Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD: KNMI mag zich niet met klimaat bemoeien

  •  
23-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
vervuiling_300.jpg
Liberalen stellen Kamervragen wegens ongewenst klimaatalarm
Waarschuwen voor klimaatverandering, daar hebben ze bij de VVD een broertje dood aan. Dat ondervond ook het KNMI nadat zij zondag zeiden dat het ‘code oranje’ is, een waarschuwing om de toestand van het klimaat aan te duiden. De liberalen willen nu Kamervragen stellen over deze voor de VVD ongewenste bemoeienis.
‘Sinds wanneer hebben wij een klimaatalarm?’ vroeg VVD-Kamerlid Remco Dijkstra zich in het NOS Radio 1 Journaal af. Volgens Dijkstra, ‘allergisch 4 betutteling’ aldus zijn twitterpagina, is de waarschuwing van het KNMI gebaseerd op ’10 warme novemberdagen’. 
Dat is niet zo. Het KNMI gebruikte het voorbeeld van de eerste tien dagen van november als illustratie. ‘Eigenlijk leven we nu in het bewijs van klimaatverandering,’ zegt Van der Steenhoven van het KNMI. ‘Dat de eerste tien dagen van november uitzonderlijk warm waren, kunnen wij bij het KNMI eigenlijk alleen maar verklaren door ook klimaatverandering aan te nemen. Dat is nieuw.’
Overigens is het KNMI er wel degelijk om alarm te slaan in dit geval. Het eigen missiestatement zegt: ‘Het KNMI adviseert en waarschuwt de samenleving om risico’s op het gebied van weer, klimaat en seismologie terug te dringen en schade en letsel te beperken.’ Dat zegt ook GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren: ‘Het KNMI voert exact zijn opdracht uit: waarschuwen als dat nodig is. Ze doen dat op goede wetenschappelijke gronden. Op hun site is alle achterliggende onderbouwing te vinden. We krijgen meer regen en Nederland moet zich daar op voorbereiden.’
Volgens het KNMI is het code oranje en geen rood, omdat er nog wel wat aan te doen is. Zoals het terugbrengen van de CO2–uitstoot, zegt Van der Steenhoven. Alleen terugbrengen is echter niet voldoende. ‘Daarna moeten we verder gaan om in een jaar of 20, 25 onze economie zo duurzaam te maken, dat er geen CO2-uitstoot meer zal zijn.’
Ook daar wil de VVD niets van weten. Een oproep van 64 hoogleraren met een leerstoel op dit gebied om alle kolencentrales te sluiten, werd door VVD-Kamerlid Andre Bosman al direct afgeserveerd. Volgens Bosman is de oproep ‘een goedkoop verhaal’. 
Dat de VVD zo haar eigen ideeën heeft over wat bevorderlijk is voor welzijn en milieu, blijkt ook in de Rotterdamse gemeenteraad, waar de partij als enige tegen invoering van de milieuzone stemde. Binnen die zone zijn oude, vervuilende auto’s vanaf 1 januari niet meer welkom om zo de luchtkwaliteit te vergroten. Die is op dit moment ver onder de maat, waardoor Rotterdammers korter zouden leven. ‘ Automobilistje pesten ’, vinden de VVD’ers, die zelf nog wel met een alternatief kwamen: het omhakken van bomen zodat het fijnstof beter kan verwaaien.
vvdtweet_620
cc-beeld: Johan Wieland

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.