Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD heeft grandioos gefaald met ‘bouwen, bouwen, bouwen’

  •  
12-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
511 keer bekeken
  •  
Woonexperts Cody Hochstenbach en Hans de Geus maakten in Buitenhof gehakt van het Nederlandse volkshuisvestingsbeleid van de afgelopen decennia. “Dit is geen natuurramp, maar politiek beleid geweest”, aldus stadsgeograaf Hochstenbach.
Hochstenbach en De Geus wezen op de jaarlijkse miljardensubsidie voor huizenbezitters: de hypotheekrenteaftrek. Zo stroomt er voortdurend geld van arme huurders, die veel minder huursubsidie krijgen, naar rijke huizenbezitters.
Huizenbezitters hebben zo vaak lagere woonlasten dan huurders. Een onverkwikkelijke situatie: huren moet weer een betaalbaarder alternatief worden voor kopen, meent journalist De Geus.
Het woonprotest komt volgens Hochstenbach en De Geus geen dag te vroeg. VVD-bewindslieden hebben de situatie alleen maar verergerd. In eerdere decennia werd er veel meer gebouwd dan in de afgelopen tien jaar onder Rutte – alle ‘bouwen, bouwen, bouwen’-praatjes van Daniel Koerhuis ten spijt. “De VVD heeft grandioos gefaald”, meent Hochstenbach.
De stadsgeograaf meent dat er op de verziekte woningmarkt nu vooral een verdelingsvraagstuk bestaat. Mensen met een kleine beurs maken weinig kans, terwijl wonen volgens de grondwet een recht is.
(Gesprek met Hochstenbach en De Geus vanaf minuut 33.)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.