Joop

VVD wil oorlogsvluchtelingen onderwerpen aan talentenjacht

  •  
15-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dijkhoff
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zet zijn metamorfose van een empatisch politicus naar een Kamerlid met het inlevingsvermogen van een stalen draadnagel verder door. In een op sociale media rondgestrooid propagandaspotje gaat hij verder in op een idee dat hij al eerder op het VVD-congres opperde: de duur dat ze in Nederland veilig onderdak kunnen krijgen moet worden ingekort. Hamerde de partij de afgelopen vijftien jaar op integratie, nu is deportatie de nieuwe koers. Oorlogsvluchtelingen moeten volgens Dijkhoff niet meer na vijf jaar een permanente verblijfsstatus toegekend krijgen maar na drie of vier jaar teruggestuurd worden. “Als het daar dan veilig is.” En anders naar de opvang in de regio.
Dijkhoff vertelt er niet bij dat bijvoorbeeld de gemiddelde burgeroorlog niet binnen een paar jaar voorbij is maar zeven tot twaalf jaar duurt. Volgens de nieuwe VVD-norm zouden prinses Juliana en haar kinderen die na de Duitse inval naar Canada uitweken in 1943 of 44 alweer teruggestuurd zijn naar Europa. IN werkelijkheid keerden ze pas na de oorlog in 1945 terug.
Niet iedereen hoeft trouwens terug van Dijkhoff. Vluchtelingen die – economisch – bruikbaar zijn voor Nederland komen wel in aanmerking voor een verblijfsvergunning. De VVD’er ruilt daarmee het VN Vluchtelingenverdrag in voor een talentenjacht.
Hij sluit het spotje af met een oproep naar een VVD-bijeenkomst te komen om de plannen te bespreken. Dat wordt sowieso lachen belooft hij want cabaretier Rob Scheepers treedt ook op “zodat we allemaal met een glimlach op ons gezicht naar huis kunnen”.
O ja, dit is Rob Scheepers, om vast te oefenen op de glimlach

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (114)

Karingin
Karingin18 jun. 2018 - 20:09

Dit vond ik er ook nog van: https://www.hoevrouwendenken.nl/2018/06/17/de-modderstroom-en-hoe-diep-je-kunt-zinken/

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jun. 2018 - 16:54

Deze figuur heeft dezelfde makke als Rutte: in beginsel misschien een oog voor andersdenkenden, maar in hun zucht naar macht en erkenning komen ze uit op een ethisch compromis dat weinig heel laat van hun eigen gezichtspunt. Ze vinden het makkelijker zelf water bij de wijn te doen dan dat te verwachten van de guurrechtse kant van de VVD. En precies die makke om anderen te laten bewegen of te overtuigen is waarom beiden geen goede leiders zijn. Compromissen bereiken door ons eigen gezichtspunt weg te geven kunnen we allemaal.

Kwee he ook nie
Kwee he ook nie18 jun. 2018 - 10:23

Nuttloze vvd discussie

Rick Deckard
Rick Deckard18 jun. 2018 - 9:05

Foute regeringen moeten weg. Daarvoor komen in de plaats menslievende regeringen die altijd de juiste beslissingen nemen. De politie werkt foutloos, handelt alle aangiftes af en lost alle zaken op. Boeven krijgen altijd de passende straf. Extreem rechtse partijen worden verboden en rechtse partijen kunnen alleen maar in de oppositie. Kritiek op islam en mensen van andere afkomst is niet toegestaan. GGZ instellingen beoordelen alle resocialiserenden als ex TBS patienten. Ook als dat niet door de rechter is toegekend. Je weet tenslotte maar nooit. Migranten en vluchtelingen worden wanneer ze het in eigen land niet naar de zin hebben opgehaald en onvoorwaardelijk, onbeperkt en gratis hier opgevangen. . Mensen met een dikke knip staan daar voor in. Multinationals werken belangenloos en geheel in dienst van de burger. Zo ook zorgverzekeringen en de farmaceutische industrie. Fairtrade is verplicht. Plastic wordt netjes opgeruimd en afgeschaft. Wat racisme is mag bepaald worden door wie dat zo wenst te zien. Neoliberalisme wordt afgeschaft. Te rijk zijn wordt verboden. Elke burger krijgt bij zijn geboorte al een woning toegewezen. enz enz. Zo. Dat was mijn idealistische bijdrage. Niet geheel realistisch maar ach.. Wat maakt het uit. Dat lees ik wel vaker.

3 Reacties
Karingin
Karingin18 jun. 2018 - 20:08

Beetje eng idealisme hou jij er op na.

Rick Deckard
Rick Deckard19 jun. 2018 - 8:58

Als je een beetje na had gedacht dat had je kunnen weten dat dit niet mijn idealisme is maar dat van mensen die voornamelijk in idealistische beeldvorming (die ook hun politieke voorkeur bepaalt) denken.

Karingin
Karingin19 jun. 2018 - 18:19

Ja ik had het zogenaamde sarcasme heus wel door, ik ken alleen niemand in linkse kringen die dat soort rare illusies koestert. Dingen verbieden is sowieso niet heel erg ons ding hoor, dat zit meer aan de rechterzijde. Wij weten ook dat zaken als Fairtrade nogal een farce zijn bijvoorbeeld. De enige twee dingen waar ik wel wat in zie: "Multinationals werken belangenloos en geheel in dienst van de burger. Zo ook zorgverzekeringen en de farmaceutische industrie." Geheel belangeloos lijkt me wat overdreven en niet haalbaar, maar in dienst van de burger zou al een hele stap vooruit zijn. en " Plastic wordt netjes opgeruimd en afgeschaft." Ja wie is daar nou tegen?

Cliff Clavin
Cliff Clavin17 jun. 2018 - 17:33

Ik keek nog eens goed naar die eerste foto (een 'still') van verdachte Klaas D. - de man staart ons aan alsof hij net terug is van zijn meest recente ontvoering door aliens. Nu wil hij zijn mooie ervaringen met ons delen. Er zit iets levenloos in zijn blik. Dat komt omdat hij weer ingestraald is, ergens in 'outer space'. Hij heeft het over een grote glimlach, maar dat prevelende, bezwerend mondje van hem drukt iets anders uit. Iets dat me ongerust maakt, doet huiveren. Alsof hij in werkelijkheid helemaal niets leuks met me van plan is. Brrr... (ik hoor in gedachten Bernard Herrmann's soundtrack-muziek uit Hitchcock's "Psycho".) Moeders, hou je dochters binnen...

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2018 - 17:54

Cliff Clavin Haha..alweer; Zie mijn reactie van 16 juni 11.32. op Kruimeltjes.

Cliff Clavin
Cliff Clavin17 jun. 2018 - 19:36

@ Minoes - ha, die was me in het strijdgewoel met onze idiote regenten warempel ontgaan. Goed gezien.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon17 jun. 2018 - 6:10

Of ultralinks met het adagium "binnen is binnen".

De Vries3
De Vries316 jun. 2018 - 20:11

Bij het vluchtelingenvraagstuk gaat het om 1 kernvraag; wie wil je helpen? De mensen die je hulp het hardst nodig hebben? Of de mensen waar je wat aan hebt? Opvang in de regio of terugsturen naar Libië, betekent dat Nederland miljoenen mensen geen steek verder helpt. Dat kan een keuze zijn, maar dan moet je het wel eerlijk toegeven. - Misschien wilt de VVD mensen in nood niet helpen, dit is alleen niet de consensus van Nederland. Nederland wil wel helpen en Nederland hoort te onderzoeken hoe hulpgelden het beste gebruikt kunnen worden en dan zodoende daar het geld ook aan uitgeven. Dat je soms verwarde Syriërs hebt of Afrikanen die geen betaald werk doen, is iets waar je als overheid op hebt te anticiperen. Of doe beleid dat deze negatieve effecten zo veel mogelijk beperkt, of accepteer het. De centrale vraag is, wil je helpen, en met het vluchtelingen verdrag heeft Nederland ja gezegd. Dan moet je als Dijkhof ook pleiten dat je het verdrag opzegt en je voor een ieder voor zich aanpak bent. Ik vermoed alleen dat de problemen dan alleen gigantisch veel groter worden.

6 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus16 jun. 2018 - 21:55

"Bij het vluchtelingenvraagstuk gaat het om 1 kernvraag; wie wil je helpen? De mensen die je hulp het hardst nodig hebben? Of de mensen waar je wat aan hebt?" Ik herinner me nog dat we die twee zaken keurig wisten te scheiden. Bij vluchtelingen gaat het louter om helpen. Bij (arbeids)migranten gaat het om de vraag aan wie je wat hebt.

Ozon
Ozon17 jun. 2018 - 0:14

Piet de Geus 16 juni 2018 at 23:55 De vraag die wel bij het helpen rijst, is wie je wil helpen: de voor het Nazi-regime-vluchtende jood/homo/communist of de voormalig Nazi-kamp-beul? We krijgen de equivalenten van beide groepen binnen, maar weten volgens mij vaak weinig over diens achtergrond. Niet in het minst omdat problemen vaak wat complexer liggen. Het equivalent van de 1e groep is (wat mij betreft) de groep die we willen helpen, terwijl ik niet de behoefte voel "wees welkom" te zingen bij de 2e groep.

Piet de Geus
Piet de Geus17 jun. 2018 - 16:56

"De vraag die wel bij het helpen rijst, is wie je wil helpen: de voor het Nazi-regime-vluchtende jood/homo/communist of de voormalig Nazi-kamp-beul?" Betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen wordt in het Vluchtelingenverdrag expliciet genoemd als uitsluitingsgrond. Die vraag hoef je dus niet meer te stellen.

Ozon
Ozon17 jun. 2018 - 18:15

Piet de Geus, Behalve dat we zelden weten wie dader, wie slachtoffer was.

Ozon
Ozon17 jun. 2018 - 18:18

Ozon 17 juni 2018 at 20:15 Aanvullend, volgens mij mogen we ook niet uitzetten als iemand dader is, maar voor die daden in het land van herkomst doodstraf zou kunnen krijgen. Op zich terecht omdat we tegen doodstraf zijn, maar ook niet zo fijn als we zelf niet kunnen vervolgen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 jun. 2018 - 20:42

@Ozon In hoeverre je met bewijsvoering rekening moet houden bij het formuleren van mensenrechten is de vraag die beantwoord moet worden. Het is duidelijk dat de huidige mensenrechtenverdragen daar onvoldoende rekening mee hebben gehouden. (vandaar de hybride term economische vluchteling, wat volgens mij een vergaarbak is van mensen die geen vluchtelingen zijn in de zin van de mensenrechtenverdragen en mensen die dat wel zijn) Mijns inziens terecht, maar daar kan je ook anders naar kijken. maar dan ben ik wel benieuwd hoe dat dan moet werken in de praktijk.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 jun. 2018 - 16:22

Dit is de natte droom van Buma, https://nos.nl/artikel/2002928-buma-pleit-voor-ontheemdenstatus.html Ik heb eerder gezegd dat de combinatie vvd-cda giftig is en blijkt andermaal, alle remmen los, moest Dijkhoff zich tijdens Rutte 2 nog netjes gedragen, de ware aard komt nu naar boven, ben benieuwd hoe d’66 en de cu hierop reageren.

1 Reactie
Henri Zwols
Henri Zwols17 jun. 2018 - 17:56

In plaats van morele verontwaardiging (heb ik zelden) heb ik wel een paar praktische vragen voor Buma. 1) Krijgen mensen met een ontheemdenstatus ook een inburgering? Mogen ze werken? 2) Hebben mensen met een ontheemdenstatus recht op gezinshereniging? Ik denk het wel gezien de geest van het voorstel, maar ik vraag het toch maar. 3) Wanneer twee mensen met een ontheemdenstatus een kind verwekken, wat is dan de nationaliteit van dat kind? Krijgt dat kind een ontheemdenstatus of een Nederlands paspoort? En wat betekent dat wanneer de ouders weer terug moeten naar het land van herkomst, vooral als het kind te jong is om zelf te kiezen voor Nederland of met de ouders mee te gaan?

madbako
madbako16 jun. 2018 - 14:33

Het proto-type van een vvd klootzak

Pake Jeep
Pake Jeep16 jun. 2018 - 13:31

Het probleem zit niet in de toestroom van nieuwe mensen, het is eerder het onvermogen van de Nederlandse overheid, deze toestroom op de goede manier in te passen in onze samenleving. De migrant is verplicht in te burgeren, maar de overheid faciliteert geen cursusaanbod, om aan die eis te kunnen voldoen. Als de migrant een hogere opleiding heeft gevolgd, dan zal ook deze zich door een brij aan regeltjes en formuliertjes moeten worstelen, om aan het eind te horen, dat Nederland deze opleiding niet erkent. Het heeft er alle schijn van, dat men er op uit is, om de migranten in een afhankelijke positie te plaatsen en te houden, zodat men zal blijven voldoen aan de cijfertjes van het CPB, waarin de meerderheid van de bijstandsuitkeringen worden verstrekt aan die migranten. In mijn optiek, kan men beter, direkt bij aankomst beginnen aan het inburgeringstraject en de migrant binnen drie maanden klaar stomen, om deze te presenteren aan het bedrijfsleven of in de gelegenheid stellen zichzelf te bedruipen met gebruik van reeds aanwezige vaardigheden. Wij kennen een groeiend te kort aan vakbekwame handwerkslieden en dat tekort zal in de toekomst ontwrichtend worden. Onder de migranten lijken mij genoeg lieden aanwezig, die aan die dreiging een eind kunnen maken. Laat de reeds aanwezige kennis niet verloren gaan, maar zorg voor bij- en/of omscholing en laat het bedrijfsleven hieraan mee financieren met gebruikmaking van de 1,4 miljard, die anders in de zakken van de aandeelhouders (ook overwegend buitenlanders) zouden verdwijnen. Nu zal Rutte vertellen, dat die afspraak met de aandeelhouders vast ligt en daar niet op terug kan worden gekomen, maar is dat ook zo? In mijn beleving niet, want met hetzelfde gemak, waarmee destijds de duizend euro van tafel ging, is ook deze afspraak van tafel en dan heb ik het nog niet eens gehad over het afpakken van inkomen van de WAJONGers of het dankzij de greep in de pensioenkassen door de toenmalige regering, nog steeds achteruit boeren van de gepensioneerden, die het pensioen al jaren niet meer geïndexeerd zien worden. Meneer Rutte is bezig met solliciteren naar een lucratief baantje en vergaart zo veel mogelijk steun en intussen is meneer Dijkhof bezig, zijn positie als troonopvolger veilig te stellen.

1 Reactie
Karingin
Karingin16 jun. 2018 - 17:48

Well said. Het probleem is alleen dat we er gewoon niet echt tegen in opstand komen. We spreken er allemaal schande van maar ik zie niemand op het Malieveld met spandoeken.

Mick64
Mick6416 jun. 2018 - 12:28

Wat verwacht je anders van de VVD, wellicht zijn ze op zoek naar *goedkope* CEO's, liberalen leven uitsluitend voor geld, mensen zijn bijzaak en dus een gebruiksmiddel.

punt2
punt216 jun. 2018 - 11:47

“ Als ander geluid “ Wat zou er gebeuren wanneer we ( echte) vluchtelingen goed opvangen met bedoeling om deze mensen na een aantal jaren opvang weer terug kunnen begeleiden naar hun eigen land ( wanneer de omstandigheden dit toelaten) Dat hebben in het verre verleden ook met Belgische vluchtelingen van WO1 gedaan. Goed opvang, juiste begeleiding op elk vlak, en goede hulp bij teruggang naar eigen land is misschien voor veel vluchtelingen zelfs beter dan hier . En voor de vluchtelingen die willen blijven en zeker iets kunnen toevoegen aan onze samenleving, dat is geen bijstand!, een voorstel doen om te blijven. Is dat dan een heel erg idee? Probeer eens naar Australië te emigreren zonder de juiste vak papieren, daar kom je ook alleen in aanmerking wanneer je iets toevoegt aan het land, een vraag vervuld aan arbeids potentioneel . Vluchtelingen opvang zou een tijdelijk karakter kunnen krijgen wanneer er ook een perspectief zou zijn voor wederopbouw van de eigen toekomst van de ex-vluchteling in eigen land.

9 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2018 - 12:33

Je hebt duidelijk de video niet bekeken. Hij wil ze na vijf jaar terugsturen naar de de regio als het nog niet veilig is in het eigen land. Alleen de beste appels ( financieel-economisch) mogen natuurlijk wel blijven ( delen die wel ineens onze waarden)? De 'rotte' appels die dumpen we, dat is de rest. Die mogen het eigen land of 'het kamp' in de regio wel gaan helpen. Hij praat over; Mensen die niet bij ons passen, onze waarden niet delen. Maar blijkbaar wel als ze geld opleveren. Hoe weet hij welke waarden die mensen delen en deelt de een die wel en de ander niet afhankelijk van hoeveel geld ze in het laatje brengen? Het stikt van de vooroordelen, veralgemenisering en stigmatisering. De neerbuigendheid druipt ervan af. Alleen als ze ons geld opleveren i.p.v. kosten dan mogen ze wel ineens blijven.Dan begrijpen we meteen wat die 'waarden' inhouden toch? Dat heeft dus niets meer met die mensen te maken, met het vluchteling zijn, maar alles met geld en eigenbelang.

madbako
madbako16 jun. 2018 - 14:34

Nog beter zou zijn als wij er voor gingen zorgen dat er überhaupt geen vluchtelingen meer zijn.

punt2
punt216 jun. 2018 - 17:00

@Minoes& Tuin, als "een ander geluid" ga ik niet mee in het plan van de VVD maar probeer een manier te vinden waarop het WEL zou werken en acceptabel zou zijn.

punt2
punt216 jun. 2018 - 17:02

@Madbako, dan moet je de oorlogen afschaffen , is wel eens geprobeerd , lukte niet langer dan twee dagen (Rond Kerst ergens vorige Eeuw)

JanB2
JanB216 jun. 2018 - 23:09

"Hij praat over: mensen die niet bij ons passen, onze waarden niet delen" Zou de man wel beseffen dat hij hier gevaarlijk spel speelt. Als dit namelijk de norm wordt dan kunnen we het gros van de VVD-achterban wel naar Syrië verschepen. Want die lui hanteren toch echt normen die niet bij het westerse sociaal maatschappelijke ethos passen (anders stem je immers niet op de partij met binnen zijn gelederen de meeste strafrechtelijke vervolgingen en affaires wegens malversatie, oplichting en corruptie).

Ozon
Ozon17 jun. 2018 - 1:03

Minoes&tuin 16 juni 2018 at 14:33 "Alleen de beste appels ( financieel-economisch) mogen natuurlijk wel blijven ( delen die wel ineens onze waarden)? De ‘rotte’ appels die dumpen we, dat is de rest." Ik denk eerder dat hij refereert naar de mate waarin betrokkenen NL-der willen zijn, in overtuiging. Fawaz Jneid kan vast z'n broek ophouden, maar dat hij hier gekomen is omdat hij een hekel heeft aan het westen -zo veel hekel dat hij ervoor vervolgd werd in eigen land- en desondanks rondhuppeld met een NLs paspoort is natuurlijk raar. Sorry, heel bijzonder. Hij houdt preken die uitgekiend net niet strafbaar zijn, maar die volstrekt duidelijk maken dat hij niets opheeft met onze samenleving, de westerse ongelovigen en vrouwen. Zijn religieuze overtuiging past wat beter bij mensen die dezelfde religieuze overtuiging delen. De appeltjes bij de appeltjes, de peertjes bij de peertjes. Dat is volgens mij meer het idee. Dat zegt weinig over wat beter is, appeltjes of peertjes, maar wel dat het bij het winkelen handig is het gesorteerd in je tasje te hebben: mensen met fundamentalistische overtuigingen passen nu eenmaal beter bij mensen die die overtuigingen delen. Net als mensen die wat progressiever zijn wat beter passen bij mensen die wat progressiever zijn. Wat mij betreft worden mensen met een strafblad geen Nederlander, of ze nu een rot appeltje of rot peertje zijn. Mensen die er Sharia4Holland-ideologieën op na houden of equivalent ook niet. Ik vind dat echt een appeltje te ver gaan. Mensen die op de verdachte-lijst van de AIVD staan wegens dubieuze sociale contacten, nee, liever niet. Volgens mij is dat ook waar Dijkhof op doelt. En dan zal ik vast bekrompen zijn, bevooroordeeld, truttig, intolerant of "rechts extremist", so be it. Ik zie liever niet mijn rechten als vrouw verdampen. En ja, bij steeds groter groepen mensen die van mening is dat vrouwen niet alleen over straat horen te gaan, dat vrouwen zich moeten onderwerpen aan een man, wordt het simpelweg steeds moeilijker onze/mijn rechten in de praktijk te handhaven. De wil om te werken/studeren/participeren moet er wel zijn, de kleur maakt niet uit, de religie maakt niet uit, maar de mate waarin de religie bedreven wordt, de extreme overtuigingen; dat maakt wel uit.

Karingin
Karingin17 jun. 2018 - 11:12

Ozon: Net niet strafbaar is dus niet strafbaar. Ik snap dat je dat ergert, mij ook. Ik vind zijn opvattingen zeer abject. Maar dat vind ik ook van Wilders, Baudet en nu dus ook Dijkhoff. Dat zijn net zo goed types die vinden dat iedereen zich aan hun "waarden" moet conformeren en dat je bepaalde rechten aan andersdenkenden mag ontzeggen. Ja zo werkt het dus niet. Wet en recht geldt voor iedereen, gedachten zijn vrij en de VVM tot op zekere hoogte ook. Als we daarin onderscheid gaan maken worden we een apartheidsstaat. Ik weet niet wat jij onder zeer grote groepen verstaat, maar de moslimbevolking is zo'n 5% in dit land. De moslims die ik ken staan bepaald niet voor vrouwenonderdrukking en dringen hun religie ook niet op. Misschien dat jij in een orthodox salafistische enclave woont, dan kan ik me iets bij je mening voorstellen. Anders is het gewoon onderbuikgevoel. Dat mensen met een strafblad geen NLer mag worden spreekt voor zich. Dat gebeurt ook niet. Je kan alleen niet voorspellen hoe mensen zich daarna gaan gedragen. Maar de overheid kan dat ook weer intrekken als ze dat nodig vindt. Dus.

Ozon
Ozon17 jun. 2018 - 17:17

Karingin 17 juni 2018 at 13:12 Ik woon niet in een orthodox salafistische enclave, maar er wel redelijk dicht bij in de buurt. De As Soennah moskee waar Jneid geband is, maar waar desondanks nog steeds weinig vrolijks gebeurd, op nog geen 3km afstand. Een pro-ISIS demonstratie op ongeveer 1.5km van mijn huis en ik hoef inderdaad niet van mijn bank af om geregeld een niqaab langs te zien lopen. Toch geloof ik dat ik het dieptepunt wel vond de toeterende auto's met IS-vlaggen eruit, die voorbij kwamen toen ik op de fiets zat. Ik zie met deze groep bijzonder weinig aanknopingspunten om samen te leven. Ik denk ook dat het op den duur niet gaat. Het gaat dan niet om "ergeren", maar om inleveren. Het is niet voor niets dat ook moslims waarschuwen voor dit gevaar. Het is reëel. Waar we wellicht in verschillen is dat naturalisatie wat mij betreft een gunst is, geen gegeven, geen "recht". Het Nederlanderschap verkrijgen is alleen een recht als je geboren wordt uit een Nederlandse ouder.

Karingin
Karingin18 jun. 2018 - 20:06

Dat klinkt inderdaad beangstigend, ik zou daar ook niet graag wonen. Lijkt me trouwens ook strafbaar...? Met die groep zie ik ook geen aanknopingspunten en dat soort mensen mogen van mij uitgezet dan wel opgesloten worden. Maar het blijft een hele kleine groep die, zoals je zelf al zegt, ook binnen de gemeenschap zelf niet erg lekker ligt. Zelf maak ik me meer zorgen over de veel grotere groepen die steeds verder de rechterkant op kruipen. Die willen ook gewoon de mensenrechten afschaffen hè. En mannetjes als Baudet hebben ook niet veel op met vrouwenrechten

Allard Feenstra
Allard Feenstra16 jun. 2018 - 11:11

Lijkt me helemaal niets mis met het zoeken naar verborgen talenten onder vluchtelingen met asielstatus. Het is juist een voor henzelf én onze samenleving gunstige insteek. Zij kunnen dan, overigens net als potentiële migranten met gezochte talenten en vaardigheden waar tekort aan is, het Nederlandse burgerschap verkrijgen als ze dat willen. Dat vluchtelingen met asielstatus verder, wanneer het in de omgeving vanwaar ze terecht vluchtten veilig genoeg is en het niet meer dan ongeveer vijf jaar heeft geduurd, weer terug moeten of naar een daartoe gecreëerde veilige zone in de regio, tenzij ze dus gevraagde talenten waar een tekort aan is, lijkt mij ook evident.

3 Reacties
Hiltermann
Hiltermann16 jun. 2018 - 14:34

Blijf zoeken naar talenten. Het overgrote del van economische asielzoekers is laag opgeleid. Zelfs bij vluchtelingen is maar 10% hoger opgeleid, dat was een tegenvaller.

Karingin
Karingin16 jun. 2018 - 17:41

Het gaat hier niet over economische vluchtelingen. En wat dat opleidingsniveau betreft lul je ook uit je nek. Hier een weliswaar Belgisch onderzoek maar dat zal hier niet anders zijn: https://www.integratie-inburgering.be/sites/default/files/atoms/files/20160204_monitoring%20asielinstroom_profielen%20van%20asielzoekers%20erkend%20vluchtelingen%20en%20subsidiair%20beschermden.pdf 80% is gealfabetiseerd en 37% hoogopgeleid.

Ozon
Ozon17 jun. 2018 - 10:36

37% heeft een diploma secundair of hoger onderwijs. Dus wat bij ons is “voortgezet onderwijs” of hoger, dat wil dus niet zeggen dat de hele groep hoog opgeleid is. Het is ongeveer de groep met HAVO en hoger. Volgens mij noemen we in NL iemand met een HAVO-diploma niet direct “hoog opgeleid”, het onderzoek geeft niet aan hoeveel % van de groep een HBO of Universitaire opleiding (equivalent) heeft gevolgd, dus ik vind je interpretatie wat optimistisch. 47% heeft geen diploma of alleen “diploma” lager onderwijs. Op p11 wordt de conclusie getrokken dat het opleidingsniveau van de groep asielzoekers, vluchtelingen en subsidiair beschermden lager is dan dat van overige nieuwkomers (die inburgeringscursus volgen). Dat laatste is natuurlijk ook niet zo vreemd, oorlog en misère verstoord in het algemeen het scholingstraject van jongeren.

Hertog2
Hertog216 jun. 2018 - 10:43

" De VVD’er ruilt daarmee het VN Vluchtelingenverdrag in voor een talentenjacht." Tja wat is hier mis mee?. Tal van landen passen deze formule al toe, waaronder Australië. Wat op en aanmerkingen, -Ja wij (het rijke westen) hebben deze arme drommels te helpen. Ik denk dan opvang in de regio (geef ruim). Eerlijke handel past ook wel in dit plaatje, tenminste als er geen oorlog is. -Tal van vluchtelingen zijn totaal kansloos op onze arbeidsmarkt, lees zullen nooit een bijdrage kunnen leveren aan onze economie. Nu niet maar over 20 jaar ook niet. Kernvraag is wie wordt hier nu gelukkig van?. De vluchteling niet, immers men kan hier nooit of te nimmer een zelfstandig bestaan opbouwen. Lijkt mij mensonterend, en inhumaan. Onze tv-sterretjes en columnisten pakken wel hun media momentje, wij (lees jullie) moeten helpen, dat is sociaal...blijkbaar. Wie o wie gaat er stickers ontwerpen, kom in mijn huis en ik zal je tot het graf aan toe verzorgen? Niemand toch? Merkels kabinet staat inmiddels onder hoogspanning, en gaat vroeg of laat klappen. De Wir schaffen das agenda staat inmiddels op losse schroeven. De Sociale zekerheid (ja, ja wij hebben hier geluk in het vrije westen) gaat niet samen met onbeperkte immigratie. Aan de poort heel streng zijn is heel sociaal, voor je eigen bevolking, maar ook richting de vluchteling (al dan niet terecht, want ook daar is geen zicht op). Leg mij eens uit hoe ik een analfabeet die de Nederlandse/ Engelse taal niet machtig is een plaatsje moet bieden bieden binnen mijn onderneming. Dat gaat dus niet...

9 Reacties
Karingin
Karingin16 jun. 2018 - 17:34

" Tal van vluchtelingen zijn totaal kansloos op onze arbeidsmarkt, " Waar baseer je die aanname op? Ik heb schrijnende verhalen gelezen van mensen die gewoon geen kans kregen. Een journaliste die te horen kreeg dat ze maar moest gaan schoonmaken bijvoorbeeld. Als mensen niet in staat zijn zich de taal eigen te maken en een opleiding te volgen! Iemand met een universitaire opleiding! Jij gaat er ook maar van uit dat het allemaal analfabeten zijn. Het gewoon fucking racistisch, sorry dat ik het zeg. En stel dat iemand wel analfabeet is, dat betekent nog steeds niet dat ie dom is, alleen dat ie niet heeft leren schrijven. Dus dat ga je hem dan leren hè. Sjongejonge. Tot slot lopen er bij de gemeente Amsterdam vrijwel uitsluitend buitenlandse schoonmakers rond. Die weliswaar vaak niet zo goed Nederlands spreken maar dus wel gewoon hun steentje bijdragen. O en die krijgen allemaal netjes een vaste aanstelling ook.

Karingin
Karingin16 jun. 2018 - 17:35

correctie "alsof mensen niet in staat zijn..."

Hertog2
Hertog217 jun. 2018 - 9:16

Dag Karingin, Wellicht moet u mijn hele tekst lezen voordat u met termen als racist gaat smijten. Maar goed dit terzijde. Ik baseer mij op koude kille cijfers, lees oa dit. https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2017/06/zo-succesvol-zijn-de-syriers-die-naar-nederland-kwamen-516654/ En nee ik stel nergens dat een ieder die hier binnen komt analfabeet is, dat maakt u ervan. Wat ik wel zeg dat opvang binnen de eigen regio (geef ruim, en meer dan nu) de norm moet zijn voor onze westerse wereld. Veel mensen lijken te vergeten dat wij veel meer mensen daar kunnen helpen dan hier, met een gelijk budget. Ik vind het schandalig dat geluiden zoals ik tentoonspreid per direct in de racistische sfeer worden gedrukt, waarom toch? U kunt meer mensen DAAR helpen dan HIER in ons kikkerlandje, feit. Wie mag hier op de trom slaan, kijk mij eens humaan bezig zijn. Ik weet zeker dat ik het van u win. Wat plak en knip werk uit uw pen; "En stel dat iemand wel analfabeet is, dat betekent nog steeds niet dat ie dom is, alleen dat ie niet heeft leren schrijven. Dus dat ga je hem dan leren hè. Sjongejonge." Nergens beweer ik dat iemand die analfabeet is dom is (wederom slaat u de plank mis). Wel is het zo dat het voor de Nederlandse overheid (en dat zijn wij) een schier onmogelijke opdracht is om een vluchteling eerst zijn eigen taal te laten leren, nu ook in geschrift. En hem vervolgens Nederlands te laten leren. U vraagt nogal wat van de Nederlandse samenleving, en niet te vergeten van deze vluchteling. Een alternatief is er, opvang binnen de eigen regio, inclusief scholing. Kan je allemaal organiseren Karingin. Geen oorlog zal eeuwig duren, en na deze oorlog (welke oorlog dit ook is) heeft dit land (welk land dit ook is) alle kennis en handjes nodig om dit land opnieuw op te bouwen. Wij (ik niet) maken dit soort landen (waar nu nog oorlog heerst) totaal kansloos naar de toekomst toe. Humaan zegt u, ik vind van niet. En anders dan u ben ik van mening dat een ieder hier die hier zich wil vestigen, de verplichting heeft om te kunnen communiceren met de Nederlandse bevolking. Ook de schoonmakers.

Karingin
Karingin17 jun. 2018 - 10:55

Ten eerste worden er MILJOENEN mensen opgevangen in de regio, die paar procent die hier komt is echt peanuts. Maar goed, jij wordt daar evengoed bang van, ok. Je suggereert in de laatste zin wel degelijk dat elke vluchteling een analfabeet is. Sorry maar je baseert je op een mening van Syp Winia, die nogal biased is en de cijfers niet onderbouwt. Hij heeft het bijv. over 20% hoger opgeleiden terwijl dat 37% lijkt te zijn: https://www.integratie-inburgering.be/sites/default/files/atoms/files/20160204_monitoring%20asielinstroom_profielen%20van%20asielzoekers%20erkend%20vluchtelingen%20en%20subsidiair%20beschermden.pdf Daarbij gaat hij voorbij aan het feit dat inburgering in Nederland ontzetten moeilijk gemaakt wordt, expres, door onze overheid, die graag asielzoekertje pest. Zo mochten ze tot voor kort gedurende hun hele procedure NIETS doen. Ja, dan is het niet zo vreemd dat iemand anderhalf jaar na dat ie uit het AZC komt nog geen deuk in een pakkie boter heeft geslagen. In tegenstelling tot jouw laatste zin is de mijne wel zorgvuldig: ik zeg alleen maar dat ze niet zo GOED Nederlands spreken. En dat is niet erg, want dat leren ze juist door de omgang met collega's.

Karingin
Karingin17 jun. 2018 - 10:57

Waarom zou je iemand trouwens eerst in zijn eigen taal moeten alfabetiseren? Dat hoeft alleen als je ervan uit gaat dat ie weer teruggaat. O ja, de vraag stellen is hem beantwoorden. Pff.

Ozon
Ozon17 jun. 2018 - 18:13

Karingin 17 juni 2018 at 12:55 "Hij heeft het bijv. over 20% hoger opgeleiden terwijl dat 37% lijkt te zijn" Ik vermoed dat hij de standaard definitie gebruikt: equivalent van HBO & WO, terwijl het cijfer waar jij naar verwijst gaat over equivalent van HAVO, VWO, HBO & WO

Karingin
Karingin18 jun. 2018 - 19:57

Ja ga jij lekker mierenneuken Ozon.

Hertog2
Hertog219 jun. 2018 - 0:20

Dag Karingin. Wederom heeft u uw fantasie nodig om mij valselijk te beschuldigen. U schrijft; "Maar goed, jij wordt daar evengoed bang van, ok." Bang ik, waaruit blijkt dit Karingin? Er is wel iets aan de hand, dit had u kunnen weten als u het nieuws een beetje volgt. Oa de Duitse regering staat op het punt om om te vallen. Juist als wij het over dit onderwerp hebben. "Je suggereert in de laatste zin wel degelijk dat elke vluchteling een analfabeet is." De lijntjes nog even doorgenomen (en mijn eigen tekst), u leest wat u wilt lezen, maar u verkoopt leugens! Jij wekt hier een suggestie op Karingin, niet ik. De niet zo heldere geest in uw zegt en schrijft. "Waarom zou je iemand trouwens eerst in zijn eigen taal moeten alfabetiseren?" Een kind leert eerst te lopen en dan pas te fietsen, met andere woorden, het is ONMOGELIJK een nieuwe taal te leren zonder je "eigen" taal op redelijk niveau te beheersen!. Ik kan erover meepraten, ik val onder de categorie import Nederlander, afkomstig uit de VS, dus Engels als voertaal. Ik kan inmiddels redelijk lopen en fietsen.. Vandaag in het nieuws vier keer gezakt voor je inburgeringscursus, geen probleem. U heeft inmiddels voldoende bewezen dat u als een soort van huisdier verzorgd zal worden, tot aan uw dood...Noemt u dit sociaal Karingen? Ik noem het mensonterend... Wat ik wil, eerlijke handel. Opvang binnen de eigen regio binnen een oorlogsgebied en geef ruim zeg ik nogmaals, zucht..... Nederland maar ook Europa is te klein om heel de wereld te voorzien van zijn of haar eigen natje en droogje binnen zijn thuisbasis... En wij hebben iets te verdedigen, dit valt onder de noemer sociale zekerheid. Met uw hele "sociale gezicht" (potje wensdenken) neemt u hier maar wat graag afstand van, niet op de korte termijn, maar wel op de lange termijn...

Karingin
Karingin19 jun. 2018 - 18:12

Hertog: Dat alfabetiseren laat ik maar even, daar komen we toch niet uit. "Vandaag in het nieuws vier keer gezakt voor je inburgeringscursus, geen probleem. U heeft inmiddels voldoende bewezen dat u als een soort van huisdier verzorgd zal worden, tot aan uw dood…Noemt u dit sociaal Karingen? Ik noem het mensonterend…". Zou dat misschien niet aan de inburgeringscursus en taalbedrijven liggen? Heb je wel eens zo'n cursus gezien? Jij gaat 'm ook niet halen. Ze moeten alles zelf regelen, terwijl ze dus nog geen reet weten van onze samenleving. De helft haalt hem niet binnen de gestelde 3 jaar. Nee dat vind ik niet sociaal nee, ik vind dat die mensen adequate begeleiding moeten krijgen en een serieuze cursus. "Wat ik wil, eerlijke handel. Opvang binnen de eigen regio binnen een oorlogsgebied en geef ruim zeg ik nogmaals, zucht….." Ja, nou die eerlijke handel kun je dus wel vergeten. Zie mijn opmerking bij Gadfly 16 juni 09.19u. "Nederland maar ook Europa is te klein om heel de wereld te voorzien van zijn of haar eigen natje en droogje binnen zijn thuisbasis…" Zoals ik al zei hebben wij hier slechts te maken met het staartje. Ga ff in Libië en Jordanië kijken, als je wil weten hoe échte druk op een samenleving eruit ziet. "En wij hebben iets te verdedigen, dit valt onder de noemer sociale zekerheid. Met uw hele “sociale gezicht” (potje wensdenken) neemt u hier maar wat graag afstand van, niet op de korte termijn, maar wel op de lange termijn…" Die sociale zekerheid wordt niet bedreigd door vluchtelingen, maar door het afbraakbeleid van de kabinetten Rutte. En dát gaat op de lange termijn inderdaad problemen opleveren, dat zie je nu al. Bovendien kun je statushouders echt wel aan het werk krijgen, als je ze maar de juiste begeleiding geeft. Natuurlijk zit daar ook een groep die niet te activeren valt, maar dat hou je altijd. Nee Hertog, het is echt het beleid van de afgelopen jaren dat de race naar the bottom heeft ingezet, niet die paar 1000 asielzoekers.

kindval
kindval16 jun. 2018 - 10:26

Het idee om vluchtelingen op termijn terug te sturen is natuurlijk helemaal niet zo gek.

Absconditus
Absconditus16 jun. 2018 - 9:35

Wat is er zo erg aan om oorlogsvluchtelingen terug te laten keren naar hun thuisland wanneer het gevaar daar geweken is?

7 Reacties
Nick Mertens
Nick Mertens16 jun. 2018 - 10:33

Ik snap dat eigenlijk ook niet? Als iedereen maar hier blijft krijg je een brain drain.

Ozon
Ozon16 jun. 2018 - 11:11

Die landen zijn geen Nederland.

Absconditus
Absconditus16 jun. 2018 - 14:26

@Filip Hetgeen dus inhoudt dat deze mensen net zo goed (en beter!) aan deze onvoorwaardelijke en grenzeloze vrijheid kunnen werken in het gebied waar hun wortels liggen en waar zij opgegroeid en gevormd zijn. In plaats van dat zij hier verkommeren in gesegregeerde enclaves van structureel kanslozen. Wat is dan wijsheid?

Karingin
Karingin16 jun. 2018 - 17:27

Omdat het getraumatiseerde mensen zijn die hun hele hebben en houen hebben verloren, waarschijnlijk veel vrienden en familie. Als ze dan na een jaar of wat hier een leven hebben opgebouwd ben je gewoon een inhumane klootzak als je zegt; en nou weer terug naar je puinhopen gast, jammer van je huis, je baan, de nieuwe vrienden die je hier hebt gemaakt. Misschien vindt je nog wel ergens een verdwaalde familiefoto, als je tenminste je huis nog herkent. Waar je moet wonen en hoe je jezelf moet onderhouden? Tja geen idee, misschien dat Assad wat voor je kan betekenen?

Henriette3
Henriette316 jun. 2018 - 18:31

Niets!

Absconditus
Absconditus17 jun. 2018 - 10:45

@karingin De repatrieering zal natuurlijk wel op een op sociaal aanvaarbare wijze en in goed overleg met de betrokkenen moeten verlopen. Daar kan men hen aan het begin van het asieltraject ook al wijzen en voorbereiden, zodat het niet voor hen uit de lucht komt vallen.

Karingin
Karingin18 jun. 2018 - 19:56

Abs: Ja dan is het opeens wel heel humaan natuurlijk. Tss.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes216 jun. 2018 - 9:32

De ware aard van dat mannetje komt goed boven drijven de laatste tijd. Het is zelfs geen wolf in schaapskleren, maar een vampier.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2018 - 12:11

Ik vondst hij al behoorlijk door de mand viel in het debat over de regeringsverklaring m.b.t. de dividendbelasting.Het is een enorme leegte die hij verbergt, een enorm menselijk tekort dat hij tracht te compenseren door zijn grapjes en grollen een lachende façade.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2018 - 12:12

Ik vond dat hij ...

Martinel
Martinel16 jun. 2018 - 14:43

Wie is die nutteloze, sluwe hakkelende VVD-er een keer te slim af? 'Slim' met algemene kennis wellicht, maar verder zo dom als het achtereind van een...? Juist en sorry dat ik het zeg, hij begint er ook nog op te lijken. Wie kiest die VVD fractievoorzitters? Eerst dat enge Zijlstra type en nu dit fenomeen. Rutte zal zich wel weer een slag in de lachende, borst klappende rondte werken. Op naar een Shell samenleving. Maar waar is die slappe Tweede Kamer?

Kruimeltjes2
Kruimeltjes216 jun. 2018 - 15:03

@Minoes&tuin Daar kan je inderdaad wel eens gelijk in hebben. De man straalt geen enkele empathie uit met andere levende wezens en wekt zeer zeker niet de indruk iets op te hebben met de minder bedeelden in Nederland of deze aardkloot. Ook heb ik hem nooit kunnen betrappen op enige zorg over de klimaatverandering, het milieu in het algemeen, duurzaamheid etc. etc. Zijn oogjes gaan wel glimmen als het gaat over korten van de bijstand, afschaffen van subsidies en het verder naar beneden trappen van onze werkeloze medemens. Even dacht ik dat de VVD een mensenvriend had binnen gehaald. Hoe dom kan je na al die jaren, dat ik naar die enge liberalen kijk, zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2018 - 9:24

Ik was zojuist een artikel aan het lezen in De Correspondent, eigenlijk in reactie op de bijdrage van Henk Witte en zijn overdenkingen. Wrang is dat ik het kan toepassen op alle onderwerpen en heel Nederland en alles waar we naar op weg zijn. Het is alles bijeen, in een beter en meer omvattend artikel beschreven dan dat ik zelf in afzonderlijke reacties zou kunnen weergeven. https://decorrespondent.nl/8313/in-deze-wereld-komen-we-terecht-als-we-de-groei-van-de-ongelijkheid-niet-stoppen/886274791743-0a4c4a0c

Johan eldert
Johan eldert16 jun. 2018 - 9:18

en ondertussen is er dankzij de vvd een belastingrule waardoor Shell 7 miljard euro kan wegsluizen. moet je even bij stilstaan hoeveel geld onze maatschapij al kwijt is geraakt door de neoliberalen.

2 Reacties
Poezenmens
Poezenmens16 jun. 2018 - 10:09

Inderdaad, hier het hele verhaal: https://nos.nl/l/2236763

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jun. 2018 - 6:38

Johan Eldert Het is wel heel erg typisch Wie zaten er toen in dat kabinet Balkenende? Juist CDA-VVD-D66! Wie zitten er nu in het kabinet? Inderdaad; CDA-VVD-D66 en CU.

De gewone nederlander
De gewone nederlander16 jun. 2018 - 9:05

Heel goed plan. Dat schrikt gelijk economische vluchtelingen af. Ook zorgt het ervoor dat vluchtelingen snel weer terug kunnen om het eigen land weer terug op te bouwen. In het stuk staat dat de periode niet lang genoeg is omdat een burgeroorlog gemiddeld langer duurt. Net of alle vluchtelingen op dag 1 vertrekken en meteen hier staan. Voor degene die het hier niet mee eens zijn. Leg mij maar eens uit hoe we het hier gezellig houden met 20 of 25 miljoen mensen in Nederland. We zijn in 20 jaar al van 15 naar 17 miljoen gegroeid. Laat staan hoe we de nieuwe toestroom in de bijstand gaan betalen of de opvang van de verwarde mensen.

5 Reacties
Geleen
Geleen16 jun. 2018 - 10:58

Leg mij eens uit hoe we het hier gezellig houden zonder migranten of te weinig migranten?

Mcp2
Mcp216 jun. 2018 - 12:37

Oh door verdraagzaam te zijn misschien. De wereld is toch al verdraagzaam genoeg voor Europa geweest? Het word tijd wat terug te doen. De vluchtelingen crisis is het gevolg van karma. Het is trouwens pas net begonnen, verdiep je eens wat er gaat gebeuren als het westen en China Afrika gaan ontginnen. Of moet er dan maar een soort eindoplossing komen voor de miljoenen mensen die dan van hun land worden verdreven? Oh wacht dat kan de regio wel opvangen. De regio's hebben genoeg klappen van het westen gehad draag de gevolgen van het gedrag van het westen. Oh nee het westen is slachtoffer. Nee het westen is dader en speelt slachtoffer.

Karingin
Karingin16 jun. 2018 - 17:21

Overdrijven is ook een vak, Nederland gaat echt geen 2 miljoen vluchtelingen opnemen, laat staan 7 miljoen. Die paar duizend (6,2 in het 1e kwartaal inclusief nareizigers) kunnen we echt wel hebben hoor. En als we ze nou van begin af aan volop mee laten doen in de samenleving komt het met de participatie ook wel goed. In A'dam wordt al volop ingezet op begeleiding van statushouders en dat levert heel wat op, ze beginnen bedrijfjes of krijgen een baan. Dat negatieve rechtse gejank moet maar eens afgelopen zijn. Ze gaan niet weg en ze blijven komen. Maak er wat van zou ik zeggen.

Ozon
Ozon17 jun. 2018 - 9:45

@Karingin Het hangt er een beetje vanaf hoe actief we zijn met toelating. Als je bijv met “We gaan ze halen”, vliegtuigen e/o boten stuurt, denk ik dat je vlot aan 2 miljoen komt. Het is goed dat A’dam statushouders begeleid. Ik denk niet dat Dijkhof daar tegen is. Ik deel zijn mening dat vluchtelingen opleiding aangeboden moeten krijgen. Wat mij betreft al voordat ze een status hebben, in afwachting van hun procedure in het asielzoekerscentrum. Elk beetje opleiding is meegenomen.

Karingin
Karingin17 jun. 2018 - 10:39

Ozon: Zelfs dan niet. We gaan ze halen gaat over asielzoekers in Griekenland en Italië, dat zijn er in totaal geeneens 2 miljoen. Bovendien gebeurt dat dus niet hè. Zelfs die paar afgesproken asielzoekers worden niet opgehaald. Wat precies het punt was van WGZH.

Erwin3
Erwin316 jun. 2018 - 8:50

Dat 'goedlachse' 'VVD talentje' begint aardig wat praatjes te krijgen. Totaal niet serieus te nemen.

poeslief
poeslief16 jun. 2018 - 8:37

oorlogsvluchtelingen.........talentenjacht........ De (mensen)smokkelaars hebben allerlei kwaliteiten getoond waar VVD dol op is: optimisme, creativiteit, doorzettingsvermogen, organisatietalent, 'werk gaat voor het meisje', lucratief verdienmodel, etc. Natte droom voor de gemiddelde HR-manager....

1 Reactie
Karingin
Karingin16 jun. 2018 - 17:15

Dat is helemaal waar. Waarschijnlijk ook de reden dat ze geen enkele serieuze poging doen om die praktijken te stoppen.

vdbemt
vdbemt16 jun. 2018 - 7:55

Ja. Hij is goed bezig..... de leegte van het hart en de geestelijke armoe van de VVD te openbaren. Dat kan ook zitten achter vriendelijkheid en geestigheid.

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 jun. 2018 - 7:53

Let op de taal, mensen - "Ik ga graag met jou hierover en over de toekomst van Nederland in gesprek." Wat Dijkhoff bedoelt is: "Deze nieuwe wetten ga ik erdoor jagen, jullie hebben ze maar te vreten, wat je er ook van vindt, wij zijn de baas!"

4 Reacties
Nick Mertens
Nick Mertens16 jun. 2018 - 10:34

Maar een andere regeringspartij er een wet door heen jaagt die u wél aanstaat is het wél goed?

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 jun. 2018 - 12:41

@ Nick Mertens - zou je bij het onderwerp willen blijven? Dank je.

Karingin
Karingin16 jun. 2018 - 17:14

Nou ik denk eerder dat Dijkhoff bedoelt; alle rechtse ballen verzamelen, zodat ik net kan doen of hier een enorm draagvlak voor is. Wat misschien nog wel waar is ook. Maar mocht dat niet zo zijn dan heb ik toch tenminste de schijn gewekt van draagvlak. Daarbij niet gehinderd door serieuze zaken als mensenrechten, humaniteit en gezond verstand.

Nick Mertens
Nick Mertens16 jun. 2018 - 18:08

@Cliff Je duikt, verrassend.

Mcp2
Mcp216 jun. 2018 - 7:50

Ach ja wat moet je verwachten van een aanhanger van het crony kapitalisme. Alles voor de economie en winst. Dit is veel schadelijker voor Nederland dan vluchtelingen. Een economie hoeft niet bepalend te zijn maar de winsten voor de elite zullen dan kleiner zijn. Heerlijk een burgeroorlog, burgerrechten stellen dan niet zo veel voor. Crony kapitalisme bah.

3 Reacties
Nick Mertens
Nick Mertens16 jun. 2018 - 10:38

Ik denk dat het eerder realisme is. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de groep mensen in Nederland die een bijstandsuitkering ontvangt vooral van niet Westerse oorsprong is. Mensen die hier dus als vluchteling zijn binnengekomen. Nu ben ik zeker vóór de opvang van echte oorlogsvluchtelingen, maar dan wel tijdelijk. Want ons sociale stelsel gaat er aan op deze manier.

Mcp2
Mcp216 jun. 2018 - 12:45

Het westen is verantwoordelijk voor de vluchtelingen stromen. Crony kapitalisme, Afrika en het Midden-Oosten zijn de prooi. Je taal over oorlogsvluchtelingen laat zien dat je het alweer niet begrijpt. Jij gaat op je dood zitten wachten zeker. Crony kapitalisme is onnodig. De economie kan prima zonder en kan veel meer mensen onderhouden. Jouw en mijn levensstandaard kan redelijk hetzelfde blijven alleen de hele rijken zullen dan moeten inleveren. Het crony kapitalisme zal de ondergang van de wereld betekenen, niet die paar vluchtelingen. Duitsland heeft ruimte zat.

Karingin
Karingin16 jun. 2018 - 17:11

Dat niet alleen Mcp, alle zogenaamde maatregelen ten spijt, ze zullen blijven komen. Ook als de welvaart daar toeneemt. Pas als een bepaald minimum inkomen per hoofd van de bevolking is bereikt zal het gaan afnemen. Grenzen sluiten? Nemen we een andere route, ongeacht de gevaren. Het enige dat we kunnen doen is langdurig investeren, en dan echt, niet door de winsten weer terug naar het Westen te sluizen. En for the time being legale migratie mogelijk maken, middels een studie- of werkvisum. Dan heb je kans dat mensen inderdaad weer teruggaan om hun land op te bouwen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon16 jun. 2018 - 7:19

Om een discussieavond waar opvangen van oorlogsvluchtelingen in de polder hoog op de agenda zal staan te laten opleuken door een cabaretier, vind ik niet bepaald handig. Dijkhoff heeft wel een punt. De staande praktijk is dat oorlogsvluchtelingen die deze kant uitkomen een land in W-Europa "uitkiezen" om naar toe te vluchten. Veelal zijn dit landen met kwalitatief goede voorzieningen en die als kers op de taart zicht bieden op naturalisatie. Bij deze keuze van de vluchteling is niet de veiligheid maar het toekomstperspectief leidend. Vanuit hun positie bezien begrijpelijk, maar op lange termijn onhoudbaar en zeer onrechtvaardig tov de arme drommels in de opvangkampen in de regio. Bovendien kun je voor de kosten die gemoeid zijn met de opvang hier een veelvoud vluchtelingen in de regio humane kwalitatief goede opvang bieden. Ik heb Eduard Nazarski een keer in "Nieuwsuur" horen uitleggen dat volgens het VN-Vluchtelingenverdrag oorlogsvluchtelingen primair in de regio dienen te worden opgevangen. Strikt genomen doen W-Europese landen veel meer dan waar wij ons aan gecommitteerd hebben. Wij vangen ze hier op en bieden perspectief op naturalisatie. Waarom zou je hier dan geen eisen aan mogen stellen?

5 Reacties
Mcp2
Mcp216 jun. 2018 - 11:01

Dit is niet realistisch. Er word al in eigen regio opgevangen. Arme landen kunnen er niks meer hebben. Wat gaan we trouwens met Afrikanen doen als we Afrika echt gaan ontginnen, hele gebieden worden onbewoonbaar. Nog meer opvang in eigen regio voor westerse rijkdom? Er moet eens realistisch naar de rol van het westen worden gekeken, die is rampzalig en veroorzaakt vluchtelingen stromen. Er moeten realistische oplossingen worden gevonden, daarbij hoort je eigen gedrag bekijken en veranderen. Er is een groot onvermogen onder westerlingen, niet allemaal hoor, om hun eigen gedrag te bekijken.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon16 jun. 2018 - 12:30

@ Mcp Het westen en puissant rijke olielanden zullen opvang in de regio ook veel ruimhartiger materieel moeten ondersteunen. Is veel eerlijker om dit geheel middels financiering van VN/UNHCR te doen, nu leveren slechts een handjevol landen een onevenredig hoge bijdrage aan de kosten van oorlogsvluchtelingen. En voor wat betreft onze rol in Afrika, de grootste problemen van dit continent zijn de corruptie en enorme inefficientie en de exponentiele bevolkingstoename. Dit kun je Europa moeilijk verwijten.

Karingin
Karingin16 jun. 2018 - 17:07

Nee Gadfly. Dat corruptie een probleem is klopt, maar daar wordt hier gretig gebruik van gemaakt! Uit een artikel in DeMorgen.be: Nogal wat westerse bedrijven beheersen de finesse om met Afrikaanse leiders contracten af te sluiten waarbij de overheid en de bevolking miljarden aan inkomsten verliezen. Berucht zijn de deals over Congolese mijnbouwconsessies waarbij Kabila-getrouwen winstgevende mijnen voor een prikje verkopen, om dan achteraf miljoenen aan smeergeld te ontvangen via financiële constructies op de Maagdeneilanden. Volgens de organisatie Tax Justice Network verliezen Afrikaanse landen jaarlijks naar schatting 80 miljard dollar (68,7 miljard euro) aan kapitaalvlucht. De Burundese topeconoom Léonce Ndikumana berekende dat 39 Afrikaanse landen tussen 1970 en 2010 een astronomisch bedrag van 1,3 triljoen dollar aan kapitaalvlucht verloren. Uit een recent rapport van Honest Accounts blijkt dat er in 2015 meer geld via kapitaalvlucht uit Afrika wegvloeide dan dat er ontwikkelingsgelden, remittances en leningen binnenkwamen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon17 jun. 2018 - 5:48

@ Karingin Ik wist eerlijk gezegd niet dat de kapitaalvlucht zo een enorme omvang heeft. Dat zou idd een halt moeten worden toegeroepen, wil Afrika een eerlijke kans maken om zich economisch te ontwikkelen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon17 jun. 2018 - 6:02

Kans krijgen

JohnVKR
JohnVKR16 jun. 2018 - 4:50

Turkije zit met 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen. In Jordanie zijn massa-demonstraties tegen de aanhoudende bezuinigingen, bezuinigingen die ze mede moeten opleggen omdat ze de kosten van de vluchtelingenopvang niet aankunnen. En in Libanon is inmiddels tussen de 25% en 30% van de bevolking vluchteling. Maar Dijkhoff wil de vluchtelingen die economisch niet nuttig zijn naar deze regio terugsturen. En daar dan met zijn allen om schaterlachen. En als niet lukt? Dan heeft Dijkhoff straks vast wel een ander plan voor wat we kunnen doen met mensen die ons economisch niets opleveren (nadat de VVD er met het door hen opgelegde verbod tot inburgering eerst voor heeft gezorgd dat mensen onze economie niets mogen opleveren).

6 Reacties
Nick Mertens
Nick Mertens16 jun. 2018 - 10:40

Turkije is dan ook een aangrenzend buurland.. Weet u nog, tijdens de eerste wereldoorlog? Toen Nederland maar liefst 1 miljoen Belgische vluchtelingen opving? Die zijn na de oorlog allemaal weer teruggegaan naar België.

Mcp2
Mcp216 jun. 2018 - 12:49

@Nick Na de kristalnacht werd Duitse joden asiel geweigerd. Moet ik echt nog verder gaan.

KnorretjeBig
KnorretjeBig16 jun. 2018 - 14:55

@Nick Mertens. “Die zijn na de oorlog allemaal weer teruggegaan naar België.” Op 100.000 na waren ze voor mei 1915 al weer terug naar het bezette België.

JohnVKR
JohnVKR16 jun. 2018 - 15:10

@ Nick Mertens En wat wilt u daar mee zeggen?

Nick Mertens
Nick Mertens16 jun. 2018 - 18:08

@JohnVKR Dat het heel normaal is dat mensen die vluchten voor oorlog weer terug naar hun land gaan als het daar weer veilig is.

Nick Mertens
Nick Mertens16 jun. 2018 - 23:50

@Mcp, Nee want dat was een regelrechte schande, laat daar geen twijfel over bestaan. Maar het enige wat u wil is deze discussie dood maken.

Piet de Geus
Piet de Geus16 jun. 2018 - 0:54

"Dijkhoff vertelt er niet bij dat bijvoorbeeld de gemiddelde burgeroorlog niet binnen een paar jaar voorbij is maar zeven tot twaalf jaar duurt." Als je al "als het daar dan veilig is" als voorwaarde stelt is dat natuurlijk ook niet nodig. Daarmee is dat toch afgedekt. "Volgens de nieuwe VVD-norm zouden prinses Juliana en haar kinderen die na de Duitse inval naar Canada uitweken in 1943 of 44 alweer teruggestuurd zijn naar Europa." Waar in die "nieuwe VVD-norm" kan ik lezen dat Europa in 1943 of 44 alweer veilig was? Waarom hebben die malle Canadezen dan troepen naar dat veilige Europa gestuurd? Zijn er werkelijk geen zindelijke argumenten tegen het optreden van Dijkhoff in te brengen?

Hiltermann
Hiltermann16 jun. 2018 - 0:25

Dijkhoff zal het ver schoppen binnen de VVD. Hij is al begonnen met zich te profileren als top talent. De stoelpoten van Mark Rutte zijn al voor meer dan de helft doorgezaagd.

Henri Zwols
Henri Zwols15 jun. 2018 - 23:00

Ik heb geglimlacht om dat filmpje van Rob Scheepers.

JanB2
JanB215 jun. 2018 - 22:55

Ik sluit niet uit dat je dan meer vindt dan wanneer je onder de VVD-achterban op zoek gaat naar onbekend talent. Want aanleg voor belastingontduiking, fraude en malversatie's zijn nou niet bepaald toonvoorbeelden van essentiele skills die we in dit land nodig hebben (de vraag is eerder hoe we er vanaf komen).

6 Reacties
Hiltermann
Hiltermann16 jun. 2018 - 0:11

" Want aanleg voor belastingontduiking, fraude en malversatie’s zijn nou niet bepaald toonvoorbeelden van essentiele skills die we in dit land nodig hebben " Daar denken ze bij de VVD heel anders over. Het gaat erom dat je niet gepakt wordt bij deze activiteiten. Dan maak je goede kans het ver te schoppen in de VVD. Neem de uitspraken van Mark Rutte over liegen als voorbeeld. Rutte komt er mee weg zonder dat iemand hem ter verantwoording roept. Het sluit naadloos aan bij zijn gewoonte beloften te doen die hij vervolgens niet nakomt.

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 jun. 2018 - 7:19

@ JanB - haha! Het kalme en weloverwogen antwoord van een intelligent man. Nu maar hopen dat er zich onder het kiezersvee van de VVD ook slimme mensen bevinden - maar daar mag men op empirisch-wetenschappelijke resultaten uit het verleden niet van uitgaan. Helaas.

Nick Mertens
Nick Mertens16 jun. 2018 - 10:43

@JanB Leuk. En ja, de VVD is een rare partij met rare snuiters. Maar dit is een echte whataboutism. Alles om maar niet in te gaan op de werkelijke problematiek.., namelijk: ons sociale stelsel wat naar de knoppen gaat.

Cliff Clavin
Cliff Clavin16 jun. 2018 - 13:00

@ Nick Mertens - ons sociale stelsel gaat geenszins door de immigranten en vluchtelingen naar de knoppen. Die destructie is er inderdaad, ze vindt plaats, al dertig jaar lang, en ze is nauwkeurig gepland*), omdat de dominante extreem-radicale politiek-economische doctrine dat voorschrijft. Misschien helpt het als je je voor dit onderwerp eens goed en langdurig inleest, met gedegen wetenschappelijke literatuur bij de hand. Dan kun jij zelf ook waardevolle bijdragen insturen. Nu beperk je je tot kretologie. ------- *) Deze vernietiging van al het sociale wordt ook wel aangeduid met: "Death By A Thousand Cuts", als metafoor. Waar vindt deze beeldspraak zijn oorsprong? In China. Kijk hier eens: https://en.wikipedia.org/wiki/Lingchi De psychologische definitie: "Death by a thousand cuts (psychology): the way a major negative change which happens slowly in many unnoticed increments is not perceived as objectionable." Dit is de reden waarom mensen die zelf (nog) geen slachtoffer zijn geworden van onze criminele politici op de VVD stemmen. Ze denken dat deze club 'best wel redelijk is' (ondanks wat schoonheidsfoutjes hier en daar, bij de uitvoering). En ze trappen keer op keer intuïtief in de neoliberale propaganda, omdat dat het meest comfortabele voor hen is. Niets is echter minder waar. We hebben te maken met politieke monsters, die zich als mensen uitgeven. (Veel mensen in Groot-Brittannië en Duitsland, die gedurende lange jaren van een uitkering afhankelijk waren, bijvoorbeeld als arbeidsongeschikte, die hebben zich in de voorbije decennia van het leven beroofd. Het was allemaal niet meer uit te houden, al dat gestraf, al de contrôle, al die vernedering, en al die bittere armoede en eenzaamheid. Ik ben ervan overtuigd dat ook in Nederland zulke wanhoopsdaden voorkomen. De volgende reportage, van vandaag, past goed bij deze berichten: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-doorgeslagen-jacht-op-de-bijstandsfraudeur~be95e9d26/ )

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2018 - 16:41

Nick Mertens Als je wil dat het niet naar de knoppen gaat is het eerste wat je moet doen vooral niet op de VVD stemmen.

JanB2
JanB216 jun. 2018 - 23:10

@ Nick Mertens Ik denk dat menigeen u hier al van voldoende repliek heeft voorzien.

spoorsloper
spoorsloper15 jun. 2018 - 22:28

Volgens mijn normen had die hele koninklijke familie niet moeten 'vluchten', zoals het Deens koningshuis ook niet heeft gedaan, en daarmee nog wat voor de bevolking kunnen betekenen.

5 Reacties
Appie Fries
Appie Fries16 jun. 2018 - 4:57

@Spoorsloper, jazeker, de landbouw export naar Duitsland toe kon mooi door blijven gaan en natuurlijk de prachtige uitvaart van de Deense commandant van de Waffen SS die door de regering bezocht werd waarbij deze zelfs als dappere soldaat werd benoemd. Overigens was de Deense afdeling van de Waffen SS ook het grootst van alle buitenlandse afdelingen. Wat we verder ook van de Denen kunnen leren is hoe je oorlogsvluchtelingen zoals toen de Joden vakkundig terug kan sturen, want ook daar was de Deense regering een ster in. Er waren 2 redenen waarom het in Denemarken relatief goed ging in WO II. Dat waren de Denen zelf, die zagen de Joden meer als Denen en werkten waar ze konden tegen en de Duitsers zelf, die Denemarken meer als een protectoraat zagen als voorbeeld wanneer zij de oorlog zouden hebben gewonnen waardoor er geen sprake was van een bezetting en een bezettingsmacht. De regering mocht gewoon blijven zitten zolang deze maar niet lastig was.

Geleen
Geleen16 jun. 2018 - 8:01

U bedoeld net als de Belgische koning?

De gewone nederlander
De gewone nederlander16 jun. 2018 - 9:07

Volgens mijn normen zouden ze niet meer terug hebben mogen komen.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes216 jun. 2018 - 9:28

Juist, nee zeer juist. Mijn vader zei altijd: "Als ik in die meidagen zou zijn 'uitgeweken', was ik wegens desertie tegen de muur gezet. Nu was de kansloze opdracht, blijven vechten tot de Oranjes veilig zijn". En dat laatste was het echte directe bevel van zijn leidinggevende officier!

spoorsloper
spoorsloper17 jun. 2018 - 10:17

@Appie Fries : koninklijke familie = regering ?