Joop

VVD-senator Loek Hermans stapt op vanwege wanbeleid

  •  
02-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
202 keer bekeken
  •  
Hermans
Maar koning der nevenfuncties houdt vast genoeg andere bijbaantjes over
VVD’er Loek Hermans treedt af als senator. Dat meldt onder meer de NOS. Reden hiervoor is de vonnis van de rechter maandag die oordeelde dat zorginstelling Meavita failliet is gegaan door wanbeleid van de top.
Hermans, voorheen fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, was ook voorzitter van de raad van commissarissen van Meavita.
Zelf verklaart Hermans zich verantwoordelijk te voelen voor de situatie waarin Meavita terecht is gekomen. Wanbeleid is echter niet de reden van opstappen, maar: “De aandacht richt zich zodanig op mijn persoon dat het niet langer mogelijk is om mijn taken als senator uit te oefenen.”
In 2009 ging Meavita failliet, slechts twee jaar nadat het was ontstaan uit een fusie. De rechters van de ondernemingskamer menen dat Hermans andere commissarissen ten onrechte en niet volledig heeft geïnformeerd over de problemen binnen de zorginstelling en het functioneren van de bestuursvoorzitter.
Hermans staat naast het Meavita-schandaal ook bekend vanwege zijn vele bijbanen. Zijn werk als senator, is er slechts één van velen.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

meijerlahn
meijerlahn2 nov. 2015 - 15:52

Het werd tijd. Overal waar deze man iets in de melk te brokkelen krijgt is er stront aan de knikker. Ook bij de COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), waar hij van 2006 tot 2012 voorzitter van de Raad van Toezicht was, heeft hij er een grote puinhoop van gemaakt. Het prototype van het welbekende 'old boys network'.

basOoms
basOoms2 nov. 2015 - 15:52

Ik snap niet dat zuke minkukels zulke posities kunnen bekleden. De na-genatie boomers bestaat alleen uit dergelijke wangedrochten. Ze konden, gratis, studeren maar hebben niets geleerd.

phoosterhuis
phoosterhuis2 nov. 2015 - 15:52

De grootgraaier heeft iets minder te graaien.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten2 nov. 2015 - 15:52

De zoveelste VVD er die opstapt of weg moet wegens wanbeleid. We laten een criminele organisatie in de regering zitten. En maar vingertje wijzen naar de Antillen etc.

Jaap Vos
Jaap Vos2 nov. 2015 - 15:52

Onder de verantwoording deze arrogante liberale vvd meneer is 128 miljoen verdwenen waardoor weer zoveel miljoen niet naar de zorg toegaat, vele mensen in de zorg hun baan weer kwijt zijn & mensen die zorg nodig hebben de dupe zijn. & hij durft dan ook nog te beweren dat hij best meerdere bijbaantjes kan hebben en dan ook nog daarin functioneren !????? Leve de liberale marktwerking van de zorg !!!!!! Leve de vvd arrogantie die hem ook nog bedankt !???? Waarvoor eigenlijk !?????? Als hij nog echte verantwoordelijkheidsgevoel heeft gaat hij of de gevangenis en daarnaast heel veel geld teruggeven aan Meavita zodat banen behouden kunnen blijven voor de echt hardwerkende mensen in de zorg waar deze profiteur een voorbeeld aan zou kunnen nemen......

Armagaddon
Armagaddon2 nov. 2015 - 15:52

>>> VVD-senator Loek Hermans stapt op vanwege wanbeleid >>> Tja....ben niet pessimistisich van aard en karakter, maar vrees dat er nog lang geen einde is gekomen aan de canon het wanbeleid van onze VVD politici en gezagsdragers en verantwoordelijken. >>> Een opmerkelijke stuitende prestatie van de 65 jarige politieke koers van deze narcistische buiten proporties falende en integriteits vreemde falende politieke club van opportunistische mislukte koekenbakkers..!! >> Die Volkspartij van misdadige Vrijheid en ondermijnende Democratie, een zwarte....diep zwarte bladzijden in onze nationale politieke geschiedschrijving...!!! >>> Geen kristallen bol nodig,,,,we zijn aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, nu verlost... van het horror kabinet van CDA, VVD en Pvv.....dirty shappy smile.. >> Van mij krijgt de VVDér Hermans deoltieke, maatschappelijke Gouden Eikel met gouden lauerrtakken. dar nog geen politcus bekend is die 20 "bijbaantjes" had en in 2 jaar 48 miljoen verlies en een faillissement heeft kunnen creëren, ondanks meerder waarschuwingen van de ondernemingsraad...!!.tja megalomane rechtse VVD gebrek aan inzichtelijke visievolle regerings en morele leiderschap....de gevolgen van een zwaar gesubsdieerde politieke subsidie.. >>> Finally...so....never ....never... ever trust rightwingers like neoliberals and conservative rightwing political parties which cary in a democracy the name of Freedom....!!

Jan5
Jan52 nov. 2015 - 15:52

met veel bewondering respecteren wij zijn moedig besluit ! een groot politiek talent moeten wij de deur zien dichttrekken. Gelukkig heeft hij voldoende bijbaantjes weten bijeen te sprokkelen om zich nog eens extra te verrijken ! tot wederdienst bereid uiteraard als je zit te lobbyen voor wat voor verachtelijke organisatie dan ook !

LoLiTa2
LoLiTa22 nov. 2015 - 15:52

Tjee, wat kijken we daarvan op! Wat zeg ik? Mijn veters springen uit mijn schoenen! Hoe is het mogelijk! Niet te vatten.

Armagaddon
Armagaddon2 nov. 2015 - 15:52

>>> Lering... >>> Megalomane politieke en economische beleidsaanpak en fusies zijn de wortel van een mislukking van alle projecten. men verliest het overzicht de inzichtelijke visies worden vertroebeld. Hierin speelt de neoliberale hoogmoedige narcistische opportunistische tendens van grootheidswaanzinnige aanpak, wederom door de axioma van de VVD koers nogmaals confronterend duidelijk bewezen, buten de onbetrouwbaarheid en verwevenheid van de partij, daar al eerder tekenen aan de wand waren..sind 2009...!! >>> Het VVD politieke opereren wiskundig weergegeven in een axioma... VVD Inspiraties in het kwadraat+ Aspiraties in het kwadraat = Chaos in het kwadraat...!! inspiraties2 + aspraties2 = chaos2= contraproductiviteit2 I2 + A2 = C2 Een axioma (of postulaat) is in de wiskunde en logica sinds Euclides en Aristoteles een niet bewezen, maar als grondslag aanvaarde bewering.

msj_meijerink
msj_meijerink2 nov. 2015 - 15:52

Meneer kan zijn opgespaarde appeltje voorde dorst voor iets heel anders gebruiken dan dat hij ooit had kunnen dromen. Wellicht kan hij zich aansluiten bij de kansarmen van de conservatief socialisten van Jan en Emiel. Die hebben vast nog wel een woningwet woninkje voor hem over, want meer dan zijn AOW zal hij niet meer hebben.

Nuanimo
Nuanimo2 nov. 2015 - 15:52

Hier verontwaardigd over zijn, dat lijkt me wel het minste. Maar tegelijkertijd niet zo "effectief". Het doet me vaak denken aan dat gezinshoofd met een modaal inkomen. Die beweerde dat hij nooit van zijn leven een Maserati zou kopen. En dat moest iedereen dan maar zien als een teken van zijn integriteit.

Solara3111943
Solara31119432 nov. 2015 - 15:52

In welke club sprak men vaak over "rupsje Nooitgenoeg"?

Roberti
Roberti2 nov. 2015 - 15:52

Die arme Hermans is het slachtoffer van te veel bijbanen, die hij wel moest aannemen. Daarvoor moeten die 20.000 mensen die door hem hun banen verloren toch begrip hebben!

janwijn
janwijn2 nov. 2015 - 15:52

Hij was nu dan genoodzaakt zijn senator schap voor de VVD op te zeggen, maar het zal me niet verbazen dat hij straks weer opduikt bij een andere recht-populistische partij in navolging van Henk Krol; Bram Moszkowicz en Dirk Scheringa, enz, enz: je moet na die schadeclaims toch wat om je bankrekening een beetje op peil te brengen en hand en spandiensten te kunnen verrichten voor je zakenvriendjes.

Buzzer
Buzzer2 nov. 2015 - 15:52

Zag net op het journaal een verklaring van Hermans waarin hij zegt zijn verantwoording te nemen en op te stappen uit de eerste kamer, schaamteloos gewoon, deze man had zijn verantwoording moeten nemen toen hij commissaris was, maar zoals een goed neo-liberaal betaamt draait alles bij hem gewoon om geld, mensen zijn slechts een vervelende bijzaak.

BlowingBubbles
BlowingBubbles2 nov. 2015 - 15:52

Hopelijk volgt Rutte snel dit geode voorbeeld.

janwijn
janwijn2 nov. 2015 - 15:52

Het grote goedpraten in en de door de media van deze baantjesjager is weer in volle gang en geen woord over de slachtoffers van dit VVD gedrocht. Zelfs op het radio forum van de NCRV vanmorgen hadden ze zoveel begrip voor deze senator: want het combineren van bijbanen vonden ze juist goed voor zijn netwerk.

Armagaddon
Armagaddon2 nov. 2015 - 15:52

>>> Ha...ha....wij zitten op koers zei de OpperMuppt van de VVD....dus meer VVD ellende, contraproductiviteit en verdwenen kapitalen verwacht, dus meer bezuinigen voor ons klootjesvolk...enne...nog steeds niets hieruit bijgeleerd, laat staan in gezien....Shame and Scandal...voor onze gehele, steeds steeds verder degenererende maatschappij ...!!

Chopper2
Chopper22 nov. 2015 - 15:52

Eindelijk. Het zal tijd worden dat deze volledig incompetente bestuurder uit het centrum van de macht verdwijnt. Alhoewel we zijn nog niet helemaal van hem af gezien zijn 105 bijbaantjes en het feit dat hij zijn dochters binnen de VVD naar voren heeft geschoven. Dit figuur heeft onmetelijke schade aangericht binnen het COA en in de zorgverlening. Nu van Boxtel nog en het ruikt al behoorlijk wat frisser in de eerste kamer.

1 Reactie
bEngel2
bEngel22 nov. 2015 - 15:52

[...Nu van Boxtel nog en het ruikt al behoorlijk wat frisser in de eerste kamer....] Joh... van Boxtel? Dat is toch ook zo'n 'keurige' sympathieke en verstandige m'neer? ...Je wil niet weten hoeveel jeuk ik krijg van deze man.

blues boy
blues boy2 nov. 2015 - 15:52

Opgeruimd staat netjes,nu de fractievoorzitter van het CDA in de 1e Kamer nog. https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=11&ved=0CHUQFjAKahUKEwi2zabLlvLIAhVGXg8KHcN3Deg&url=http%3A%2F%2Fwww.nrc.nl%2Fbinnenland%2Farticle2258253.ece%2FTonnen_bij_vertrek_bestuur_Philadelphia&usg=AFQjCNH2yPUgXIml1TwZMHvlXM8_sSKJjg&sig2=OSM--o1TJ6uGoo0SHrMVuw&bvm=bv.106379543,d.ZWU

1 Reactie
lembeck
lembeck2 nov. 2015 - 15:52

Niet zichtbaar voor jullie, maar ik zit met gebalde vuisten en knarsende tanden van woede. Uitgerekend in bedrijven die afhankelijk zijn van belastinggeld wordt gegraaid. Pek en veren zijn te aardig.

JanB2
JanB22 nov. 2015 - 15:52

Bwaah. Weer zo'n graaiende VVD-corifee. Spuugzat ben ik die lui!

1 Reactie
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer2 nov. 2015 - 15:52

Hij graaide niet, maar maakte zich schuldig aan wanbestuur.

Demotje
Demotje2 nov. 2015 - 15:52

dan zal in de 2e kamer binnekort ook een vrouw haar biezen kunnen pakken. zij heeft in brussel bij mama op kantoor gewerkt en kwam alleen maar naar het werk om in en uit te klokken en de kilometer vergoeding van 300 euro op te strijken . en maar winkelen en feesten van belastinggeld, betaald door pvda en cda!

1 Reactie
lembeck
lembeck2 nov. 2015 - 15:52

Namen? Of alleen een vruchtbare dikke duim?

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer2 nov. 2015 - 15:52

Deze man is een schande als bestuurder en dient persoonlijk medeaansprakelijk worden gesteld voor de aangerichte schade bij de schuldeisers.

1 Reactie
bEngel2
bEngel22 nov. 2015 - 15:52

Dat gaat dacht ik ook gebeuren. Gedupeerden beraden zich daar over en hopelijk wordt hij tot op het bot kaal geplukt. Echter nog beter zou zijn wanneer hem verboden wordt nog enige bestuursfunctie te bekleden.

boosje
boosje2 nov. 2015 - 15:52

En wordt die wanpresterende top nu ook verantwoordelijk gehouden voor dit debacle? Hoeveel banen heeft dit gekost? Hoeveel mensen zitten er nu dankzij deze (ongetwijfeld voornamelijk) meneren in de bijstand? Heeft de rechter in het vonnis ook iets gezegd over het verhalen van deze schade op de daders van een maatschappelijk misdrijf? Op een andere manier kun je het voeren van wanbeleid bij een maatschappelijke instelling toch niet omschrijven? Het zou van mij met stip in het Wetboek van Strafrecht mogen worden opgenomen, zodat de werkelijke daders gestraft kunnen worden in plaats van de onschuldige werknemers die hun baan kwijt zijn. Hoogste tijd, want deze minkukels komen overal mee weg, leven ongestoord lekker en luxe door over de ruggen van mensen die ten onrechte gestraft worden voor de daders van dit tuig. Anders kan ik ze niet noemen.

3 Reacties
bEngel2
bEngel22 nov. 2015 - 15:52

[...En wordt die wanpresterende top nu ook verantwoordelijk gehouden voor dit debacle?...] Yeps, uit de uitspraak volgt dat hij hoofdelijk aansprakelijk is voor de geleden schade.

Yakoub2
Yakoub22 nov. 2015 - 15:52

De vakcentrale FNV is deze zaak zes jaar geleden begonnen en nu dus de glorieuze winnaar. Op FNV.nl staat te lezen: "De FNV gaat de verantwoordelijke bestuurders en toezichthouders financieel aansprakelijk stellen voor de schade (...) De vakbond vindt het belangrijk dat er genoegdoening komt voor de mensen die vroeger bij Meavita werkten (...). De schade die zorgmedewerkers verenigd in de FNV opliepen, wordt geschat op enkele tonnen (...)." - En de zorgmedewerkers die niet verenigd zijn in de FNV kunnen misschien zelf naar de rechter stappen. Of een bondslidmaatschap overwegen. Maar dat is zóóóóó 20-eeuws.

lembeck
lembeck2 nov. 2015 - 15:52

Meer dan 2000 banen, Agnes.

Windowjan
Windowjan2 nov. 2015 - 15:52

''Wanbeleid is echter niet de reden van opstappen'' Moet ik nu lachen of huilen om deze uitspraak? Deze man is net zo de weg kwijt als Erik Staal en de heer Möllenkamp.

1 Reactie
lembeck
lembeck2 nov. 2015 - 15:52

Mee eens.

BertF2
BertF22 nov. 2015 - 15:52

Interessanter dan Herman's besluit om op te stappen is de vraag hoe het mogelijk is dat dit soort gedrag wordt bevorderd door de politiek, en heus niet door de VVD alleen. De PvdA kan er wat van, maar ook CDA en D66 zijn kampioenen op dit terrein. En wat zegt het dat de fractievoorzitters van vier grote partijen in de vorige Senaat stuk voor stuk prominenten in het bedrijfsleven waren? Raken politiek en bedrijfsleven te veel met elkaar verweven?

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg22 nov. 2015 - 15:52

"En wat zegt het dat de fractievoorzitters van vier grote partijen in de vorige Senaat stuk voor stuk prominenten in het bedrijfsleven waren?" Dat er ook mensen zijn die het niet voor het geld doen. "Raken politiek en bedrijfsleven te veel met elkaar verweven?" Het is zelfs expliciet de bedoeling dat het bijbaantje van senator wordt verricht door mensen die banden hebben met alle geledingen van de samenleving. En behalve de collectieve sector maakt nu eenmaal ook het bedrijfsleven daar deel van uit.

anjal
anjal2 nov. 2015 - 15:52

Wanneer men de VVD gaat kuisen, blijft er niemand over.

2 Reacties
Armagaddon
Armagaddon2 nov. 2015 - 15:52

>>> Ha...ha.....misschien is het mogelijk om deze huidige VVD inteelt met behulp van de moderne op wetenschappelijk beruste genetica,zodanig terug te k(r)uisen is, dat de originele stamboom politiek van het sociaal liberalisme weer tot leven wordt gewekt..utopic smile..

lembeck
lembeck2 nov. 2015 - 15:52

http://plzcdn.com/ZillaIMG/84ba50a8e2c27df3dbad90008a40c93b_1348086263.jpg

zweistein
zweistein2 nov. 2015 - 15:52

Een goede zaak. De ontmaskering / ontmanteling van de autistische elite schrijdt voort!

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg22 nov. 2015 - 15:52

"de autistische elite" Je kunt veel van Hermans zeggen maar wie iemand met zo'n enorm netwerk autistisch noemt, heeft werkelijk geen benul van wat hij kakelt.

TruusBeek
TruusBeek2 nov. 2015 - 15:52

Voor succesvol ondernemen heb je een zeker talent en inzicht nodig. en als dat talent daarmee ook nog gezonde werkgelegenheid schept dan mag dat talent rijkelijk beloont worden. Opgebouwde bestuurservaring wil niet zeggen dat je als een grote jongen kunt ondernemen dat blijkt maar weer eens. Maar goed Hermans is niet met miljoenen naar de Aruba vertrokken.

2 Reacties
lembeck
lembeck2 nov. 2015 - 15:52

Dingen die Hermans dus niet gedaan heeft, Truus.

TomPoes2
TomPoes22 nov. 2015 - 15:52

"Maar goed Hermans is niet met miljoenen naar de Aruba vertrokken." Nog niet.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman2 nov. 2015 - 15:52

Ach, hij heeft nog genoeg bijbaantjes over om verder wanbeleid te voeren: adviseur NMT (Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde) - voorzitter Nederlands Uitgeversverbond, vanaf november 2002 - voorzitter Stichting Katholieke Universiteit Nijmegen, vanaf april 2008 - lid bestuur Academie voor Wetgeving - lid Raad van Advies KHN (Koninklijke Horeca Nederland) - lid Raad van Advies Stichting ZZF (Zeldzame Ziektenfonds) - voorzitter Greenport Holland, vanaf 15 februari 2011 (lobbyorganisatie tuinbouwbedrijfsleven) - voorzitter Platform Hout in Nederland, vanaf maart 2011 - voorzitter Stichting "Vrienden van het Nationaal Archief",, vanaf 1 januari 2012 - voorzitter Toezicht- en Adviescollege "CBRE Real Estate Funds", vanaf juni 2013 - lid Raad van Advies "Luzac College" - lid bestuur Stichting Instituut GAK te Hilversum Bron: http://www.parlement.com/id/vg09lli2unz8/l_m_l_h_a_loek_hermans

1 Reactie
lembeck
lembeck2 nov. 2015 - 15:52

Goeie zaak om hem in de gaten te houden dat hij zich niet ook gaat bemoeien met sociale verhuurders of andere semi overheidsinstanties...

[verwijderd]
[verwijderd]2 nov. 2015 - 15:52

Saillant detail in de affaire Meavita is wel dat de eerst verantwoordelijk voor de puinhoop , de voorzitter van de Raad van Bestuur , een oud vakbondsbestuurder was bij...... ABVAKABO ! En wie heeft deze hele affaire tot aan de Ondernemingskamer gebracht : ABVAKABO ! Zijn er en passant ook nog wat oude vetes in vakbondskringen uitgevochten in dit dossier ?

1 Reactie
lembeck
lembeck2 nov. 2015 - 15:52

Dan staat de meter toch weer netjes op NUL? Ik vond de vakbondsman die het kwam uitleggen uiterst bekwaam en was blij te zien hoe jong hij gelukkig nog is. Belooft veel voor de toekomst hoop ik.