Joop

VVD toont zwartste kant met anti-campagne kinderpardon

  •    •  
31-01-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De VVD scheert alle asielzoekers over één kam en laat overduidelijk zien geen enkel oog te hebben voor het perspectief van de asielzoeker en de migrant
In de uitzending van Nieuwsuur van 26 januari roept Cora van Nieuwenhuizen, woordvoerder Immigratie & Asiel voor de VVD, gemeenten op geen gehoor te geven aan de oproep van GroenLinks om het kinderpardon te steunen. De VVD noemt het kinderpardon misleidend en vindt dat het niks oplost. De anti-campagne van de VVD bevat geen enkele argumentatie en is slechts bewuste frustratie van de beeldvorming rondom asielzoekers.
In een artikel van 25 januari op de eigen website stelt Van Nieuwenhuizen: “De VVD vindt dat slecht gedrag niet beloond mag worden met een verblijfsvergunning.” In het stuk wordt gesuggereerd dat ouders misbruik maken van procedures en hun uitzetting tegenwerken. Omdat met een kinderpardon ook die ouders zouden moeten blijven, kunnen we er dus maar beter niet aan beginnen, aldus de VVD.
De redenering die Van Nieuwenhuizen aandraagt is dramatisch. Ten eerste zegt ze dat het kinderpardon een ‘open regeling’ betreft en dat zelfs GroenLinks niet weet wat het nou eigenlijk wil. Dat is feitelijk onwaar. De insteek van het kinderpardon is dat minderjarige kinderen die nu al langer dan acht jaar in Nederland verblijven, een verblijfsvergunning krijgen in de aanloop naar een heuse wet. Deze concept-wet van de PvdA en de ChristenUnie, die GroenLinks aanhaalt op de website van het Kinderpardon, geldt voor een afgebakende groep kinderen en is bedoeld om te voorkomen dat zij ernstige schade oplopen in hun ontwikkeling. De hoofdgedachte: kinderen mogen niet de dupe worden van een situatie waaraan zij zelf geen enkele schuld hebben.
Wie heeft er dan wel schuld? De ouders, suggereert de VVD; zij zouden hun procedures hebben gerekt en hun uitzetting hebben tegengewerkt. Zelfs als dat waar zou zijn, mag dat de kinderen niet aangerekend worden. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens al meerdere malen uiteengezet. Daar komt bij dat het niet waar is. De VVD scheert hier op zeer grove wijze alle asielzoekers over één kam. Sommige kinderen zijn nog in een procedure verwikkeld en hoeven dus niet aan een uitzetting mee te werken. Anderen doen wel degelijk pogingen om het land te verlaten maar slagen er niet in om de vereiste papieren te verkrijgen. En natuurlijk zijn er ook ouders die koste wat kost – en bijna altijd omwille van de kinderen – in Nederland willen blijven.
Maar zelfs voor die laatste groep ouders gaat de redenering van de VVD niet op. Ouders die het extreem bont maken met het tegenwerken van uitzetting, lopen de kans in vreemdelingenbewaring gezet te worden, alsnog in afwachting van uitzetting. En natuurlijk zijn er ook altijd ouders die met hun kinderen onderduiken en buiten het zicht van de overheid blijven. Zij verblijven illegaal in Nederland en werken bewust hun uitzetting tegen, maar deze groep valt dan ook niet binnen het kinderpardon en het wetsvoorstel. Van een beloning voor slecht gedrag, zoals de VVD suggereert, is dus geen sprake.
Verderop zegt Van Nieuwenhuizen: “Aan de snelheid en het voorkomen van de mogelijkheden tot stapeling valt wel nog wat te verbeteren.” Wellicht kan zij eerst naar deze balk in eigen oog kijken, voordat ze anderen verwijten maakt. Initiatieven als het project ‘Legale mensen’ van DWARS, GroenLinkse jongeren en de campagne van de vereniging ‘Wij blijven!’ maken duidelijk dat er voor asielzoekers nog een wereld te winnen valt in het Nederlandse beleid. Mensen verkeren soms jaren in onzekerheid voordat zij uitsluitsel krijgen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Dat Nederland al die jaren verantwoordelijk is voor deze mensen, is vervelend. Dat deze mensen zelf gedurende al die tijd niet hun eigen leven kunnen inrichten, is vele malen erger. Door mensen sneller uitsluitsel te geven en een verblijfsvergunning te verlenen na een specifiek aantal jaren verblijf in Nederland, is zowel voor de asielzoeker als voor de overheid al veel gewonnen.
De VVD scheert alle asielzoekers over één kam en laat overduidelijk zien geen enkel oog te hebben voor het perspectief van de asielzoeker en de migrant. Had ze dat wel, dan zou zij inzien dat het kinderpardon en het wetsvoorstel bijdragen aan het oplossen van schrijnende dossiers. Het halsstarrige belemmeren van enige kans tot positieve beeldvorming rondom migranten is ronduit schandalig. Het is een grote schok dat het zo ernstig gesteld is met de grootste regeringspartij van Nederland.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

TheRealHandyman
TheRealHandyman31 jan. 2012 - 10:29

Het zijn ook niet zozeer de ouders die misbruik maken, maar de hulpverleners. Zij zijn de oorzaak van deze ellende, zij frustreren de regels om daarna aanspraak te doen op de menselijkheid van anderen. En dit allemaal over de ruggen van kinderen. Zodra er dus een kansarme asielzoeker komt zal er met dit pardon al meteen geadviseerd gaan worden om kinderen te maken zodat er grote kans is dat je mag blijven. Kinderen worden daardoor een soort van ruilmiddel. Dat is pas onmenselijk.

KingBenzai
KingBenzai31 jan. 2012 - 10:29

Ik vind dit artikel ook onzin. Ik vind het hele circus omtrend asielzoekers onnodig gecompliceerd. Puur graaigedrag van betrokken partijen als bv. advocaten en juristen. Je meld je hier aan en dan wordt je OF binnengelaten OF niet. Zo niet, dan moet je vertrekken. ZSM. Klaar. Hoeveel sneller wil je mensen uitsluitsel geven?

daniel565
daniel56531 jan. 2012 - 10:29

Hebben jullie wel oog voor het perspectief van de Nederlandse staatsburger? Je kunt toch niet alles weggeven voor een goed gevoel?

labels
labels31 jan. 2012 - 10:29

"De linkse partijen zijn de oorzaak dat deze procedures zo lang duren aangezien ze tegen aanpassingen hiervan zijn" Het is feitelijk onjuist, omdat de huidige asielwetgeving tot stand is gekomen door VVD-, CDA, D66 en PvdA-beleid. Je zou de PvdA als linkse partij kunnen zien, maar zij zijn overduidelijk niet de enigen die verantwoording hebben gedragen de afgelopen decennia. Ook is het onjuist dat je stelt dat linkse partijen tegen aanpassing van deze wet zou zijn. De laatste wijzigingen in de asielwet (wat leidde tot een strenger beleid) vonden plaats onder staatssecretaris Job Cohen. En ook nu zijn het de partijen PvdA, CU en GL die een conceptwet hebben gemaakt. "Daarnaast moedigen ze asielzoekers aan om procedures te vertragen en nieuwe op te starten en als ze 5x ongelijk hebben gekregen moeten ze nog steeds een verblijfsvergunning krijgen." De wet is de wet en je kan het iemand niet kwalijk nemen als hij/zij gebruik maakt van de mogelijkheden die de wet biedt. Dat doet de overheid ook niet wanneer de rechter heeft geoordeeld dat een asielzoeker recht heeft op een verblijfsvergunning. Ook daar zijn voorbeelden genoeg van. Jouw reactie illustreert precies wat de schrijfster van dit stukje bedoelt. Onbedoelt toon je aan dat zij gelijk heeft.

hierisharry
hierisharry31 jan. 2012 - 10:29

Er is niet veel verschil tussen VVD en PVV scheelt maar een letter. Kinderen integreren beter en sneller dan ouders. In de jaren 70 ging familie van mij naar Duitsland de kinderen hadden binnen 6 maanden taal onder controle en het beter naar hun zin. Ouders wilde bijna liever terug kinderen liever niet. Als een kind 5 jaar of meer hier woont en ze moet dan terug naar de ellende van Angola of de achterlijkheid van Afghanistan. Dan kan je dat bijna niet maken en de kinderen zijn vaak veel beter in alles als de ouders zij worden gewone Hollandse kinderen voorbeelden genoeg in de media "ook hier woont een stel " laten we niet moeilijk doen laten de liberalen eens liberaal doen dan zouden ze instemmen

labels
labels31 jan. 2012 - 10:29

"ps de linkse partijen incl. D66 en de linkervleugel van de CDA houden de huidige situatie in stand" Toon dit nou eens aan. Dit is al de tweede keer dat je dit stelt, maar volgens mij zijn het juist die partijen die fel ageren tegen het huidige beleid.

juliusvold
juliusvold31 jan. 2012 - 10:29

De VVD heeft groot gelijk. Dit zou het zoveelste generaal pardon zijn (overigens spreekt de schrijfster zich ook tegen; zij veralgemeniseerd ook met een gerenaal pardon).

Gelijkhebber
Gelijkhebber31 jan. 2012 - 10:29

Waar trekt Jojannke de grens? Hoeveel kinderen zijn welkom. 10.000? Waarom dan niet 20.000 of 100.000. Bij 8 jaar asielprocedure? Waarom dan niet 6 of 5 jaar. De VVD is realistisch. Nederland kan niet de gehele wereld helpen. GL maakt zich schuldig aan gemakzuchtig 'goeddoen' zonder zich te bekommeren om de gevolgen.

lebansje
lebansje31 jan. 2012 - 10:29

Ja, wat een crimineel tuig he, asielzoekers? Schamen ze zich niet, een betere plek op aarde te willen vinden dan waar ze vandaan komen? De mate van beschaving van een land kun je zien aan de manier waarop met vreemdelingen wordt omgesprongen. En als het aan de pvvd ligt worden ze er allemaal uitgelazerd. Rechts doet aan landverraad.

[verwijderd]
[verwijderd]31 jan. 2012 - 10:29

hoop onzin in een artikel. De linkse partijen zijn de oorzaak dat deze procedures zo lang duren aangezien ze tegen aanpassingen hiervan zijn. Daarnaast moedigen ze asielzoekers aan om procedures te vertragen en nieuwe op te starten en als ze 5x ongelijk hebben gekregen moeten ze nog steeds een verblijfsvergunning krijgen. Het citaat "door mensen sneller uitsluitsel te geven " zegt alles. Hiermee bedoelt ze dat er altijd een snel positief uitsluitsel moet komen. Negatief is immers zielig

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink31 jan. 2012 - 10:29

Jammer Jim, zo'n zure nonsens reactie. Of mocht jij ook altijd de straf incasseren na de overtredingen van je ouders? Waar staat geschreven dat alle volwassen asielzoekers 5 aanvragen hebben gedaan, waarmee ze hun verblijf ellenlang rekten? Je kakelt blind heet geroeptoeter van de GBL en diens boevenbende na.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort31 jan. 2012 - 10:29

"De VVD scheert alle asielzoekers over één kam en laat overduidelijk zien geen enkel oog te hebben voor het perspectief van de asielzoeker en de migrant" We hebben hier ZOVEEL oog voor het perspectief van de migrant, dat we ze zonder enig pardon een paar decennia lang laten procederen voor hun verblijsfvergunning, en als ze echt overal geweigerd worden dan uit pure wanhoop maar een pardon naar voren schuiven. Een asielprocedure en migratie procedure moet mijns inziens max een jaar duren, en moet gekoppeld kunnen worden aan strafblad wat mij betreft. Asielzoekers mogen altijd komen (mensenrechten) Migranten mogen komen als ze wat te bieden hebben en geen strafblad hebben.

3 Reacties
eeweew
eeweew31 jan. 2012 - 10:29

Eens, maar laten we van de fouten die we in het verleden gemaakt hebben nou niet de kinderen de dupe zijn. Voorwaarde 1 voor het succesvol zijn van dat kinderpardon is dat soortgelijke situaties in te toekomst voor komen worden. En daar staan de indieners ook achter.

Lucifer2
Lucifer231 jan. 2012 - 10:29

In je laatste 2 alinea's beschrijf je de bestaande situatie, zit je soms zelf achter de knoppen ;-) Ik zal het je trouwens nog sterker vertellen : de standaard-asielprocedure duurt tegenwoordiger wettelijk maar liefst 8 dagen, bij een afwijzing moet je binnen 28 dagen weg en sta je binnen 2 weken voor de rechter.

JAWEH
JAWEH31 jan. 2012 - 10:29

eens een dief altijd een dief?

[verwijderd]
[verwijderd]31 jan. 2012 - 10:29

Vergeleken met andere verstedelijkte gebieden is Nederland nogal dun bevolkt. Als we onze steden anders bouwen kunnen hier wel driemaal zoveel mensen leven. Gezien de erbarmelijke omstandigheden elders is het effect van strengere toelatingseisen alleen dat meer mensen zonder toelating te vragen binnen proberen te komen, niet dat minder mensen proberen binnen te komen. Veel beter daarom de grenzen gewoon open te zetten en iedereen die het proberen wil de kans te geven hier te overleven.

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ231 jan. 2012 - 10:29

[Veel beter daarom de grenzen gewoon open te zetten en iedereen die het proberen wil de kans te geven hier te overleven. ] Met recht op uitkeringen moet dat iedereen wel lukken.

JoopSchouten
JoopSchouten31 jan. 2012 - 10:29

Kennen jullie kinderen van VVD-ers? Geen pardon geven.

1 Reactie
JanJansen17
JanJansen1731 jan. 2012 - 10:29

Ik begon me, dit artikel lezende, af te vragen of mevr. Cora van Nieuwenhuizen zelf kinderen heeft? Niet te geloven hoe zwart/wit sommigen mensen kunnen denken. De PVVD zou het goed doen in Syrië, daar kijken ze ook niet op een leven meer of minder, of dit nu een kinderleven betreft of niet!! Echt hoor, ik blijf me verbazen over de volstrekt immorele wijze waarop de VVD, naast de PVV, zieltjes probeert te winnen. Ik zal dit nooit en te nimmer kunnen begrijpen!! Hoe kan je in hemelsnaam jezelf 's morgens nog in de spiegel aankijken als je zo doelbewust zaken verkeerd weergeeft? Weld deel van het Volk wil je proberen te behagen? Welk belang dien je hiermee?