Joop

VVD-Kamerlid Han ten Broeke treedt af na onthulling #MeToo-beschuldiging

  •  
30-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
494 keer bekeken
  •  
Kamer overlegt over strijd tegen ISIS

© 2016-09-29 18:04:51 DEN HAAG - Han ten Broeke (VVD) tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer over de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen ISIS. ANP

VVD-Kamerlid Han ten Broeke (49), woordvoerder Buitenland van de fractie, treedt per direct terug en geeft zijn zetel op. Hij komt tot die beslissing nadat HP/DeTijd een vijf jaar oude #MeToo-kwestie onthulde. Juni 2013 beschuldigde een toen 25-jarige medewerkster van de VVD-fractie Ten Broeke van onoorbaar seksueel gedrag. Het Kamerlid ontkende de aantijging. Volgens hem hadden de twee een relatie met wederzijdse instemming en hadden ze een aantal malen met elkaar de nacht doorgebracht.
Halbe Zijlstra, indertijd fractievoorzitter, kende de vrouw een advocaat toe en adviseerde haar herhaaldelijk aangifte te doen. Dat weigerde ze. Vervolgens werd met wederzijdse instemming een juridische overeenkomst gesloten waarvan de inhoud geheim is maar die er op neer zou komen dat beiden de zaak achter zich zouden laten. De VVD voerde ook nog een integriteitsonderzoek uit waarvan de inhoud eveneens geheim is.
In een verklaring zegt Ten Broeke onder meer:
"De afspraak hield vijf jaar stand. Tot vandaag. Nu is de kwestie openbaar geworden en is een situatie ontstaan die ik niet kan beheersen. Dat wil ik mijn familie, vrienden, mijzelf, maar zeker ook mijn fractiegenoten en partij, niet aandoen. Ik heb de afgelopen dagen goed nagedacht over de onbeheersbare gevolgen van deze publicatie. In dit vak leef je in een glazen huis en mag je integriteit geen onderwerp van discussie worden. Daarom heb ik, hoewel ik mijzelf en anderen recht in de ogen kan aankijken, toch besloten mijn kamerlidmaatschap neer te leggen. Ik heb de kamervoorzitter daar zojuist van op de hoogte gesteld. Ik neem deze beslissing met pijn in mijn hart, want ik heb mij de afgelopen jaren met volle overtuiging en enthousiasme ingezet."
Eerder zong het gerucht rond dat Ten Broeke niet voor het ministerschap in aanmerking kwam vanwege een ‘affaire’. In zijn verklaring weerspreekt het Kamerlid dat. Hij was wegens medische problemen niet in de race voor een dergelijke functie, schrijft hij.
De VVD heeft sinds de kwestie een verbod uitgevaardigd op liefdesrelaties tussen fractieleden en -medewerkers. Ten Broeke stelt dat hij de relatie nooit had moeten aangaan omdat deze ongelijkwaardig was. “Niet in de zin van macht of gezag, maar wel gezien het feit dat ik kamerlid was en zij een medewerkster van midden twintig. Als ik daar nu op terugkijk, had ik mijzelf dat nooit mogen toestaan. Het was niet ok, had niet mogen gebeuren en zal nooit meer gebeuren.”
Het is opmerkelijk dat een VVD’er zo snel opstapt wegens integriteitskwesties of ander ongewenst gedrag. Ten Broeke maakt deel uit van de geslonken liberale vleugel van de partij. Hij raakte eerder dit jaar in opspraak omdat hij via Twitter denigrerend commentaar gaf op een Leidse wetenschapper die kritiek uitte. Dat commentaar werd opgevat als seksistisch en racistisch.
Update:
In een verklaring in De Telegraaf stelt de vrouw dat ze de zaak ‘toen en nu’ als afgedaan beschouwd. Ze zegt dat de lezing van Van den Broek “haaks staat” op die van haar dat er sprake is geweest van een ‘voorval’ in 2013. Ze besluit dat ze het “kwetsend en verdrietig” vindt “dat dit verhaal op deze wijze in de publiciteit komt”.
Huidig fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft inmiddels verklaard dat hij van de kwestie op de hoogte was. Hij heeft de zaak laten rusten maar zou Ten Broeke direct de laan uit hebben gestuurd als het onder zijn leiding was voorgevallen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (52)

Hiltermann
Hiltermann31 aug. 2018 - 21:37

Ik mis iets. Voorafgaand aan het vertrek van VVDers komt Mark Rutte eerst nog uitgebreid zijn steun betuigen aan de aanstaande ex. Dat is nu niet gebeurd. Nieuwe beleidslijn van Mark of was het aanstaande vertrek van Ten Broeke zo onvermijdelijk dat Mark van een steunbetuiging afzag?

Hiltermann
Hiltermann31 aug. 2018 - 21:27

Overal waar hormonen een rol spelen komen dit soort toestanden voor. Bij politieke partijen, in bedrijven, bij het OM, bij ministeries. Zolang de betrekkingen geen invloed hebben op het functioneren van de betrokkenen zou ik de Franse methode prefereren. Het zijn privé aangelegenheden waar buiten de dame en de heer niemand iets mee te maken heeft. In Frankrijk worden relaties waaronder buitenechtelijke relaties van politici buiten de publiciteit gehouden. Misschien een idee om die opvatting in Nederland over te nemen.

frankie48
frankie4831 aug. 2018 - 7:22

Even een vlekje wegwerken!

Libertain
Libertain31 aug. 2018 - 6:22

Machtsmisbruik kent vele gezichten en tevens is machtsmisbruik het visitekaartje van sommige politieke partijen in ons land. Hopelijk krijgen we ooit ook echte politieke partijen.

1 Reactie
adriek
adriek31 aug. 2018 - 7:52

Velen hebben het geprobeerd, en het staat eenieder vrij om een politieke partij op te richten. Maar blijkbaar wil het volk dit soort lieden aan het roer. Lieden die vinden dat ze alles kunnen en mogen doen zolang het maar niet in de openbaarheid komt.

Bert de Vries
Bert de Vries30 aug. 2018 - 19:58

Als iemand zegt sexueel te zijn belaagd en ze noemt die belager bij naam, dan zou ze moeten worden verplicht tot aangifte op straffe van een veroordeling wegens smaad.

5 Reacties
Libertain
Libertain31 aug. 2018 - 5:51

Vind ik ook dat naar het trend van ons land dat langzamerhand alles verplicht moet worden. Hadden ze mooie resultaten met deze methode in de DDR geboekt, toch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 aug. 2018 - 6:30

Bert de Vries Hoe vaak kan daadwerkelijk misbruik bewezen worden? Het is hierbij niet zo dat niet bewezen niet waar is, dat zijn twee totaal verschillende zaken. Ik ken iemand die meer heeft meegemaakt dan enkel een aanranding. Diegene werd door hulpverleners afgeraden aangifte te doen omdat het vrijspreken van de dader door gebrek aan 'bewijs', alsof het niet gebeurd was een nog grotere impact zou hebben op de verwerking, de klap nog groter zou zijn. Even verder nadenken zou geen kwaad kunnen.

Bert de Vries
Bert de Vries31 aug. 2018 - 7:52

Minoes&tuin, ik zag dat als iemand zegt dat ze sexueel belaagd is, ze óók aangifte moet doen. Wat de politie daarmee doet, is een ander verhaal. Als geen aangifte wordt gedaan, wordt het voor de beschuldigde bijkans onmogelijk zich te verdedigen. En over nadenken gesproken: vrouwen zijn mensen, net als mannen. Een deel van de mannen ontspoort soms. Ik ken vrouwen die met dezelfde gave zijn gezegend. Of laat me het anders zeggen: een valse beschuldiging zou even zwaar bestraft moeten worden als de daad waarvan wordt beschuldigd. Bijvoorbeeld als bij een vechtscheiding de vader valselijk wordt beschuldigd van incest. Dat vrouwen kwetsbaarder zijn, is onbetwistbaar. Dat ze al te gemakkelijk tot slachtoffer worden verklaard, en de man tot dader, is even onbetwistbaar. (en over meemaken: ik heb in mijn naaste omgeving een zeer geweldddadige verkrachting meegemaakt. Praat me er niet van.)

Hiltermann
Hiltermann31 aug. 2018 - 21:12

Is helemaal niet nodig. Aanranding en verkrachting zijn geen klachtdelicten. In goed Nederlands: Politie en OM kunnen onderzoek doen naar deze strafbare feiten en zo nodig tot vervolging overgaan zonder dat daar een aangifte voor nodig is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2018 - 9:05

Zij is niet degene die het in de openbaarheid heeft gebracht.

Maghetweten
Maghetweten30 aug. 2018 - 19:10

Interessanter is om te weten wie dit gelekt heeft en waarom? Hier hebben sowieso niet veel mensen van geweten anders was het al lang eerder bekend geworden. Las net dat hij eerder in de jaren 90 als medewerken van minister Jorritsma al een keer betrapt is toen hij tijdens het Kersdiner seks had op de stoel van de Kamervoorzitter! Hopelijk komt hij een dezer dagen bij Nadia of Pauw zijn verhaal doen en een boekje open doen wie hier achter zit.

chwiedijk
chwiedijk30 aug. 2018 - 18:36

Wie volgt 'm op.

Poezenmens
Poezenmens30 aug. 2018 - 18:02

Dat de VVD een zwaar integriteitsprobleem heeft vindt 20% van de kiezers helemaal niet erg. De partij van Halen Hebben en Houden kan alles maken

1 Reactie
adriek
adriek31 aug. 2018 - 7:54

"Macht corrumpeert" wordt wel gezegd, maar misschien wordt macht wel gevoed of zelfs mogelijk gemaakt door corruptie?

Marc2406
Marc240630 aug. 2018 - 17:44

“Niet in de zin van macht of gezag, maar wel gezien het feit dat ik kamerlid was en zij een medewerkster van midden twintig."

1 Reactie
Marc2406
Marc240630 aug. 2018 - 17:48

“Niet in de zin van macht of gezag, maar wel gezien het feit dat ik kamerlid was en zij een medewerkster van midden twintig." Het zal wel aan mij liggen, maar een relatie tussen een kamerlid en een veel jongere fractiewerker lijkt mij nu bij uitstek een relatie die ongelijk is in de zin van macht of gezag. Het feit dat de dame in kwestie zelfs na kennelijk aandringen van Halbe Zijlstra nog niet aangifte durfte te doen lijkt alleen maar te onderstrepen dat het dus een ongelijke relatie was in de zin van macht en/of gezag.

Martinel
Martinel30 aug. 2018 - 16:13

Beetje bij beetje, stapje voor stapje verdwijnen zij die dachten overal mee weg te komen. Nu nog het opperhoofd!

4 Reacties
Max Eisenmann
Max Eisenmann30 aug. 2018 - 16:30

U en anderen als u roepen bij mij beelden op van de heksenjachten zoals die in oorspronkelijke maar ook in veel andere gedaantes hebben bestaan tegen groepen mensen die vanwege hun identiteit verbonden werden met allerlei kwalijks.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 aug. 2018 - 17:27

Heksen bestaan niet, niet integere VVDers veel te veel. En 'niet integer' is een behoorlijk eufemisme moet ik zeggen. Gaat u maar eens een lijstje maken van VVDers die de laatste tien jaar hebben moeten vertrekken vanwege ethische gebreken. Je zou verwachten dat als dit zo frequent voorkomt dat op een gegeven moment ook de leider in het vizier komt en hem de vraag wotdt gesteld waarom hij toch iedere keer fout keuzes maakt. Je zou namelijk crenken dat hij blijkbaar xsterke persoonlijkheden niet naast zich duldt of dat hij het makkelijker vindt om mensen te manipuleren die op hun tenen moeten lopen.

vdbemt
vdbemt30 aug. 2018 - 17:41

@Max Eisenmann. Het verschil tussen toen en nu is, dat er bij de VVD niet op gejaagd hoeft te worden. Het is kennelijk zo gewoon dat het vanzelf wel weer een keer boven tafel komt. het spreekwoord zou inmiddels alsvolgt kunnen zijn: al gaat de VVD nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.

Max Eisenmann
Max Eisenmann30 aug. 2018 - 19:30

Bij het begrip heksenjacht gaat het erom dat er vaak wel iets bijzonders is maar dat dat bij inividuen gelieerd aan bepaalde groepen er door bloeddorstige jagende meutes iets ernstigs van gemaakt wordt. Geef nou bijvoorbeeld eens aan wát ten Broeke precies voor vreselijks gedaan heeft terwijl je volgens mij alleen maar weet dat hij een seksuele relatie had, waar normaal gesproken niets mis zou zijn, mssr die binnen een bedrijf of instelling ongewenst kan zijn vanwege een verschil in machtspositie? Volgens mij weten we niet meer dan dat ten Broeke het vanwege die mogelijkheid en zijn destijds geen rekening houden met wat pas later, weliswaar mede vanwege deze relatie, door aanscherping van regels officieel als ongewenst is gaan gelden nu dit achteraf publiek geworden is niet als negatief voor de partij wil laten worden en daarom op te stappen. Hij wordt van zover wij weten van geen enkele overtreding van de wet, laat staan een misdrijf verdacht. Het gaat om een toen al binnen de instelling als onwenselijk geachte seksuele affaire die eenmaal publiek geworden in deze tijden van m.i. soms te ver gaande gevoeligheid, heel anders dan serieuze gevallen van seksuele intimidatie, lastig vallen, aanranding, en erger, mogelijk negatief voor de partij kan blijken hoe onterecht ook.

Max Eisenmann
Max Eisenmann30 aug. 2018 - 15:56

Het gaat dus naar mijn indruk om een seksuele relatie die daarom grensoverschrijdend zou zijn vanwege het verschil in functies van de betrokkenen en dus mogelijk de machtsrelatie die meegespeeld kan hebben. Bedrijven hebben niet voor niets vaak regels daarvoor zonder dat er sprake is van enige wetsovertreding. Natuurlijk gaat het niet over het leeftijdsverschil als de jongste van de twee vijfentwintig was.

Thomas de ongelovige
Thomas de ongelovige30 aug. 2018 - 14:41

Hoe kan iemand nog op de vvd stemmen?

1 Reactie
Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut30 aug. 2018 - 16:23

Men gaat naar het stembureau met medeneming van de stempas, identificeert zich bij de leden van het stembureau, pakt in het stemhokje het rode potlood op om daarmee vervolgens binnen de lijntjes een hokje achter de naam van een VVD'er rood in te kleuren en deponeert het biljet vervolgens in de stembus. Zo simpel gaat dat.

Lucas2000
Lucas200030 aug. 2018 - 14:31

Typisch weer gerommmel bij de VVD. Letterlijk in dit geval. Waarom stemmen zoveel lieden op deze partij? Alleen omdat ze bang zijn voor hun portemonnee? Zijn zij zo kortzichtig? Treurig.

4 Reacties
Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut30 aug. 2018 - 16:21

Was het maar typisch VVD, dat zou het een stuk gemakkelijker maken om het probleem aan te pakken. Als ik het mij goed herinner is bijvoorbeeld ook een partij als GL die toch sterk inzet op emancipatie en zuiver en integer bestuur dit jaar al twee maal op onverkwikkelijke wijze in het nieuws gekomen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 aug. 2018 - 17:32

Guur Het tellen van het aantal gevallen helpt hier. Het is voornamelijk de VVD.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut31 aug. 2018 - 6:35

@stockkickhuysen Het is maar net wat u wel en niet wil zien stockkickhuysen. Maar dat het bij de VVD op integriteitsgebied de afgelopen jaren vaak mis gegaan is ben ik helemaal met u eens.

Rutger Groot
Rutger Groot31 aug. 2018 - 7:47

Nee hoor - gebeurd helaas niet alleen bij de 'integere' VVD, D66 heeft op dit moment ook een probleem met Kees Verhoeven en bij de redactie van Joop zit zelfs nog steeds iemand die een #metoo'tje bekend heeft...

Fritz Leiber
Fritz Leiber30 aug. 2018 - 13:24

De aanduiding #metoo betreft uitsluitend seksuele intimidatie of aanranding. Hier gaat het zover beide partijen er iets over loslaten niet meer dan een seksueel ongelijkwaardige relatie vanwege het leeftijdsverschil in combinatie met het feit dat ten Broeke tegover de medewerkster in hogere functie was. Bij een leeftijdsverschil als beiden volwassen zijn is er geen sprake van een kwalijk iets. Er zijn vele stellen met een dergelijk leeftijdsverschil. Binnen een organisatie of bedrijf is het alleen ongewenst dat er dergelijke relaties zijn vanwege de mogelijke machtspositie. Veel organisaties en bedrijven hebben daarom daarover regels. Het is bij deze zaak juist zo dat er pas een aansscherping van regels is gekomen op grond van dit geval. Maar ten Broeke heeft dus in geen geval zich schuldig gemaakt aan iets wat onder #metoo valt te kwalificeren.

3 Reacties
Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut30 aug. 2018 - 13:59

Een waarlijk interessante semantische constructie heer Leiber. Resteert nog wel de vraag of u het gedrag van de heer Ten Broeke oirbaar en gepast vindt om als kamerlind met positie en aanzien binnen de partij een sexuele relatie aan te gaan met een junior fractie medewerkster. Gebruikt u gerust zoveel woorden als u wilt maar omwille van de duidelijkheid over uw positie in deze graag ook een helder "ja" of "nee".

Sam V
Sam V30 aug. 2018 - 14:00

Helemaal met je eens dat het niets met #meToo te maken heeft. Eigenlijk is hij hier nu het slachtoffer. In dit soort kwesties is het vaak woord tegen woord. Wie geloof je dan het meest? Als mannelijke VVD-er heb je dan wel heel erg de schijn tegen. Ook al lijkt haar verhaal ook niet helemaal zuiver.

HM van der Meulen
HM van der Meulen30 aug. 2018 - 17:31

"Als mannelijke VVD-er heb je dan wel heel erg de schijn tegen." Dat is ongetwijfeld waar.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut30 aug. 2018 - 13:08

Het enige juiste besluit al ben ik het met Dijkhoff eens dat het moment van vertrek eerder had moeten zijn.

WillemdeGroot
WillemdeGroot30 aug. 2018 - 12:42

Even verder lezend mogen we constateren dat er meer kwalijke rollen voor Ten Broeke waren weggelegd. De grens tussen zuiver politiek handelen en mogelijke, dan wel aantoonbare, commerciele nevenfuncties en het aanwezig zijn op bijeenkomsten waar kwalijke figuren centraal staan, is blijkbaar heel flexibel. Ten Broeke, ooit bekend staand als vertegenwoordiger van de meer liberale, stevig geslonken, vleugel van de VVD en waarvan Pechtold ooit zei dat hij een zuivere D66-er in hem herkende, is hiermee van het politieke toneel, althans voorlopig, verdwenen. Dat neem niet weg dat deze affaire voor hem en zijn familie littekens nalaat. Tja, politiek... Wat me opvalt, voor zover dat door een buitenstaander te beoordelen is, is de consequente en juiste houding van de toenmalig VVD-fractieleider, jawel, Halbe Zijlstra.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus30 aug. 2018 - 17:56

"Wat me opvalt, voor zover dat door een buitenstaander te beoordelen is, is de consequente en juiste houding van de toenmalig VVD-fractieleider, jawel, Halbe Zijlstra." Inderdaad heel netjes van Zijlstra om haar niet alleen aan te moedigen om aangifte te doen maar om ook een advocaat aan te bieden.

PetervdB2
PetervdB230 aug. 2018 - 12:31

Het verbaast me dat dit zomaar opeens naar buiten komt. Zoveel mensen zouden dit toch niet geweten kunnen hebben. Het 'slachtoffer' was op het moment supreme immers 25 jaar oud. Dan was het geen naieve stagair meer. Zou Han gewetensnood gehad kunnen hebben omtrent het schrappen van de bronbelasting op Dividenden? Dan zou het een echte ouderwetse CDA-streek geweest zijn. Han zal Cees Verhoeven nu wel benijden.

1 Reactie
Alfons de B
Alfons de B30 aug. 2018 - 15:18

Ongetwijfeld wordt er iets verrekend achter de schermen. De backbenchers van de VVD laten wel vaker iets van zich horen (Ybeltje, nu v Haga) en het vorige bericht over H ten Broeke (over niet opgegeven neveninkomsten) was niet voldoende voor enige actie bij de VVD. Nu wel, en wel over iets wat verder weinig spannend is (inderdaad, @KeesVee pronkt er juist mee, Pechtold heeft nooit willen verklaren over Wassila H en het penthouse behalve dat het prive is, en ook een relatie met een andere d66-er-lager in de pikorde-een relatie is begonnen , enz) en wie weet wat er nog komen zou als Ten Broeke niet was opgestapt...

Bouwman2
Bouwman230 aug. 2018 - 12:24

Ook de oud MP van Schotland is weg. De Paus staat is in dubio, een collega is al weg, maar twee? De meest efficiënte methode om vlekken weg te poetsen is dus niet vernieuwde Ajax maar het klassieke Me Too. Je moet niet enkel kijken naar het het bijtende aspect, maar berder uitkijken, voor je het weet zit je met de totale leegloop. En wie moer er dan gaan poetsen?

vdbemt
vdbemt30 aug. 2018 - 12:20

"In dit vak leef je in een glazen huis en mag je integriteit geen onderwerp van discussie worden." Het is zo typisch VVD om dit te zeggen. Zodra het een punt van discussie is geworden. Omdat het uitgekomen is. Maar niet zolang het niet is uitgekomen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 aug. 2018 - 12:13

Die vrouw is net als Han ten Broeke blijven zwijgen. Interessant is dus wie de zaak aan de HP heeft verklapt, waarom en waarom nu. Wat zit daar achter?

2 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot30 aug. 2018 - 14:27

HP was al eerder bezig met informatie over Ten Broeke in te winnen, voordat deze affaire naar buiten kwam. Zou zomaar kunnen dat er toen informatie, informeel natuurlijk..., die het blad op dat andere spoor hebben gezet. Inderdaad, Han, boeiend om op jouw vraag een antwoord te krijgen. 't Is het politieke bedrijf en belangen spelen meest een grotere rol dan oprechte openheid.

Juppé🎗
Juppé🎗30 aug. 2018 - 20:30

« Interessant is dus wie de zaak aan de HP heeft verklapt, waarom en waarom nu. Wat zit daar achter?« .......de complottheorie Han, maar in dit geval niet gek en veel potentiele daders en veel motieven, van GL tot Putin. Of iemand en heeft het heeft het op verjaardag gehoord als anecdote en ten gelde gemaakt bij HP.......

JasDon
JasDon30 aug. 2018 - 12:13

Stomme fout geweest van Han, netjes afgehandeld door de VVD zover ik lees en nu het publieke informatie is inderdaad een reden om af te treden.

Observer1948
Observer194830 aug. 2018 - 12:07

@Bernie Dat kon nog wel eens tegenvallen. #Metoo is tot nu toe vooral een linkse aangelegenheid geweest.

Daniel Dennett
Daniel Dennett30 aug. 2018 - 11:55

Probleem met de VVD in dit soort kwesties is dat ze pas tot actie overgaan als het een publiek geheim is geworden. Tot die tijd lekker blijven zitten en hopen dat het verhaal niet naar buiten komt. Maar ik denk ook dat de meeste partijen/politici zo zouden handelen, het gebeurt alleen opvallend vaak bij de VVD.

1 Reactie
Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut30 aug. 2018 - 13:15

" het gebeurt alleen opvallend vaak bij de VVD" Als je gelijk had dan zou dat helpen om het probleem op te lossen, helaas komt dit hufterige gedrag overal voor waar sprake is van machtsverschillen en afhankelijkheden.

JamesCullen
JamesCullen30 aug. 2018 - 11:48

Snap niet dat een kamerlid met zo veel ervaring daar in trapt, hij zou beter moeten weten. Snap alleen niet waarom die vrouw heeft afgezien van die aangifte? Neem aan dat als je iemand van seksueel overschrijdend gedrag beschuldigt dat je dit dan ook met je volle verstand doet. Nu zal Ten Broeke de baantjescarroussel ingaan, zal 'ie wel ergens burgemeester worden..

3 Reacties
Paddy3
Paddy330 aug. 2018 - 12:06

Omdat er wellicht niet zoveel aan de hand was? Beetje puriteins om hiervoor af te treden.

Hiltermann
Hiltermann30 aug. 2018 - 12:15

Het is maar de vraag of er sprake is van seksueel overschrijdend gedrag. Zover nu bekend geworden is gaat het om een relatie van twee volwassen mensen. Ten Broeke legt de lat voor zichzelf hoog door te zeggen dat hij het een ongelijkwaardige relatie vond omdat de vrouw fractiemedewerkster was en hij kamerlid. Er is geen aangifte gedaan omdat er geen sprake is van een strafbaar feit. In Nederland wordt erg krampachtig omgegaan met relaties tussen volwassen mensen in het bijzonder wanneer een van hen een functie heeft in het openbare leven. Vergelijk dat met Frankrijk waar men politici cs met rust laat wanneer ze een affaire hebben. Daar geldt de regel dat deze zaken privé zijn en geen voorwerp zijn van publicatie.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks30 aug. 2018 - 12:40

[Snap alleen niet waarom die vrouw heeft afgezien van die aangifte? ] Daar is slechts één antwoord op mogelijk. De vrouw in kwestie vond de zaak niet ernstig genoeg om er de gewezen bedpartner voor te vervolgen, blijkbaar vond ze het inderdaad zelf wel ongeveer ok.