Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD: pak de armen

  •  
10-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
665 keer bekeken
  •  
29679751486_5e5ad7bb70_k
De VVD gaat ervoor zorgen dat mensen die rond moeten komen van een bijstandsuitkering, nóg minder te besteden hebben. Dat blijkt uit een doorrekening van het VVD-programma door het CPB. De uitgelekte resultaten daarvan zijn in handen van De Telegraaf. Ook van de ontwikkelingshulp blijft in de VVD plannen nagenoeg niets over.
Zelf zegt de VVD in een volgend kabinet de lasten met 11,9 miljard euro te verlagen. De arbeidskorting wordt volgens het programma verhoogd en de belastingtarieven in de tweede en derde schijf verlaagd. Dat moet vooral voordeel opleveren voor werkende gezinnen met kinderen en middeninkomens. Wie leeft van een uitkering – ouderen uitgezonderd – is echter de pineut bij de VVD.
Ten eerste worden op de AOW na alle uitkeringen ontkoppeld van de loonstijgingen. De afgelopen kabinetsperiode was die nivellering op initiatief van de PvdA juist doorgevoerd, maar daar willen de liberalen snel weer vanaf. Ingrijpender is dat daarnaast het vakantiegeld voor bijstandsgerechtigden wordt afgeschaft, een jaarlijks bedrag dat door veel mensen in de bijstand broodnodig is om de eindjes aan elkaar te knopen. Ook wil de VVD de zorgtoeslag verlagen en het kindgebonden budget en de kinderbijslag na het tweede kind volledig afschaffen. Het eigen risico in de zorg wordt, in tegenstelling tot bij de meeste andere partijen, volledig gehandhaafd.
De VVD zet ook stevig het mes in de ontwikkelingssamenwerking. Door een voorgenomen bezuiniging van maar liefst 2,7 miljard euro blijft er alleen nog geld over voor noodhulp en om te voldoen aan lopende afspraken.
Het programma van de VVD biedt tevens weinig hoop voor het voortbestaan van de publieke omroep in zijn huidige vorm. Als de partij in een volgend kabinet komt en zijn zin krijgt, zal 300 miljoen euro worden weggehaald bij de NPO. Daardoor lijkt het verdwijnen van één van de drie netten onvermijdelijk.
Waar wel extra geld naartoe gaat is defensie: daar moet een miljard euro bij. Ook de politie profiteert van de VVD plannen. Voor het aannemen van meer wijkagenten, rechercheurs en de bestrijding van terrorisme en cybercrime wordt 700 miljoen euro vrijgemaakt. Verder wil de VVD dat lantaarnpalen bij snelwegen voortaan weer de hele nacht branden.
Bij de PvdA en GroenLinks is men verre van enthousiast over de plannen van de VVD. Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is de VVD ‘asociaal en egoïstisch’. Want, zo zegt hij: ‘Alleen de mensen met wie het al goed gaat, gaan erop vooruit.’
GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver deelt die mening: ‘Bij de VVD worden de rijken rijker en de armen armer. Gewone mensen worden in de steek gelaten.’

Meer over:

vvd, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.