Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

VVD: 'Handig met Geld'

  •  
28-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Hoe je 11 miljard bezuinigt op de sociale zekerheid zonder dat de sociale zekerheid er iets van merkt – dat gaat me de pet te boven.
Nou, ik moet het de VVD mee geven. Die lui zijn handig met geld. De VVD is kampioen bezuinigen. Dat waren ze altijd al, maar nu gaat er pas echt gesneden worden. Zelden hadden onze rechtse vrienden een programma waarbij zo veel bezuinigd wordt.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

karuna2
karuna228 mei 2010 - 20:42

Toveren kunnen ze bij de VVD.

JoopSchouten
JoopSchouten28 mei 2010 - 20:42

Whaaa, ha, ha, ha. Me Too. Onverbeterlijk scherp stuk. Eenvoudiger zou ik het niet kunnen uitleggen. Bedankt Jelmer! TOP

Verhagen2
Verhagen228 mei 2010 - 20:42

Fantastisch stuk, lol!

robheus2
robheus228 mei 2010 - 20:42

Het VVD is uiteraard een vorm van creatief boekhouden. Overal op bezuinigen, en niemand gaat er op achteruit.

Rondeboer
Rondeboer28 mei 2010 - 20:42

Het is duidelijk de schrijver, zoals bij veel PvdA' ers, de mogelijkheid niet bestaat dat mensen uit een uitkeringsituatie gaan. Het is moeilijk die mentale knop om te zetten.

mariaderaadt
mariaderaadt28 mei 2010 - 20:42

Top-column! Dit is precies het geluid dat links mist. Toch te gek voor worden dat de banken de wereld in een crisis hebben gestort - bekijk die Amerikaanse hoorzittingen eens en ze zeggen het zelf - en dat nu de partij van dergelijke bankiers weer de grootste is. Zalm die even doodleuk verklaart dat hij de 30 miljard die wij aan zijn ABN Amro gegeven hebben niet gaat retourneren. Dat is meer dan de hele ontwikkelingshulp, kunst en al die andere favoriete VVD-bash onderwerpen bij elkaar kosten.

daniel565
daniel56528 mei 2010 - 20:42

Maar het is juist wel de bedoeling dat je er wat van merkt. Dat prikkelt om te gaan werken. De crisis is niet veroorzaakt door banken. Het is veroorzaakt door een overheid die banken de opdracht gaf leningen te verschaffen aan mensen die zulke leningen niet kunnen betalen. Na de bankencrisis hebben we nu een landencrisis. De banken wisten op een gegeven moment niet meer welke producten ze aan elkaar verkochten, maar overheden weten maar al te goed waar ze mee bezig zijn.

paulvr2
paulvr228 mei 2010 - 20:42

Ach, als de VVD echt iets wilde doen aan het snel terugbrengen van het begrotingstekort dan kan ik er nog wel een paar bedenken. Allereerst verwijder het hele defensiebudget omdat ons land op geen enkele wijze nog door een conventioneel leger wordt bedreigd. Daarmee is niet alleen de JSF overbodig geworden maar kunnen we het huidige straaljagerpark ook nog doorverkopen aan armlastige maar oorlogszuchtige landjes. Om van alle andere bepantserd gerei maar te zwijgen. Nummer twee: vervang het hele Koninklijk Huisverhaal door een niet-politieke lintenknippende en staatsbezoeken organiserende president die wegens het ontbreken van grote verantwoordelijkheden het best met een halve Balkenende norm qua inkomen kan doen. Nummer drie: stop onmiddellijk met alle miljarden kostende en nooit meer terug te verdienen projecten als de Olympische Spelen van 2028 en Wereldkampioenschap Voetbal in joost-mag-weten-wanneer. Vier: leer mensen na te denken over het gegeven dat van je leven genieten ook een zaak van grote waarde is, van grotere waarde dan het steeds maar weer verder willen opkrikken van je koopkracht zonder dat je daardoor nog over voldoende tijd voor ontspanning beschikt om nog met al dat speelgoed dat je zo verwerft te kunnen genieten (om van de liefdevolle opvoeding en begeleiding van je eigen kinderen maar te zwijgen). Ik kan me een heel mooie wereld voorstellen met heel veen bezuinigingen die geen mens van goede wil kwaad zouden doen. De VVD jammer genoeg niet, die wil alleen maar alsmaar meer van hetzelfde vooral voor hen die al zoveel hebben.

rgeurtsen
rgeurtsen28 mei 2010 - 20:42

Mooie humor. Mijn helden van vandaag Samsom en Staal. Klinkt trouwens mooi als naam voor een duo. .

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs28 mei 2010 - 20:42

Klinkt meer als een boek van Jan de Hartog: beetje achterhaald door de tijd.

baldguy
baldguy28 mei 2010 - 20:42

Voorstel VVD: de sociale zekerheid kan omlaag als er meer banen zijn. Simpele en elegante oplossing, toch? Als we het toch over banken hebben: was het niet onze Wouter die 30 miljard (MIJARD!) overmaakte en daarmee iedere Nederlander E2.000 armer maakte? Waar komt dat geld vandaan?

5 Reacties
Gavi5
Gavi528 mei 2010 - 20:42

De banen van de vvd zijn er zo'n 'kleine'400.000 hoor!!! Maar wel pas in 2040, dan is alles weer ok, Ikmag met aow hopelijk (88 ben ik dan) van de vvd, want ze gaan voor oudere werknemers wel banen zoeken maar of ik die vind?want vvd werkgevers willen zeker weten geen oudere als werknemer, in de zorg al helemaal niet, die bestaat dan niet meer ...... Zorg, Watis dat?

Gavi5
Gavi528 mei 2010 - 20:42

Grappig 210 visits en 4 commentaren, veel vvd'ers die nog iets te smullen zochten bij Joop? En die even niets te zeggen hebben? oF het stukje als een compliment hebben opgevat? Lekker artikeltje meneer Staal!

robheus2
robheus228 mei 2010 - 20:42

"Als we het toch over banken hebben: was het niet onze Wouter die 30 miljard (MIJARD!) overmaakte en daarmee iedere Nederlander E2.000 armer maakte? Waar komt dat geld vandaan?" Uit jouw achterzak (en de mijne).

Klaas2
Klaas228 mei 2010 - 20:42

---[Voorstel VVD: de sociale zekerheid kan omlaag als er meer banen zijn. Simpele en elegante oplossing, toch?]--- De VVD heeft 400.000 banen beloofd voor 2040. Dit zijn 12.000 banen per jaar. We hebben een werkeloosheid van 460.000. Dus in 2015 hebben we als het plan VVD wordt uitgevoerd een werkeloosheid van ongeveer 410.000 Wat zijn we blij met de VVD

sam tosha
sam tosha28 mei 2010 - 20:42

Sure het is de schuld van Bos dat banken er een Casino spelletje op na houden en vervolgens hun hand op houden met in de andere hand een dreigement de boel op de fles te laten gaan. Bos stond voor geen andere keus erger te doen voorkomen en voor enige vorm van controle te zorgen. Laatste was wishful thinking, de criminelen van ING gaven zichzelf nog geen jaar erop keihard 40% meer bonussen omdat ze zo hard gewerkt (waar hoor ik deze kreet meer) hadden en Herr Zalm verkondigt vorige week doodleuk dat de ABN AMRO de bail out niet gaat terug kunnen betalen. Dit is niets meer en niets minder dan financieel terrorisme. Het terrorisme wat de VVD omarmd en beloond. De aandacht afleidend aan lui uitkeringsvolk en kwaadwillende bontkraagjes. Die ofwel geprikkeld ofwel kei en kei hard aangepakt zouden moeten worden.

averechts
averechts28 mei 2010 - 20:42

Omdat het u de pet te boven gaat net als Cohen en de rest van de PVDA, zal de VVD deze verkiezingen glansrijk winnen, Nederland heeft namelijk vooral intelligentie nodig i.p.v. onrealistisch idealisme, en het gros van de Nederlanders begrijpt dat, vandaar dat ondanks de tendentieuze uitzending van netwerk de VVD opnieuw stijgt in de peilingen.

1 Reactie
maclofty
maclofty28 mei 2010 - 20:42

een recht en een averecht wil zeggen dat averechts dus met de linker hand om de rechter pen wordt geslagen. Ik zou mijn pseudoniem dus maar veranderen ;-)) Maar even terzake, U gaat er dus van uit dat iemand die links is niet tot de intellectuelen behoort, dan is Uw hoogmoed wel vreemd want iemand met een beetje intellect en solidariteit (dat heb je wel nodig) stemt met zijn hart en niet met zijn geldbuidel. In mijn lange levenstijd heb ik met mijn gezin over de wereld gewoond (dus geen baan van 9 tot 5) 22 maal verhuisd van hot naar her en tussen de armoede gewoond en ook zelf armoede gekend. De oorlog meegemaakt en daardoor 2 jaar school verloren maar op eigen kracht mijzelf ontwikkeld. Die tijd gun ik U van harte en wellicht zal U dan heel anders denken over de rechtse draai die er aan zit te komen. Ik blijf kiezen voor mijn wereld beeld die ik op 23 jarige leeftijd had en voor het eerst mocht gaan stemmen (1957) had er op die leeftijd al 19 maanden Nieuw Guinea (1953-54) op zitten en was ingezet bij de watersnood in februari 1953. Hetgeen U schrijft doet mij denken aan blaaskakerij, probeer een beetje wijs te worden en te onderbouwen waarom U bij de VVD terecht bent gekomen want als U hun eerste beginselprogramma leest heeft U er niets te zoeken maar beginselprogramma's die zult U wel nooit gelezen hebben. Fijne dag toegewenst. Ik ga door met mijn "ere" baan mantelzorger voor mijn echtgenote wat ik al vele jaren met liefde vervul.

zegmaarmark
zegmaarmark28 mei 2010 - 20:42

Die zitten bij een ander topic: http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/laatste_peiling_nova_vvd_blijft_stijgen/ "de VVD blijft stijgen". Gniffel Maar jij mag geloven wat je wilt hoor.

1 Reactie
zegmaarmark
zegmaarmark28 mei 2010 - 20:42

Reactie op Gavi Mensch

[verwijderd]
[verwijderd]28 mei 2010 - 20:42

Ook ik ga op inkomen achteruit als ik op het VVD stem. Toch ga ik dit doen, want onder het linkse motto geld maakt niet gelukkig kies ik dan toch liever voor werk en persoonlijke ontwikkeling.

3 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra28 mei 2010 - 20:42

Dus je gaat werken zonder daarvoor betaald te krijgen en daarom stem je op de VVD? Da's knap.

Yggdrasil
Yggdrasil28 mei 2010 - 20:42

Al langer vraag ik me af hoe zomaar een profiel van een VVD-stemmer eruit ziet en u heeft mij de inzichten verschaft waar ik al bang voor was. Ik stem VVD want da ga ik minder verdienen, briljant.

maclofty
maclofty28 mei 2010 - 20:42

Ook ik ga op inkomen achteruit als ik op het VVD stem. Toch ga ik dit doen, want onder het linkse motto geld maakt niet gelukkig kies ik dan toch liever voor werk en persoonlijke ontwikkeling. schrijft U. Die ontwikkeling zult U hard nodig hebben maar ik hoop dat U daar de financiële middelen dan nog voor heeft. Ik ga al jaren achteruit in mijn pensioen maar dat zal U een worst zijn neem ik aan. Ik ben van de linkse solidariteit en U van de rechtse schreeuwers die ik mijn hele leven ben tegen gekomen maar niets van hun beweringen kunnen onderbouwen. Ik wens U in ieder geval, na Uw ontwikkeling" veel wijsheid toe. Ik zal het wel niet meemaken want dan ben ik al naar de eeuwige jachtvelden. Ik ben in 2040 104 jaar oud ;-))

Muxje
Muxje28 mei 2010 - 20:42

Gavi, het is inderdaad een compliment voor de VVD. Want ze zijn inderdaad wat handiger met geld dan de andere partijen, en snappen tenminste dat je geld eerst moet verdienen voordat je het uit kan geven. Eerst maar eens even door de crisis heen komen, dan kunnen we weer leuke dingen voor de mensen doen. Verstandig economisch beleid dus, wat door het CPB beaamd wordt. Overigens denk ik dat de effecten van die bezuinigingen inderdaad wel degelijk merkbaar zullen zijn. En ik juich dat toe. Een beetje nivellering is goed, iets met sterkste schouders en zo, maar in Nederland zijn we er te ver mee doorgeslagen. Prima dat dat straks iets wordt teruggedraaid.

1 Reactie
Wilbert2
Wilbert228 mei 2010 - 20:42

Als de VVD dan zo goed snapt dat je geld eerst moet verdienen, voordat je het uit kan geven, waarom lopen zij dan niet voorop om - ik noem maar iets - leenreclames te verbieden? Veel mensen komen namelijk in de problemen door het lenen van geld en als die niet snappen, dat je geld eerst moet verdienen, voordat je het uit kunt geven, kun je het lenen van geld niet aan hun eigen verantwoordelijkheid overlaten.

BATikker
BATikker28 mei 2010 - 20:42

De link 'bankiers' -> DSB -> VVD is makkelijk gelegd. Lijkt een beetje op 'de crisis kwam van rechts'. Jammer alleen dat dhr. Staal zoveel woorden nodig heeft om dit uit te leggen. Niet heel erg overtuigend ook.

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai28 mei 2010 - 20:42

de link sociale voorzieningen en de extreem hoge kosten en de PVDA is ook zo gemaakt denk nou eens na we zitten toch allemaal in de zelfde shit en schuldig zijn we allemaal in meer of mindere mate aan het potverteren.

jonas2
jonas228 mei 2010 - 20:42

tjongetjonge wat zijn socialisten een verbitterd soort mensen. heeft balkenende toch nog gelijk dat die maagzuurremmers er niet uit mogen.

1 Reactie
Simbro
Simbro28 mei 2010 - 20:42

Je ziet het verkeerd, Jo. Maagzuur krijg je van zwaar tafelen en daar hebben onder het toekomstige kabinet nog maar heel weinig mensen last van. Gratis blijven alleen die dingen, waar de rijken behoefte aan hebben, heb je dat nu nog niet door ?

Florian2
Florian228 mei 2010 - 20:42

Jelmer: leg mij eens uit waarom de overheid al jaren STRUCTUREEL teveel geld uitgeeft en waarom niemand binnen de PvdA hierover spreekt? Als elke Nederlander op deze manier zijn huishoudbudget zou beheren zouden we ALLEMAAL failliet zijn! Maar nee.....u wauwelt verder over de VVD.....word eens wakker!

1 Reactie
paulvr2
paulvr228 mei 2010 - 20:42

Je zou eens een studie moeten maken van elk kabinet apart en dan moeten kijken welke kabinetten de staatsschuld het meest lieten oplopen. Ik heb dat gedaan en heb daarbij geconstateerd dat de grootste schuldenmakers de kabinetten met CDA en VVD waren, niet in de laatste plaats omdat ze elkaar niet in toom konden houden als het over defensie uitgaven ging. De PvdA daarentegen kwam vaak aan de macht nadat een vorig kabinet waarin ze niet zaten de schulden torenhoog had laten oplopen. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat dat dan tegen de wil van hun respectievelijke partners was. Zo was Zalm (VVD) een kampioen in het terugdringen van de staatsschuld maar wel in twee PvdA-VVD coalities. Dezelfde VVD die samen met het CDA absoluut niet in staat was om dergelijke bezuinigingen door te voeren. Toch wordt in de propaganda net gedaan alsof rechts zo'n goede en zorgzame bewaker van het budget is en links maar uitgeeft. Dat is een wereldwijd verschijnsel, ook in de VS als je de democraten even gemakshalve voor links mag uitmaken wat in onze optiek zeker niet het geval is. Maar blijf dichter bij huis: kijk naar Griekenland: rechts heeft de kluit op een ongelofelijke manier belazerd en pas toen de socialisten aan de macht kwamen is aan de bel getrokken en worden nu de meest draconische maatregelen genomen die nodig zijn om het land weer financieel op poten te zetten. Maar het fabeltje, of beter gezegd de flagrante leugen dat links potverteerders zijn en rechts de gewetensvolle verstandige huishouders, dat zal vrees ik altijd wel in hun propaganda aanwezig blijven. Het is tenslotte altijd onverantwoord potverteren als je de minstverdienenden in de samenleving ook een beetje meer bij de welvaart wilt betrekken. Dan maar liever een extra miljonairsbeurs in Amsterdam georganiseerd, dat is fiscaal veel zinvoller.

robertf2
robertf228 mei 2010 - 20:42

Logos, ethos, pathos Jelmer... Man man man man... Als je met enig gebrek aan retorische vaardigheden (hullie hebben de crisis gemaakt) en zwakke onderbouwing (VVD = DSB = VVD) al raadslid in een middelgrote stad kunt worden, zie ik het heel somber in voor de politiek.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten28 mei 2010 - 20:42

Leg dat eens uit. Ik volg je niet.

JoopSchouten
JoopSchouten28 mei 2010 - 20:42

Ik heb nog steeds geen antwoord.

daniel565
daniel56528 mei 2010 - 20:42

Kijk het gaat zo: Als je heel begaan bent met mensen dan zorg je ervoor dat er veel uitkeringen zijn en dat die uitkeringen hoog zijn. Helaas neemt dan de motivatie om te werken af, voor zowel de werkenden als de ontvangers van de uitkeringen. Met als gevolg dat de belastingen steeds maar omhoog moeten om al die uitkeringen te kunnen betalen, waardoor de motivatie om te werken nog meer afneemt en de hele samenleving een process van verelendung door gaat. Maar dat is niet erg, je bent immers zo ontzettend begaan met mensen. Als je daarentegen een gemene griezelige VVD'er bent wil je zo min mogelijk uitkeringen en die uitkeringen die je hebt wil je zo laag mogelijk houden. Dat wil je, niet alleen omdat je graag het bloed van kinderen drinkt, maar ook omdat je mensen op de manier prikkelt om te werken. Een uitkering kan dan geen permanente situatie worden. Hierdoor zullen er meer mensen gaan werken waardoor zowel de kosten dalen als dat de inkomsten toenemen en de belastingen omlaag kunnen wat de motivatie om te werken nog meer zal doen toenemen waardoor die mensen die echt hulp nodig hebben ook echt kunnen worden geholpen. Maarja, alleen als je een babyvretende VVD'er bent natuurlijk. Ik stem wel eens op de VVD, ik vermorzel dan ook regelmatig kleine schattige pluizige beestjes met gigantische puntige hamers.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha28 mei 2010 - 20:42

Uitkering voor een alleenstaande op dit moment: 850 euro. Gaat u het daarvan doen? Een anekdote ter illustratie van de op zijn zachts uitgedrukt naïeve VVD kijk op inkomens: er was ooit een SP kamerlid die er een probleem van maakte dat zijn partij zijn salaris afroomde te behoeven van de SP pot tot een bedrag van 2000 euro. Waarop een VVD kamerlid reageerde: "Wat een belachelijk communistisch gedoe. Wie kan er nou in godsnaam rond komen van 2000 euro per maand."

Janssen3
Janssen328 mei 2010 - 20:42

"Ik noemde de leenreclames slechts als voorbeeld om aan te tonen, dat de VVD niet de enige partij is, die weet dat geld eerst moet worden verdiend, voordat je het uit kunt geven. En als je dit dan zo goed weet, is het ongerijmd om reclame te maken om precies het tegenovergestelde te doen." Ik kan er moeilijk een touw aan vast knopen wat je hier vertelt. Ik haal er een onduidelijke koppeling uit, tussen de VVD en het uitzenden van leenreclames. "Verbieden van leenreclames mag dan misschien niet de oplossing zijn, maar het was ook niet de oorzaak van de kredietcrisis. Nee, die werd veroorzaakt door mensen, die 'handig' zijn met geld. Reuzehandig, zelfs, want de mensen die belazerd zijn, mogen er voor opdraaien. Dubbel genaaid houdt beter. " 1001 redenen waarom dat we een krediet crisis hebben. Van de Amerikaanse regering die vond dat iedere Amerikaan een huis moest kunnen kopen, tot Goldman Sachs vs Lehman Brothers en het falen van het toezicht. Maar om nou net te doen dat die miljoenen "doodnormale" Nederlanders alleen slachtoffer zijn, gaat me wel erg ver hoor. Van die types die hun eigenwaarde halen uit het feit da ze mooiere, duurderde badkamertegels hebben dan de buren, en daarvoor maar een extra lening voor afsluiten. Dat natuurlijk bovenop die hypotheek, gebasseerd op 6 keer het jaarsalaris, waarvan het contract is getekend zonder die 15 pagina's kleine letters door te lezen. Ondertussen weten ze je wel precies te vertellen wat de meest gunstige rentestanden zijn, hoeveel HRA ze per jaar hebben, hoeveel de prijs gaat stijgen, etc... En als het dan mis gaat, moet de rest van Nederland maar ff bijspringen...

1 Reactie
paulvr2
paulvr228 mei 2010 - 20:42

Ik vermoed dat je je hier toch wat vergist. Het feit dat mensen lenen is niet direct het probleem, het kan zelfs leiden tot een sneller stijgende welvaart. Het probleem komt pas als mensen lenen zonder een reëel perspectief te hebben om het geleende op de overeengekomen termijnen terug te betalen. En dat is wat er in de VS misging: men leende geld voor de aankoop van huizen zonder enigerlei zekerheid dat de kopers aan hun verplichtingen zouden kunnen voldoen. Niet doordat ze onverwachts pech hadden en hun baan verloren, maar gewoon omdat ze ook ten tijde van de koop al niet in staat waren de juiste aflossingen te doen.