Joop

VVD maakt heisa om de heisa

  •  
05-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2245 keer bekeken
  •  
kee jole 344

In Den Haag lopen de spanningen op rond de asielpolitiek, constateert politiek duider Peter Kee in de laatste aflevering voor het reces van de wekelijkse commentaarrubriek Kee & Van Jole. Hij vindt het wel merkwaardig dat de VVD er zo hard in gaat. De andere coalitiepartijen zeggen ook dat er niet zoveel aan de hand is. Van Jole vermoedt dat het vooral rumoer voor de bühne is om de aandacht af te leiden van andere problemen en de kiezers het idee te geven dat er fel gestreden wordt op het gebied van migratie. "Ze kijken heel goed naar reality-tv, daar hebben mensen ook voortdurend het idee dat al die spanning echt is."

Dat voor de gek houden van de kiezer speelde ook bij een ander onderwerp, het zogenaamd dreigende verbod op de verkoop van alcohol in sportkantines. Kee legt uit dat De Telegraaf daar groot mee uitpakte en rechtse partijen er op doken terwijl het nooit een plan is geweest maar slechts een van de vele mogelijke stappen die het RIVM voorstelde om de forse gezondheidsschade die alcohol aanricht wat te verminderen.

Tot slot gaat het nog over het vertrek van Renske Leijten. Van Jole beschrijft hoe Leijten een echte volksvertegenwoordiger was. Iemand die opkwam voor de machtelozen in een wereld die beheerst wordt door lobbyisten van de machtigen.

En gaat het kabinet vallen? Kee sluit het niet uit. Van Jole zegt dat het heel raar zou zijn. "Maar ja, de VVD is soms ook een rare partij."

Bekijk de aflevering op de site van NPO Radio 1 of beluister de podcast.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Ewout Pool
Ewout Pool6 jul. 2023 - 19:45

Ik vond de opmerking van de heer Kee over het in de steek laten van de toeslagenouders volkomen misplaatst, gelukkig vond ook de heer van Jole deze opmerking niet kunnen. Mevrouw Leijten heeft sinds 2006 haar uiterste best gedaan voor mensen die door de overheid verdrukt werden. Dat zij het vechten tegen de bierkaai zat is is goed voor te stellen. Beter dat zij nu weggaat om haar passie en energie op een andere wijze in te zetten dan dat zij gedesillusioneerd zich volkomen uit het publieke leven terugtrekt. Zij heeft als kamerlid meer dan genoeg gedaan!

Gerygrr
Gerygrr6 jul. 2023 - 10:49

Rechts Nederland wordt bediend met meer slecht nieuws voor gewone mensen. Het is een weegschaal geworden met enerzijds gezondheidsadviezen en doe het zelf volk! Daarnaast de gure werkelijkheid van een verziekte lucht- en watergezondheid. Wereldwijd gaat de vervuiling door, zien we extreem weer bomen ontwortelen en steken steeds meer klimaatvluchtelingen zeeèn over… Op de vlucht voor geweld en honger. Hoe kunnen dorpjes met te weinig inwoners met te weinig medische voorzieningen, medicijntekort te weinig jeugdzorg, onderwijzers enz enz de opvang bieden? Het is niet eens alleen een huisvestingsprobleem. Het gaat om getraumatiseerde mensen opvangen. Minder geld voor de verzorgingsstaat, meer voor onszelf zorgen. Maar wij kunnen dat niet meer….. Hoe moeten we dit aanpakken? Gewoon mensen eerder, sneller laten werken. Ze opleiden voor een baan in de zorg, in het onderwijs in de horeca en de techniek. Deze crisis kan een stukje van de andere oplossen.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr6 jul. 2023 - 13:01

De laatste nieuwsberichten gelezen? Het waterschap gaat de rekening voor Amsterdamse huishoudens verhogen naar €440. En voor hulp in de huishouding zijn de wachttijden opgelopen naar 18 maanden. En ondertussen…. Je raadt het al mag je de advisering volgen van een huishoudcoach. Eh… nadat de energiecoach je al een box heeft geleverd met heel veel nuttige bespaarspulletjes. Made in China?

Polarisario
Polarisario6 jul. 2023 - 8:01

De VVD zal niet zo snel breken. De grootste risicofactor is het CDA waar het aan alle kanten steeds meer wringt. Kiezers zijn afgehaakt en ook kaderleden lopen weg. Het gevoerde beleid is op werkelijk nagenoeg alle onderwerpen niet waar het CDA voor staat. Klimaatbeleid, Stikstofbeleid, migratie, begroting, noem de onderwerpen maar op. De VVD heeft alle kenmerken van een verslaafde. Ze weten daar ergens wel dat wat ze doen niet goed is, maar het is zo vreselijk lekker. Ook weten ze dat het einde van deze regering het einde zal zijn van hun machtspositie. De laatste van de drie machtspartijen zal onafwendbaar op enig moment in de nabije toekomst PvdA en CDA volgen in de ineenstorting. Bij D66 heeft men waarschijnlijk al lang geleden geaccepteerd dat de kiezers afhaken. Het kan ze vreemd genoeg weinig schelen en ze doen wat zij vinden dat gedaan moet worden. Zolang ze van de anderen hun zin krijgen zullen ze niet breken. Mocht de CU breken dan zal Rutte naar links kijken. Of Klaver hem dan in het zadel zal houden zou goed kunnen. Tenslotte is veel van het gevoerde beleid in lijn met wat de wolk ook wil. Kortom is mijn hoop gevestigd op het CDA vreemd genoeg.

Frits Jansen
Frits Jansen6 jul. 2023 - 7:38

Na 1945 kreeg De Telegraaf een publicatieverbod, dat helaas te snel al weer is opgeheven. Maar ik denk wel dat veel mensen overtuigd zijn dat het zo niet door kan blijven gaan met de immigratie. Aan de VVD borreltafel wordt de migrant afgeschilderd als valse opportunist die we vooral niet moeten aanmoedigen met "aanzuigende" maatregelen. Het politieke debat zou moeten worden verschoven naar de feiten. Vluchtelingen moeten worden voorkomen, dan is tegenhouden niet meer nodig. Maar probeer in de Kamer maar eens over de feiten te debatteren.

-- Gecensureerd --
-- Gecensureerd --6 jul. 2023 - 6:58

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Gimli1955
Gimli19556 jul. 2023 - 6:22

Dit kabinet betekent totale stilstand. Asielproblematiek na 8 maanden nog niets. Landbouwakkoord na 1 jaar helemaal niets, Groningen, sinds begin kabinet vrijwel niets. Toeslagschandaal, sinds kabinet vrijwel niets Woningbouw, sinds kabinet vrijwel niets. Infra structuur, helemaal niets. Begroting, nog in overleg. Stikstof, niets Kan iemand mij vertellen wat dit kabinet wel voor mekaar heeft gekregen. Ze gaan van overleg naar ministerraad en er komt niets uit hun handen. Alle belangrijke zaken zijn al sinds de start in onderhandelingsfase en dat al 1.5 jaar. Na het vallen van Rutte 3 is er een lethargische toestand ontstaan, waarbij door de ideologische verschillen tussen de coalitie partijen, er niets wordt bereikt. De onmacht straalt ervan af, het enige wat ontbreekt is dat 1 partij de stekker eruit trekt. De zaken die als luchtballonnetje worden losgelaten zijn symbool politiek en lossen niets op aan de fundamentele problemen. Vandaar dat vele bewindslieden zich meer in het buitenland begeven, om de problemen alhier te ontlopen.

6 Reacties
jantje
jantje6 jul. 2023 - 9:11

De VVD is Vooral Voor 'D ander..

Gimli1955
Gimli19556 jul. 2023 - 11:51

@jantje Dat geldt voor alle partijen, die de laatste 40 jaar meegeregeerd hebben, die kabinetten zijn ook geleid door het CDA, en de PvdA. Het huidige beleid is gedurende 40 jaar ingezaaid en nu wordt het resultaat geoogst. Alles is compleet vastgelopen, omdat er zo veel compromissen zijn gesloten dat er niets meer over is. Van alle 3 ideologieën zijn de slechtste standpunten overgebleven om de ander wat tegemoet te komen. De goeie standpunten zijn verdwenen omdat ze mekaar het licht in de ogen niet gunden. Plak daar het globalisme aan vast en voilà : Je hebt de huidige situatie. Terug naar het verleden willen ze niet, dat is niet progressief en dat zou betekenen dat ze moeten toegeven dat ze het verknald hebben. Sorry zeggen zonder daar consequenties aan te verbinden, dan heb ik het over wijziging van beleid, in plaats van zogenaamd opstappen en dreigen met onze wegen scheiden zich. Wat nodig is een grote schoonmaak, terug naar de politieke tekentafel en de goeie standpunten van alle 3 ideologieën een kans bieden. Verandering dient weer een verbetering te zijn, het beleid een verbetering als richting voor de burgers. De overheid als ondersteuning van diezelfde burgers. In plaats van groot, groter en grootst, weer aandacht voor lokaal en coöperatief. Contact tussen overheid en luisteren, niet top down opleggen. Geef de praktijk opgeleiden weer een stem in de politiek, en ruimte in het maken van beleid. Zij zijn de mensen met praktijkervaring, die weten wat wel werkt.

Gerygrr
Gerygrr6 jul. 2023 - 13:53

Gimli, Daarbij de oproepen van de zorg en het onderwijs om gewoon te stoppen met het bureaucratische wantrouwen. Laat de mensen gewoon hun werk doen. Het nieuws vandaag over de belastingdienst. Men gaat ondernemers zomaar dwingen hun coronaschuld terug te betalen…. Ik ben benieuwd wanneer de institutioneel racisme kaart ook hier getrokkken gaat worden. Het gaat steeds mis met algoritmes toch?

Gimli1955
Gimli19556 jul. 2023 - 15:19

@Geygrr Vervang algoritmes eens met modellen en je hebt hetzelfde oorzakelijk probleem op vele andere vlakken. Het is het blind vertrouwen op bedachte oplossingen van een digitale oorsprong, waarbij niet alle parameters zijn meegenomen in de ontwikkeling van het model of algoritme. De politiek kijkt mij het invoeren van beleid ook voornamelijk naar de positieve effecten om het te verkopen in de TK en EK. Het wordt vaak niet getoetst op de Grondwet en de EU heeft een hele grote vinger in de pap. Het resultaat is dat de nadelige effecten pas na invoering ervaren wordt meestal een minderheid, die geen invloed heeft op de uitslag van mogelijke verkiezingen. Als de nadelen te groot zijn, gaan ze oplossingen in het verlengde van de al genomen wetten en beleid, zonder adequate evaluatie van dat beleid of wetgeving. Daarna komt er een lapmiddel met hetzelfde resultaat als het vorige en zo herhaalt het zo vaak tot de complexiteit een stilstand in ontwikkeling veroorzaakt. Op dat punt zij we als maatschappij aanbeland. Beleidsmatig zijn alle fundamentele problemen muurvast gelopen en staat iedere ontwikkeling stil. De samenleving moet het zelf maar oplossen met mantelzorg voor de kwetsbaren, huiswerk hulp in het onderwijs, deurbel met camera's voor de veiligheid en lekker thuis blijven wonen voor de jeugd. Er zijn genoeg voorbeelden te bedenken voor andere problemen. De bevolking betaalt de hoogste belastingen en accijnzen van de EU en krijgen daar steeds minder voor terug.

Gerygrr
Gerygrr7 jul. 2023 - 10:27

Eens, Gimli! En men laat de geplaagde organisaties hun eigen onderzoeken invullen! Dit gave land constateert, dat het gaaf is voor de rijksten. Daar waar onder “gelijke” omstandigheden in achterstanden werkt, ziet geen kans om iets positiefs te melden en voelt zich niet geroepen om zelf munitie aan te dragen om negatief in het nieuws te komen. Eerst is er ergens een probleem. Daar komt een pleister voor. Bezuinigingen zorgen voor meer mensen in nood, Dan wordt een deel vanhet probleem opgelost verklaard… Vervolgens is er minder geld voor ergere problemen bij een kleinere groep. Zie onderwijs achterstandsleerlingen. Zie vluchtelingen, asielzoekers. Zie ouder wordende burgers met nieuwe ziektes.

Gerygrr
Gerygrr7 jul. 2023 - 11:12

Nou, je krijgt er wantrouwen voor terug. Plus de vraag heb je al….. Ik kan je vertellen, dat ik alle wegen heb gezocht en bewandeld om hulp en steun te vragen. Met post covid. Met uitsluitend negatief resultaat en sociaal isolement alsgevolg.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst6 jul. 2023 - 6:14

Rechts: Nederland is vol! Links: iedereen is welkom in dit land! De nuance is over het algemeen ver te zoeken en de polarisatie neemt alleen maar toe. Feit is dat bij mij in het noorden met afstand de meeste asielzoekers worden ondergebracht en daar bovenop nog een grote groep oorlogsvluchtelingen uit de Oekraïne. Kan niet wachten tot de spreidingswet wordt geïmplementeerd want dan kunnen de mensen in Laren, Bloemendaal en de buitenwijken in de grote steden laten zien dat ze uit het goede hout zijn gesneden.

8 Reacties
Volrin
Volrin6 jul. 2023 - 8:44

"Rechts: Nederland is vol! Links: iedereen is welkom in dit land! " Wat een belachelijke karikaturen. Meer accuraat: Extreem rechts: NL zit vol. Vrijwel niemand: Iedereen is welkom.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst6 jul. 2023 - 9:24

@ Volrin OK dan, omdat we hier niet bij geenstijl zitten: Extreemrechts: Nederland is vol Extreemlinks: iedereen is welkom Volgens mij zit ik nu 99% goed.

LaBou
LaBou 6 jul. 2023 - 10:30

"Volgens mij zit ik nu 99% goed. " Als extreemlinks net zo groot zou zijn als extreemrechts wel ja. Maar dat is bij lange na niet het geval. Voorlopig is extr33mrechtsnvele malen groter en dus zit je nog steeds fout.

Heerlijke mening
Heerlijke mening6 jul. 2023 - 11:27

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Gimli1955
Gimli19556 jul. 2023 - 12:01

@Labou en Volrin Misschien moeten jullie eens in de spiegel kijken. De SP riep in de jaren '80 al dat onbeperkte instroom van laagbetaalde werkkrachten niet werkte en waarschuwden toen al terecht voor wat er nu gebeurt. Toen werden ze ook beschuldigd van racisme en discriminatie, en dat was ver voordat (extreem)rechts op kwam. Wie profiteren van die laagbetaalde werknemers? Wie zorgen voor asociale woon vormen van 8 man in een kleine woning of zelfs meer? Welke bevolkingsgroep ervaart de ellende van de grote instroom? Zijn dat karikaturen? Neen, dat maken jullie ervan door over populisme los te gaan, en dat is ontwijk gedrag. Dat brengt de oplossing niet naderbij. Dat stelt uit, exact datgene wat Rutte de laatste 13 jaar met jullie hulp heeft kunnen doen. Niets doen en per jaar zo'n 200.000 werk immigranten en 50.000 asielzoekers binnen laten. Die zijn niet binnengelaten door (extreem)rechts, die zijn binnengelaten door de coalitie partijen incluis gedogers van Rutte 1 tm 4.

LaBou
LaBou 6 jul. 2023 - 16:12

"Je hebt ook nog de LB tussen categorie." Ach, kijk eens aan: er was weer eens een nieuw account nodig. Maar lezen kan en/of wil deze reaguurder niet want hij blijft maar janken over iets wat hij zelf verzonnen heeft.

LaBou
LaBou 6 jul. 2023 - 16:17

@gimli: begin eerst zelf maar eens in die spigel te kijken. Je wordt meer en meer een karikatuur van de reageerder die je ooit was.

Gerygrr
Gerygrr7 jul. 2023 - 12:23

Gimli , Plus heel veel studenten uit het buitenland. Met het nadeel van de studies in het Engels gegeven in steenkolenengels. Rechts Nederland: Iedereen is welkom met geld. Links Nederland: stop de marktwerking. Schaarste creëren is arm laten betalen voor rijk.

JasDon
JasDon6 jul. 2023 - 5:52

We moeten zsm de asielwetgeving aanpassen, zodat het weer een Europees probleem wordt. Nu is NL een voorkeursbestemming, wat er voor zorgt dat andere landen in EU verband geen prioriteit geven aan een structurele aanpak.

2 Reacties
Volrin
Volrin6 jul. 2023 - 8:46

Dat is er al. AZ moeten zich melden bij het land van binnenkomst. Dat dat nog niet goed wordt uitgevoerd betekend niet dat de wetgeving niet bestaat.

Gimli1955
Gimli19556 jul. 2023 - 12:02

@volrin Papieren werkelijkheid van Rutte, de echte werkelijkheid ondervinden de bewoners van Ter Apel.

Folkward
Folkward5 jul. 2023 - 23:17

In november 2022 had Rutte aan het VVD-congres beloofd de asielinstroom terug te dringen. Het congres en de fractie geloofde hem, de dwazen. Begin juni zei Rutte: "Geef me tot de zomer". Volgens tassendraagster Hermans zou daarna zelfs een kabinetscrisis niet uitgesloten zijn vanwege dit punt. 7 juli (morgen, vrijdag) begint het zomerreces. Verrassend genoeg is Rutte niet met een oplossing gekomen. Als er heisa is, is dat niet om de heisa, maar hierom. Of eigenlijk om een onderliggend geloofwaardigheidsprobleem. Is het congres niet geloofwaardig, omdat het kabinet/Rutte toch doet wat hij wil? Is de fractie ongeloofwaardig omdat ze zouden bluffen, niet wil doorzetten en zich laat piepelen? Of is Rutte ongeloofwaardig omdat hij nu ook de eigen partijleden onder de bus gooit met zijn leugens? En is de VVD nog wel geloofwaardig als bestuurderspartij, omdat ze de interne problemen niet op kunnen lossen, zonder het landsbestuur in gevaar te brengen? Stay tuned, iemand gaat hier schade van ondervinden, en ik vermoed dat het niet Rutte is. De VVD heeft Rutte meer nodig dan andersom. Maar misschien wordt er nog een konijn uit de hoed getoverd, wie weet?

Sonic2
Sonic25 jul. 2023 - 21:06

Het beruchte interview van Samsom en Rutte in 2012 en het filmpje wat Lucky TV er daarna van heeft gemaakt bepaalt onze politieke cultuur van vooral de laatste 5 a 6 jaar. En daar moet je de enorme nederlaag van de PvdA nog bij optellen. Niemand wil meer als een verliefde puber naar haar coalitie partners kijken. Het beeld moet worden opgeworpen dat hier vier partijen zitten die strijden voor elke punt en niet bij elkaar op schoot zitten. Het bestaan van het kabinet moet onzeker worden gemaakt, want het beeld moet niet zijn dat dit kabinet eigenlijk in 2017 al min of meer met elkaar heeft afgesproken het een jaar of 8 met elkaar te redden. Niet meer de bedrijfsleider van het kabinet zijn, maar vooral veel gemaakte strijd. En gespeelde distantie. Daarmee zeg ik niet dat het kabinet niet vrijdag zou kunnen vallen, maar veel van wat er gebeurt is theater. Net als dat PvDA en Groenlinks er elke keer verbaal hard in gaan tegen het kabinet. Ze weten ook wel dat ze de coalitie gaan steunen, maar dat doe je makkelijker door er eerst met gestrekt been in te gaan en zeer duidelijk te maken dat je in ieder geval niet het schoothondje van Rutte bent.

Sonic2
Sonic25 jul. 2023 - 20:42

De enige reden die ik kan bedenken waarom het kabinet zou vallen, is dat de VVD de vlucht naar voren neemt. Als het kabinet nu valt heb je ergens in november of december verkiezingen. Dat is erg weinig tijd voor Omtzigt om een nieuwe lijst te starten. Het is ook weinig tijd om eventueel bij BBB aan boord te stappen. En het is voor PvdA/Groenlinks dan ook lastig om Timmermans uit Brussel te halen. Dat wordt een korte campagne. Dan blijft van der Plas over, maar die daalt de laatste tijd al aardig in de peilingen. Dan zal D66 worden ingeruild voor BBB. Maar wel in de volgorde: VVD 1 en BBB 2. Dat is het enige wat ik kan bedenken. Hoekstra laat het op immigratie niet klappen. Wel op stikstof misschien. De CU zou misschien kunnen, maar lijkt me niet heel waarschijnlijk. Hetzelfde geldt voor D66. Die hebben helemaal niets aan een val.

2 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout5 jul. 2023 - 21:37

Realistische prognose Sonic!

Hann63
Hann636 jul. 2023 - 5:32

En zo blijft alles zoals het was. Er was ook geen enkele journalist die de vraag stelde aan Rutte: " U laat Uw kabinet niet vallen hierom" . U wilt gewoon door regeren (aan modderen). Veel ketelmuziek, van alle partijen in de regering.....

Martin van der Linde
Martin van der Linde5 jul. 2023 - 19:58

Rutte heeft gezegd dat hij voor een nieuwe ronde gaat. En zoals de peilingen nu zijn mag hij weer de lakens uitdelen. Rechts zal hem belonen voor zijn standvastigheid en BBB heeft zich op dit vlak nauwelijks laten horen. Bovendien nog nat achter de oren en veel te onbetrouwbaar. En stikstof leeft niet, het staat ergens op de 15de plek van lands prioriteiten. Hij gaat het liefst met zijn oude club door. CU zal misschien bedanken, maar CDA en D66 niet, en met de gelegenheidscombi GL en PvdA kan hij verder waar hij gebleven was. Toch is niet alles zeker, en dat verklaart dit toneelstuk zo vlak voor de vakantie. Het is een schijnbeweging. In de tussentijd tot aan Prinsjesdag bedenkt Rutte een list en in de tussentijd worden de masseurs aan het werk gezet om de spreidingswet er door te krijgen. En om de achterban te peilen hoe groot de elasticiteit van dit probleem is.

1 Reactie
Tiesuitreduz
Tiesuitreduz6 jul. 2023 - 11:06

De peilingen van Martin van der Linde: 'Rutte heeft gezegd dat hij voor een nieuwe ronde gaat. En zoals de peilingen nu zijn mag hij weer de lakens uitdelen'. Peiling Maurice de Hond (02-07-2023) BBB 27 VVD 20 Peiling Ipsos (27-06-2023) VVD 28 BBB 23 Peiling I&O Research (15-06-2023) BBB 28 VVD 22 Kanttekening: Ipsos zit er meestal ver naast, en ook de peilingen van van der Linde zijn niet geheel betrouwbaar.