Joop

VVD-Statenlid blijkt lobbyist voor KLM en stemt mee met luchtvaartmoties

  •  
21-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1408 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-12-21 om 10.57.20
Ten minste drie Provinciale Statenleden hebben een nevenfunctie waarbij een ernstig risico op belangenverstrengeling optreedt. Het gaat om twee VVD’ers en een GroenLinkser. Dat blijkt uit onderzoek van BNR. Een van de VVD’ers, Klaas-Jeroen Terwal van de Noord-Hollandse Statenfractie, stemde aantoonbaar mee met moties waar hij zelf een belang in had.
Terwal is naast Statenlid ook director public affairs bij KLM, oftewel: hij is lobbyist voor de luchtvaartmaatschappij. ‘De integriteit is hierbij niet alleen in het geding, maar wordt direct geschonden’, zegt hoogleraar Bedrijfsethiek Muel Kaptein tegen BNR. Volgens Terwal zelf onthoudt hij zich van stemmingen die verband houden met KLM, maar dat is een aantoonbare leugen:
"Het blijkt echter dat Terwal zich niet altíjd onthield van stemming bij moties aangaande luchtvaart en Schiphol. […] ‘De Provinciewet schrijft voor dat een lid niet mag deelnemen aan een stemming die hem rechtstreeks of middellijk persoonlijk aangaat, of waarbij hij als vertegenwoordiger is betrokken. Het zijn van hoofd-lobbyist komt toch wel erg dicht bij het zijn van een vertegenwoordiger. Vooral motie 158-20 valt op. Daar had hij zich moeten onthouden van stemmen.’ De betreffende motie omvatte onder meer een oproep tot ‘forse krimp van het aantal vluchten op Schiphol’."
Dat Terwal zich afzijdig houdt van stemmingen die raken aan zijn werkzaamheden voor KLM is extra ongeloofwaardig, gezien het feit dat hij de portefeuille ‘Mobiliteit en Bereibaarheid’ in beheer heeft. In het geval van de hierboven genoemde motie zegt Terwal, naar goed voorbeeld van partijleider Mark Rutte, zich die niet kunnen herinneren.
Andere Statenleden waarbij het risico op belangenverstrengeling groot is, zijn de Utrechtse VVD’er Baerte de Brey en GroenLinkser Jochem Knol. De Brey is consultant bij netbeheerder Stedin, lobbyist voor een laadinfrastructuur van netbeheerders, en van AVERE – een club die elektromobiliteit promoot. Knol is projectmanager bij Sweco Nederland, een ingenieursbureau dat inzet op het creëren van duurzame gebouwen, infrastructuur en schone energie en water. De provincie Friesland doet geregeld zaken met Sweco.
Alle drie de Statenleden zeggen dat hun nevenfuncties geen probleem zijn, aangezien ze geen woordvoerder zijn voor die sector en zich te onthouden van stemmingen. Zelfs als dat waar is, want in elk geval voor Terwal aantoonbaar onjuist is, zegt dat volgens universitair docent bestuurskunde Toon Kerkhoff nog steeds weinig. Hij laat aan BNR weten :
"‘Stemmen is maar één moment in een heel proces van beleidsbepaling. Je hebt allerlei vergaderingen, gesprekken bij het koffiezetapparaat, je belt iemand op. Dus als het tegenargument wordt gegeven dat iemand niet meestemt, dan berust dat wat mij betreft op een heel naïef idee van wat besturen en beleid maken is. Beslissingen worden al genomen in het hoofd van mensen, naar de stemming toe. Dus daar kan zo iemand heel goed een rol in spelen, zonder dat wij ervan weten.’"
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 dec. 2021 - 5:47

Verwonderd? Nou nee!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 dec. 2021 - 18:51

mensen, laten we het nu eens accepteren . Nederland is gewoon een bananenrepubliek of monarchie zo u wilt. corruptie tiert welig en alle politici doen er aan mee. we worden bestuurd door een bende criminelen

1 Reactie
Zandb
Zandb23 dec. 2021 - 8:07

Griezel Als waar is wat u beweert, bent u medeplichtig.

Markzelluf
Markzelluf21 dec. 2021 - 13:10

De kop van dit artikel had dus ook kunnen luiden: Groenlinks statenlid blijkt lobbyist... Waar Terwal op zijn linkedinprofiel helder heeft staan dat hij én directeur is bij KLM én voor de VVD in de staten zit, vermeldt Knol niet dat hij statenlid is op Linkedin, maar alleen dat hij in de raad van arbitrage van de bouw zit. Knol geeft dus veel minder openheid. Daarnaast denk ik dat alles rond KM eerder een zaak van de nationale politiek zal zijn, terwijl ik me kan voorstellen dat de beslissingen van PS Friesland sneller commerciële gevolgen voor de werkgever van Knol zullen hebben. In alle drie de gevallen is het overigens wel ongewenst dat de schijn van belangenverstrengeling blijft bestaan

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens21 dec. 2021 - 14:52

@ Markzelluf Jij schrijft: In alle drie de gevallen is het overigens wel ongewenst dat de schijn van belangenverstrengeling blijft bestaan Nee dat is alleen het geval bij de VVD-ers. De VVD-ers zijn in dienst van een bedrijf dat geen enkel algemeen belang dient en een historie heeft van het aan de laars lappen De GroenLinkser werkt bij een bedrijf dat niet wezenlijk andere doelen nastreeft als zijn partij. Dus ongeacht zijn bedrijfsbelangen zal hij hetzelfde stemmen. En VVD-er is gezien zijn politieke opvattingen gewoon te koop.

Markzelluf
Markzelluf21 dec. 2021 - 15:16

Dat is onzin, Daan. Het is gewoon een op winst gericht bedrijf, net als Tesla dat is. Ze hebben wellicht een business model dat klanten helpt duurzamer te wonen, huisvesten, maar dat is toch echt wat anders. Daarnaast is duurzaamheid meer dan ecologisch. Dat klm bijvoorbeeld mensen of medische apparatuur snel vervoert, kan hartstikke sociaal zijn. Het verschil dat jij wilt zien, is hier te makkelijk en vast onjuist

watcher3
watcher321 dec. 2021 - 17:31

Een echte VVDer liegt zo vaak mogelijk lijkt het wel. Je doet een mooie afleiding, maar het belangrijkste punt: stemmen over een onderwerp waar je commerciële belangen in hebt, dat noem je niet. Wat is dat toch dat rechtse mensen zo tolerant zijn naar criminelen terwijl ze beweren voor law en order te zijn?

Zandb
Zandb23 dec. 2021 - 8:20

Mark Een erg gezichte redenering. Het zou kunnen dat er een zeer bedenkelijke reden is, waarom die 'informatie' niet op Linkedin staat. Maar dan nog is het maar zeer de vraag of uw vermeende 'lobbyen' daarvoor de oorzaak is. Met openheid geven, bedoelen we wel iets heel anders, dan dat u hier van maakt. Verder kan ik me maar zo voorstellen dat de belangen van PS Friesland minder ingrijpend zijn voor het land, dan die van de KLM. Tot slot. Iedereen die een functie en nevenfuncties heeft, verwerft al gauw de schijn van belangenverstrengeling.

Eid
Eid21 dec. 2021 - 12:17

Ja en wie stemmen er op links altijd mee voor strenge milieu of klimaat wetten en voorstellen tbv allerlei 'taxen' ? En raad eens wie hun achterban is en waar die stemmers vandaan komen? Ooit gedoken in de fam en crienden van Thieme en wat te denken hoe die ex directeur van Greenpeace in de PvdA belandde. Het is van alle partijen... laten we nou niet ineens selectief kritisch worden...

1 Reactie
LaBou
LaBou 22 dec. 2021 - 9:55

Vragen, vragen en nog eens vragen en antwoorden, ho maar. Of werd het "ja maar hullie doen het ook" gehalte dan wel erg duidelijk?

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout21 dec. 2021 - 12:16

`VVD-Statenlid blijkt lobbyist voor KLM en stemt mee met luchtvaartmoties' Zeg maar gerust dat de VVD wordt aangedreven en beheerst door groteske luchtvaartémoties: KLM, Schiphol, Lelystad, JSF en meer van dat.

Farmer 2.0
Farmer 2.021 dec. 2021 - 12:12

Docent bestuurskunde gaat wel erg ver. Dan blijven er weinig kandidaten over voor de gemeenten en provincies. Het percentage ambtenaren is nu al hoog in deze bestuurskringen.

1 Reactie
Zandb
Zandb22 dec. 2021 - 7:09

2.0 De professor geeft informatie. Hij geeft geen mening.

MarcusLucas
MarcusLucas21 dec. 2021 - 12:00

Corruptie tiert welig bij de VVD.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 dec. 2021 - 16:04

En het CDA (Limburg)!

Jozias2
Jozias221 dec. 2021 - 11:28

Als hij meegestemd heeft dan is dat inderdaad heel kwalijk maar deze reactie van de docent bestuurskunde gaat wel heel erg ver. Deel uitmaken van de provinciale staten is (net als gemeenteraad en eerste kamer) een bijbaan. Stellen dat iemand in het geheel geen belang mag hebben bij zaken die daar worden besproken, zelfs al houd diegene zich afzijdig qua woordvoering en stemmen, is volgens mij niet haalbaar.

3 Reacties
Zandb
Zandb21 dec. 2021 - 12:21

Jozias De professor legt uit, dat het ingewikkelder zit dan alleen dat het stemmen een probleem is. Wat de oplossing voor dat probleem is of moet zijn, dat vermeldt de professor niet. Uit uw woorden blijkt, dat u het helemaal eens bent met de professor: Niemand die ergens belang bij heeft, moet deelnemen aan besprekingen die tot afspraken leiden die bv gevolgen hebben voor het zakenleven. U meent terecht dat zoiets niet haalbaar is maar u verwijt ten onrechte de professor, dat hij dat 'inzicht' niet zou hebben. Terwijl u dat nergens uit kunt afleiden.

Pindaklaas
Pindaklaas21 dec. 2021 - 12:42

"Deel uitmaken van de provinciale staten is (net als gemeenteraad en eerste kamer) een bijbaan." Je gaat de gemeenteraad, of de provincie in omdat je interesse hebt in politiek en je het land, of je regio beter wilt maken voor alle mensen. Meestemmen met moties waar KLM beter van wordt Is geen toevalligheid. Hier komt gewoon bewust iemand op het pluche van de gemeenteraad of provinciale Staten. Wat jij er ook van vindt of er over zegt, het is, en blijft gewoon fout. En die lui krijgen vergoedingen vanuit gemeenschapsgeld.

Jozias2
Jozias221 dec. 2021 - 18:03

@Pindaklaas Natuurlijk is het fout om mee te stemmen dat zeg ik toch ook, Maar die docent had het er over dat iemand in het geheel niet in de provinciale staten zou mogen zitten als er belangen zijn omdat je collega's spreekt die wel stemmen. En dat is natuurlijk absurd en totaal niet realistisch.

Joop den Uil2
Joop den Uil221 dec. 2021 - 10:45

pluim voor BNR journalisten. Is er geen integrety commissie voor de 2e (en 1e !!) Kamer ? Elk bedrijf dat serieus zaken doet heeft er wel een.

1 Reactie
Jozias2
Jozias221 dec. 2021 - 11:24

@Joop Dit gaat niet over de eerste of tweede kamer maar over de provinciale staten.