Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD-Kamerlid Han ten Broeke treedt af na onthulling #MeToo-beschuldiging

  •  
30-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1067 keer bekeken
  •  
Kamer overlegt over strijd tegen ISIS

© 2016-09-29 18:04:51 DEN HAAG - Han ten Broeke (VVD) tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer over de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen ISIS. ANP

VVD-Kamerlid Han ten Broeke (49), woordvoerder Buitenland van de fractie, treedt per direct terug en geeft zijn zetel op. Hij komt tot die beslissing nadat HP/DeTijd een vijf jaar oude #MeToo-kwestie onthulde. Juni 2013 beschuldigde een toen 25-jarige medewerkster van de VVD-fractie Ten Broeke van onoorbaar seksueel gedrag. Het Kamerlid ontkende de aantijging. Volgens hem hadden de twee een relatie met wederzijdse instemming en hadden ze een aantal malen met elkaar de nacht doorgebracht.
Halbe Zijlstra, indertijd fractievoorzitter, kende de vrouw een advocaat toe en adviseerde haar herhaaldelijk aangifte te doen. Dat weigerde ze. Vervolgens werd met wederzijdse instemming een juridische overeenkomst gesloten waarvan de inhoud geheim is maar die er op neer zou komen dat beiden de zaak achter zich zouden laten. De VVD voerde ook nog een integriteitsonderzoek uit waarvan de inhoud eveneens geheim is.
In een verklaring zegt Ten Broeke onder meer:
"De afspraak hield vijf jaar stand. Tot vandaag. Nu is de kwestie openbaar geworden en is een situatie ontstaan die ik niet kan beheersen. Dat wil ik mijn familie, vrienden, mijzelf, maar zeker ook mijn fractiegenoten en partij, niet aandoen. Ik heb de afgelopen dagen goed nagedacht over de onbeheersbare gevolgen van deze publicatie. In dit vak leef je in een glazen huis en mag je integriteit geen onderwerp van discussie worden. Daarom heb ik, hoewel ik mijzelf en anderen recht in de ogen kan aankijken, toch besloten mijn kamerlidmaatschap neer te leggen. Ik heb de kamervoorzitter daar zojuist van op de hoogte gesteld. Ik neem deze beslissing met pijn in mijn hart, want ik heb mij de afgelopen jaren met volle overtuiging en enthousiasme ingezet."
Eerder zong het gerucht rond dat Ten Broeke niet voor het ministerschap in aanmerking kwam vanwege een ‘affaire’. In zijn verklaring weerspreekt het Kamerlid dat. Hij was wegens medische problemen niet in de race voor een dergelijke functie, schrijft hij.
De VVD heeft sinds de kwestie een verbod uitgevaardigd op liefdesrelaties tussen fractieleden en -medewerkers. Ten Broeke stelt dat hij de relatie nooit had moeten aangaan omdat deze ongelijkwaardig was. “Niet in de zin van macht of gezag, maar wel gezien het feit dat ik kamerlid was en zij een medewerkster van midden twintig. Als ik daar nu op terugkijk, had ik mijzelf dat nooit mogen toestaan. Het was niet ok, had niet mogen gebeuren en zal nooit meer gebeuren.”
Het is opmerkelijk dat een VVD’er zo snel opstapt wegens integriteitskwesties of ander ongewenst gedrag. Ten Broeke maakt deel uit van de geslonken liberale vleugel van de partij. Hij raakte eerder dit jaar in opspraak omdat hij via Twitter denigrerend commentaar gaf op een Leidse wetenschapper die kritiek uitte. Dat commentaar werd opgevat als seksistisch en racistisch.
Update:
In een verklaring in De Telegraaf stelt de vrouw dat ze de zaak ‘toen en nu’ als afgedaan beschouwd. Ze zegt dat de lezing van Van den Broek “haaks staat” op die van haar dat er sprake is geweest van een ‘voorval’ in 2013. Ze besluit dat ze het “kwetsend en verdrietig” vindt “dat dit verhaal op deze wijze in de publiciteit komt”.
Huidig fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft inmiddels verklaard dat hij van de kwestie op de hoogte was. Hij heeft de zaak laten rusten maar zou Ten Broeke direct de laan uit hebben gestuurd als het onder zijn leiding was voorgevallen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.