Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD-senator Van Rey verdacht van corruptie

  •  
19-10-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-VanRey300_01.jpg
Justitie doet inval in de woning van Roermondse wethouder, in stadhuis en provinciehuis ... Mogelijk verband met benoeming burgemeester Offermans, ook VVD
De rijksrecherche heeft vrijdag een inval gedaan in het huis van de Roermondse wethouder en VVD-senator Jos van Rey. Ook het stadhuis van Roermond wordt doorzocht, zo meldt dagblad De Limburger. De lokale zender L1 meldt dat ook in het provinciehuis onderzoek wordt gedaan. Het OM gaat niet in de op de aard van de verdenkingen, maar zegt wel dat de rijksrecherche onderzoek doet naar ‘corrumptieve handelingen’.
Update zaterdag Na Van Rey is ook Ricardo Offermanns, burgemeester van Meerssen en voorzitter van de VVD Limburg, verdacht van corruptie. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag. Offermanns, die is voorgedragen als burgemeester van Roermond, zou tijdens de procedure die aan de voordracht voorafging de vragen die hij kon verwachten hebben gekregen van Van Rey. Justitie ziet dat als een gunst of dienst die hij niet had mogen aannemen.
Eerder Van Rey is verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek en is meegenomen voor verhoor, schrijft De Limburger. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Het strafrechtelijk onderzoek zou onder meer betrekking hebben op mogelijke onregelmatigheden rond de benoeming van de Limburgse VVD-voorzitter Ricardo Offermanns tot burgemeester van Roermond. Van Rey was adviseur van de vertrouwenscommissie die enkele weken geleden Offermanns voordroeg om zittend burgemeester Henk van Beers op te volgen. De gemeenteraad nam dat advies over.
Van Rey kwam exact een jaar geleden in opspraak toen De Limburger onthulde dat hij als wethouder structureel de schijn van belangenverstrengeling op zich laadde. Hij besliste in het college mee over kwesties die de belangen raken van projectontwikkelaar Piet van Pol, met wie Van Rey al jaren bevriend is en meerdere malen per jaar op vakantie gaat. Een onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager oordeelde afgelopen voorjaar dat er inderdaad sprake was van een “evidente en jarenlange schijn van belangenverstrengeling”. Omdat Sorgdrager ook oordeelde dat deze overtreding van de gemeentelijke gedragscode “van beperkte politieke betekenis” was, sprak zijn partij van eerherstel van Van Rey. Hij werd meteen naar voren geschoven als nieuwe gedeputeerde. Coalitiepartner CDA stak echter een stokje voor zijn benoeming, nadat een integriteitstoets uitwees dat hij zeker qua beeldvorming een risicofactor zou vormen voor de provincie.
Op 5 oktober j.l. zei Van Rey tegenover de lokale omroep L1 dat hij niets verkeerd  heeft gedaan. Volgens hem zijn artikelen in de Limburgse kranten, waarin hij wordt beticht van belangenverstrengeling, een persoonlijke afrekening. Bij deze omroep is vrijdag ook te lezen dat het stadhuis van Roermond nog geen commentaar wil leveren.
Van Rey is een oude rot in de politiek. Hij is sinds 1998 onafgebroken wethouder in Roermond. Eerder vervulde hij die functie al van 1979 tot 1982. Verder maakte hij namens de VVD deel uit van de Tweede Kamer (1982-1989), Provinciale Staten (1995-2011) en de Eerste Kamer (2011-heden).
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (41)

denmol
denmol19 okt. 2012 - 11:46

Och een gevalletje corruptie van welke partij zou deze man toch lid zijn vraag ik me af.

boswachter2
boswachter219 okt. 2012 - 11:46

Gebeurt omgekeerd ook, dus niets nieuws.

CliffClavin1993
CliffClavin199319 okt. 2012 - 11:46

Van Rey. Ik ken hem niet van hoogwaardige politieke prestaties. Wél van zijn persoonlijke obsessies inzake (hard) autorijden. Men zou hem, met enige ironie, daarom wél als een uitstekend representant kunnen beschouwen van de moderne, en volkomen gedegenereerde VVD. _____________ File under: Hooijmaijers.

denmol
denmol19 okt. 2012 - 11:46

Ik lees net dat er een inval is gedaan in de woning van deze laaienlichtende VVD schurk

kalmpjes
kalmpjes19 okt. 2012 - 11:46

Mensen om enkel verdenkingen veroordelen is niet sjiek. Dat gezegd te hebben, het is van de zotte dat na de conclusie van de onderzoekscommissie er van eerherstel gesproken kan worden. Als wethouder en al helemaal als Senator heb je een voorbeeld functie en als je structureel heen en weer wandelt over de lijn van schijnbare belangenverstrengeling dien je je ontslag in te dienen, uit respect voor de mensen die je dient en de functie zelf.

wvdstraat
wvdstraat19 okt. 2012 - 11:46

Deze meneer kan z'n carrière bij de vvd nu verder wel vergeten, immers: De malversaties zijn geen zonde, wél het betrapt worden. Er is echter ook een lichtpuntje, want als corruptie zelfs in Limburg aan het licht komt en aangepakt wordt, gloort er een sprankje hoop....

Wobbel2
Wobbel219 okt. 2012 - 11:46

Pek en veren voor deze man!

denmol
denmol19 okt. 2012 - 11:46

Motto voor VVD bestuurders; Niet lullen maar zakken vullen.

ANRandy
ANRandy19 okt. 2012 - 11:46

Hulde voor het onderzoeken van mogelijke fraude en aanpakken van frauderende politici. Er behoort wel voorbehoud gemaakt te worden voor e.e.a. bewezen is. Bij van Rey staat dit nog niet vast maar ik reken er op dat indien het aangetoond wordt de aanpak volgt. Wat mij niet smaakt is de teneur alhier dat dit typisch VVD is terwijl dit aantoonbaar onjuist is: http://nos.nl/artikel/58379-weinig-controle-op-subsidies-bijlmer.html Juist door een blinde vlek te hebben bij politici van eigen partijen doe je in beginsel al aan de vriendjespolitiek die ook dit soort corruptie doet ontstaan of mogelijk maakt. Wil je dit bestrijden moet je het juist ook bij eigen politici corruptie e.d. verwachten om het aan te kunnen pakken. Partijpolitieke opportuniteit en daaruit volgende vriendjespolitiek is dan dus funest.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 okt. 2012 - 11:46

Weer één? het schijnt dat de VVD-ers hebben het woord ''bezuinigen'' verwaard met '' in het donker je broek zak vol pompen''.

vriest
vriest19 okt. 2012 - 11:46

mischien heeft van rey ,het beter kunnen verbloemen omtrend de belangen verstrengeling dan zijn colega ,s schijnbaar is het beter toegedekt ondanks gebruik van familie bv,s .hooijmaijer deed het mischien minder slim .het zou alleen eens wenselijk zijn eens een breder onderzoek op te starten onder politicie .het kan toch niet zo zijn dat deze grootgraaiers door kunnen gaan met henzelf en hun vriendjes te verrijken .ten koste van de belasting betaler

Artois
Artois19 okt. 2012 - 11:46

Tis toch een Limburger en vvd-ert?! Nou, wat zeiken we dan hier?! De man kan er in dat geval niets aan doen!!!! En zelfs voor een Limburgse Vvd-ert geldt dat hij pas corrupt is als de rechter dat heeft geoordeeld. By the way, hoe gaat het met die top vvd-ert die bij DSB een vetbetaalde functie hadden? Hebben die al geld gestopt in een fonds voor gedupeerden (s.v.p. niet verwarren met gedeputeerden! Das heel wat anders).

Patrick Faas
Patrick Faas19 okt. 2012 - 11:46

Hoewel ik respect heb voor Ton van der Schans, hoeft niet iedere fraudeur zelfmoord te plegen. Maar we kunnen ook niet toestaan dat een schuldig bevonden fraudeur (Van Rey dus nog even buiten beschouwing latend) op dezelfde voet doorleeft, want dan lijkt het alsof er niets mis mee is. Fraudeurs moeten helemaal onderaan de maatschappelijke ladder belanden, dus een confiskeren van alle aardse bezittingen is op zijn plaats. Laat hun kinderen hun dure studies maar stopzetten. Studeren van gestolen geld is ook immoreel immers. Laat fraudeurs maar verhuizen van hun villa’s naar een stacaravan of naar een studentenkamer. Dat moeten de armen die de zorgafpersers niet kunnen betalen ook. Laat ze maar eens ontdekken hoe ongezond het voedsel van de voedselbanken is. In hoeverre openstaande schulden van de fraudeurs afbetaald mogen worden uit geconfisqueerd bezit mag afhangen van hoe die schulden ontstaan zijn, maar alle tegoeden uit fraude moeten als schuld op het hoofd blijven staan van de fraudeur, na 'failissement'. Laat ze maar met schulden hun nieuwe leven onderaan de maatschappelijke ladder beginnen. Net als vers afgestudeerde studenten, zeg maar. Normaalgesproken heb ik helemaal niet zoveel vertrouwen in geldstraffen, maar wel in dit geval. Teveel fraudeurs geven slechts om status die zij kunnen kopen, dus zolang zijn hun auto’s en villa’s behouden, zien zij niet wat er mis is aan diefstal en corruptie. Wat belastingontduiking, corruptie en fraude aangaat boffen we dat Rutte beloofd heeft geen enkel medelijden te hebben met daders. Frauderende VVD’ers stemden er dus zelf voor heel zwaar gestraft te worden. Het komt goed uit dat de VVD zo medogeloos is naar zijn eigen achterban, want de PvdA heeft een probleempje: Den Uyl. Den Uyl heeft ons koningshuis veel te veel een hand boven het hoofd gehouden en daarmee het idee gewekt dat klassenjustitie OK is. Prins Bernhard had gevangenisstraf niet mogen ontlopen. Ook al zijn aardse bezittingen hadden geconfisqueerd moeten worden, want klassenjusitie is niet OK. Een arm gezin verliest zijn uitkering als ook maar één van de schoolgaande kinderen een paar weken een vacantiebaantje heeft gehad en Juliana mocht haar uitkering behouden? Schande.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst119 okt. 2012 - 11:46

En maar een grote mond opzetten tegen de corrupte politici in Zuid-Europa!

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten19 okt. 2012 - 11:46

Er woekert veel onkruid in 'De tuin van Holland' en de pijlen zijn rot Han.

bruces
bruces19 okt. 2012 - 11:46

Dat noemen ze daar : Limburgers Onder Limburgers c.q. LOL is mij ooit verteld door een Limbo.

bakkwast
bakkwast19 okt. 2012 - 11:46

u heeft m al veroordeeld zie ik. de man is nog verdacht en rechter mag zich er nog over buigen. u bent net zo erg als tout rechts is!

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2012 - 11:46

meeleven met slachtoffers niet met daders. Hadden de vvd-stemmers maar geweten dat de vvders de daders zijn.

1 Reactie
Jantje68
Jantje6819 okt. 2012 - 11:46

Welke slachtoffers? Je weet niet waar je het over hebt. Alle werklozen die nu in Roermond een baan hebben?

JoopSchouten
JoopSchouten19 okt. 2012 - 11:46

Weer VVD'er denk?

1 Reactie
bakkwast
bakkwast19 okt. 2012 - 11:46

dat staat er wel bij ,de kans is aannemelijk dat het een door u verachte neoliberaal is.........

freaky33
freaky3319 okt. 2012 - 11:46

Tja, corruptie en de VVD goh, waarom verbaasd me dit nu niet...

1 Reactie
ANRandy
ANRandy19 okt. 2012 - 11:46

Eens. Ik had ook niet verwacht dat dit bij de VVD anders zou zijn dan bij andere partijen.

Meta Foor
Meta Foor19 okt. 2012 - 11:46

geen wachtgeld; terugbetaling alle schade, direct in de bijstand dus ww overslaan, zijn BV'tjes failliet verklaren, uit Quote 500 verwijderen. dat zal m leren; VVD of niet ...

1 Reactie
Jantje68
Jantje6819 okt. 2012 - 11:46

Welke schade?

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2012 - 11:46

Frank Lenssen, vr 19 oktober 2012 15:20 "Van Rey. Ik ken hem niet van hoogwaardige politieke prestaties. Wél van zijn persoonlijke obsessies inzake (hard) autorijden." Dankzij L1 ken ik hem ook van het feit dat VVD'er van Rey - de eerste eerlijke VVD'er moet volgens mij nog geboren worden - zich verweert tegen hem niet welgevallige journalisten door... zijn vrouw bij die mensen dooie vissen door de brievenbus te laten gooien. Wat een niveau in Nederland hè. Wat Han zegt: en maar lekker afgeven op die 'corrupte' Grieken, Spanjaarden enzovoorts. Een grote schoonmaak in het Nederland dat een verkeer beeld van zichzelf en de omgeving gepaard laat gaan met misplaatste pretenties en een onvoorstelbare arrogantie zou wel op zijn plaats zijn.

2 Reacties
peterdebakker
peterdebakker19 okt. 2012 - 11:46

Ben geen fan van Jos van Rey dat zeker niet, maar toch voert Dagblad de Limburger een hetze tegen hem. Bij zijn belangenverstrengelingszaak werd hij door de krant al veroordeeld nog voordat het onderzoek begon. Laatst pakte de krant groot uit met de kop "Roermond wil linkse burgemeester" terwijl er helemaal geen echte linkse kandiaat was voor die post. In het artikel werd al het volgende gesuggereerd: "Een Roermondenaar moet het dus worden en liefst van linkse signatuur. Zou deze uitslag gouverneur Theo Bovens en - belangrijker nog - de vertrouwenscommissie van de Roermondse gemeenteraad aan het denken zetten? Of andersom geredeneerd: kan die commissie het zich permitteren een dergelijk signaal te negeren?" Dit suggereert al dat wanneer de vertrouwenscommisie niet met een linkse kandidaat zou komen ze niet naar 'de burger' (gepeild middels een niet-representatieve internet poll waarin Tof Thissen, geen kandidaat, favoriet was) had geluisterd. Ik wacht dan ook graag verdere details af alvorens hem nu al te veroordelen.

CliffClavin1993
CliffClavin199319 okt. 2012 - 11:46

Goed dat ik dit nog even zie, Ralph, voordat ik moet uitloggen. Haha, ja inderdaad: de eerste eerlijke VVD'er moet nog geboren worden. Je kan ook zeggen: een eerlijke VVD'er is een logische contradictie, en in strijd met de natuurwetten. Dus, ontmoet je een eerlijk mens, dan weet je 100 % zeker dat het geen VVD'er is. Het omgekeerde is ook waar. Weer een schijnprobleem aan de kaak gesteld - een prima begin van het weekend. Dus: senk joe, Ralph!

meijerlahn
meijerlahn19 okt. 2012 - 11:46

Witte boordencriminaliteit wordt nooit of nauwelijks bestraft.

2 Reacties
boane
boane19 okt. 2012 - 11:46

Mij valt juist op dat de laatste jaren er heel wat witte borden figuren worden opgepakt, en ook wel worden veroordeeld. Ik noem Thuiszorg Rotterdam, Bouwfonds, woningbouwfiguren, nu een N Hollandse gedeputeerde, Moszkowics valt er misschien ook onder. Twintig jaar geleden hadden we dat niet.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen19 okt. 2012 - 11:46

Nee maar aangezien het netzoveel geld kost als een gemiddelde inbraak, mag je er volgen Teeven op los slaan, dus Limburgers, help Teeven z;n dromen waar te maken!

Backtobasics
Backtobasics19 okt. 2012 - 11:46

Als hij inderdaad schuldig wordt bevonden kunnen ze direct een citaat van hun verkiezings slogans in de praktijk brengen: "Meer straf en minder begrip voor criminelen". Stem VVD.

1 Reactie
TheBigLebowski
TheBigLebowski19 okt. 2012 - 11:46

Ik hoop dat Rutte hem met een "ferme tik" de eerste kamer uitmept. Opgeruimd staat immers zeer netjes.

Matjan2
Matjan219 okt. 2012 - 11:46

Een op zichzelf fatsoenlijke liberale partij is een toevluchtsoord voor allerlei louche figuren geworden.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos19 okt. 2012 - 11:46

Mwah, dat is al een tijdje hoor. Zie de reeks 'louche' figuren die hebben gefigureerd bij DSB, De Grave, Zalm en Linschoten. Vergeet Wiegel niet die zijn zakken met zijn ogen dicht heeft gevuld als commissaris bij Bouwfonds. Van Rey en Hooijmakers zijn gewoon enkele van de velen. En dat 'op zich zelf fatsoenlijke partij' is een beetje vreemd. Een partij wordt gemaakt door de mensen. Partijen zijn nooit op zich zelf fatsoenlijk.

Joop den Uil
Joop den Uil19 okt. 2012 - 11:46

volstrekt onwaardig voor t ambt; als het waar is dan moeten deze lieden extra zwaar gestraft worden aangezien ze een vorbeeldfunctie hebben. De praktijk echter is dat ze in het ''ons-kent-ons'' circuit er altijd beter uit springen.

1 Reactie
Jantje68
Jantje6819 okt. 2012 - 11:46

Als je je nu eerst eens in de inhoud verdiept. Van Rey was bevriend met een aannemer. Uit die vriendschap zijn nooit deals voort gekomen. Alle aanbestedingen zijn door commissies en de raad goedgekeurd. Evenmin enig persoonlijk gewin. Dit is onderzocht door de commissie.

Jantje68
Jantje6819 okt. 2012 - 11:46

Ongetwijfeld is dit een opgezette val van Limburgs (enige en linkse) kranteblaadje "De Limburger" Vorig jaar haalde ze bot met een reeks beschuldigende kranten artikelen die door een onderzoekcommissie volledig van tafel geveegd. Van enig eigen gewin was geen enkele sprake. Nu is de beschuldiging. gelekt uit een vertrouwenscommissie pfff... Hoe weten wij al het nieuws uit de formatie? Hier heeft iemand een stok om mee te slaan gezocht. Dankzij van Rey is Roermond van hopeloze achterstands stad met hoge werkloosheid omgevormd tot een bloeiende stad en is de werkloosheid vrijwel verdwenen en daar mee de VVD ook de grootste partij geworden. Dan moet je wel door pakken en vuile handen durven te maken. Alles voor de zaak. Met linkse politici lukt dat niet. Die hebben belang bij achterstand want dat is hun aanhang.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-219 okt. 2012 - 11:46

"(enige en linkse) kranteblaadje "De Limburger" De limburger is de telegraaf.

vriest
vriest19 okt. 2012 - 11:46

schandelijk ,deze praktijken van justitie .het gaat om niets wij plegen geen fraude ,of valsheid in geschrifte , wij helpen geen vriendjes .en vullen al helemaal onze zakken niet .hoe durft men deze aantijgingen te poneeren .en als je dan een andere roermondse gedeputeerde hoort ,de heer dre peters .hij vind het verhoor is op een stasi manier gedaan , het zou niet mogen dat iemand van zijn kaliber zo word behandeld .wel vreemd dat deze meneer van vvd huize het heeft over stasi praktijken .deze praktijk is de vvd toch niet vreemd gezien de manier waar op teeven en opstelten zch manifisteeren .maar ja een vvder staat boven de wet .ze maakt hem alleen ter eigen voordeel

1 Reactie
ElKlaasTasso
ElKlaasTasso19 okt. 2012 - 11:46

U mag schrijven zoals u wilt, en uw stukjes zijn gelukkig goed te begrijpen. Maar ik vraag me af waarom u de punt tegen de volgende zin aan zet en geen hoofdletters gebruikt? Dat laatste waarschijnlijk omdat u niet heel veel typt, en dan is shift-letter niet prettig om te doen. Maar die interpunctie.. schrijft u zo ook met de hand? Ik ben oprecht benieuwd hoe dat in zijn werk gaat.