Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Boeren blokkeren wegen en bedreigen minister, politie bekeurt filmende automobilisten

Lange files door acties tegen stikstofbeleid... Boeren rijden met giertanks natuurgebied in
Joop

VVD opnieuw partij met meeste schandalen

  •  
25-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Roette
De VVD staat opnieuw bovenaan de lijst van bestuurders en politici met de meeste schandalen. Ook in 2014 won de partij met in totaal 11 schandalen. Dat blijkt uit de Integriteitsindex van Vrij Nederland. 
Het aantal VVD’ers met een strafblad loopt daarmee op tot zestien en ondertussen zijn er nog meer die onderzocht worden: Rolf Zincken (mishandeling), wethouder Carel van Gelder (hennepkweek), oud-wethouder Piet Ploeg (corruptie), Kathalijne de Kruif (deelname criminele organisatie), oud-senator Jos van Rey (corruptie) en oud-wethouder Tilman Schreurs (corruptie).
De VVD heeft in 2015 zelf een interne integriteitscommissie opgesteld na het declaratieschandaal rondom Kamerlid Mark Verheijen, die overigens vrijgesproken werd door het OM. Premier Rutte zei dat de partij voorop moest lopen wanneer het op integriteit aankomt en dat het alleen maar ‘logisch’ was dat ze steeds de eersten zijn omdat de VVD – als grootste partij – onder een vergrootglas ligt.
Ondanks de aangestelde commissie ging Kamerlid René Leegte toch nog de fout in met een betaalde bijbaan, oud-senator Loek Hermans creëerde wanbeleid bij Meavita en moest de Eerste Kamer verlaten en europarlementariër Hans Baalen zegde twee omstreden bijbanen in de autoindustrie op.
Verder telt de CDA zeven affaires. De PvdA zes en D66 had er acht. In 2015 gingen 64 bestuurders en politici de fout in. In 2014 waren dat er 47 in totaal.

Meer over:

vvd, politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Peter van der Meijde
Peter van der Meijde6 feb. 2016 - 19:56

ach ik denk dat het bij de PVDA en anderen partijen net zo veel voor komt ik zou wel eens een top 5 willen zien dan weet je ook beter op welke partij je niet moet stemmen of welke wel

BertjeBroai
BertjeBroai28 jan. 2016 - 13:35

Als er duizend immigranten/vluchtelingen in de binnenstad van Keulen, Hamburg en Oldenburg vrouwen lastig vallen, dan mag men toch zekers niet het woord "immigrant" of "vluchteling" in de mond nemen. Maar als het om een politieke partij gaat die toevallig niet de gelijke meningen hanteerd als de makers van deze site, dan mag ineens het beestje wel bij de naam genoemd worden! Beetje meten met 2 maten...... ;-)

JuniorC
JuniorC26 jan. 2016 - 12:50

Ach, het zijn enkel de schandalen die bekend zijn. Ik denk dat vrijwel alle partijen hierin gelijkwaardig zijn. Zoekt en gij zult vinden!

madwim
madwim26 jan. 2016 - 10:49

Meldingen van deze aard zijn informatief maar volstrekt nutteloos. Er is geen VVD'er te vinden die zich er ook maar iets van aantrekt, idem voor PvdA adepten. De afspraak is blijven zitten waar je zit en verroer je niet. Met een grenzenloze arrogantie worden zaken als Teevendeal, bonnetjes affaire, lekkende commissie stiekem leden, puinhopen bij PGB uitvoering, incompetentie bij behandeling zaak prof. Maat enz. onder het politieke tapijt geveegd. Nee, met dit in en in brutale om niet te zeggen doortrapte systeem van old boys network is geen goed garen te spinnen, give it up. Wereldvreemde dromer die Nederland wel in staat acht 200000 vluchtelingen te faciliteren, de sociaal democratie ter wille van het pluche naar de vuilcontainer heeft gesleept met een voorzitter die het verdomd gewoon te zeggen dat hij en de zijnen de boel hebben vernaggeld enz. Wellicht verkiezingen in maart 2017? Zelfde cultuur maar met andere poppetjes. Sorry, moest het even kwijt. Nog een prettige dag allentesaam.

1 Reactie
Pyvon2
Pyvon226 jan. 2016 - 14:04

Helemaal mee eens McWilliam, het maakt ze bij de VVD totaal niet uit wat voor schandaal er (uit eigen gelederen) langskomt. Met een stalen gezicht (Halbe dus) beweren dat je blij bent dat de cie Oosting weer verder gaat met het onderzoek. Zoals gezegd; het maakt ze niet en de Teflon methode van Rutte is inmiddels sterk verbeterd door vd Steur.

Freeman2
Freeman226 jan. 2016 - 9:24

Waarom "opnieuw"? Het is toch nooit anders geweest.

peter e
peter e26 jan. 2016 - 8:59

Een partij die staat voor het 'dikke ik' , kan nooit het gemeenschapsbelang dienen.

hasp52
hasp5226 jan. 2016 - 8:34

Het grootste schandaal is Rutte zelf

Bernie2
Bernie226 jan. 2016 - 7:44

Het zijn leugens op leugens bij de VVD. Lokaal, regionaal en landelijk. Zoveel, dat ik geen uitspraak van een VVD'er nog serieus neem. De kwestie Van Rey staat ons nog te wachten, maar feit is dat commissie Oosting nu met de grootste spoed is opgegraven omdat duidelijk wordt dat de bonnetjesaffaire (TeevenGate) een ordinaire doofpotaffaire blijkt. Iemand heeft de stinkende doofpot stevig dichtgetimmerd. maar wie? Wat nu als de immer schaterlachende Rutte zelf hierachter blijkt te zitten? De VVD en haar lange rij van smeeraffaires. Eigen belangen veiligstellen. Boven- of ondergronds ondernemen, wat maakt het uit zolang het grof geld genereert? En in elk geval met de nodige cynische humor een eigen 'integriteitspamflet' met do's & don'ts voor intern gebruik heeft opgesteld. De VVD en integer? Kunnen bloemen dansen?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 jan. 2016 - 7:43

Het probleem met affaires tellen is dat je telt wat je ziet, niet wat je niet ziet.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jan. 2016 - 7:40

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
janwijn
janwijn26 jan. 2016 - 10:25

Kom eens met feiten en cijfers Stef, want ik heb de indruk dat u maar wat kwekt. Ook al zou dat zo zijn dat er bij andere partijen ook foute mensen zitten dan doet dat er nu niet toe: het gaat nu om de VVD waarvan vaststaat dat dit een door en door corrupte club is en de voorpost van zakkenvullend Nederland.

Bert Vlierman
Bert Vlierman26 jan. 2016 - 18:04

Pendelaar, Stef kwekt niet. En hij hoeft niet met feiten en cijfers te komen want de onderzoeksgegevens liggen, via google, op straat. En de banden tussen D66 en de economische sector zijn minstens even nauw als bij de VVD. Feiten? Nou, in overvloed!

rbakels
rbakels26 jan. 2016 - 7:18

De verklaring ligt voor de hand: de VVD is een partij van ondernemers en andere mensen die eigenlijk een hekel hebben aan poitiek, al was het.maar om de voor een dynamische ondernemer misselijk makende stroperigheid en besluiteloosheid van de politiek. Een ondernemer die niet snel beslist gaat failliet. De VVDers die zich niettemin in de politiek storten hebben ofwel een dubbele agenda of zijn gewoon kansarme sukkels. Rutte is zowat de laatste liberaal in de VVD en het zou hem sieren als hij de consequentie zou trekken naar D66 over te stappen.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jan. 2016 - 6:20

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Albert Einstein
Albert Einstein26 jan. 2016 - 8:56

Naar welke partij dan wel? Ik vraag naar de bekende weg. Als het CDA of D66 was, had je het wel gezegd!

[verwijderd]
[verwijderd]25 jan. 2016 - 23:22

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Acid Prune
Acid Prune26 jan. 2016 - 0:05

Dat zijn dus de meeste schandalen

Molly Veenstra
Molly Veenstra26 jan. 2016 - 6:40

Precies. Want wat doen de mensen, die de VVD-politici de rug toekeren? Die wenden zich in hun wanhoop tot de verlosser uit Venlo, zoals in het corrupte Afghanistan de bevolking zijn heil heeft gezocht bij de fundamentalisten van de Taliban.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 jan. 2016 - 7:44

[Dat zijn dus de meeste schandalen] Inderdaad, uitgaande van de kiesdeler van 2012 ongeveer 2.600.000 schandalen.

Albert Einstein
Albert Einstein26 jan. 2016 - 9:07

Molly Veenstra, Je zou gelijk hebben als niet de PVV, maar de SGP op 42 zetels stond.

Bob Moon
Bob Moon26 jan. 2016 - 21:41

Alsof een nieuw kabinet met Geert zonder VVD ingericht wordt.

Bart Voortman
Bart Voortman25 jan. 2016 - 22:56

Eerlijk gezegd verbaast het me niet eens. Het liberale gedachtegoed is bij uitstek een overtuiging die economische opportunisten aanspreekt. Tegelijkertijd verbaast het me weer wel de grote broek die Rutte en zijn VVD-rakkers aantrekken als zij in het vluchtelingendebat er weer eens op hameren dat iedereen die in Nederland is, zich aan onze normen en waarden aan moet passen en zich aan de Nederlandse wet moet houden. Ik zou dat een hele speech vinden op het VVD partijcongres. Als Mark bang is dat hij dan overmand gaat worden door emoties, wil ik dat ook wel voor hem komen doen. Gratis.

peterh2
peterh225 jan. 2016 - 21:16

Zou dit dan eindelijk de genadeklap zijn? . http://m.ad.nl/ad/m/nl/34203/Teeven-deal/article/detail/4232037/2016/01/25/Zoekactie-bij-Teevendeal-van-hogerhand-stilgelegd.dhtml?originatingNavigationItemId=5585 . Als ze snel zijn kunnen de verkiezingen gelijk met het referendum: scheelt weer 30 miljoen en het referendum zal glansrijk door de 30% schieten...

1 Reactie
Nick Ros
Nick Ros26 jan. 2016 - 5:00

Er valt wel weer een KOP van JUT. Maar geen kabinet.

Nick Ros
Nick Ros25 jan. 2016 - 21:02

40 zetels en 11 schadalen = 1 op 3,6 (VVD) 12 zetels en 08 scandalen = 1 op 1,5 (D66) Het is maar hoe je het sommetje wil maken.

4 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus26 jan. 2016 - 3:41

"Het is maar hoe je het sommetje wil maken." Maar jij maakt het wel erg bont, door Kamerzetels te tellen en daar de schandalen door te delen. Valt het je niet op dat de meeste schandalen wethouders betreffen? Sinds wanneer bezetten die een Kamerzetel? Bovendien zegt zo'n sommetje niks als je niet naar de inhoud van de schandalen kijkt. Dan blijkt zoals bij de vorige VN-indexen dat die inhoud toch echt het meest zegt over de verschillende partijen. Omdat je daardoor ziet bij welke partijen bijstandsfraude plaatsvindt, waar mensen corrupt zijn, waar mensen aan belangenverstrengeling doen en waar vrouwenmeppers en brievenbuspissers onderdak vinden. En dan vallen ineens alle vooroordelen op hun plaats.

Piet de Geus
Piet de Geus26 jan. 2016 - 10:39

"Geen enkele PVV’er heeft ooit in een brievenbus gepist" Omdat de PVV maar 1 lid heeft en dat lid wordt zo goed bewaakt dat hij de kans niet krijgt zich in een brievenbus te wurmen.

H.Witte
H.Witte26 jan. 2016 - 10:42

Beste Stef, dreigen of echt doen. Het gaat hier om de mentaliteit. En waarom meen je een dergelijk laakbare en asociale dreiging te moeten verzachten met "min of meer". Je spreekt iets niet min of meer uit. Je spreekt het uit. Je mag in overtuiging kiezen waarvoor je wilt, gelukkig maar, maar blijf de dingen wel objectief zien.

H.Witte
H.Witte26 jan. 2016 - 20:58

Stef, ik heb het niet over intentie maar over mentaliteit. Als ik iemand met de dood bedreig heb ik een bedenkelijke mentaliteit. Ik probeer altijd zo objectief mogelijk te blijven en veer regelmatig mee met schrijvers die aan de andere kant van het politieke spectrum staan, omdat ze gelijk hebben. Niet iedereen heeft altijd gelijk of ongelijk.