Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

VVD-fractie keert zich tegen kabinetsplan hogere btw op kunst

  •  
09-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Opera300_01.jpg

Liberalen samen met oppositie partijen tegen het kabinetsbeleid voor culturele sector. Staatssecretaris Weekers (VVD, Financiën) bereid naar alternatieven te kijken

De Tweede Kamerfractie van de VVD is tegen het kabinetsplan om de btw op theater, concerten en musicals te verhogen van 6 naar 19 procent. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag. Kamerlid Neppérus dringt aan op alternatieve belastingverhogingen. Staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Financiën) is bereid om de plannen te wijzigen als blijkt dat dit voor de regeringsfracties niet “verschrikkelijk gevoelig” ligt en er een goed alternatief is.
Het kabinet-Rutte snijdt hard in de subsidies in de kunstsector, zo schrijft NRC. Tegelijkertijd moet de sector meer verantwoordelijkheid nemen om zelf voor inkomsten te zorgen.
De oppositiepartijen hebben bij een debat over het Belastingplan 2011 amendementen ingediend om de podiumkunsten in het lage btw-tarief te houden. VVD’er Neppérus wil liever een verhoging van de assurantiebelasting, een heffing op verzekeringspolissen.
Volgende week zal de Tweede Kamer het Belastingplan behandelen en er naar verwachting op donderdag over stemmen.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Bram74
Bram749 nov. 2010 - 16:57

Dualisme heerst!!

Carbinol
Carbinol9 nov. 2010 - 16:57

Prima, bezuinigen op kunst is prima, maar een btw-verhoging zie ik niet zitten. Als het economisch wat beter gaat zou ik ook graag een btw-verlaging tot kunst niveau willen zien op muziek. Dat zou ook gelijk de verkoop van muziek stimuleren die nu compleet op zijn gat ligt.

Qlimax1991
Qlimax19919 nov. 2010 - 16:57

Mooi zo, wordt een kaartje voor Defqon of Qlimax volgend jaar in ieder geval geen 70 euro i.p.v. 60 :)

cormol
cormol9 nov. 2010 - 16:57

Laat ik mij toch menen te herinneren dat Weekers in het kader van de belastingvereenvoudiging het lage tarief van de BTW helemaal wil afschaffen? Zou de ene hand niet weten wat de andere doet? Bron: " Wel gaat hij [Weekers] kijken of er één btw-tarief kan worden ingevoerd, in plaats van het huidige hoge tarief van negentien procent en het lage tarief van zes procent." http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article3287590.ece/Kabinet_wil_belastingen_simpeler_maken.html

EenBeetjeNuanceGraag
EenBeetjeNuanceGraag9 nov. 2010 - 16:57

Rutte moet maar eens even herinnert worden aan zijn ferme uitspraak tijdens de verkiezingscampagne dat er geen belastingverhogingen zouden komen onder zijn verantwoordelijkheid. Je kunt niet de kunst voorhouden dat ze meer op eigen benen moeten staan en vervolgens meteen een greep in de kassa doen. Dat is ongeloofwaardig. Iedereen begrijpt dat bezuinigingen onontkoombaar zijn, maar de kunst is (aangemoedigd door de populisten van de PVV) snoeihard gepakt. Immers een linkse hobby.... Niet zeuren als je dan straks ook meer moet betalen voor dat kaartje van Frans Bauer hè PVV-ers...

ElChe
ElChe9 nov. 2010 - 16:57

Kunst wordt in een dictatuur altijd uitgeroeid, omdat dictators bang zijn voor kunst en kunstuitingen. Kunst en zich uiten via kunst symboliseert vrijheid. Dictators zijn bang voor die vrijheid.

clara51
clara519 nov. 2010 - 16:57

Mag ik op dit (te) late uur de Joop-lezers met schoolgaand nageslacht er ongezellig aan herinneren dat dit Kabinet de cultuurkaarten voor het onderwijs afschaft? En dat een btw-verhoging de gevolgen daarvan voor scholieren financieel bepaald niet positiever zal laten uitvallen? Of hebt u de schoolleiding al gebeld dat u zich daarover ongerust maakt en dus hoopt dat de schoolleiding het onderwijs in kunst en cultuur vanwege deze bezuiniging maar helemaal afschaft? Omdat het zo financieel te gek wordt? Hebt u thuis aan de eettafel al gezellig overlegd wie van u de gevolgen van het wegvallen van de cultuurkaarten gaat ophoesten? Uw nageslacht zelf? Dan wens ik u scholieren met een leuke bijbaan.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai9 nov. 2010 - 16:57

Bezuinigen moeten we allemaal maar van 6 naar 12% de BTW verhogen maakt het aanbod enkel duurder en daar heeft niemand wat aan, en wat het de schatkist oplevert is nu niet echt spectaculair. Denk dat de maatregel in de bouw met het verlaagde tarief een klap meer kost. Aan de andere kant, er gaat er niemand niet meer naar een voorstelling die in plaats van 25 euro nu een 1.50 euro meer gaat kosten. Een ander argument is als iedereen de lonen op 0 wil houden moet de overheid geen verhogingen doorvoeren. Zoiets moet je doen in een hoog conjectuur, niet als we midden in een economisch tranendal zitten. Denk dat de VVD wel inbind.

Laite43
Laite439 nov. 2010 - 16:57

Deze btw verhoging is echt een gruwel voor de sector. Aan de ene kant trek de regering de subsidiestutten weg en meent dat “de private sector” het op kan of gaat vangen. Ter info: het VSB fonds in 2008 ging van 60 mln naar 2009 29 mln beschikbaar budget. Aan de ander kant verhogen ze de lasten met 13% op de mogelijke inkomsten. Ik kan deze strategie niet verklaren, je moet als sector je eigen broekriem op gaan houden en om je te helpen maken we de broekriemen duurder?

clara51
clara519 nov. 2010 - 16:57

Er wordt hieronder door verschillende mensen gezegd dat kunst een luxe is. René bijvoorbeeld zegt: "Kunst is iets waar men voor kiest om naar toe te gaan. Een keuze dus." Als je het hebt over iemand die zich op vrijdagmiddag stierlijk verveelt en denkt: waar zal ik nou eens naartoe gaan vanavond, dan klopt het. De afnemer als consument op een vrije markt. Maar als je het hebt over onderwijs, dan wordt het een heel ander verhaal. Door het afschaffen van de cultuurkaart, door het stopzetten van de marktplaatsen cultuureducatie, door het laten omvallen van de educatieve diensten van grote en kleine gezelschappen en door het verhogen van de btw krijgt het onderwijs in kunst en cultuur plus de toeleveringssector een geweldige klap. En even voor de goede orde: deze bezuiniging op het onderwijs is niet meegeteld bij de al aangekondigde grote bezuinigingen op de onderwijsbegroting. Het betreft hier namelijk indirecte en geen directe bezuinigingen op het onderwijs. Er wordt op dit moment berekend hoeveel arbeidsplaatsen dit de sector gaat kosten. Het gaat hierbij niet alleen om kunstenaars, ook om gebouwen, personeel dat er werkt, horeca-inkomsten. En er wordt uitgerekend hoeveel miljoenen die de afgelopen jaren door de kabinetten en provinciale overheden zijn gefourneerd aan het speerpunt cultuureducatie, als gevolg van deze bezuinigingen kapitaalvernietiging blijken te zijn. En er wordt uitgerekend hoeveel kunstenaars en organisaties die wél in staat waren hun eigen broek op te houden, zoals het kabinet eist, door deze bezuinigingen hun afzetgebied en dus hun inkomsten verliezen. Want de scholen en leerlingen zullen dit niet zelf kunnen bekostigen. Dat alles noem je ook wel contraproductief beleid. Maar dat maakt allemaal niet uit, zeggen vele mensen. Kunst is gewoon een luxe. Een speeltje. Iets waar je wel of niet voor kiest. Op een druilerige vrijdagmiddag.

Jongeliberaal
Jongeliberaal9 nov. 2010 - 16:57

Het 6% tarief is toch alleen voor essentiele dingen om te overleven zoals water? Kunst lijkt me overduidelijk niet in die categorie vallen!

2 Reacties
Carbinol
Carbinol9 nov. 2010 - 16:57

Zal wel ooit zijn ingevoerd als extra stimulans ofzo...

FrenkMahon
FrenkMahon9 nov. 2010 - 16:57

--Het 6% tarief is toch alleen voor essentiele dingen om te overleven zoals water?-- Kunst zorgt voor ontwikkeling en verlichting en dit is essentieel voor veel mensen in een beschaving.

eeweew
eeweew9 nov. 2010 - 16:57

Wat ik niet snap is waarom niemand op het idee komt om die btw verhoging door te zetten. Maar die absurde budgetkortingen te laten varen. Mensen zullen zich echt niet laten weerhouden van het kopen van een kaartje door wat extra btw. Kunst is nou eenmaal geen 1e levensbehoefte zoals voedsel dat is. Misschien moet eens goed worden onderzocht wat beter is voor de sector. Btw verhogen en geen of minder bezuinigingen, of btw verhogen laten zitten en alle bezuinigingen doorvoeren.

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil9 nov. 2010 - 16:57

Btw verhogen en geen of minder bezuinigingen, of btw verhogen laten zitten en alle bezuinigingen doorvoeren. =========== Ik ben bang dat het daar niet over gaat, het is politieke psychologie. De hele retoriek van Wilders is bijvoorbeeld opgebouwd uit psychologie en ook deze maatregel is weer een staaltje van politieke psychologie. Het slimme van deze constructie is dat de VVD als partij oppositie voert tegen de VVD die regeert, dat zou zo moeten zijn dat heet dualiteit in de politiek maar zo werkt het dus niet, want ons bestel is helemaal niet duaal Het slimme is dat het nu verpakt wordt als de VVD die commentaar geeft op haar eigen coalitie, je gebruikt een maatregel die niet al teveel kost als je hem niet uit zou voeren of niet teveel oplevert als je hem wel uitvoert. In de bezuinigingen is dit een druppel die je makkelijk kunt verspillen of bewaren. En de mensen die niet zo politiek onderlegd zijn of niet zo op de hoogte zijn van politieke spelletjes die klappen zich de handen stuk terwijl de andere mensen de schouder ophalen of je nou voor of tegen bent, het is een maatregel die er niet zoveel toe doet of je hem nu wel of niet uitvoert. Het is niet meer dan een politiek spel, de kunst van het weglaten.

cormol
cormol9 nov. 2010 - 16:57

Het voordeel van de BTW-verhoging tov bezuinigen is dan ook dat het geld dan komt van kunstuitingen waar wel vraag naar is.

ColorHugo949
ColorHugo9499 nov. 2010 - 16:57

Eens kijken of de VVD punten gaat scoren. Geen belastingverhoging was beloofd door de VVD. Wie de btw van podiumkunsten verhoogt, verhoogt de btw op kaartjes en diensten in de hele keten van de entertainment-branche. Duurdere kaartjes of kaalslag voor de consument? De particulier die artiesten wil inhuren voor zijn of haar bruiloft zal ook duurder uit zijn, en de hoge btw over de gage moeten betalen. Kunst en entertainment alleen voor de elite? Is dat de bedoeling van de regering? Kunst, theater, muziek en creativiteit moeten juist gestimuleerd worden in een op kennis, innovatie en op entertainment gerichte maatschappij. Hugo Freutel, artiest te Arnhem http://HugoFreutel.blogspot.com

1 Reactie
maclofty
maclofty9 nov. 2010 - 16:57

Je schrijft: Geen belastingverhoging was beloofd door de VVD. ===== Iedereen denkt en stemt VVD of zijn broertje PVV, omdat men aan neemt, hier wordt bedoeld "loonbelasting". Over indirecte belasting hoor je ze tijdens verkiezingscampagnes nooit spreken.!!! Vandaar dat begrijpend lezen weer op scholen moet worden ingevoerd. Ik trap daar nooit in en stem vanwege mijn wereldbeschouwing en die is sociaal-democratisch. Of in het verkiezingsprogramma nu wel over geen verhoging staat zal me worst wezen want na de verkiezing komt er altijd een compromis uit, ieder weldenkend mens moet dat onderhand toch wel weten. Ik vind een beginselprogramma van een politieke partij de basis voor je stemgedrag en niet loze kreten tijdens een verkiezingscampagne. Tegenwoordig is het zo, wie het hardste schreeuwt daar stem ik op. Ik niet dus !!! en wist dat men de indirecte belasting zou verhogen en via een andere weg toch wel kans ziet om geld bij de midden- en lage inkomens weg te halen.