Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD'er wil speekseltest in de conciërgekast

  •  
26-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Spitkit_300.jpg
Scholen moeten leerlingen kunnen testen op drugs en een meldpunt 'Meld Misdaad Anoniem' krijgen volgens VVD-Kamerlid Ton Elias
VVD-Kamerlid Ton Elias wil het drugsgebruik en criminaliteit op scholen grondig gaan aanpakken. Op verdenking van drugsgebruik wil hij dat middelbare scholen de mogelijkheid krijgen om bij een leerling speekseltest te doen. Voor het gebruik er van zouden dan wel de ouders of de medezeggenschapsraad moeten instemmen.
Als het aan Elias ligt, krijgen middelbare scholen flink wat middelen aangereikt om criminele leerlingen aan te pakken. Het voorstel van de speekseltest in de conciërgekast brengt hij donderdag in bij een overleg in de Tweede Kamer over de veiligheid in het onderwijs.
De Pers meldt: Elias zegt rekening te willen houden met privacy. “Maar we moeten ook niet wegkijken van dit probleem. Scholen moeten minder bang zijn voor hun reputatie en zich realiseren dat drugsgebruik overal plaatsvindt en dus ook overal bestreden moet worden.
De veiligheid op scholen zou ook verbeteren wanneer leerlingen elkaar kunnen verklikken denkt Elias. Het betrekken van het meldpunt ‘Meld Misdaad Anoniem’ vindt hij dan ook geen slecht idee.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

doeidoei
doeidoei26 mei 2011 - 7:53

Lijkt me een prima regeling, mist het op basis van een verdenking gebeurt. Klas 5C een uur lang opsluiten en testen op drugs is geen goed idee, maar als er aanwijzingen zijn moet je gewoon kunnen testen.

Harmen2
Harmen226 mei 2011 - 7:53

Ik heb Elias vanochtend op de radio gehoord hierover, het lijkt nergens op. Elias wil iets doen aan het drugsgebruik in en rond scholen, vandaar die test. Nog los van privacy issues en integriteitskwesties zal zo'n test niet aan kunnen tonen of de drugs op of rond de school zijn gebruik. Het is dus, zoals de interviewer van de KRO concludeerde, een ballonnetje wat heel langzaam leeg gaat lopen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 mei 2011 - 7:53

[Als het aan Elias krijgen middelbare scholen flink wat middelen aangereikt om criminele leerlingen aan te pakken.] Prima als Elias drugsgebruik onwenselijk vindt, en het mag ook niet. Maar kom op zeg, je kwalificeert gebuikers toch nog niet als criminele leerlingen, laat ze toch, onder voortdurende waarschuwing. Waar is de vrije keus van mensen om hun leven in te richten toch gebleven, beste "liberalen"?

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst26 mei 2011 - 7:53

Prima, maar dan ook bij de hockeyvereniging en op de golfclub, beide bastions van VVD-lullo,s. Toch knap dat je na het comazuipen tijdens je studietijd (1echten, lekker makkelijk) nog zo,n plan kan bedenken. Een beetje ouder moet dit verbieden en zelf hun kind in de gaten houden. En een kliklijn, past precies in de gedachten van een partij die z,n eigen landgenoten niet vertrouwd. Tijd om een anarchistenpartij op te richten!

Yggdrasil
Yggdrasil26 mei 2011 - 7:53

Misschien is het voor Ton Elias wel beter om maatregelen te verzinnen tegen de oprukkende obesitas in het onderwijs. Want dat is meer zijn vakgebied.

dlagewaa
dlagewaa26 mei 2011 - 7:53

Luchtballon. Duidelijk bewijs van totaal gebrek aan intellectuele diepgang.

bewustanoniem
bewustanoniem26 mei 2011 - 7:53

Natuurlijk, ga lekker door met een hele generatie criminaliseren. Er hoort naar nederlandse tradietie natuurlijk ook een ' veilige' database bij, zodat we wel weten wie er ooit een jointje gerookt heeft. Natuurlijk kunnen we ook het DNA meteen opslaan, wel zo efficient :-( Ik ga soswieso geen toestemming geven voor een speekseltest bij mijn kinderen, NIET

a.doorgeest
a.doorgeest26 mei 2011 - 7:53

Procedureel gezien een weinig gelukkig idee van Elias. Wanneer het vermoeden bestaat dat leerlingen zwaar aan de dope of overige drugs zijn, kan men contact opnemen met de plaatselijke politie voor vervolgstappen. Een medenzeggenschapsraad heeft geen kaas gegeten van drugs, en vooroordelen en willekeur lijken dan het nieuwe beleid te gaan bepalen. Bovendien schend je met dit soort ingrepen mensen hun lichamelijke integriteit en da's juridisch vooralsnog onhoudbaar, lijkt mij. Verder staat het leerlingen vrij in hun privé-tijd wat nationale genotsmiddelen tot zich te nemen - mogen ze allemaal lekker zelf weten. Dat leerlingen elkaar moeten gaan verklikken, getuigt van een NSB-mentaliteit die de huidige VVD kennelijk ook niet vreemd meer is. Maar wat wil je als je de moderne evenknie van je partij (Partei ?) als "normale"coalitiepartner ziet. Verder wil ik bij deze even de norm van Elias introduceren: aan de lichaamsbouw van Elias kun je zien dat de Hypotheekrenteaftrek in dit land nog steeds aan de ruime kant is. Verder gaat 't gewoon weer om politieke prietpraatjes van een circuit waarin het eigen narcisme onderhand kennelijk de maat der dingen is geworden. Hele ijdele proefballonnetjes, met een maatschappelijke relevantie en bruikbaarheid die grenst aan de nul. d'Holbach, kom er maar in om de nieuwe strapatsen van de vriendjes van je vriendjes te verdedigen...

denmol
denmol26 mei 2011 - 7:53

Dit voorstel of moet ik zeggen luchtballonnetje, kan opgevat worden als populistische prietpraat. Invoering van deze maatregel geeft aanleiding tot willekeur want wanneer is er het vermoeden van drugsgebruik en wie gaat dat bepalen? De conciërge?, of gaat elke school daar speciaal een deskundige voor in dienst nemen. Laat me niet lachen. Daarnaast is het zo dat sporen van bijvoorbeeld cannabis na maanden nog terug te vinden zijn met een speekseltest. Het lijkt mij rijkelijk overdreven iemand die een maand geleden in zijn/haar vrije tijd een joint gerookt heeft daarvoor te straffen. Dus je moet je afvragen of het meetinstrument dat bepaalt of je over de schreef gegaan bent wel valide is. Laat ze eerst daar maar eens aan werken voor met zulke ondoordachte en makkelijk scorende voorstellen te komen. Ik zou zeggen Ton Elias ga je schamen.

Ginerted
Ginerted26 mei 2011 - 7:53

Gelukkig mag ik als docent niet getest te worden, tenzij ik dat zelf wil want ik ben volwassen. Wek ik de schijn onder invloed te zijn tijdens werktijd moet men mij zelfs toestemming vragen. Arme leerlingen. Ik vind dat je als school, docenten, of overig o.o.p. moet constateren dat er sprake is van vreemd gedrag en daaruit hooguit een vermoeden uiten dat sprake is van drugsgebruik, de leerling daarnaar vragen, en de ouders melden dat de leerling zich vreemd, mogelijk onder invloed gedroeg, maar dus in ieder geval onverklaarde symptomen vertoonde die ook op een medische kwestie of medicijngebruik kunnen wijzen. Je mag een leerling sowieso vanwege te vreemd of storend gedrag naar huis brengen of laten ophalen. Naar huis sturen is in die gevallen wel laakbaar. De reden van dit voorstel ligt eerder in het tekortschieten van ouderlijk toezicht, het stellen, en de handhaving van nodige regels. Een liberaal als de Bourgondische Elias zou beter moeten weten.

meijerlahn
meijerlahn26 mei 2011 - 7:53

Elkaar verlinken in de plaats van homovoorlichting op scholen past precies in het plaatje van dit dubbelgedoogkabinet. PVV blij, SGP blij. Wat wil je nog meer.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos26 mei 2011 - 7:53

We gaan gewoon echt iedereen, maar dan ook echt iedereen kei- en keihard aanpakken want we zijn het goed zat hoor. We gaan de scholen en straten schoonvegen net zo lang tot ze luisteren en anders gewoon keihard de bak in hoor. Dan leren ze het wel af. Want laten we wel wezen, de sixties zijn over en het is echt gedaan met die malle individu-toestanden met vrijheid, privacy en persoonlijke verantwoordelijkheid enzo, daar hebben mensen maar last van. Vrijheid is ook zo'n hopeloos overschat artikel. want zeg nou zelf, daar raak je toch maar van in de war. Het is gewoon echt beter als we de boel gaan zuiveren, in het algemeen belang. En dat moet kunnen, echt, als we het maar willen met zijn allen. Jij ziet toch ook dat we geen andere keus hebben, toch? En gelukkig is dat met alcohol al gelukt. Complete drooglegging, geen druppel meer te krijgen. Echt iedereen blij. Iedereen in een gelukzalige roes. Kijk daar heb je echt geen drugs voor nodig.

harryo2
harryo226 mei 2011 - 7:53

Speekseltest in de conciërgekast? Hoe verhoudt zich dat tot het recht op lichamelijke integriteit van deze scholieren? De conciërge als opsporingsambtenaar? Inbreuk maken in onze vrijheidsrechten lijkt sinds Rutte1 toch echt raison d'être van menig zelfverklaard liberaal.

Florian2
Florian226 mei 2011 - 7:53

Wauwelige strontvervelende prietpraat van laag allooi voor de buhne. Wat een ongekend dom idee is dit: hoe komt de VVD aan dit soort idiote ideeën? Ik ben helemaal klaar met het gelul dat alles en iedereen moet worden aangepakt. En maar straffen.......of lekker verklikken....dat gaat helpen!! Bah bah bah.

Joeri2
Joeri226 mei 2011 - 7:53

Die tweede V in VVD, voor wie geldt die nou eigenlijk nog?

JoopSchouten
JoopSchouten26 mei 2011 - 7:53

Het wordt hier steeds enger.

1 Reactie
boswachter2
boswachter226 mei 2011 - 7:53

Die opmerking van u is wel apart. Dus we moeten de jeugd maar hun gang laten gaan met drugs en wanneer ze verslaafd zijn moeten er allerlei begeleiders inspringen om ze van de drugs af te helpen ( kost best wat). Dit is een goed idee. Aankomende verslaving bij de wortel bestrijden.

[verwijderd]
[verwijderd]26 mei 2011 - 7:53

Elias zei ook; drugsgebruik overal plaatsvindt en dus ook overal bestreden moet worden.'' Wat bedoelt ie daar nou mee? Overal...overal? Waar is dat ; overal?

1 Reactie
SocialDarwinist
SocialDarwinist26 mei 2011 - 7:53

Overal! Dat is dus ook de Tweede Kamer. Let maar eens op Wilders. Zoals die constant met zijn tong door zijn mond friemelt, duidt echt op het gebruik van middelen die de gemiddelde scholier ook in het weekend gebruikt. /ervaringsdeskundige modus aan

[verwijderd]
[verwijderd]26 mei 2011 - 7:53

Wat de VVD wil is in strijd met de rechten van de mens : art. 5: recht op vrijheid en veiligheid art. 8: recht op privacy, waaronder ook valt: bescherming van het gezin (voluit: recht op eerbiediging van privé-, familie- en gezinsleven)

1 Reactie
boswachter2
boswachter226 mei 2011 - 7:53

art. 8: recht op privacy, waaronder ook valt: bescherming van het gezin (voluit: recht op eerbiediging van privé-, familie- en gezinsleven). m.a.w. drugsverslaafden niet meer helpen want dan schendt de overheid de privacy regels.