Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD-prominent Nijpels: Bleker liegt voortdurend

  •  
26-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
ANP-EdNijpels_300_01.jpg
VVD minister Schultz van Haegen fluit Bleker terug omdat door zijn plannen de milieuregels van zijn eigen kabinet niet worden nageleefd
Staatssecretaris Bleker heeft een streep getrokken door het natuurproject Oostvaarderswold in Flevoland. VVD-prominent Ed Nijpels en voormalig voorzitter van het Wereld Natuur Fonds heeft daar grote moeite mee. Waar hij echter nog meer moeite mee heeft is dat Bleker voortdurend onwaarheden verkondigt, zei hij in het radioprogramma TROS Kamerbreed.
VVD-prominent Ed Nijpels verkoos de studio van TROS Kamerbreed om te vertellen over Bleker’s vernietigend natuurbeleid vóór een bezoek aan het VVD-congres dat ook zaterdag plaatsvond.
Bleker verkondigt onwaarheden op een groot aantal punten. Argumenten die worden aangedragen door het Planbureau voor de leefomgeving of door 80 hoogleraren worden door Bleker verdraaid.
Volgens Nijpels doet Bleker net alsof de deskundigen het met hem eens zijn, maar is dat niet zo. Zo kreeg Bleker forse kritiek van de commissie van de Europese Unie vanwege zijn bezuiniging op natuurbescherming. “Maar keer op keer doet hij alsof er niets aan de hand is en doet hij alsof anderen het met hem eens zijn.”
De klap op de vuurpijl is volgens Nijpels Bleker’s besluit over het natuurproject Oostvaarderswold. “Dat is buitengewoon slecht beleid en heel droevig”, zei hij. Bleker hevelt alle verantwoordelijkheden voor natuurbescherming over naar de provincies waarmee hij een flinke bezuiniging kan doorvoeren. Nu hij niet wil dat de natuurstrook Oostervaarderswold er komt, verbiedt hij Staatsbosbeheer om deze strook toch aan te leggen. “Dat is in strijd met het beleid van het kabinet. Staatsbosbeheer is een zelfstandig orgaan.”
Ook minister Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) zegt zaterdag in Trouw dat Bleker zijn afspraken moet nakomen. De aanleg van het Oostvaarderswold is een verplichte compensatie omdat elders natuur verdwijnt. Bijvoorbeeld door de aanleg van de Hanzelijn en de uitbreiding van de A6 en de bedrijventerreinen en woningbouw bij Almere.
Nijpels vindt het kabinet inmiddels onbetrouwbaar geworden omdat het zelf regels maakt die zij vervolgens niet naleeft. 
Nederland staat inmiddels op de 23ste plek van Europa als het gaat om natuurbescherming. We bungelen onderaan. Dat is heel droevig”, zei Nijpels.
Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) was ook in de studio en nam het op voor Bleker. Ze wees er nogmaals op dat ze blij is dat haar kabinet niet van ‘regels’ houdt. Verwonderlijk genoeg is het wel haar collega Bleker die hier en daar een uitzondering op de regel maakt en extra regels invoert om zijn eigen beleid te bekrachtigen en daar ook nog eens de geloofwaardigheid van zijn eigen kabinet mee aantast. 
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.