Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans wil na verkiezingen een extreemrechtse coalitie vormen met de PVV

  •  
21-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9110 keer bekeken
  •  
ANP-461449683

De VVD moet bij de komende Kamerverkiezingen een extreemrechts blok tegenover de Groen-Rode samenwerking zetten. Dat zegt de rechtsbuiten van die partij Ruben Brekelmans in en gesprek met EW. Voor Brekelmans is er maar één onderwerp dat echt telt, en dat is zoveel mogelijk vluchtelingen buiten de deur houden. Wilders is voor hem de coalitiepartner waarmee hij die droom kan verwezenlijken.

Brekelmans noemt het voor de vorm nog wel “een dilemma”. Het partijprogramma van de PVV is namelijk op meerdere punten in strijd met de grondwet en met mensenrechtenverdragen. Ook heeft de VVD ervoor gezorgd dat het Rutte 1 klapte omdat gedoogpartner PVV de bodem onder het bruinrechtse kabinet vandaan trok. Reden voor demissionair premier Rutte om Wilders als onbetrouwbaar te bestempelen en hem uit te sluiten. Maar Rutte staat op het punt Den Haag te verlaten en daarmee liggen voor Brekelmans alle wegen naar uiterst rechts weer open.

Mark Rutte liet zijn laatste kabinet met opzet vallen over het asielbeleid. De hardvochtige en illegale maatregelen die de VVD wilde om gezinshereniging een halt toe te roepen, moeten als het aan Brekelmans ligt een speerpunt worden bij de nieuwe verkiezingen. Daarin vindt hij de gedoodverfde nieuwe VVD-leider Dilan Yesilgoz aan zijn zijde. Ook zij vaart een harde, xenofobe koers op de thema’s asiel en migratie.

Of het ook tot een coalitie met de PVV komt, weet Brekelmans niet. Geert Wilders van de PVV heeft er een handje van zichzelf zo onmogelijk te maken dat van werkelijke regeringsdeelname geen sprake kan zijn. Op die manier kan Wilders blijven roepen, zonder verantwoordelijkheid te nemen. Brekelmans sluit net als bij kabinet-Rutte I ook nu een gedoogconstructie niet uit. Daarnaast ziet de VVD’er een samenwerking met BBB van Caroline van der Plas niet uit omdat ook zij een extreemrechtse koers op asielbeleid voert: ‘Haar insteek is goed en wij kunnen zaken doen.’

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.