Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD pleit voor anoniem solliciteren

  •  
14-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-UWV_anoniem300.jpg
Proeven wezen al uit dat anoniem solliciteren discriminatie niet tegen gaat 
De VVD wil dat minister Asscher (Sociale Zaken) gaat onderzoeken of anoniem solliciteren een middel is om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dat meldt nieuwssite NU.nl.
VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen oppert donderdag, tijdens een debat over discriminatie, een systeem waarbij werkzoekenden vacatures krijgen aangeboden waarbij hun profiel voor 80 procent overeenkomt. Persoonlijke gegevens over de sollicitant worden pas verstrekt als de werkgever interesse toont en de werkzoekende hier toestemming voor geeft, aldus NU.nl.
Bijster origineel is het voorstel van Van Nieuwenhuizen niet. De discussie over geanonimiseerd solliciteren is jaren oud en menige proef hiermee is al mislukt. De gemeente Alphen aan de Rijn ondervond dat het anoniem solliciteren geen middel is tegen discriminatie, evenals Nijmegen en het Amsterdamse stadsdeel Westerpark. Dus wat wil de VVD nu bewijzen? 
En zoals een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Forum, Instituut voor multiculturele ontwikkeling, in 2007 al stelde: anoniem solliciteren zou niet nodig moeten zijn.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

KoningPruts
KoningPruts14 mrt. 2013 - 10:40

Of je nou een sollicitatie in scheef Nederlands schrijft getekend door Mohammed of door Jan, scheef blijft scheef en gaat de shredder in.

JoopSchouten
JoopSchouten14 mrt. 2013 - 10:40

Stiekemerds wensen stiekem gedrag.

eeweew
eeweew14 mrt. 2013 - 10:40

Ik ben wel benieuwd waarom het niet werkt? En tot welk punt moet dit systeem anoniem zijn. Ik zou zeggen dat de wetgever pas bij het gesprek achter de persoonlijke gegevens mag komen, anders los je niets op. Een potentieel discriminerende werkgever gaat niet iemand direct wegsturen omdat hij niet aan het profiel voldoet.

vriest
vriest14 mrt. 2013 - 10:40

Denk dat binnenkort heel veel vvders anoniem moeten soliciteren ,en om van pvdaers maar te zwijgen .

dino_radja
dino_radja14 mrt. 2013 - 10:40

Er moeten gewoon hoge straffen staan op discriminatie, met de zachte hand die de VVD bepleit wordt het nooit wat. flinke gevangenisstraffen voor mensen en hoge boetes voor bedrijven, of zelfs gedwongen nationalisering van het bedrijf.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen14 mrt. 2013 - 10:40

Larie. Een werkgevers heeft zelf de vrijheid om haar personeel te selecteren. Als ik alleen vrouwen met rode haren wil aannemen of mijn collega alleen Marokkanen, dan hebben we deze vrijheid. En dat is maar goed ook.

BasVV
BasVV14 mrt. 2013 - 10:40

Volstrekt zinloos. Kost weer een hoop geld en levert niets op.

1 Reactie
lembeck
lembeck14 mrt. 2013 - 10:40

Hm, het hoeft de staat niets te kosten, hoor. En de bedrijven ook niet. Het is alleen al eerder geprobeerd en het werkt gewoon niet. Je kunt nog zo anoniem blijven, zodra je voor een gesprek wordt uitgenodigd zien ze je. Plezierig gesprek gehad, hoopvol gestemd misschien zelfs en twee dagen later de domper dat de keuze toch niet op jou gevallen is. Het is wel puur zonde van de energie van de sollicitant.

[verwijderd]
[verwijderd]14 mrt. 2013 - 10:40

Een sollicitatiegesprek met een burka aan, is dat ook anoniem?

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink14 mrt. 2013 - 10:40

Wel als je de inhoud ervan (=hem/haar) weigert de hand te schudden!