij zeggen"? Leg eens uit Karingin, want behalve "hahaha, maar echt, hahaha" kom ik weinig argumenten of onderbouwing tegen.

vdbemt
vdbemt12 jul. 2019 - 8:45

@Brenda. Nou. Die vernis is zo dun nog niet. Wat is er niet waar aan de tekst tot de blanco regel?????

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks12 jul. 2019 - 9:39

@vdbemt In de onwenselijkheid van het evenement zit hem de kneep dus ook niet vdbemt, maar dat had jij vast al begrepen als je mijn reactie goed gelezen had.

madbako
madbako12 jul. 2019 - 10:24

Olav M is toevallig de commentator bij de F1 op Ziggo

OlavM
OlavM12 jul. 2019 - 11:03

@ Brenda T. Glooriks: [Lekker gratuit en gemakkelijk weer Olav...bla, bla, enz.] Goh, laat ik nu eerst denken: nu komt wellicht een inhoudelijk tegenargument. Maar nee, noppes, nada. Armzalig, hoor. Je zet jezelf te kijk, Brenda. @ madbako: Jee, dat je me door hebt !!! :)

Nico de Mus
Nico de Mus12 jul. 2019 - 11:22

!!En dat moet ook nog zo veel mogelijk uit de staatsruif bekostigd worden!! Onzin,Vadertje staat krijgt zijn geld dik terug.

vdbemt
vdbemt12 jul. 2019 - 12:29

@Brenda T. Mijn reactie hier, was een reactie op jouw reactie op die van OlavM. Je wilt toch niet beweren dat die veel inhoud heeft. Op een andere plek geef je wel een meer inhoudelijke reactie. Die had ik nog niet gelezen. Ik zie dat we de mening delen dat het houden van de Fomrule1 op Zandvoort een zot plan is. We delen niét de mening over het feit dat Rutte best een andere mening mag hebben dan de VVD-fractie. In die zin: in de regel mag dat natuurlijk best wel. Maar hier zegt een premier, die toch wel als de voorman van de VVD gezien wordt, voor het volk, dat er geen cent heen gaat. Terwijl nota bene zijn eigen partij, op de achtergrond, weg van het volk, enorm aan het lobbyen is om er 15 miljoen heen te krijgen. Dat is niet zuiver.

Mr Ed
Mr Ed12 jul. 2019 - 17:10

"De kwaliteit van leven zal in het Zandvoortse er niet op vooruitgaan." Het gaat om 3 dagen: een race van 2 uur, een kwalificatie van 1 uur en een paar trainingen. Likt me overkomelijk.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks12 jul. 2019 - 17:36

@vdbemt Ik snap je punt vdbemt maar mijn initiele reactie in dit draadje ging ook niet zozeer over de (on)wenselijkheid van het evenement maar over het hanteren van dubbele standaarden in de betreffende argumentatie. Je punt dat Rutte als voorman van de VVD gezien wordt en dat dus niets anders mag zeggen of vinden dan anderen in die partij daar kan ik niet in mee gaan. Dat zou namelijk ook impliceren dat afdelingen van de partij, lokale gemeenteraadsleden of wethouders, de fracties in de eerste- en tweede kamer en ga zo maar door altijd en op ieder onderwerp een éénduidig en gelijkluidend standpunt zouden moeten innemen en dat schuurt bij mij nogal met mijn opvattingen over democratie en vrijheid van meningsuiting. Alsof alle partijen een soort van SP moeten worden. Nou liever niet, sterker nog mijn hart zou voor de SP weer een stuk verder open gaan als ze dat akelige trekje nou eens van zich af zouden werpen. Maar goed, op dat punt verschillen we dan klaarblijkelijk wel van mening. Zo gaat dat soms.

Van S tot H
Van S tot H13 jul. 2019 - 18:07

Wat een ongelofelijke zuurheid hier. 4 dagen F1 met 20 auto's milieuvervuilend?? Wat een onzin. En kom ook niet aan met het gegeven dat er erg veel mensen op af komen want dat is ook zo belastend voor het milieu, ik woon in Aerdenhout en weet uit ervaring dat er elk zonnig weekend lange files staan richting Zandvoort en Bloemendaal aan Zee. Geluidsoverlast??? Valt reuze mee. Er wordt regelmatig geracet en ik heb er echt geen last van. Mensen.....gun een ander toch eens zijn pleziertje en... schoffeer andersdenkenden toch niet zo.

vdbemt
vdbemt14 jul. 2019 - 9:40

@Brenda. "Dat zou namelijk ook impliceren dat afdelingen van de partij, lokale gemeenteraadsleden of wethouders, de fracties in de eerste- en tweede kamer en ga zo maar door altijd en op ieder onderwerp een éénduidig en gelijkluidend standpunt zouden moeten innemen " Hoewel er op landelijk niveau, ook al hebben ze (zogenaamd) een andere mening, maar wat graag naar het regeerakkoord verwijzen (dat is nou eenmaal afgesproken). Het gaat er om dat Rutte het grootste bereik heeft. Daar maken ze misbruik van. Rutte: er gaat geen cent heen. En de fractie, stilletjes, het is maar een andere mening, hard lobbyen (dat is MEER dan een mening) voor 15 miljoen belastinggeldbijdrage.

vdbemt
vdbemt14 jul. 2019 - 10:40

Dit laatste was taalkundig even niet fraai..

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks14 jul. 2019 - 11:26

@vdbemt "Hoewel er op landelijk niveau, ook al hebben ze (zogenaamd) een andere mening, maar wat graag naar het regeerakkoord verwijzen (dat is nou eenmaal afgesproken)." Ja, en daar mopperen we hier dan ook regelmatig over. Daarnaast is het een onjuiste vergelijking. Dit gaat niet om afspraken tussen kamerfracties onderling respectievelijk tussen kamerfractie(s) en kabinet maar over een verschil van opvatting tussen de premier en de een gemeenteraadsfractie en fractieleden over iets wat volledig buiten het regeerakkoord staat. Als je vindt dat het niet gezond is dat daar vanuit verschillende rollen en verantwoordelijkheden verschillende stanpunten ingenomen worden prima maar dat klinkt dat toch wel heel sterk als een - en dat mag - voorliefde voor totalitaire partijen / regimes. Eerlijk gezegd niet mijn cup of thea. Mag ik er dan volgens jouw redenatie ook van uitgaan dat Klaver en Jetten (ja die partijen hebben in de GR de susbsidie er mede doorgedrukt) vanaf nu nooit meer kritiek op de formule 1 mogen hebben? Of voor subsidie voor milieuvervuilende commerciele evenmenten? Vast niet, gelukkig maar. "Rutte: er gaat geen cent heen. En de fractie, stilletjes, het is maar een andere mening, hard lobbyen (dat is MEER dan een mening) voor 15 miljoen belastinggeldbijdrage." Kijk, als het nou een geregisseerd complot was dan had je een punt maar daarwil ik dan eerst graag wel bewijs voor zien. Maar dan gewoon een éénvoudige vraag aan jou: vind jij dat gekozen parementsleden van een regeringspartij altijd en alleen maar de mening van de regering mogen verkondigen?

vdbemt
vdbemt14 jul. 2019 - 13:07

@Brenda. "Maar dan gewoon een éénvoudige vraag aan jou: vind jij dat gekozen parlementsleden van een regeringspartij altijd en alleen maar de mening van de regering mogen verkondigen?" Nee, zeker niet. Ook niet van hun partij. (Waarmee het vermoeden van voorliefde voor totalitaire partijen / regimes wel weggenomen mag zijn). Maar: gebeurde dat maar. Als puntje bij paaltje komt, lopen ze toch aan het handje van het regeerakkoord of die partijmening. En welke is dan hier die partijmening? Die van Rutte, of die van zijn, vooruitlopend, sterk lobbyende partijgenoten?? Ik ben niet voor regimes. Ik ben voor vrijheid en gelijkheid. Waarmee het kapitalisme en liberalisme voor mij ook uitgesloten zijn. Daar geldt het recht van de sterkste. Wordt de kwetsbare onderdrukt, kleiner gemaakt. Daar is geen sprake van gelijkheid. Maar goed, dat is een andere discussie.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks14 jul. 2019 - 15:40

@vdbemt “Nee, zeker niet” Dank voor dit duidelijke antwoord, dan kan ik niet anders concluderen dat mijn eerdere post “Wat een selectieve verontwaardiging weer. Prima toch als een regeringsfractie niet aan het lijntje van het kabinet loopt. Wel zo gezond voor de democratie.” ook bij jou op begrip moet kunnen rekenen. Dat laat onverlet dat ik in dit geval inderdaad liever had gezien dat dit commerciële milieubedervende circus het zonder belastigbijdrage van ons allemaal had moeten rooien.

Rechtse Bal3
Rechtse Bal311 jul. 2019 - 19:14

een dergelijk sportevenement moet tot elke prijs in Nederland komen. voor de prijs van enkele jaarsalarissen van een voetballer ... is een koopje en de economie en naamsbekendheid van NL zal sterk groeien.

6 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks11 jul. 2019 - 20:16

"een dergelijk sportevenement moet tot elke prijs in Nederland komen" Tja, nou van mij niet hoor maar in dit geval denk ik dat de meerderheid der verdwaasden zich inderdaad achter jou schaart.

Karingin
Karingin11 jul. 2019 - 21:08

Ja fijn, nog meer toerisme. Helemaal niet problematisch of zo.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 jul. 2019 - 22:34

' en naamsbekendheid van NL zal sterk groeien.' Wat is dat toch voor een malle behoefte om beroemd te willen worden. Alsof de wereld Max Verstappen niet kent.

De Vries3
De Vries312 jul. 2019 - 6:09

Helder. U zal er vast geen problemen mee hebben als we dit betalen door belastingvrij schenken af te schaffen?

Wilma3
Wilma312 jul. 2019 - 9:35

Voorstel: de Nederlandse overheid betaalt niets en prins brillemans Bernhard en alle overige Nederlanders maken een potje en storten daar het geld in . Probleem opgelost en alle mensen die het persé naar Nederland willen halen krijgen hun zin. Iedereen blij! Die ongelooflijke one liner die nooit onderbouwd wordt: 'Het is goed voor Nederland' Ik behoor tot de club die dan zegt: Dan maar wat minder goed voor Nederland.

madbako
madbako12 jul. 2019 - 14:35

@Wilma 12 juli 2019 at 11:35 Voorstel: de Nederlandse overheid betaalt niets en prins brillemans Bernhard en alle overige Nederlanders maken een potje en storten daar het geld in ., Op zich zou dat moeten kunnen, maar dat gaan we dan wel doen voor alle sporten. Volkssport numero uno kreeg b.v in 2016 nog 240 miljoen overheidssteun voor profclubs. B.v ADO-DenHaag 6,5 miljoen. Dus zeg het maar: Doen, maar dan voor iedereen zonder uitzondering, of meten met 2 maten

manic
manic11 jul. 2019 - 19:10

leugenaars pur sang.... en schijnbaar wil nederland dit bestuur van leugenaars en graaiers

ton14024
ton1402411 jul. 2019 - 19:03

De VVD valt al niet meer van FvD te onderscheiden. Zelfs het met dubbele tongen spreken, tot nu toch een specialiteit van Baudet, heeft het zich eigen gemaakt.

Peterrr2
Peterrr211 jul. 2019 - 18:55

Ze hadden veel beter voor Assen kunnen kiezen. Daar is alles al klaar voor een dergelijk evenement.

Frits Jansen
Frits Jansen11 jul. 2019 - 18:33

VVDers heten de kampioenen van de markt te zijn maar begrijpen niet dat zo'n evenement uiteraard door de markt bekostigd moet worden. De VVDer die zelfs maar aan subsidie *denkt* moet meteen gevierendeeld worden. Net als Balthazar G.

4 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks11 jul. 2019 - 20:20

"De VVDer die zelfs maar aan subsidie *denkt* moet meteen gevierendeeld worden" Wat cru en onbehouwen geformuleerd maar ook bij mij gaat het er niet in dat een weldenkend liberaal hier belastinggeld in zou willen pompen. Dat is meer iets voor de omhooggevallen doublebrested blauwe blazers met gouden knopen die denken dat met verzekringspolissen mensen geld aftroggelen hetzelfde is als (maatschappelijk verantwoord) ondernemen.

ton14024
ton1402411 jul. 2019 - 20:32

Balthasar werd toch door paarden gevierendeeld? Wil Heerema zich bij Ferrari melden.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes212 jul. 2019 - 8:49

@Brenda Een weldenkend liberaal Ik moest even mijn emoties wegslikken toen ik dat las.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks12 jul. 2019 - 9:48

@Kruimeltjes Daar kan ik mij alles bij voorstellen, op de een of andere manier kom je die tegenwoordig (wat mij betreft) te weinig tegen. Overigens geldt hetzelfde helaas voor weldenkende socialisten en sociaal-democraten. Roeptoeteren, polariseren en de ander wegzetten is momenteel blijkbaar voor velen van links tot rechts aantrekkelijker dan werken aan een betere samenleving. En je moet Rutte nageven dat zijn pragmatische bestuurlijke manier van denken en doen gegeven die politieke werkelijkheid hem de mogelijkheid biedt om feitelijk jaar in jaar uit, coalitie in, coalitie uit, het beleid naar zijn hand te zetten. Te veel politieke partijen zijn te veel bezig met imago en marketing en te weinig met het verkrijgen van invloed op politieke besluitvorming en het vermogen om de belangen van hun achterban te realiseren.