Joop

VVD weert boek dat NSB-verleden oprakelt

  •  
28-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2674 keer bekeken
  •  
vansomeren300.png
'Je mag alles zeggen, maar niet over ons'
De VVD heeft de opdracht gegeven aan schrijfster Alies Pegtel om een biografie te schrijven over oud-partijvoorzitter en erelid Haya van Someren-Downer. Nu de biografie af is, neemt de partij er toch afstand van, omdat de nadruk te veel zou liggen op het NSB-verleden van de ouders van Van Someren. De uitreiking van het eerste exemplaar van het boek tijdens een feestelijke jubileumbijeenkomst op 12 september met premier Rutte, is afgeblazen.
De VVD neemt afstand van de biografie omdat de zoon van de in 1980 overleden Van Someren vindt dat de nadrukt te veel ligt op het NSB-verleden van zijn opa en oma. Er zou daardoor een scheef beeld zijn ontstaan. Dat schrijft NRC.
De VVD benaderde historica Pegtel zelf om het boek over Van Someren te schrijven, ter gelegenheid van het veertig jarig bestaan van het naar haar vernoemde opleidingsinstituut van de partij. Maar nu Bart van Someren het boek niet ziet zitten, neemt ook de partij er afstand van.
Dat de ouders van Van Someren NSB’ers waren is overigens geen nieuws. Oud-partijvoorzitter Jan van Zanen schreef daar in 1994 al over, alhoewel niet uitvoerig. In het boek van Pegtel wordt het oorlogsverleden van de familie wel uitvoerig uit de doeken gedaan, omdat Van Someren daar voor een groot deel door gevormd is, aldus Pegtel. Het verklaart voor een deel ook Van Somerens felle afkeer van communistische en socialistische totalitaire regimes. Pegtel:
Ze werd vanwege het NSB-lidmaatschap van haar ouders door haar klasgenoten met de nek aangekeken. Door dat stigma is zij gevormd.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

Arne Koning
Arne Koning15 aug. 2019 - 21:55

Toen Turkse bewindslieden met vergelijkbare politiek gedreven voornemens naar ons land wilden komen en daarop geweigerd werden met de bekende grote rel waarop dit hardhandig werd bekrachtigd als hoogtepunt leverde Nederland internationaal minstens zoveel bewondering op als nationaal. Ik had het hieronder al eerder over het begrip dat veel mensen hadden toen Wilders geen toestemming van Australië en het Verenigd Koninkrijk kreeg om met een politieke agenda zich daar te gaan manifesteren.

MOJOMAN
MOJOMAN28 aug. 2015 - 9:34

Haha. Een historicus doet per ongeluk zijn werk en bij de VVD zitten ze al in de schuilkelders. Beroepseer wordt niet meer beloond tegenwoordig. Jammer.

Freeman2
Freeman228 aug. 2015 - 9:34

Wordt die boek nu dan door VVD verbrandt? Of beter gaat Martin Bosma beweren dat de ouders linkse NSB-ers waren?

pietdeg2
pietdeg228 aug. 2015 - 9:34

Wellicht wil de SGP een boek waarin de erfzonde zo'n centrale rol speelt wel uitgeven.

Veive
Veive28 aug. 2015 - 9:34

Ik weet niet hoe relevant het is om in een biografie van iemand diep in te gaan op het verleden van diens ouders.

omaoeverloos
omaoeverloos28 aug. 2015 - 9:34

Tja, zo'n 100.000 mensen waren ooit lid van de NSB, een half miljoen kinderen en enkele miljoenen kleinkinderen zijn dus nazaten van foute mensen. De ledenlijsten zijn in te zien bij het NIOD, zo kun je eenvoudig nagaan of je ook bij deze club hoort. Overigens hadden deze kinderen niet zo zeer in, als wel na de oorlog het probleem dat ze met de nek werden aangekeken.

geld1724b
geld1724b28 aug. 2015 - 9:34

Er was niks mis met haar afkeer van totalitaire regimes. Dat is nog steeds zo. Ik begrijp nu ook meer van Oostfront strijders. Zij streden tegen Stalin. In die zin was zij goed tijdens de Koude Oorlog. In het begin van de KO was ik een fellow traveller. Fout dus.

sieuwa57
sieuwa5728 aug. 2015 - 9:34

"Het verklaart voor een deel ook Van Somerens felle afkeer van communistische en socialistische totalitaire regimes.". Die felle afkeer slaat blijkbaar op dat socialistische en communistische. Op afkeer van de regiemes zoals dat van Soeharto en Pinichet heb ik Mevrouw van Someren en andere VVD'ers van haar generatie nooit kunnen betrappen. Verre van dat. De verklaring daarvoor bij het NSB verleden van de familie van Someren leggen, is voor rekening van de schrijver. Wat mij betreft is dat nogal dubbelzinnig. Gelukkig geloof ik niet in zoiets als de erfzonde...

Mark Gh
Mark Gh28 aug. 2015 - 9:34

Spijkers op laag water zoeken, jongens? Het boek is af en wordt gewoon uitgebracht. De VVD zal echter geen actieve rol spelen in de promotie ervan, omdat ze de inhoud er van niet steunt. Dat mag eenieder toch gewoon voor zichzelf bepalen? Niets vreemds aan. Sterker nog, het spreekt vóór de VVD dat de auteur alle vrijheid hebben gegeven haar eigen verhaal te schrijven en pas achteraf te bepalen of ze de steun handhaven.

Meta Foor
Meta Foor28 aug. 2015 - 9:34

dan weet ik nu al wat de opening zal zijn van komende vara praatprogramma's : ''het boek''

Armagaddon
Armagaddon28 aug. 2015 - 9:34

>>> Citaten: VVD weert boek dat NSB-verleden oprakelt 'Je mag alles zeggen, maar niet over ons' >>> Toch een zwart/witte weergave.....door partij politiek afstand van te nemen, getuigt van een beperkt opvallende toch bijna te verwachten houding.. >>> Schaamte voor het verleden kan ook anderewijze geuit worden, nu laat de VVD inderdaad wederom de achterkant van haar tong zien met haar valse banier zien van uiterst selectieve Volkspartij voor/van Vrijheid en Democratie...de integer arme liberale neo theocratie...mean....mean smile

123456zeven
123456zeven28 aug. 2015 - 9:34

Het is dan ook te belachelijk voor woorden dat je een afkeer hebt van communistische en totalitaire regimes omdat die er een handje van hebben hun burgers op grote schaal te vermoorden, in werkkampen te stoppen en weet ik wat. Dat soort afkeer kan alleen maar aangeleerd zijn door NSB-ouders. Normale mensen vinden dat soort zaken namelijk helemaal top.

BlowingBubbles
BlowingBubbles28 aug. 2015 - 9:34

http://www.burgercomite-eu.nl/raadgevend-referendum/

Bernie2
Bernie228 aug. 2015 - 9:34

De enorme boterberg op de hoofden van de VVD'ers is aardig aan het smelten. Het is een interessant gegeven. Niet in de laatste plaats omdat ik vermoed dat de VVD zich in voorkomend geval probleemloos zou scharen naar de grillen van een nieuwe repressieve bezetter. De V van vrijheid in haar naam blijkt immers gebakken lucht, gezien het grote gemak waarmee de 'liberalen' over de hoofden van minderheden opportuun(en met de hete fascistoïde adem van Wilders in de nek) naar uiterst rechts blijken op te kunnen schuiven.

[verwijderd]
[verwijderd]28 aug. 2015 - 9:34

Wat krijgen we NOU?? Censuur? Index van verboden boeken? Affijn, een betere reclame voor dat boek hadden ze niet kunnen maken. Gooi het maar op de markt, Alies!!

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh28 aug. 2015 - 9:34

Het boek kan gewoon gepubliceerd worden, het wordt alleen niet door de VVD gepromoot. Dat lijkt me op geen enkele manier voldoen aan de definitie van censuur.

TruusBeek
TruusBeek28 aug. 2015 - 9:34

VVD respecteert het bezwaar van de zoon. Niets mis mee!

1 Reactie
Uilenspiegel
Uilenspiegel28 aug. 2015 - 9:34

De VVD negeert historica: daar is alles mis mee!

LoLiTa2
LoLiTa228 aug. 2015 - 9:34

Tja, ik schreef het van de week al ergens op dit blog: VVD'ers zijn in menig 'geestelijk' opzicht de nazaten van de nazi's. Zelden heeft een onafhankelijk bron zo snel het empirische bewijs geleverd.

2 Reacties
SvenHoek
SvenHoek28 aug. 2015 - 9:34

Ja? In welk opzicht? De overeenkomsten met SP zijn denk ik net zo treffend.

Mark Gh
Mark Gh28 aug. 2015 - 9:34

Wat doen ze precies verkeerd dan?

msj_meijerink
msj_meijerink28 aug. 2015 - 9:34

Typisch de vvd: altijd anderen de maat nemen, maar zelf niet thuis geven bij kritiek.

1 Reactie
adriek
adriek28 aug. 2015 - 9:34

Ik weet niet zeker of dat alleen bij de VVD speelt.

[verwijderd]
[verwijderd]28 aug. 2015 - 9:34

het volgende verhaal heb ik (van ver na de oorlog en uit een links katholieke achtergrond) van verschillende mensen gehoord..... er waren onder de vvders op het noordhollndse platteland veel nsbers tijdens de oorlog en ook al gedurende de jaren 30. dat is inderdaad vrij algemeen bekend. dat waren dus met name protestante grote boeren of grote middenstanders of kleinere middenstanders die vvd stemden omdat ze een rechts standsgevoel hadden. en omdat er geen chu was in de betreffende gemeenschappen. die groep zat bij de nsb vanwege economische motieven. omdat ze door hun pro duits zijn goede zaken deden.... ze hebben nooit iemand verraden en waren niet anti joods. dat was tenminste het algemene gevoel in de gemeenschappen waar deze nsb ers woonden. daarom is deze groep nsb ers nooit keihard angepakt. wel is altijd rondom de vvd in die gemeenschappen een bepaalde rechtsige sfeer gebleven en een bepaald gevoel enzovoorts. maar vanwege het niet anti joods zijn, van deze specifieke groep nsb ers, en omdat ze niemand verraden hebben, is er nooit een punt van gemaakt en hard opgespeeld. ook niet toen ze later weer vvd voetvolk, bestuurders of pioniers werden. en dat begreep ik nooit, maar nu wel. vele kinderen van deze mensen werden later links georienteerd of hadden niets met de nsb en anti joods in hun vvder zijn. of ik moet in deze iets gemist hebben.....

1 Reactie
zweistein
zweistein28 aug. 2015 - 9:34

De VVD is in 1948 opgericht https://nl.wikipedia.org/wiki/Volkspartij_voor_Vrijheid_en_Democratie

TruusBeek
TruusBeek28 aug. 2015 - 9:34

Brave Hendricus, vr 28 augustus 2015 12:07 Wat in het artikel ook niet is meegenomen en u als brave hendrik wel zal aanspreken is dat van Someren na de oorlog definitief met haar ouders heeft gebroken.

1 Reactie
LoLiTa2
LoLiTa228 aug. 2015 - 9:34

Hmm, dat klinkt nogal rigide en onverzoenlijk allemaal. Dat spreekt me niet aan, integendeel, het is tragisch en bijzonder droevig. Ach, ach. Maar het bevestigt wat ik al vermoedde: het liberalisme heeft in Nederland nooit echt voeten aan de grond gekregen.

[verwijderd]
[verwijderd]28 aug. 2015 - 9:34

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg228 aug. 2015 - 9:34

"Ik vind de mededeling dat de ouders van Haya van Someren-Downer NSB -lid waren minder interessant dan de vraag wat ze als NSB-ers daadwerkelijk hadden misdaan." Veel interessanter dan dat gezeur over de boom is de vraag waar de appel is neergevallen. Ik wacht nog steeds op de eerste slimmerik die erop wijst dat Haya van Someren een paar jaar nadat het verschijningsverbod was opgeheven in dienst trad van uitgerekend De Telegraaf. Dat was in 1953, toen ze 27 jaar was en kennelijk nog steeds bij haar ouders woonde. Een jaar later nam ze afstand van haar ouders maar bleef wel voor De Telegraaf werken...

[verwijderd]
[verwijderd]28 aug. 2015 - 9:34

Knap van deze dame dat ze ondanks de misstappen van haar ouders het toch nog zo ver geschopt heeft.

3 Reacties
janwijn
janwijn28 aug. 2015 - 9:34

De NSB'ers en SS'ers Luns en Aantjes hadden het ook ver geschopt. Nu heeft Wilders het te verschopt met dezelfde ideeën. Haya van Someren heeft in haar pubertijd een gedegen fascistische opvoeding genoten: dus geen wonder dat ze na de Tweede Wereldoorlog een rabiate anti socialist/communist is geworden.

Nikovijf
Nikovijf28 aug. 2015 - 9:34

Daar zijn er hel veel van. Zo heeft de familie Bush het ook hel ver geschopt, nadat opa Bush Hitler geholpen heeft in het zadel te komen. http://www.theguardian.com/world/2004/sep/25/usa.secondworldwar Ook Henri Ford, familie van president Gerald Ford, was een groot bewonderaar en zelfs een belangrijke steunpilaar van Hitler en ook de vader van JFK had goede banden met de nazi's. En dan zou ik de opa van onze Willem A. bijna vergeten. Geen van allen hebben er volgens mij veel last van ondervonden.

kapitanlaipose
kapitanlaipose28 aug. 2015 - 9:34

Wat zegt dat over de VVD en over Nederland dat zij het zover heeft mogen schoppen

[verwijderd]
[verwijderd]28 aug. 2015 - 9:34

En mogelijk hebben haar verdere voorouders in een land geleefd vanuit waar slavernij gefinancierd werd.

1 Reactie
boosje
boosje28 aug. 2015 - 9:34

Dan zijn alle inwoners van de Hollanden en Zeeland fout, want hun voorouders hebben de slavernij opgestart in de Gouden Eeuw. En daarnaar moeten we van Rutte toch weer terug? Zie je meteen waar de VVD voor staat: de rijken, het kapitaal, de macht, dus de Randstad. En de rest van het land? Weer als wingewest achterstellen en uitbuiten. En de mensen aan de onderkant? Dat worden de nieuwe slaven en daarvan moet je er heel veel hebben: ze leven 7 jaar korter waarvan 13 jaar in mindere gezondheid dan de rijken, dus ze zijn eerder "op". Bron voor dit laatste gegeven: Nieuwsuur 28-08-2015.

rbakels
rbakels28 aug. 2015 - 9:34

Ook haar broers waren lid van de NSB, en zelf werkte ze voor De Telegraaf, een krant die fout was in de oorlog. De VVD is nog steeds, of althans weer fout. Grondrechten vinden ze flauwekul. Daar kun je over klagen in China, maar VVD-er voelen zich verre verheven boven elk verwijt grondrechten te schenden. Heel pijnlijk, nu de VN juist dezer dagen vaststelt dat de Nederlanders het niet best doen als het om grondrechten gaat. Ons land liet zich ook niet door een minister vertegenwoordigen bij dit VN-onderzoek, wat wel gebruikelijk is. Eigenlijk al bij voorbaat een belediging. In de VVD wordt hardop gedacht over het opzeggen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), omdat dat de politiek in de weg zou zitten. Hallo! Grondrechten dienen nu juist om ook de politiek aan bepaalde fundamentele normen te binden. Het EVRM dat al uit 1950 stamt zou ook niet meer van deze tijd zijn. Als je het leest is dat klinkklare onzin.

1 Reactie
boeie
boeie28 aug. 2015 - 9:34

"De VVD is nog steeds, of althans weer fout." Iets wijzer zou zijn: ik ben het vaak niet met de vvd eens. Op deze manier lees ik na uw eerste zin niet meer verder (en dan stem ik niet eens VVD)

Tom Meijer
Tom Meijer28 aug. 2015 - 9:34

Het is al vreselijk als je ouders lid van de NSB waren maar het gaat niet aan NSB-kinderen dat in te blijven wrijven en zeker niet als zij zich daarvan gedistancieerd hebben of zelfs met hun ouders gebroken hebben. Het is smerig om die kinderen te bejegenen alsof zij erfelijk zijn belast met het bruine virus. Van Someren Downer was een onversneden rechts-liberaal maar op fascistoide sympatieën kon zij geen aanspraak maken. Dat zij fel tegen het socialisme en het communisme gekant was betekent natuurlijk nog niet dat zij fascistoide ideeën had. Ik kan begrijpen dat de biograaf het nodig vond het bruine verleden van haar ouders de revue te laten passeren. Ik kan niet oordelen of dat over de top gedaan is. Ik kan ook niet oordelen over de vraag of de VVD handelde uit bescherming van Van Someren Downer of puur van de partij. Ik heb daar natuurlijk wel zo mijn twijfels over.

2 Reacties
pietdeg2
pietdeg228 aug. 2015 - 9:34

"het gaat niet aan NSB-kinderen dat in te blijven wrijven en zeker niet als zij zich daarvan gedistancieerd hebben of zelfs met hun ouders gebroken hebben" Me dunkt dat dat het principiële uitgangspunt moet zijn. Anderzijds roept het wel vragen op als iemand exact in de tijd dat ze met haar ouders breekt (gemakshalve op het moment dat ze het ouderlijk huis verlaat) in dienst treedt van De Telegraaf. Dat op zich was in 1953 toch zeker zo stigmatiserend als NSB-kind zijn. Dat lijkt me een goede reden voor een biograaf om dat verleden van het gezin er eens bij te pakken en uit te zoeken hoe dat nu zit. Want waarom uitgerekend kiezen voor De Telegraaf? Omdat het gezin waaruit ze komt daar geen smet op haar wierp? Maar dan is het weer merkwaardig dat ze zich terwijl ze daar nog maar net werkt van haar ouders distantieert. Er wringt in ieder geval iets dat voor een biograaf een goede reden zijn om dat eens uit te diepen. Niet vanwege iets als een erfzonde maar vanwege de keuzes die ze zelf maakte. En ook niet om haar alsnog schuldig te verklaren maar simpelweg om erachter te komen wat haar worsteling was, die mogelijk een grote rol speelde bij haar keuze om de politiek in te gaan.

OlavM
OlavM28 aug. 2015 - 9:34

@ Tom Meijer: Uiteraard bestaat geen "erfzonde" in de zin, dat aan kinderen de politieke keuze van hun ouders kunnen worden nagehouden. Uit niets blijkt dat de biografe van Haya van Someren-Downer dat doet. Het is in elke biografie gebruikelijk te schetsen uit welke sociale omgeving de desbetreffende persoon komt, en op welke wijze die invloed heeft uitgeoefend op de eigen keuzes in het leven. Heel normaal, verantwoord en logisch. Meer in het algemeen ben ik van mening dat geen bijzonder scherpe scheidslijnen bestaan tussen de liberalen en het fascisme.("Ouderwetse", oprechte, progressieve liberalen niet te na gesproken). Het fascisme wordt in kritische politieke literatuur ook wel omschreven als "de gewelddadige handhaving van het kapitalisme". Wanneer het grootkapitaal zijn belangen niet meer met min of meer vreedzame middelen kan veilig stellen, wordt naar gewelddadiger middelen gegrepen. Zo heeft in de jaren dertig een congres van staalfabrikanten plaatsgevonden van uiteenlopende landen, waarin werd beraadslaagd over de manier waarop oorlogvoering kon worden gestimuleerd. Een voorbeeld van de vele, waaruit blijkt dat juist het grootkapitaal veel baat had bij de fascisten en die steunde. Niet alleen in Duitsland zelf. Aanhangers van het fascisme in Nederland kwamen veelal ook uit "hogere" en gegoede kringen, die belangen bij het grote bedrijfsleven hadden. In b.v. het rijke villadorp Bilthoven leefden relatief veel aanhangers en sympathisanten, wat natuurlijk ook bevorderd werd door de nabijheid van de stad Utrecht, het centrum van de NSB. (In het naburige Maartensdijk werden in een kiprestaurant nog ver na de Tweede Wereldoorlog bijeenkomsten gehouden van ex-NSB-ers en -SS-ers). VVD-minister Schouwenaar-Franssen sprak eind jaren zestig nog haar steun uit voor de fascistische coup in Griekenland (1967). De VVD was ook niet gekant tegen de fascistische coup in Chili (1973). En zo meer. De VVD-ers vertegenwoordigen het grootkapitaal in tijden van rust (althans in Nederland), maar veel aanhangers zullen zonder problemen een overstap maken naar een extreem-rechtse beweging, wanneer de omstandigheden voor hen daarvoor geschikt zijn.