Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD'ers claimen heldenrol in DSB-affaire

  •  
15-10-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
osewoudt_m.jpg
Bij de DSB-ondergang zijn opvallend veel VVD-prominenten betrokken. De Telegraaf ‘onthult’ dat zij juist een cruciale rol hebben gespeeld. De Grave zou DNB gewaarschuwd hebben voor de wantoestanden waarna Linschoten als informant tewerk werd gesteld. Alleen voor Zalm is nog geen heldenrol weggelegd. Vandaag debatteert de Kamer over de ondergang van de bank. Na half tien wordt bekend of de bank failliet is.
Wat is de rol geweest van de VVD-ers Zalm, De Grave en Linschoten in de top van de DSB? In de Telegraaf vanochtend twee opmerkelijke artikelen die de rol van de laatste twee vrijpleit. Volgens de krant is De Grave, die in mei na twee maanden dienstverband bij DSB onverwacht vertrok als Chief Financial Officer, zich ‘rot geschrokken’:
toen hij als topbestuurder de boekhouding van DSB zag en constateerde dat tientallen miljoenen euro’s van de bank werden overgeheveld naar de hobby’s van Scheringa, zoals het subsidiëren van sport en kunst. De Grave stelde lastige vragen in de raad van bestuur en dat leidde tot grote zenuwachtigheid bij de top van DSB. Nadat De Grave volledige inzage wilde in de kasstromen van DSB en de liefhebberijen van ‘godfather’ Scheringa was voor laatstgenoemde de maat vol. Gewend omringd te zijn door jaknikkers, zegde hij De Grave de wacht aan. In het persbericht werd toen gesproken van het cryptische ‘onvoldoende match in de persoonlijke verhoudingen’.
Na zijn vertrek heeft De Grave uitgebreid gesproken met De Nederlandsche Bank. De Telegraaf noemt hem zelfs ‘klokkenluider’. In mei verklaarde hij tegenover zakensite Quotenet ‘Ik heb vrijdag langdurig gesproken met De Nederlandsche Bank en die een toelichting gegeven.’ In hetzelfde Telegraaf-artikel krijgt Robin Linschoten die De Grave opvolgde de rol van geheim agent toebedeeld. Hij zou de baan aangenomen hebben op aandringen van DNB om de problemen zo goed mogelijk in kaart te kunnen brengen.
Blijft over de rol van Zalm. De Telegraaf stelt dat hij op de hoogte was van de exorbitante provisies die bij de DSB-bank werden opgestreken bij de verkoop van woekerpolissen. “Destijds waren percentages van 70 tot 80 al eerder regel dan uitzondering.” De krant haalt een anonieme bron die het ‘pikant’ noemt dat Zalm ondanks die kennis bij de DSB is gaan werken als financieel topman.
Minister van Financiën Wouter Bos heeft de woekerpolissen in 2008 aangepakt en in 2010 gaan er nog strengere regels gelden om de wanpraktijk aan banden te leggen. Hij wordt door DSB gezien als de kwade genius achter de val van de bank. “Hij zou doelbewust de bank kapot willen maken. Dat zou hij hebben gedaan onder druk van de andere banken,” noteert de Telegraaf.
ANP meldt: De Tweede Kamer debatteert donderdagochtend met minister Wouter Bos van Financiën over de ondergang van DSB Bank. De Kamerfracties willen duidelijk krijgen hoe het zover heeft kunnen komen. Politieke partijen zullen nadrukkelijk vragen naar de rol die de financieel toezichthouders DNB en AFM hebben gespeeld. GroenLinks wijst erop dat DNB vier jaar geleden nog een bankvergunning heeft verstrekt aan DSB. De grootste oppositiepartij SP vindt dat ook de overheid zelf schuld draagt aan de problemen bij de bank van Dirk Scheringa. De regelgeving liet toe dat zijn bank tophypotheken verstrekte en klanten opzadelde met dure koopsompolissen, aldus SP-Kamerlid Ewout Irrgang. Minister Bos heeft al een onderzoek aangekondigd naar het toezicht door AFM en DNB. Wat de bewindsman betreft blijft niemand gespaard in de discussie over DSB, ook de overheid en politiek niet. Kamerleden willen ook van Bos horen of ambtenaren van zijn departement of DNB hebben gelekt dat DSB in de problemen verkeerde.
Scheringa claimt dat zijn bank de genadeklap werd toegebracht toen twee kranten maandagochtend schreven dat DSB diep in de problemen zat. Vanochtend na half tien wordt bekend of de rechter DSB failliet verklaard. Eigenaar Dirk Scheringa schat de kans van een faillissemnt in op fifty-fifty.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor