Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'VVD, CDA, stel hervormingen niet langer uit!'

  •  
21-09-2011
  •  
leestijd 10 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Terwijl onze economie en de vrachtwagens op de rechterbaan verplicht in de file staan, bumperkleeft dit kabinet op links
Daar zitten ze. Het kabinet Rutte-Verhagen. Het meest conservatieve kabinet ooit. Maar: de eerste keus van de VVD. Rechts zou er zijn vingers bij aflikken. Een kabinet voor hardrijdend en caferokend Nederland.
Het leek een vliegende start. Met conservatief strooigoed. Sinterklaas bleef tot de Provinciale verkiezingen in het land. De enige verdwaalde vreemdeling die echt welkom was.
En voorzitter, .Oh, oh kom er eens kijken. wat Robesin en Van der Staay in hun schoentje hebben gevonden. Want de Eerste Kamer moest worden gewonnen. De conservatieve broederschap. Daar zitten ze dan.
Weet u het nog? Waarom Rutte het stokje van Balkenende wilde overnemen? – 40 miljard wilde Rutte in 2008 bezuinigen. 40 miljard in een jaar! – ‘Regeer of treedt af’, zo beet deze premier zijn voorganger een jaar later toe. – ‘Geef ons afrekenbare doelen.’ En dat eisten wij jarenlang samen.
En het stokpaardje van de VVD was: niet nivelleren. Asjeblieft, niet van dat linkse nivelleren…
Weet u het nog, premier? Uw verkiezingscongres? Die act? Met de lachers op uw hand?
Hoe ging het ook weer? ‘Als het aan links ligt dan hebben we dadelijk in Nederland inkomensafhankelijke krentenbollen en die reken je af met je inkomensafhankelijke kopje koffie.”
Nou, is het lachen u al vergaan? De hardwerkende Nederlander inmiddels wel…
En vertelt u ‘m nog wel eens? Die grap over de Sahara? Dat als je links het beheer zou geven over het zand, het binnen de kortste keren op is?
Nou, het blijkt maar weer: nivelleren kun je leren!
Dat waren de grappen van VVD-leider Rutte, maar belangrijker: wat zijn z’n beloftes waard gebleken? – Belofte 1: Lastenverlichting. Maar volgend jaar al 3,5 miljard meer lasten. – Belofte 2: 400.000 extra banen. Maar de werkloosheid stijgt. – Belofte 3, nog maar twee weken geleden: “We gaan het monster van de staatsschuld killen.”
Maar de staatsschuld loopt op. Wanneer staat de VVD weer met die teller op het Plein? Die teller, die per seconde de oplopende staatsschuld aangeeft? – Maar de grootste fopspeen was de belofte van 18 miljard bezuinigen. Dat eeuwige mantra van 18 miljard. Dit kabinet bezuinigt 18 miljard. Ja, op de waarheid bezuinigt u!
Lees het CPB: het kabinet doet nog niet eens de helft. En in 2011 lopen ze al achter op schema. De gijzeling van dit kabinet door populisme is de duurste politieke gijzeling in de vaderlandse geschiedenis. Waarvan de rekening tot in de derde generatie zal worden betaald. Opgejaagd door stemmingmakerij, sneuvelt de lange termijn voor de korte klap.
Wat dacht de premier nou toen hij vorig jaar begon? Dacht hij nou echt dat de crisis voorbij was? Er werd een mooi-weer-kabinet geformeerd. Alsof er geen wolkje aan de lucht was. Alle gelegenheid voor conservatief hobbyisme. Dat wel. Veiligheid en immigratie als topprioriteit.
Hoe naief ben je dan? In Denemarken weten ze inmiddels hoe naief…
Wat is er nog over van de werkelijkheid van oktober 2010? Nog geen jaar later: geen zon, wel wolken en een grimmiger buienradar. En toen was daar die Miljoenennota. Als een donderslag bij heldere hemel. Met een analyse die uit de lucht kwam vallen.
Een analyse die overigens klopt: – een derde over het belang van Europa. – de onzekerheden goed omschreven – de noodzaak tot hervormen vlijmscherp onderbouwd. Met bijbehorende, nieuwe prioriteiten: – financiele stabiliteit, – gezonde overheidsfinancien – en het versterken van ons groei-vermogen. Veiligheid en immigratie, ze zijn zooo 2010.
Met deze analyse, met deze Miljoenennota, toont de premier zich een volleerd politiek commentator¡¦ Want het blijft bij commentaar. Het lef en het leiderschap voor passende maatregelen ontbreekt. – Want Nederland kan zijn energie beter besteden dan aan een zinloos boerkaverbod. – Nederland kan z’n Europese krediet beter besteden dan in Brussel te bedelen voor aangescherpte asielwetten. – Nederland kan z’n creativiteit beter besteden dan het keer op keer morrelen aan de fundamenten van de rechtsstaat. Tot en met de griffierechten aan toe.
Dit kabinet is een dure misrekening. De reputatieschade in het buitenland onbetaalbaar. Maar als ik het kabinet moet geloven: Die gedoogconstructie. Nee echt, ze snappen het, die buitenlandse staatshoofden, die ambassadeurs. Erdogan een ‘Total freak.’ Prima uit te leggen. Of deze maand nog, een ‘Islamitische aap.’ Vinden ze hilarisch in Ankara.
Als het zo doorgaat met deze buitenlandse politiek, kan de premier een uitnodiging voor het Witte Huis voorlopig wel vergeten. En blijft ie steevast op de achterste rij, rechts achteraan, nog net half op de foto van Europese regeringsleiders. Zoals in juni bij de Europese top in Brussel. Zoals in Parijs, bij de laatste Libietop. En ontbreekt hij zelfs op de G20-familieportretten. Ik zeg u: in Brussel gaan de paperassen snel in de tas als het duo Rutte-De Jager in aantocht is. Het duo van zij een eiland, wij een eiland. Het duo van een rekenfout van 50 miljard. Van – oeps – het scenario van een Grieks failliet. Door dat geklungel loopt een grondlegger van Europa, Nederland, achteraan. Europa is niet het probleem, maar is de oplossing. We moeten weer voorop. Niet remmen, maar sturen in Europa. Noem mij een federalist. Noem mij maar Eurofiel. Maar bij vrij verkeer, bij een munt, bij een economie, hoort een politieke unie.
Ik heb het eerder gezegd: als het om de euro gaat, praat dit kabinet als een PVV’er, maar handelt als een D66’er. Bij die Januskop past een dubbele tong: – een voor binnenlandse consumptie – en een voor buitenlands gebruik.
Maar Voorzitter: – daar trappen Henk en Ingrid niet meer in. – daar trappen Angela en Nicolas zeker niet meer in. – daar trappen Moody en Fitch al helemaal niet meer in.
De premier verkoopt Europa als levertraan, als Unie-levertraan: “Het is goed voor je, maar het smaakt wel heel erg vies!” Een nederlagenstrategie, elk compromis als verlies moeten verkopen.
Heeft de premier nu eindelijk de moed mensen duidelijk te maken dat het Grieks pakket ons geld kost? Want dat doet het geheid. Maar als we niets doen, kost het veel meer.
Gedegen Europees beleid verdraagt geen opportunisme of bevlieging, maar vereist consistentie en bezieling. En dus: het eerlijke verhaal. Ook over soevereiniteit. Praat niet krom wat recht is, alleen om het taboe van eigen makelij in stand te houden. Waarom duurde het een jaar om te erkennen dat een sterker Europa goed voor Nederland is? Met Europa ‘sterker uit de crisis’ toch? Zoals in de Miljoenennota staat. Die erkenning is een compliment waard. De premier mag ‘m incasseren.
Maar dan ook vanaf nu: geen verplichte Hollandse hits meer op de radio, maar voluit op het Europese orgel! Graag een reactie op dit punt van soevereiniteit.
De schuldencrisis leert ons dat politiek leiderschap onmisbaar is. Omdat dat ontbreekt, halen Trichet en Lagarde nu de kastanjes uit het vuur. Geef Europa dat politiek leiderschap. Leiderschap dat gezag heeft.
Leiderschap met bevoegdheden. Maar wel: democratisch gecontroleerd. – Geen 2e Lady Ashton met een vliegverbod. – Geen van Rompuy met een sixpack. – Maar een commissaris als de Mededingings-Kroes. Een financieel commissaris met spierballen.
Wat houdt de premier tegen? Is het echt dat tromgeroffel van zijn gedoger? Het Orakel van Delfi. Die onheilvoorspeller. Altijd op zoek naar een zondebok. Die met het grootste gemak van Grieken de nieuwe Islamieten maakt.
Kabinet, laat je toch niet kisten. Laat je toch niet muilkorven. Waar is de premier nou helemaal bang voor? Nu Wilders meer dan 20 jaar op het Binnenhof rondloopt, kennen we hem inmiddels toch wel? Hij blaft wel, maar hij bijt niet.
Dit kabinet maakt kleine thema.s groot. Maar helpt de grote thema’s niet eens een kleine stap verder. – Misplaatste nostalgie naar rook in cafes. – De symboliek van secondewinst op de Afsluitdijk. – De obsessie met de niet bestaande massa-immigratie.
De prijs van deze verkrampte agenda is een financieel ‘motorblok’, een motorblok, waar je echt geen 130 km/u mee kunt rijden. Het is ook lastig vaart maken als je zo.n remmer met een flexcontract aan je kar hebt hangen. De prijs van een bekrompen agenda is ook het sneuvelen van verkiezingsbeloftes. VVD-verkiezingsbeloftes. Stond in hun programma nog stellig: “Een nog hogere belasting is onacceptabel.” Met deze begroting blijkt alles vloeibaar. Onder premier Rutte is de belastingdruk het hoogst van de afgelopen 10 jaar. En stijgt maar door!
En het paradepaardje van de VVD, die hardwerkende Nederlander, voelt zich nu de klos. Hij gaat meer belasting betalen. Rutte, van banenkampioen tot lastenkampioen. Het kan verkeren!
Misschien gokt de VVD op de premierbonus. Maar dat is dan weer een rekenfout. De PVV belast bonussen met 100% weg!
Ik roep de minister-president op: keer terug naar uw roots, keer terug naar dat campagneverhaal: It’s the economy, stupid! Orde op zaken. Het klonk wat simpel, maar de intentie was goed. De uitvoering een stuk minder…
Die schraapbezuinigingen, die kwetsbare groepen onevenredig hard raken. – Mensen die veel zorg nodig hebben – Jongeren met een handicap – Leerlingen met een beperking
VVD, CDA, kom toch tot inkeer. Stel uzelf de vraag: Is dit niet het verkeerde kabinet voor dit moment? De overheidsfinancien op orde brengen, is niet visieloos snijden, maar slim hervormen. Al sinds mijn eerste Algemene Beschouwingen in 2007 pleit ik voor een solide hervormingsagenda. Daarmee wil D66 de schuldencrisis ontgroeien. – We hebben nu de kans om met z.n allen stap voor stap langer te gaan werken. JA, 67.
Zoals de Duitsers doen. De Britten. De Zweden. Maar het kabinet laat de AOW-leeftijd – met steun van de PvdA – tien jaar ongemoeid, met een bonusje hier en een overbruggings-regelingetje daar. Ik zeg: begin morgen geleidelijk. En bespaar tot 2020 7,7 miljard euro! 7,7 miljard, collega Cohen, – weet u hoeveel PGB’s dat zijn? – hoeveel rugzakjes? – Hoeveel stapeling we daar niet mee kunnen voorkomen? – We hebben nu de kans om mensen makkelijker van baan naar baan te helpen. Experts roepen het al jaren: moderniseer het ontslagrecht, verkort de WW. Maar dit kabinet houdt de deur naar de arbeidsmarkt potdicht. En toch verwacht ik steun voor de D66-initiatiefwet: modernisering van het ontslagrecht. – We hebben nu de kans huurders van de wachtlijst te halen en huiseigenaren van hun schuld af te helpen. 640 miljard euro hangt ons allemaal om de nek. Als een molensteen. D66 wil mensen helpen, afhelpen, van hun vooruitgeschoven schuld en van de verdrachtsbelasting af. Niet een beetje voor een jaartje, maar helemaal en voor altijd! Ook hier een initiatiefwet van ons, samen met de ChristenUnie. – We hebben nu de kans de zorg voor mensen veilig te stellen. Dit kabinet probeert van alles om de stijgende kosten te beheersen, maar sluit intussen de grenzen voor de verzorgers van de toekomst. Wees realistisch.Geef mensen meer verantwoordelijkheid, waardoor ze uiteindelijk minder gaan betalen. – We hebben nu de kans om onze energie duurzaam te maken. Groen en groei. Het kan allebei. In de VS werken meer mensen aan schone technologie dan in de oliesector. En het volgende vijfjarenplan van China heeft een groene kaft. Hier wordt alles wat groen is, weggesnoeid of afgeschaft. Het enige dat duurzaam groeit, is onze groene schuld. Daarom investeren wij extra in natuur en schone energie. – We hebben nu de kans om te investeren in onderwijs en onderzoek. Van de zorgleerling tot de promovendus. Van het VMBO tot aan het technologische lab. Onderwijs, het ingredient voor hogere groei. Voor een Nederlandse economie die ook in de toekomst kan concurreren met de ingenieurs uit China en de ICT.ers uit Silicon Valley. Daarom trekt D66 meer dan een miljard extra uit voor onderwijs in plaats van te bezuinigen, zoals het kabinet doet. – Kortom, we hebben nu de kans om slimmer te bezuinigen, de economie te hervormen en te investeren in onze verdienkracht. De kans om Nederland weer in z.n vooruit te zetten. In onze tegenbegroting laat D66, doorgerekend en wel, zien hoe dat kan! Ik verwacht van de premier een serieuze reactie op onze tegenbegroting en de onderliggende keuzes. Voorzitter, Daar zitten ze nou. Een jaar onderweg. En met kabinetten is het zo: alle begin is moeilijk. Daarna gaat het alleen maar bergafwaarts. De gedoger noemt het een huwelijk. CDA-aanvoerder Verhagen noemt het een ‘LAT-relatie’. Maar zo’n open LAT-relatie is een gewaagd experiment voor een gezinspartij. Maar het bevalt goed, daar bij het CDA? Fijn he, zo’n jaartje ‘voluit op het orgel’.
Gaat goed he? Dat leegeten van de PVV? Die gedoogconstructie, een topformule! Hillen, Bleker, Verhagen, wat een meester-strategen.
Weet u het nog, die CDA-belofte aan die 32 procent tegenstemmers? “Als Wilders iets over de islam zegt waar ik het niet mee eens ben, zal ik dat, desnoods in stevige bewoordingen, laten weten.” Nou voorzitter, belofte maakt schuld: – de eis van 50 % minder niet-westerse allochtonen? Instemmend geknik.
– Islamitisch stemvee? Geen kik van het CDA
– Haatpaleizen? Oorverdovende zomerstilte van Buma en Verhagen. Maar Verhagen zegt wel: “Ik wil kroketten, geen halalvlees.” Dat dan weer wel…
En meneer Koppejan, Was die het waard? Die Hedwigepolder? Wat kost dat nou? En dissident nummer twee, mevrouw Ferrier, bent u blij met uw amendement: 20 miljoen minder eraf voor HIV/AIDS? Weegt het een beetje op tegen 900 miljoen euro minder voor ontwikkelingssamenwerking?
Het duo ‘kleurrijk, duurzaam en sociaal.’ Het motto van deze ‘eendagsdissidenten.’
Het moet gezegd: het is wel leuk in de oppositie. Elke week zeg ik tegen mijn fractie: jullie worden verwend met dit kabinet. Deze gammele gedoogconstructie biedt een constructieve oppositie volop kansen. De heer Wilders, wilde mij uit de Treveszaal houden. Maar omdat hij zijn huwelijkse plicht verzaakt, zoekt de premier het buiten de deur.
– Overspel bij mevrouw Sap aan de keukentafel. Om de Kunduz-missie te bezegelen. – Een politieke vrijage op de kamer van Cohen over het veel te magere pensioenakkoord. – En onder invloed van D66 kiest het kabinet eindelijk voor een sterker Europa.
Resultaat: een mooie, Eurofiele Miljoenennota. Het huwelijk staat voortdurend onder spanning. Met iedere maandag: relatietherapie in het Torentje. Een kopje thee met de gedoger. Om de boel bij elkaar te houden.
De Arabische Lente verraste ons in 2011. Overvallen door de gebeurtenissen stonden we erbij en konden het nauwelijks bijbenen. Terwijl het allemaal gebeurde bij Europa op de stoep.
We staan wederom aan de vooravond van een cruciaal jaar. Ditmaal zeker ook in eigen huis.
Ons Europese huis. En als we niet oppassen overkomt ons komend jaar hetzelfde. Dan lopen we weer achteraan…
De geschiedenis leert ons: om de koers te bepalen, zijn lef en leiderschap onmisbaar.
Premier, ik hou u nog een keer uw uitspraak voor: Nederland teruggeven aan de Nederlanders. Is dat niet de essentie van uw probleem? U moet niks teruggeven. Onze goede naam, ons internationaal aanzien is u in handen gegeven om het te beheren, en uit te bouwen.
Voor dat volmondig Europees Ja, kunt u altijd bij ons langskomen. Ook op zondag.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Bakoe
Bakoe21 sep. 2011 - 15:46

/We hebben nu de kans om mensen makkelijker van baan naar baan te helpen. Experts roepen het al jaren: moderniseer het ontslagrecht, verkort de WW. Maar dit kabinet houdt de deur naar de arbeidsmarkt potdicht. En toch verwacht ik steun voor de D66-initiatiefwet: modernisering van het ontslagrecht./ Ah het stokpaardje, ik zat er al op te wachten. Experts.... nu heb ik experts de laatste 20 jaar heel veel horen roepen, maar er is niet zoveel van uigekomen. Nee meneer Pechtold, dit is slechts een laatste stukje van de Lissabon nachtmerrie die u ook nog wilt verwezelijken. Dan heb ik nog liever de PVV.

Sternenstaub
Sternenstaub21 sep. 2011 - 15:46

Bij de welsprekende, gematigde, redelijke Pechtold vind ik het vreselijk jammer dat hij ambivalent of onduidelijk blijft op punten waar het moet gaan over de noodzaak v.e. restauratie v.d. menselijke maat als basiswaarde en -norm, m.a.w., als politiek uitgangspunt, en in plaats daarvan al jaren hamert op een kabinet dat maar niet wil hervormen, dit terwijl de hervormingen van dit en de vorige kabinetten juist die op de menselijke maat gebaseerde waarden en normen steeds meer subverseren en degenereren, en daarmee de democratische rechtsstaat, tot een neoliberaal verhaal van economische dogma's en decreten, arrogant en navenant "onmenselijk". Ik retourneer hiermee een verwijt van Pechtold, aan zijn partij en aan hem zelf: wanneer gaat u er eens eindelijk voor kiezen om de neoliberale gijzeling van uw partij en uw uw argumenteringen ongedaan te maken? Anders wordt het steeds meer een sociale crisis, behalve een economische, en die maakt toch zeker de helft uit van het sociaal-economische vraagstuk, of crisis, dus vermijden ervan kan niet.

ColorHugo949
ColorHugo94921 sep. 2011 - 15:46

Met Pechtold begint de euro nivellering pas goed. Waar haalt deze man toch zijn euro optimisme vandaan? De euro crisis toont aan dat niet alleen banken maar ook overheden er op los bankieren. Veel economen denken dat alleen een politieke unie, de euro crisis kan indammen. De volgorde is verkeerd. Tijd om ongremde euro lobbyisten zich te laten verantwoorden. De tijd van ongeremd liberaal bankieren op kosten en risico van de gemeenschap is voorbij! Misschien moet Pechtold zich laten bijscholen.

Innocentius
Innocentius21 sep. 2011 - 15:46

1. geef aan wat je veranderd wil hebben als oppositie 2. vraag voor het goedkeuren van de miljoenennota als geheel als prijs om deze wensen in te willigen. 3. geen toezeggingen (aanpakken woningmarkt, arbeidsmarkt)? Dan motie van afkeuring. 4. PVV zal met CDA en VVD kabinet in zadel houden 5. Evident wie kabinet dan gedoogt: PVV 6. Voor alle belangrijke hervormingen geldt dan: elke begroting van de ministeries afkeuren als deze hervormingen niet alsnog worden aangepakt.

Bruce2
Bruce221 sep. 2011 - 15:46

Alexander je doet je best. Alleen zijn wij al jaren een economische deelstaat van Duitsland. Gelukkig heeft Nederland en Duitsland één overeenkomst die niemand kan veranderen. De RIJN.

ColorHugo949
ColorHugo94921 sep. 2011 - 15:46

Pechtold gezien bij P&W met wederom een daverende promo voor de EU. Zonder een woord over de systeemfout en crisis van de euro en het democratisch gebrek van de EU. Kritisch linkje voor eurospeculanten en EU lobbyisten zoals Pechthold: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/raakt_nederland_financiele_soevereiniteit_kwijt/ Onderwijstip: typcursus aanbieden in groep 7 van de basisschool.

Hermanbakker
Hermanbakker21 sep. 2011 - 15:46

Een uitstekend verkoper, Pechtold, lijkt me. Helaas is me nog steeds onduidelijk wat hij probeert te verkopen. Als hij de EU aan de man probeert te brengen, dan heeft hij nog niet door dat dat product onverkoopbaar is geworden. Van Rossum ziet D66 dan ook als populistische partij, dat betekent bij hem partij voor mensen die niet begrijpen hoe ons, overigens uitstekende, dat is ook mijn mening, politieke systeem werkt. Prof Jan Pen lang geleden, kort na de oprichting, zei het anders 'waarom zouden tandartsen niet aan politiek mogen doen ?'.

hminkema
hminkema21 sep. 2011 - 15:46

Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee wat 'onderwijspartij' D66 met het onderwijs aan wil. Ja, een miljard extra. Maar meer geld levert niet vanzelf beter onderwijs op. Dat weet Pechtold ook wel. In de afgelopen 15 jaar heeft OCW er 15 miljard bij gekregen; een netto groei van 50%. Hebben we daardoor beter onderwijs gekregen soms? Dachtet niet. Nee, D66 wil 'hervormingen'. Welke dan? Ja, studenten nog meer geld laten betalen voor hun opleiding, waarvan ze steeds minder rendement hebben omdat iederéén doctorandus of bachelor of master is tegenwoordig. Nou, daar worden we wijs van. Toen D66 de laatste keer meeregeerde (2003) liet ze zich kiezen op het ticket van 'Onderwijs. Onderwijs. Onderwijs'. Daags na de verkiezingen hoefden ze geen onderwijsminister meer. Zelfs geen staatssecretaris voor onderwijs vond D66 nodig. Het werd Medy vd Laan op cuiltuur. Tja. Houd dan je mond over onderwijs. Bij een crisis in Balkenende-II claimde D66 'een miljard voor onderwijs, kennis en innovatie'. Het werd 800 miljoen voor 'kennis en innovatie', hoofdzakelijk verbrand in de oven van het nutteloze Innovatieplatform. Heeft het onderwijs - u weet wel, iets met leerlingen en leraren en klassen en zo - daar soms iets aan gehad? Vorig jaar stelde Pechtold dat de regering-Rutte moest worden 'afgerekend' op keiharde doelen. Hij had zijn lijstje percentages al klaar: extra agenten, extra verpleegsters, dit en dat. Maar wie stonden niet op dat lijstje? De leraren. D66 is helemaal geen onderwijspartij. De partij ontbeert elke visie die verder gaat dan 'meer geld'. Of dat nu geld uit de staatskas naar onderwijs is, of geld uit de portemonnee van studenten naar hun alma mater. De laatste D66-woordvoerder onderwijs met verstand van, eh, onderwijs is al vijf jaar geleden vertrokken. Ik draag het onderwijs een warm hart toe. Daarom stem ik niet op D66. Want dan weet je niet wat je krijgt. En wellicht krijg je dan, net als in 2003, helemaal niets.

ColorHugo949
ColorHugo94921 sep. 2011 - 15:46

Volgens mij zijn onze volksvertegenwoordigers in vertrouwen genomen ( monddood gemaakt ),om de eurocrisis niet aan te wakkeren met extra onderzoek/ parlementaire enquete naar de invoering van de euro. Vooral Euro optimisten als Pechtold zouden moeten doorvragen over de verantwoording bij invoering van een belabberd ongedekt monetair stelsel. Ik maak mij als burger en ondernemer, behoorlijk kwaad, dat er geen terugkoppeling, onderzoek, wordt gestart door de politiek. Foute bankiers komen in het gevang, kapitale blunders van politici worden geslikt als zoete koek en afgewenteld op de gemeenschap. De politiek is geen haar beter dan de banksector. De EU-euro ligt in puin, enorme verdeeldheid en cultuurverschillen tussen lidstaten, maar er is nog een EU optimist, die dapper volhoudt en denkt dat het allemaal goed komt, als NL maar blijft betalen en soevereiniteit blijft overdragen: Alexander Pechtold. De grote EU nivelleerder van Nederlands goed, verdiensten en waarde. http://www.nrc.nl/nieuws/2011/09/23/dnb-president-knot-we-houden-rekening-met-grieks-faillisement/

Klapschaats2
Klapschaats221 sep. 2011 - 15:46

Ik ben nu even van de grote getallen: 640 miljard. Daar willen we graag vanaf geholpen worden. Maar hoe gaat D66 dat doen, zodat zowel huurders als huiseigenaren massaal op D66 gaat stemmen? Ik reken alvast op 80 van de 150 zetels voor D66. Waarom 80? Omdat 80 * 8 640 is. 8miljard per kamerzetel lijkt me een koopje. Ik had me bij het opstaan nog niet gerealiseerd dat mijn volgende stem ikv volgende TK-verkiezingen wel eens naar D66 zou kunnen gaan.

Mitosis
Mitosis21 sep. 2011 - 15:46

ik kijk gigantisch uit naar de reacties van de sp-ers onder ons.

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat21 sep. 2011 - 15:46

En ? valt het mee of valt het tegen ? De ideeën van D66 zijn zo slecht nog niet hoor, ze zijn alleen incompleet: Als men nu er bij bedenkt hoe werknemers, ook ondanks (bij voorbeeld) een versoepeling van het ontslagrecht tóch een (o.a.) fatsoenlijke hypotheek kunnen krijgen, komen we een heel end. Inderdaad ook Jan Modaal en de minima, dus de helft van de bevolking. Of 'moeten' die heel 'sociaal-liberaal' uitsluitend in huurwoningen in achterstandswijken ?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 sep. 2011 - 15:46

Die zeggen "tegen".

BasVV
BasVV21 sep. 2011 - 15:46

Goh. Het is wat. Natuurlijk wil ik ook geen halalvlees. Dat is trouwens al verboden. Maar Rutte en mevrouw Sap. Overspel plegend aan de keukentafel. Zelfs Wilders gebruikt andere taal. Meneer Pechtold toch. Wilt u het wel fatsoenlijk houden.

1 Reactie
SuziQ
SuziQ21 sep. 2011 - 15:46

Hij had het over keuken tafel. Overspel tussen Rutte en Sap heeft hij niet letterlijk genoemd. Wel dat het huwelijk tussen PVV en CDA/VVD bij essentiële punten onder geregeld onder spanning staat, waardoor deze partijen buiten de deur gaan zoeken. Personen, zoals Rutte en Sap aan de keukentafel overspel plegend, hij niet zo gezegd en bedoeld. Dat maakt u ervan.