Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD ontkent blokkeren verkiezingsdebat RTL

  •  
16-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2177 keer bekeken
  •  
ANP-349962861

De commerciële zender RTL ziet af van een groot verkiezingsdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen. Reden daarvoor is dat enkele partijen niet willen meewerken of met eisen komen waar de programmamakers niet aan willen voldoen, schrijft de Volkskrant. De zender had bij de vorige PS-verkiezingen nog een debat gehouden in de Rode Hoed tussen acht partijen maar nu beviel het tijdstip, twee weken voor de verkiezingen, sommige partijen niet. De VVD is hoofdverdachte maart ontkent het debat geblokkeerd te hebben.

Het was vervolgens een optie om het debat onder te brengen bij RTL-talkshow Jinek, maar die pogingen liepen volgens ingewijden weer vast op gesteggel over de deelnemers. Bij de redactie van Jinek was er een voorkeur om op basis van de peilingen Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) en Joost Eerdmans van (JA21) te laten aanschuiven. Regeringspartij CDA dreigde juist af te vallen. Die opzet zou op verzet van de VVD zijn gestuit. De partij van Mark Rutte wilde vasthouden aan de oorspronkelijke opzet met de zes grootste partijen uit de Tweede Kamer. De uitkomst was uiteindelijk dat het debat definitief in de prullenbak verdween.

De afgelasting roept vragen op over de invloed van politieke partijen op de inhoud en programmering van omroepen die door de aard van het medium tv sterk afhankelijk zijn van medewerking. Redacties zouden geen debat willen zonder Rutte met als resultaat dat zijn veto bepalend wordt. "Dat de VVD een zware stem heeft bij de opzet van debatten wordt alom erkend, al wil niemand publiekelijk praten over de overleggen achter de schermen", schrijft de Volkskrant.

De VVD heeft geen zin de kleine partijen op de rechtervleugel als BBB en JA22, die in de Kamer een miniem aantal zetels bezetten, extra mediaaandacht te bezorgen. Beide partijen zijn wel juist weer erg populair bij de redacties van - rechtse - media vanwege hun vermogen voor ophef te zorgen, een essentiële brandstof voor praatmedia.

Er blijven nog wel wat debatten over. Zo organiseert EenVandaag een debat tussen grote partijen waar ook BBB aan mee mag doen. En de NOS organiseert een debat waar alle landelijke partijen aan deelnemen. Geen van de deelnemende politici is overigens verkiesbaar bij de komende verkiezingen.

Er worden door de landelijke tv-zenders geen of nauwelijks debatten gehouden tussen politici waar de bewuste verkiezingen om draaien, die van Provinciale Staten en Eerste Kamer. In die zin moet de politiek zich juist weer schikken naar de eisen van het medium.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.