Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'VVD, sluit toetreding Turkije tot EU uit'

  •  
07-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
turkije.jpg
ChristenUnie roept de VVD op kleur te bekennen
Gert-Jan Segers, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, roept de VVD op zich nadrukkelijk en duidelijk uit te spreken over de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU. De VVD stelt zich kritisch op ten opzichte van de stappen die Turkije maakt om in de toekomst toe te kunnen treden, maar volgens Segers blijft het bij ‘blaffen, niet bijten’.
Waar het op neer komt is dat de VVD eigenlijk tegen toetreding is, maar het niet hardop zegt. Segers zal daarom donderdag de partij bij het debat over de staat van de Europese Unie oproepen om, net als zijn eigen partij, uit te sluiten dat Turkije ooit deel mag uitmaken van de EU. In plaats daarvan zou het moeten blijven bij een geprivilegieerd partnerschap.
Segers:
De kloof tussen de EU en Turkije is simpelweg te groot en wordt alleen maar groter […] Bovendien is het de vraag hoe eerlijk het is als je eindeloos met een land door blijft praten over eventuele toetreding, terwijl je het eigenlijk niet ziet zitten.
VVD-Kamerlid Mark Verheijen wacht het precieze voorstel van de ChristenUnie af, alvorens er op te willen reageren. Wel zegt hij ‘zeer sceptisch’ te staan tegenover toetreding van Turkije. “En we zien het er uiteindelijk ook niet van komen”, aldus Verheijen. Desalniettemin voelt hij er weinig voor om de toezegging aan Turkije uit 1999 te breken, zonder alternatief:
Het is onverstandig een land met forse economische groei en een belangrijke geopolitieke ligging geheel van ons te vervreemden, terwijl de onderhandelingen toch al stil liggen. Dat is niet in Nederlands belang.
Nu.nl: ‘VVD moet kleur bekennen over toetreding Turkije tot EU’

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

koos3
koos37 mrt. 2013 - 11:20

"Segers" Symboolpolitiek, partijen iets over Turkije laten roepen. Over vijf jaar weer herhalen? Of na ieder partij-congres? Het is belachelijk om Turkije te schofferen en deelname aan de EU uit te sluiten. Je kunt ook voorwaarden stellen aan deelname. Op die manier kan alleen een gewenst Turkije meedoen, en kan deelname als Erdogan te veel zijn zin doordrijft op de lange baan worden geschoven. Het voordeel is dat Turkije niet geschoffeerd wordt. Polarisatie is nutteloos. Turkije is als westerse bondgenoot van ongekend belang. Als wij over vijf jaar oorlog hebben met Iran, en Turkije stapt uit de NATO, dan zijn de poppen pas echt aan het dansen. Mensen reageren heel veel met de onderbuik, en heel weinig met het verstand. Zo ook Segers, tenslotte geloof je niet voor niets in een vrouw die van een rib van een man is gemaakt, en god die op de zevende dag rust nodig had.

MichelReiziger
MichelReiziger7 mrt. 2013 - 11:20

Misschien kunnen we er een referendum over houden...

ElChe
ElChe7 mrt. 2013 - 11:20

Turkije zou wel gek zijn om lid te worden van een failliet Eu.

jaapvos
jaapvos7 mrt. 2013 - 11:20

Heb nog nooit gehoord dat in de handel ethiek belangrijk was want we worden als Nederland met zijn allen rijk met de handel met wapens (7e land op de lijst = 1,5 miljard op jaarbasis !!). Daar maalt de vvd en/of de christenen niet om maar nu onder ethische druk van de christenen wordt er gesproken over 'een te grote kloof' met Turkije !??? Wij, Europa hebben niet het besef waar de wereld mee bezig is en dreigen daarmee ernstig buiten de boot te vallen op economisch gebied, bv in Afrika waar de immigrantenstroom zich allang op China richt waar je in 1 dag een visum hebt en kunt gaan handelen. Er wordt bv per dag 200 miljoen cash geld naar een land als Nigeria gesluisd dmv de handel !!! Wij hebben daarom een land als Turkije heel hard nodig voor de export/handel, andersom heeft Turkije mogelijkheden genoeg om andere partners te kiezen voor de handel/economie .....

sheer007
sheer0077 mrt. 2013 - 11:20

Turkije heeft zelf ook niets aan een zinkende EU en Turkije richt zich al jaren naar het Oosten ,Turkije is voor de EU alleen maar van militair strategisch belang en ik denk dat de Turken het door hebben. Misschien kan de VVD tegelijk ook hun patriots raketten terug halen en naar mijn mening moet de VVD ook erkennen dat ze uit de EU moeten stappen. De VVD moet dus ophouden om half wel en half niets te voelen voor de EU ,ze waaien alle winden mee uit electoraal gewin .

Lozerech
Lozerech7 mrt. 2013 - 11:20

ChristenUnie: VVD moet 'blaffen, niet bijten'. Zelden is het woord christenhonden beter op zijn plaats geweest.

Tealc2
Tealc27 mrt. 2013 - 11:20

Als Turkije nog bij de eu wil..dan hebben ze geen zelfrespect.. En wie geen zelfrespect heeft..verdient ook geen respect van een ander.

denmol
denmol7 mrt. 2013 - 11:20

Dit is een voorbeeld van domrechtse populistische prietpraat van een partij die wanhopig probeert de lezers van de krant van wakker Nederland aan te trekken die de PVV die bij de laatste verkiezingen aan zetels geholpen.

sheukel
sheukel7 mrt. 2013 - 11:20

We hebben Turkije helemaal NIET nodig. De situatue zoals die nu is is prima. Een EU waar een land als Turkije met de meest inwoners na Duitland de dienst gaat uitmaken is volstrekt onwenselijk. Natuurlijk: Erdogan met zijn fundamentaliste partij is Turkije niet. Maar de machthebbers maken nu eenmaal de dienst uit, En bepalen de politieke en religieuze agenda. En die gaat 100%richting islamitsche heilstaat , met de invoering van de sjariah als middel. zie het corruptieschandaal dec 2013, en de dictatoriale reacties erop. zo voorspelbaar, zo schijnheilig. Nee, Turkije maar maar fijn een buffer blijven. (Overigens net als de Oekraine). En als de VS zo graag wil dat Turkije er bij hoort, dan nemen ze Turkije maar op in de NAFTA, ook zo'n schijnconstructie.

vriest
vriest7 mrt. 2013 - 11:20

De vvd hoeft al geen kleur te bekennen .Turkije gaat zelf al andere keuzes maken ,en vind europa een zinkend schip ,zij verleggen hun keuze al op zuidamerika .En dan vooral op suriname ,dat zij zien als zijndede poort tot de rest van de zuidamerikaanse landen .Nu bleikt al dat de vice precident van turkije een verre gaand gesprek heeft gevoerd met de surinaamse regering over het voeren van handel met zowel suriname en andere landen in die regio .Momenteel is er al handel in textiel en andere producten ,ook in het casino gebeuren schijnt turkije zich al gevestigd te hebben .Dus nederland loopt wederom achter de feiten aan .

1 Reactie
lembeck
lembeck7 mrt. 2013 - 11:20

Precies. Bovendien willen de burgers in Turkije al helemaal niet meer. Maar de EU zou NU moeten stoppen met toelaten van nieuwe landen. Zolang de huidige club het niet op orde heeft moet je er geen problemen bij nemen.

[verwijderd]
[verwijderd]7 mrt. 2013 - 11:20

Als het niet om de constante druk vanuit de VS ging die koste wat kost Turkije te vriend wil houden hadden we nooit zelfs ook maar overwogen om Turkije in de EU op te nemen. En hadden we hoogstwaarschijnlijk heel veel meer sympathie gehad voor de eeuwenoude gerechtvaardigde strijd van de Koerden voor het krijgen van een onafhankelijk Koerdistan. Ik vind het nog steeds uitermate wrang dat we vanuit datzelfde koerdische deel van Turkije waar zoveel mensen door het Turkse leger zijn omgebracht nu met zoveel meelevende verhalen over de gevluchte Syriërs berichten zonder ons ook maar een moment om het gebied van waaruit we rapporteren te bekommeren.

1 Reactie
sheukel
sheukel7 mrt. 2013 - 11:20

Turkije lid van de NAFTA??