Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD-Kamerlid door het stof nadat hij op Twitter uit de bocht vloog

  •  
10-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
tenbroeke

© cc-foto: Sebastiaan ter Burg https://flic.kr/p/8enU2B

VVD-Kamerlid Han ten Broeke heeft zondag “na een nachtje slapen” erkend dat hij uit de bocht is gevolgen in een Twitter-debat. Ten Broeke had openlijk in twijfel getrokken of Nadia Bouras, univeristair docent aan het Leidse Instituut voor Geschiedenis wel echt een academica is. Ook suggereerde het Kamerlid dat hij haar werkgever zou gaan benaderen: “ik heb nog banden met de @UniLeiden”. Dat deed hij in reactie op haar kritiek op het buitenlandbeleid van de VVD.
Het begon allemaal met een reactie van de Buitenland-woordvoeder van de VVD-fractie op een tweet van CU-leider Gert-Jan Segers over ernstige religieuze intolerantie die luidde: “Heb contact met een Arabische christen die hier vanuit radicaal-islamitische hoek bedreigd wordt. Vreselijk. Goed om te horen hoe onze overheid hem beschermt.” Segers merkte dat op naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant over de samenwerking tussen zijn partij en GroenLinks om hate crimes harder aan te pakken.
Ten Broeke wilde daar wel een publicitair graantje van meepikken en twitterde: “Uitstekend @gertjansegers! We gaan niet toestaan dat achterlijke gewoonten uit het Midden-Oosten (geweld en intimidatie van andersdenkenden en ongelovigen) hier wortel schieten!”
Dat meeliften ontlokte een scherpe reactie van Nadia Bouras: “Hallo @HanTenBroeke, als je die landen in het Midden-Oosten zo achterlijk vindt, waarom doet de regering onder leiding van de VVD er gretig zaken mee?”
Ten Broeke reageerde als door een wesp gestoken: “Geen flauw idee wat dat in hemelsnaam te maken heeft met intimidatie en bedreigingen in ons eigen land. Het is me al vaker opgevallen …. bent u werkelijk een universitair docent? Aan mijn oude Alma Mater? Pfieuw”. Gevolgd door “Ik heb nog banden met de @UniLeiden en dus alle reden om me ook functioneel zorgen te maken over niveau, niet alleen als alumnus.” Bouras neemt Ten Broeke het betrekken van haar werkgever in de discussie, een intimidatie-methode waar ze vaker mee wordt geconfronteerd, kwalijk. Ten Broeke probeert zich nog te redden met de mededeling dat hij het niet zo bedoelde.
Het gedrag van Ten Broeke maakt veel geschokte reacties los. Ook de rector van de universiteit van Leiden laat zich er over uit en roept hem tot de orde: Debatteren – ook op Twitter – doe je op inhoud, en nooit ad hominem. En al helemaal niet door de werkgever er bij te betrekken.
Zondagochtend om negen uur keert Ten Broeke op zijn schreden terug en geeft toe dat zijn reactie ongepast was.
Bouras zegt zondagmiddag in een reactie er verder weinig woorden meer aan vuil te willen maken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.