Joop

VVD draaide achter gesloten deuren plannen voor CO2-taks terug

  •  
02-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Debat over stukken dividendbelasting

© 2018-04-25 18:05:18 DEN HAAG - Premier Mark Rutte en Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) tijdens het Tweede Kamerdebat over de omstreden memo's rond de afschaffing van

Minder dan 24 uur nadat het kabinet plotseling toch vóór een CO2-taks stelde te zijn, verklaarde VVD-minister Wiebes van Economische Zaken op een besloten bijeenkomst met de leiders van grootvervuilende bedrijven dat er ‘geen vlakke taks’ zou komen. Dat onthult het BNNVARA-programma De Nieuws BV vandaag, na verklaringen van drie betrokkenen.
VNO-NCW Op donderdag 14 maart verzamelden zo’n 35 vertegenwoordigers van de ‘zwarte uitstoters’ zich in het hoofdkantoor van VNO-NCW waar Wiebes hen vertelt dat er geen generieke CO2-heffing zal worden ingevoerd. Hij drukt hen op het hart dat het kabinet er alles aan zal doen om bedrijven en banen in Nederland te houden.
Dit terwijl de dag ervoor nog met veel bombarie door het kabinet werd verklaard dat er na de tegenvallende doorrekeningen van het klimaatakkoord stevig ingegrepen diende te worden. De energiebelasting zou omlaag worden geschroefd en het omstreden bonus-malus-systeem voor de industrie zou worden ingeruild voor een CO2-heffing.
Oppositie De oppositie reageert verontwaardigd op het nieuws dat er vlak voor de verkiezingen twee verschillende en tegenstrijdige kabinetsstandpunten werden uitgedragen; een voor de kiezer en een voor het bedrijfsleven.
Een woordvoerder van Economische Zaken laat De Nieuws BV weten dat er geen verdere uitspraken worden gedaan: “De minister zoekt een verstandige heffing, waarbij banen behouden blijven en de CO2-uitstoot met 14,3 megaton wordt verminderd.”
Coalitiegenoten ChristenUnie en D66 vertrouwen erop dat de minister half april “met een verstandige oplossing komt”. De VVD wil niet ingaan “op geruchten”.
Oppositiepartijen PvdA en SP zijn zeer ontstemd over het handelen van Wiebes en GroenLinks-leider Jesse Klaver spreekt op Twitter van kiezersbedrog:
"De dag na de klimaatbelofte ging minister Wiebes direct op bezoek bij de lobby van het grote bedrijfsleven om te vertellen dat er heus geen echte CO2-heffing komt, onthult @denieuwsbv. Dit lijkt in alles op kiezersbedrog. Het kabinet gaat niet in gesprek met de oppositie over de klimaatplannen, maar wel met het grote bedrijfsleven. Dit is de dividendbelasting all over again. Welke contacten zijn er achter de schermen geweest met grote industrieën en hun lobbyclub over de CO2-belasting?"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (63)

gerryjoris
gerryjoris6 apr. 2019 - 11:53

Het is toch ook een stelletje valse moeders. Niet te vertrouwen!

1 Reactie
gerryjoris
gerryjoris6 apr. 2019 - 11:54

Valse loeders bedoel ik.

Evernesa
Evernesa5 apr. 2019 - 17:11

Het is onwaardig hoe het kabinet Rutte met zijn burgers omgaat Bij hen gaat alles om bedrog en raffinement. Je kunt er niet van uit gaan .dat wat er wordt beloofd ook waar is. Het lijdt aan een grote mate van gebrek integriteit en daarom ook aan beschaving. Zo ga je niet met je burgers om. Maar, zo als men zegt: je krijgt de regering die je verdiend.

[verwijderd]
[verwijderd]3 apr. 2019 - 12:10

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
LaBou
LaBou 3 apr. 2019 - 18:06

En nu verwacht je zeker een heleboel reacties die je gelijk gaan geven?

vdbemt
vdbemt3 apr. 2019 - 10:14

En hoe komt het nou toch dat er zo weinig vertrouwen is in de politiek? Deze moraal blijkt toch verbonden aan het kapitaal. Immers, zij is 1 van de 2 partijen met de meeste aanhang.

ton14024
ton140243 apr. 2019 - 9:56

Een 1e kamer minderheid garandeert uitstel van de klimaatwet en honoreert daarmee de FvD, en dus indirect ook VVD winst.

korheiden2
korheiden23 apr. 2019 - 9:32

De VVD voelt de adem van Baudet in de nek. D66 en CDA staan slecht in de peilingen, maar zonder CO2-heffing (wat dus een extra heffing bovenop de Europese is) zie ik het kabinet de rit niet uitzitten. Dan wordt onder druk weer alles vloeibaar, vooral als FVD nog veel groter wordt. @Toshiba is maar aan het factchecken, maar grote bedrijven waarschuwen ook vandaag weer voor de gevolgen van een CO2-heffing. Bovendien wil GL dat die heffing naar de burgers wordt gesluisd om de pijnlijke maatregelen van de energietransitie draagbaar te maken. Dat wil het kabinet al evenmin. Geen enkel ander Europees land heeft trouwens een extra CO2-heffing, behalve Groot-Brittannië en Zweden, maar die hebben speciale tarieven voor grote bedrijven.

2 Reacties
LaBou
LaBou 3 apr. 2019 - 18:08

"@Toshiba is maar aan het factchecken, maar grote bedrijven waarschuwen ook vandaag weer voor de gevolgen van een CO2-heffing." Daarmee wordt het resultaat van die factchecks niet minder waar.

vdbemt
vdbemt5 apr. 2019 - 13:24

Nederland heeft dan weer speciale belastingtarieven voor bedrijven. Die liggen lager dan in het buitenland. Een CO2 heffing zorgt er dan niet meteen voor dat hier de belasting hoger is dan in het buitenland. Een (gefingeerde) reden om met het bedrijf het land uit te gaan.

Joop Schouten
Joop Schouten3 apr. 2019 - 8:17

Het lijkt naïef te denken dat er volledige openheid is over welke politieke onderhandeling dan ook helaas. Soms begrijpelijk. In dit geval, mocht dit onomstotelijk vaststaan, misleidend en levert een nieuwe kras op op het blazoen van 'de politiek'.

frankie48
frankie483 apr. 2019 - 8:17

Rondom verkiezingstijd draait het vaak om het feit dat neoliberale politieke partijen toch eerst hun oor te luister hebben laten leggen bij deze werkgeversclubs, en dan pas met loze beloftes richting de kiezers gaan om de gunst van hun stem. En het lukt deze groep farizeeërs de laatste 40 jaar keer op keer om de boel in de maling te blijven nemen, zonder een normale te verwachte afrekening van het volk die daar constant het slachtoffer van zijn geworden!

RaymondenJoop
RaymondenJoop3 apr. 2019 - 7:21

Ik lees altijd dat we in NL zo'n beetje de grootste foorprint hebben wereldwijd, maar wat is nu het effect van deze '35 vertegenwoordigers' qua uitstoot? Zijn er ook objectieve berekeningen gemaakt die een goed overzicht geven? Weten we iig waar we over praten.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop3 apr. 2019 - 7:22

foorprint is footprint

Libertain
Libertain3 apr. 2019 - 6:15

Achterkamertjespoitiek, stiekem. Zou op ons logo moeten staan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 apr. 2019 - 0:46

Ja, zo kennen we onze pappenheimers weer!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 apr. 2019 - 0:47

Goed voor het vertrouwen in en het draagvlak voor maatregelen m.b.t. de klimaatcrisis toch?

Break on through
Break on through2 apr. 2019 - 17:02

Ja lieve mensen, we hebben een ruggengraatloos kabinet. Waarbij de VVD zich maar al te graag laat chanteren door VNO NCW. Vinden ze zo lekker..... Maar goed, probeer het maar een keer. Ik verzeker je, die bedrijven blijven gewoon als we CO2 tax invoeren. Nederland is een veel te mooi land voor ze. Met supergoed opgeleide mensen die ook allemaal een goedlopende afzetmarkt vormen. Om nog maar te zwijgen over de infrastructuren en voorzieningen, kennis etc.... Maar dan weet u dat natuurlijk, hoe de VVD zich opstelt als een slappe zak naar VNO NCW toe. Het VNO NCW overigens die het recht op onbereikbaarheid van werknemers maar moeilijk vind. Je bent een lijfeigene van een werkgever of niet natuurlijk....

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen2 apr. 2019 - 21:55

En als een paar van de meest vervuilende bedrijven besluiten om te verhuizen, zitten we daar dan mee? Want CO2 uitstoot komt zelden alleen. Als je kijkt naar de rest van de rommel die ze in het milieu dumpen, dan ben je ze met zekerheid liever kwijt dan rijk, want onder de streep zijn de kosten uiteindelijk altijd hoger dan de baten, net als in het geval van kernenergie.

LaBou
LaBou 3 apr. 2019 - 7:58

Meer nog: die kosten zijn voor ons terwijl de baten ergens anders heen gaan.

Break on through
Break on through3 apr. 2019 - 15:17

Daar heb ik inderdaad ook weinig problemen mee. Het is steevast de samenleving die de rommel van de grote vervuilers op mag ruimen

Keilstra
Keilstra2 apr. 2019 - 15:50

Er moet geen Nederlandse CO2-belasting komen. Alleen in Europees verband werkt zoiets. Bedrijven investeren gewoon buiten Nederland, de CO2-uitstoot blijft precies gelijk, en Nederland verliest bedrijven. Heel stom beleid dus. Als de VVD het weet te voorkomen hebben ze mijn zegen.

4 Reacties
toshiba
toshiba2 apr. 2019 - 17:32

dat domrechtse verhaaltje is inmiddels nogmaals! gefactcheckt. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/02/nrc-checkt-eigen-co2-heffing-is-cadeau-voor-anderen-a3955395 guess what : ONWAAR dus invoeren die co2 heffing en snel ook

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 apr. 2019 - 5:44

'Bedrijven investeren gewoon buiten Nederland' Alsof men een olieraffinaderij of hoogovecomplex even verplaatst naar landen waar men ook kan wachten op de invoering van een CO2 tax.

Bert de Vries
Bert de Vries3 apr. 2019 - 7:08

Keilstra, dat maatregelen alleen werken op Europees niveau, is een foute uitvlucht. Want normaal rechtlijnig door denken leidt dan onvermijdelijk tot de conclusie, dat maatregelen alleen werken op mondiaal niveau. En tot het zover is, hoeft niemand iets te doen. Vervang Europees door mondiaal en de waanzin van de eerste norm wordt duidelijk.

ton14024
ton140243 apr. 2019 - 9:50

Speedboot, ´´Alsof men een olieraffinaderij of hoogovencomplex even verplaatst´´ Dus vooral niet wachten tot het water stijgt. Opruimen die smeerboel.

toshiba
toshiba2 apr. 2019 - 15:46

hij zegt dat er geen vlakke tax komt. nergens wordt er gezegd dat er geen CO2 heffing komt. belangrijk verschil. en ik snap die houding van t kabinet wel.

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde2 apr. 2019 - 19:24

Ik ook. Volgens mij is er helemaal geen toezegging gedaan. Ze zijn er nog gewoon mee bezig.

r d h
r d h2 apr. 2019 - 15:33

Maar nu en straks gewoon weer de grootste. Wat een land. De criminele vvd heedt her draaien goed vd pvda afgekeken en tot kunst verheven. En wij trappen er weer in.

1 Reactie
Weelildragon
Weelildragon2 apr. 2019 - 18:40

In de eerste kamer is FvD nu de grootste >.>

geronimo3
geronimo32 apr. 2019 - 15:32

Dan zijn er nu nog steeds mensen die niet begrijpen waarom sommigen niet met Rutte in een regering wilden gaan zitten? Indien dit bericht waar is dan stap je toch uit een regering als je het hier niet mee eens bent,of zijn Christen Unie,Democraten 66 en het CDA het hiermee eens?

1 Reactie
chwiedijk
chwiedijk2 apr. 2019 - 18:20

Godsdienst is "nu eenmaal" criminogeen.

tempest
tempest2 apr. 2019 - 14:59

Tja niet perse tegenstrijdig. Wat de VVD voorstelde was zo vaag dat je er alle kanten mee op kan. En dat de VVD prioriteit geeft aan banen, economie en bedrijfsleven verbaast volgens mij ook niemand. Ben wel benieuwd waar Wiebes over twee weken dan wel mee komt. Tot die tijd is het allemaal een beetje non-nieuws.

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind2 apr. 2019 - 14:38

Ja Joop, NieuwsBV Jesse Klaver. Hoe naief wil je zijn? Een VVD minister die een CO2 tax aankondigt voor grote CO2 uitstoters, die - 'Verstandig' wordt ingevoerd - Geen banen kost - En bedrijven niet naar het buitenland jaagt Dat is...VERPLICHTE CCS En dan een KETEN CO2 tax, zodat mocht een bedrijf toch willen verhuizen, ze in Nederland toch gaan betalen over hun buitenlandse CO2 uitstoot, of wat ze importeren. Alleen een klimaatgelovige, die peer reviewed IPCC Klimaat wetenschap ontkent, en dus CCS afwijst, die gedraagt zich als Jesse Klaver. Banen en klimaat Koopkracht vind hij niet relevant. Alles is gericht op het stimuleren van meer Russisch gas. Want de vrienden van Greenpeace worden worden gechanteerd en dus werkt de hele Tweede Kamer voor Putin. Mooi dat Shell en Grootaandeelhouder Koninklijk huis lekker veel verdient aan de import van Russisch gas. Dat heeft Putin slim geregeld. Elke week praat de Koning met het kabinet, maakt niet uit welk, over zijn Shell belang in Russisch gas.

2 Reacties
toshiba
toshiba2 apr. 2019 - 17:33

CCS is geen oplossing en leidt niet tot verlaging vna uitstoot. alleen domrechts gelooft dat nog. [En dan een KETEN CO2 tax, zodat mocht een bedrijf toch willen verhuizen, ze in Nederland toch gaan betalen over hun buitenlandse CO2 uitstoot, of wat ze importeren.] factchecked: En dan een KETEN CO2 tax, zodat mocht een bedrijf toch willen verhuizen, ze in Nederland toch gaan betalen over hun buitenlandse CO2 uitstoot, of wat ze importeren. ONWAAR bye

toshiba
toshiba2 apr. 2019 - 17:34

de factcheck https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/02/nrc-checkt-eigen-co2-heffing-is-cadeau-voor-anderen-a3955395

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 apr. 2019 - 14:18

De VVD is gewoon een stel pionnetjes van Jeroen vd Veer c.s.

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt2 apr. 2019 - 19:05

Joe, de CEO van Shell is inmiddels van Beurden. Maar het is helemaal de vraag of Shell en andere groten totaal afwijzend zullen staan tov CO2 beperkende maatregelen. Zover ik weet proberen zijnzich reeds te profileren als alternatieve energieleverancier o.a. door overname Eneco. Ik weet wel dat er ook in de hoek van grote bedrijven gewerkt wordt aan CO2 reductie.

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 apr. 2019 - 11:08

'Maar het is helemaal de vraag of Shell en andere groten totaal afwijzend zullen staan tov CO2 beperkende maatregelen.' Bij Shell stelt dat weinig voor. Ze hebben een vaag statement afgegeven dat ze streven naar halvering in 2050 waarbij wordt toegevoegd dat dat getal niet hard is. Waarom ik Vd Veer noem: die werd een week of twee terug geïnterviewd op het Binnenhof waar hij zei dat CO2 Tax een goed plan was mits het geen vlaktaxt zou worden. Anders zouden de grote jongens teveel moeten betalen. Dat is precies wat de VVD nu ook wil.

Klaas Punt
Klaas Punt3 apr. 2019 - 13:47

Joe, dat had ik gemist. Zag vandaag, ik denk op Teletekst dat Shell zich afgemeld had bij een groep oliemaatschappijen in de VS omdat die groep te weinig zouden doen. Natuurlijk moet de druk op de Shell-ketel blijven maar men moet daar niet afgekamd worden wat ze ook doen.

Bert de Vries
Bert de Vries2 apr. 2019 - 14:10

De reactie van Klaver voorspelt niet veel goeds. Voor de democratie, wel te verstaan. Want dit is dan wel kiezersbedrog, maar in de alĺereerste plaats bedrog van het parlement. Want als het besluit de dag na de eerste aankondiging in kleine kring wordt herroepen, dan is dat van te voren geregeld. Herroepen van het besluit was geregeld voor de aankondiging van het besluit. Als Klaver dit minimaliseert tot kiezersbedrog, wordt hij medeplichtig.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde2 apr. 2019 - 13:50

Het idee dat de VVD zich plots opwerpt als groene partij was al verdacht. Toch vraag ik me af wat hier achter zit. Dat het nieuws uitlekte was natuurlijk niet de bedoeling. VVD zal in eerste instantie ontkennen dat het waar is en zeggen dat er naar een regeling wordt gezocht met werkgevers. Dus dat de scoop van Nieuws bv niet helemaal juist is. De regeling wordt waarschijnlijk een verkapte subsidie voor het bedrijfsleven om de CO2 taks te compenseren. Belangrijk voor de VVD is dat de klimaatwet door de kamer komt want uitstel is niet gewenst. Dus zullen de werkgevers met de toezegging van een regeling niet erg dwars gaan liggen. Ze hebben tenslotte niet veel keuze. Zonder VVD in een kabinet valt de lobby in een zwart gat. Ze hebben elkaar nodig. Dus hebben de werkgevers indirect ook GL en PvdA nodig om de klimaatwet er door te krijgen. In de tweede kamer is er een ruime meerderheid (VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PvdA, SP en GroenLinks). De eerste kamer bepaalde vorige week dat de klimaatwet op 14 mei zal worden behandeld. Dat betekent dat de stemming te vroeg komt voor Forum die het verzet tegen de klimaatwet tot speerpunt maakte tijdens de campagne. Dus die wet gaat er gewoon komen. Daarna is links niet meer nodig. Dat betekent dat de VVD het beleid naar rechts kan ombuigen, de klimaat maatregel met de werkgevers kan effectueren. Dat heeft twee voordelen: Het kabinet is daarvoor verzekerd van de ruime steun van Forum in de senaat en tegelijk neemt het Forum de wind uit de zeilen die zich altijd keerde tegen de CO2 taks. Twee vliegen in een klap.

5 Reacties
toshiba
toshiba2 apr. 2019 - 17:35

Daarna is links niet meer nodig. helaas toch wel want de wetgeving moet nog door de EK wijsneus. en d66 en christenunie hebben de pesthekel ana fvd. resteert...Links

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde2 apr. 2019 - 19:16

Toshiba, Nee want de wet is dan allang door de eerste kamer. Tegen de tijd dat Forum in de eerste kamer komt is de wet al gepasseerd. En is links daar niet meer voor nodig.

Perezoso
Perezoso2 apr. 2019 - 21:41

Ja, en als die klimaatwet er dankzij GL er is, en die vervolgens opzij worden geschoven, wat dan? De wet is erdoor, wat let de VVD om die wet vervolgens niet te implementeren?

Paul250371
Paul2503713 apr. 2019 - 10:13

Mooie analyse. Hoop dat Klaver meeleest.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 apr. 2019 - 13:12

Perezoso, als die wet er door is gaan ze hem echt niet terug draaien. Het is een van de belangrijkste wetten die Rutte 3 op stapel had staan. Het gaat hier niet alleen om (internationaal) prestige maar vooral om noodzaak. We lopen als Nederland erg achter bij de andere landen in NW Europa. Dat ziet zelfs de VVD en de industrie. Het plan is naast reductie van CO2 ook bedoeld om een enorme zwiep aan innovatie te geven. De speerpunt van de Nederlandse economie. Wel zal er gekeken worden waar kosten onevenredig verdeeld zijn en zullen ze proberen dat te compenseren. Maar de wet terugdraaien gaat niet. Eenmaal gepasseerd, gaat hij zsm van kracht. En verder is GL in de tweede kamer niet echt nodig om de wet te laten passeren.Maar extra handen en voeten kunnen geen kwaad. Hoe groter de voorstemmers hoe duidelijker het signaal aan al diegenen die de zaak willen traineren. In dat verband zou het goed zijn om eens na te gaan waarom we volgens Forum zo nodig aan het gas moeten blijven. Baudet komt met allerlei onwetenschappelijke onzin en het zou inmiddels toch duidelijk moeten zijn dat dat een truc is om ons af te leiden van de werkelijke reden achter het Forum standpunt. Denk aan Trump en waarom hij zich met dezelfde argumenten terugtrok uit de Parijse akkoorden. Iedereen is het er over eens dat hij dat maar om een reden deed: om Amerikaanse olie te kunnen blijven verkopen en goedkoop schaliegas. Geld is de enige drijfveer achter dit beleid. Stel je nu de vraag waar wij ons dure gas vandaan halen. Denk je niet dat daar dezelfde drijfveer achter zit? De vraag is nu waarom Baudet daar bij wil helpen. Tel daar zijn Nexit ideeën bij op en kijk wie hij daarmee helpt.

Bert de Vries
Bert de Vries2 apr. 2019 - 13:27

Rutte is weggekomen met leugens waarover iedere andere premier zou zijn gestruikeld. Politici en media hebben in meerderheid de hand over het hart gehaald. Beschamend. Erger, en veelzeggend, is dat Rutte zich heeft omringd met geestverwanten die evenmin moeite hebben met het stapelen van leugens. Wiebes kan dit bedrog niet heben gepleegd zonder medeweten van Rutte. En je mag, bij god, hopen dat de coalitiepartners buiten dit bedrog zijn gehouden. Als dit in der minne geschikt wordt, en niet leidt tot de val van het kabinet, zijn de coalitiepartijen geen knip voor de neus waard. Dan hebben ze alle recht verloren om de democratie aan te sturen. Daarnaast wordt deze affaire een toetssteen voor het niveau van GroenLinks en PvdA. Beide mogen dit bedrog niet anders dan onaanvaardbaar vinden. Ze hebben niet de keus tussen een slaatje slaan uit deze kwestie of het kabinet naar huis sturen. Als PvdA of GroenLinks hierna nog met het kabinet willen onderhandelen over klimaatmaatregelen, dan mogen ook zij worden afgeschreven. Wat is hier veel schade toegebracht aan het vertrouwen van de burger in de politiek.

7 Reacties
Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins22 apr. 2019 - 15:02

FvD zal met alle liefde en plezier de antiklimaat maatregelen van het kabinet steunen. (Want klimaat = links en dat is FvD's argument) PvdA en GL staan machteloos. Als ze helemaal geen zaken meer doen met het kabinet zal de propega damachine van het kabinet gaan draaien en deze partijen als "anti verantwoordelijkheid) afachilderen. Genoeg mensen die daar in zullen trappen.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker2 apr. 2019 - 15:34

Het mogelijke verlies van werkgelegenheid als Nederland als enige deze maatregelen neemt, speelt voor jou geen enkele rol begrijp ik?

toshiba
toshiba2 apr. 2019 - 17:36

Drunken Pumpkins 2 april 2019 at 17:02 denk dat je opnieuw moet gaan tellen. want d66 en cu zo pro klimaatwet waarmee er een meerderheid is in combi met links. fvd mag de komende jaren lijdzaam toekijken

toshiba
toshiba2 apr. 2019 - 17:37

Meneer Demesmaeker 2 april 2019 at 17:34 gefactcheckt. keiharde leugens het verhaal over verlies banen. integendeel het levert jusit meer banen op. naar ja rechts en feiten...

Bert de Vries
Bert de Vries2 apr. 2019 - 18:47

Demesmaeker, ik laat wenselijkheid en onwenselijkheid van bepaald beleid buiten beschouwing. Ik heb het over bedrog, doelgericht bedrog, van het parlement. Wenselijkheid of onwenselijkheid van beleid rechtvaardigt nooit dat bedrog. Gebeurt dat wel, dan komt men gevaarlijk dicht bij beoordeling op basis van gesundes Volksempfinden.

Paul250371
Paul2503713 apr. 2019 - 10:20

Helemaal eens. "Als PvdA of GroenLinks hierna nog met het kabinet willen onderhandelen over klimaatmaatregelen, dan mogen ook zij worden afgeschreven." inderdaad. Het wordt tijd dat links beseft als ze nog een klein beetje voor links willen doorgaan dat ze alles moeten doen om dit rechtse bedrijfskabinet met leugenaars en oplichters te saboteren door het nergens te steunen. Als je Rutte faciliteert ben je medeverantwoordelijk en dat is prima maar wees dan eerlijk en haal dan "links" maar uit je vocabulaire, filosofie, etc.

Paul250371
Paul2503713 apr. 2019 - 10:24

Meneer Demesmaeker Het mogelijke verlies van werkgelegenheid als Nederland als enige deze maatregelen neemt, speelt voor jou geen enkele rol begrijp ik? Leuk geprobeerd, jij zegt alles om leugens van de VVD te rechtvaardigen, nou doe je net of het je ene moer interesseert of er mensen een baan hebben ja of de nee. Jammer joh.

Jay K
Jay K2 apr. 2019 - 12:49

HAHAHAHA, ik denk dat het pas kiezersbedrog is als de VVD wel doet wat ze belooft. Dat gelooft niemand meer.

Claesz Pieter
Claesz Pieter2 apr. 2019 - 12:34

Er komt geen vlakke taks, dat is juist goed want er moet natuurlijk gewoon een progressieve taks komen waarbij de taks afhankelijk is van de mate van vervuiling of uitstoot. Anders worden bedrijven toch totaal niet gestimuleerd om de uitstoot te verlagen?

5 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen2 apr. 2019 - 14:53

Net als in het geval van het energieverbruik, waar de prijs voor de afnemers stijgt naarmate het verbruik groter is, bedoel je?

Claesz Pieter
Claesz Pieter2 apr. 2019 - 16:32

Nee, net als bij de inkomstenbelasting.

HM van der Meulen
HM van der Meulen2 apr. 2019 - 21:45

Claesz Pieter probeert blijkbaar te suggereren dat de VVD daar "net als bij de inkomstenbelasting" een voorstander van zou zijn. Je hebt natuurlijk altijd mensen die Rutte nog weten te overtreffen.

Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 7:08

"Claesz Pieter probeert blijkbaar te suggereren dat de VVD daar “net als bij de inkomstenbelasting” een voorstander van zou zijn." Niet zo suggestief doen jôh, ik opper enkel dat een progressieve CO2-taks veel beter is, dat u het daar niet mee eens bent, dat is uw probleem. Ik ben van mening dat een CO2-taks moet relateren aan de daadwerkelijke uitstoot en niet aan een flat fee want daar gaat geen incentive vanuit om te innoveren richting CO2-neutraal. Ik weet niet of de VVD daar voorstander van is, IK ben daar een voorstander van. "Je hebt natuurlijk altijd mensen die Rutte nog weten te overtreffen." Echt inhoudelijk lukt het u maar niet om de discussie aan te gaan, waarom zo opzichtig op de man spelen? Kom eens met argumenten, dit is wel erg sneu zo.

Paul250371
Paul2503713 apr. 2019 - 10:26

Claesz Pieter Er moet natuurlijk gewoon een progressieve taks komen waarbij de taks afhankelijk is van de mate van vervuiling of uitstoot. Helemaal eens.

Paul250371
Paul2503712 apr. 2019 - 12:28

Het is en blijft een partij van dieven, oplichters en leugenaars.