Joop

Bedrijf VVD-senator schrijft mee aan wetgeving als verdienmodel

  •    •  
24-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5124099354_25ccc3f5f8_z
Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler stemde in de zomer van 2014 voor een wetsvoorstel over het overdragen van zorgtaken naar gemeenten, waarin adviezen van haar eigen bedrijf waren opgenomen. Dit blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Nadat de Tweede Kamer de wet had aangenomen, ging die met de kleinst mogelijke meerderheid door de senaat. De stem van Duthler was daarbij van doorslaggevende betekenis. Het ging om de Wet maatschappelijke ondersteuning, waarin de ondersteuning geregeld wordt die gemeenten geven aan mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn.
Wegens tijdsgebrek zou Duthler Associates, het bedrijf van Duthler, de adviesopdracht voor 76.960 euro hebben uitgevoerd omdat er geen ruimte was voor een openbare aanbesteding. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) was de partij die het haar gunde. Het was niet de enige opdracht voor VWS; een tweede advies werd gegeven voor 74.185 euro. De VVD-senator wil niet toegeven of ook deze niet openbaar was aanbesteed. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans (Universiteit Leiden) vindt dat hier ‘op zijn minst sprake is van belangenverstrengeling.’
Cc-foto: Gerard Stolk
 

Meer over:

vvd, eerste kamer, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2018 - 20:07

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
LaBou
LaBou 25 sep. 2018 - 8:35

Helemaal mee eens. Maar het gaat niet gebeuren.

Martinel
Martinel24 sep. 2018 - 18:12

Maar stel nou he, stel nou, dat uiteindelijk blijkt dat deze vrouw idd het ongelijk aan haar zijde heeft...wat gebeurt dan met die WMO, die in haar kamertje met 1 stem meerderheid is aangenomen. Wordt die dan teruggedraaid? Ben bang van niet. Betekent gewoon door op de ingeslagen weg met alle gevolgen van dien, die allang zichtbaar zijn. De VVD maakt alles kapot wat ooit een bevochten recht was.

Martin108
Martin10824 sep. 2018 - 15:35

Dat hele onderzoek Duthler Associates is natuurlijk ook helemaal niet partijdig, ze zullen vast helemaal niet hebben geschreven wat de VVD vooraf als wenselijk is aangegeven. Hoorde vanochtend op Radio 1 dat de echtgenoot van Anne-Wil Duthler ook bij dat bedrijf werkt.

Zandx
Zandx24 sep. 2018 - 15:12

Er zijn bedrijven waar dit soort belangenverstrengeling zeer zwaar bestraft wordt, eigenlijk meteen met einde dienstverband. Kan zo bij de overheid ingevoerd worden lijkt me, of zou de eerste kamer tegen stemmen... Het is dan ook niet alleen de VVD die hier schuld aan heeft. Iedereen in de politiek moet zich gewoon hard maken voor duidelijke regels, herhaaldelijk opfrissen ervan en goede controle erop en klaar is Klara.

Bernie2
Bernie224 sep. 2018 - 14:24

Ik denk dat ook deze verlichte VVD-boef heel integer ciao zegt, in de VVD-exitroom nog effies een koppie koffie drinkt met dito grootgraaier en zeer integere crematiespecialist Keizer en dan aftaait. Natuurlijk nadat ze nog even langs de rechter is geweest. Dat gaat lekker zo bij de VVD. Iemand die mij kan wijsmaken dat op het einde van de rit colapremier Rutte de enige liberaal blijkt met schone handen?

omaoeverloos
omaoeverloos24 sep. 2018 - 13:58

Tja, dat is natuurlijk een prive-bedrijf dus het is wel bijzonder lag om dat nu naar voren te brengen.

Martinel
Martinel24 sep. 2018 - 13:25

Annemarietje J. (ja die) schijnt al gereageerd te hebben..."Niks aan de hand!"......Het wachten is op de reactie van "onze integere afschuif en wegwuif" MP voor allen"

2 Reacties
Martinel
Martinel24 sep. 2018 - 13:34

Kunnen we ons de Malediven van de Wassenaartjes nog herinneren? En Loekje H.? Hoeveel senatoortjes zullen nog door de mand vallen? FTM doet goed werk, gelukkig!

Cliff Clavin
Cliff Clavin24 sep. 2018 - 15:27

@ Martinel - inderdaad. Onze grijnspremier zal dit zeggen: "wij van de VVD herkennen onszelf niet in het beeld dat sommige lawaaimedia nu weer schetsen van onze Anne-Wil, een betrokken vakvrouw zoals je er maar zelden een ziet in de politiek. Veel andere senatoren zouden er goed aan doen een voorbeeld aan haar te nemen. Wat ik zo mis in de Eerste Kamer is lef, ondernemingsgeest, doorzettingsvermogen. Ze heeft maximale inzet getoond om een wet die zo hard nodig was voor ons land, er ook daadwerkelijk doorheen te jassen. Pet af!"

Poezenmens
Poezenmens24 sep. 2018 - 12:47

Met veel dedain je macht misbruiken is een van die feodale trekjes die de VVD zich de laatste tijd denkt te kunnen veroorloven. Hoogmoed komt voor de val.

Rechtse Bal
Rechtse Bal24 sep. 2018 - 12:43

twee mogelijkheden: er wordt door iemand gestemd die geen flauw idee heeft waarop te stemmen (veelal de zgn principieel ingestelden), of, er wordt gestemd door iemand die er verstand van heeft en ervaring. Het lot van Nederland ligt toch echt in handen van diegenen met wat kennis van zaken...

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot24 sep. 2018 - 19:28

'er wordt gestemd door iemand die er verstand van heeft en ervaring.' En iedereen met verstand en ervaring dient natuurlijk louter het goede doel.. Geloof je het zelf?

Thuiszitter
Thuiszitter24 sep. 2018 - 11:55

Verbaasd mij al lang niet meer dit soort berichten . Hun kiezers hebben er schijnbaar weinig moeite mee gezien de laatste peilingen zijn zij nog steeds de grootste .

Cliff Clavin
Cliff Clavin24 sep. 2018 - 11:41

Volstrekt onacceptabel - en dit temeer omdat deze wet de overheveling van de zorgtaken van het rijk naar de gemeenten regelt. We weten allemaal van de grote sociale schade die dit overheidsmisdrijf aangericht heeft, en nog teweegbrengt. De regering wist toen heel goed dat de gemeenten de allergrootste problemen zouden gaan krijgen met opgaven waar ze niet op berekend waren, en waar ze dus logischerwijs ook niet tegen opgewassen konden zijn. Vergis je niet: dit alles gebeurde willens en wetens; het neoliberale project wereldwijd heeft als voornaamste doel alle sociale structuren kapot te maken; zodat mensen zich niet meer kunnen solidariseren, door bestaansonzekerheid, eenzaamheid, en uiteindelijke onwetendheid; je krijgt dan willige slaven die vaak diep in de schulden gezet zijn, en je kunt er alles mee uithalen (en dat gebeurt dan ook). De brede introductie van flexwerk hoort ook bij dit project, alsmede het ontoegankelijk maken van allerlei vormen van zorg, onderwijs, en huisvesting. Lees bijvoorbeeld Pierre Bourdieus "Acts Of Resistance: Against the New Myths of Our Time" (Richard Nice, vertaling) (Polity Press, 1998). Het is werkelijk ongelooflijk dat zo een VVD-wicht als Anne-Wil Duthler met zo een streek wegkomt*); en dat er kennelijk zoveel sukkels en zielepoten in de Eerste Kamer bereid zijn om het allemaal door de vingers te zien. Onwillekeurig denk ik nu aan de Franse adel van lang geleden, die de dagloners van toen, in een tijd van hongersnood, aanbeval om dan maar luxe-brood ('brioches') te gaan eten. En aan het lot dat diezelfde adel niet veel later ten deel viel. *) dit in de trieste verwachting dat niemand de moed zal hebben om haar positie ter discussie te stellen; politieke weekdieren doen zo iets nu eenmaal niet.

1 Reactie
Kilted
Kilted24 sep. 2018 - 14:36

[ Volstrekt onacceptabel ] Yep, mee eens.... Maar zoals wel vaker ontstaat er een "en nu?" vraag. Want dit is ook niet een-twee-drie in zijn achteruitversnelling gezet. Wil je dit om deze reden terugdraaien dan zal de rijksoverheid eerst de benodigde capaciteit moeten opzetten. Die is er namelijk ook niet meer. Die capaciteit is namelijk nu bij de gemeentes. De waarschijnlijkheid dat het terugdraaien van de maatregel ook weer de nodige chaos, met als gevolg mensen die tussen wal en schip belanden, zal opleveren is ook heel groot. We hebben gezien wat er gebeurd als je zo'n maatregel er halsoverkop doordrukt. Dat geef je overigens zelf ook aan. En dat probleem gaat ook niet weg als je deze dame uit de 1ste kamer wipt en desnoods voorziet van een paar jaar cel. En hoe zeer ik ook het huidige kabinet zou willen zien vertrekken, kan je hen niet veel verwijten hierin. Ook zij hebben deze situatie maar geërfd

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks24 sep. 2018 - 10:28

Hoe zit het met haar postcode? Dubbel straffen?

2 Reacties
vdbemt
vdbemt24 sep. 2018 - 11:37

een goeie

Zwerfstein
Zwerfstein24 sep. 2018 - 12:56

heel sterk

quatsch
quatsch24 sep. 2018 - 9:51

VVD: de partij die steeds maar weer mag laten zien, dat misdaad wel degelijk loont.

vdbemt
vdbemt24 sep. 2018 - 9:44

"Er was geen ruimte voor een openbare aanbesteding"???? En dat wordt als argument geaccepteerd? Maar ja. De VVD zou de VVD niet zijn als ze er niet de eigen regels op na zouden houden. Maar (ook) de democratie wordt er niet beter op.

punt2
punt224 sep. 2018 - 9:12

Zoals al eerder vermeld is het bijzonder onwenselijk dat leden van de eerste kamer bijbaantjes hebben,dat zij moeten stemmen over wetsvoorstellen die direct te maken hebben met het bedrijf of bedrijfstak waar zij ook voor werkzaam zijn. Of in dit geval een eigen bedrijf naast hun werk als Eerste kamer-lid. Zoals nu weer blijkt is er gevaar op belangenverstrengeling of minstens de schijn van belangenverstrengeling. Leden van de Eerste kamer moeten beslissen zonder enige schijn van partijdigheid en kunnen stemmen over wetsvoorstellen zonder enige partijbelangen....... Dat was de opzet van de Eerste kamer en dat zou het weer moeten zijn. Naast de belangenverstrengeling is de Eerste kamer verworden tot een politieke arena, waar partijpolitiek meespeelt in de besluitvorming, dit terwijl de Eerste Kamer medewetgever en controleur van de regering zou moeten zijn..Kerntaak van de Eerste Kamer als medewetgever is de kwaliteit van de wetgeving toetsen op rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. En niet het belang van eigen bedrijf of het belang van de bedrijven waar men de "bijbaantjes"heeft.

6 Reacties
Hiltermann
Hiltermann24 sep. 2018 - 10:43

" En niet het belang van eigen bedrijf of het belang van de bedrijven waar men de “bijbaantjes”heeft. " Dat zie je niet goed. Het bedrijf van manlief gaf adviezen en leverde ook nog de medewerkers om de wetgeving te kunnen uitvoeren. Mevrouw gaf "toevallig" met haar stem de doorslag bij de stemming in de EK. Mooier kun je het niet hebben, prima geregeld toch? Dat is de kracht van familiebedrijven flexibele samenwerking. Ik begrijp niet wat daar tegen is. Altijd weer dat gezeur over de VVD, bah! " Kijk, je kunt nu wel steeds de VVD noemen als bron van alle kwaad, maar stel dat het lukt je van de VVD te ontdoen, denk je dan echt dat het kwaad in enen uit de wereld is verdwenen? " Nee het is zeker niet in een keer verdwenen maar het schiet wel lekker op. De VVD is niet de enige partij waar belangenverstrengeling voor komt, De PvdA en D66 laten zich ook niet onbetuigd. Zie de ex burgemeester van Wassenaar en zijn vrouw, respectievelijk D66 en PvdA. De VVD voert wel de lijst aan met incidenten op het gebied van integriteit, dat is zeker.

Piet de Geus
Piet de Geus24 sep. 2018 - 15:02

"Zoals al eerder vermeld is het bijzonder onwenselijk dat leden van de eerste kamer bijbaantjes hebben" In de realiteit is het toch echt andersom: het werk in de Eerste Kamer is een bijbaantje, waarvoor doorgaans slechts een dag in de week hoeft te worden vergaderd.

punt2
punt224 sep. 2018 - 17:45

@Hiltermann, wijs mij even aan waar ik VVD noem in mijn reactie? Dus waar haal vandaan dat ik het over de VVD heb? Ik maak gebruik van een voorbeeld waarmee ik alle bijbaantjes bedoel, van alle Eerste kamerleden

punt2
punt225 sep. 2018 - 5:42

@Piet, dan is de oplossing een goede vergoeding en een verbod op bijbaantjes

Piet de Geus
Piet de Geus25 sep. 2018 - 9:33

"dan is de oplossing een goede vergoeding en een verbod op bijbaantjes" Waarom? Je kunt het hebben van bijbaantjes prima reguleren: door je in het geval van belangenverstrengeling te onthouden van stemming. Dat is dan ook wat hier had moeten gebeuren. Het blijft overigens merkwaardig om te spreken van bijbaantjes, waar het het grootste deel van de arbeidsweek betreft. Het is toch echt het senatorschap dat als bijbaantje gekwalificeerd moet worden. En ik zie niet in waarom mensen daar fulltime voor betaald zouden moeten worden.

punt2
punt225 sep. 2018 - 18:17

@Piet, omdat er zoveel verstrengelingen zijn dat wanneer ze zich zouden moeten onthouden van stemming er op een gegeven moment twee stemmen tegen één zouden zijn. Je kan iemand in de raad van bestuur van een ziektekostenverzekering O.i.d. Geen uitspraken of stemming laten bijwonen maar dan nig is het gevaar in de politiek dat “ schulden” moeten worden ingelost..

Bouwman2
Bouwman224 sep. 2018 - 8:33

Wat een rare wet, die de Overheid zorgtaken laat overdragen aan gemeenten die dan weer die zorgtaken laten uitvoeren door met name genoemde bedrijven. Dat is zoiets als ketenaansprakelijkheid. Kijk, je kunt nu wel steeds de VVD noemen als bron van alle kwaad, maar stel dat het lukt je van de VVD te ontdoen, denk je dan echt dat het kwaad in enen uit de wereld is verdwenen? Maar zelf het wegtoveren van de VVD lukt niet al te goed, de hele verdeelde oppositie deed met verenigde krachten haar best en het enige was dat Mona Keijzer als verkeersagent het doorrijden gebaar maakte alvorens ze de wave inzette. Ikzelf dacht: Mona, wat ben je transparant en wat ben je mij sympathiek. Kijk, mijn ervaringen met CDAer zijn niet unaniem lovend, maar waren alle CDAers als u, Mona, dan wist ik het zeker en vast..

2 Reacties
vdbemt
vdbemt24 sep. 2018 - 9:46

"stel dat het lukt je van de VVD te ontdoen, denk je dan echt dat het kwaad in enen uit de wereld is verdwenen?". Het zou het gemak en de vanzelfsprekendheid wel een stuk minder doen zijn.

Zwerfstein
Zwerfstein24 sep. 2018 - 12:57

'maar stel dat het lukt je van de VVD te ontdoen, denk je dan echt dat het kwaad in enen uit de wereld is verdwenen?' ja

madbako
madbako24 sep. 2018 - 8:24

En maar vingertjes wijzen naar bananenrepublieken en landen die corrupt zijn. Nederland met aan het hoofd de VVD doet er niet voor onder. Nog een voorbeeldje van hoe Nederland zichzelf belachelijk maakt. Girona een voetbalclub uit Laliga in Spanje is volledig eigendom van de Britse voetbalclub Manchester City. Het hoofdkantoor van de SPAANSE voetbalclub is gevestigd aan de Zuid-As in Amsterdam. Vraag maar aan Rutte waarom men dat zo doet. Politiek, een criminele organisatie nog erger dan een motorclub. Daar weet je van dat ze crimineel zijn en verbergen dat ook niet. In de politiek is het een stelletje hypocriet schorem

3 Reacties
Martin108
Martin10824 sep. 2018 - 9:32

Wat zegt het over Nederland en de Nederlanders dat de VVD telkens weer de grootste partij is? Kennelijk maken veel mensen zich niet druk om corruptie en vriendjespolitiek, zolang men er zelf maar geen last van heeft.

vdbemt
vdbemt24 sep. 2018 - 11:40

@Martin108. Inderdaad. En als de machthebber het 'goede' voorbeeld geeft, is er helemaal geen reden je er druk om te maken.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes224 sep. 2018 - 11:53

@Martin108 Gelukkig hebben de meeste NLers, 80%, niet op de enge partij gestemd. Er is nog hoop.

Fred444
Fred44424 sep. 2018 - 8:23

De VVD is trots op het liberale karakter, waaronder ook dit soort praktijken vallen.

johannn2
johannn224 sep. 2018 - 8:11

De corruptie van de macht. De VVD is al te lang onaantastbaar aan de macht. Vriendjespolitiek en rechtstreekse corruptie. Ook deze senator komt hiermee weg, laat staan dat ze zichzelf terugtrekt uit integriteitsoverwegingen. (Integriteit? Is dat niet dat van dat integriteitsformulier van onze partij?) .

msj_meijerink
msj_meijerink24 sep. 2018 - 7:44

De VVD en integriteit: een continue strijd met alleen maar verliezers.

3 Reacties
H.Witte
H.Witte24 sep. 2018 - 9:30

was dat maar waar.

johannn2
johannn224 sep. 2018 - 10:52

Is natuurlijk ook moeilijk, als je niet begrijpt wat integriteit betekent. Ik leef met hen mee. .

Joep van den Bosch
Joep van den Bosch24 sep. 2018 - 12:30

Zou leuk zijn als Follow the Money ook eens ging uitzoeken of vriendje Ben Verwaayen ergens in het buitenland een heleboel aandelen heeft geparkeerd van grote concerns in Nederland. Weten we meteen waar het Dividendverhaal van Rutte vandaan komt.

Dr. No
Dr. No24 sep. 2018 - 7:21

Ik neem aan dat wijken met meer dan 50% VVD'ers ook onder het plan van Dijkhoff vallen?

3 Reacties
johannn2
johannn224 sep. 2018 - 8:12

No go area' s .

ton14024
ton1402424 sep. 2018 - 9:07

Nee, VVD-ers zijn nette mensen die altijd hun excuses aanbieden.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes224 sep. 2018 - 9:16

Gezien de ernst van hun misdadige staats en democratie ondermijnende activiteiten, lijkt me de aanwezigheid van 1 vvd lid al voldoende reden.