Joop

VVD-Kamerlid door het stof nadat hij op Twitter uit de bocht vloog

  •  
10-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
tenbroeke

© cc-foto: Sebastiaan ter Burg https://flic.kr/p/8enU2B

VVD-Kamerlid Han ten Broeke heeft zondag “na een nachtje slapen” erkend dat hij uit de bocht is gevolgen in een Twitter-debat. Ten Broeke had openlijk in twijfel getrokken of Nadia Bouras, univeristair docent aan het Leidse Instituut voor Geschiedenis wel echt een academica is. Ook suggereerde het Kamerlid dat hij haar werkgever zou gaan benaderen: “ik heb nog banden met de @UniLeiden”. Dat deed hij in reactie op haar kritiek op het buitenlandbeleid van de VVD.
Het begon allemaal met een reactie van de Buitenland-woordvoeder van de VVD-fractie op een tweet van CU-leider Gert-Jan Segers over ernstige religieuze intolerantie die luidde: “Heb contact met een Arabische christen die hier vanuit radicaal-islamitische hoek bedreigd wordt. Vreselijk. Goed om te horen hoe onze overheid hem beschermt.” Segers merkte dat op naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant over de samenwerking tussen zijn partij en GroenLinks om hate crimes harder aan te pakken.
Ten Broeke wilde daar wel een publicitair graantje van meepikken en twitterde: “Uitstekend @gertjansegers! We gaan niet toestaan dat achterlijke gewoonten uit het Midden-Oosten (geweld en intimidatie van andersdenkenden en ongelovigen) hier wortel schieten!”
Dat meeliften ontlokte een scherpe reactie van Nadia Bouras: “Hallo @HanTenBroeke, als je die landen in het Midden-Oosten zo achterlijk vindt, waarom doet de regering onder leiding van de VVD er gretig zaken mee?”
Ten Broeke reageerde als door een wesp gestoken: “Geen flauw idee wat dat in hemelsnaam te maken heeft met intimidatie en bedreigingen in ons eigen land. Het is me al vaker opgevallen …. bent u werkelijk een universitair docent? Aan mijn oude Alma Mater? Pfieuw”. Gevolgd door “Ik heb nog banden met de @UniLeiden en dus alle reden om me ook functioneel zorgen te maken over niveau, niet alleen als alumnus.” Bouras neemt Ten Broeke het betrekken van haar werkgever in de discussie, een intimidatie-methode waar ze vaker mee wordt geconfronteerd, kwalijk. Ten Broeke probeert zich nog te redden met de mededeling dat hij het niet zo bedoelde.
Het gedrag van Ten Broeke maakt veel geschokte reacties los. Ook de rector van de universiteit van Leiden laat zich er over uit en roept hem tot de orde: Debatteren – ook op Twitter – doe je op inhoud, en nooit ad hominem. En al helemaal niet door de werkgever er bij te betrekken.
Zondagochtend om negen uur keert Ten Broeke op zijn schreden terug en geeft toe dat zijn reactie ongepast was.
Bouras zegt zondagmiddag in een reactie er verder weinig woorden meer aan vuil te willen maken.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

madbako
madbako12 jun. 2018 - 7:55

Wat een klootzak

Satya
Satya11 jun. 2018 - 9:44

Wel eerlijk dat hij het toegeeft, ik weet hij heeft weinig keus. Ik wou dat meer mensen dit deden.

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens11 jun. 2018 - 11:18

Beetje naïef Satya. Heb jij het woord excuses gelezen? Slappe hap. Wat mensen meer zouden moeten doen, is het woord excuses gebruiken.

DeRedeMist
DeRedeMist11 jun. 2018 - 13:00

[Heb jij het woord excuses gelezen?] Excuses? Wat wil je nu meer dan ruiterlijk toegeven dat ie fout zat. Zonder het woord te gebruiken zijn dat de enige aanvaarbare exuses om aan te bieden. Nu maar hopen dat ze met, "Bedankt, excuses aanvaard, niet meer doen." en niets meer dan dat ook aanvaard worden.

Eric Minnens
Eric Minnens11 jun. 2018 - 19:16

@DeRedeMist Als ik iemand begroet, zeg ik 'goeiedag'. Als ik iemand bedank, zeg ik 'dankjewel'. Als ik iemand feliciteer, zeg ik 'gefeliciteerd' . Als ik iemand condoleer, zeg ik 'gecondoleerd' . En als ik mijn excuses aanbieden, zeg ik 'sorry' of 'excuses'. Als ik het netjes wil doen. En voor de duidelijkheid. Omdat ik er niet omheen wil draaien. Als ik dat laatste wél wil, gebruik ik omfloerste taal, zoals de heer Ten Broeke. Dan zeg ik 'hé ben jij dat?' Of 'de ballen'. Of 'wat erg voor je zus'. Of 'ik had beter andere woorden kunnen gebruiken'. Gewoon recht voor zijn raap zeggen wat je bedoelt, is het beste. Je kunt het ook zo zien. Han geeft een soort van toelichting op zijn excuses, maar is te belabberd om het woord excuses te gebruiken. Dat is formeel incorrect.

Spelchecker2
Spelchecker211 jun. 2018 - 21:07

Nog beter zou het zijn als hij zijn rabiate pro-Israëlstandpunt eens herziet. Hoe is het toch mogelijk dat 'verlichte' westerse politici als Ten Broeke en Segers een land dat sinds zijn ontstaan in 1948 gefundeerd is op landroof en etnische zuivering van de inheemse bevolking nog steeds de hand boven het hoofd houdt?

msj_meijerink
msj_meijerink11 jun. 2018 - 8:04

Han ten Broeke, een gevallen kroonprinsje bij de VVD. Vandaar dat die blijft steken op de carrière-ladder in de tweede kamer, want olifanten zitten er al voldoende in zijn partij-porseleinkast.

Anoniempje5
Anoniempje511 jun. 2018 - 6:50

Goede afleiding om het maar niet over de hypocrisie omtrent Saudi Arabia te hoeven hebben.

Phil2
Phil211 jun. 2018 - 4:53

Zullen we dat getwitter maar overlaten aan de machtigste man op aarde die ons dagelijks leert hoe je dat met een zekere rust, bedachtzaamheid en distantie kunt doen... *rolling eyes*

OlavM
OlavM10 jun. 2018 - 18:44

Wat een treurigheid. VVD-woordvoerder in de Tweede Kamer Han ten Broeke geeft op deze manier zijn ware mentaliteit bloot. (Twitter is nu eenmaal een (uit)glijbaan voor mensen die graag snel willen scoren). Al maakt hij achteraf zijn excuses -wat natuurlijk ook niet anders had gekund-. Achteraf beweert hij: "Maakte me wél .....druk over academische gehalte redenering die ze me voorhield", wat ook een bizarre opmerking is. In de eerste plaats is twitter sowieso geen plaats voor "academische redeneringen", en in de tweede plaats is zijn eigen eerste tweet ("We gaan niet toestaan dat achterlijke gewoonten uit het Midden-Oosten (geweld en intimidatie van andersdenkenden en ongelovigen) hier wortel schieten!") ook niet bepaald van "academisch" niveau. Bijzonder stuitend vind ik ook de arrogantie die uit alles spreekt. (Hij noemt zich "alumnus" van "mijn Alma Mater"). Een kinderlijke manier van doen om te proberen te overbluffen. Nadia Bouras raakte dan ook een gevoelige plek van de VVD.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens10 jun. 2018 - 20:49

@OlavM Precies. 1) "Alumnus" en "mijn Alma Mater"...: Hij dreigde gewoon zijn 'old boys network' in te schakelen. 2) Het woord 'excuses' komt in zijn mailtje 'na een nachtje slapen' niet voor. Hij krabbelt slechts een beetje terug. (Zie je hier op Joop trouwens ook met enige regelmaat gebeuren..., niet door jou overigens, maar wel, nou ja, wie de schoen past...)

Eric Minnens
Eric Minnens10 jun. 2018 - 17:07

Dit tekent Han ten broeke uit...

dennis2
dennis210 jun. 2018 - 15:19

Heeft erkent. Wat een grammaticale droefenis.

1 Reactie
Redactie Joop
Redactie Joop10 jun. 2018 - 15:30

Dank, is hersteld.

Brave Hendrik4
Brave Hendrik410 jun. 2018 - 14:42

Zo is dat: Trump, Poetin, gans de VVD, een deel van D66, de top van de Pvda, de familie Marijnissen en hun partij, Wilders, Baudet etc: allemaal grauw en laag-bij-de-gronds schorriemorrie waaraan we voorlopig geen woorden meer vuil maken. Laat maar komen die zomer.