Joop

VVD-top vreest electorale afstraffing

  •  
04-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
rutte2
In de top van de VVD groeit de vrees dat de partij met premier Mark Rutte het lot tegemoet gaat van het CDA onder Jan Peter Balkenende. Dat zegt VVD-kenner Gerry van der List in de podcast Betrouwbare Bronnen. In 2010 halveerde het CDA, na acht succesvolle jaren.
Volgens Van der List is de VVD verworden tot een ‘lijst-Rutte’. “Hij krijgt weinig tegenspraak. Als hij voor de afschaffing van de dividendbelasting pleit, is er helemaal niemand in de partij die daartegen in het geweer komt. En als hij er dan van afziet, is er ook helemaal niemand die hem daar op aanspreekt. Rutte kan heel erg zijn eigen gang gaan.”
“De VVD is een succesvolle campagnemachine, maar inhoudelijk flets”, zegt Van der List. “Je kunt je afvragen of de koers van Rutte, die nu wel erg ver naar het midden opschuift en eigenlijk helemaal geen liberaal kompas lijkt te hebben, wel zo verstandig is. Zijn optreden bij de Algemene Beschouwingen was een opgestoken middelvinger naar de rechtse achterban van de VVD”, zegt Van der List. “Rutte is een goede teamleider, een goede spreker en een goede debater, maar niet iemand waar je echt staat op kunt maken. Hij verdedigt standpunten die hij de vorige dag nog bestreed.”
Volgens Van der List, die vandaag een boek publiceert over de VVD – Liberale Lessen, macht en onmacht van de VVD – is de partij teveel afhankelijk van Rutte. “Als het CDA bijvoorbeeld met Wopke Hoekstra over een tijdje een populaire lijsttrekker zal hebben en Rutte neemt afscheid, dan zou de VVD wel eens op de tweede of derde plaats terecht kunnen komen.”
Van der List ontdekte dat leden van de VVD-top intern nu al het advies krijgen om het rapport ‘Verder na de klap’ te lezen, waarmee het CDA in 2010 de val van premier Balkenende analyseerde. “De grootste fout die het CDA volgens dat rapport maakte, was het gebrek aan interne tegenspraak en het steeds maar volgen van het kabinet waarin de eigen partij de grootste was. Die problemen zijn nu ook duidelijk te signaleren in de VVD, dat ziet iedereen. Als later een VVD-commissie de neergang analyseert, zal ze ongetwijfeld met dezelfde mankementen aankomen.”
In 2011 stonden de toenmalige Kamerleden Ton Elias en Cora van Nieuwenhuizen (nu minister van Infrastructuur) op het punt om 32 Noord-Koreaanse vlaggetjes te bestellen om in de fractievergadering voor de neus van elk Kamerlid en de partijvoorzitter te zetten. Ze zagen er vanaf omdat ze vreesden voor een rel.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (96)

tomaatnet
tomaatnet6 okt. 2019 - 9:39

Gewoon meedoen en je eigen graf graven om de rijken nog rijker te maken.

Sonic2
Sonic25 okt. 2019 - 21:07

Dit artikel is een handig artikel. Je kan nu bepaalde uitspraken van de laatste tijd beter plaatsen. Vooral de uitspraken van Rutte en Dijkhoff. Zij anticiperen duidelijk op een eventuele inzinking. De geschiedenis leert dat premiers lang niet altijd voor de hand liggend aan die baan komen. Lubbers werd er voor gesteld omdat van Agt afhaakte. Van Agt kreeg die baan omdat hij de formatie liet ontsporen in 1977 om zelf premier te worden. Kok overleefde de WAO crisis. Balkenende profiteerde van de ineenstorting van Paars. En dat hij Fortuyn niet al te hard had aangevallen. En dat de Hoop Scheffer en van Rij dat wel deden. Rutte overleefde Verdonk. De VVD is bang voor de klap die het CDA in 1994 en 2010 maakte. En de PvDA in 2002. En ook beetje 1994. Vandaar de uitspraken van Dijkhoff en Rutte. Die die inzinking al voor willen zijn. 2021 kan wel eens het jaar van de grote verandering worden. Spannende tijden gaan het worden, maar ik denk dat de vrees voor een electorale afstraffing een hele realistische vrees is. Rutte zit in Oktober 2020 al tien jaar aan de knoppen. Het wordt wel eens tijd voor verandering.

tomaatnet
tomaatnet5 okt. 2019 - 17:58

Rutte heeft jarenlang met een brede lach het meest kwetsbare deel van Nederland aan de bedelstaf gebracht. Dat is optimisme van het slechtste soort... Selectief optimisme.

Sonic2
Sonic25 okt. 2019 - 12:26

Je ziet er eigenlijk een patroon in. Sinds 1977 nemen regeringspartijen de kleur aan van hun coalitie partners. Dus dat de VVD nu gewoon ( behalve op economische thema's) midden beleid voert is niet zo vreemd. Ik denk dat van der List hetzelfde heeft als klassiek linkse mensen. Ook die overschatten volgens mij vaak hoe links bijvoorbeeld de PvdA kiezers zijn. Ik geloof dat 18% van de VVD kiezers die in 2017 dus nog VVD stemde in 2019 FvD stemde. Dus 82% niet. Niemand focust zich daar op, waardoor het net lijkt alsof de VVD echt enorm verliest aan Forum. In werkelijkheid blijft echt een overgroot merendeel trouw aan de VVD. De VVD verloor in 2017, maar als je er op terug kijkt is het vooral de winst van 2012 die verdampt. Eerst 31 toen 41 en nu 33. En dat staat in alle peilingen stabiel. En over de PvdA gesproken. Die verloor vooral aan Groenlinks en D66. En een boel thuisblijvers. Toch een heel ander beeld als veel andere mensen schetsen. Ik acht het zeer goed mogelijk dat de VVD in 2021 enorme verliezen aan het CDA gaat leiden. Ik ben vooral van Hoekstra geen fan, maar ik denk dat hij exact het goede heeft gedaan met die lezing. Althans voor de achterban. Dus dat het CDA de VVD kan gaan verpulveren acht ik goed mogelijk. En dan bedoel ik met 10 zetels tegelijk. Een afrekening met het neoliberalisme verwacht ik niet. Het is nu nog echter te vroeg en in de zomer van 2020 zullen we denk ik al meer weten. Maar dat ze die electorale afstraffing vrezen lijkt me zeer terecht. Dat ze zowel Hoekstra/ De Jonge vrezen als eerder Baudet en misschien Wilders is ook terecht. Het lijkt mij geen onwaarschijnlijk scenario.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 okt. 2019 - 11:32

Bij het CDA hebben ze er ook nog niets van geleerd volgens mij. Daar gaat men gestaag door op dezelfde weg.

Jabuka
Jabuka5 okt. 2019 - 10:06

Ik hoop waarachtig dat dit inderdaad gaat gebeuren. Een afstraffing voor de VVD en hopelijk ook D66. Dan kunnen we beginnen aan de herstel operaties van alles wat het Neo-Liberalisme onder aanvoering van die twee partijen hebben aangericht. En dat is niet misselijk. Dat vraagt minstens een periode van tien jaar investeren en belastingverhoging voor de topinkomens en de topvermogens.

2 Reacties
tomaatnet
tomaatnet5 okt. 2019 - 17:47

Precies de kern geraakt. En wat te denken van deze periode van geldcreatie waarin studenten hypotheekhouders schuldenaars etc klem worden gezet met waardeloos europapier met een tegenwaarde van niet meer dan de kostprijs van dit papier. Slechts de rente

tomaatnet
tomaatnet5 okt. 2019 - 17:49

Dus... Slechts de te betalen rente is reëel omdat dit voortkomt uit arbeid en andere inkomens.

Break on through
Break on through5 okt. 2019 - 4:42

Goed verhaal. Kun je op wachten dat nadat Rutte van het toneel verdwenen is de VVD inzakt qua zetels. Al is het maar omdat het een natuurlijk proces is dat na een lange periode van succes de boel in kakt.... Maakt dan weinig uit of ze nu een succesnummer als opvolger hebben of niet. Stuivertje wisselen op rechts met het CDA. De populisten PVV en FvD vangen naast een electoraal succes. Hun vijver is immers beperkt tot randfiguren die van de ene foute goeroe naar de andere swingen...

Lilian Emma
Lilian Emma4 okt. 2019 - 22:45

Rechts, Links, het stelt allemaal niets meer voor. Maar 1 ding weet ik zeker, deze lachebek, deze notoire leugenaar, deze super oplichter die ervoor heeft gezorgd dat mensen met een heel klein inkomen, toch inkomstenbelasting moeten betalen, terwijl de rijken steeds rijker worden, het geld van de overheid tegen de plinten klotst, zo'n inferieur stuk vreten dient per direct te worden gewipt, bij de volgende verkiezingen

5 Reacties
WiebeI
WiebeI5 okt. 2019 - 9:16

Nou, nou, nou.... Ik gun u wat meer levensvreugde. Wanneer je negativiteit geeft, ontvang je negativiteit. Probeer positiviteit naar uw omgeving uit te stralen en u zult niet alleen vriendelijkheid ontmoeten maar ook zelf een aardige persoon worden. In die zin kunt u nog een voorbeeld nemen aan onze premier, wat u ook van zijn daden vindt. Hard op de zaak is goed, maar blijf altijd zacht op de relatie.

Paul250371
Paul2503715 okt. 2019 - 11:40

Heel fijn verwoord. Wiebel maakt zich uiteraard meer druk om je woordkeuze, vindt de premier een aardige jongen. Het interesseert hem geen moer hoeveel gezinnen aan de bedelstaf zijn geraakt door de vieze bezuinigingspolitiek wat vooral de aller armsten en gehandicapten heeft getroffen. Uiteraard wordt kritiek op de visieloze slager weer als "negativiteit" gefleemd die uiteraard weer terugkomt, lekker puh, hoor ik je deken, eigen schuld.. M.a.w. stop met kritiek. En vervolgens ga je weer uit je tut, tut, torentje net doen of je een ander levensvreugde gunt. Maar inhoudelijk reageren.., uiteraard niet. Pak ze op de vorm want inhoudelijk heb je nooit valide argumenten.

Wilma3
Wilma35 okt. 2019 - 11:42

Beste Wiebel wat een belerend antwoord wat u beter aan een kind van u kunt geven. U heeft zelf zeker een goed betaalde baan en net als Mark Rutte geen geldzorgen. Ik erger me ook dood aan de VVD en aan artikelen over de zichzelf verrijkende top. Met een bruto inkomen van 180.000 kun je ook altijd vrolijk zijn.

WiebeI
WiebeI5 okt. 2019 - 14:42

@ Paul 250371 Beste Paul, zou het zomaar kunnen zijn dat de woorden “superoplichter, notoire leugenaar, inferieur stuk vreten” afleiden van de boodschap? Dat de aandacht wordt getrokken naar de vorm? En de vorm daardoor afleidt van de boodschap? Zou kunnen, toch?

MountEverest
MountEverest6 okt. 2019 - 16:23

@Emma Jouw reactie is nogal extreem. Rutte heeft inderdaad de verzorgingsstaat omgevormd van een luxe hangmat in een sober vangnet. Dat is een goede zaak: het is namelijk niet normaal als iemand die gezond is, zijn hele leven in de bijstand zit. In principe geldt dat wie niet werkt, ook niet zal eten. Als je dan toch een uitkering krijgt, mag je de maatschappij daar wel iedere dag voor bedanken. Tenslotte: wie betaalt, bepaalt. De mensen die werken en belasting betalen, bepalen via hun vertegenwoordigers hoe hoog de belastingen moeten zijn en hoe het geld wordt uitgegeven.

Gi Raf
Gi Raf4 okt. 2019 - 22:33

''Zijn optreden bij de Algemene Beschouwingen was een opgestoken middelvinger naar de rechtse achterban van de VVD” Complete lariekoek natuurlijk. Als er 1 partij is die haar doelgroep (de rijken en hun ondernemingen, villa's met zonnepanelen, tesla's op kolenstroom etc.) doorlopend uitstekend bediend dan is het wel de VVD van Rutte. En de rijke kiezers van de VVD weten ook wel dat je niet altijd maximaal kan graaien over de rug van de arbeider. Dat het verstandig is om de tweede helft van een kabinetsperiode wat gas terug te nemen. Om bij het volgend kabinet met de VVD aan het roer weer maximaal de diepe zakken te kunnen vullen. De ''progressieve'' elite (of ze nu al in Rutte3 zitten of in de oppositie) staat al weer te trappelen om pluche zetels te bemachtigen in VVD4. Of Rutte daar in zit is van minder belang, als het maar weer zakken vullen gaat worden. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinieblog-waar-is-jesse-klaver-als-oppositieleider-mee-bezig~bf8585db/?utm_source=link&utm_medium=app&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

1 Reactie
tomaatnet
tomaatnet6 okt. 2019 - 9:38

Ik ben lid en ook actief binnen die partij welke steeds verweten wordt steeds zg overal tegen te zijn en niet wil meewerken met dit neoliberale VVD kabinet. Wie kan er toch tegen alle bezuinigingsrondes vd laatste jaren zijn.... Gewoon meedoeb

Gerard von Berlichingen
Gerard von Berlichingen4 okt. 2019 - 21:34

Ach een kleine afstraffing... ze worden gewoon weer de grootste zoals vanouds. Wie er wel afstraffingen te vrezen hebben zijn GL en FvD.

3 Reacties
And it's gone
And it's gone4 okt. 2019 - 22:10

Ach. Gaan we juichen of huilen om tussentijdse peilingen? Zijn net zo veranderlijk als het weer. Het enige dat voorspelbaar is, zijn de reacties. Zoals verwacht op dit forum veel anti-VVDers (en anti-PVV en anti-FVD) dus ook reacties in dezelfde lijn. Valt me in brede zin op. [*: en nee dit zijn niet de partijen op wie ik stem.]

Paul250371
Paul2503715 okt. 2019 - 12:00

Wie er wel afstraffingen te vrezen hebben zijn GL en FvD. Ik hoop het.

Kuifje3
Kuifje37 okt. 2019 - 14:50

GL gaat zeker zwaar verliezen. Heel simpel omdat de PvdA weer aan het opkrabbelen is en die twee partijen (samen met de SP en D66) uit dezelfde vijver vissen. Het totaal van het linkse blok zal waarschijnlijk toch weer hooguit rond de 50 zetels uit gaan komen. FvD zou best weleens de grootste winnaar kunnen worden bij de volgende verkiezingen. Ook heel simpel, ze zitten namelijk met slechts twee zetels in de kamer en ze zullen waarschijnlijk een zetel of 10 tot 15 gaan winnen als er niets bijzonders meer gebeurt. De partij die het meeste zal gaan verliezen is de PVV omdat ze nou eenmaal communicerende vaten zijn met FvD. De vraag is of FvD samen met de PVV gaat winnen of verliezen. Ik verwacht zelf dat het totaal van die twee een klein beetje omhoog gaat. Dat heeft dan ook te maken met de neergang bij de VVD waarbij niet alle weglopers naar het CDA zullen overstappen.

Uitgekleed
Uitgekleed4 okt. 2019 - 21:17

Het zou heel erg zijn als Rutte cs weggestuurd worden, omdat dat veel te makkelijk is om van de de totale ontwrichting die ze hebben veroorzaakt af te komen. Ze liepen met de borst vooruit te zegenvieren met verkiezings overwinningen en de fabel dat zij ons land hebben gered na de crisis. Als angsthazen bezuinigingen op bezuinigingen met het over de schutting gooien van regeringsverantwoordelijkheden. Nu moet aangetoond worden dat ze redders van het land zijn. We kijken het aan.

1 Reactie
tomaatnet
tomaatnet6 okt. 2019 - 11:01

Maar niet de redders van de aarde.... Er komt een moment dat ook zij die er steeds maar naar streven, op een niets en niemand ontziende manier, te kunnen zwemmen in het geld, straks ook zullen verdrinken. Maar dan anders..

korheiden2
korheiden24 okt. 2019 - 20:32

Ik denk dat het wel mee (of zo wilt tegen) zal vallen. In alle peilingen staat de VVD minstens op 30 zetels, ver voor een middengroep die geen van allen de 20 halen. Het is waar : voor vele rechtse VVD-stemmers is de partij te groen geworden. Maar een echt alternatief vormen PVV, FVD toch ook niet. Misschien dat een CDA onder Hoekstra een paar rechtse kiezers zal trekken, maar veel zal het niet zijn. De echt rijken (die er naar ik lees weer fors bij gaan krijgen) zijn toch het beste uit bij de VVD. En daarvan zijn er toch aardig wat, zo blijkt uit allerlei onderzoeken. Er zal dus een VVD zijn die de grootste partij is en blijft en een middengroep (naar grootte, niet in politieke zin) met PvdA, CDA, GL, D66, SP, PVV en wellicht FVD.

1 Reactie
DenFlexwerker
DenFlexwerker5 okt. 2019 - 6:55

@korheiden: de premierbonus is ongeveer 10 zetels. Precies het verschil dus.

Frits Jansen
Frits Jansen4 okt. 2019 - 17:00

Van der List is een vriend van Cliteur. Hij kan niet aanzien dat de VVD van een vrolijke club liberalen onder Wiegel een grimmig stel populisten werd onder Bolkestein, en nu weer liberaal wordt onder Rutte en Dijkhof.

1 Reactie
Edjeraketje
Edjeraketje5 okt. 2019 - 8:26

Liberaal? Ga eens lezen wat leberalisme werkelijk is...het knipoogt naar werkelijke rechtvaardigheid en vrijheid...bijna socialisme..eerlijke verdeling van rijkdommen enzo....het neo...ja neo liberalisme is socialisme voor de rijkere mensen...2019 kent geen liberaal VVD maar neo liberaal...

Imperialist
Imperialist4 okt. 2019 - 16:44

Het zou verdorie een keer tijd worden voor een afstraffing. Probleem is alleen: op wie moet je dan stemmen? Het is allemaal een grijze, opportunistische brij.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje37 okt. 2019 - 14:57

Rechts Nederland snakt al pakweg een jaar of 20 naar een redelijk alternatief (wat ooit D66 was, maar dat allang niet meer is). Je zag het bij de opkomst van de LPF en ook bij de opkomst van FvD dat er een enorm electoraal potentieel zit aan die kant. Dat de rechtse nieuwkomers het steeds niet redden heeft met veel verschillende oorzaken te maken, maar niet met de kracht en uitstraling van de VVD.

WiebeI
WiebeI4 okt. 2019 - 16:41

In de peilingen nog weinig van te merken. Maar verstandig om hier intern op te beraden.

Martinel
Martinel4 okt. 2019 - 16:23

En kijk naar bovenstaande foto, zo van wij gaan die onderste steen bovenhalen. Nee dat gaat en kan hij niet. Loze woorden, zonder betekenis.

Katootje2
Katootje24 okt. 2019 - 16:12

Jesse heeft besloten tot een kamikaze-actie: hij is Rutte dood gaan knuffelen.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503715 okt. 2019 - 12:00

Judas Klaver

Contramine
Contramine4 okt. 2019 - 15:53

Inderdaad een ernstige situatie voor de VVD. Als (gehoopte) critici niet verder komen dan het idee om Noord-Koreaanse vlaggetjes te bestellen, dan is het droevig met de partij gesteld. Stiekem hoop ik toch dat ze er om een betere reden vanaf zagen dan dat er een rel zou kunnen ontstaan.

Jabuka
Jabuka4 okt. 2019 - 14:51

Verdorie wel 30 jaar te laat. Waar waren de socialisten, de linkse mensen toen het neo-liberalisme terrein won? Toen deden ze mee. Ook Asscher en Klijnsma, niet omdat zij geen vuist konden maken in de oppositie, maar omdat ook in linkse contreien het pluche trekt en wordt gecirculeerd.

3 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen4 okt. 2019 - 17:01

Het woord "liberaal" heeft vele betekenissen. Hier staat het voor rechts, in de VS is een liberaal extreem links.

And it's gone
And it's gone4 okt. 2019 - 22:19

En geen of zeer beperkte visie hebben/uitdragen. Andere partijen lachen zich tot rot met Asscher. Moet je die mimiek van andere 2de kamerleden eens zien als Asscher de microfoon pakt. In het kabinet was het geen hoogvlieger maar als oppositie..... Hoop lucht en voor de bühne. Tijd voor een frisse wind. En een keer een vrouw bij de PVDA op nummer 1?

Satya
Satya5 okt. 2019 - 7:34

Frits Extreem links? Voor hier is een Amerikaans liberaal rechts en een Amerikaans socialist rechts van het midden.

harmmeijer
harmmeijer4 okt. 2019 - 14:37

Wopke Hoekstra van het CDA is al rechts aan het voorsorteren. Zijn rechts-conservatieve Schoolezing begin september puilde uit van populistische kletskoek.

3 Reacties
And it's gone
And it's gone4 okt. 2019 - 22:24

Pffff. Wegens groot succes gaan we politici weer demoniseren. Hopa. Een labeltje rechts plakken op Wopke. En waarom? Uit angst? Kijk eens wat voor lastige zaken hij oppakt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 okt. 2019 - 11:35

Hij is gewoon rechts omdat hij steeds rechtsere oplossingen bedenkt, althans sociaal economisch.

Paul250371
Paul2503715 okt. 2019 - 11:55

Inderdaad, met dat onnodig infantiel voorbeeld dat een moslim de huisarts geen hand geeft of zoiets om dan er na te zeggen dat ze niet allemaal zo zijn. De treurige zak. Totaal onnodig polariseren. Wobke wilde even laten zien dat de xenofoob met een gerust hard nog steeds bij het CDA terecht kan. Dacht ik dat Buma Haatsma eindelijk weg was neemt Wibke, Wubke, excuus, Wobke het stokje met een vroom hart over.

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind4 okt. 2019 - 14:31

12 jaar visie-loos VVD regeren, heeft het land gesloopt Dat heeft een groot berotingsoverschot opgeleverd Geld dat de VVD van de minima en de middengroepen heeft gestolen Laten we dat nu maar weer gaan uitgeven, investeren in nieuwe zaken, en niet in asfalt. Een loonmaatregel bijvoorbeeld Verplichte CCS voor alle grote CO2 uitstoters Digitale vaardigheden voor iedereen Een woningbouw programma, om met houten standaard huizen van 6 x 6 x 6, alle wachtlijsten tot NUL terug te brengen, in 4 jaar. Een aanpak van de Rutte ramp

2 Reacties
DenFlexwerker
DenFlexwerker4 okt. 2019 - 16:40

@Henk Daalder Pak de Wind: dus een pro-cyclisch beleid? De begrotingsoverschot heb je nodig. Om een rare reden denken mensen weer eens dat de economische voorspoed eeuwig zal duren en we geld over gaan hebben. Ten eerste staat de staat Nederland rood en dat betaald zichzelf niet terug. Ten tweede komt er bijna vanzelf weer een recessie aan. Het zou eens erg fijn zijn als we de economie dan niet verder kapot hoeven te bezuinigen, waar de lege en middeninkomens pas echt hard de dupe van zijn. We kunnen nu weer alles opmaken en vreemd staan te kijken als we niets hebben bij een recessie. Dat doen we traditioneel en is pas echt visieloos.

Katootje2
Katootje24 okt. 2019 - 22:48

Nix recessie: in de toekomst krijg je gewoon 110 euro als je er 100 opneemt, -als negatieve rente, elke maand.

Martinel
Martinel4 okt. 2019 - 14:28

Bij mij gaat de vlag uit als Rutte weg is, net als op 23 april 2011 toen die enge gedoogconstructie viel. (mij niet vastpinnen op die datum, maar toen dus, of was het 2012). Rutte heeft zoveel kapot gemaakt. Zoveel mensen tegen elkaar opgezet. Zoveel groepen gecreëerd, zoveel pleur-ups uit zijn lachende (sorry) smoel de ether ingegooid, zoveel steeds weer zijn rol als premier voor 'allen 'aan zijn laars gelapt. Zo een bende gemaakt van deze samenleving. Deze man verdient met pek en veren te worden geloodst.

3 Reacties
Martinel
Martinel4 okt. 2019 - 14:35

Rutte voelt zich een staatsman, maar is gewoon zieligerd, die inderdaad de was nog laat doen door zijn moeder zoals iemand hieronder verwoordde. Of dat waar is maakt niet uit, maar die hypothetische indruk maakt hij. Een man die niet terugdeinst voor welke 'oorlog' tegen de burger ooit. (belastingdienst, zorg, ov, politie, energie, onderwijs, woningnood, alles is naar de klote geholpen in 10 jaar Rutte).

Frits Jansen
Frits Jansen4 okt. 2019 - 17:03

Grondwettelijk is Rutte helemaal geen premier doch slechts coördinator. Dus je moet de vakministers aanspreken pijn in beleid.

Paul250371
Paul2503715 okt. 2019 - 11:58

Hear hear.

Gefaald
Gefaald4 okt. 2019 - 12:25

Rutte is een perfecte premier, echt waar. Als woordvoerder van een compromiskabinet kun je je geen betere denken. Maar inhoudelijk begint de VVD wel te veel naar links te schuiven. Zo langzamerhand is er geen helder verschil meer te ontwaren tussen het kabinetsbeleid en de VVD-opvattingen. Ik ben zo rechts dat ik daarom haast geen VVD meer kan stemmen. Waar ik dan heen moet is me nog niet duidelijk. FvD valt af vanwege Russische invloed op hun standpunten, en PVV valt af vanwege discriminerende standpunten en Russische invloed. Het CDA deugt op zich wel maar is niet rechts genoeg. Welke partij heeft al die gebreken niet en is wel rechts genoeg ? Ik vrees dat ik alleen nog SGP kan stemmen in dit land. Dit is verre van ideaal omdat ik geen fundamentalistisch christen ben en de daaraan verbonden standpunten niet deel. Het is een kwestie van wegstrepen en dan maar genoegen nemen met wat er overblijft.

8 Reacties
Wilma3
Wilma34 okt. 2019 - 15:55

Leg eens uit aub welke standpunten heb jij dan die rechtser zijn dan de VVD?

Katootje2
Katootje24 okt. 2019 - 16:16

Nou begrijp ik eindelijk waarom hij Joop leest en niet de Elsevier.

Frits Jansen
Frits Jansen4 okt. 2019 - 17:06

Wat is "rechts" volgens u? Belastingverlaging voor de rijken en -verhoging voor de armen? Of gaat u een "bruin" stapje verder en wilt u een lelieblank Nederland, "van vreemde smetten vrij"?

Karingin
Karingin4 okt. 2019 - 17:34

O dear. Als je de VVD te links vindt, dan zit er geen sociaal botje meer in je lijf. Ik zou ook niet weten waar je heen moet. De maan?

Gefaald
Gefaald5 okt. 2019 - 8:12

@Frits Jansen Als gekend Joop-"racist" ben ik inderdaad tegen massa-immigratie. Ik wil Nederland niet zozeer lelieblank maken, maar wil ons land wel politiek en cultureel westers houden. Als ik dan bijvoorbeeld zie welk politiek stelsel DENK voorstaat, dan wil ik gewoon geen grote groepen niet-westerse kiezers meer toelaten, en in ieder geval veel meer selecteren dan nu gebeurt in de ongereguleerde immigratie. Het toelaten van massa's mensen die geen baan vinden en helemaal niks hebben met de Nederlandse samenleving is een recept voor segregatie en de vele vormen van sociale spanningen die daarmee verbonden zijn. Immigratie kan zeker veel voordelen bieden, maar dan wel alleen met geselecteerde immigranten. Verder ben ik tegen klimaatbeleid dat boven het Europese beleid uitgaat. Het voorop lopen in een heel klein land heeft klimatologisch geen enkel nut, en kost ons als land alleen maar marktaandeel. Verder ben ik sociaal-economisch klassiek rechts : lage belastingen, goed vestigingsklimaat, meer financiële ruimte voor de werkenden en minder nadruk op het pamperen van bepaalde groepen "zwakkeren". Het kapitalisme werkt veel beter dan het socialisme. Rijk worden is een wens die voortkomt uit de menselijke natuur, en het bestrijden van zulke wensen leidt alleen maar tot onderdrukking en een slecht werkende economie. Moreel gezien is het noodzakelijk om mensen een perspectief op grote rijkdom te bieden in de legale economie. De overheid moet de samenleving zijn gang laten gaan en de randvoorwaarden geschukt maken voor menselijke en economische ontplooïng. Dat is dus vooral niet ingrijpen in wat de mensen doen en willen. Het bevorderen van genderneutraliteit en het instellen van quota voor allerlei afspieglingsdoelstellingen is schadelijk voor de spontane ontwikkeling van de samenleving. De overheid mag de samenleving geen ontwikkelingsdoelstellingen opleggen. Uiteraard moet de overheid ook hier wel de randvoorwaarden daarvoor scheppen, zodat discriminatiebestrijding wel degelijk een belangrijke opdracht voor de overheid is. NB : dat houdt het zekerstellen van gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor alle minder- en meerderheden, niet het voorkomen van gekwetste gevoelens !! (Dus zwarte piet mag zwarte Nederlanders kwetsen, zoals Sylvana Simons de witten mag uitschelden). De VVD neemt zo langzamerhand allerlei linkse interventiedoelstellingen over, waardoor de partij van mij weg zweeft.

Paul250371
Paul2503715 okt. 2019 - 12:05

Ik ben zo rechts dat ik daarom haast geen VVD meer kan stemmen. Maak het jezelf makkelijk. Richt de NSB 2.0 op of blaas de NSDAP weer nieuw leven in. Dan hoef jij je niet meer druk te maken op wie je moet stemmen.

OlavM
OlavM5 okt. 2019 - 22:54

@ Gefaald: Pfff, wat een verhaal! Die discriminatiebestrijding van jou is wel een vreemde eend in de bijt. Waarom zou de overheid in jouw nachtwakersstaatideaal op dit gebied moeten ingrijpen? Ieder voor zich, toch? (En in bepaalde gevallen God voor ons allen). Mensen moeten toch "een perspectief op grote rijkdom" hebben, en daarin passen discriminatie en uitbuiting van anderen toch juist prima, ja zijn zelfs onontbeerlijk ? Homo homini lupus, niet dan? [Rijk worden is een wens die voortkomt uit de menselijke natuur, en het bestrijden van zulke wensen leidt alleen maar tot onderdrukking en een slecht werkende economie.] Nee, dat is een wens in JOUW idee van de "menselijke natuur". In jouw waarneming passen solidariteit en sociaal met elkaar omgaan helemaal niet daarbij. Bedroevend eendimensionaal.

Gefaald
Gefaald6 okt. 2019 - 9:52

@OlavM Discriminatie is een bedreiging voor de individuele vrijheid, zo simpel is het. Als iemand de kwaliteiten heeft om een bepaalde baan uit te oefenen, en hij/zij wil dat ook graag, dan staat discriminatie aan die persoonlijke ontplooiïng in de weg. Daarom is discriminatie onrecht in de ogen van liberalen. Jij denkt met vele andere linksen dat discriminatie rechts moet zijn omdat het fout is. Maar dat is veel te zwart-wit gedacht ! Bij rechtse liberalen gaat het om het individu en diens ontplooiïng, ongeacht groepskenmerken !!! Linkse en rechts verschillen dus absoluut niet van elkaar in echte discriminatiekwesties. Het probleem ontstaat wanneer links ook hele andere zaken als "discriminatie" gaat bestemplelen, zoals gekwetste gevoelens en zwartepietgemekker. Maar dat IS helemaal geen discriminatie !! Echte discriminatie is voor links en rechts helemaal fout. (Dit is de hoofdlijn, maar aan beide kanten zijn er ook aberraties : communisten hebben pogroms tegen de joden georganiseerd, en kapitalisten hebben zwarten gesegregeerd. Ook in de huidige tijd bestaan zulke abjectiteiten : Jeremy Corbyn is een antisemiet en Geert Wilders komt uit de VVD).

bwanahendrik2525
bwanahendrik25254 okt. 2019 - 10:37

De Nederlandse kiezer zweeft en doolt en dat geldt ook voor de partijen. Een partijprogramma heeft weinig waarde meer, men stemt naar de waan van de dag. De VVD krimpt? Eigen schuld maar je moet er toch niet aan denken dat de PvdA weer herrijst. Of zal de SP weer terugkomen met Lilian M. aan het roer? Ik geef haar een goede kans.

2 Reacties
Wilma3
Wilma34 okt. 2019 - 15:56

Oh ja waarom moet je er niet aan denken dat de PVDA weer herrijst? leg uit aub

Karingin
Karingin4 okt. 2019 - 17:31

De PvdA heeft haar ideologische veren afgeschud, maar pretendeert nog steeds een linkse partij te zijn. Die krokodillentranen van nu zijn gewoon niet geloofwaardig. Toch heb ik ze net iets liever dan de VVD

Krek
Krek4 okt. 2019 - 9:31

Lijkt me nogal overtrokken. Natuurlijk zal de partij het verlies van haar huidig boegbeeld voelen mocht Rutte te zijner tijd vertrekken, en ook de steun van een getalenteerd, en ervaren, debater zal gemist worden. Dat lijkt me een open deur die voor elke partij/lijsttrekker op gaat. Verder heb ik er weinig moeite dat Rutte de ene dag standpunten verdedigt die hij de dag ervoor laakte. Het toont eerder dat Rutte wél ontvankelijk is voor kritiek en in staat is om de redelijkheid van de argumenten van anderen in te zien. Ik heb honderd maal liever een MP die luistert en zijn stellingen waar nodig aanpast, dan iemand die denkt altijd gelijk te hebben. Dat heeft namelijk niemand.

chwiedijk
chwiedijk4 okt. 2019 - 9:28

Rutte putte, Rutte putte, Rutte put..., put, p.

prgrssf
prgrssf4 okt. 2019 - 9:23

De VVD is een antiliberale partij. Zijn alleen maar bezig om overlast te maximaliseren en de samenleving allerlei problemen aan te doen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de maximumsnelheidsverhoging, dat was een fascistische maatregel, geen liberale.

3 Reacties
Audio
Audio4 okt. 2019 - 13:56

@prgrssf Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de maximumsnelheidsverhoging, dat was een fascistische maatregel, geen liberale. Het te pas en te onpas gebruiken van het woord fascisme heeft deze term al sterk gedevalueerd. Maar jouw opmerking slaat echt alles.

Paddy3
Paddy34 okt. 2019 - 14:15

Misschien moet je nog even opzoeken wat fascistische partijen zijn en wat voor politiek zij voorstaan. Als je je hebt ingelezen besef je hopelijk hoe dom je bericht was.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof4 okt. 2019 - 14:22

Heeft u enig idee wat fascisme is of roept u zo maar weer eens wat?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 okt. 2019 - 8:44

Waarbij ik nog een tip wil geven aan de politieke partijen . De Nederlander stemt tegenwoordig graag op ventjes . Balkende en Rutte - beiden onvolwassen ventjes die nog de was door mama laten doen. Wellicht wil men in dit land kleine mannetjes omdat het lijkt dat die weinig kwaad kunnen doen. Terwijl de geschiedenis bol staat van de kwaadaardige mannetjes. Dus heeft u in uw partij nog een ventje zitten, schijf m naar voren en u zult winnen. Dat het over partijprogramma's enzo gaat is onzin , het is show en spindoctors , weinigen stemmen met hun hoofd .

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 okt. 2019 - 8:46

Baudet ook al een ventje

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser4 okt. 2019 - 13:50

U vergeet Wilders helemaal!

Mr Ed
Mr Ed6 okt. 2019 - 19:33

U bent meer van de sterke mannen neem ik aan?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 okt. 2019 - 8:40

ach na Rutte komt de volgende neoliberale onbenul - maar het zou fijn zijn die akelige tronie van m niet meer te hoeven zien.

1 Reactie
Martinel
Martinel4 okt. 2019 - 16:21

Inderdaad. Ik kan die man niet meer luchten. Zoals hij de samenleving in al haar contreien kapot heeft gemaakt, zo zal er hopelijk geen ander meer opstaan. Overigens met hulp van de PvdA en nu dus dat Groenrechtsje olv ene Papa.

vdbemt
vdbemt4 okt. 2019 - 8:17

"“Je kunt je afvragen of de koers van Rutte, die nu wel erg ver naar het midden opschuift en eigenlijk helemaal geen liberaal kompas lijkt te hebben, wel zo verstandig is".............. “Rutte is een goede teamleider, een goede spreker en een goede debater, maar niet iemand waar je echt staat op kunt maken. Hij verdedigt standpunten die hij de vorige dag nog bestreed.” Uit een lezing (performance) van Rutte: 'Visie is als de olifant die het uitzicht belemmert',...... 'Als visie een blauwdruk voor de toekomst betekent, dan verzet alles wat liberaal is in mij zich daartegen.' Dat het hem gelukt is, visieloos te regeren, wil niet zeggen dat het goed is. Zeggen de deplorabele toestand van de zorg, ouderenzorg, jeugdzorg, onderwijs, politie, defensie, justitie, woningmarkt, klimaat niet genoeg? Nu is de partij zonder visie bang hoe het met hun afloopt als deze visieloze charismatische leider er niet meer is. Dat is nou OOK het gevolg van geen visie hebben. Vooruitkijken. Idealen (langetermijn) vormen en daarnaartoe werken. Misschien moet de partij dat eens gaan doen? Niet voor mij. Ik ben ze liever kwijt dan rijk.

4 Reacties
Audio
Audio4 okt. 2019 - 11:31

@vdbemt De VVD zal wat terug lopen en zich net als het CDA moeten herbronnen. Maar zal wel een keer weer in de regering komen. Samen met CDA, D66, CU en PvdA vormen zij het midden. Voor linkse (SP) en rechtse (FvD, DENK en PVV) extremisten zijn er alleen de oppositiebankjes.

vdbemt
vdbemt4 okt. 2019 - 15:41

@Audio. Natuurlijk. Er zal, vrees ik, weinig veranderen. En dan zullen we, zeg over 10 jaar, inzien, dat er weer niets aan gedaan is om wereld, klimaat en samenleving hersteld te krijgen. Ik lees net dat grote bedrijven zich opnieuw niet schamen hun top een salarisverhoging van rond de 35% te geven. Het egoïsme blijft hoogtij vieren.

Karingin
Karingin4 okt. 2019 - 16:51

Die middenpartijen zijn geen middenpartijen meer, dankzij Bolkenstein, Fortuyn en 15 jaar Wilders. Zie o.a. Buma, Zijlstra, Dijkhoff en Blok

Gerard von Berlichingen
Gerard von Berlichingen4 okt. 2019 - 21:40

@ Audio Ik mis GL is uw lijstje.

Martin108
Martin1084 okt. 2019 - 8:13

"Mooi"

2 Reacties
Cave Canem
Cave Canem4 okt. 2019 - 9:40

Vooral omdat het merendeel van de afvalligen waarschijnlijk PVV of FvD gaat stemmen. Bedoelt u dat met “Mooi”?

Martin108
Martin1084 okt. 2019 - 15:38

@Cave Slechts een kwinkslag... https://youtu.be/Zk9gBcM2RQs

henk-alexander
henk-alexander4 okt. 2019 - 8:04

Liberalen, geen paniek! D66 en Groen Links hebben de neoliberale vlag al overgenomen.

de Boer2
de Boer24 okt. 2019 - 7:40

Het is niet noodzakelijk om over Rutte te schrijven dat ie uniek is. De beste premier sinds Wim Kok. Daar kan de VVD nog heel lang de vruchten van plukken.. Er zal altijd behoefte blijven bestaan aan liberalisme als concept van leven, er is nog veel tijd te gaan. Aan de andere kant is er alleen verdeeldheid, veel conservatisme op het reactionaire en extrema af.En daarnaast is er cliëntelisme, elke burger heeft wel zijn eigen partij die hem gaat plezieren. De VVD is in elk geval een volkspartij die verder kijkt dan alleen het particuliere belang. Die niet meteen als boeteprediker langs de deuren gaat, maar waar iemand gewoon zichzelf kan zijn binnen de grenaen van de Wet. Een partij die hecht aan de EU. En die eigen initiatief niet uit de weg gaat in een verzorgingsstaat voor hen die ondersteund moeten worden. Kortom, een ruim denkende brede volkspartij met liberale wortels tot in het grondwater zal altijd wel weer gaan bloeien. Verzorg het liberale gedachtegoed, vertrap het niet, want het is fragiel als het vaasje waarmee Rutte om zijn oren werd geslagen en als het zou verdorren en verkommeren ga je het zeer en vast missen.

10 Reacties
Erik Tervoort
Erik Tervoort4 okt. 2019 - 8:49

"de Boer" als in: "Hans de Boer" neem ik aan? Want dat is zo'n beetje de enige vrind die Rutte in Nederland nog heeft volgens mij...

Lucas2000
Lucas20004 okt. 2019 - 9:04

Haha, de beste premier sinds WIm Kok. Wat een onzin, een inhoudsloze tefalpan. Geen visie, geen idealen, ouwehoert met iedereen mee. Kan lullen als brugman, maar is zo hol als een vat. Ik heb zelfs heimwee naar Jan Peter B. Kun je nagaan.

LaBou
LaBou 4 okt. 2019 - 9:49

"De VVD is in elk geval een volkspartij die verder kijkt dan alleen het particuliere belang" Nou weet ik het zeker: de boer is helemaal geen boer, hij is een verwarde geest.

vdbemt
vdbemt4 okt. 2019 - 10:46

Langzittend is niet hetzelfde als 'de beste'. Kijk eens naar de deplorabele toestand van het publieke apparaat; onderwijs, alle delen van de zorg, belastingdienst, politie, defensie, justitie. Kijk naar de woningmarkt, milieu/klimaat. Hoe 'beste' is dat?

Tomatenboer
Tomatenboer4 okt. 2019 - 11:46

@de Boer; Je maakt een paar denkfouten; Allereerst is de VVD niet liberaal. Ten tweede is de VVD absoluut geen volkspartij. Ten derde gaat de VVD wel degelijk als 'boeteprediker' langs de figuurlijke deuren in het geval het mensen betreft die onfortuinlijk als ze zijn van een uitkering afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud. Ten vierde is de VVD niet voor een verzorgingsstaat voor hen die ondersteund moeten worden, zij zijn de motor achter de participatiesamenleving waarin we nu leven en waarin het afschuiven naar "Eigen verantwoordelijkheid" nog altijd verder doorzet. Ten vijfde is de VVD niet ruimdenkend maar denkt het alleen in kapitalistische termen als winst en verlies. Ook op het gebied van ons softdrugsbeleid is de VVD absoluut niet ruimdenkend. Maar verder is het een heel leuk verhaal, met een hoop holle frasen.

Audio
Audio4 okt. 2019 - 14:02

De VVD is de partij van ondernemers en andere harde werkers. Deze mensen verdienen het geld en zorgen ervoor dat degenen die het nodig hebben, een uitkering krijgen. Uitkeringstrekkers mogen dus de maatschappij wel elke dag bedanken dat ze iedere maand geld ontvangen waar ze niet voor gewerkt hebben. De verzorgingsstaat was ooit een luxe hangmat, het is goed dat deze omgevormd is tot een sober vangnet.

vdbemt
vdbemt4 okt. 2019 - 15:43

@Tomatenboer. Goed weergegeven.

Wilma3
Wilma34 okt. 2019 - 16:01

Tomatenboer ik ben het met je eens en had het niet beter kunnen omschrijven. De VVD een volkspartij..... dat is de grap van de week!

Karingin
Karingin4 okt. 2019 - 16:46

Ik lees De Boer nooit, o.a. wegens dat eindeloze idolaat voor Rutte. Maar het is wel geinig de reacties te lezen op het stuk rood vlees dat hij weer eens in de linkse arena gooit.

Paul250371
Paul2503715 okt. 2019 - 12:25

De Boer Je hoofd hard gestoten toen je met de tractor door het hek reed?

Bert de Vries
Bert de Vries4 okt. 2019 - 7:30

Ze zullen bij de VVD toch niet vragen om meer democratie? Dan is de hele partij het spoor bijster.

sherlizz
sherlizz4 okt. 2019 - 7:20

Vooral geen moreel kompas!

De Vries3
De Vries34 okt. 2019 - 7:16

Ik gun rechts een goede versplintering. In die zin prima dat Baudet met een lijst komt en laten we hopen dat Otten ook een partij op poten kan zetten. Kan de rechtse kiezer lekker naar VVD, PVV, FvD, Lijst Otten, CDA en de SGP. VVD krijgt een beetje wat de PvdA verweten wordt, dat ze met alle winden meewaaien. Alhoewel de PvdA aanzienlijk consistenter is in de uitgangspunten dan de VVD. Om eerlijk te zijn, de enige partij met echt sociaal economische principes is de SP, maar die kan allen regeren als ze samen met de PvdA en GL bijna 75 zetels halen, wat ik ook niet zie gebeuren.