Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oscar Hammerstein trekt zich terug als VVD-kandidaat na vonnis Raad van Discipline

  •  
27-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
ANP-364408336

© AMSTERDAM - Oscar Hammerstein bij het Concertgebouw voorafgaand aan de herdenkingsbijeenkomst voor de overleden oud-premier Wim Kok. ANP REMKO DE WAAL

Voormalig advocaat Oscar Hammerstein is door de Raad van Discipline in Amsterdam van het tableau geschrapt. De beslissing betekent dat Hammerstein niet meer als advocaat mag optreden. In de praktijk is hij in februari van dit jaar al gestopt met zijn werk als advocaat. Hij staat in Amsterdam op de zesde plaats van de VVD-kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart.
Tegen Hammerstein waren klachten ingediend rond zijn handelen in het zogeheten Marengo-proces waarin hij kroongetuige Nabil B. bijstond omdat hij zich niet hield aan zijn geheimhoudingsplicht. Een van de klagers was de dit jaart vermoorde misdaadjournalist Peter R. de Vries die als vertrouwenspersoon fungeerde voor Nabil B. De NOS schrijft :
"Hammerstein heeft de belangen van De Vries geschonden door zijn naam “zonder enige noodzaak” aan een journalist van De Telegraaf door te geven. Hammerstein wist als geen ander welke veiligheidsrisico’s de Marengo-zaak kent, oordeelt de raad. Twee andere klachten waren afkomstig van een advocaat en een voormalige cliënt van Hammerstein. Het dekenbezwaar kwam van de Amsterdamse deken. In alle drie de gevallen ging het om het optreden van Hammerstein in de media."
De raad constateert dat Hammerstein “meerdere malen een van de belangrijkste kernwaarden van de advocatuur, de geheimhoudingsplicht, heeft geschonden”. Bovendien gaf hij tijdens de zitting nauwelijks blijk van enige zelfkritiek en legde de schuld vooral bij anderen.
Update 18:20 AT5 meldt dat Hammerstein geen kandidaat van de VVD meer zal zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen:
"Naar aanleiding van de beslissing van de raad trekt hij zich terug als kandidaat voor de VVD. “Amsterdam is te belangrijk voor mij om het risico te lopen dat toekomstige discussies niet over de stad, maar over mij gaan”, aldus de voormalig strafpleiter. “De VVD deelt de mening van de heer Hammerstein dat het in de Amsterdamse raad niet over deze kwestie moet gaan, maar over wat het beste is voor de stad. Daarom respecteer ik zijn besluit”, aldus lijsttrekker Claire Martens."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.