Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD royeert Soumaya Sahla na beschuldiging van financieel misbruik Frits Bolkestein

  •  
30-10-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4721 keer bekeken
  •  
ANP-416317780

De VVD heeft Soumaya Sahla per direct uit de partij gezet. De vrouw was regelmatig in het nieuws omdat ze veroordeeld is wegens terroristische activiteiten en daarna een protegé van oud-partijleider Frits Bolkestein werd. Een familielid beschuldigt Sahla er van dat ze de hoogbejaarde en zieke Bolkestein een fors geldbedrag heeft afgetroggeld. Dat onthult HP/De Tijd

In een uitgebreid artikel van Ton F. van Dijk over het wonderbaarlijke verhaal van ex-terroriste Soumaya Sahla vertelt Martijn Bolkestein, neef van de oud-VVD-leider en zelf oud-VVD-Kamerlid, hoe zij financieel ‘op pijnlijke wijze’ van zijn oom heeft geprofiteerd. In een periode waarin de hoogbejaarde oud-politicus ernstig ziek was, ‘ontfutselde’ zij hem 85.000 euro. Hij betaalt niet alleen de huur van haar appartement, maar ook ‘leefgeld’ en andere ‘grote’ bedragen aan Sahla. Ook zijn er ‘onverklaarbare’ opnames van contant geld met de pinpas van de oud-VVD-leider. ‘Vreemd’, vindt Martijn Bolkestein, want zijn oom komt de deur bijna niet meer uit. Het gaat volgens de familie om ongeveer 85.000 euro aan bancaire betalingen en zo’n 20.000 euro aan contante geldopnames in een periode van ‘nog geen drie jaar’. 

Sahla ontkent tegenover HP/De Tijd dat zij heeft geprofiteerd van haar mentor Bolkestein. De oud-politicus zou aangeboden hebben om haar promotietraject te betalen. "Frits zei toen heel duidelijk: dat financier ik." Dat wordt bevestigd door hoogleraar Andreas Kinneging bij wie ze promoveert: "Het was volkomen duidelijk dat hij haar betaalde en dat hij dat uit vrije wil deed, omdat hij haar wilde steunen."

Als voormalig en veroordeeld lid van de terroristische organisatie Hofstadgroep die het islamistisch fundamentalisme de rug had toegekeerd, was Sahla sinds 2011 als adviseur betrokken bij de VVD. Daarover ontstond eerder commotie. Sahla legde in januari 2022 haar functie als deradicaliserings-expert bij de VVD neer nadat Wilders daar fel tegen tekeer ging.

"De reden voor de opzegging [van het lidmaatschap] is het zojuist verschenen artikel van HP/De Tijd, waarin de familie Bolkestein meldt dat mevrouw Sahla ons erelid Frits Bolkestein in een kwetsbare periode grote geldbedragen heeft ontfutseld", schrijft de VVD in een verklaring. "Wij hebben contact gehad met de familie en de juistheid van het bericht vastgesteld."

Het bestuur van de partij ‘zal de komende periode bezien of zij de partij wil voorstellen haar statuten aan te passen om te regelen dat in ieder geval veroordeelden van terroristische of zedenmisdrijven nooit lid kunnen worden van de partij’, meldt de VVD verder. ‘Naar eventuele andere categorieën zal uiteraard nader gekeken worden.’

Update 11:40

De promotor van Sahla wijst de beschuldigingen in HP/De Tijd af:

Update 15:20

Het AD meldt op basis van HP/De Tijd dat Sahla zich heeft voorgedaan als adviseur van de BBB terwijl die partij daar niet van op de hoogte was. Dat deed ze nadat ze in 2021 in opspraak raakte binnen de VVD. BBB was de enige partij die nog met haar in gesprek ging nadat ze door Den Haag in de ban was gedaan.

Bij die partij had Sahla contact met de onderscheiden oud-militair Gijs Tuinman - en nummer drie op de BBB-lijst voor de komende verkiezingen. (…)  Maar Sahla gedroeg zich als iemand die namens BBB op pad werd gestuurd. Volgens het onderzoeksartikel in HP/DeTijd deed Soumaya zich voor als ‘adviseur’ van de BBB en benaderde ze zelfs kandidaten voor een eventueel zakenkabinet. Tot ontsteltenis van de BBB-top. ,,Wij hebben haar nooit ontmoet en hebben haar daartoe nooit de opdracht gegeven”, reageert Vermeer mede namens lijsttrekker Caroline van der Plas. Vermeer bevestigt dat zijn partij de zaak heeft aangekaart bij de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) en bij de beveiligingsdienst BVA van de Tweede Kamer. Van der Plas wil verder weten in hoeverre de veiligheid van haar en haar collega’s in het geding is geweest. Over het gedrag van Sahla zegt Vermeer: ,,In het meest gunstige geval leeft zo iemand in een fantasiewereld. In het slechtste geval was ze iets van plan.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.