Joop

VVD-kamerlid Boekestijn stapt op na schenden geheimhouding

  •  
18-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
264 keer bekeken
  •  
boekestijn300
Kamerlid vertelde voor camera RTL Nieuws vrijuit over gesprek koningin met parlementariërs
VVD-kamerlid Boekestijn is woensdagavond opgestapt nadat hij eerder op de avond tegenover RTL Nieuws uit de school klapte over het geheim overleg. Het is de zoveelste blunder van de VVD-er. Dergelijke uitglijders werden in Den Haag ‘Boekestijntjes’ genoemd. Eerder al zei hij na afloop van De Wereld Draait Door in een onbewaakt moment over partijleider Mark Rutte: ‘Hij heeft geen ideeën’. Dat werd vastgelegd door een cameraploeg van EenVandaag die een dag op stap was met Boekestijn.
Bekijk het interview bij RTL Nieuws
Lees meer over zijn opstappen bij  De Pers
Bij Nova stelde Rutte het te betreuren dat hij een goed kamerlid is kwijtgeraakt.
In een interview met RTL vertelde Boekestijn vanavond onder meer: “Het was een heel inhoudelijk gesprek. Het ging over de kloof met de kiezer en de hypecultuur.”, Het ging over hypes, Europese integratie en ontwikkelingssamenwerking, aldus de VVD’er. Ook onthult hij dat de omstreden vakantievilla van kroonprins Willem-Alexander, die zelf ook bij het gesprek met kamerleden aanwezig was, niet ter sprake is gekomen.
Het overleg tussen kamerleden en koningin werd tien jaar geleden opgeheven omdat kamerleden aan de Volkskrant hadden verteld waarover gepraat werd. Vandaag werd de traditie weer in ere hersteld. Of het meteen voor het laatst is moet nog duidelijk worden.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

johnny02
johnny0218 nov. 2009 - 19:34

Laten we niet meteen overdrijven. De heer Boekestijn noemt een aantal onderwerpen die ter sprake kwamen, that's it. Hij zegt niet wat de mening van Bea is op bepaalde onderwerpen, hij citeert ook niemand. Misschien dat dit wel een van die punten is die ter sprake is gekomen. Het opblazen van elke uitspraak, wie weet. Dat men het niet heeft over de vaantieplannen van de kamerleden gaat lijkt mij logisch. Het zal inderdaad wel over politieke onderwerpen zijn gegaan en dan kom je al snel bij het politieke klimaat, Europa enzo. So what?

Maarten2
Maarten218 nov. 2009 - 19:34

En inmiddels opgestapt.

PaulJan2
PaulJan218 nov. 2009 - 19:34

En nu is 'ie weg. Omdat alles wat ons staatshoofd zegt GEHEIM is. Wie denkt dat mens wel niet dat ze is? Hoe eerder we verlost zijn van die Oranjes, hoe beter. Leve de republiek!

ietsist
ietsist18 nov. 2009 - 19:34

Toen ik als SP-lid hoorde dat de SP geweigerd had met de koningin te srpeken, dacht ik eerst "wat is dat nu voor onnodige stunt", maar door Boekesteijn-gate wordt toch weer pijnlijk duidelijk dat ze wat mij betreft tòch gelijk hadden. Ik geloof namelijk, dat de SP best heel graag wil spreken met de koningin, maar hetgene wat daar besproken is dan ook gewoon aan het volk wil kunnen vertellen. Te vaak zijn er al onduidelijke bijeenkomsten die niet openbaar zijn en waarvan niemand mag weten wat er gebeurt, en het is dus toch goed dat ze hun punt hebben gemaakt. Met dank aan Boekestijn om dat nog even benadrukken. En absurd, dat je om zo'n reden moet opstappen, om verder gedoe te voorkomen. Erg triest. Wat ik dan echter weer *niet* begrijp, is dat de SP wèl akkoord ging met "achtergeslotendeurengesprekken" met de racist Lieberman uit Israël: Dat was de enige manier waarop hij kamervragen wilde beantwoorden. Daar had je dan toch nog veel méér tegen moeten protesteren, SP? Is dat niet nog véél zorgelijker !?

schrijfspecialist
schrijfspecialist18 nov. 2009 - 19:34

Meneer Boekestijn is een zeldzame kletsmajoor die graag de publiciteit zoekt. Dit is niet de eerste keer dat hij eerst praat en daarna pas nadenkt. De eer aan zichzelf houden siert hem. Dat gedrag past bij meedere klunsjes die al veel te lang het pluche aan het Binnenhof bezet houden.

HugoSpanje
HugoSpanje18 nov. 2009 - 19:34

Heel handig van Boekestijn. Partijpolitiek geritsel biedt tegenwoordig weinig zekerheid. Zonder serieus gezichtsverlies afscheid nemen van het Haagse theekransje en is fijn aan de toekomst werken. Ook hij leeft tenslotte in een vrij land.

Yggdrasil
Yggdrasil18 nov. 2009 - 19:34

Was Boekestijn niet die man die in een onderonsje met van Rossum zijn eigen fractievoorzitter omver schopte. Misschien wil Pechtold hem wel hebben.

Koekebakker2
Koekebakker218 nov. 2009 - 19:34

Hieruit wordt maar weer eens duidelijk wat een merkwaardig instituut het koningshuis is. Een staatshoofd dat niet voor zichzelf kan spreken, dat zich officieel niet met staatszaken bemoeid, maar dus wel "staatshoofd" is.

MarcusLucas
MarcusLucas18 nov. 2009 - 19:34

Volgens mij heeft hij dit bewust gedaan. Kan toch niet anders!

Beddus
Beddus18 nov. 2009 - 19:34

De VVD is een BROEINEST.... Wilders, Verdonk, Boekestein. Alle drie merkwaardige figuren met een "IK heb altijd gelijk"-mentaliteit. Dat ze daarmee tegelijk zichzelf kwalificeren tot nationale dombo's hebben ze niet eens door waardoor ze zichzelf ook nog eens als nationale dombo's bevestigen! Boekestein is een bijzonder geval. Toen de hele wereld, inclusief Amerika, al had toegegeven dat er in Irak nergens atoomwapens waren en ook waarschijnlijk nooit waren geweest, zat Boekestein nog ijskoud vol te houden dat het wel had gekund en dat daarom alles wat was gebeurd ook gerechtvaardigd was. En dat zit dan jarenlang als "Goed Kamerlid" bij de VVD. Er is Verschrikkelijk Veel Domheid op deze aarde, afgekort: V.V.D.

ErnsTT2
ErnsTT218 nov. 2009 - 19:34

Als je afspreekt een vertrouwelijk gesprek te hebben, en je gaat dan wat je besproken hebt vertellen tegen de pers... Dan ben je *dus* niet te vertrouwen, zo simpel is het nu eenmaal, heeft niets te maken wat je al dan niet besproken hebt, dat doet nog helemaal niet ter zake, het gaat puur om het naakte feit dat je onbetrouwbaar bent, niet in staat iets vertrouwelijks voor je te houden. Maar goed dat is zo langzamerhand endemisch in de haagse politiek, de hele santekraam is tot op het bot gecorrumpeerd ende onbetrouwbaar gebleken... "de AOW blijft onaangetast" zei Bos "dat staat in het *regeerakkoord*". En dat regeerakkoord werd telkens aangeroepen als de bindende en te vertrowuen lijdraad van deze formatie, echter Bos is ook al niet te vertrouwen, en zelfs de zo gelauwerde Balkenende is al even betrouwbaar "nee ik ben helemaal niet in de picture als president van de EU" Het mrele Failliet van de politiek is al een tijdje als een schaduw om al het nieuws zichtbaar, en nu komt dat wat die schaduw werpt steeds meer aan het licht, een doorgeslagen onbetrouwbare gecorrumpeerde bende die uit iegen belang handelt. Inplaats van het zo immens nodige landsbelang tot nut van het algemeen. Eigenlijk zouden ze al die politici hun dotatie moeten halveren, a la de SP, dan heb je wellicht kans dat de graaiers het niet langer als goed betaald opstapje naar het Old Boys network van het alles corrumperende bank- verzekerings- en bouw-fraude consortium. En als er dan eens iemand gewetensvim krijgt word ie door een georkestreerde actie van bedrijfsleven en ambtenarij, verbannen naar een caravan op de hei... (klokkenluider bouwfraude Bos...) Eens kijken hoe snel Boekestijn bij Bouwend Nederland van de al even niet te vertrouwen Nijpels in de raad van commissarissen zit?

ReneeO
ReneeO18 nov. 2009 - 19:34

Ook al heeft Boekestijn dit in zijn onnozelheid gedaan, ik vind het geweldig, en vind het ontzettend jammer dat hij zijn functie zonder meer heeft neergelegd. Aannemende dat het allemaal waar is wat hij heeft gezegd, heeft hij aangetoond dat de koningin zich wel degelijk met staatszaken bemoeit, waarmee ze zich in beginsel niet mee mag bemoeien. Een oordeel over spoeddebatten heeft ze helemaal niet te geven, en al helemaal niet in denigrerende termen. Nu ja, privé wel natuurlijk, maar niet uitgerekend tegen volksvertegenwoordigers. Niet Boekestijn is fout maar zij, hoe onschendbaar ze voor de Grondwet dan ook moge zijn... Ik kan me overigens niet onttrekken aan de indruk dat deze kwestie voor Rutte een zoete wraak is, na de dodelijke uitlatingen van Boekestijn over zijn persoon. Uitlatingen overigens waarmee ik het nog steeds geheel eens ben. Enige verdediging van zijn prominent kamerlid kon er niet af. Minkukel, zou Toonder zeggen.

shepu
shepu18 nov. 2009 - 19:34

Ik weet voor de heer Boekestijn in de Tweede Kamer nog wel een politieke beweging van ongeleide projectielen met ongenuanceerde meningen...

sophietje2
sophietje218 nov. 2009 - 19:34

De grootste zonde die Boekenstijn heeft begaan, is deelnemen aan dit walgelijke uitstapje waar de gastvrouw inpalmingsgewijs drankjes en bijlages laat serveren ( n.a.w. weer op kosten van..u raadt het al..) en tussen neus en (op slot gedraaide..) lippen oranjegetinte lakens tracht uit te delen. Chapeau voor Agnes Kant, die zich met haar complete club niet heeft laten verleiden voor dit charme-offensief, wat volgens Mingele op initiatief van Verbeet (wie gelooft het..) heeft plaatsgevonden. De kamerleden hebben zich door dit onfrisse bezoek wat mij betreft onvergeeflijk verlaagd. Zij hebben zich vrijwillig de mond laten snoeren. Het is mij niet duidelijk waarom Boekenstijn het embargo heeft genegeerd. Hij heeft namelijk geen antwoord gegeven op die vraag.

olavl
olavl18 nov. 2009 - 19:34

Boekestijn is een idioot, altijd al geweest, hij had nooit in de kamer terecht moeten komen (net als meer dan de helft van de overige 149). Maar het is niet terecht dat hij uitgerekend nu en om deze reden opstapt. Ook begrijp ik niet dat zijn collega's het nu niet voor hem opnemen. Elk gekozen kamerlid heeft op zichzelf vele malen meer democratische legitimiteit dan het staatshoofd. In ons staatsbestel is het bovendien de Tweede kamer die de baas is, niet de koningin. Ontmoetingen van kamerleden met het staatshoofd zijn prima. Maar dan wel live op TV/Internet. Hetzelfde geldt voor regeringsoverleg. Als daar interessante dingen gezegd worden dan hoort iedereen daar kennis van te kunnen nemen. Bea zou geklaagd hebben over de kloof tussen kiezer en gekozene? Daar werkt ze zelf aan mee. Politici die geheimen koesteren voor de bevolking verdienen niet beter dan gewantrouwd te worden.

JoopSchouten
JoopSchouten18 nov. 2009 - 19:34

Nu de rest nog....

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen18 nov. 2009 - 19:34

Boekestijn en Beatrix hadden na afloop een onderonsje; Majesteit, nadat ik het functioneren van Rutte wat onhandig aan de kaak stelde kon ik geen buitenlandwoordvoerder meer worden. Later had ik het over spleetogen in plaats van chinezen, en had ik nog af en toe wat boekestijntjes. Ik merk dat ik niet erg geschikt ben voor de oneerlijkheid en politieke correctheid die van politici verwacht word. Dus ik heb besloten binnenkort wat anders te gaan doen. Ach meneer boekestijn wat jammer, ik vond het zo'n verademing iemand op de rechtervleugel die af en toe wat inhoud tentoon wist te spreiden. Maar goed, misschien kunnen we van de nood een deugd maken, wilt mij misschien een dienst bewijzen? En dan kan ik mijn oren en ogen openhouden voor een mooie passende functie voor u! Wat kan ik dan voor u betekenen majesteit? Wel, ik zou het prettig vinden als de nederlanders eens zouden weten dat zij niet alleen staan in hun ergernis aan populisme en hyperigheid. Misschien kunt u iets vertellen over onze bijeenkomst vandaag? Dan hoeft u daardoor uw voor vertrek niet een grote rel te schoppen of in te gaan op uw functioneren als kamerlid. Gewoon één klein foutje teveel. Majesteit, ik geloof dat ik u begrijp, bedankt, ik zal kijken wat ik voor u kan betekenen.

EStoppel
EStoppel18 nov. 2009 - 19:34

Krijgen we nu na Verdonk en Wilders de derde afscheidingspartij van de VVD in de kamer? De BURP, de Boekenstijnse Unitaire Republikeinse Partij?

2 Reacties
HugoSpanje
HugoSpanje18 nov. 2009 - 19:34

Nou ..... het is meer de WZKBHMUWN, oftewel: Wie zijn kop boven het maaiveld uisteekt wordt neergeschoten.

ReneeO
ReneeO18 nov. 2009 - 19:34

:))) Of misschien: de PvhOB De Partij van het Open-Boek(estijn) ;)

Dr.Piepie
Dr.Piepie18 nov. 2009 - 19:34

IJdeltuit. Dit gezelschap zal de VVD niet missen. Als je je mond niet kan of wilt houden, blijf dan thuis. Doet de SP ook, heb ik erg veel waardering voor. Dat Youtube filmpje waarin hij na afloop van DWDD even los gaat over zijn eigen partij en partijleider vind ik om meerdere redenen echt schokkend. Laat ik voorop stellen dat hij zich daar verre van netjes gedraagd. Judas. Stap dan op, als het je niet bevalt. Maar dat de programmamakers iemand na afloop nog opnemen (en dat vervolgens met opzet verspreiden) is natuurlijk ook een vuile streek van de VARA.

1 Reactie
Beddus
Beddus18 nov. 2009 - 19:34

Het was niet de VARA maar een 1Vandaag die de "vuile streek" uithaalde. Overigens is dat "vuile streek" natuurlijk dikke onzin! Als Boekestein met de wetenschap dat hij wordt gefilmd zulke uitlatingen doet is hij ongeschikt voor het vak!

Jan_E
Jan_E18 nov. 2009 - 19:34

Wat je ook van de man mag vinden, het geeft wel weer eens een inkijk in wat de koningin eigenlijk voor opvattingen heeft. Ze zou zich bijvoorbeeld zorgen maken over de kloof tussen kiezer en gekozene. Alsof deze niet gekozen politica zich daar een mening over zou moeten aanmeten en de gekozen kamerleden de les moet lezen over zgn. hypes.

1 Reactie
Haarlemmer2
Haarlemmer218 nov. 2009 - 19:34

Dat de koningin niet gekozen is daar heeft zij zelf natuurlijk geen invloed op. Ik vind het dan ook raar dat u reageert met 'daar moet zij nodig iets van zeggen'.

BosHout2
BosHout218 nov. 2009 - 19:34

Erg zonde, want Boekesteijn was zowel qua persoonlijkheid als kennis een verrijking voor de Kamer. Geen cliché-mannetje zoals er al zo veel zijn. Maar hij maakt een enorm domme fout en bij de VVD zijn ze dan gewend de consequentie te trekken en door de zure appel te bijten. Kan de PvdA nog een voorbeeld aan nemen.

1 Reactie
Haarlemmer2
Haarlemmer218 nov. 2009 - 19:34

Iemand maakt een afspraak en breekt die meteen weer. Ik noem dat niet een domme fout maar gewoon het moedwillig niet nakomen van afspraken. De enige reden die ik kan bedenken is dat meneer Boekesteijn ergens een beter aanbod had liggen uit het bedrijfsleven ofzo. Want dit 'oh sorry nou dan ga ik maar' dat kan toch niemand serieus nemen. En wat heeft de pvda nu weer te maken met deze foute actie van een vvd-er.

HajoP.
HajoP.18 nov. 2009 - 19:34

Jammer ! Vind het eigenlijk een vorm van uitlokking waarvoor de interviewende journalist een gele kaart moet hebben. Boekestijn is een man, die impulsief vanuit zijn persoon reageert en dat is bekend bij de media. Ik sta niet achter zijn politieke ideeen, maar vind hem nu wel slachtoffer.

2 Reacties
olavl
olavl18 nov. 2009 - 19:34

Huh? Als een journalist ("the fourth estate") geen vragen meer mag stellen dan is dat einde democratie. En als een gekozen volksvertegenwoordiger niet mag vertellen over wat hij heeft meegemaakt en waargenomen, ook. Boekestijn is slachtoffer van de bekrompen politieke cultuur in dit land, en van niets anders. Waar staat in de wet dat wat hij gedaan heeft niet mag?

tonwp
tonwp18 nov. 2009 - 19:34

Het wordt hoog tijd dat de regering en de Tweede Kamer eens een keer uit hun krampachtige houding komen tov het koningshuis. Wat is er mis met het interview van Boekestijn, die alleen maar een positieve indruk weergaf van een tuttige bijeenkomst alwaar waarschijnlijk thee met een Mariakaakje geserveerd zal zijn.... Geheimhouding geschonden? Kleinzieligheid ten top!

wezel
wezel18 nov. 2009 - 19:34

Hoe trots kan de publiciteitsgeile Frits Wester vandaag zijn omdat hij Boekesteijn door het uitzenden van dit vraaggesprek heeft kunnen laten duikelen in schaamte en spijt Hij wist welke gevolgen dit zou hebben voor Boeksteijn. Wanneer hij een greintje menselijk gevoel in zijn lijf en leden had gehad dan had hij Boeksteijn dit onheil bespaard. Er is geen enkle journalistiek doel mee gediend. Wat is Nederland er mee opgeschoten dat een goed kamerlid op deze manier door zijn eigen schuld weliswaar pootje gelicht is? Schande over u Frits Wester!!! En een beetje eigen schuld dikke bult voor Boekesteijn.

2 Reacties
ReneeO
ReneeO18 nov. 2009 - 19:34

Frits Wester is een hopeloze huichelaar, moralist en een schaamteloze quizfraudeur bovendien, maar altijd bereid anderen terecht te wijzen, zoals in een talkshow waar hij een onschuldig grapje over het onwel zijn van de minister van Landbouw scherp veroordeelde en voormalig minister Vogelaar berispte in P&W toen ze terecht had gewaarschuwd voor het PVV gevaar. Brrrr...

olavl
olavl18 nov. 2009 - 19:34

Niet overdrijven hoor. Wester heeft gewoon zijn werk gedaan, politici de hand boven het hoofd houden en beschermen tegen hun eigen fouten hoort daar niet bij. En Boekestijn was helemaal geen goed kamerlid, hij is een rechtse zwetser zonder veel kennis van zaken. Enthousiast cheerleader voor de invasie van Irak in 2003, chickenhawk, zo iemand hoort per definitie ongeschikt te worden verklaard. Maar om deze reden had hij niet weg moeten gaan. Het blijft immers schandalig dat het volk niet mag weten wat er zoal gebeurt op zo'n partijtje bij Bea. Eigenlijk zouden alle 50 die erbij zijn geweest nu eens uitgebreid in de media verslag moeten doen van wat er allemaal besproken is. Wie stuurt ze allemaal tegelijk weg?