© cc-foto: Merlijn Hoek. Keti Koti-monument in Rotterdam
We hebben er een hele lange tijd op moeten wachten maar de Nederlandse regering gaat dan toch echt excuses aanbieden voor het slavernijverleden.
Tijdens Keti Koti voelde het kabinet nog niet de noodzaak om excuses te maken. In februari zei de premier zelfs dat het kabinet helemaal geen excuses gaat aanbieden vanwege “het risico dat een debat hierover juist de tegenstellingen in Nederland aanjaagt” en omdat hij als historicus het moeilijk vindt excuses te maken voor iets dat 150 jaar geleden is gebeurd.
Nu weten we al langer dat Mark Rutte het moeilijk vindt om verantwoordelijkheid te nemen en excuses te maken: hij doet het nauwelijks voor zijn eigen fouten dus laat staan die van een ander. Daarnaast ging het Rutte een stuk makkelijker af om excuses voor de jodenvervolging te maken, maar hé, misschien moeten we gewoon blij zijn dat het nu toch gaat gebeuren.
De partij van Rutte, de VVD, was overigens een stuk minder blij. Niet vanwege de excuses die gemaakt gaan worden, hoewel de partij niet behoorde tot de Kamermeerderheid die daartoe had opgeroepen, maar vanwege de 200 miljoen voor bewustwording die het kabinet wil vrijmaken. VVD-Kamerlid Pim van Strien, ik weet ook pas sinds gisteren van zijn bestaan, uitte kritiek op het voornemen van het kabinet want dat bedrag “kunnen we beter besteden aan de toekomst dan aan het verleden”. Hij wordt online bijgestaan door andere VVD'ers die 200 miljoen wel erg veel geld vinden en bewustwording? Dat is er toch al genoeg?
Het antwoord is blijkbaar: nee, toch niet. Wat vergeten wordt is dat excuses natuurlijk goed zijn, maar het zijn ook slechts woorden. Opvolging geven aan die woorden is juist het échte teken dat je het slavernijverleden serieus neemt. Bewustwording creëren is ontzettend belangrijk voor de toekomst, zodat nooit wordt vergeten dat Nederland een overduidelijk slavernijverleden heeft, maar ook zodat iedereen weet wat het slavernijverleden precies inhoudt, zowel in historische context als nu.
Ik ben sterk van mening dat bewustwording van het slavernijverleden, maar bijvoorbeeld ook de jodenvervolging, bijdraagt aan een beter begrip over waarom racisme, antisemitisme en discriminatie zo ontzettend problematisch zijn maar ook nog steeds zo aanwezig. Dat de VVD, andere partijen ter rechterzijde trouwens ook, dit niet in wil zien en komt met loze argumenten rondom tijd en geld (twee typische VVD-zaken) vind ik pijnlijk, maar veelzeggend.
Wie het slavernijverleden serieus neemt ziet in dat bewustwording een wezenlijk deel is van de erkenning die er nu, gelukkig, eindelijk gaat komen. Wat de VVD nu doet is, met veel moeite, wel de woorden van excuses durven uit te spreken, maar niet de daden er aan willen verbinden. Daarmee devalueert de VVD het slavernijverleden tot slechts een spijtige gebeurtenis, waarmee het laat zien waarom bewustwording zo broodnodig is.
cc-foto: Merlijn Hoek
Tuurlijk devalueert de VVD ons slavernijverleden. Veul te bang dat het geld gaat kosten natuurlijk. Immers iedere euro die niet naar de VVD hotemetoten en geldschieters gaat is far over the top en Vre-se-lijk duuuuuur. Dus ook die schamele 200 miljoen voor een bewustwordingsfonds (op een economie van, wat is het nu, 800 miljard?) Wat een eindeloze gierigaards zeg!
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
"Bewustwording creëren is ontzettend belangrijk voor de toekomst, zodat nooit wordt vergeten dat Nederland een overduidelijk slavernijverleden heeft, maar ook zodat iedereen weet wat het slavernijverleden precies inhoudt, zowel in historische context als nu". Huh, toen ik naar school ging, stond slavernij gewoon in het lesprogramma. Even googlen op "Canon van Nederland". Venster 23: de slavernij. Venster 31: Max Havelaar. Wordt dus nog steeds les in gegeven. Venster 39 Anne Frank kan het ook aan bod komen. De joden waren immers de laatste vorm van slavernij die door de staat (al is het bezet) in stand werd gehouden. (5 mei is dus de echte afschaffing van de slavernij)
Ik denk dat je wat duidelijker moet zijn over wat jij ziet als slavernijverleden. Het is zo een containerbegrip waar iedereen een eigen invulling aan kan geven. Want wat valt er niet serieus te nemen aan dat slavernijverleden, en waar haal je het idee vandaan dat iemand zich daar niet van bewust zou zijn? De overheid van Nederland, zoals dat in deze vorm bestaat, kent een doorlopende lijn van de afschaffing tot nu. Excuses zouden misschien gepast zijn als het gaat om de tergende traagheid waarmee men stappen gezet heeft, maar daar zitten wat menselijke zaken onder die ons allemaal niet vreemd zijn. Excuses kan je ook aanbieden voor dat waar niet te goeder trouw gehandeld is, maar dat kan dan weer alleen maar als je er ook van overtuigd bent dat die houding niet meer bestaat. En tja. Moeilijke materie.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
pahan Nou, de weerzin om toe te geven dat het verleden niet alleen maar tot het verleden kan worden beperkt maar nog steeds in het heden doorklinkt, brengt mij er toe om te menen, dat u ongelijk heeft.
Zandb, Ik kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat ik het vermoeden heb dat dat niet zo is.
Eerst was de stelling dat het vooral en alleen ging om erkenning en excuus, echt!. En, hoe verrassend, nu gaat het om 'daden' daarna. Geld dus. Let op na die 200 mio....
Kijken En dat zou dan zo veel verachtelijker zijn, dan wat de drijfveer tot die slavernij geweest moet zijn........ Ik weet ook niet precies hoe we hier mee om moeten gaan maar als ik alleen al denk aan al die mensen die via de slavenhandel in de VS terecht zijn gekomen en daarna in de goot of de gevangenis dan zou je misschien wel blij moeten zijn, dat je zoiets met een beetje geld zou kunnen 'afkopen'.
Gisteren op 1Vandaag gingen het er al over om ze te compenseren. Alleen de vraag is: wie moet het ontvangen en wie gaat dat betalen? De staat hoeft dat van mij niet te betalen. Die families moeten dit dan maar dokken, die zijn er beter aan geworden... En ik vraag mij af of alle slachtoffers in NL het geld moeten krijgen..... Ik kan mij niet voorstellen dat je op, bijv. 50 jarige leeftijd geld kunt vragen.
Ik weet het niet, is mijn dochter schuldig wiens moeder een afstamt van onderdrukte koerden en wiens vaders afstammelingen meest traceerbaar zijn naar de oostzeevaart? Ik voel me geen Nederlander want alle regeringen waren tegen mij zolang als ik me kan herinneren, ik ben Groninger en ik wil helemaal niet Nderland horen en beschouw mezelf als etnische Groninger, een wingewest. Ik heb niks met de dictatuur van Rutte noch van de oranjes voor hem. Ik stam af van mensen die het maar moesten zien te rooien. En ja, ik zal wel eens iets kopen dat door slavenhanden gemaakt is in deze tijd, al koop ik bijna alles tweedehands, maar de hedendaagse slavernijschreeuwers zijn daar niet mee bezig, laat Rutte eens ophouden met het steunen van de hedendaagse slavernij en de roepers dat ook eens doen, dit is bij gebrek aan een goed woord, slavewashing van de bovenste plank.
Ontheemde U hoeft ook niets te weten. En als u er niets mee te maken wil hebben, dan is dat aan u. Net zo als het aan u zou zijn om als Groninger excuses van de rest van Nederland te verwachten. En uw dochter is zo schuldig aan slavernij als dat ze zou zijn als u in de gevangenis belandt. Niet. Of je daar iets anders tegen aan moet kijken, wanneer ze zou profiteren van die misdaden, dat mag u zelf beantwoorden.
Geld voor een museum over slavernij lijkt mij heel redelijk, als daarin maar niet al teveel wordt gewezen naar het blanke ras als de hoofdschuldige. Slavernij was zowel in de bijbel als in de koran (Gods Woord?) een geaccepteerd fenomeen, geen centje spijt of afkeuring daarover in deze Heilige Boeken. Het idee dat alle mensen eignlijk gelijk zijn is zelfs in Europa nog niet veel ouder dan 2 of 3 generaties. In de slag van Lepanto kwamen 15000 christenslaven om op de galeien van de Ottomanen (wordt dat in musea in Istanbul of Ankara uitgelegd als iets verwerpelijks?). Alleen de eskimos (heb ik begrepen) hebben zich nooit bezondigd aan het houden van slaven. En dat had weinig te maken met ethiek, meer met overleven en afhankelijkheid in kleine, geisoleerde jagers gemeenschapjes. Spijt betuigen is al te gemakkelijk.....
dirk Je kunt moeilijk spijt betuigen voor misdaden die je niet beging. Ik neem aan dat deze excuses dan ook zijn voor het feit, dat je geprofiteerd hebt en/of dat je zo lang zweeg. Als je een eerlijk beeld geeft van wat er ergens gebeurde, dan denk ik dat alle aspecten aan bod moeten komen. Er zullen bv ook zwarte mensen mee gewerkt moeten hebben, aan het feit dat zwarte mensen als slaven werden verhandeld. Niets menselijks is ook zwarte mensen vreemd.
"en omdat hij als historicus het moeilijk vindt excuses te maken voor iets dat 150 jaar geleden is gebeurd." Dit was ook zo'n onzin. Er werd helemaal niet verwacht dat hij op persoonlijke titel, al dan niet als historicus, zijn excuses aanbood.
Bijna 150 jaar geleden... De hiervoor verantwoordelijken, een groep rijke avonturiers met de Nederlandse nationaliteit, maar blijkbaar zonder een naar behoren werkend moreel kompas, kunnen hun excuus al zo'n 100 jaar niet meer aanbieden. Die daders zijn inmiddels al zo'n eeuw dood. En nu moet de huidige generatie, die hier part noch deel aan had, als plaatsvervangende daders worden aangemerkt, en dat alsnog gaan doen. Prima, als dat de huidige generatie helpt te verwerken wat eerdere generaties is aangedaan. Maar als hier sprake van schuld is, is dat is uiteraard niet genoeg. ...Er wordt inmiddels al over een ruimhartige compensatie gesproken. Of de huidige generatie Nederlanders, in z'n geheel, even genoeg miljoenen wil overmaken om de schuld van die ellendelingen van toen af te betalen. ...Aan wie eigenlijk? Het kan aan mij liggen, maar ik blijf het een rare exercitie vinden. Laten we eens ophouden elkaar te discrimineren en uit te buiten. Laten we iedereen gelijk en liefdevol behandelen. Dat blijkt voor velen al moeilijk genoeg.
"En nu moet de huidige generatie, die hier part noch deel aan had, als plaatsvervangende daders worden aangemerkt, en dat alsnog gaan doen." Incorrect. Niet de huidige generatie, de regering van Nederland.
@Volrin Jazeker, de regering, en bij wie denkt u dat de regering daarna geld gaat ophalen.. juist bij deze generatie. Hoe ingewikkeld kan t zijn, toch?
#KritischKijken Dan houdt dat ook in dat , de doelgroep waar het omgaat, dus meebetaald. Lijkt mij dan toch eigenaardig.
Omdat Rutte de boodschap in de media verkondigde zou de VVD achter het hele ''excuus en afbetalings'' plan zitten ? Framing zou ik zoiets noemen.
Omdat Rutte de boodschap in de media verkondigde zou de VVD achter het hele ''excuus en afbetalings'' plan zitten ? Framing zou ik zoiets noemen.
Ik denk dat de gemiddelde VVDer het voornamelijk heel jammer vind, dat de slavernij afgeschaft is. Via slavernij, kan je namelijk op een aantrekkelijke manier 'een vermogen' opbouwen
tja, toen besloten werd de slavernij af te schaffen moesten de slaven nog 10 jaar doorwerken. De slavendrijvers moesten gecompenseerd worden voor hun verlies. Dat de slaven hun leven werd afgepakt telde niet mee.
Dat gebeurt nog steeds in diverse delen van de wereld (niet meer in Europa), en zorgt ervoor dat we goedkope tonijn, kledij en andere spulletjes aantreffen in de schappen van onze supers en winkels.
Slavernij is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis, zoals er nog meer zijn zoals het feodale stelsel. Dat moet goed onderwezen worden. Maar de huidige generatie heeft part nig deel genomen aan deze zwarte bladzijden. Beter om alle energie en honderden miljoenen te besteden aan de urgente problemen van nu zoals armoede.
"Maar de huidige generatie heeft part nig deel genomen aan deze zwarte bladzijden. " De rijkdom en vooruitgang van de Nederlandse staat is er deels op gestoeld.
@Volrin Hou toch op met dat geframe... Italie gestoeld op de Romeinen en hun slavernij? Spanje en Portugal op Zuid Amerika?
"Beter om alle energie en honderden miljoenen te besteden aan de urgente problemen van nu zoals armoede." Of bijvoorbeeld in beter onderwijs van basisvaardigheden als taal en rekenen, om het volk te verheffen.
"De rijkdom en vooruitgang van de Nederlandse staat is er deels op gestoeld" Daar hebben de tot slaafgemaakte nabestaanden ook van geprofiteerd.
Ik hoop dat vele miljoenen gestoken worden in historisch onderzoek naar het slavernijverleden maar de belangstelling voor allelei herdenkingactiviteiten in de recente jaren vind ik minimaal. Ik geloof dan ook niet zo in het effect van 'bewustwording'. Ik herinner me de activiteiten van wat vroeger de commissie Claus werd genoemd . Dat ging dan om bewustwording van derdewereldproblematiek. Duizenden clubs en activiteiten ontvingen steun uit die pot. Is er enig positief effect geëvalueerd?
Zeker, maar Emmer is niet tegen ander en meer historisch onderzoek. Er zijn nog tal van vragen en dit onderwerp is zeker niet uitgemolken.
Het is een goede stap die 200 miljoen, wordt er gezegd. Kennelijk zijn er nog vele miljoenen nodig. En men wilde toch een excuus. Nu worden excuses gemaakt. Blijken die woorden niet genoeg te zijn. Ik wist verder ook niet van uw bestaan af, maar wat dat met slavernij of excuses te maken heeft is totaal niet relevant.
Nou, dat men dacht dat woorden genoeg waren is wel erg naief. Het ging en gaat uiteindelijk altijd om geld. En kijk eens wat bv Suriname met al dat vorige geld heeft gedaan...
"En kijk eens wat bv Suriname met al dat vorige geld heeft gedaan... " Ach ja, zo kennen we bohemien rechts weer. Een slaven volk nog even een keiharde trap in het gezicht geven terwijl ze op de grond liggen. De geschiedenis van Nederland zal volledig langs je heen zijn gegaan, hoeveel generaties en wanorde het heeft gekost om tribalisme te overwinnen en op een redelijke basis tot collectieve organisatie te komen.