Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

VVD gevoelig voor druk Geert Wilders, Soumaya Sahla legt functie neer

  •  
26-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Debat over regeringsverklaring voortgezet

© DEN HAAG - Premier Mark Rutte en Geert Wilders (PVV) tijdens de voortzetting van het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. ANP BART MAAT

Soumaya Sahla heeft haar werkzaamheden als terrorisme- en radicaliseringsexpert bij de VVD neergelegd. Dat meldt de NOS. PVV-leider Geert Wilders zette afgelopen week druk op de VVD om afstand te nemen van Sahla, die hij “een terrorist” noemde. VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans liet dit weekend bij WNL daarop al weten “na te denken” over de positie van Sahla.
In een verklaring schrijft Sahla nu haar keuzes uit het verleden te betreuren en te constateren ‘dat het goed is deze spijt ook publiekelijk uit te spreken’. Sahla zat van 2005 tot 2008 in de gevangenis vanwege haar lidmaatschap van de Hofstadgroep. Ze werd daarvoor veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie en voor verboden wapenbezit. De Hofstadgroep hanteerde een dodenlijst waar onder andere Geert Wilders opstond.
Al tijdens haar gevangenschap volgde Sahla een studie politicologie. Na haar vrijlating werd ze onder vleugel genomen van VVD-coryfee Frits Bolkestein die als haar mentor fungeert. Sahla laat weten haar functie neer te leggen, maar wel lid blijft van de VVD. Wilders zelf geniet met volle teugen van het door hem behaalde resultaat. Op Twitter pocht hij dat de PVV weliswaar geen macht heeft, maar ‘wel veel invloed’. Verder roept hij de VVD op Sahla nu te royeren.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (82)

adriek
adriek27 jan. 2022 - 13:00

Geert regeert: zijn invloed is groter dan toen hij nog in een gedoogconstructie zat en hij hoeft lekker geen verantwoording af te leggen. (Ex)Vriend Mark trapt er telkens weer in, met prima verkiezingsresultaten tot gevolg, dus waarom ook niet?

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...27 jan. 2022 - 10:10

Veel forumgenoten zijn opvallend vergevingsgezind. Naar analogie toch even een gewetenvraagje. Hoe waren de reacties hier geweest indien een rechtsextremist van een club met concrete plannen om een partijleider van linkse snit naar de eeuwige politieke jachtvelden te helpen, door een linkse partij in genade werd aangenomen als adviseur?

1 Reactie
Cam Millo
Cam Millo27 jan. 2022 - 11:15

Dat is niet het geval dus het als , als dan, wat is puur hypothetisch. Als het zover is, dan zie je vanzelf wel wat de reacties zullen zijn.. Next

Sarajlija
Sarajlija27 jan. 2022 - 9:09

Laten wij dat even omdraaien. Wilders trekt stekker uit PVV, sluit vrede met Islam en gaat verder als gematigd conservatief rechts verder. Hij doet nooit meer een negatieve uitspraak over Moslims of asielzoekers en wordt kleurloze TK lied. Zouden de meeste hier nog steeds over zijn uitspraken uit verleden hebben of over zijn prestaties? Hele idee om ervaringsdeskundige binnen te halen vind ik heel sympathiek. Deze dame weet waarover zij praat en kan zeker helpen om radiacale mensen beter te begrijpen. Of dat binnen een politieke partij moet plaats vinden is ingewikkeld. Misschien kan zij als ZZP-er lezingen en voorlichtingen geven.

1 Reactie
Cam Millo
Cam Millo27 jan. 2022 - 11:16

Als dan wat hoe en wanneer..Gaat nergens over.

JohannesV2
JohannesV227 jan. 2022 - 8:40

Zonder druk van Wilders had de VVD zelf ook wel kunnen weten dat Sahla's positie een no-can-do was.

FredD2
FredD227 jan. 2022 - 8:12

Ik begrijp niet waarom mensen hier op Joop.nl een extreem rechtse mevrouw beschermen. Het is nu niet zo dat zij een mars ofzo heeft gestolen bij de supermarkt. Zij is lid geweest van een groep die maar 1 doel had en dat was het destabiliseren van dit land door angst en terreur te zaaien. Niet toen ze kind was, maar toen zij al volwassen was. Als ik op een dodenlijst zou staan van een groep en iemand van die groep (als was dat dan heel lang geleden) zou in mijn buurt komen of een hele belangrijke positie mbt veiligheid mogen bekleden, dan zou ik mij ook niet prettig voelen en eerlijk gezegd is dit niet zo heel erg lang geleden. Eigenlijk is het heel simpel. Terroristen verdienen levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. Zij is een extreem rechtse terroriste. Alles waar we bang voor zijn dat Wilders misschien wel zou kunnen gaan doen heeft zij al gedaan. Zij verdient geen sympathie.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037127 jan. 2022 - 8:57

Ze is veroordeeld voor verboden wapenbezit en lid van een criminele organisatie. Je doet nu net of ze Bin laden zelf is. Maar verder eens met je strekking.

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart27 jan. 2022 - 7:55

Wilders zou zelf eens moeten deradicaliseren. PVV is een partij waar criminaliteit een rechtse hobby is. https://www.welingelichtekringen.nl/politiek/543570/criminele-en-foute-pvv-toppers-de-tussenstand-van-1-februari-2016.html

Cave Canem
Cave Canem27 jan. 2022 - 7:48

Je neemt als financiële dienstverlener een veroordeelde ex-fraudeur in dienst vanwege zijn ervaring in het oplichten van al dan aan lager wal geraakte niet gecompenseerde gedupeerden. Je neemt als politieke partij een veroordeelde ex-bewaker van een concentratiekamp in dienst als adviseur mensenrechten vanwege zijn praktijkervaring in marteltechnieken. En in beide gevallen “rechtvaardg” je dit met het recht op een tweede kans voor de ex-delinquent. Ik krijg er op zijn minst een wrang gevoel bij.

3 Reacties
Jozias2
Jozias227 jan. 2022 - 8:57

Als ik de cybersecurity wil verbeteren en pentesten wil laten uitvoeren dan kies ik wel weer voor een voormalige hacker. Het is dus niet zwart wit. Ik denk dat dit geval wel kan maar tegelijkertijd snap ik het ongemak van Wilders (niet het politiek theater)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen27 jan. 2022 - 9:54

'Als ik de cybersecurity wil verbeteren en pentesten wil laten uitvoeren dan kies ik wel weer voor een voormalige hacker." Aan een voormalige hacker heb je niet zo veel. Beter kun je een ethisch hacker in dienst nemen, liefst een die bij een gerenommeerd bedrijf is aangesloten.

Jozias2
Jozias227 jan. 2022 - 20:18

@ Dick Je hebt gelijk dat bedoelde ik

The Apple
The Apple26 jan. 2022 - 22:24

Hoe het ook zij, Soumaya Sahla komt naar voren als de verstandigste in het hele verhaal.

PGS
PGS26 jan. 2022 - 21:29

Wat je ook van Wilders denkt, hij heeft wel een punt. Hoe is het mogelijk dat iemand die veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie die het oogmerk had moorden te plegen, en vanwege het bezit van vuurwapens en die er op uit was om hem te vermoorden, nu een adviserende functie heeft bij de premier ?! Waarom is besloten om iemand aan te nemen als adviseur waardoor de man die zij van plan was te vermoorden, en hij nu meer dan 10 jaar al continue bewaking nodig heeft, regelmatig geconfronteerd wordt met haar ? Dat is onbegrijpelijk en onsmakelijk. Daarnaast is een goede vraag hoe zij aan een VOG is gekomen voor deze functie ? En zoals sommige opmerkten dat je voor deze functie geen VOG nodig hebt, vind ik raar. Want als je bijvoorbeeld bij een kinderdagverblijf wilt werken, heb je een VOG nodig, maar bij het adviseren van de premier van Nederland heb je kennelijk geen VOG nodig. Ben ik dan de enige die dit krom vind ?

Phantom3
Phantom326 jan. 2022 - 18:45

Verstandige keuze.

1 Reactie
Zandb
Zandb27 jan. 2022 - 8:28

Phantom Nietes.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -26 jan. 2022 - 18:29

Sophie hermans heeft op mij diepe indruk gemaakt hoe zij deSahla-gate benoemd en behandeld heeft. In de media heeft zij het goed verwoord en de inconsequencies en tegenstrijdigheden op tafel gelegd. Voor de rest heeft zij het water laten stromen wat -vooraf al te zien- resulteerde in een ''nette'' afhandeling door de personen die hun verantwoordelijkheid namen en eieren voor hun geld kozen. Hermans zal eens PM zijn; ze heeft de eigenschappen die Kaag volledig ontberen. Grote verliezer uiteraard is Bolkestijn. Die mag voortaan bij de garderobe zitten bij de partijcongressen/

3 Reacties
JohnVKR
JohnVKR26 jan. 2022 - 21:32

"Sophie Hermans heeft op mij diepe indruk gemaakt hoe zij de Sahla-gate benoemd en behandeld heeft." Sahla was jarenlang actief voor de VVD. Als Sophie Hermans onder druk van Wilders deze dame plotseling keihard laat vallen, dan maakt ze geen diepe indruk, maar geeft ze vooral aan dat ze ongeschikt is voor haar functie. Een klein beetje tegenwind en Sophie Hermans valt meteen om. Functie elders lijkt me daarom de meest logische gevolgtrekking. En wat Wilders zelf betreft. Wilders was inspirator van Anders Breivik, de man die mede onder invloed van het haat zaaien door Wilders in Noorwegen 77 mensen de dood in heeft gejaagd. Op zijn beurt werd Australiër Brenton Tarrant weer beïnvloed door Anders Breivik, die dus was beïnvloed door Geert Wilders. Brenton Tarrant doodde in een moskee in Christchurch, Nieuws Zeeland, 51 mensen omdat ze moslim waren. Dus laten we wel altijd blijven herhalen dat deze 128 doden mede de consequentie zijn van het haat zaaien van Geert Wilders. Dat Sophie Hermans en haar VVD voor juist deze man buigt, maakt het natuurlijk extra triest en eigenlijk best wel schokkend.

Bastet2
Bastet227 jan. 2022 - 7:36

Haha, die rechtse bal kan zo grappig uit de hoek komen! Je zou er bijna intrappen en denken dat hij het serieus meent. Volgens mij zijn we het er roerend over eens dat het een zegen voor het land zou zijn voor het land als Sophie Hermans de volgende keer opgevoerd zou worden als lijsttrekker van de VVD. Het risico dat zij ooit premier van Nederland zou worden schat ik dan weer bijzonder laag in. Maar ik raad de VVD aan het vooral te proberen. En vol te houden, als het de eerste drie keer niet lukt dan niet te snel opgeven!

Zandb
Zandb27 jan. 2022 - 8:31

Bal Over smaak valt niet te twisten. Maar om te spreken van een "Sahla-gate", dat impliceert dan wel een heel erg hoog boemerang-gehalte. Mevrouw Hermans' partij heeft dan namelijk een ongelooflijk ernstige fout gemaakt. En dan kom je niet weg met een "ongemakkelijk gevoel". En met er genoegen mee nemen dat iemand zelf terugtreedt.

Satya
Satya26 jan. 2022 - 18:01

"Verder roept hij de VVD op Sahla nu te royeren." Aldus de man die een oproep om een nieuwe Hitler om genocide op Afrikanen door een partijmedewerker niet genoeg vindt voor ontslag op staande voet. De hypocrisie in Nederland is van ongekend niveau.

Joop den Uil2
Joop den Uil226 jan. 2022 - 17:08

Het getuigt van slecht politiek inzicht van zo een grote partij als VVD. Niet bij nagedacht ? of juist wel ? Had de veelgeroemde transparantie er verschil in gemaakt ? Geen personeelszaken ? Nu zijn er alleen maar verliezers. klokkeluiders zouden aan de bel getrokken kunnen hebben maar zover zal het niet komen dus.

1 Reactie
Zandb
Zandb26 jan. 2022 - 18:20

Joop U stelt allerlei kwalijk suggestieve vragen. Wilders heeft maling aan wat er werkelijk aan de hand is - namelijk niets - anders had de VVD wel een einde aan het contract gemaakt en niet Sahla zelf. Dat Hermans iets ongemakkelijk vindt, dat heeft niets met Sahla te maken maar alles met Wilders.

badgast
badgast26 jan. 2022 - 16:55

Vrij sukkelige van de VVD. Eerst nemen ze een ervaringsdeskundige aan op het gebied van radicalisering om er effectieve beleidsplannen op te kunnen maken. Wat een slim plan is. Dan roept de grote blonde concurrent wat en plof, de VVD doet t acuut in de broek en laat de expert vallen. Voortaan weer beleid maken zonder gehinderd te worden door relevante kennis over het onderwerp.

Freek74
Freek7426 jan. 2022 - 15:55

Stel je hebt jonge kinderen. Een veroordeeld pedofiel komt in je straat wonen. Hij heeft 3 jaar gezeten en is weer vrij. Laat je je kinderen bij deze buurman een snoepje halen? Ik niet.

10 Reacties
Hernandez
Hernandez26 jan. 2022 - 16:23

Ja maar Freek, het gaat nu om Wilders. Dus hier roept men automatisch het tegenovergestelde.

Tom Lucassen
Tom Lucassen26 jan. 2022 - 16:33

Verschil tussen een pedofiel en een terrorist is dat je met het eerste wordt geboren. Overigens wat laat de VVD zich weer kennen, bang als ze zijn voor de kiezers aan de (extreem) rechtse kant.

WillemdeGroot
WillemdeGroot26 jan. 2022 - 16:36

Waar slaat deze kromme redenering nu weer op? Een pedofiel, die trouwens zijn straf heeft uitgezeten en wrs. begeleid wordt, vergelijken met deze mevrouw? Zal wel aan mij liggen dat ik vind dat dit een kromme vergelijking is?

Cam Millo
Cam Millo26 jan. 2022 - 16:41

Maar hij mag er hopelijk van wel van jou blijven wonen?! Verder is het natuurlijk een vergelijking van lik me reet. En wat jij je kinderen laat doen heb jij in de hand. En dan bedoel ik niet je leuter

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 jan. 2022 - 16:42

Nee maar als deze ex pedofiel nu bij de politie gaat werken om pedonetwerken op te rollen? Ze hebben geen generaal van haar gemaakt .

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 jan. 2022 - 16:53

Dus een politieke overtuiging staat voor jou gelijk aan een seksuele afwijking?

Zandb
Zandb26 jan. 2022 - 18:21

Freek Een idiote vergelijking. Om allerlei redenen die ik elders heb gegeven.

Thuiszitter
Thuiszitter26 jan. 2022 - 23:39

Zeg griezel je denkt toch niet dat een voor justitie bekende ex pedofiel bij de politie kan werken , onbesproken gedrag moet je dan hebben. Zo’n iemand wordt niet goed gekeurd.

Pieterplezier
Pieterplezier27 jan. 2022 - 8:47

@zandb Nounou, een 'idiote' vergelijking, dat is wat boud gesteld natuurlijk. Dat je hem onterecht vindt, of niet ter zake doende, dat kan. Maar wees eerlijk; er zitten wel wat aanknopingspunten aan. Maar a la, wellicht kunnen we wat andere vergelijkingen vinden die in jouw ogen meer recht doen? Een pyromaan bij de brandweer? Een vrouwenverkrachter in een blijf-van-mijn-lijfhuis? Laat maar weten of je wellicht zelf vergelijkingen kunt vinden die beter toepasbaar zijn.. :)

Paul250371
Paul25037127 jan. 2022 - 9:01

Ik weet dat ze het met de seksuele moraal binnen de PVV niet al te nauw nemen gezien D. Graus maar ik wist niet dat Wilders een pedofiel is. Heb je daar een bronvermelding van?

Thuiszitter
Thuiszitter26 jan. 2022 - 15:52

De woede van Wilders kan ik wel volgen en geef hem gelijk . Snap niet dat de VVD het zover heeft laten komen en van haar zelf ook niet. Ze hadden dit van te voren kunnen weten. En dat notabene door de man die de pvv heeft laten ontstaan , Bolkestein.

5 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen26 jan. 2022 - 16:34

puur politiek gewin, wist het allang eerder, anders heeft ie een slechte beveiliging of hij is naief. Er nu over zeuren komt hem goed uit.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 jan. 2022 - 16:40

U bent toch oud agent? Gebruikt de politie niet voormalig criminelen bij het bestrijden van misdaad? Ze gaan in ieder geval wel langs scholen om leerlingen te waarschuwen dat ze niet op het slechte pad moeten raken. Ik vind het heel logisch dat wanneer je iets wil weten over terrorisme dat je dan zo iemand daarvoor vraagt .

Zandb
Zandb26 jan. 2022 - 18:24

Thuiszitter U grossiert in veronderstellingen. De meest belachelijke is, dat er redenen zijn om aan te nemen dat Sahla er net zo over denkt als 16 jaar geleden. Of u moet maar eens bewijzen/aantonen dat die redenen, dat ze niet veranderd is er dan wèl zijn. Zal wel weer stil blijven.

Thuiszitter
Thuiszitter26 jan. 2022 - 19:25

Griezel - nee die gebruiken ze niet, ze krijgen wel dikwijls ongevraagd informatie binnen van criminelen omdat ze hun “collega’s” willen verraden . Dat ex criminelen of ex verslaafden voorlichting geven als ervaringsdeskundige vind ik een heel ander verhaal.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 jan. 2022 - 19:39

Maar is deze mevrouw dan geen ervaringsdeskundige die voorlichting geeft aan de VVD ?

The Apple
The Apple26 jan. 2022 - 15:44

Wel een beetje dom, want met dieven vangt men dieven.

erikbos
erikbos26 jan. 2022 - 14:49

Zeer zwak van Hermans, Soumaya Sahla had gewoon publiekelijk spijt betuigen en daarmee had de kous af moeten zijn. Wat mij betreft werd ze ook gelijk fractiemedewerker in de 2e kamer om Wilders op stok te krijgen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot26 jan. 2022 - 14:47

De piketpaaltjes van onze beschaving worden wel op een heel bijzondere wijze geslagen door de VVD.

AltJohan
AltJohan26 jan. 2022 - 14:42

Uit haar verklaring lijkt het erop dat Soumaya Sahla zelf eieren voor haar geld heeft gekozen.

3 Reacties
watcher3
watcher326 jan. 2022 - 15:01

Je zwamt. Ze is onder de bus gegooid door de VVD omdat een fascist er wat van zei.

Eid
Eid26 jan. 2022 - 15:29

Ach, het kent alleen maar verliezers: Had Sahla op een vroegtijdiger moment officieel haar spijt betuigd, en de VVD niet zo nief geweest, dan had ze prima kunnen blijven. Nu was t prijsschieten voor Wilders

Eid
Eid26 jan. 2022 - 15:33

@watcher Je kan t zo zien, maar in dit geval liepen VVD en Sahla zelf onder de bus, ben ik bang. Enne even: ... in hoeverre zou u een veroordeelde ex-Pegida medewerker in een veiligheidscommissie houden wanneer diegene niet heel openlijk afstand genomen zou hebben vh verleden of z'n veroordeelde familie?

EUpiet
EUpiet26 jan. 2022 - 14:34

Buiten 1 verkeersovertreding om heb ik een volledig blanco strafblad. Voor mijn werk heb ik, omdat ik op tal van plaatsen gewerkt heb heel vaak een vog moeten aanvragen. Die uiteraard geen enkel probleem opleverde. En dan kwam ik alleen maar bij ICT omgevingen en datacentra. Zou ik met het verleden van mevrouw Sahla ook overal binnen gekomen zijn? Ik waag het te betwijfelen.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 jan. 2022 - 15:59

Jij komt de VVD niet binnen met zo'n schoon blaadje

Zandb
Zandb26 jan. 2022 - 18:27

EUpiet Wat een gelul. Sahla is door de VVD aangenomen in een bepaalde functie. Of er zijn formele of andere zwaarwegende redenen waarom dat niet had gemoeten of die zijn er niet. U betwijfelt maar tot u een ons weegt maar in uw geval werkt het precies zo.

Farmer 2.0
Farmer 2.026 jan. 2022 - 14:28

De VVD had deze kwestie onderschat. Ongetwijfeld zal hebben meegespeeld dat het een hobby project van Bolkestein was. Ons kent ons. Duidelijk is wel dat de rechtse partijen meer invloed op het kabinet kunnen uitoefenen dan de linkerkant. Wilders en BBB zijn een stuk beter in debatten dan Klaver, Marijnissen en Ploumen. Laatst genoemden vallen vaak in herhaling over oude thema's die toch nooit zullen veranderen. Mensen worden hier een beetje moe van. Wilders en BBB gaan meer op de feiten af, hoe lastig deze soms ook zijn voor bepaalde mensen.

6 Reacties
Bastet2
Bastet226 jan. 2022 - 15:42

Een dag niks doms gezegd is een dag niet geleefd, moet onze farmer gedacht hebben.

Rechtvznraap
Rechtvznraap26 jan. 2022 - 16:56

Je kan je de vraag stellen waarom een ex terrorist bij de VVD zou willen. Een dag niet dom gereageerd is een dag niet geleefd moet Bastet gedacht hebben.

badgast
badgast26 jan. 2022 - 17:00

Grinnik. Je zet Wilders naar als voorbeeld voor Klaver, Ploumen c.s. omdat links teveel bekende boodschappen zendt? Volgens mij heeft Wilders maar één boodschap, die hij al uitzond toen hij nog speech writer voor Bolkestein was.

Zandb
Zandb26 jan. 2022 - 18:31

Farmer En vertel ons eens: Wat zijn dan die kloppende feiten, die maken dat Wilders gelijk heeft? Het spijt me voor u maar ik ben bang dat u weinig zinnigs te berde kunt brengen. Sahla heeft een terroristisch verleden en naar het zich laat aan zien is dat inderdaad een terroristisch verleden; over and done. Ik ken geen feiten die ons dwingen om daar anders naar te kijken.

Farmer 2.0
Farmer 2.026 jan. 2022 - 19:16

Rechtvznraap, waarom een ex terrorist bij de VVD ? Hobby-project Bolkestein. Probeert zich aan het einde van zijn leven als oude wijze mentor op te stellen. Vermoedelijk had Sahla ook echt wel goede bedoelingen, maar de VVD is doodsbang voor rechts want daar verliezen ze op dit moment stemmen. Badgast, als je puur kijkt naar de functie van de tweede kamer: regering controleren. Dan zijn de PVV en BBB efficiënter dan de linkse partijen. Stellen meer open vragen. Levert ook meer op. ( Stemmen en een VVD die er gevoelig voor is )

badgast
badgast27 jan. 2022 - 6:38

Beste 2.0, bij het bezien van waar een partij of een kamerlid echt staat moet je niet luisteren naar wat hij of zij zegt, maar kijken hoe het stemgedrag is. En dan zie je dat Wilders gewoon met de VVD mee stemt.

Winterdepressie
Winterdepressie26 jan. 2022 - 14:25

Dat moet toch een heel apart beroepskeuzedag zijn geweest destijds voor Sahla. Als bij mij er de keuze terrorist of politicus bij de VVD uit zou komen, dan zou mijn eerste vraag zijn : "Ehh, En wat is nou precies het verschil?".

2 Reacties
badgast
badgast26 jan. 2022 - 17:01

????????

Zandb
Zandb26 jan. 2022 - 18:34

depressie Wat is het verschil? Terroristen gebruiken per definitie geweld, VVD-ers niet per definitie.

Eric Minnens
Eric Minnens26 jan. 2022 - 14:20

Wat een afgang van de VVD. Wat een afgang van Hermans. Wat een afgang van Bolkestein. Nou ja, en over Rutte hebben we het dan allang niet meer. Dat is immers de verpersoonlijking van de afgang. Die gaat al elf jaar lang elke dag opnieuw, bij het opstaan al af (tezamen met zijn wekker).

EenMening
EenMening26 jan. 2022 - 14:17

" Sahla zat van 2005 tot 2008 in de gevangenis vanwege haar lidmaatschap van de Hofstadgroep. Ze werd daarvoor veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie en voor verboden wapenbezit. De Hofstadgroep hanteerde een dodenlijst waar onder andere Geert Wilders opstond." Het is lastig om iemand met zo'n achtergrond in te passen in een (politieke) organisatie. Zij heeft nogal wat op haar kerfstok. Er zullen altijd mensen zijn die dat niet accepteren. De VVD heeft het in ieder geval geprobeerd; dat kan van veel andere partijen niet gezegd worden.

6 Reacties
korheiden2
korheiden226 jan. 2022 - 15:17

@EenMening : Sahla is in 2014 door het Gerechtshof in Amsterdam tot drie jaar veroordeeld. Dus begrijp ik dat ze in 2017 vrij kwam. Met zo'n verleden krijg je niet zomaar een VOG. Zeker voor functie met een hogere integriteitsvraag is de terugkijktijd tien jaar. Ik gun iedereen het beste maar zij had nooit in deze betrekking moeten kunnen komen.

PintOfAle
PintOfAle26 jan. 2022 - 16:42

@korheiden Ook hier dan maar de vraag: waar haal je vandaan dat ze een VOG nodig had / heeft gekregen?

badgast
badgast26 jan. 2022 - 17:06

@koe: jee jaartallen zitten er bijna tien jaar naast. Zie https://nos.nl/artikel/2414599-soumaya-sahla-betuigt-spijt-legt-werkzaamheden-voor-vvd-neer

korheiden2
korheiden226 jan. 2022 - 22:23

@badgast : Ik baseerde me op dit bericht op Wikipedia : 'In 2008 werd ze veroordeeld tot vier jaar celstraf door het gerechtshof in Den Haag. Hiertegen ging Sahla in cassatie. In 2011 werd de uitspraak vernietigd omdat de AIVD niet alle telefoongesprekken wilde vrijgeven waardoor de context van het apothekersgesprek ontbrak.In de Piranhazaak is zij in 2014, negen jaar na haar arrestatie, door het Gerechtshof Amsterdam uiteindelijk veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor haar lidmaatschap van een terroristische organisatie en overtreding van de Wet wapens en munitie vanwege verboden wapenbezit.'

korheiden2
korheiden226 jan. 2022 - 22:37

@badgast : Ook Trouw schrijft dat Sahla pas in 2014 na 9 jaar procederen de cel in ging : ' Soumaya Sahla werd in 2014 – na negen jaar procederen – uiteindelijk tot drie jaar cel veroordeeld voor verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie. ' https://www.trouw.nl/opinie/vvd-geef-ook-soumaya-sahla-een-tweede-kans~b14be277/

badgast
badgast2 feb. 2022 - 11:05

@kor: Tja, begrijpend lezen is moeilijk. In het artikel waar ik naar linkte, op de NOS, staat letterlijk: "Ze heeft bijna drie jaar, van 22 juni 2005 tot 5 mei 2008, gevangen gezeten.". In het artikel waar jij naar verwijst staat, in tegenstelling tot wat jij beweert, niet dat ze pas in 2014 de cel in ging. Ze is na de eerste veroordeling al de cel in gedraaid.Ze is doorgegeaan met hogere beroepen tot uiteindelijk in 2014, dus zo'n zes jaar nadat ze al weer vrij was, de veroordeling helemaal definitief is geworden.

Zandb
Zandb26 jan. 2022 - 14:12

Hele vreemde kwestie. Is er dan nog iets van Sahla's verwevenheid met terreuracties en -bewegingen te bespeuren dan? Geeft haar gedrag aanleiding te vermoeden, dat ze kwade bedoelingen heeft? En als ze kwaad van wil is, waarom zet de VVD haar er dan niet uit? Nota bene van zo'n 14 jr. geleden. Mensen, kom op. Of er is aanleiding. NU haar gedrag te veroordelen of die is NU er niet. Maar goed. Onze Geert heeft weer eens een gewèèèèèldig succes geboekt en de wereld behoed voor een enorme ramp. En dat alleen met z'n stompzinnige geraaskal.

5 Reacties
Hernandez
Hernandez26 jan. 2022 - 14:21

Waarom heeft deze vrouw een VOG gekregen?

Hansje6
Hansje626 jan. 2022 - 14:36

Zeker vreemd, ik denk dat ze nooit in deze functies had moeten krijgen. Zij heeft altijd aangegeven dat zij onterrecht heeft vastgezeten.... en dus nooit afstand gedaan van haar daden (tot haar verklaring over deze kestie). Lijkt dus op nul berouw, ondanks een veroordeling - alleen nu even voor de buhne. De Hofstadgroep was geen padvindersclupje..

PintOfAle
PintOfAle26 jan. 2022 - 15:42

@Hernandez Waar haal je vandaan dat ze een VOG nodig had / heeft gekregen?

Hernandez
Hernandez26 jan. 2022 - 16:24

@PintofAle Je hebt gelijk, VOG was niet nodig voor deze functie.

Zandb
Zandb26 jan. 2022 - 18:43

Hansje De excuses nu staan haaks op wat ze altijd beweerd heeft; dat ze onschuldig is. Maar het belangrijkste is, hoe ze er nu over denkt. En welke formele belemmeringen er zijn voor een eventueel functioneren op dit niveau.

Ewout Pool
Ewout Pool26 jan. 2022 - 14:05

Ze is (was) ook een terrorist, zoals door de rechter vastgesteld. Echter, ze heeft haar straf uitgezeten en is van denkbeelden veranderd. Dan is iemand zoals zij juist een toevoeging voor een overlegorgaan radicalisering en terrorisme. Met boeven vang je boeven. Ik had het wel gerespecteerd als de VVD achter haar was blijven staan en dit gewoon volmondig had toegegeven. Juist het feit dat ze er niet eerlijk over waren en gingen draaien en kruipen gaf Wilders de munitie om deze ophef te veroorzaken

3 Reacties
Hernandez
Hernandez26 jan. 2022 - 14:24

Eens, straf uitgezeten. Maar waarom heeft ze een VOG gekregen?

watcher3
watcher326 jan. 2022 - 15:03

Hoe kom je erbij dat je voor e functie van adviseur een VOG moet hebben. Je lijkt ze niet allemaal op rijtje te hebben.

Hernandez
Hernandez26 jan. 2022 - 16:25

@Watcher Ik vind dat niet meer dan logisch, maar schijnbaar is het niet nodig.

vdbemt
vdbemt26 jan. 2022 - 13:59

Ja. Voor de VVD doen mensen ertoe. Krijgen ze ook, heel liberaal, een 2e kans. Totdat ze er niet meer toe doen. Dan laten ze ze vallen als een baksteen. Doet Rutte al zo lang met veel van zijn ,zelfs VVD-, ministers en staatssecretarissen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 jan. 2022 - 13:54

Tsja - toch goed dat Wilders, de baas van de VVD een beetje kritisch naar zijn medewerkers kijkt. Vogelaar mocht ie ook al de PvdA uitzetten want daar is ie ook de baas. Je zou haast denken dat Wilders wat zaakjes over politici weet die ze liever niet in de pers zien .