Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD voor zesde opeenvolgende jaar partij met meeste schandalen

  •  
25-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
7584635420_23d082e70c_z
Is er een verband tussen het aantal zetels van een partij en het aantal schandalen dat binnen die club voorkomt? Je gaat het bijna denken als je de Politieke Integriteitsindex als graadmeter neemt. Voor het zesde opeenvolgende jaar neemt de VVD, de grootste partij van het land, de twijfelachtige eer voor zijn rekening in de meeste affaires terecht te komen. Liefst twaalf keer komt de partij van premier Mark Rutte voor in de lijst.
In 2018 loog toenmalig minister Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, Tweede Kamerlid Han ten Broeke stapte op vanwege een ongelijkwaardige relatie en de burgemeesters van respectievelijk Oosterhout en Huizen, Stefan Huisman en Fons Hertog, moesten het veld ruimen vanwege wangedrag.
Als tweede komt de PVV uit de bus. De eenmanspartij deed mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en dat kwam haar duur te staan. Liefst zes keer kwam de partij in een affaire terecht. Verder viel het de onderzoekers op dat veel integriteitsschendingen in de vrije tijd gebeurden of te maken hadden met belangenverstrengelingen. De Politieke Integriteitsindex wordt gemaakt door Leo Huberts (hoogleraar bestuurskunde aan de VU), Muel Kaptein (hoogleraar ethiek en integriteit aan de Rotterdam School of Management) en onderzoeksjournalist Bart de Koning, in samenwerking met de Volkskrant.
Cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.