Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD: De Jager ook in Rutte-Samsom kabinet

  •  
22-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Dejager_300_01.jpg
PvdA-senator Ter Horst ziet geen reden om de CDA-minister te laten zitten
De VVD zoekt naar omwegen om CDA-minister De Jager op zijn post te houden als er een kabinet VVD-PvdA komt. Volgens senator Heleen Dupuis (VVD) krijgt De Jager steun van een groot deel van de Kamer. Ook zijn dossier kennis en het kennen van de wegen en netwerken in Brussel zijn voor haar een goede reden om hem op zijn ministerpost te houden, zei ze in TROS Kamerbreed.
Guusje ter Horst, PvdA-senator en voormalig minister van Binnenlandse Zaken vindt het geen goed idee. Ze ziet geen noodzaak om de CDA-minister te laten zitten.
Volgens Dupuis is het mogelijk om een minister in een kabinet te houden terwijl zijn partij niet in de regering zit. 
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (41)

Jantje68
Jantje6822 sep. 2012 - 11:04

Jan Kees de Jager is van het CDA = CDA en sinds zijn jeugd al lid van die partij. Het is een schandalige voorstelling van zaken om hem als een soort uitzendkracht te positioneren die zich maar overal voor laat lenen. Als mensen De Jager hadden gewild hadden ze CDA moeten stemmen. Want wat de Jager heeft uitgevoerd afgelopen jaren is CDA beleid. Het is nog absurder als je bedenkt dat financiën het meest risico volle ministerie is. Als er straks dingen fout gaan met Europa kunnen PvdA en VVD het ook nog eens afschuiven op het CDA. De Jager is niet zo gek, dat hoef ik hem gelukkig niet te vertellen.

toshiba
toshiba22 sep. 2012 - 11:04

Is dit het absolute teken van onmacht van de VVD dat zij niet niemand uit PVDA of VVD gelederen kunnen bedenken voor de post van Financien. Want zo goed is de jager qua Financien ook weer niet. Leunde erg sterk op zijn topambtenaren.

hameer
hameer22 sep. 2012 - 11:04

De vraag is: waarom wel? Is De Jager de beste minister van Buitenlandse Zaken ooit? Nee. Is De Jager onmisbaar? Nee. Is De Jager een onafhankelijke politicus? Nee. Hebben VVD of PvdA geen geschikte kandidaat? Nogmaals nee. Kortom: er is geen enkele logische reden waarom De Jager zou moeten blijven zitten terwijl het CDA in de oppositie gaat. Dat gaf Dupies in de loop van het gesprek ook wel toe, het was maar een ideetje. Maar helaas, tegenwoordig gaat zo'n ideetje meteen een eigen leven leiden.

Rode druppel
Rode druppel22 sep. 2012 - 11:04

Er valt iets voor te zeggen, als De Jager een goed minister is geweest. Hij let op de centen, daar valt niks over te zeggen. Maar de politiek tav Europa en de Euro, is helemaal fout. Kij eens wat er met een afbraakpolitiek gebeurt in Europa door de 3% regel. Wie wou het IMF erbij. Wie vroeg om 5% rente aan Griekenland etc etc. Wat hij heeft klaargespeelt in Europa is bedroevend. Tenzij hij tegen de Euro is, dan heeft hij goed beleid gevoerd met Rutte.

rbakels
rbakels22 sep. 2012 - 11:04

Dit is pesterij van mevrouw Dupuis (emeritus hoogleraar ethiek), want ze weet heel goed dat De Jager zelf niet meer wil. En we weten dat het kerkhof vol met "onmisbare" mensen ligt. Of zit hier een snood plan achter? We weten dat verstandig financieel beleid voor menige populist - ook in de VVD - te eurofiel is, en dan zou het wellicht helpen als de Minister van Financiën niet van een coalitiepartij is. Jaja, hogere politiek.

hameer
hameer22 sep. 2012 - 11:04

Buitenlandse Zaken moet zijn Financiën en waar ik Dupies zei is het Dupuis, stop.

meleen
meleen22 sep. 2012 - 11:04

Beatrix mag niet meer informeren omdat ze niet democratisch gekozen is maar we gaan nu ministers aanstellen die niet tot de gekozen partijen behoren... hoe achterlijk zijn ze daar eigenlijk bij de VVD?? Ach waarom ook niet, maar laten we dan in dat PvdA - VVD kabinet meteen Roemer MP maken, Thieme minister van natuur en milieu en Matthijs van Nieuwkerk de nieuwe kamervoorzitter. Gezellie!!

Hazmat Guy
Hazmat Guy22 sep. 2012 - 11:04

Nee, alleen ministers die verduurzamen van economie en samenleving voorstaan. Groene duurzame agenda, zonder de oude lobby oude economie. VVD luisters eens en steun de pioniers in het bedrijfsleven die duurzaam als prioriteit hebben. Heeft Rutte die wijsheid???????

Heileeuw
Heileeuw22 sep. 2012 - 11:04

Leuk ballonnetje, maar de premier is voor de VVD en de belangrijkste post daarna is Financien, u denkt toch niet dat de PvdA die gunt aan een CDA'er? Gaat niet gebeuren.

Joeri2
Joeri222 sep. 2012 - 11:04

Vreemd voorstel. Mijn eerste hak was die van hans groen: weten de vvders geen goede vvder als minister van financien? Haha. Maar het idee van de afrekening is ook leuk: laat het CDA maar pro europa zijn in dit kabinet. Maar misschien is het een eerste kamer ideetje, hoe gaat het cda in de eerste kamer een cda wetsvoorstel afkeuren? Niet. Maar goed, een cda-er in het kabinet is dus gewoon een pvda/vvd/cda coalitie, sneaky van deze dame. Niet in de regering zitten lijkt mij onzin, er zal toch overleg met de Jager zijn tijdens de minister raad. En als er een motie van wantrouwen tegen de Jager komt dan valt de regering. Als dat niet zo is dan kunnen ze beter alle ministers niet deel uit laten maken van de regering, dan kan deze ook niet meer vallen. Mp roemer, niet van de regering, Pechthold minister van onderwijs, maar niet van de regering, Wilders op imigratie, maar niet in de regering, van der Staai op familie en sport, maar niet in de regering en Tufi Dibi op volksgezondheid, maar natuurlijk niet in de regering. Ik denk dat ter Horst eens een alzheimer testje moet gaan doen.

bob b.
bob b.22 sep. 2012 - 11:04

Onzinnig voorstel van iemand die misschien niet blij is met de voorgestelde combi. De Jager is het voorbeeld van een niet politiek minister van financiën. Een tamelijk lichtgewicht, een uitvoerder, iemand die je om een boodschap stuurt en hem vervolgens precies uitvoert zoals je hebt opgedragen. Niet meer, niet minder. Wat we nu nodig hebben is iemand met politieke visie, die weet wat we in tijd nodig hebben, in Nederland en in de EU.

wvdstraat
wvdstraat22 sep. 2012 - 11:04

Wat is er nou in vredesnaam zo 'geweldig' aan De Jager ? Het is echt geen Lieftink, Duisenberg of Bos, zelfs geen Zalm.....

lembeck
lembeck22 sep. 2012 - 11:04

En toch zal Plasterk op Financiën gezet gaat worden, als Samsom en Dijsselbloem hun zin krijgen. VVD wil infrastructuur, hoorde ik. Ja, want je moet natuurlijk wel 130 mogen blijven rijden, zodat je 2-3 minuutjes eerder op je afspraak bent. Alsof je dat niet van te voren kunt incalculeren. Het gaat in feite uitsluitend om de testosteron... Verder ben ik benieuwd wie Sociale Zaken, wie Zorg en wie Wonen gaat krijgen. Zorg gaat naar Schippers. Zeker en vast, zoals de Vlamingen zeggen. SoZaWe zal zeker naar De Krom/Kamp gaan en Wonen mag dan wellicht naar de PvdA. M.a.w. ik zal het wel zien allemaal, want het is allemaal 1 pot nat en je wordt als kiezer beduveld waar je bij staat.

Warnerdj
Warnerdj22 sep. 2012 - 11:04

Ik ken nog iemand die zijn budgetering prima op orde heeft, hoewel hij niet veel geld maakt. VOG, Nooit rood en spaart ook nog van zijn niets. Nederland heeft echt de Jager van het CDA niet als enige nodig.

nico1943
nico194322 sep. 2012 - 11:04

Gewoon de eerste treiterij van de VVD. Hierna volgen de geweldige kwaliteiten van Opstelten, Rosenthal en de Krom. En niet te vergeten de 'vriendin' van Rutte mevr. Schultz van enz.

Gogol
Gogol22 sep. 2012 - 11:04

Wie nu nog echt gelooft dat dit nieuwe kabinet dingen anders gaat doen dan het vorige kabinet houdt zichzelf enkel voor de gek. Neoliberale vvd + neoliberale kant van de pvda + neoliberale cda-minister van financiën = (centrum???)rechts kabinet. Middenkabinet, laat me niet lachen.

JongLinks
JongLinks22 sep. 2012 - 11:04

Dit zegt de vvd alleen maar omdat hun enige ministers mogelijkheid Zalm is, die vooral gespecialiseerd is in faillissementen.

Klungel2
Klungel222 sep. 2012 - 11:04

Ach! Markje kan geen afstand doen van zijn schoothondje! Gutteguttegut.....

lindenboom
lindenboom22 sep. 2012 - 11:04

Natuurlijk hebben zowel PvdA als VVD voldoende kwaliteit in huis om deze post in te vullen. En als de PvdA zo " breed" is na te denken over deze post " buiten de beoogde coalitie" is wellicht Ergang een geschikte kandidaat. Slaat de PvdA twee vliegen in één klap. Maar het gezeur van de Jager over het " huishoudboekje" is wel genoeg geweest. Alsof Oma´s huishoudboekje en dat van de dorpskruidenier vergelijkbaar is met ´s Lands Financiën. Als je, zoals de Jager niet tot meer in staat bent om de huidige Euro-problemen verder te verklaren dan " omgaan met je zakgeld", ben je ongeschikt voor die positie. Zie ik liever Zalm op die post: weet inmiddels nóg beter hoe hij zijn zakken moet vullen, en telde tenminste qua Nederlandse proportie, mee in Europa. Maar svp géén reactionaire muurbloempjes meer.

blues boy
blues boy22 sep. 2012 - 11:04

De Jager is in de lente weggekwijnd.

Lucifer2
Lucifer222 sep. 2012 - 11:04

De Jager is inhoudelijk een zwakke Minister van Financieen. Het idee van Dupuis was dan ook louter ingegeven door het feit dat-ie er al zat. Dat geldt natuurlijk voor alle Ministers, zoals Ter Horst terecht opmerkte. Dupuis trok haar keutel in de uitzending, die ik vanmorgen op de autoradio hoorde, dan ook terstond weer in. Next !

JoopSchouten
JoopSchouten22 sep. 2012 - 11:04

Waarom iedere minister van Financiën zich schuldig maakt aan een financiële staatsgreep in het voordeel van het EMS en private wereldbanken ten nadele van de 'gewone' burger. De werkwijze van wereldbanken waar iedere minister van Financiën zijn steun aan verleent.: Uitgelegd en geschreven door Professor Joseph Stiglitz (2001); former Chief Economist of the World Bank, and former Chairman of President Clinton’s Council of Economic Advisers.: “Four Step Strategy,” which is designed to enslave nations to the bankers. Step One: Privatization. This is actually where national leaders are offered 10% commissions to their secret Swiss bank accounts in exchange for them trimming a few billion dollars off the sale price of national assets. Bribery and corruption, pure and simple. Step Two: Capital Market Liberalization. This is the repealing of any laws that tax money going over its borders. Stiglitz calls this the, “hot money,” cycle. Initially cash comes in from abroad to speculate in real estate and currency, then when the economy in that country starts to look promising, this outside wealth is pulled straight out again, causing the economy to collapse. The nation then requires IMF help and the IMF provides it under the pretext that they raise interest rates anywhere from 30% to 80%. This happened in Indonesia and Brazil, also in other Asian and Latin American nations. These higher interest rates consequently impoverish a country, demolishing property values, savaging industrial production and draining national treasuries. Step Three: Market Based Pricing. This is where the prices of food, water and domestic gas are raised which predictably leads to social unrest in the respective nation, now more commonly referred to as, “IMF Riots.” These riots cause the flight of capital and government bankruptcies. This benefits the foreign corporations as the nations remaining assets can be purchased at rock bottom prices. Step Four: Free Trade. This is where international corporations burst into Asia, Latin America and Africa, whilst at the same time Europe and America barricade their own markets against third world agriculture. They also impose extortionate tariffs which these countries have to pay for branded pharmaceuticals, causing soaring rates in death and disease There are a lot of losers in this system, but a few winners – bankers. In fact the IMF and World Bank have made the sale of electricity, water, telephone and gas systems a condition of loans to every developing nation. This is estimated at 4 trillion dollars of publicly owned assets. We zijn gewoon de lul.

RMHeijmans
RMHeijmans22 sep. 2012 - 11:04

Ze zitten te zeiken dat er te weinig diversiteit in het kabinet zit. Met de Jager erbij hebben we een hetero, een vrijgezel en een nicht. Nog een allochtoon erbij en van elke ook de vrouwelijke variant en je bent er.

Janssen3
Janssen322 sep. 2012 - 11:04

Waarom vindt Guusje ter Horst dit geen goed idee?

1 Reactie
phoosterhuis
phoosterhuis22 sep. 2012 - 11:04

Overbodige vraag.

[verwijderd]
[verwijderd]22 sep. 2012 - 11:04

Dan Wouter Bos maar weer snel ingehuurd, die is toch weer terug.

1 Reactie
Jantje68
Jantje6822 sep. 2012 - 11:04

Die mag niet van zijn vrouw weten we sinds gisteren van Frits Wester. Die heeft het te druk met haar eigen carrière bij de VARA.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods22 sep. 2012 - 11:04

++ PvdA-senator Ter Horst ziet geen reden om de CDA-minister te laten zitten ++ >> Ik zie die reden ook niet. Niet omdat ik zou vinden dat er geen ministers van andere partijen in een kabinet zouden mogen zitten (ik ben zelfs voorstander van een democratisch kabinet van vakministers), maar omdat hij grote fouten heeft gemaakt. De eerste lening aan de Grieken zouden we aan verdienen, zei hij. Het bleek later dat we dat geld gewoon kwijt zijn. Zo ging het telkens, ook met het ESM, en het voorstel van de Finnen om leningen tegen onderpand te geven wees hij af! Wat De Jager had moeten doen is de de euro stabiliseren middels leningen met onderpanden. Om vervolgens een onafhankelijk en kundig financieel bureau of financiële instelling te laten berekenen wat de kosten-batenverhoudingen waren tussen Griekenland uit de euro, Griekenland in de ongedeelde euro, en opsplitsing van de euro in n- en z-euro. Nu blijft bij maar blind de tweede optie najagen, terwijl andere opties wellicht veel beter zijn.

1 Reactie
Gogol
Gogol22 sep. 2012 - 11:04

"...maar omdat hij grote fouten heeft gemaakt. " *Alle* partijen die na Den Uyl hebben meegeregeerd (inclusief de pvda) hebben grote, neoliberale fouten gemaakt. En ze blijven ze maken. Tijd voor een andere visie.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos22 sep. 2012 - 11:04

Ik vind het prima, maar dan moet het CDA ook betrokken worden bij het regeringsakkoord anders is het een makkelijke free ride, want waarom niet ook iemand van D66 of GL er in.

1 Reactie
Gogol
Gogol22 sep. 2012 - 11:04

Of de SP. De SP is de derde partij hoor. Is democratisch gezien meer gerechtvaardigd dan d66, toenlinks en de cda.

Wilbert2
Wilbert222 sep. 2012 - 11:04

Dit zijn zo van die proefbalonnetjes tijdens de radiostilte. Het beleid staat al grotendeels vast. Al zo'n jaar of dertig. Het moet zo neoliberaal mogelijk en verkiezingen gaan alleen over welke politieke marionetten het mogen uitvoeren. Bij vrijwel elke partij van betekenis hebben neoliberalen een dikke vinger in de pap. Alleen de SP bestrijdt het neoliberalisme al vanaf het begin af aan, dus die moeten uit het marionettentheater worden geweerd. Daarom wordt de SP zo veelvuldig gebasht, zoals bijvoorbeeld vanwege de volkomen legale afdrachtregeling. De onderhandelingen gaan daarom voornamelijk over de manier, waarop de mensen de volgende verkiezingen opnieuw genoeg interesse in een neoliberaal marionettenkabinet zullen tonen. Dus worden er allemaal van dit soort ideetjes geopperd en dan gaan ze kijken, hoe daar in de publieke opinie op wordt gereageerd, bijvoorbeeld op sites zoals joop.nl. Met name de PvdA moet nu behoorlijk spinnen, want die hebben de kluit weer enorm belazerd. En uiteraard spelen ego's en foute partijpolitiek ook een woordje mee.

1 Reactie
WillemKorenman
WillemKorenman22 sep. 2012 - 11:04

De SP-fanaten moet niet zo verongelijkt en zuur doen. Als de SP een vijandig beeld neer zet t.a.v. de andere politieke partijen, sluit zij zichzelf buiten. In dat vijandsbeeld past maar één riedel: de boze neo-liberale slechterikken. Alleen de SP deugt.

WillemKorenman
WillemKorenman22 sep. 2012 - 11:04

De Jager moeten we niet hebben. Die kakelt teveel z'n ambtenaren na. Maar als de VVD dan toch wat wil dan kunnen ze toch Dirk Scheringa van de falliete DSB Bank naar voren schuiven. Hij weet precies hoe het zit met die rommelhypo's.

1 Reactie
Jantje68
Jantje6822 sep. 2012 - 11:04

Maak je maar geen illusies. Jan Kees is en blijft van het CDA. Zoek zelf maar iemand. Met de toenemende Europese crisis een afbreuk risico van 100%. Met Mark Rutte als premier is de eer voor financiële zaken voor de PvdA. Wie meld zich aan? Hedy d'Ancona misschien? Het is een vrouw. Daar mee ze het belangrijkste kwaliteitscriterium voor de PvdA voldaan. En ze heeft ook ervaring mee hoe ze het ministerschap zo uit kan kleden dat ze alleen de makkelijke dingen doet en de moeilijke zaken af schuift op een staatssecretaris of ander minister.

freaky33
freaky3322 sep. 2012 - 11:04

Nooit doen, iemand van CDA huizen als minister. Dan zou hij boven de partijen moeten staan, maar ik betwijfel het of hij dat kan. Komt vroeg of laat toch weer gelazer van. Verder vind ik het maar een overschat ventje die de Jager, of er geen betere zijn. Die zijn er best te vinden, iemand van de PVDA op financiën zou prima zijn, weet alleen nog even niet wie, Plassterk? Al valt die wel in het neo liberale kamp van de partij. Maar goed, alles beter dan een CDA'ert.

1 Reactie
bruces
bruces22 sep. 2012 - 11:04

Plasterk = BIOLOOG

rgeurtsen
rgeurtsen22 sep. 2012 - 11:04

mevrouw Dupuis heeft helemaal gelijk als ze praat over haar eigen partij en de meeste leden van de regering. Echter een korte blik op de lijst van fractie-leden van de PvdA zou haar geleerd hebben dat de kennis en ervaring met en in Europa daar bijna het zwaartepunt is. Zeker veel beter in vergelijking met de andere fracties in het Nederlandse parlement.

1 Reactie
Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt22 sep. 2012 - 11:04

En hoe zit het binnen de fractie met kennis van financiën? Als Plasterk de financieel expert van de fractie moet zijn valt voor die kennis te vrezen.

[verwijderd]
[verwijderd]22 sep. 2012 - 11:04

Lijkt me dat de PvdA vast wel een kandidaat heeft klaarstaan ergens bij een Centraal Plan Bureau ofzo.

1 Reactie
MrOoijer
MrOoijer22 sep. 2012 - 11:04

Volgens mij heeft De Jager het kunstje van Bos afgekeken.