Joop

VVD verliest 11 zetels na presentatie regeerakkoord

  •  
03-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Rutterug_300.jpg
Peiling Maurice de Hond: Bij de PvdA blijft 70 procent achter de partij staan. VVD-prominent Marcel Kummel klapt uit de school in gelekte e-mail
Het gepresenteerde regeerakkoord en dan met name de inkomensafhankelijke zorgpremie heeft een flinke deuk opgeleverd in het vertrouwen van de coalitiepartners. Onder de VVD-kiezers spreekt 56 procent van kiezersbedrog. Nog maar 55 procent van de mensen die 12 september op de VVD stemden, zouden nu opnieuw voor de VVD kiezen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.
Bij de PvdA is het vertrouwen ook geschaad, maar wel veel minder. 70 procent van de PvdA-kiezers zegt nu opnieuw op de PvdA te stemmen. Samen staan VVD en PvdA nu op 57 zetels. Dat zijn er 22 minder dan acht weken geleden.
Als er nu opnieuw verkiezingen gehouden zouden worden, wint de PVV bijna 15 procent van de VVD en zou met 4 zetels stijgen.
Het vertrouwen in de VVD is razendsnel gedaald. Dinsdag vond nog maar 29 procent van de VVD-kiezers dat hun partij kiezersbedrog heeft gepleegd. Het regeerakkoord heeft de groep VVD-kiezers uiteen gespleten. Kiezers die tegen het akkoord zijn, geven Rutte een 2 als rapportcijfers. Wie vindt dat Rutte geen kiezersbedrog heeft gepleegd, geeft de premier een 7.
De Hond verklaar de flinke daling van het aantal zetels van de VVD niet aan de slechte communicatie van Rutte. Volgens hem komt dat door het grote verschil van wat Rutte twee maanden geleden aan zijn kiezers beloofde en wat er nu in het akkoord staat.
Ook werd vandaag weer pijnlijk duidelijk hoe de tweestrijd binnen de VVD zich ontwikkelt. VVD-prominent Marcel Kummel klapte uit de school, blijkt uit een gelekte e-mail in handen van RTL-Nieuws.”Sorry. Allemaal bullshit! Om het maar even onparlementair te zeggen”, zo schrijft hij in de e-mail.
Kummel was ooit woordvoerder van fractievoorzitter Joris Voorhoeve. In de e-mail blijkt dat hij vindt dat de PvdA de makkelijk zijn zin heeft gekregen.
Uitgerekend de PvdA heeft de heilige huisjes binnengehaald ten koste van de VVD: nivelleren en de hypotheekrente aanpakken! Dat jullie niet precies weten wat de inkomenseffecten zijn is helemaal een godspe!
Ook Rutte krijgt er flink van langs.
En, vooral een lijsttrekker die de leden en de kiezer gewoon heeft bedrogen en een crisis deze week ook nog eens volledig laat ontsporen. Is dat leiderschap? Laat mij niet lachen”, aldus de boze VVD-er.
De fractievoorzitter in het waterschap Regge en Dinkel stelt ook de partijtop verantwoordelijk. Hij vindt dat de VVD-fractie gedwongen is akkoord te gaan met het akkoord.
En, ik kan niet aan de indruk ontkomen dat hier sprake is van regentengedrag van de top in optima forma. Wie niet voor ons is, is tegen ons.”, Zo sluit hij zijn e-mailaf.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

denmol
denmol3 nov. 2012 - 20:08

Deze 11 zetels zijn van mensen die dachten dat ze met een goede baan en een fijne hypotheek goed zaten bij de VVD die er, zoals voor hen nu blijkt en ik altijd geweten heb, is en altijd geweest is voor de echte rijken en grote industrieën daar zijn ze voor en diens belangen dienen en verdedigen ze zoals de uitwerking van de inkomensafhankelijke zorgpremie ook laat zien.

freaky33
freaky333 nov. 2012 - 20:08

Al het leedvermaak voor de VVD natuurlijk, maar vlak ook de PVDA niet uit, die zich zo de neoliberale kant hebben laten opduwen. Er is dus geen winnaar in dit nieuwe kabinet, 1 pot nat.

wvdstraat
wvdstraat3 nov. 2012 - 20:08

Op zich zou ik dat toejuichen, maar de vvd verliest geen enkele zetel! Er zijn namelijk geen verkiezingen, momenteel.

Geleen
Geleen3 nov. 2012 - 20:08

Mooi, goed nieuws... eindelijk een stabiel kabinet wat wel de rit zal gaan uitzitten. Kan Maurice niet wat anders gaan peilen ?? Bijvoorbeeld, samen met Michael Blok, ondernemers peilen die wel of niet gesluierde vrouwen in dienst willen nemen.

Bakoe
Bakoe3 nov. 2012 - 20:08

Meh peilingen. Twee uitzendingen P&W wat geroeptoeter bij DWDD en een bash debatje bij Wester, en het hele volkje stemt gewoon weer als vanouds.

Thom Holterman
Thom Holterman3 nov. 2012 - 20:08

Bedrog? Is er sprake van bedrog als men op zijn vingers na kan tellen, dat er bedrog gepleegd zal worden omdat het een onderdeel van het heerssysteem is? Althans, rond 125 jaar geleden werd dat verband al gelegd. Aan de oppervlakte van de actualiteit kan worden geobserveerd, dat er rond een aantal verkiezingspunten verraad is gepleegd: het ene zeggen en het andere doen. Hoe men deze zaken ook wendt of keert, een ding is zeker: Rutte heeft het voortbestaan van het neoliberale regime in de Nederlandse samenleving geconsolideerd. Waar Spekman dan ook over een ‘feest’ spreekt, is dat het leggen van een doek over het verraad dat hij pleegt: als socialist zou hij zich tegen het neoliberale regime moeten richten en nu is hij blij met ‘nivelleren’. En van welk type dan? Het aanpakken van ‘hogere’ inkomens, zo heet het stoer. Dat moet de aandacht afleiden van het feit dat hij het ‘systeem’ had moeten aanpakken! Dat nu blijft ongemoeid (bijvoorbeeld: marktwerking in de zorg). Niks te feesten dus. Hoe zit het bijvoorbeeld ook alweer met de grootverdienersproblematiek van de PvdA… Ruim 125 jaar geleden sprak de Franse libertaire sociaal-geograaf Élisée Reclus over dit soort zaken, om precies te zijn: over bedrog en verraad als het om verkiezingen gaat. De brief is opgenomen in een onlangs verschenen bundel, uitgegeven door het Franse dagblad Le Monde, in de serie ‘Les Rebelles’. Ik ging op die brief in en verbond een aantal opmerkingen van Reclus met wat we nu rond het kiezersbedrog meemaken; voor geïnteresseerden dus, zie: http://libertaireorde.wordpress.com/2012/11/04/kiezersbedrog-of-argumentatieve-willekeur/

Klungel2
Klungel23 nov. 2012 - 20:08

Toch knap: al voordat het kabinet geïnstalleerd is 11 zetels verliezen. Nieuw record?

Klungel2
Klungel23 nov. 2012 - 20:08

Waarom staan de politici tegenwoordig niet meer pal voor hun partijstandpunten? Is dat stoeltje in vak K nou echt zo belangrijk geworden dat men er alles aan doet om daar maar te kunnen gaan of blijven zitten? de kiezer wordt al jaren niet meer serieus genomen. Tijdens campagnes wordt fel gedebatteerd, maar als die weer achter de rug zijn zit daar in de kamer weer een gezapig zootje opportunisten, die het vooral belangrijk vinden om zo veel mogelijk in de media te verschijnen, zodat ze na hun termijn in de kamer verzekerd zijn van die grote zak met geld. Misschien moet het eens tijd worden voor een wet die bepaalt dat ex-kamerleden de eerste 10 jaar geen inkomen mogen hebben dat hoger ligt dan de balkenendenorm. Misschien krijgen we dan weer eens wat écht bevlogen mensen in de kamer...

[verwijderd]
[verwijderd]3 nov. 2012 - 20:08

En dus is het de VVD er alles aan gelegen de rit uit te zitten. Goed nieuws dus voor de stabilieit van het kabinet...

3 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas3 nov. 2012 - 20:08

Juist! Goed opgemerkt, Henk-Jan d'Artagnan.

Cinema2
Cinema23 nov. 2012 - 20:08

"En dus is het de VVD er alles aan gelegen de rit uit te zitten. Goed nieuws dus voor de stabilieit van het kabinet..." -------------------------------------------------------------------------------------- Nee, Henk er is de VVD er alles aan gelegen om het 1 en ander repareren. Gaat de Pvda dit pikken? Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een onstabiel vecht kabinet!

rgeurtsen
rgeurtsen3 nov. 2012 - 20:08

Zeker niet Henk-Jan. Dit zetelverlies is tijdelijk. Paars kwam er ook met horten en stoten en veel kritiek en gezeur van liberale zijde. Dat hoort er bij... hopelijk zetten Rutte en Blok daar stevige politiek tegenover zodat ze vijf jaar door kunnen gaan. Daarna is een andere coalitie aan de beurt.

rgeurtsen
rgeurtsen3 nov. 2012 - 20:08

Kummel toont zich van zijn intellectueel slechtste kant en laat zien dat hij een rabiate kleinzielige socialisten hatende liberaal is. Lees het verslag/parodie op de kabinetsformatie maar eens goed. Rutte heeft bij alle punten gekozen voor de lange termijn ideoligisch gedreven standpunten. Bezuinigingen een must, overheid kleiner, een must, veiligheid en justitie de lijn van begin deze eeuw wordt verder doorgezet en zelfs verscherpt (wetenschappelijk inzichten in behandeling criminelen wordt terzijde geschoven ter faveure van Opstelterig en Teeviaanse repressieve en internationaal fatsoen overtreden bullshit. De marktwerking in de zorg kan verder doorgevoerd worden, belastingschijven worden voor hoogstbetaalden verbeterd. Verandering vermogensbelasting blijft een taboe, terwijl daar de grootste ongelijkheid (gini-coëfficiënt) optreedt, macrto-economische rol van de overheid wordt verder terug gedrongen. Daar waar overheid een directe individu benaderende rol gaat spelen, jeugdzorg, bijstand, thuiszorg, etc. moet juist die overheidslaag anoniemer en op grotere afstand van burgers geplaatst worden. Op huurgebied worden slagen gemaakt die structureel zijn. Huurders gaan veel meer betalen. Om eerlijk te zijn, kan ik als sociaal-democraat weinig winst op structurele zaken bedenken. Ja taboe doorbrekende actie op HRA. Maar de HRA blijft wel bestaan, er is geen besluit genomen om de HRA af te schaffen. De nivellering en sterke schouders dragen de zwaarste lasten is een tijdelijk fenomeen, dat kan over drie jaar zoweer terug gedraait woden, dat is namelijk een kwestie van hoe het jaarlijks belastingplan er uit gaat zien. Dat kinderpardoen lijkt een fopspeen, er worden eisen gesteld die helemaal niet haalbaar zijn. Dit plan is een onfatsoelijke leugen, slim van VVD, terwijl structureel de verscherping op immigratie gebied doorgaat. De verdere afknijp van ontwikkelingssamenwerking lijkt tijdelijk, maar de verandering van inhoudelijk strategische keuze in het kader van ontwikkleingssamenwerking zullen straks onomkeerbaarm blijken te zijn. Voor veel pvdA - onverteerbaar maar ze zouden moeten luisteren naar Pronk, die heeft hierover wel een paar zinnige zaken te zeggen. Kummel is een echte VVD-er die nog teveel allergie heeft voor de PvdA - en wat soms stokpaardjes van de PvdA lijken, maar dit toich zelden zijn. Nivellering okay, belangrijker is dat de lasten van de crisis echt zo min mogelijk bij de economisch zwakkeren worden gelegd. De psychische en fysiek zwakkeren in de maatschappij worden door beide partijen in de perceptie van velen te stevig aangepakt of verregaand in de steek gelaten. Kummel moet even een cursusje politieke strategie gaan volgen. En mochten Blok en Rutte het zelf niet meer weten door alle kritiek en zogenaamde peilingsverliezen, hoop ik dat ze deze reactie nog even lezen.

1 Reactie
jelius
jelius3 nov. 2012 - 20:08

Door de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken wordt m.i. de marktwerking in de zorg, invloed van zorgverzkeraars, opgeheven. De lagere inkomstenbelasting leidt tot lagere HRA aftrek. En waarom zou er bezuinigd moeten worden ? Omdat dat van Brussel moet ? Die bezuinigingen vergroten de depressie. Bezuinigen moeten we doen als het weer goed gaat. Vermogensbelasting, iedereen weet toch dat die uit de inkomsten worden betaald ? Het is lastig vijf procent van je huis te verkopen, b.v. Het is verwonderlijk wat mensen zich laten aanpraten.

Bouwman2
Bouwman23 nov. 2012 - 20:08

Ik ben voor een sociaal Nederland. Maar dit grens aan communisme. Marx is posthuum erelid van de VVD. Iedereen gelijk, behalve de allerrijksten. En wanneer gaan we nu eens vermogens belasten in plaats van inkomens?

1 Reactie
JongLinks
JongLinks3 nov. 2012 - 20:08

stoere woorden hoor "dit grens aan communisme". Misschien vergis je je gewoon want dit grenst namelijk aan socialisme.

bob b.
bob b.3 nov. 2012 - 20:08

De zetels die nu wegvallen bij VVD (naar PVV of CDA) en PvdA (naar SP en GL) zijn kenmerkend voor degenen die een flinke kater aan dit verkiezingsfeest hebben overgehouden. Ze zijn teleurgesteld door zoveel boze opzet, maar ook vol schaamte over zoveel eigen naiviteit. Hoopvol stemden ze strategisch, maar hadden niet door dat die zelf gekozen strategie juist nodig was, als onderdeel van een grotere strategie, die alleen maar kon slagen als de kiezer zijn eigen strategie zou blijven volgen. - Er is sinds de Catshuiscrises tussen PvdA en VVD herhaaldelijk gesproken over nieuw gezamenlijk beleid, zelfs over ministers en andere posten. Uiteindelijk is er een manier gevonden, één maar: Roemer moest het veld ruimen. Die was daartoe al te graag bereid, kwam zelfs met een eigen voorstel, waarvan we nu weten dat een groot succes was. De andere groep, de principielen, stemden juist tactisch om de HRA-pot vooral vacuum te houden of om de WW als een zeldzaam, broos en uitstervend vlinderje bij te kunnen zetten in een Jac. P. Thijsse plakboek. Om daarna verder te dromen, heerlijke dromen over hoe het was. Beide groepen worden nu wreed uit hun slaap gehaald, de slaap die al onze wensen in vervulling laat gaan. - Ja, in de volgende droom. En stamelen: Ja, maar ik dacht dat hij zei.... Klopt, dat zei hij ook, en niet alleen tegen jou maar tegen iedereen, die iets heel graag wil horen. Het is net Sinterklaas, vol verwachting zet je schoen, je hoopt dat hij hem volstopt. En dan blijkt dat je iets heel anders krijgt. Geen eeuwig leven of 72 maagden, nee, de rauwe werkelijkheid. Is dat bedrog? Iedereen wist dat Rutte iets met de HRA ging doen en Samson met de WW. Én dat die twee samen, het allebei zouden doen. Dubbelgepakt zou je zeggen, maar beter is: ik pijn, jij pijn. Het is paars, er is weinig christelijks of ander flauws te ontdekken zoals: wat gij niet wilt...., geen andere wang, etc. Dit is naar authentiek Oosters gebruik; een arena waar de vechters aan elkaar geklonken het moesten opnemen tegen wilde beesten. Wang tegen wang, dus. Een politieke versie van Saw, niet voor zwakke magen of politieke groentjes. Nog niet eerder werden een aantal vervelende maatregelen zo plompverloren op de counter gesmeten: rauw, oningepakt, het bloed loopt er nog uit. Er zijn er die klagen of het niet wat netter had gekund, met meer gevoel voor cosmetica, afleiding of verdoving. Alsof de uitkomst dan anders was geweest. Rutte en Samson laten het zien zoals het is. Iedereen doet mee, of ze willen of niet. Nu zijn het de bovenmodalen, straks komen de lagere inkomens, de bijstanders en andere trekkers aan de beurt. Het mooie is, er is geen alternatief, hoe men zich ook inspant, door te bidden en te dromen, door het invullen van virtuele polls waardoor de droommachines van de PVV en SP straks weer op volle toeren draaien. Tevergeefs, alles zal weer verdampen als het echt nodig is. Er is echt geen ontkomen meer aan. Nederlands doet voortaan zijn kleintje Grieks en dat is even wennen.

1 Reactie
Cinema2
Cinema23 nov. 2012 - 20:08

Gelul bob, de Pvda voorop houdt 4/ 5 keer modaal uit de wind. Ik zal u het sterker vertellen, ben je grootverdiener, stem Pvda!

Laroi
Laroi3 nov. 2012 - 20:08

Zo betrouwbaar zijn nu VVD-kiezers! Als ze een kwartje meer contributie moeten betalen staan ze in een portiek te janken. En het concert van portiekjankers wordt mede geregisserd door de gehele rechtse pers (o.l.v. opa Wiegel, die ooit in de middeleeuwen de VVD aan een aantal zetels hielp waar ze nu om moeten lachen...) die ongeveer om de tien minuten op Ons Aller Publieke Omroep de kop opsteekt, en voortdurend gruwelscenario's de wereld insmijt. Want o,o,o,o,o die mensen die nog nooit iets gepresteerd hebben zouden eens minder moeten betalen dan al die fluisteraars die van ons geld dat konvooi van gelijkhebbende nietsnutten mogen begeleiden... Wat een verschrikkelijk stel egoisten....

1 Reactie
JanB2
JanB23 nov. 2012 - 20:08

Je wilt niet weten hoeveel PvdA en SP stemmers er financieel zo zwaar op achteruit gaan dat ze serieus in de problemen komen, terwijl de topsalarissen er wellicht zelfs op vooruit gaan. De VVD-stemmers die nu klagen hebben voor een keertje gelijk. Niet dat ik medelijden met ze heb. Het blijven inderdaad egoisten die alleen in het geweer komen als ze zelf in het nauw komen.