Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

VVD'ers tevreden over coalitie met PVV

  •  
05-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rutt_300.jpg
Ed Nijpels: 'Er is geen andere optie' … De Grave: 'De maagdelijkheid van Wilders gaat eraf.'
Het kader van de VVD steunt een coalitie met de PVV, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. Kritiek is er niet, wantrouwen evenmin. De partij verschilt daarin met het CDA.
Volgens Jos Verhoeven, kaderlid uit Flevoland, is een samenwerken met de PVV te verkiezen boven het aantasten van de hypotheekrenteaftrek. “Ik regeer liever met een partij die dat niet doet en af en toe wat rare uitspraken doet”
Principiële bezwaren tegen samenwerken met de omstreden PVV lijken niet te bestaan.
Het kader van de VVD is traditioneel wat linkser dan de kiezer. Maar dat is nu niet te proeven. ‘Het is zeker het proberen waard, de gedoogsteun van de PVV’, zegt Ewout Klok, voorzitter van de kamercentrale Drenthe. Hij vindt dat je bij elke optie kanttekeningen kunt maken. ‘We hebben nog goed in het geheugen hoe het in 2002 fout ging na 87 dagen met de LPF. Dan is het met de PVV buiten de regering een goed alternatief.’
Zelfs Frank de Grave, vertegenwoordiger van de zogenaamd linkervleugel van de VVD uit geen bezwaar. Hij is gereserveerd maar sluit niet uit dat hij op den duur enthousiast wordt over de coalitie.
RTEmagicC_4690604884_49f12b6743_z.jpg
cc-foto: Maarten  Rutte met Leidse supporters op het partijfeest in Scheveningen, 10 juni 2010

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (65)

Alila
Alila5 aug. 2010 - 8:03

= Zelfs Frank de Grave, vertegenwoordiger van de zogenaamd linkervleugel van de VVD uit geen bezwaar. Hij is gereserveerd maar sluit niet uit dat hij op den duur enthousiast wordt over de coalitie. = Staat er niet: " Partijprominent en een van de godfathers van Paars in 1994, Frank de Grave, reageert lauw op het rechtse minderheidskabinet. 'Ik kan mijn enthousiasme heel goed bedwingen.' De Grave staat links in de VVD. Zijn gedachten gingen naar een vriend die rechts in de VVD staat en die in 1994 Paars niet zag zitten. 'Daar kwam hij toch van terug. Ik sluit niet uit dat het mij ook zo vergaat.' De Grave voorziet een neveneffect van de PVV-gedoogsteun. 'De maagdelijkheid van Wilders gaat eraf. Wilders, die tegen alle bezuinigingen behalve die op Ontwikkelingssamenwerking nee roept, zal nu iedere keer ja moeten zeggen. Want als hij het kabinet naar huis stuurt, dan hoeft hij het komende decennium niet meer in de buurt van een regeringstafel te komen.'"

a.doorgeest
a.doorgeest5 aug. 2010 - 8:03

Typisch uitingen van het hersenloos losbol-liberalisme. Wie geen principes heeft, hoeft deze ook niet te verdedigen. Eigen portemonnee eerst - veel verder gaat het bij de Vrienden van Vrijheid en Demagogie niet.

Arslan2
Arslan25 aug. 2010 - 8:03

"Ik regeer liever met een partij die dat niet doet en af en toe wat rare uitspraken doet" Zeg dan liever: Mijn hypotheek is belangrijker dan mijn morele waardes.

JoopSchouten
JoopSchouten5 aug. 2010 - 8:03

'.....af en toe wat rare uitspraken doet.' ? Ik noem dit onverantwoordelijk bagatelliseren. Griezel(s).

Brama
Brama5 aug. 2010 - 8:03

VVD'ers tevreden over samenwerking met Wilders? Dat zal niemand verbazen. Als de VVD haar sociaal-economische plannen maar kan doorvoeren. Materialistische overwegingen zijn vele malen belangrijker dan morele overwegingen (voor zover die überhaupt aanwezig zijn). Kán men niet anders? Onzin. Men wíl niet anders. Hetzelfde geldt voor het CDA, hoewel misschien in (iets) mindere mate. Afwachten maar hoe dit allemaal verder verloopt...

Gerald2
Gerald25 aug. 2010 - 8:03

Frank de Grave, als je Wilders wilt ontmaagden, doe je dan wel een condoompje om?

UitDeDroom
UitDeDroom5 aug. 2010 - 8:03

HRA eerst!! Desondanks zal de huizenprijs in Nederland blijven dalen: -hoge lastendruk -weinig top universiteiten -slechte arbeidsmoraal bij autochtonen, en daardoor: -immigratietijdbom

Winston2
Winston25 aug. 2010 - 8:03

Ik kan me bijna niet voorstellen dat *alle* mensen die op de VVD hebben gestemd hier tevreden of blij mee zijn... De kop "VVD'ers tevreden over coalitie met PVV" vind ik dan ook een tikkeltje tendentieus. Beter had er kunnen staan "VVD prominenten" of "De VVD" omdat dan duidelijk is dat het gaat om de VVD'ers die vingers in de pap hebben, en niet over alle VVD'ers. In de rest van dit stukje houdt men zich hier ook aan, maar juist in de kop is het belangrijk. Dat gezegd hebbende, kan ik maar weinig respect opbrengen voor die VVD'ers met vingers in de pap. Wilders is natuurlijk ook een kind van die partij, laten we dat niet vergeten. Maar er moeten zich onder de VVD'ers toch nog wel een paar echte liberalen bevinden? En deze kunnen hier toch nooit tevreden mee zijn?

mees.
mees.5 aug. 2010 - 8:03

Wachten is op de eerste ruzies

ReneeO
ReneeO5 aug. 2010 - 8:03

[...] Maarten Rutte met Leidse supporters op het partijfeest in Scheveningen [...] De tweelingbroer van Mark? ;)

HenkJansen2
HenkJansen25 aug. 2010 - 8:03

Natuurlijk is met de PVV de meest logische combinatie. Zowel de VVD-kiezer als de PVV-kiezer staat er volledig achter. Bij de PvdA zul je zoiets nooit tegenkomen. De ene helft wil graag met de SP, de andere helft liever GL of D66. Alleen daarom al moet die partij zich eens opnieuw gaan bezinnen. Het is, en was, allemaal vrij strategieloos onder Cohen.

TheGreenMachine
TheGreenMachine5 aug. 2010 - 8:03

Maarten Rutte?

bobbono
bobbono5 aug. 2010 - 8:03

tevreden over een coalitie met de grootste verliezer van de verkiezingen met gedoogsteun van extreem rechts / de fascisten !!!????

mogime
mogime5 aug. 2010 - 8:03

Ieder voor zich, dan komt het vanzelf goed. De marktwerking in de maatschappelijke verhoudingen. Wie zou ook verwachten dat de VVD tegen de PVV bezwaren had. Het probleem zit in de aanpassingsmechanismen, waardoor alles vanzelf weer goed komt. Het kan een tijd heel vervelend zijn. Daarom is het verwonderlijk dat de progressieve partijen nooit krachtiger stelling hebben genomen tegen extreem rechts. Fortuyn zat niet qua stijl, maar wel qua gedachtengoed op een lijn met Bolkestein en een deel van de VVD. Balkenende maakte een Macchiavellistische keuze, met zijn niet-aanvalsverdrag met de LPF. De taak die hier lag, was er toch echt een voor de progressieven. Tegen Fortuyn nam alleen oud-Groen Linkser Rosemuller stelling. Pechtold daargelaten, hebben de overige progressieven het tegen extreem rechts laten afweten. Daarmee hebben ze een flinke bijdrage geleverd aan het salonfähig maken van extreem rechts, zonder er duidelijke winst uit te hebben gehaald. Het wordt tijd dat de progressieven naar hun verantwoordelijkheid beginnen te handelen.

Paul!
Paul!5 aug. 2010 - 8:03

Hoewel ik het niks vind, begrijp ik de blijdschap wel.... Dit is gewoon wat de achterban wil en als ze daar niet aan toegeven, dan loopt de achterban weg. Vergeet niet dat veel mensen op het laatst VVD hebben gestemd, omdat ze afhaakten op het radicale karakter van de PVV. De VVD was voor die groep stemmers een laatste poging om de schijn van innerlijke beschaving op te houden. Die groep zou natuurlijk uiterst teleurgesteld zijn als de PVV wordt buitengesloten, dan hadden ze immers beter PVV kunnen stemmen, zoals hun onderbuik eigenlijk al aangaf? De echte liberalen zijn zonder twijfel allesbehalve blij, maar als ze niet luidkeels juichen jagen ze al die schoneschijn-stemmers weer terug naar de PVV. Het wordt straks een gigantisch zootje van zeer korte duur. Vervolgens proberen zowel VVD, CDA als PVV de kiezer daarna duidelijk te maken dat het niet aan hen, maar aan de andere partijen lag...... Met als gevolg nieuwe verkiezingen met nog minder kansen op een succesvolle coalitie. Het wordt dus niet het deense model, maar het belgische model. Eindeloos formeren, een paar weken regeren, gevolgd door nieuwe verkiezingen, en dat duurt net zolang tot alle populisten te lui zijn om een potloodje op te pakken, als ze voor de zoveelste keer naar de stembus moeten.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 aug. 2010 - 8:03

Wat een vooruitziende blik had die Rutte toch, op de avond van de verkiezingsuitslag al een bruine stropdas waar Pechtold nog een paarse droeg. Voorkennis?

[verwijderd]
[verwijderd]5 aug. 2010 - 8:03

"Zeg kerel! Nog één biertje voor Lodewijck van Avezaath jáh? En wat een kittig ding, je zusje!" Het zou zo onder de foto geplaatst kunnen worden. Brallerig Nederland voert de boventoon. Het is niet anders.

3 Reacties
Alexanderr2
Alexanderr25 aug. 2010 - 8:03

Respectvol gereageerd Mic... dacht dat jij dat juist wel kon... blijkbaar niet.

Alila
Alila5 aug. 2010 - 8:03

Je hebt volkomen gelijk Mic, en daarom is het dus ook een tendentieuze foto. Maar goed alle journalistiek principes, zoals bijvoorbeeld objectieve berichtgeving zijn allang overboord bij JOOP. Wat dat betreft een waardige tegenhanger van Geen Stijl.

HenryH
HenryH5 aug. 2010 - 8:03

Nee hier win je een oorlog mee: http://tinyurl.com/2u3n8v9

JanB2
JanB25 aug. 2010 - 8:03

Wilders ontmaagd door de Grave. De ultieme horrorsex.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten5 aug. 2010 - 8:03

Gatverdamme Jan. Straks krijg ik geen hap meer door m'n strot. ; )

sociaaltje
sociaaltje5 aug. 2010 - 8:03

Nobody f***s with Frank de Grave... Jaren terug prachtige persiflage van Frank de Grave in Kopspijkers van Jack Spijkerman, echt onvergetelijk moest daar gelijk aan denken. ;-)

Simbro
Simbro5 aug. 2010 - 8:03

In dit land wordt het behoud van de hypotheekrenteaftrek belangrijker gevonden dan het overeind houden van de grondprincipes van onze democratie. Uiteindelijk zal blijken, dat veel stemmers, die zich hierdoor hebben laten leiden, veel dieper in hun portemonnee worden getroffen, dan het geval zou zijn geweest onder een regering, die een geleidelijke beperking van de HRA zou hebben ingevoerd.

3 Reacties
DeUil
DeUil5 aug. 2010 - 8:03

Och er zijn wel maar gemeenschappelijke standpunten, zij het met verschillende motieven. Ik denk daarbij bijv. aan het generaal pardon, dat de VVD zich heeft moeten laten welgevallen. Kort door de bocht zie ik in ieder geval meer aanknopingspunten voor de VVD om met het CDA en de PVV te praten dan u. Juist daarom meen ik dat de partijen ter linkerzijde in de PaarsPlus- variant het de VVD heel lastig hadden gemaakt, als zij zich bereid hadden verklard de HRA niet te beperken. Dat hadden zij volgens mij ook eenvoudig kunnen doen, in de wetenschap dat voor enige beperking van de HRA thans geen parlementaire meerderheid is. Dat is een feit. Voor de VVD is het niet wenselijk en ook niet nodig, om op dat punt een draai te maken. Dat zou electoraal niet uit te leggen zijn en ook niet handig zijn - omdat CDA en PVV ook tegen een beperking van de HRA zijn. Links persisteerde evenwel bij de wens de HRA te beperken. Dat vind ik prima, maar dan is de variant die thans onderzocht wordt een m.i. voorzienbaar vervolg.

Ennath
Ennath5 aug. 2010 - 8:03

--[In dit land wordt het behoud van de hypotheekrenteaftrek belangrijker gevonden dan het overeind houden van de grondprincipes van onze democratie. Uiteindelijk zal blijken, dat veel stemmers, die zich hierdoor hebben laten leiden, veel dieper in hun portemonnee worden getroffen, dan het geval zou zijn geweest onder een regering, die een geleidelijke beperking van de HRA zou hebben ingevoerd ]-- Ik denk dat de toekomst zo aardig samengevat werd. En uiteindelijk zal de HRA ook wel geschrapt worden maar dan pas over een aantal jaren en tegen een veel hogere kosten voor de burger. Maar ja: "eigenschuld is goud waard"

mees.
mees.5 aug. 2010 - 8:03

Precies....en ook juist die materiele inslag bij die club heeft ons de keredietcrisis ingestort. Gekke is....met goedkeuring van kiezers mogen ze gewoon weer van voren af aan beginnen de volgende kreditcrisis te veroorzaken. Toch wel leuk,kiezers die blind zijn door de angst die ze aangepraat is dat er maar één bevolkingsgroep de schuld is van die kredietcrisis.....namelijk de moslims,die hebben alles veroorzaakt is hun idee. Iemand moet toch de schuld krijgen als je je eigen handen wilt wassen in onschuld. Dat moslims er niets mee te maken hebben gehad maar dat het uit de koker komt van de politici die ze nu blind vertrouwen snappen ze niet.Juist die neoliberale politici lieten die dikke geldpatsers geboren,juist door hun beleid kregen die de kans alles leeg te roven. Maar wacht maar,die domme kiezer gaat vanzelf iets voelen,en niet zo'n beetje ook,dan pas gaan de ogen open. Kwestie van tijd

FransGerard2
FransGerard25 aug. 2010 - 8:03

Citaat: "Volgens Jos Verhoeven, kaderlid uit Flevoland, is een samenwerken met de PVV te verkiezen boven het aantasten van de hypotheekrenteaftrek. "Ik regeer liever met een partij die dat niet doet en af en toe wat rare uitspraken doet" . Is er een betere uitspraak te vinden die de deplorabele staat van de VVD als liberale partij kenmerkt ? Hoe zo rare opmerkingen ? Opmerkingen over het vrijheids- en gelijkheidsbeginsel ! Opmerkingen die het hart van onze humane rechtsstaat betreffen ! Platter dan plat materialisme kan haast niet !

2 Reacties
ReneeO
ReneeO5 aug. 2010 - 8:03

[...] Platter dan plat materialisme kan haast niet ! [...] Volledig en hartgrondig mee eens.

mees.
mees.5 aug. 2010 - 8:03

Tja....zeg dat wel. Een partij die af en toe wat rare uitspraken doet vermeld hij. Ja hoor,iemand die af en toe wat rare uitspraken doet komt voor de rechter te staan vanwege die uitspraken.Gewoon voor de grap doen ze dat. Rechts is behoorlijk de weg kwijt door de honger naar macht.

adjohan
adjohan5 aug. 2010 - 8:03

Links vindt dat er wel gedeald moet worden met met Hamas, Taliban, Hezbollah en Ahmadinejad. Waarom dat zo hysterisch verlangen om Wilders hier bijvoorbaat uit te sluiten? En als dat zou gebeuren door bv de VVD, dan levert men zich daar toch bijvoorbaat helemaal uit aan links. Dat vinden ze daar geen goed idee. Dat is toch niet raar?

1 Reactie
josmazzel
josmazzel5 aug. 2010 - 8:03

Je weet echt niet waarover je het hebt. De mensen in de Gaza worden bezet en hebben het recht om zich te verzetten zeker omdat de USA en de makke lammetjes deze bezetting laten voortgaan. De verzetshelden van 1945 worden nu vereerd als helden (terecht) maar de verzetshelden in de Gaza zijn terroristen volgens jou. En dit heeft niks met links te maken maar met solidariteit voor de onderdrukte. En zo geldt het ook voor alle onderdrukten die in het kader van uitbuiting en macht gebruik worden.

mees.
mees.5 aug. 2010 - 8:03

kijk je in al die robot lachende monden....wat een zogenaamd plezier,zal ze snel vergaan

1 Reactie
DikkieDik3
DikkieDik35 aug. 2010 - 8:03

Bij jouw 'verkiezingsoverwinning' van 15 zetels werd er, al dan niet gemaakt, ook gelachen. Over robots gesproken. Omdat het meeviel. Alsjeblieft zeg.

ErwinB2
ErwinB25 aug. 2010 - 8:03

Rijke mensen subsidie in stand houden lijkt het belangrijkste voor de VVD. Principes van vrijheid en privacy worden gewoon ingeleverd zolang men de staat maar mee laat betalen met hun dure huis.

1 Reactie
skinney
skinney5 aug. 2010 - 8:03

Volkomen mee eens !!!

ErwinB2
ErwinB25 aug. 2010 - 8:03

"Links vindt dat er wel gedeald moet worden met met Hamas, Taliban, Hezbollah en Ahmadinejad." Links, zoals je zegt, is niet 1 club mensen die elkaar allemaal kennen. Dus de typering "Links" is redelijk inhoudsloos. PvdA en SP worden allebei als links gezien, maar zijn toch echt verschillend. Net zoals VVD en PVV verschillend zijn. Verder zijn er ook griezelige extreem-linkse clubjes, zoals er ook griezelige extreem-rechtse clubjes zijn. Het is verder heel vlak om te stellen dat links wil dealen met die organisaties. Het is echt niet zo dat een linkse partij als de SP een partij als de Hamas zo leuk en lief vind. Het gaat om realistisch iets voor elkaar krijgen, en dan moet je ook met je vijanden praten, anders blijf je eeuwig oorlog voeren. Dat doet niks af aan je eigen principes.

2 Reacties
Dragon2
Dragon25 aug. 2010 - 8:03

Als een prominent SP lid in een "Hamas, Joden aan het gas" demonstratie op de 1 rij gaat lopen vind ik dat toch uiterts dubieus.

adjohan
adjohan5 aug. 2010 - 8:03

Maar de VVD wil, door een bepaalde mate van samenwerking met de PVV, iets voor elkaar krijgen in een situatie waarin verder geen zicht is op gezond verstand beleid. Dat staat hen dan toch vrij? Waarom dat hysterische geblaat van Links? Ik begrijp de nuance over links rechts maar als je het niet erg vindt dan constateer ik dat er toch wel degelijk een grote gemene deler in programma en morele verontwaardiging is. Het is wat mij betreft even doeltreffender om dat geheel als links aan te duiden dan om bv de mate waarin men subsidies voor kansloze projecten in stand wil houden per partij als maatstaf te nemen.

Yggdrasil
Yggdrasil5 aug. 2010 - 8:03

Zoals ik elders al betoogde is de HRA de nationale splijtzwam die de kans op coalitievorming met andere partijen onmogelijk maakt. En dat de VVD geen problemen heeft met de PVV wekt ook geen verbazing, de haat jegens buitenlanders die door jongetje Wilders tot kunst is verheven is tenslotte ooit begonnen bij de VVD. De VVD was tot nu toe te fatsoenlijk om openlijk racisme te bedrijven maar sluit het openlijk racistische en uitermate onfatsoenlijke karakter van de PVV in de armen. Hoe was het ook weer eens, eigen volk eerst.

2 Reacties
DikkieDik3
DikkieDik35 aug. 2010 - 8:03

----[De VVD was tot nu toe te fatsoenlijk om openlijk racisme te bedrijven maar sluit het openlijk racistische en uitermate onfatsoenlijke karakter van de PVV in de armen.]---- Ik weet niet waar jij racisme ziet bij de PVV, ik denk niet dat je van racisme kunt spreken. Zoek het begrip 'racisme' maar even op. Hoogstens een tikkeltje discriminatie, maar daar zijn linksen ook niet vies van, (denk aan positieve discriminatie, bij mijn weten is er maar één soort discriminatie en die is negatief, genoeg meer voorbeelden). Dus niet daarover zeuren, dat is namelijk inconsequent. Onfatsoenlijk? Tja, erg subjectief, kun je niets mee. Ik zou eerder spreken van 'direct' of 'rechtlijnig.' Maar ook dat is uiteraard subjectief. ----[En dat de VVD geen problemen heeft met de PVV wekt ook geen verbazing, de haat jegens buitenlanders die door jongetje Wilders tot kunst is verheven is tenslotte ooit begonnen bij de VVD.]---- Alweer fout! Nergens haat jegens buitenlanders, enkel afschuw jegens diegenen die een gevaar zijn voor onze o zo kwetsbare, multiculturele samenleving. Noem het: 'Intolerant tegenover de intoleranten.' Daar kan ik mee leven. 'Buitenlanders' is een erg ruim begrip. Herformuleren alstublieft. ----[Zoals ik elders al betoogde is de HRA de nationale splijtzwam die de kans op coalitievorming met andere partijen onmogelijk maakt.]---- Tja, volgens mij zijn er nu drie partijen aan het onderhandelen, en géén van deze partijen heeft volgens mij het idee om de HRA af te schaffen. Moet je op dit tijdstip volgens mij ook niet willen (laat daar geen discussie over bestaan, later wel afschaffen.) ----[Hoe was het ook weer eens, eigen volk eerst.]---- Zullen we het begrip 'nationaliteit' maar gewoon afschaffen...?

meijerlahn
meijerlahn5 aug. 2010 - 8:03

Hoe was het ook weer eens, eigen volk eerst. Ik wil het een beetje nuanceren, Yggy. Egoïsten, eigen vilabezitters, niet onbemiddelden eerst.

[verwijderd]
[verwijderd]5 aug. 2010 - 8:03

Rutte, houd nu eens op met De Getapte Jongen uithangen en draai je rechtsom. Leuke vrouw! Je zocht toch een vrouw? Sorry, VVD gestemd en voorstander van het minderheidkabinet met tolerantie van PVV, maar ik kon het even niet laten.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs5 aug. 2010 - 8:03

Smakeloosheid is ook een gave.

[verwijderd]
[verwijderd]5 aug. 2010 - 8:03

De hamvraag is natuurlijk haalt de VVD en het CDA met Wilders geen paard van Troje in huis? Natuurlijk zal Wilders veel punten laten varen en zal hij z'n toon gaan matigen, dat moet ook wel, fel van leer trekken richting een kabinet rijmt immers niet met het gegeven dat de PVV hier gedoogsteun geeft. Dat zijn op zichzelf genomen nu juist pluspunten voor mensen die ageren tegen de abjecte standpunten van de PVV waar ik me ook achter schaar. Minpunt is alleen dat wanneer de PVV elders controversiële zaken verkondigt en/of in diskrediet wordt gebracht het zittende kabinet slechts een dooddoener als repliek kan hanteren: het is niet onze mening c.q. opvatting maar die van Dhr. Wilders. M.a.w. kritiek op Wilders vanuit het CDA en de VVD zal ook worden gesnoerd. Ondertussen kan de PVV zich distantiëren van impopulaire maatregelen maar dat het nu eenmaal niet anders is omdat zij niet het uit te voeren beleid aansturen maar slechts gedogen. De PVV ontloopt, wederom, haar verantwoordelijkheid.

1 Reactie
Klaas2
Klaas25 aug. 2010 - 8:03

---[De hamvraag is natuurlijk haalt de VVD en het CDA met Wilders geen paard van Troje in huis? ]--- We zullen het zien. Wat we nu zien is dat de VVD en bloc achter het kabinet staat, behalve een paar uitzonderingen. Ze zullen ook en bloc alle gevolgen dragen die het zal hebben voor de VVD. We zullen zien. Niet alleen Wilders wordt ontmaagd, ook Rutte wordt ontmaagd. Beide leggen nu het fundament voor hun latere politieke carrière. Als Rutte niet slaagt hierin, dan kan hij weer een baantje als HRO-manager gaan zoeken, dan is hij politiek dood. (als hij door de PVV wordt getackled) Als Wilders niet slaagt, dan rest hem een bestaan als kamerlid van een klein partijtje met enkele diehards. (als zijn bijdrage aan dit kabinet tot een electoraat-wegloop leidt, wegens gebrek aan succes voor zijn achterban) Het is de volgende verkiezingsuitslag die gaat bepalen wie er gewonnen heeft en wie niet: Wilders of Rutte. Ze doen alsof ze vrinden zijn, maar het zijn opponenten. Als Verhagen niet slaagt, die gaat gewoon verder. Als je hem iets wil verwijten, dan is het kleurloosheid, met een rechts ondertoontje. Hij zal dan eens vermoeid op z'n Limburgs zuchten en het leven gaat gewoon verder.

meijerlahn
meijerlahn5 aug. 2010 - 8:03

Waar blijven de reacties van de VVD-prominenten Van Baalen, Hoogervorst, Weisglas, Van Linschoten? Zij hebben zich in het verleden nogal eens negatief over Wilders uitgelaten. Ze zijn wel erg stil.

3 Reacties
mees.
mees.5 aug. 2010 - 8:03

Die mogen niets zeggen en als ze iets zeggen moet het lijken over ze totaal verrukt zijn van Wilders. Kijk naar Nijpels gisteren bij KvdB....echt,die zijn totaal de weg kwijt.

mees.
mees.5 aug. 2010 - 8:03

Wilders bij alle onderhandelingen aan tafel NIEUWS - Wilders heeft daarmee invloed op het regeerakkoord, dat hij niet zal ondertekenen, bevestigde informateur Ivo Opstelten vanmiddag. Laat de gijzelneming van Rutte en Verhagen door Wilders maar beginnen Eens kijken hoelang Rutte en Verhagen dit volhouden.

Pjotrs
Pjotrs5 aug. 2010 - 8:03

Wat ik uit Vrij Nederland opmaak is dat dit gezelschap nog steeds tegen is maar de opdracht heeft gekregen Mark niet voor de voeten te lopen...

mees.
mees.5 aug. 2010 - 8:03

VVD,CDA,PVV:onderhandelen in stilte De onderhandelaars van VVD,PVV en CDA gaan de komende tijd in stilte praten over een nieuw kabinet.Ze zullen daarover geen mededelingen doen,zeiden ze vanmorgen nadat ze bij informateur Ivo Opstelten waren geweest. De fractievoorzitters zullen bij de gesprekken worden geassisteerd door secondanten uit hun partij.VVD-Kamerlid Edith Schippers zal Rutte bijstaan.CDA-leider Verhagen zal worden geassisteerd door minister en Kamerlid Ab Klink. Geert Wilders neemt Europarlementariër Barry Madlener mee. lol Barry Madlener We krijgen nog heel veel te lachen

1 Reactie
ReneeO
ReneeO5 aug. 2010 - 8:03

[...] VVD,CDA,PVV:onderhandelen in stilte [...] Ik geloof niet eens dat ik daar rouwig om ben, je moet er toch niet aan denken die vreselijk vermoeiende stem van Opstelten dagelijks te moeten aanhoren. :(

cormol
cormol5 aug. 2010 - 8:03

Een link die bij dit artikel niet mag ontbreken: http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/6345/De_morele_leegte_van_de_VVD

4 Reacties
ReneeO
ReneeO5 aug. 2010 - 8:03

Geweldige column van von der Dunk! Een historicus met inhoud, tegenover iemand als Rutte die weliswaar geschiedenis heeft gestudeerd, maar nooit historicus is geworden. Dan zou hij zeker getuigt hebben van meer historisch besef. [...] 'Een partij die af en toe wat rare uitspraken doet': deze uitspraak is karakteristiek voor de geestelijke leegte van de VVD, waarvan ook Rutte een exponent vormt. Op geen enkel moment heeft hij, doodsbang voor zijn eigen electoraat, principieel afstand durven nemen van zijn nieuwe bondgenoot. [...] De spijker op de kop!

Alila
Alila5 aug. 2010 - 8:03

Goed verhaal, ben het lang niet altijd met vd Dunk eens maar hier heeft ie echt een punt. Want: hoe kan een zich liberaal noemde partij alle liberale principes overboord gooien om de HRA te redden? Eigen beurs eerst? Waarom horen we geen enkele VVD-er tegengas geven? van der Dunk: "Het blijft verbijsterend, het stilzwijgen in de VVD, die anders zo graag met Thorbecke - een rechtsstatelijk politicus bij uitstek - schermt. Waar blijft nu de Grote Zelfbenoemde Denker Bolkestein, die altijd grote verhalen debiteert over westerse waarden en de lessen van Wereldoorlog Twee? Of is de mogelijkheid dat nu voor het eerst sinds een kleine eeuw weer een liberaal premier van Nederland wordt ook voor hem allesbepalend?"

meijerlahn
meijerlahn5 aug. 2010 - 8:03

De gelijkenissen zijn talrijk. Wanneer gaan de ogen bij het klapvee een keer open?

Pjotrs
Pjotrs5 aug. 2010 - 8:03

Von der Dunk zou een punt kunnen hebben, vele zelfs, als hij er niet op een SP-waardige manier overheen schoot. Wie denkt Von der Dunk dat zijn lezers zijn? Eerst een serie Godwins waar je kromme tenen van krijgt. (Hij is het op tijd rijden van de treinen overigens nog vergeten.) En dan HRA als "ongelimiteerde miljonairsvillasubsidie voor Rijkman Groenink en Nina Brink". Nou, als het voor zulk volk is dan mag die HRA gisteren nog worden afgeschaft. Wist niet dat een select gezelschap van oplichters al die miljarden per jaar cadeau kreeg. Hoop voor Von der Dunk dat het in ieder geval voor hemzelf enige verlichting geeft om de frustratie zo van zich af te schrijven, maar hier overtuig je niemand mee. Je beledigt er wel de intelligentie van je lezers mee.

DikBrix
DikBrix5 aug. 2010 - 8:03

De aanbidding door de VVD van het gouden kalf HRA gaat uiteindelijk boven elk menswaardig begrip. En dat noemt zich dan liberaal. Hoe is het mogelijk dat een politieke partij die zich 'verantwoordelijk' voor de samenleving noemt, zo snel kan afglijden naar het gedogen van een partij als de PVV.

1 Reactie
ZonZon
ZonZon5 aug. 2010 - 8:03

Precies, rechts wil af van de linkse hobby's. Laat HRA nou net een linkse hobby zijn. De HRA is ingevoerd door minister N.G. Pierson samen met de inkomstenbelasting. Hij was een lid van een kabinet (voor sociale rechtvaardigheid) dat regeerde van 1897 tot 1901. Behoorlijk links dus.

keck66
keck665 aug. 2010 - 8:03

WIm de Bie had gelijk: De VVD is de PVV voor nette mensen... We krijgen een kabinet waarin de grootste verliezer van de verkiezingen in een regering plaatsneemt...

5 Reacties
Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt5 aug. 2010 - 8:03

Wat dat betreft was het veel democratischer geweest om Groen Links en de D'66 in de regering plaats te laten nemen, ook al vertegenwoordigen ze samen minder kiezers dan het CDA. Je zult in elk geval blij zijn dat de grootste 'winnaar' wel een beetje mee doet?

Hofman2
Hofman25 aug. 2010 - 8:03

Hoi Kees, de PvdA had ook dolgraag met deze grootste verliezer in een kabinet gezeten hoor. Dus zo bijzonder is dat niet.

HenkJansen2
HenkJansen25 aug. 2010 - 8:03

We krijgen een kabinet waarin de grootste verliezer van de verkiezingen in een regering plaatsneemt... ======================================================== Na und? Elke zetel is evenveel waard. Het CDA heeft 21 zetels gekregen. GL, dat weliswaar 4 zetels gewonnen heeft, heeft er nog altijd 11 minder dan het CDA. Maar toch zou dan GL meer aanspraak hebben om mee te regeren?? Het feit dat het CDA is afgestraft heeft niets te maken of het legitiem is om te gaan regeren. Het enige resultaat is dat het CDA, als kleinste van de drie coalitie-partijen, nu slechts minder te vertellen heeft, en de VVD en de PVV des te meer.

JoWe62
JoWe625 aug. 2010 - 8:03

Wat is daar mis mee. Het is wel een partij die rustig afgewacht heeft en het spel slim gespeeld heeft. Dat kun je niet zeggen van PvdA, GL, D66.

JoWe62
JoWe625 aug. 2010 - 8:03

Het is goed dat er een rechts kabinet komt die nu eindelijk eens allerlei problemen aanpakt die jarenlang niet bespreekbaar waren. We moeten 18 miljard bezuinigen. Er zijn allerlei mogelijkheden dat te realiseren zonder koopkrachtverlies voor de belasting betaler. Neem alleen integratie en immigratie. Daarvan is gezegd dat per jaar een negatief saldo ontstaat van 13 miljard. Nou daar is zeker door meer efficiency een paar miljard te halen.