Joop

VVD stelt integriteitsonderzoek in naar senator Anne-Wil Duthler

  •  
16-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
DEN HAAG-EERSTE KAMER- SENAAT

© 2011-10-11 00:00:00 DEN HAAG - Anne-Wil Duthler, lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. ANP XTRA KOEN SUYK

Tien jaar nadat er voor het eerst Kamervragen werden gesteld over de dubbele petten die VVD-senator Anne-Wil Duthler draagt in de Eerste Kamer, heeft de VVD dan eindelijk een integriteitsonderzoek ingesteld naar aanleiding van  berichtgeving van Quote  over mogelijke belangenverstrengeling. Duthler is actief betrokken bij verschillende ict-bedrijven van haar man en zou in de Eerste Kamer hebben gepleit voor zaken waar deze bedrijven financieel baat bij hebben. Gisteren werd bekend dat een schuldeiser voor ruim negen ton beslag gelegd heeft op een van de bedrijven.
VVD-senator Annemarie Jorritsma verklaart aan Nieuwsuur dat ze de partijcommissie ‘integriteit’ gaat vragen om onderzoek te voeren:
"Er is inmiddels een spanningsvol beeld ontstaan over de scheiding tussen het senatorschap voor de VVD en de bedrijfsvoering van haar bedrijven. Dat willen we graag helder krijgen."
Duthler – die ook commissaris was bij het uitvaartbedrijf van Henry Keizer – ontkent de aantijgingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

mjansen2
mjansen218 mrt. 2019 - 8:26

Er liggen nota bene allang onderzoeksrapporten van een europese commissie waarin wordt geconcludeerd dat in Nederland corruptie,nepotisme e.d.gewoon ingebed en gelegaliseerd is. Tja en geen politieke partij die je erover hoort om dit nu eens aan te pakken . Er rijst bij mij dan wel de vraag of er daar in Den Haag nog wel iemand rondloopt die integriteit en belangenverstrengeling echt belangrijk vindt. Zo'n geval als hierboven lijkt even voor de buhne maar fundamenteel verandert er niets. En zo lang dit t geval is zullen liberale opportunisten proberen optimaal gebruik te maken van ruimte tussen de regels zonder veel gewetensbezwaren.

Bernie2
Bernie217 mrt. 2019 - 8:23

VVD en integer? Een mooie droom voor een verre toekomst, maar juist de VVD blinkt uit met haar groeiende stapel stinkende affaires. Fraude, oplichting, eigenbelangen (bv. Schippers), weglakken, wegkijkende Rutte en erger. En nu wil de integere Annemarie Jorritsma (bouwfraude -en die in 2006 een compleet contingent veldhoeren met onze soldaten wilde meesturen naar het Uruzgan-debacle -Trouw: goo.gl/k5E9w5) namens de integriteitscommissie haar eigen VVD-vlees wel keuren? Ik zie liever een onafhankelijke officier van justitie de klus klaren. Het is tegelijkertijd lachwekkend en om te huilen dat op onderzoek naar de vunzige praktijken van Duthler 10 jaar gewacht moest worden. Een net zo'n integere bijstandstrekker zou een dag later al op straat staan...

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mrt. 2019 - 3:30

Wij hebben een 'lux' systeem volgens die werkgever? En daar komt het natuurlijk door ( denk ik dan), dat moet natuurlijk op de schop, niet door zijn misbruik daarvan natuurlijk. Want dat is het ook, jarenlang durven praten over die luie Nederlanders die niet willen werken voor dat loon en daaraan meewerken! Die durft zeg! En daar betalen mensen hier jarenlang de premie voor. Hoe komt het dan, afgezien van de medewerking van de UVW, dat ik dat wel wist?

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mrt. 2019 - 3:17

Haha, ik ging het er even niet over hebben....wel dus....

Bert de Vries
Bert de Vries16 mrt. 2019 - 22:53

Het is alleszeggend wanneer de leider van een partij regelmatig flagrante leugens debiteert en er gewoon mee weg komt. In zo'n partij is het onmogelijk dat er van integriteit een punt wordt gemaakt. Sterker, je mag na zoveel jaren van liegen door de premier en een aantal ministers, aannemen dat men hier integriteit ervaart als een kleinburgerlijke beperking die het eigenbelang in de weg staat.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mrt. 2019 - 3:33

Bert de Vries Die leider houdt wel meer onder de pet! Zeg eerlijk wij weten dat toch ook al jaren, die verstrengeling en het stemmen in de Eerste Kamer. Dit is toch niet de eerste keer dat we dat gezien hebben.

Bert de Vries
Bert de Vries17 mrt. 2019 - 9:05

Minoes, je zegt het en zo is het. Vier van de vijf senatoren met commissariaten hebben die gekregen nadat ze in de Senaat waren gekomen. Bedrog omwille van eigenbelang en uit zelfbescherming zijn standaard en vaak een onverhuld publiek gegeven. Meest sprekende voorbeeld is nog altijd Elco Brinkman. Voor mij deelt deze blindheid van het volk een bloedband met het juichen en blij worden als de koets met koning en koningin passeert. Of als de partijleider op het podium z'n plasje pleegt. Eigen onderdanigheid als verdienste.

adriek
adriek17 mrt. 2019 - 19:14

Het volk wil graag een krachtige leider die doet wat hij beloofd. Rutte en Wilders voldoen aan die eisen. Prachtige beloften, als ze ze onverhoopt niet na komen ligt dat altijd aan anderen: links, Pool, vluchteling, de media... maakt niet uit. Baudet gebruikt een iets andere strategie: herhaling is de kracht van zijn reclame. En het volk blijft er blind in geloven: "als ik het al zo vaak gehoord heb, moet het wel waar zijn..."

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander16 mrt. 2019 - 20:58

De VVD heeft van alle partijen de afgelopen jaren de meeste integriteitsproblemen gehad. Op de voet gevolgd door de PVV. Blijf lachen als Mark en dan schop je het politiek tegenwoordig het verst. Volksstammen zullen op deze partijen en ook het FvD blijven stemmen. De nieuwe elite met zijn extreemrechtse stoottroepen voor het vuile werk komen eraan. Kom in verzet neem actie en laat je als radicaal links niet wegzetten met een 'Trumpje'. Bij het verhaal over de ING heb ik al een voorzetje gegeven.

Spanveer
Spanveer16 mrt. 2019 - 18:55

Fijne mensen om zaken mee te doen. In Nederland ben je als schuldeiser heel erg slecht beschermd. Lang aanslepende procedures met een onzekere uitkomst. Zonder goede leveringsvoorwaarden krijg je bij de rechter niets of heel weinig van de kosten voor de procedure vergoed. Leg bij dit soort bedragen meteen conservatoir beslag want dit soort schuldenaren heeft er een handje van de BV die in rechte betrokken wordt te laten failleren zodra de zaak voor de rechter komt. Dan heb je als schuldeiser niets tenzij je onbehoorlijk bestuur kunt aantonen. Onbegrijpelijk dat mensen die er een dergelijke betalingsmoraal op na houden zich in de politiek kunnen begeven. Bij de VVD schijnt alles te kunnen gezien de affaire Keizer en andere scheve schaatsen. Er mag wel wat meer actie ondernomen worden door de politiek. De dubbele petten kwestie en de ongeoorloofde aanbesteding zijn al tien jaar oud. In die tien jaar zijn er kennelijk vragen gesteld maar verder is er niets gebeurd. Dit soort gezwellen moet heel rap uit het zakenleven verdwijnen. In Nederland wordt veel te weinig gedaan om bestuurders van malafide bedrijven aan te pakken. Het ontzeggen van het recht een bedrijf de mogen besturen wordt veel te weinig benut. Ondernemers met acht of meer faillissementen op hun naam gaan vrolijk verder met een nieuwe rechtspersoon, de overheid en andere schuldeisers met een lege dop achterlatend.

Thuiszitter
Thuiszitter16 mrt. 2019 - 18:51

VVD-senator Annemarie Jorritsma verklaart aan Nieuwsuur dat ze de partijcommissie ‘integriteit’ gaat vragen om onderzoek te voeren. ——- Onderzoek naar de werkzaamheden die zij voor haar mannetje heeft afgedwongen in Almere ?

vdbemt
vdbemt16 mrt. 2019 - 17:30

Nou. Met het bestaan van de integriteitscommissie bij de VVD, is het de afgelopen jaren flink verbeterd in VVD kringen (grapje). VVD-integriteit volgens VVD normen beschouwen en beoordelen, levert natuurlijk geen slechte uitkomst.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal216 mrt. 2019 - 16:49

er wordt een onderzoek ingesteld naar Anne - Wil ; zelf ontkent ze , dus moeten we even afwachten wat het resultaat zal zijn. Alle vertrouwen in de integriteit vd commissie. wat ''aanteigingen'' zijn is me onbekend maar in ieder geval slaat dat niet op de VVD.

2 Reacties
Spanveer
Spanveer16 mrt. 2019 - 19:33

Hoezo heeft de VVD hier niets mee te maken. Een VVD senator die betrokken is bij dit soort activiteiten is wel degelijk verantwoordelijk voor een slechte pers van de VVD. Het onaangename is dat het steeds weer de VVD treft die bij dit soort affaires is betrokken. Dat is geen toeval meer dat gebeurt met opzet. Met een MP die openlijk beweert dat liegen mag is het begrijpelijk dat de VVD met dit soort kwesties weinig problemen heeft. Alles is geoorloofd met de VVD methode van zaken doen. Nog even en de VVD is ook nog trots op ondernemers die dit tot hun manier van zaken doen hebben verheven. Draag ze voor voor een lintje, dit soort parels van ondernemend Nederland.

Krek
Krek17 mrt. 2019 - 8:04

Geachte Rechtse Bal, Ik stem VVD en vind dat de partij over het algemeen bijzonder goed regeert, maar ik kan het hier niet met u eens zijn. De VVD heeft wel degelijk een taak in het voorkomen/achterhalen van belangenverstrengeling en/of andere zaken waarbij gerede twijfel bestaat aan de integriteit van haar politici. Wellicht kan men stellen dat een fout van een politicus niet op de partij terug hoort te slaan, maar dat zou mijns inziens meer hout snijden indien de VVD onmiddellijk een onderzoek had ingesteld. Hier is de VVD wel degelijk nalatig geweest. Al het gereutel over Rutte en de VVD-stemmers laat ik verder voor wat het is. De VVD-haat hier gaat heel diep. Maar ook dan blijft het feit dat de VVD wel degelijk regelmatig steken heeft laten vallen. Dat zij op bijna elk ander vlak mijn standpunten vertegenwoordigt doet daar niet aan af.

Joe Speedboot
Joe Speedboot16 mrt. 2019 - 16:23

In VVD kringen heet wat Anne-Wil heeft gedaan slim ondernemen.

Martinel
Martinel16 mrt. 2019 - 16:11

Inderdaad, daar gaan we weer. Reageren op dit soort berichten heeft weinig zin meer, want de volgende staat al klaar. En die Jorritsma moet die commissie gaan leiden? Die van die bouwfraude? Toentertijd? Lachwekkend. En dan gaat men nu stemmen, indirect, voor de Eerste Kamer? Alsof je je eigen ondergang tegemoet gaat. Allemaal onderhevig aan het grote geld. En nu weer Klaver die geen oppositie meer gaat voeren maar meestemmen. Dus waar kan je als burger nog je vragen stellen aan welke partij dan ook? Want oppositie is ook al om...., zonder echte oppositie geen democratie.

2 Reacties
Martinel
Martinel16 mrt. 2019 - 16:15

Ik stem overigens geen GroenRechts. Wel PvdD. Geen SP meer.

Spanveer
Spanveer16 mrt. 2019 - 23:54

Alle politici zijn als het er op aan komt bereid om hun ziel aan de duivel te verkopen. Dat geldt voor alle partijen ook de reli partijen.

Krek
Krek16 mrt. 2019 - 14:24

Dat werd dan de hoogste tijd. In dit soort zaken past alleen transparantie - en waar nodig, maatregelen. Het is belangrijk dat de VVD hierin een voortvarender beleid gaat voeren en eerder duidelijkheid verkrijgt. Dat is niet alleen voor de kiezer, maar ook voor de politicus in kwestie, in dit geval mevrouw Duthler, beter.

8 Reacties
Rode druppel
Rode druppel16 mrt. 2019 - 16:48

Ze verlaat de Eerste kamer na de verkiezingen. Wat heeft het dan nog voor zin ?. Een ding is ondertussen wel duidelijk. Integriteit bij VVDers is moeilijk te vinden. Datzelfde is het geval bij hun kiezers. Zij zijn moreel door de mand gevallen.

Krek
Krek17 mrt. 2019 - 7:59

Oh, en voor de heer Labou die in een ander draadje roept dat een reactie over iets anders dan het topic hoort te gaan omdat anders de argumenten op zijn: Ik ga hier geen voorbeelden noemen over misstanden die in andere partijen voorkomen. Snapt u 'm nu?

LaBou
LaBou 17 mrt. 2019 - 9:15

Want het komt nu even niet goed uit, heer Krek?

Joe Speedboot
Joe Speedboot17 mrt. 2019 - 11:21

'Het is belangrijk dat de VVD hierin een voortvarender beleid gaat voeren' Probleem is dat de VVD inmiddels is afgezakt tot het niveau waar dit soort opportunistische ondernemertjes de dienst uit maken. Met het vertrek van Winsemius heeft de laatste intellectueel de VVD verlaten.

Krek
Krek17 mrt. 2019 - 15:34

Geachte heer Labou, Ik blijf het bijzonder vinden dat u het raar vindt dat een reageerder op het artikel in gaat in plaats van een heel ander onderwerp aan te snijden. Ik ga er maar van uit dat u loopt te trollen.

LaBou
LaBou 18 mrt. 2019 - 6:45

Beste Krek, je mag van mij uiteraard hier ook andere partijen noemen die hetzelfde doen als hier de VVD. maar ik begrijp dat je daar wat moeite mee hebt. En wat trollen betreft: wie haalde ook alweer dat andere draadje hier aan?

Krek
Krek18 mrt. 2019 - 12:02

Geachte heer Labou, Ik had gehoopt dat het u nu zou dagen dat het vanzelfsprekend is om het in een artikel over de VVD over de VVD te hebben en in een artikel over GroenLinks over GroenLinks. Dat was helaas iets te ambitieus. Mea Culpa.

LaBou
LaBou 18 mrt. 2019 - 17:17

Krek, je zou inderdaad beter moeten weten. Een discussie kun je nu eenmaal niet winnen door de ander weg te zetten als "dom" en "niet ter zake". Daarvoor moet je argumenten hebben en die heb je blijkbaar niet. Vandaar jouw "op de man spelen". Voorbeeld: als je het over Klaver hebt moet je er wel bij zeggen dat Klaver reageerde op een uitspraak van Rutte, je weet wel: van de VVD (misschien, als het niet teveel moeite is kun je nazoeken). En het is wel te begrijpen dat jij het daar liever maar niet over hebt omdat het net even niet goed uitkomt: Rutte die een (loze) belofte doet m.b.t. een (eventuele) verlaging van de energiebelasting en Klaver die stelt dat de regering dat eigenlijk dit jaar al zou moeten waarmaken. Maar inderdaad, verwachten dat jij een debat op argumenten wilt was teveel verwacht. Je gebruikt blijkbaar liever de gebruikelijke dooddoeners.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart16 mrt. 2019 - 14:20

De VVD-stemmers - een vaste kliek van vissers in troebel water - zijn verrukt. Dát zijn precies de entrepreneurs waarop zij vertrouwen. Wie aldus tegen de lamp loopt heeft botte pech, maar blijft een held. Goede reclame, kortom.

Komtgoed
Komtgoed16 mrt. 2019 - 14:13

Misschien moet de mogelijkheid onderzocht worden om de VVD te verbieden. Dan zijn we eindelijk verlost van dat stinkende t.

Zapata
Zapata16 mrt. 2019 - 13:47

Mevrouw is niet meer verkiesbaar voor de eerste kamer dut dit is mosterd na de maaltijd. Wat er ook uit dat onderzoek van de VVD komt raakt haar niet meer. Zou een onderzoek naar Jorritsma niet beter zijn?

4 Reacties
Spanveer
Spanveer16 mrt. 2019 - 16:22

Dat is niet helemaal juist. Wanner deze mevrouw haar positie als lid van de eerste kamer heeft misbruikt om de bedrijven van haar man te bevoordelen is er sprake van strafbaar gedrag. Al is mevrouw geen lid meer van de senaat dan blijft ze strafrechtelijk verantwoordelijk voor de gang van zaken. Ook nog commissaris bij de uitvaarthandel van meneer Keizer maakt het er niet beter op. Leden van de senaat zijn in veel gevallen actief in het zakenleven. Dat geldt in het bijzonder voor de leden van de senaat die lid zijn van de VVD. Van hen mag verwacht worden dat zij goed letten op mogelijke belangenverstrengeling. Dat blijkt keer op keer voor met name VVD politici een lastige opgave te zijn.

Zapata
Zapata16 mrt. 2019 - 18:45

@Spanveer, de uitkomst van een onderzoek van integriteitscommissie van de VVD heeft geen juridiche consequentie. Ja ze kunnen haar als lid royeren.

Spanveer
Spanveer16 mrt. 2019 - 23:59

Ik heb het niet over de integriteitscommissie maar over een strafrechtelijk onderzoek naar ambtelijke corruptie en belangenverstrengeling. Dat onderzoek en de mogelijke vervolging blijven mogelijk ook al is de betrokkene geen lid meer van de senaat.

Zapata
Zapata17 mrt. 2019 - 10:30

@Spanveer, dit hele verhaal gaat over die integriteitdcommissie.. Wat als dan is koffidik kijken. Maar misschien heb je ergens een precedent waaruit blijkt dat er ooit ex politici in Nederland ooit vervolgd zijn wegens belangenverstrengeling.

Komtgoed
Komtgoed16 mrt. 2019 - 13:43

Het lijkt alsof het bedrijfsleven infiltreert in de politiek. Dit gaat verder dan lobbyachtige activiteiten. Corruptie komt dichterbij voor een juiste duiding.

1 Reactie
Woeki Hypo
Woeki Hypo16 mrt. 2019 - 18:30

@Komtgoed, 16 maart 2019 at 14:43, “Het lijkt alsof het bedrijfsleven infiltreert in de politiek. Dit gaat verder dan lobbyachtige activiteiten. Corruptie komt dichterbij voor een juiste duiding.” Wat is neoliberalisme anders, dan een ideologie, waarbij de politiek (bijna) volledig gedomineerd wordt door het (particuliere) bedrijfsleven en de mensen (o.a. aandeelhouders, managers en consultants), die het meeste uit of via deze bedrijven ontvangen. Corrupt. Het neoliberalisme, deze ideologie, is corrupt en de bijbehorende wetenschap neoliberale economie is corrupt: Een wetenschap kan ook corrupt zijn: Grondslagenprobleem. Het neoliberalisme kan, als Restauratie, nooit gelijk zijn aan het liberalisme (van de Verlichting) en het liberalisme heeft een geloofwaardigheidsprobleem en een grondslagenprobleem, wanneer zij de neoklassieke theorie in de micro economie (dit micro feodalisme en micro fascisme) ook als één van haar grondslagen beschouwt. Woeki Hypo is gematigd liberaal.