Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

'VVD verkwanselt liberale standpunten in ruil voor macht'

  •  
03-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dijkstra300.jpg
De VVD zwijgt liever over medisch-ethische kwesties dan dat ze tegen CDA en PVV ingaat
Volgens D66-Kamerlid Pia Dijkstra verkwanselt de VVD haar liberale principes door zich niet uit te laten over kwesties als abortus en IVF. VVD-voorzitter Mark Rutte was in 2007 van mening dat de PvdA en het CDA te veel naar de ChristenUnie luisterden wanneer het medisch-ethische kwesties betrof, maar doet nu juist dat.
Volgens D66 is de voortrekkersrol van de VVD volledig verloren gegaan. De partij doet verregaande concessies, om de krappe meerderheid die ze heeft dankzij de gedoogconstructie, overeind te houden.
Dijkstra:
Bij het debat over de regeringsverklaring in 2007 beklaagde VVD-leider Mark Rutte zich erover dat op het gebied van abortus de PvdA en het CDA hun oren teveel lieten hangen naar de wensen van coalitiepartner ChristenUnie. Hij diende zelfs een motie in om hier verandering in te brengen. In het regeerakkoord dat Rutte drie jaar later zelf schreef, staat geen woord over medisch-ethische kwesties. En nu het CDA en de PVV de termijn waarin abortus mag worden gepleegd willen verlagen van 24 naar respectievelijk 22 en 14 weken, hult de VVD zich in stilzwijgen […] Is de macht de partij zoveel waard dat de principes worden verkwanseld? Ik snap dat je water bij de wijn moet doen als je gaat regeren, maar je moet niet je grondbeginselen overboord gooien. Bovendien: als de VVD naast bijvoorbeeld de AOW en koopzondagen ook hier al concessies moet doen, dan betaalt de partij wel een heel hoge prijs om te mogen regeren.
cc-foto: Democraten66

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Bouwman2
Bouwman23 feb. 2011 - 14:24

Dijkstra heeft blijkbaar het idee dat de VVD die andere liberale partij is. Dat is dan een beginnersfout, de VVD wil krampachtig alles bij het oude houden en is als de dood voor de moderniteit. Het bewijs wordt geleverd door de aartsconservatieve SGP, die het altijd met de VVD eens is. D66 is progressief, dus bij de VVD heeft ze weinig te zoeken. Denk aan Balkenende III in 2003, dat werd een totale mislukking.

Peterman
Peterman3 feb. 2011 - 14:24

shocking !! en dat noemt zich een politieke partij !!

Echo10
Echo103 feb. 2011 - 14:24

Mevrouw Dijkstra weet niet of er in het geheim afspraken gemaakt zijn met de SGP (ze zegt zelf 'wellicht' in haar artikel) en de VVD heeft nog geen uitspraak gedaan. Er is dus nog niets verkwanselt. We wachten het nog even af. Ik hoop dat de VVD de rug recht houdt in deze. Uiteraard is politiek geven en nemen, maar ik hoop dat de liberale principes overeind blijven in deze.

objectivist
objectivist3 feb. 2011 - 14:24

En Pia verkwanselt een mooie baan bij het NOS journaal in ruil voor een baan bij D66.

sam tosha
sam tosha3 feb. 2011 - 14:24

Zolang maar aan tafel mogen met de grote economieën, de olie en wapenindustrie en multinationals met hun criminele managers maar ruim baan kunnen geven en de welgestelden welgestelder kunnen laten worden en het speeltje de auto alle ruimte krijgt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 feb. 2011 - 14:24

"Volgens D66-Kamerlid Pia Dijkstra verkwanselt de VVD haar liberale principes door zich niet uit te laten over kwesties als abortus en IVF." Dat is natuurlijk waar, maar een symptoom van een bovenliggende oorzaak. De oorzaak is dat de VVD niet liberaal meer is. Een partij kan niet tegelijkertijd beweren liberaal te zijn, en samenwerken met een partij die individuele vrijheden op basis van groepskenmerken denkt te kunnen inperken. Doordat de VVD dat wel doet bewijst de VVD niet liberaal te zijn.

kingfishererik
kingfishererik3 feb. 2011 - 14:24

Allemaal maar waar, maar gezien de peilingen betaalt rechts voorlopig helemaal geen prijs voor het vergeten, verkwanselen of verdraaien van standpunten. Ik ben zo langzamerhand benieuwd wat VVD en PVV zouden moeten uitspoken om wel te zakken in de peilingen want voorlopig komen ze echt overal mee weg.

1 Reactie
arieroos
arieroos3 feb. 2011 - 14:24

[Allemaal maar waar, maar gezien de peilingen betaalt rechts voorlopig helemaal geen prijs voor het vergeten, verkwanselen of verdraaien van standpunten. Ik ben zo langzamerhand benieuwd wat VVD en PVV zouden moeten uitspoken om wel te zakken in de peilingen want voorlopig komen ze echt overal mee weg.] Nog een jaartje doorgaan op de manier waarop ze nu bezig zijn ... dan ziet iedereen dat al die "daadkracht" alleen maar symboolpolitiek is, en dat ze gewoon minder te besteden hebben.

[verwijderd]
[verwijderd]3 feb. 2011 - 14:24

Zolang de VVD nog geen reactie heeft gegeven, lijkt me het niet zinnig om daar een oordeel over uit te spreken. Dijkstra piept te vroeg.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten3 feb. 2011 - 14:24

Ik noem het veelzeggend zwijgen.

JoopSchouten
JoopSchouten3 feb. 2011 - 14:24

VVD-ers zijn zo wie zo geen liberalen. Ik durf te stellen dat ik 'liberaler' ben dan welke VVD-er (of D66-er) dan ook. ... Frans Verhagen is pas een echte Liberaal (...) ! Een der laatste.... ; )

1 Reactie
Echo10
Echo103 feb. 2011 - 14:24

Als je politiek liberaal bedoelt - iemand die opkomt voor de vrijheid van het individu en vrijheid van handelen - dan denk ik toch echt dat je bij de VVD op de juiste plaats bent. Politiek is helaas geven en nemen en daarbij bestaat de kans dat de VVD hier en daar wat van haar liberale standpunten moet laten varen (in een coalitie met een religeuze partij en onder het juk van een xenofobe partij), maar ik hoop dat een aantal belangrijke liberale punten gehaald worden. We zullen zien. Als je meer holistisch liberaal bedoelt - onbekrompen, niet bevooroordeeld, gul, overvloedig, mild, verruimend, vrijzinnig - dan heb je gelijk. Dan kun je beter uit de politiek blijven.

Alexanderr2
Alexanderr23 feb. 2011 - 14:24

Voor zover ik weet is er nog niets veranderd aan de abortus termijn en dergelijke. Dus ik zie ook nog geen reden voor Rutte om zich hier ernstig druk om te maken. Het lijkt mij persoonlijk overigens nogal cru om abortus na een hele lange periode nog toe te staan. Dit heeft voor mij niets in religieuze sferen te zoeken, maar juist om ethische redenen... Ik ben van mening dat stel je bent al 4 maanden zwanger (en geloof me, dat weet de vrouw in kwestie dan al geruime tijd) dat je je oordeel over of je er mee door wil of niet al lang en breed klaar kunt hebben. Het is immers ook een ethische kwestie en zeker ook een medische of het wel verantwoord is om een zwangerschap na bijv. 6 maanden nog af te breken. En natuurlijk is het heel normaal dat een zwangerschap bij problemen afgebroken moet kunnen worden. Het maffe is nu dat al dit alles al mogelijk is in dit land. En om dit alles terug te dringen is ook helemaal niet aan bod geweest. Dus waar hebben we het over? Logisch dat Rutte hier stil over is. Juist dat het niet in het regeerakkoord staat betekent ook dat er geen plannen bij Rutte waren op dat moment om er juist iets aan te veranderen. Daarnaast zoals Erik van Velzen zegt, de VVD betaald voor deze kwestie helemaal niet de prijs. Zelfs ik, als VVD stemmer, verbaas me over het feit dat de VVD nog zo hoog in de peilingen staat. Ik had namelijk ook verwacht dat de VVD juist veel lager zou staan, maar kennelijk gebeurd dat niet.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs3 feb. 2011 - 14:24

"de VVD betaald voor deze kwestie helemaal niet de prijs. Zelfs ik, als VVD stemmer, verbaas me over het feit dat de VVD nog zo hoog in de peilingen staat." Die prijs bestaat uit het opgeven van de (allerlaatste) liberale principes, niet uit de plaats in de polls. Kwestie van een kenmerkende verkeerde prioriteitstelling. Sta je straks bovenaan in de polls en heb je alles wat je daarmee wilde bereiken al verkwanseld.

objectivist
objectivist3 feb. 2011 - 14:24

Politiek is afwegingen maken. Ik vind Rutte het tot nu toe briljant doen. Toppertje. Nu al de laagste werkloosheidcijfers in Europa. Vertrouwen he. Goed bezig Mark!

5 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten3 feb. 2011 - 14:24

Hij doet het niet slecht? Ja, de act van 'de joviale tweedehands autoverkoper' glijdt er inderdaad lekker in bij velen. ... Mark en zijn handlangers zijn een regelrecht ramp voor dit landje.

Tom Meijer
Tom Meijer3 feb. 2011 - 14:24

Die werkloosheidscijfers zijn uitsluitend het gevolg van de maatregelen van de vorige regering. Ronduit belachelijk om die aan het huidige zootje toe te schrijven. Nog niks gedaan tot nu toe, ondanks hun pocherij.

Charta46
Charta463 feb. 2011 - 14:24

[ Nu al de laagste werkloosheidcijfers in Europa. Vertrouwen he.] Grote onzin wat je zegt, we hebben al jaren de laagste werkloosheid in de EU, zelfs in deze grote crisis. Hoe haal je het in je hoofd om dit op het conto van Rutte te schrijven en dit na 3 maaden regeren. Je bent flink van het padje af geraakt!!

sociaaltje
sociaaltje3 feb. 2011 - 14:24

Ja ja en dat is allemaal te danken aan Mark Rutte Get real....

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen3 feb. 2011 - 14:24

"Nu al de laagste werkloosheidcijfers in Europa." Ha ha, die is goed, hoezo "nu al", hoe lang is dat al het geval dan? Ik gok dat dat zo tegen het einde van Paars gerealiseerd werd.

[verwijderd]
[verwijderd]3 feb. 2011 - 14:24

Gisteren, bij POWNEWS, kon je zien wat een leuke kerel Rutte is met goed gevoel voor humor en een rap functionerend brein en scherpe tong. Perfecte MP waar je overal mee voor de dag kunt komen.

3 Reacties
mees.
mees.3 feb. 2011 - 14:24

Je bedoelt vast in het circus kun je er goed mee voor de dag komen toch?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 feb. 2011 - 14:24

Hij doet me denken aan zo'n gelikte dozenschuiver die je in een electronicawinkel net die te dure TV aansmeert zonder er bij te zeggen dat de fabrikant failliet is.

Joeri2
Joeri23 feb. 2011 - 14:24

Gisteren, bij POWNEWS, ... lol... hij wist niet eens waar de schuilkelder was... hahaha... Nee nou, die weet de weg in Den Haag, hahaha... Hij wist wel op welke stoel er geneukt was, dus goed om te weten dat er wel over belangrijke zaken wordt nagedacht. "Ik denk dat ik dan wel door iemand wordt opgehaald"... hahaha... Kan iemand van BASTA die Rutte even "de weg wijzen"... lol, wat een domme man.

[verwijderd]
[verwijderd]3 feb. 2011 - 14:24

Welke partij verkwanseld dan géén principiële standpunten in ruil voor macht ? De enige in wie ik nog enig vertrouwen heb is Marianne Thieme maar die is (gelukkig) voor niemand acceptabel en zal dus nooit macht vergaren. Maar je weet nooit hoe het loopt, vroeger stemde ik altijd PSP, moet je kijken hoe het dáár mee afgelopen is. Buaaarghh.

1 Reactie
Klaas2
Klaas23 feb. 2011 - 14:24

---[De enige in wie ik nog enig vertrouwen heb is Marianne Thieme maar die is (gelukkig) voor niemand acceptabel en zal dus nooit macht vergaren.]--- Snap je het zelf nog?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai3 feb. 2011 - 14:24

Het verkwanselen van politieke principes is een standaard handeling in de politiek. Het verbaast me enkel dat de Joop redactie een zo eenzijdige kijk op dingen heeft. Als er een partij alle maar dan ook alle principes voor een groei van kiezers heeft aangehouden is dat bij uitstek de PVDA. Jammer, dat politiek een onfris spelletje is weten we allemaal. Joop moet echt proberen deze vorm van selectieve verontwaardiging van zich te houden.

1 Reactie
Harmen2
Harmen23 feb. 2011 - 14:24

Leg eens uit, waar heeft de PvdA zijn principes verkwanselt?