Joop

VVD spuwt vuur naar PvdA om kwestie Afghanistan

  •  
14-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
AtzoNicolai_300.jpg
VVD beticht PvdA ervan het kabinet te hebben laten vallen vanwege eigen partijbelang
VVD-Kamerlid Atzo Nicolai betoogde vandaag dat Nederland zich geen betrouwbare partner heeft getoond omdat ze niet is ingegaan op een NAVO-verzoek om de missie in Uruzgan te verlengen. Daarbij deelde hij een sneer uit naar de PvdA die volgens hem het ‘beperken van verlies bij de lokale verkiezingen belangrijker vond dan het nemen van internationale verantwoordelijkheid’.
Nog steeds blijkt dat beide partijen het oud zeer over de kwestie Afghanistan niet te boven zijn. De Volkskrant schrijft dat de PvdA en de VVD elkaar na de uitspraak van Nicolai in de haren vlogen. De PvdA liet in februari het kabinet vallen doordat zij een verlenging van de missie in Afghanistan niet steunde.
PvdA-Kamerlid Frans Timmermans vindt de beschuldiging onbegrijpelijk omdat de VVD in 2008 juist zelf ook eiste dat de missie niet langer zou duren dan augustus 2010. Later kwam de VVD daarop terug. Timmermans vindt het onzin dat Nicolai Nederland wegzet als onbetrouwbare partner. “Wat is betrouwbaar: doen wat je afgesproken hebt?”, vroeg hij aan Nicolai.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Joeri2
Joeri214 dec. 2010 - 20:10

Tja, je kan van de VVD niet verwachten dat ze het begrip "meerderheid" snappen. Het kabinet is gevallen omdat een meerderheid uit de kamer zich aan de eigen gemaakte afspraak wilde houden. Dat Verhagen ondertussen zich door NAVO lobbiers liet inpakken ( zie wiki leaks ) lijkt me voor de PvdA geen reden om weer te gaan draaien. Het is trouwens het CDA dat het draaien van de PvdA als iets slechts bestempelde, dus nu niet zeuren dat ze er mee zijn opgehouden.

ratio2
ratio214 dec. 2010 - 20:10

Ja, het is duidelijk dat de VVD het heel erg vindt om samen te werken met een partij die tegen voortzetting van de missie in Afghanistan is. Gelukkig is de PVV een groot voorstander, dus een nieuwe missie door de Kamer krijgen is erg simpel met het gedoogakkoord. Oh wacht....hmmm....hypocriet VVD?

PeerJawel
PeerJawel14 dec. 2010 - 20:10

Om te beginnen had Nederland helemaal niks te zoeken in Afghanistan. Dat Amerika daar zit is wederom vanwege de enorme bodemschatten zoals ze in Irak binnenvielen om de olie zeker te stellen. Nederland is daar alleen heen gegaan om Amerika te steunen in het leegroven van land nummer zoveel. Het staat nog niet op Wikileaks maar zo is het wel. Amerika doet niets waar het zelf geen voordeel van heeft. De Navo heeft niets maar dan ook niets te zoeken in Afghanistan. The war on drugs is ook een farce want de papaver velden worden weer in stand gehouden door de CIA die daar z'n wandaden tegen de mensheid mee financiert. Mensen doe toch je ogen open. Vazal Verhagen voorop...... Laten we toch in godsnaam ophouden met het als schapen achter de grootmacht aanhollen. Als we ergens op moeten bezuinigen dan is het wel op het miljarden weggooien ten gunste van Amerikaanse doelen. Nee, als de Amerikaanse economie instort gaan wij niet mee behalve als we die als kleinste landje ter wereld koste wat kost overeind willen houden. Laat die roversbende z'n wild west taferelen zelf uitvechten. Er is sinds de tweede wereldoorlog geen oorlog geweest waar Amerika niet bij betrokken was. Er is al 70 jaar oorlog op deze planeet en Amerika heeft er tot nu toe altijd munt uit geslagen. Wanneer houdt het eindelijk op? Juist: Als de Amerikaanse economie eindelijk instort. Wanneer krijgen we eindelijk vrede? VVD, ga naar huis en schaam je.

ElChe
ElChe14 dec. 2010 - 20:10

VVD-Kamerlid Atzo Nicolai spuwt geen vuur, maar gal naar de PvdA. Zwarte gal om te kijken of ze de PvdA zo ver kunnen krijgen om weer het wespennest Afghanistan in te duiken. Ik hoop dat de PvdA zijn rug recht houdt en dit kabinet internationaal laten afgaan. Zaken beloven aan de Amerikanen, zonder overleg met de tweede kamer. Laat Rutte samen met Verhagen, met hun arrogante houding maar flink door de mand zakken.

Piranesi2
Piranesi214 dec. 2010 - 20:10

Zonder val geen PRutte1 - wat een geneuzel...

ColorHugo949
ColorHugo94914 dec. 2010 - 20:10

Terecht dat de PvdA paal en perk stelde aan de Nederlandse deelname ISAF OEF expeditie, zoals overeengekomen door een meerderheid van de Tweedekamer. Ontwikkelingshulp met afweergeschut brengt slechts schijnveiligheid en is per saldo contraproductief gebleken: meeste geweldslachtoffers in 2010! Geweld trekt geweld aan. Geweld escaleert ( naar Pakistan en India ) De projectontwikkelaars van ISAF en OEF hebben de complexe conflictsituatie behoorlijk onderschat. Democratie in een straatarm, conservatief islamitsch verdeeld land, met drugs en stam rivaliteit en corruptie, laat zich niet met geweld afdwingen. Duitsland volgt Nederland en gaat zich ook terugtrekken uit Afghanistan. De VVD en het CDA zijn zoals bekend lakeien van de USA.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos14 dec. 2010 - 20:10

Nu hoor ik in mijn hoofd die leuke jingle van Ronflonflon; 'Oude koeden, uit de sloot vissen'.

Charta46
Charta4614 dec. 2010 - 20:10

De VVDer Nicolai is een grote draaikont. Op 24 september 2009 zei hij dat verlenging van de missie was uitgesloten. We houden het kabinet aan de afspraak dat de missie uiterlijk in 2010 zal worden beeindigd. En nu de feiten verdraaien is achterbaks.

klokkeluider2
klokkeluider214 dec. 2010 - 20:10

Dit is een leugen. iedereen weet dat Nederland al een keer verlengd heeft. Maxim Verhagen wilde perse dat Nederland in Afganistan zou blijven nadat hij bezoek heeft gekregen van Hillary in juni 2009.

harryo2
harryo214 dec. 2010 - 20:10

-- geen betrouwbare partner -- Zullen we deze meneer Nicolai dan toch, gewoon omdat het nu nog kan, maar even bij Sargasso aanmelden voor het predikaat 'Grootste Leugenaar van 2010'?

clara51
clara5114 dec. 2010 - 20:10

Wat ik zo raar vind: ik ben in de wereld van de kunst en cultuur Atzo Nicolaï in het verleden vaak tegengekomen. En steeds was hij een sterke en warme pleitbezorger. Van cultuureducatie, van amateurkunsten. Vervulde hij bovendien vele belangrijke functies waarin hij voluit gezaghebbend pleitbezorger kon zijn, en ook was. Nu is het zijn eigen partij die een forse financiële aanval uitvoert op alles waarvoor Nicolaï zelf jarenlang pal stond in mijn ogen. Ik hoor hem er nu niet over en ik hoor hem er ook niet tegen zijn. Of ik moet iets gemist hebben. Ik begrijp daar niets van. Ik hoop dat hij dit leest en hier wil uitleggen dat ik het verkeerd zie. Iemand die om redenen die hij alleen kent zijn eigen jarenlange overtuiging en passie zo gemakkelijk aan de kant schuift, want ik geloof niet dat zijn overtuiging en passie destijds gespeeld waren, kan ik ook niet meer geloven als hij het heeft over de schuldvraag inzake de terugtrekking uit Afghanistan. Zo'n man geloof ik überhaupt niet meer.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai14 dec. 2010 - 20:10

Heerlijk al dat over en weer met modder gooien, mogen we tot maart met volle teugen van genieten. Kom op dames en heren het kan harder gemener en vuiler. Maakt geen ruk uit of het klopt of niet. Vraag me enkel af zouden we het niet beter in banen kunnen leiden. puntentelling en score bijhouden. Misschien moeten we er eens goed over na denken.

loech
loech14 dec. 2010 - 20:10

Oh geweldig. Frappant dat de VVD inmiddels ook heeft kunnen lezen (vanuit Wikileaks-bron) dat Verhagen aan de VS al een missieverlenging beloofde voordat deze in Nederland ter sprake was. De huid verkopen voordat de beer geschoten is noem ik dat. Het CDA, noch Verhagen wordt ergens op aangesproken door dhr Nicolai, het is maar wat je betrouwbaar noemt. En ik dschaar me achter Timmermans' reactie, zeker als dit VVD-CDA kabinet claimt van "afspraak is afspraak", en "de daad bij het woord voegen" te houden. hehe even mijn spreekwoorden en gezegden weer kunnen opfrissen

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten14 dec. 2010 - 20:10

Daar moest ik ook als eerste aan denken Lucas.

matrix2
matrix214 dec. 2010 - 20:10

Ik ben er nogsteeds blij mee dat de PVDA uit het kabinet is gestapt. Sindsdien lik ik m'n vingers elke dag.. met veel plezier.

2 Reacties
FrenkMahon
FrenkMahon14 dec. 2010 - 20:10

Ik ben blij voor je.

mees.
mees.14 dec. 2010 - 20:10

Van al dat bruin?

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods14 dec. 2010 - 20:10

++ VVD beticht PvdA ervan het kabinet te hebben laten vallen vanwege eigen partijbelang. VVD-Kamerlid Atzo Nicolai betoogde vandaag dat Nederland zich geen betrouwbare partner heeft getoond omdat ze niet is ingegaan op een NAVO-verzoek om de missie in Uruzgan te verlengen. ++ >> Een gotspe, gezien de opstelling van de VVD zelf inzake Afghanistan, en gezien de uitspraken van Verhagen tegenover Clinton (WikiLeaks).

3 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa14 dec. 2010 - 20:10

Telt niet!

TheoJ2
TheoJ214 dec. 2010 - 20:10

... geen betrouwbare partner ... Nooit heeft Nederland toegezegd dat de missie verlegd zou worden. Integendeel. Was deze wel verlengd dan pas was er sprake geweest van onbetrouwbaarheid, nl. naar de eigen bevolking toe. Nicolai verwart betrouwbaarheid met wenselijkheid.

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt14 dec. 2010 - 20:10

[en gezien de uitspraken van Verhagen tegenover Clinton (WikiLeaks).] Deze uitspraken van Vehagen waren volgens eigen zeggen afgestemd binnen het kabinet, dus ook met het PvdA smaldeel. Voor zover ik heb kunnen nagaan is deze lezing niet weersproken vanuit de PvdA. Mocht het zo zijn dat de uitspraken van Verhagen waren afgestemd binnen het kabinet dan vervalt in elk geval dat deel van de gotspe lijkt me.

nikita72
nikita7214 dec. 2010 - 20:10

Erg principiëel vond ik de PvdA niet, volgens mij had de PvdA al eerder verlenging weigeren gemoeten. Mijn indruk is dat het kabinet gevallen is door interne onenigheid, en dat het geschil over nóg een verlenging van de missie de druppel was die de emmer overlopen deed. Maar de lokale verkiezingen hebben daar niets mee te maken. (en misschien was de opbouwende onenigheid ook wel een gevolg van het verschil in idealen, en is het kabinet toch over principes gevallen)

1 Reactie
Charta46
Charta4614 dec. 2010 - 20:10

[...Erg principiëel vond ik de PvdA niet, volgens mij had de PvdA al eerder verlenging weigeren gemoeten...] Onzin wat je zegt. De PvdA laat het kabinet vallen omdat ze vasthouden aan afspraken, maar jij vond het niet principieel. Je doet wel erg luchtig over het laten vallen van een kabinet!!

cormol
cormol14 dec. 2010 - 20:10

Sommige kamerleden leiden al op jeugdige leeftijd aan geheugenstoornis: 24 september 2009: VVD' er Atzo Nicolaï tekent aan dat Nederland niet over de vervolging van de missie gaat. "Verlenging is uitgesloten. Wij houden het kabinet aan zijn afspraak."

1 Reactie
cengiz66
cengiz6614 dec. 2010 - 20:10

Fraai staaltje 'Liegen dat het gedrukt staat' van de heer Nicolai, dunkt mij.

mees.
mees.14 dec. 2010 - 20:10

Voor die arrogante leugenaar Atzo Nicolai van de VVD, Denkt u nou echt dat de mensen zo blind zijn? Zo blind voor de spelletjes die jullie spelen? Zo blind zijn ze niet en zo blind laten ze zich ook niet maken,denk maar eens terug aan het bezoek van een Balkenende en een de Hoop Scheffer aan Bush. wij zijn niet blind,jullie wel blijkbaar want jullie denken dat anderen er wel in zullen trappen! Nogmaals dus....... lees het maar eens heel goed en onthou wat heel veel mensen allang weten. Liegen helpt niet meer. Waarom houdt de PvdA vast aan de afspraak van 2007? Omdat wij vinden dat onze huidige bijdrage aan de missie Afghanistan er op zit. Na vier jaar een bijdrage in Uruzgan te hebben geleverd, heeft Nederland er in 2010 een zeer zware missie opzitten. Nederland leverde na het VK en de VS de grootste militaire bijdrage aan ISAF. Bovendien hecht de PvdA aan een betrouwbare overheid. We keurden de nieuwe missie in 2007 goed onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat het ook echt in 2010 afgelopen zou zijn. Die belofte heeft het kabinet gedaan en wij hechten zeer aan een betrouwbare overheid, zeker bij de uitzending van militairen. Het was vervolgens aan de NAVO om voor opvolging in Uruzgan te zorgen om het goede werk van Nederland te kunnen voortzetten. Waarom heeft de PvdA besloten uit het kabinet te stappen? De PvdA blijft achter het kabinetsbesluit uit 2007 staan waarin besloten is dat de Nederlandse bijdrage aan de militaire missie in Uruzgan in december 2010 hoe dan ook ten einde komt. Het CDA en de CU weigerden deze conclusie te trekken en eisten dat wij alle opties, dus ook een langer militair verblijf in Uruzgan, open zouden houden. De PvdA heeft nog verschillende voorstellen op tafel gelegd om betrokken te blijven bij de opbouw van Afghanistan - door de inzet van onze F16’s voort te zetten en door middel van opleidingen en ontwikkelingssamenwerking de Afghanen in staat te stellen zelf hun lot in eigen handen te nemen. Echter, het CDA en de ChristenUnie bleven bij hun eis om ook Uruzgan als optie open te houden. Daarmee is duidelijk geworden dat er een onoverbrugbaar verschil van inzicht is over het voorzetten van onze militaire bijdrage aan Afghanistan. ****************************************** Verhagens woorden in 2008 : 14 november 2008 In 2010 gaan we écht weg uit Uruzgan, zegt minister Maxime Verhagen. Zelfs als Barack Obama ons lief aankijkt. Over hulp in andere delen van Afghanistan is wel te praten. Nederland is bereid na te denken over verzoeken van de komende Amerikaanse regering voor nieuwe Nederlandse inzet in Afghanistan. Dat stelde minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) voorafgaand aan de behandeling van zijn begroting voor 2009 gisteren in de Tweede Kamer. Hij tekende daar bij aan dat Nederland niet van plan is nu meer militairen naar Uruzgan te sturen of ze daar langer te houden dan eind 2010, zoals is afgesproken, ook niet als Barack Obama daar straks om vraagt. Conclusie: In 2007 was nadrukkelijk tussen de regeringspartijen de volgende afspraak gemaakt... Voorwaarde vóór verlenging in 2007 alleen als het ook echt in 2010 afgelopen zou zijn! Die belofte heeft het kabinet gedaan!!!!!!!!!!!!! Verhagen is op eigen houtje andere zaken gaan beloven,dat heeft niemand anders gedaan,dat heeft hij in eigen persoon gedaan. En toch heeft hij toen zijn spelletje niet werkte alles gedaan om het anderen in de schoenen te schuiven.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen14 dec. 2010 - 20:10

Fantastisch. Wel een beetje boos. Maar geheel terecht. hety voordeel van Wikileaks is dat we nu ook weten dat de Amerikanen geen enkel respect voor de Europeanen tonen, ook niet voor onze ex-Verhagen en voor de huidige Rosenthal. Die gaat zelf Washington bellen met de vraag of het misschien fout is om in Teheran benzine te tanken. Levert allemaal niets op en is tegen ons landsbelang. Nicolai... is de sufferd... inhoudelijk maar qua campagne natuurlijk niet... de verkieizingen van 3 maart zijn begonnen of we het nou willen of niet.

[verwijderd]
[verwijderd]14 dec. 2010 - 20:10

We kunnen hoog of laag gaan springen maar meneer Nicolai heeft natuurlijk wel gewoon gelijk. Dat de spin van de PvdA zich tegen hen heeft gekeerd is dan wel weer mooi meegenomen. Wellicht dat Bos daarom het kabinet opblies en er toen als een haas vandoor ging omdat hij anders natuurlijk een gigantische hoeveelheid stront aan zijn knikker zou hebben hangen als premier en daarom Cohen naar voren schoof...

1 Reactie
ElChe
ElChe14 dec. 2010 - 20:10

Je geeft Nicolai gelijk op basis van leugens. Vervolgens fantaseer/suggereer je er nog het een en ander bij. "Wellicht..............." Geen enkel bewijs. Je slaat gewoon maar wat slagen in de lucht. Dit is toch geen basis voor een discussie. Dit is een non discussie. Waarbij je wel iemand onterecht, in dit geval Wouter Bos door het slijk haalt. Op deze wijze Henk-Jan, haal je jezelf naar beneden.

prestant1957
prestant195714 dec. 2010 - 20:10

Grappig om op deze site te zien dat er altijd nog mensen zijn, die er heilig van zijn overtuigd dat de PvdA schuldig is aan de val van het kabinet. Je kunt feiten omtrent het tegendeel aandragen tot je een ons weegt, de mening omtrent de schuld van de PvdA wijzigt niet. Overigens bekruipt me ook wel eens een heel klein beetje het gevoel dat de PvdA het kabinet heeft laten vallen niet vanwege woordbreuk van Verhagen c.s. (dat gebeurde wel vaker), maar omdat men meende dat de val van het kabinet electoraal goed zou uitkomen......

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods14 dec. 2010 - 20:10

++ Overigens bekruipt me ook wel eens een heel klein beetje het gevoel dat de PvdA het kabinet heeft laten vallen niet vanwege woordbreuk van Verhagen c.s. (dat gebeurde wel vaker), maar omdat men meende dat de val van het kabinet electoraal goed zou uitkomen...... ++ >> Als dat al zo zou zijn, ligt de achterliggende schuld toch echt bij de rechtse partijen/media. Door Bos c.s. steeds maar weer als draaikonten af te schilderen, waar het electoraat op een gegeven moment ook in ging geloven, kon de PvdA niet anders dan hier haar poot stijf te houden.

Elfje2
Elfje214 dec. 2010 - 20:10

Ja hoor, het moddergooien begint weer, (bijna maart) :((( ook de VVD net zoals het CDA, maakt zich schuldig aan geschiedvervalsing, hoelang kan je een volk deze leugens voorhouden. Hoewel Verhagen kilooooooos boter op zijn hoofd blijft houden. En is Atzo Nicolai niet van de kreet van afspraak is afspraak.

1 Reactie
harryo2
harryo214 dec. 2010 - 20:10

-- En is Atzo Nicolai niet van de kreet van afspraak is afspraak. -- Ja, maar alleen Atzo Nicolai weet wat hij daarmee bedoelde...