Joop

VVD: KNMI mag zich niet met klimaat bemoeien

  •  
23-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vervuiling_300.jpg
Liberalen stellen Kamervragen wegens ongewenst klimaatalarm
Waarschuwen voor klimaatverandering, daar hebben ze bij de VVD een broertje dood aan. Dat ondervond ook het KNMI nadat zij zondag zeiden dat het ‘code oranje’ is, een waarschuwing om de toestand van het klimaat aan te duiden. De liberalen willen nu Kamervragen stellen over deze voor de VVD ongewenste bemoeienis.
‘Sinds wanneer hebben wij een klimaatalarm?’ vroeg VVD-Kamerlid Remco Dijkstra zich in het NOS Radio 1 Journaal af. Volgens Dijkstra, ‘allergisch 4 betutteling’ aldus zijn twitterpagina, is de waarschuwing van het KNMI gebaseerd op ’10 warme novemberdagen’. 
Dat is niet zo. Het KNMI gebruikte het voorbeeld van de eerste tien dagen van november als illustratie. ‘Eigenlijk leven we nu in het bewijs van klimaatverandering,’ zegt Van der Steenhoven van het KNMI. ‘Dat de eerste tien dagen van november uitzonderlijk warm waren, kunnen wij bij het KNMI eigenlijk alleen maar verklaren door ook klimaatverandering aan te nemen. Dat is nieuw.’
Overigens is het KNMI er wel degelijk om alarm te slaan in dit geval. Het eigen missiestatement zegt: ‘Het KNMI adviseert en waarschuwt de samenleving om risico’s op het gebied van weer, klimaat en seismologie terug te dringen en schade en letsel te beperken.’ Dat zegt ook GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren: ‘Het KNMI voert exact zijn opdracht uit: waarschuwen als dat nodig is. Ze doen dat op goede wetenschappelijke gronden. Op hun site is alle achterliggende onderbouwing te vinden. We krijgen meer regen en Nederland moet zich daar op voorbereiden.’
Volgens het KNMI is het code oranje en geen rood, omdat er nog wel wat aan te doen is. Zoals het terugbrengen van de CO2–uitstoot, zegt Van der Steenhoven. Alleen terugbrengen is echter niet voldoende. ‘Daarna moeten we verder gaan om in een jaar of 20, 25 onze economie zo duurzaam te maken, dat er geen CO2-uitstoot meer zal zijn.’
Ook daar wil de VVD niets van weten. Een oproep van 64 hoogleraren met een leerstoel op dit gebied om alle kolencentrales te sluiten, werd door VVD-Kamerlid Andre Bosman al direct afgeserveerd. Volgens Bosman is de oproep ‘een goedkoop verhaal’. 
Dat de VVD zo haar eigen ideeën heeft over wat bevorderlijk is voor welzijn en milieu, blijkt ook in de Rotterdamse gemeenteraad, waar de partij als enige tegen invoering van de milieuzone stemde. Binnen die zone zijn oude, vervuilende auto’s vanaf 1 januari niet meer welkom om zo de luchtkwaliteit te vergroten. Die is op dit moment ver onder de maat, waardoor Rotterdammers korter zouden leven. ‘ Automobilistje pesten ’, vinden de VVD’ers, die zelf nog wel met een alternatief kwamen: het omhakken van bomen zodat het fijnstof beter kan verwaaien.
vvdtweet_620
cc-beeld: Johan Wieland

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (69)

Tom Meijer
Tom Meijer23 nov. 2015 - 13:29

Kom nou helemaal zeg. Hoe durf je. Willen deze lieden nog serieus genomen worden? Laten zij zelf hun grote b*k houden. Idioten. De klimaatspecialisten van Nederland zouden niet mogen waarschuwen dat er iets mis gaat? Diegenen die bij uitstek weten waar het over gaat?

wvdstraat
wvdstraat23 nov. 2015 - 13:29

Wil de vvd zich dan verder niet met politiek bemoeien ? ! lobbyclub van likmevestje.......

dino_radja
dino_radja23 nov. 2015 - 13:29

Het is juist expliciet een kerntaak van het KNMI. Een domme uitspraak dus van meneer Dijkstra.

Kilted
Kilted23 nov. 2015 - 13:29

Geen idee of het KNMI gelijk heeft. Gevoelsmatig zeg ik van wel, maar een klimaat is niet iets wat heel stabiel is. Die 10 warme dagen in november komen wel meer voor, alleen niet ieder jaar. Maar zelfs als de opwarming van de aarde voor 80% een natuurlijk verschijnsel is, dan nog zullen we er rekening mee moeten houden. Want zelfs dan zal de zeespiegel stijgen en zullen we er last van krijgen. We zullen er toch rekening mee moeten houden.

Dehnus
Dehnus23 nov. 2015 - 13:29

Verdeurie...... onze lobbyvrindjes waren al helemaal heuteldebeutel van al die feiten. Dat kin ech nie heur. Mondjes dicht, anders zijn jullie den volgenden naar den publieken omroep. Moet niet vreemduh worden zag.

BertF2
BertF223 nov. 2015 - 13:29

Wat heeft de VVD toch treurige, en eigenlijk gevaarlijke, opvattingen over het vrije woord. Afschuwelijk. Het doet denken aan opvattingen uit de jaren 30. Of uit de jaren 70 en 80, maar dan volgens Zuid-Amerikaanse normen, of uit de jaren 10 volgens Saudi-Arabische normen. Wat de neoliberalen niet aanstaat, en dat is vooral dat wat niet leuk is voor het bedrijfsleven, dat moet worden uitgeschakeld. Ook het KNMI, de meest gezaghebbende autoriteit op klimaatgebied in Nederland, moet dansen naar het ultra-rechtse pijpen van de VVD. Anders wordt ze financieel de nek omgedraaid. Je zou kunnen zeggen dat dit soort uitspraken het resultaat is van hersenloze bemoeizucht, zoals die van Halbe Zijstra met de boezems van vrouwelijke vluchtelingen, maar het is gevaarlijker. Immers, van Wilders is glashelder dat die niet aan de touwtjes moet trekken, maar dat geldt niet voor de VVD. En hoe gevaarlijk dat is, kun je eenvoudig afleiden uit het mediabeleid van het ook al stevig rechtse D66 toen dat in een coalitie met de VVD zat in Balkenende 2.

Tom Meijer
Tom Meijer23 nov. 2015 - 13:29

Er is weer een hoog percentage ontkenners hier aanwezig. Men moet zich wel in bochten wringen om een soort van 'antwoord' te kunnen geven. Het valt ook niet mee om zo lang met cognitieve dissonantie te moeten leven.

JandeBoer2
JandeBoer223 nov. 2015 - 13:29

Wat een betutteling door die VVD'er! Als het aan de VVD ligt mogen professionals hun professionele conclusies niet meer uiten, uiteraard alleen als die de VVD onwelgevallig zijn.

rbakels
rbakels23 nov. 2015 - 13:29

Om te beginnen; De VVD loopt achter. Het bedrijfsleven heeft klimaatverandering ontdekt als "business opportunity". Of gaat de VVD de PVV achterna, dat ze gewoon overal tegen zijn ook al is het nuttig? Iets anders is dat hier een zwakte in onze huidige wetgeving blootgelegd. We kennen in Nederland maar een heel beperkte "academische vrijheid", en daar valt de KNMI niet eens onder! Dat betekent dat het KNMI bij z'n uitingen politieke maatstaven moet aanleggen en geen wetenschappelijke! Ter vergelijking: de "academische vrijheid" is in Duitsland een algemeen grondrecht, prominent vastgelegd in de grondwet, in hetzelfde artikel als de vrijheid van meningsuiting: wetenschappers hoeven zich geen zorgen te maken of hun wetenschappelijke bevindingen de Kamer wel bevallen. De Duitsers werden door schade en schade wijs: de nazi's bepaalden wat "correcte" wetenschap was. Bij de academische vrijheid hoort ook de vrijheid van de kunsten, maar die heeft in Nederland waarachtig helemaal geen juridische basis. Ook in Nederland anno 2015 kan kunst als "entartet" veroordeeld worden! De VVD moet wel de procedure volgen, en de Minister aanspreken in plaats van het KNMI. Ja minister Melanie. Maar die is van de VVD, dus richt de VVD zich heel laf op het KNMI zelf. Het is echter "not done" dat politici ambtenaren rechtstreeks aanvallen.

tijsraman
tijsraman23 nov. 2015 - 13:29

Typisch onderbuikgebral van hersenloze VVD. Alles moet wijken voor de eigen idealen (lees: idealen voor de eigen mensen), zelfs de leefomgeving van onze nakomelingen.

ton14024
ton1402423 nov. 2015 - 13:29

Voor Dijkstra moet het KNMI dus: -Dat buisje in de thermometer een paar streepjes omhoog duwen. -Die flapjes aan de windmeter wat afvijlen. -Een gaatje in de watermeter boren. Want meneer kan niet met de feiten (trend van 50 jaar) leven. Triest geval.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201423 nov. 2015 - 13:29

Verbied de VVD. Zij zijn hoofdverantwoordelijk voor verdeeldheid, vervuiling en egoïsme.

Armagaddon
Armagaddon23 nov. 2015 - 13:29

>>> Citaat: VVD: KNMI mag zich niet met klimaat bemoeien >>> Gut.. oh...gut...de VVD natuurlijk wel... gevangen in de de infantiele onnozele narcistische, opportunistische en hooghartige alles onwetende conservatieve rechtse tunnelvisie....to nowhere, but selfdestruction....mean smile....

rbakels
rbakels23 nov. 2015 - 13:29

De meeste klimaatverandering komt door rook en CO2 van de tropische bossen in Brazilië en Indonesië die worden platgebrand om gewassen te kweken die voorden gebruikt om "milieuvriendelijke" bio-brandstof te maken! De stroom voor elektrische auto's komt uit fabrieken die veel viezer zijn dan een traditionele benzine-auto, en de enorme accu's die je nodig hebt zijn helemaal vervuilend - bij productie en als de auto ooit naar de sloop gaat.

Spelchecker2
Spelchecker223 nov. 2015 - 13:29

VVD: nationaal kampioen met-de-rug-naar-de-toekomst-staan.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen23 nov. 2015 - 13:29

[KNMI mag zich niet met klimaat bemoeien] Nee, en cardiologen mogen zich niet met hartproblemen bemoeien. Slagers mogen zich niet met vlees bemoeien. Metselaars mogen zich niet met de bouw bemoeien. En laten vooral politici zich niet met politiek bemoeien...

msj_meijerink
msj_meijerink23 nov. 2015 - 13:29

Hoezo een probleem, de vvd-ers komen toch allen uit een voortreffelijk millieu!

Armagaddon
Armagaddon23 nov. 2015 - 13:29

>>> Citaat: VVD: KNMI mag zich niet met klimaat bemoeien >>> Ha....ha...die alles onbetrouwbare beterwetende en inzichtloze infantiele VVD érs toch, KNMI krijgt hulp van de VN in hun werk en verantwoordelijkheden...!! Update: VN: 2015 is het warmste jaar ooit gemeten VANDAAG, 14:27 http://nos.nl/artikel/2071300-vn-2015-is-het-warmste-jaar-ooit-gemeten.html

Jaap9
Jaap923 nov. 2015 - 13:29

Het wordt tijd dat iedereen een thermometer ophangt en bij elke reactie de temperatuur geeft. 3C.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods23 nov. 2015 - 13:29

Het KNMI heeft helemaal gelijk. De situatie wordt (ook) voor Nederland inderdaad penibel. We hebben sinds 1906 al bijna 25% meer neerslag, zie http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl0508-Neerslagsom-in-Nederland.html?i=9-54 . Een grafiek die gelijk oploopt met de broeikasconcentratie in de atmosfeer. En de zeespiegel is met 20cm gestegen. Nu is dat nog te overzien, maar bij ongewijzigd beleid stijgt die tot een meter in 2100. Naast dat (nog) meer neerslag al heel vervelend is, gaat dit ook klauwen met geld kosten, aan waterinfrastructuurprojecten. Die verhoudingsgewijs weinig banen opleveren.

ratio2
ratio223 nov. 2015 - 13:29

Vrij bizar. Gaan we in Nederland nu ook al wetenschappers de mond snoeren omdat hun conclusies ons niet bevallen? Ik dacht dat dat alleen in de achterlijkste delen van de VS gebeurde.

1 Reactie
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer23 nov. 2015 - 13:29

Neen dat gaan we niet maar klimaatwetenschap is geen wis- of natuurlunde met bewezen stellingen en 100% reproduceerbaarheid. Klimaat wetenschappers die zich echter in laten met politiek en popiejopie weersvoorspellingen over een weerbericht in 2065 tonen moeten juist de wind van voren krijgen. Anders rest slechts de bevestiging dat IPPC meer politiek dan wetenschappelijk is,

omaoeverloos
omaoeverloos23 nov. 2015 - 13:29

"Het KNMI gebruikte het voorbeeld van de eerste tien dagen van november als illustratie." Tja, dat is ook onzin natuurlijk, een periode van 10 dagen gebruiken als voorbeeld dat het klimaat opwarmt. Ik heb ze ook niet gehoord over een ijstijd toen het in oktober 10 dagen te koud was.

4 Reacties
akaNooT
akaNooT23 nov. 2015 - 13:29

Er staat ook dat de warme dagen in november niet verklaard kunnen worden zonder klimaatverandering. Da's toch wel wat krasser dan alleen een 'illustratie'. Misschien zijn de koude dagen in oktober minder uitzonderlijk en/of onverklaarbaar.

joke1975
joke197523 nov. 2015 - 13:29

Ze gebruiken het als voorbeeld, niet als bewijs. Omdat dat inderdaad nogal belachelijk zou zijn.

ratio2
ratio223 nov. 2015 - 13:29

Die conclusie hoeft helemaal niet symmetrisch te zijn. In oktober is het wellicht helemaal niet ongewoon dat het vrij koud kan zijn als de wind uit de juiste richting komt. Verder denk ik dat we het inhoudelijke debat gewoon bij de klimaatwetenschappers zouden moeten laten. Ik ben dat niet, en ik neem aan u ook niet. Ik bemoei me tenslotte ook niet met inhoudelijke discussies over kwantummechanica. Klimaatanalyses vallen wat mij betreft in eenzelfde categorie, en mensen zouden eens moeten ophouden met te denken dat omdat ze veel over het weer praten ook enig recht van spreken hebben als het op klimaatwetenschap aankomt.

lembeck
lembeck23 nov. 2015 - 13:29

Dat doen ze ook niet. Ze gaan uit van alle waarnemingen en analyses.

[verwijderd]
[verwijderd]23 nov. 2015 - 13:29

Het KNMI is waarschijnlijk ook geïnfiltreerd door Klimaatmafiosi. Die uitzending van gisterenavond..... belachelijk. Ze kunnen het weerbericht van morgen nog niet voorpsellen, laat staan het weer in 2065. Met het weerbericht van gisterenavond, hebben we er weer een verdachte club bij, net als CPB, CBS, UWV, COA, CJIB. Het KNMI is vanaf nu ook zo betrouwbaar als het weer. Alle eerder genoemde clubs zijn wat mij betreft mafiose. Kijk maar eens hoe vaak deze "organisaties" op de een of andere manier erg negatief in het nieuws komen. Het CJIB bijvoorbeeld hanteert pure maffia praktijken. Val je ooit in de klauwen van het CJIB, dan beleef je de meest waanzinnige, bureaucratische nachtmerrie die je kunt bedenken. Het KNMI stuurt er op aan dat we goed functionerende kolencentrales vervangen door peperdure, onrendabele windmolens. De 2 operaties samen gaan ons minstens 30 miljard kosten, dat mag u en ik betalen via de stroomprijs. Velen naïevelingen tuinen er nog in ook. Dit heeft echt niks met een verbetering van klimaat of milieu te maken, het zijn pure lobby- en maffiapraktijken .

4 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas23 nov. 2015 - 13:29

Mwah, het weer hebben ze feitelijk en statistisch toch behoorlijk vaak goed. Het is net het zware weer wat zich soms moeilijk laat voorspellen door de complexheid van de diverse fronten waar we mee te maken hebben. Beter 1o keer teveel gewaarschuwd, dan 1 keer te weinig! Maar ik begrijp het wel hoor. Heeft vast te maken met oogkleppen op en zo.

pietdeg2
pietdeg223 nov. 2015 - 13:29

"Het KNMI is waarschijnlijk ook geïnfiltreerd door Klimaatmafiosi." Zijn er ook dagen waarop klimaatonkenners zichzelf wel een beetje serieus nemen?

akaNooT
akaNooT23 nov. 2015 - 13:29

Wel veel maffia hé... beetje overdreven dit. Worden deze mensen afgeperst om onwaarheid te verkondigen, of persen zij anderen af? Om welke bedragen gaat het? P.S. het weerbericht voor morgen kan het KNMI met 100% zekerheid voorspellen :-)

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 nov. 2015 - 13:29

Wat is uw deskundigheid ten aanzien van de beoordeling van wel / geen klimaatwijziging, en wat doet u met eventuele hiaten in uw kennis om tot een oordeel te komen ? Ik denk dat niemand weet of het klimaat nu wel of niet verandert, al dan niet geholpen door de mens, daarvoor zijn er teveel factoren die een rol spelen. En correlatie is is nog geen causaal verband. Echter, als onder de wetenschappers 1 niet gelooft en 33 wel dan is dat voor mij een indicatie. Ik zou dan niet durven zeggen dat een en ander een hoax is, alleen maar omdat mij dat beter uitkomt, of omdat ik denk dat wel of geen klimaatverandering geen politieke keuze is.

AndrewSm
AndrewSm23 nov. 2015 - 13:29

Maar goed, als je niet verder kijkt dan 125 jaar terug, dan zou het inderdaad wel schokkend kunnen zijn en als je denkt dat uitstoot in Nederland alleen in Nederland blijft en dat Nederland nooit last zou kunnen hebben van de uitstoot van andere gebieden, dan zou je inderdaad wel een code er aan toe kunnen kennen. Niet dat dit getuigd van enige vorm van kennis en/of intelligentie, maar dat maakt in deze niets uit. Die aarde van ons bestaat al ruim 5.000.000.000 jaar, we berekenen 4 miljoenste van die tijd het weer en het klimaat en noemen dit dan meteen een feit..... Laat dit even inzinken en besef dan hoe gigantisch dom dat is. Ja we moeten inderdaad beter op het milieu letten en we moeten daar zeker wat aan gaan doen, maar kom op zeg.... het klimaat???? Dat veranderde al voor dat de mens er was en zal ook zeker veranderen nadat de mens hier is geweest.

3 Reacties
mengde
mengde23 nov. 2015 - 13:29

En wat is nou uw punt? Waar wilt u naar toe, wat wilt u eigenlijk zeggen?

akaNooT
akaNooT23 nov. 2015 - 13:29

Hallooo, het relatief snelle opwarmen van de aarde en de rol van de mens daarin zijn allang bewezen en zijn niet vergelijkbaar met (langzame) klimaatveranderingen in lang vervlogen tijden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 nov. 2015 - 13:29

'Die aarde van ons bestaat al ruim 5.000.000.000 jaar, we berekenen 4 miljoenste van die tijd het weer en het klimaat en noemen dit dan meteen een feit..... Laat dit even inzinken en besef dan hoe gigantisch dom dat is.' Dit is een prachtige, die ga ik ongelookflijk vaak gebruiken. Ter vervanging van de iedrere .... krijgt de .... die het verdient, Deze is ook zeer goed in alle soorten en maten te gebruiken, iedere keer dat iets verwaterd moet worden. tenslotte natuurlijk de vraag: waarom bent u deskundige op het gebied van klimaat?

meijerlahn
meijerlahn23 nov. 2015 - 13:29

Van alle EU-landen bungelt Nederland bijna onderaan als het gaat om het aandeel duurzame energie in de totale energieconsumptie, namelijk 4,5 procent. Het resultaat van 10 kabinetten met de VVD sinds 1981.

1 Reactie
Zakenpief
Zakenpief23 nov. 2015 - 13:29

Ik denk eerder dat dat te maken heeft met onze gasbel. Ook het feit dat we een dichtbevolkt land zijn, heeft er mee te maken dat we simpelweg niet al te veel mogelijkheden hebben voor opwekking van duurzame energie.

PeterMiddle
PeterMiddle23 nov. 2015 - 13:29

"Dat de eerste tien dagen van november uitzonderlijk warm waren, kunnen wij bij het KNMI eigenlijk alleen maar verklaren door ook klimaatverandering aan te nemen. Dat is nieuw" Dit is geen wetenschap, dit is een betoog en dat past inderdaad niet bij de functie van het KNMI. "Die is op dit moment ver onder de maat, waardoor Rotterdammers korter leven" Wow..

1 Reactie
arieroos
arieroos23 nov. 2015 - 13:29

["Dat de eerste tien dagen van november uitzonderlijk warm waren, kunnen wij bij het KNMI eigenlijk alleen maar verklaren door ook klimaatverandering aan te nemen. Dat is nieuw" Dit is geen wetenschap, dit is een betoog en dat past inderdaad niet bij de functie van het KNMI.] Dat hoeft helemaal niet; zo'n analyse kan heel goed zeer wetenschappelijk zijn. Zonder dat je de gebuikte cijfers en formules hebt bekeken kan je daar geen zinnige uitspraak over doen.

anjal
anjal23 nov. 2015 - 13:29

Dan is het zeer gewenst dat de VVD een andere hobby dan politiek gaat zoeken.

1 Reactie
lembeck
lembeck23 nov. 2015 - 13:29

En de kans op macht opgeven? Never...!! Doen ze nevernietnooit!

RoBru
RoBru23 nov. 2015 - 13:29

(De directeur van) het KNMI mag natuurlijk zeggen wat hij of zij wil. Maar het is net zo geloofwaardig als een BN'er die een shampoo aanprijst. Zelfs als het op korte termijn leidt tot wat meer interesse voor de klimaattop en eventueel zelfs wat paniek, is op termijn de vraag wat het doet met de autoriteit van het KNMI. Blijf bij je leest zou ik zeggen, het werk dat het KNMI doet (in een steeds competitievere markt) is al moeilijk genoeg.

1 Reactie
Jaap Vos
Jaap Vos23 nov. 2015 - 13:29

Waarom zou het KNMI geen gelijk hebben oftewel zijn vakgebied niet kennen & kunnen !?? Als we kijken naar een land als Bangladesh dan zien we dat daar de laatste 5 jaar een miljoen mensen vanaf het platteland naar de stad zijn gaan wonen & oftewel meer landinwaarts/hoger. Dit omdat dit land als eerste de gevolgen ( = stijging zeespiegel !) van de veranderingen merkt maar wij blijven op den duur als Neder/laaglanden niet gevrijwaard van de gevolgen. Wat de vvd doet is zo lang mogelijk vasthouden aan de oude economie omdat daar veel van af hangt. Slimmer zou zijn om je op de toekomstige veranderingen voor te bereiden omdat je je anders overbodig maakt & een gevaar bent voor toekomstige generaties die voor enorme kosten komen te staan om de gevolgen alsnog op te lossen. Dus wij moeten onze verantwoording nemen......

RMHeijmans
RMHeijmans23 nov. 2015 - 13:29

Ik wil de heer Dijkstra vragen om even de afscheidsrede van Jon Stewart te kijken en dan nog een keer naar zijn "argumenten" kijken. Voor het gemak is hier de link Mr. Dijkstra, want ik weet dat u niet van speur werk of gedegen onderzoek houdt. https://www.youtube.com/watch?v=kaHt0zHMLNw

1 Reactie
lembeck
lembeck23 nov. 2015 - 13:29

Hij's goed! Bedankt. Die man wordt gemist.

mans5
mans523 nov. 2015 - 13:29

Het mooiste stuk mist. Volgens van Tongeren groenlinks "Het instituut doet al wetenschappelijk onderzoek sinds 1840. Vorig jaar meldden ze ook dat 2014 het warmste jaar ooit was op basis van wetenschappelijk onderzoek. Ik snap niet waar mijn collega van de VVD het over heeft." Mevrouw van Tongeren er is een verschil tussen analyseren van historische gegevens van het verleden en het doen van voorspellingen.

2 Reacties
Banjaard
Banjaard23 nov. 2015 - 13:29

Waarom denk je dat we historische gegevens analyseren? ZODAT we voorspellingen kunnen doen.

RMHeijmans
RMHeijmans23 nov. 2015 - 13:29

Je hebt helemaal gelijk Simone. Er is een verschil tussen die twee. Ik ga ervan uit dat je beseft dat het KNMI deze historische gegevens niet voor de lol heeft verzameld want je gebruikt het woord analyseren. Maar ik hoop dat je begrijpt dat men bij de KNMI deze analyse met een bepaald doel doet. Je hebt namelijk niks aan een analyse als er geen doel is, je kunt tenslotte niet zomaar in het wilde weg analyseren. Zou het misschien mogelijk zijn dat het doen van klimaatvoorspelling op basis van deze gegevens een van de kerntaken van het KNMI is? (Het KNMI richt zich als het nationale kennisinstituut op het gebied van weer, klimaat en seismologie volledig op zijn publieke taken. Daartoe horen het opstellen van algemene weersverwachtingen en waarschuwingen voor gevaarlijke weersomstandigheden, de monitoring van het klimaat, het inwinnen van meteorologische data, het beheren van de infrastructuur die daarvoor nodig is, modelontwikkeling, luchtvaartmeteorologie en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer, klimaat en seismologie.)

[verwijderd]
[verwijderd]23 nov. 2015 - 13:29

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
lembeck
lembeck23 nov. 2015 - 13:29

OOwww... je zou zomaar gelijk kunnen hebben. Schultz zelf kan het inderdaad niet doen. Die moet de etalage blijven bemannen, eh bevrouwen.

hugo bergveen
hugo bergveen23 nov. 2015 - 13:29

Ach, de VVD... Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

1 Reactie
lembeck
lembeck23 nov. 2015 - 13:29

Punt is wel dat dit de VVD eigen is en ze dit elke keer doen, als er iets is dat hen niet zint, of dat hen geld zou kunnen kosten. Dat de VVD geen fluit heeft met het milieu is al langer bekend. Maar dat ze nu als verwende rot jochies gaan staan brullen dat iemand iets zegt dat zij niet leuk vinden, is nogal kinderachtig, als het niet zo ernstig was. Uiteindelijk denken ze dat zij het voor het zeggen hebben en ze kunnen wellicht veel nare dingen doen. Als er een partij niet te vertrouwen is met macht, is het wel de VVD. Aan de andere kant... misschien zie ik het wat somber in en gaat het die lui alleen maar om hun aandelen in de kolencentrales, waarvan ze hopen dat ze daar een flinke winst op binnen zullen halen. En als de centrales dicht moeten, kost ze dat hun lieve centjes. Verhip, hoe kan het toch dat ik telkens op dat geld terugkom?

TomPoes2
TomPoes223 nov. 2015 - 13:29

Een meteorologisch instituut dat geen weersvoorspellingen mag doen, tenminste niet op de lange termijn. Waar leggen we de grens? Dertig dagen?

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg223 nov. 2015 - 13:29

"Een meteorologisch instituut dat geen weersvoorspellingen mag doen" Dat is dagelijkse praktijk. Daarom spreken ze ook alleen weersverwachtingen uit.

Armagaddon
Armagaddon23 nov. 2015 - 13:29

>>> Citaat: VVD: KNMI mag zich niet met klimaat bemoeien... >>> Earliest political most stupidest joke of the week...!! ... Ha....ha....natuurlijk de op alle fronten ( Nat. Politie, maatschappelijke participatie maatregelen...etc....etc..)falende wetenschappelijke onderlegde VVD, die steunt op het quasi wetenschappelijke Telder Stichting van de VVD...zie hier onder en huiver... De Teldersstichting en het klimaat http://sargasso.nl/de-teldersstichting-en-het-klimaat/

1 Reactie
lembeck
lembeck23 nov. 2015 - 13:29

Goede link, Cali! Dank daarvoor.

evertjan1
evertjan123 nov. 2015 - 13:29

Het zou goed zijn om van al die politici, die de klimaatveranderingen en hun gevolgen ontkennen of bagatelliseren, de namen, data en uitspraken te noteren en bij de notaris te deponeren. Op die wijze kunnen die politici over een jaar of 10 tot 20 ter verantwoording worden geroepen voor de maatschappelijke schade door toenemende weerextremen en kunnen ze persoonlijk aangeklaagd worden. Ze hadden de feiten en kennis wel voorhanden, maar hebben willen en wetens het treffen van adequate maatregelen gedraineerd of tegengehouden.

1 Reactie
thunderbird2
thunderbird223 nov. 2015 - 13:29

Prima, maar dan ook bv voor degenen die de grenzen niet dicht willen of bij de EU willen blijven...

janwijn
janwijn23 nov. 2015 - 13:29

Het is verstandiger bij de eerst volgende verkiezingen de VVD te verbieden of ze onder curatelen te stellen want deze lieden zijn niet meer handelingsbekwaam. Wat hebben zij de laatste tien jaar een puinhoop van Nederland gemaakt. Eerst alle nutsbedrijven om zeep helpen dan de publieke omroepen de mond willen snoeren en vervolgens een wetenschappelijk instituut als de KNMI het zwijgen opleggen.

1 Reactie
neutralist
neutralist23 nov. 2015 - 13:29

Volgens mij staat het land er goed voor en hebben we zelfs weer tripple A status. Hulde voor dit kabinet dus. Nederland: de gelukkigste mensen, hoogste welvaart en een gezonde economie. Niets dan lof.

Jaap Vos
Jaap Vos23 nov. 2015 - 13:29

De vvd shopt even in wie ze geloven voor hun beleid !? Het KNMI wordt niet geloofd omdat het de vvd niet uitkomt iets te doen tegen de klimaatsveranderingen / investering voor de generaties na ons maar een instituut als TNO wordt zo geloofd als die zegt dat het bedrijfsleven 800 miljoen is misgelopen door de file's in Nederland !????? Hoe is die 800 miljoen dan gemeten uberhaupt & is dat weer niet heel erg overdreven van TNO !??? Is TNO wel een echt onafhankelijk instituut te noemen in deze !???????

1 Reactie
janwijn
janwijn23 nov. 2015 - 13:29

De TNO is een commercieel bedrijf en allang niet meer serieus te nemen: zij geven het antwoord wat de opdrachtgever (de betaler) wil oren.

Silvio Dante
Silvio Dante23 nov. 2015 - 13:29

Het KNMI gebruikte het voorbeeld van de eerste tien dagen van november als illustratie. ‘Eigenlijk leven we nu in het bewijs van klimaatverandering,’ Juist het gebruik van dit voorbeeld maakt de opmerking van het KNMI onnozel. ik zeg niet dat we geeen klimaatverandering hebben of een probleem. Maar wanneer het KNMI, niet het verschil weet tussen, het weer (van een paar dagen) en het klimaat . Dit ook nog eens gebruikt als "bewijs" is lachwekkend!

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen23 nov. 2015 - 13:29

Dat verschil is iedereen duidelijk. Het verband ontgaat velen blijkbaar. Als je vaststelt dat het klimaat een trend kent een bepaalde richting op, dan KAN het niet anders zijn dan dat er voorbeelden van weer te vinden zijn die die klimaattrend illustreren. Zouden die illustraties niet bestaan, dan bestond die trend ook niet.

seniorg
seniorg23 nov. 2015 - 13:29

Gelukkig hebben ze het lid Leegte geloosd. Dat was de parlementariër die het KNMI beschuldigde te complotteren met de 'klimaatalarmisten'. Het moest dan ook maar worden opgeheven. Zoiets. Het is me iets teveel moeite om elke intellectuele dwaling van dit verbond van minkukels op te zoeken. Geloof me dus maar op mijn woord. Ik meen dat de VVD/PVV ook de laatste actieve ontkenners zijn. Het bedrijfsleven is al om, zelfs een deel van de CDA achterban begrijpt het nu. Wel beschamend en ook verontrustend is dat de VVD er kennelijk geen bezwaar in ziet om al die evidente domheid actief uit te venten.

1 Reactie
thunderbird2
thunderbird223 nov. 2015 - 13:29

Er valt niks aan te begrijpen, je moet het geloven...

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen23 nov. 2015 - 13:29

Dit past allemaal wel in de redenering van rechts: "wetenschap is ook maar een mening". Want als je je wat gelegen moet laten liggen aan de wetenschap moet je opeen veel langer nadenken over wat je doet in de 2e Kamer. Makkelijker is het om als politicus de wetenschap te diskwalificeren. Dat klinkt wel lekker voor de achterban die niet verder kijkt dan hun neus lang is. En tegenwoordig zijn de neuzen heel erg kort!

1 Reactie
lembeck
lembeck23 nov. 2015 - 13:29

Alfred: En tegenwoordig zijn de neuzen heel erg kort! En de tenen heel erg lang....