Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

VVD, CDA blokkeren definitief onderhandelingen met team PvdA/GroenLinks

  •  
31-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hamer zet tegenpolen in formatie weer tegenover elkaar

© Lex van Lieshout

VVD en CDA willen niet onderhandelen met het team van PvdA en GroenLinks om een nieuw kabinet te vormen. PvdA-leider Lilianne Ploumen maakte dat bekend na een gesprek met het rechtse duo bij informateur Mariëtte Hamer. Jesse Klaver, leider van GroenLinks, heeft maandag duidelijkheid geëist van VVD en CDA.
VVD en CDA willen een doorstart van de huidige coalitie. D66 heeft bezwaar tegen deelname van ChristenUnie omdat de liberalen vooruitgang willen boeken op medisch-ethisch gebied. De christelijke partij wil dat voorkomen.
In Den Haag wordt geopperd dat nu de mogelijkheid van een minderheidskabinet van VVD, D66 en CDA aan de orde kan komen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (298)

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 sep. 2021 - 7:08

Kijk eens naar die foto, het lijkt wel een eeneiige tweeling, Rutte en Hoekstra.

1 Reactie
OlavM
OlavM4 sep. 2021 - 0:53

De perfecte uitbeelding van rechtse "weigerpolitici".

Oki Doki
Oki Doki1 sep. 2021 - 16:59

Als het een ultrarechts kabinet wordt dan gaan we naar de hel in Nederland, vooral de kwetsbare mensen en voor vele anderen, dat weet ik zeker, en dat terwijl het nu al niet best is.

2 Reacties
Oki Doki
Oki Doki1 sep. 2021 - 17:14

Ik hoop echt niet dat alle menselijkheid wordt afgeschaft in Nederland.

Oki Doki
Oki Doki1 sep. 2021 - 17:27

Ik zou er in ieder geval heel blij mee geweest zijn als de VVD, D66, het CDA met alleen de PvdA of GroenLinks een kabinet gevormd zouden hebben.

Tom Lucassen
Tom Lucassen1 sep. 2021 - 16:14

Rutte heeft inderdaad een kort geheugen, want 38 linkse zetels in Rutte-II vond hij geen probleem en de 17 zeteltjes van links nu wel? Hou toch op man.

1 Reactie
badgast
badgast1 sep. 2021 - 17:33

Het gaat Rutte erom dat hij de linkse partijen zsm verkiezingsbeloften wil laten breken. GL en PvdA zijn de verkiezingen ingegaan met de belofte alleen samen in een coalitie te zullen gaan. Als het Rutte lukt dat direct kapot te krijgen, hup, weer wat gedesillusioneerde linkse kiezers die de volgende keer niet meer gaan stemmen. Dus een nog grotere meerderheid voor rechts. Links denkt te dammen, terwijl Rutte pokert.

Wilhelm Carton
Wilhelm Carton1 sep. 2021 - 15:46

Mijns inziens is Johan Remkes een bekwame bestuurder en wars van ideologische partijdigheid, wat hij heeft laten zien door stevige zakelijke kritiek ook op VVD-heilige huisjes. Hij bedwong als interim burgemeester van Den Haag de chantage van pressiegroepen die zijn verbod op Oudejaars-vuurstapels beantwoordden met dreigementen om overal in de stad te gaan rellen als ze hun zin niet kregen. Wat hij zou doen als er lijfelijk straatgeweld tegen hem zou worden gebruikt, beantwoordde hij aan TV-interviewer Paul Witteman met het legendarische antwoord: "Dan geef ik hun een gigantische rot schop!" Ik hoop dat hij erin slaagt, desnoods met een extraparlementair kabinet van kopstukken uit zowel de collectieve sector als uit de marktsector een regeerploeg en regeerprogramma te creëren, dat o.a. de zwaar verwaarloosde zorg, de woningbouw en de planologie van ons land weer goed op de been helpt.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 sep. 2021 - 16:55

VVD is er alleen maar voor miljardairs dus ook Remkes

badgast
badgast1 sep. 2021 - 17:35

@griezel dat is wel at overtrokken. De VVD is er niet alleen voor miljardairs. Zij wil ook wel wat doen voor de kleine man. Pakweg, de multimiljonair.

Libertain
Libertain1 sep. 2021 - 12:47

Ach, leuk dat we nog een bekend fabeltje - dat wij in ons land steeds in onderhandelingen het politieke midden zouden blijven zoeken - is op zijn beurt in de prullenbak beland. Blijkbaar is er nog meer in ons landje op sociaal gebied te slopen en deze ultrarechtse duo Rutte-Hoekstra heeft al lang de plannen klaar, tevens trappelen van ongeduld om ermee door te gaan. Dan dulden ze natuurlijk ook geen sociaal gerichte stem erbij. Dag Jesse en Liliane, dag sociale dromen.

2 Reacties
Rechtvznraap
Rechtvznraap1 sep. 2021 - 15:53

Als Rutte - Hoekstra ultrarechts zijn ben ik toch wel benieuwd wat Wilders is. Beetje overtrokken, niet ?

Libertain
Libertain3 sep. 2021 - 12:30

@rechtvxnraap, probeer je nu voor de feiten te lopen?

Martinel
Martinel1 sep. 2021 - 12:20

Waar zijn eigenlijk die 'radicale' ideeën van Rutte gebleven? O, wacht, die zijn er niet, was meer een VVD campagne toentertijd bij Nieuwsuur. Als die man verdwijnt gaat bij mij de vlag uit. Dat dictatoriale gedrag moet een halt worden toegeroepen. Fiasco na fiasco. Ik hoef het lijstje van chaos niet meer te benoemen. Op ieder gebied in dit land heeft hij gezorgd voor rot. Niets doet hem wat. Als een paling zwemt hij lachend, gierend en brullend door het riool. Dat 'gave' land in zijn kielzog meesleurend.

3 Reacties
adriek
adriek1 sep. 2021 - 13:26

Het meest radicale idee van Rutte is: gewoon doorgaan, het gaat goed (met de rijken).

LaBou
LaBou 1 sep. 2021 - 16:17

@Martinel: reken er maar niet op die verrotte VVD-cultuur dan ook verdwenen is: https://www.groene.nl/artikel/baantjes-in-de-polder.

Stheno
Stheno1 sep. 2021 - 17:11

Martinel, Dat radicale idee van Rutte is samengegaan met het nieuwe leiderschap van Kaag. Resultaat precies in evenwicht: 0.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 sep. 2021 - 11:23

Maar moet de redactie deze analyse, die ik volledig deel, niet plaatsen? https://www.youtube.com/watch?v=bJEEinv2MoU

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2021 - 8:35

Natuurlijk zo kan Rutte lekker 'handsfree' doorregeren en doen wat hij wil ( het land naar de kl'te helpen)!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2021 - 9:29

Foto: Zoek de overeenkomsten!

sAt0Ri...
sAt0Ri...1 sep. 2021 - 8:22

BlackMamba 1 september 2021 at 09:22 Dat zou altijd al zo moeten zijn. Het is echt raar dat als de kiezer midden-rechts kiest dat je dan links krijgt. //// @ BlackMamba Is dat raar? Zo raar is dat niet. In ieder geval niet wanneer het rechts uitkomt. In Uden had de SP ruimschoots de verkiezingen gewonnen, maar de rechtse partijen sloten nog voordat de SP van start kon gaan met elkaar een alliantie om de SP buitenspel te zetten. En zo hebben ze niet alleen in Uden, maar ook in de provincie en elders in het land vuile politiek bedreven. En nu het ze niet uitkomt de mond vol hebben van raar. En daarbij is het helemaal niet raar, want niet iedereen heeft middenrechts gestemd. En zijn er zat die ook links hebben gestemd, vandaar dat middenrechts niet zonder andere partijen een coalitie kunnen vormen. Vandaar dat de formatie al vijfenhalve maand duurt - dus zo raar is dat helemaal niet...

7 Reacties
Jozias2
Jozias21 sep. 2021 - 8:52

@Satori De SP heeft de verkiezingen pas echt gewonnen als ze 51% van de stemmen heeft. Tot die tijd vertegenwoordigen ze gewoon de mensen die representatief zijn voor het aantal zetels. Of de partij gegroeid is of niet doet niet ter zake. Een stem op een partij die groeit is niet meer waard dan een stem op een partij die krimpt. Alle stemmen zijn gelijk qua gewicht. Dus de SP was gewoon een minderheidspartij en de meerderheid wilde besturen zonder de SP. Jammer voor de SP maar wel democratisch. Links heeft precies 36 zetels van de 150. De rest heeft dus op partijen gestemd die meer horen tot midden of rechts. Midden/ rechts heeft ook een meerderheid maar doordat PVV, FVD, Haga etc (terecht wat mij betreft ) niet mee dien is het vormen van een coalitie lastiger (overigens heeft de huidige coalitie nog steeds een meerderheid en is die na de verkiezingen alleen maar groter geworden). Als je dus kijkt naar de uitgebrachte stemmen dan heeft black mamba dus gewoon gelijk.

Gerygrr
Gerygrr1 sep. 2021 - 10:20

Jozias, De telling klopt. Echter, de afgelopen jaren met Rutte hebben ervoor gezorgd, dat de potentieel linkse stemmers zijn afgehaakt en in hun desillusie hebben besloten dan maar niet te stemmenof op extreem rechtse partijen te stemmen. Als samen sterk door Rutte is vermorzeld, dankjewel Diederik, dan valt het uit elkaar in pressiegroepen.

BlackMamba
BlackMamba1 sep. 2021 - 12:25

@Grijsje63: "...de potentieel linkse stemmers zijn afgehaakt en in hun desillusie hebben besloten dan maar niet te stemmenof op extreem rechtse partijen te stemmen." Ik kan me vergissen, maar ik krijg niet de indruk dat bijvoorbeeld het Joop publiek ooit op een rechtse partij zoals PVV gaat stemmen. Als heeft de PVV best veel linkse standpunten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 sep. 2021 - 13:55

@Black mamba De PVV is geen partij maar een eenmansbeweging Daarnaast: de standpunten van de PVV worden op weg naar coalitieoverleg al het raam uit gegooid, denk aan de pensioenleeftijd. jezelf zielig vinden is niet links, meer iets van rechts.

BlackMamba
BlackMamba1 sep. 2021 - 14:51

@stokkickhuysen: "jezelf zielig vinden is niet links, meer iets van rechts." Linkse partijen leven van het bestaansrecht om zielig gevonden te worden. Kijk maar naar Bij1, Denk. Dat gaat alleen maar over hoe zielig hun aanhang is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 sep. 2021 - 15:45

Wat dacht je van PVV en FvD? Partijen die uitgaan van de kracht ? Nee, alleen maar slachtofferschap, niks meer. Denk en Bij1 gaan meer uit van hun terechte eis op gelijkwaardigheid, die aanhoudend in twijfel wordt getrokken door types zoals jij, door dat te vereenzelvigen met slachtofferschap.

BlackMamba
BlackMamba1 sep. 2021 - 17:49

@stokkickhuysen: Selectieve gelijkwaardigheid.

Bouwman2
Bouwman21 sep. 2021 - 7:31

Ik heb wel eens gehoord over twee kleutertjes die bij hun ouders zeurden over een nieuw kindje in de wieg. Dat vonden ze leuk en hun democratisch recht, Maar de pappa en de mamma vonden twee wel genoeg. Er zijn al te veel kinderen in het land, zeiden ze terug. Jullie mogen nog blij zijn want het gemiddelde aantal kinderen dat een Nederlandse mamma .krijgt is 1,7. Gaan jullie maar lekker samen ravotten, maar geen ruzie maken, hoor.. .

Kit2
Kit21 sep. 2021 - 7:01

En een minderheidskabinet VVD-CDA-D66 gaat het niet worden. Dan klapt D66 er na drie maanden uit, want de meerderheid van stemmen in de tweede kamer is rechts. Zo, dus heeft Rutte zijn zin: een knalrechts minderheidskabinet VVD-CDA dat fijn de stemmen ophaalt bij PVV, FvD, Haga, SGP, BBB (en vergeet ik nog een kruimel hier of daar?). De rancune van Rutte tegenover Kaag over haar optreden eerder dit jaar zit diep, dus hij zal haar graag als oppositieleider zien en zo 'scheiden de wegen' alsnog. Kaag heeft flink zetels gewonnen, maar daarna alles, maar dan ook alles, fout gedaan.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr1 sep. 2021 - 10:31

Welnee Kit, Kaag is zich bewust van haar positie. Zij heeft de linkse stemmen weggetrokken en beseft dat het nu een kwestie is van buigen of barsten. Bovendien zien we nu, dat Rutte uiterst ondemocratisch te werk is gegaan. Een klein links bijwagentje kan hij hebben, die blaast hij weg. Een grotere linkse bijwagen, dat werkt hem tegen! Toen de SP de grootste op winst leek te worden is de leider Roemer in een debat met een regelrechte leugen van Rutte afgeserveerd….. Ik kan dat nooit vergeten. De premier van trotse onder de gordel knock out slaan zit er nog steeds. De pers trapt nog steeds in dezelfde verhalen over de SP die niet mee wil regeren en de rest van extreme rechtse stemmen plus Denk, BBB, Bijeen, PvdD worden eenvoudigweg genegeerd! Het zou erg nuttig zijn een echt onderzoek onder de kiezers uit te voeren, eens niet door Eenvandaag, want die geven een beperkt aantal keuzes aan deelnemers. Slechts de keuzes van de kiezers op de onderhandelende partijen tellen mee! Alle andere kiezers hebben ook een stem!

Tom Lucassen
Tom Lucassen1 sep. 2021 - 16:37

38 linkse zetels in Rutte 2 was hij alweer vergeten.

Petra Privacy
Petra Privacy1 sep. 2021 - 5:34

Voor iedereen die het correct zou vinden dat het land weer wordt bestuurd, dat kunnen we samen en met elkaar ook wel. Op zondag 12 september is er het Woonprotest, waar iedereen welkom is die een betaalbaar en actief woonbeleid wil. Want dat mag na circa 30 jaar wel een keer. En omdat de politiek meer met elkaar bezig is en nog niet met het landsbelang, zoals duurzame woningen, woonbeleid voor alle inkomens zoals lage en middeninkomens, studentenkamers en woonmogelijkheden voor mensen met een beperking, kom naar het Woonprotest! Alle informatie op: https://woonprotest.nl/. Het is een alliantie van vele woonorganisaties, ecologische groepen, partijen en bewegingen van mensen die een actief en sociaal woonbeleid willen. Voor huurders en kopers. En het is de SP die dit jaar heeft bereikt samen met de huurders, dat jullie dit jaar geen huurverhoging hebben. Dat is een succes wat door inzet en solidariteit samen is bereikt. Met dank aan iedereen die heeft meegedaan met een actie ergens in het land.

3 Reacties
MG1968
MG19681 sep. 2021 - 7:48

@Petra Had je al geprobeerd over het onderliggende probleem en het geplande woonprotest een column geplaatst te krijgen hier op Joop? Lijkt me effectiever en juister dan het posten van merendeels off-topic reclame in nogal wat onderwerpen ;)

Jozias2
Jozias21 sep. 2021 - 8:53

@Petra Tot zover de zendtijd voor politieke partijen.

adriek
adriek1 sep. 2021 - 9:02

Ja, leuk, maar met Rutte opnieuw aan het roer gaat er niets aan het woonbeleid veranderen, zijn kiezers verdienen er prima aan.

Freddy2
Freddy21 sep. 2021 - 4:27

Het is gewoonweg logisch. PvdA heeft 4 jaar de tijd gehad om op te krabbelen van de grootste vernedering ooit, dat is niet gelukt. De vernedering was geen uitschieter, maar gaat voortduwen. GL is is in 1 klap ook iets van 40% kwijt geraakt. De Jessias blijkt toch niet zo een enorme Jessias te zijn. De VVD en het CDA hebben van te voren duidelijk gemaakt niet met 2 linkse partijen in zee te willen gaan en dan kan je gezamelijk wel onder 1 doek gaan verschuilen en zeggen dat je er maar 1 bent, maar dit heeft blijkbaar niet geholpen en dat is maar goed ook. Nee is nee. Nu denk ik zelf dat die hele poppenkast flink moeten gaan veranderen. Er zijn veel te veel partijen en als je de peilingen gaat bekijken komen de meeste rond de 8 a 9 zetels. Dat kun je toch niet meer serieus nemen? Als je met 3 partijen maximaal geen meerderheid kan halen, dan kun je niet meer serieus regeren.

11 Reacties
LaBou
LaBou 1 sep. 2021 - 6:41

Je vergeet gemakshalve de draai om de oren die het CDA heeft gekregen. Of doe je dat bewust?

RaRa17
RaRa171 sep. 2021 - 8:11

Labou: het cda heeft verloren, maar gaat wel met brons naar huis. Vergeet je dat gemakshalve? Na het cda komt er heel lang niets....en dan komen de marginale partijtjes die het moeten doen met de kruimels die van tafel zijn gevallen.

adriek
adriek1 sep. 2021 - 9:08

Grappig, je weet het zo te draaien dat deze mislukking de schuld van de PvdA is, je had liever gezien dat ze vier jaar aan het handje van Rutte rechts-kapitalistisch beleid zouden steunen en daarna nog meer kiezers kwijtraken? Je vindt het logisch is dat VVD/CDA geen coalitie willen met Links omdat links dan te veel invloed zou krijgen op het beleid, maar je vindt het niet logisch dat PvdA/GL een coalitie vormen omdat ze invloed willen hebben op het beleid. Die flinke verandering heeft Rutte een goed half jaar geleden aangekondigd. Je ziet nu het gevolg van zijn woorden (geen daden): Rutte regeert verder, doet de dingen die hij leuk of nodig vindt en schuift verder alles lekker voor zich uit. Een interim manager ten voeten uit: geen enkele interesse in de toekomst, alleen de korte termijn telt.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 sep. 2021 - 10:21

Het CDA mag mee doen als bijzit van de VVD. Ze doet alles wat meester zegt en is er niet uit liefde maar als bewijs van de macht van de meester tegenover iedereen die iets doet wat meester niet behaagd. Als ik Kaag was zou ik bedanken tweede bijzit te zijn.

LaBou
LaBou 1 sep. 2021 - 10:23

Kouwe drukte denkt wel heel erg simpel. Heb je al professionele hulp ingeroepen voor het verwerken van je obsessie? Moet je wel doen hoor.

RaRa17
RaRa171 sep. 2021 - 12:24

Labou: de op 2 na grootste partij is de winnaar van het brons. Als de vvd van 50 naar 35 was gegaan, had ze ook de minpres mogen leveren als grootste. De grote jongens hebben het voor het zeggen. Ik snap dat jij je daar niet comfortabel bij voelt.

BlackMamba
BlackMamba1 sep. 2021 - 14:09

@RaRa: CDA heeft geen brons als je naar het aantal stemmen kijkt, maar de vierde plek (https://www.verkiezingsuitslagen.nl/verkiezingen/detail/TK20210317). PVV heeft brons.

MG1968
MG19681 sep. 2021 - 14:48

@Rara De grote jongens hebben het niet automatisch te vertellen want @BlackMamba de PVV telt niet mee.

LaBou
LaBou 1 sep. 2021 - 16:22

De op twee na grootste partij is de pvv. Dat kouwe drukte dat niet weet. En ondertussen verkeert het CDA in een vrije val. Ook iets wat kouwe drukte niet schijnt te weten. Maar krijs vrolijk verder, dan hebben anderen ook iets om over te lachen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 sep. 2021 - 16:48

'Na het cda komt er heel lang niets' Inmiddels niet meer. In de laatste peilingen staan ze op 7 zetels. https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10893802/boerburgerbeweging-komt-boven-cda-uit-in-peiling

RaRa17
RaRa171 sep. 2021 - 17:09

Labou “ De op twee na grootste partij is de pvv. Dat kouwe drukte dat niet weet.” Ik had het over serieuze partijen om te regeren. Excuus, ik wist niet dat hij de bronzen plak aan de pvv wil toekennen. Omdat jij het graag wil, zal ik de pvv als serieus beschouwen net als de anderen. Hopelijk kan je nog goed slapen.

LHTJ
LHTJ31 aug. 2021 - 23:26

logisch, al lang bekend, en gelukkig maar. Stel je voor, dan waren we echt royaal de klos. Althans, de niet ambtenaren onder ons.

TwoTone
TwoTone31 aug. 2021 - 22:37

Ook wel logisch, alleen Ploumen snapt weinig van strategie: wat ze voorstelde was technisch gezien een regering met als gedoogpartner Groen Links. Dus is het voor Vvd logischer om een minderheidskabinet te vormen en later per gewenst regeringsbesluit een gedoogpartner te vinden die per betreffend besluit dichter tegen je visie aanligt. Daar hoeft een vvd leider niet zo lang over na te denken. De Pvda heeft zich teveel naar Jesse Klavers wensen gebogen, de PvdA als redder van Klavers politieke carrière, logischer is voor de PvdA om op eigen kracht iets te bereiken.

2 Reacties
michellekepen
michellekepen1 sep. 2021 - 8:56

TwoTone, "De Pvda heeft zich teveel naar Jesse Klavers wensen gebogen" Zie het wat ruimer: PvDA en GL klampen zich krampachtig aan elkaar vast, omdat ze beiden bang zijn in een toekomstig kabinet van ondergeschikt belang te zijn! (ze wensen veel groter genomen te worden, dan de verkiezingsuitslag rechtvaardigt!) Daarnaast vergeet je de belangrijke rol van Kaag: CU uitsluiten, alles om (extreem) links toch maar in een kabinet te krijgen! Waarmee Kaag de kleur bekent, die velen haar reeds toedichtten.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 sep. 2021 - 16:50

'Waarmee Kaag de kleur bekent' Dat had ze al lang bekent. Je stemt niet op D66 omdat je een rechts kabinet wil.

EenMening
EenMening31 aug. 2021 - 22:06

In vrijwel ieder land waar een zittend kabinet na verkiezingen opnieuw een meerderheid haalt, gaat dat kabinet door. Dat is althans de mening van het CDA: "Het CDA benadrukt dat niet alleen zíj iets blokkeren, maar ook Kaag. In vrijwel ieder land waar een zittend kabinet na verkiezingen opnieuw een meerderheid haalt, gaat dat kabinet door; Kaag blokkeert die optie". https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/verbitterd-en-verwonderd-kijken-hoofdrolspelers-terug-op-klappen-formatie-de-ander-heeft-het-gedaan~b40d19ec/

Jan zelf
Jan zelf31 aug. 2021 - 21:51

Nieuwe verkiezingen! En dan formeren waar de kiezers voor kiezen.

2 Reacties
BlackMamba
BlackMamba1 sep. 2021 - 7:22

Dat zou altijd al zo moeten zijn. Het is echt raar dat als de kiezer midden-rechts kiest dat je dan links krijgt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 sep. 2021 - 17:01

er zijn geen linkse partijen dus dat kan helemaal niet

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart31 aug. 2021 - 21:24

Zo, en nu keihard en genadeloos oppositie voeren. Het einde van Rutte is in zicht!

2 Reacties
Knight3
Knight31 sep. 2021 - 10:08

De wens is de vader van de gedachte? Volgens mij is de VVD nog steeds de grootste in de peilingen. Zelfs groter dan nu in de Tweede kamer.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 sep. 2021 - 17:04

enige dat de oppositie had moeten doen is oppositie voeren het is prijsschieten met al die rotzooi die dit kabinet er van maakte maar ze voerden geen oppositie ze steunden het kabinet notabene logisch dat niemand nog op ze wil stemmen behalve extreem rechts die voerde nog wel een beetje oppositie en ook dat was terug te zien in de uitslag dus waarom niet gewoon een fusie met de VVD - alle partijen - dat is eerlijk tegenover de kiezer want die krijgt dan ook door dat we feitelijke maar 1 partij hebben

Paul250371
Paul25037131 aug. 2021 - 19:58

Als Kaag ballen heeft dan stapt ze ook uit de formatiebesprekingsfarce.

8 Reacties
Paul250371
Paul25037131 aug. 2021 - 20:18

SP, PVDA, GL. Laat de troep het maar uitzoeken, laat ze maar hun roversformatie installeren. Maar ga in Godesnaam oppositie voeren, wees herkenbaar. Kom op voor arbeiders, spreek je uit tegen discriminatie, presenteer plannen om de vele problemen aan te pakken. Maar ga in Godesnaam oppositie voeren. Ontmasker de misdadigers, de leugenaars. Elk kamerlid moet een Omtzigt en Leijten zijn. Want laten we eerlijk zijn, er zijn heel veel departementen waar rechts door hun leugens en bedrog kwetsbaar zijn. Ga keihard oppositie voeren met een verhaal waar een ieder beter van wordt. Een beetje wat Samsom deed na Bruin 1 voor zijn grote verraad. Het zijn leugenaars en rovers, ga oppositie voeren!!!!

Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 21:22

Ben inderdaad erg benieuwd naar haar volgende stap. Zonder D66 is het kansloos.

Sonic2
Sonic231 aug. 2021 - 22:32

@ Paul Elk kamerlid moet een Leijten zijn. Omtzigt en Leijten moeten niet in 1 zin. De eerste ruimt kundig de puinhopen van eerder CDA beleid. Waar hij vaak voor gestemd heeft in het verleden. De extreme fraude aanpak. De toeslagen hel. De tweede is de grootste heldin in de kamer. De SP stond in al de ellende altijd aan de goede kant. Was 100% juist met het neoliberalisme. Het is knap dat de concurrentie op de SP het etiket heeft weten te plakken van fout links. Want dat is de enige reden dat Leijten niet die waardering krijgt die ze verdient.

Eric Minnens
Eric Minnens1 sep. 2021 - 5:26

@Sonic "Omtzigt en Leijten moeten niet in 1 zin." Grinnik. Voor een taalgekkie als ik is dit een prachtige zin! (onbedoeld mooie verschrijving) Ik houd hem er, als gezegde, in... Ander voorbeeld kan zijn (ik heb het even in je profiel gecheckt): Sonic en Kuifje moeten niet in één zin... Maar ook, het op mezelf betrekkend, en een oude koe uit de sloot trekkend: Minnens en Z_edje moeten niet in één zin. Overigens helemaal met je eens. Leyten staat ver boven Omtzigt. Terwijl Omtzigt toch ook al een held is.

Eric Minnens
Eric Minnens1 sep. 2021 - 5:51

PS Om onnodige discussie te voorkomen toch even een korte uitleg voor de minder in taal-hocuspocus geïnteresseerden: "Omtzigt en Leijten moeten niet in 1 zin" is uiteraard een paradox. Ze moeten niet in 1 zin, maar toch staan ze erin...

Eric Minnens
Eric Minnens1 sep. 2021 - 6:09

PPS Het zou grappig zijn om te onderzoeken wie er hier op Joop allemaal niet (of juist wél) bij elkaar in één zin zouden moeten... (of kunnen, of mogen)... ????

itsme3
itsme31 sep. 2021 - 7:42

De reden dat Kaag leider van D66 is geworden is juist dat ze geen ballen heeft. Positieve discriminatie noem je dat.

Gerygrr
Gerygrr1 sep. 2021 - 10:36

Mijn idee, Paul!

JohnVKR
JohnVKR31 aug. 2021 - 19:00

Rechts van het midden heeft met VVD en CDA samen 49 zetels in de Kamer. Links van het midden heeft met D66, PvdA en GroenLinks samen 41 zetels in de Kamer. Dat is verhoudingsgewijs een behoorlijk goede afspeigeling van de totale rechts/links-verhouding in het huidige parlement. Wanneer je daar 9 PvdA-zetels of 8 GroenLinks-zetels af haalt, krijgen we weer een regering die geen juiste weerspiegeling geeft van de verhoudingen in het parlement. Het is daarom meer dan correct dat Poumen en Klaver niet meegaan in de volstrekt onterechte eisen van Rutte en Hoekstra.

6 Reacties
Eid
Eid31 aug. 2021 - 21:23

@JohnVKR Ja dat is ook een manier om links en rechts uit te leggen. Heb je altijd gelijk. Misschien even iets ruimer in de Kamer kijken.....

korheiden2
korheiden231 aug. 2021 - 22:23

@John VKR : Ik tel bij je reactie links en rechts van het midden : 90 zetels. Resteren er nog 60.

Grietje Genot
Grietje Genot31 aug. 2021 - 23:17

Tja, ik weet het niet. Als GL en PvdA een volgende keer in de kamer willen komen, dan laten ze dit heilloze plan varen, zie: https://www.krapuul.nl/blog/2763722/waarom-links-niet-in-zee-moet-gaan-met-de-vvd/

Arie Gans
Arie Gans1 sep. 2021 - 5:28

Rechts van het midden zijn ook nog zetels van de PVV, FvD en JA21. Nou zijn dat niet mijn partijen maar dat maakt rechts toch behoorlijk overheersend in de Tweede Kamer

itsme3
itsme31 sep. 2021 - 7:45

Links is een van de laatste associaties die bij me opkomt in relatie tot D66. Het is al twintig jaar geleden dat D66 naar rechts geswitched is.

sAt0Ri...
sAt0Ri...1 sep. 2021 - 7:45

Wat een gelul, links van het midden heeft met D66... D66 is totáál niet links van het midden, dat is een sofistische uiteenzetting.

BlackMamba
BlackMamba31 aug. 2021 - 18:42

“…na een gesprek met het rechtse duo…” Really? vvd en CDA! Als dat rechts is…

9 Reacties
Jonathan2
Jonathan231 aug. 2021 - 22:27

Klopt. Er is overweldigende linkse meerderheid in de Kamer. Geert en Thierry framen alles wat niet in hun neofascistische straatje past als links. En hun superintelligente aanhang weet toch niet wat links nu precies inhoudt, dan geven we ze nu eens gelijk. Aanhang is zelfs zo slim dat ze zich achter plaatjes van niet-blanke verstoppen omdat ze denken dat ze dan intelligenter overkomen.

DaanOuwens
DaanOuwens1 sep. 2021 - 5:47

@ BlackMamba Jij schrijft: Really? vvd en CDA! Als dat rechts is… Dat is rechts inderdaad. Weg kwijt?

sAt0Ri...
sAt0Ri...1 sep. 2021 - 8:25

Ja, echt. Dat is kneiterrechts. Alleen is het waarschijnlijk in jouw optiek nog niet rechts genoeg. Dat is een ander verhaal. Misschien moet je je eerst eens gaan verdiepen voordat je iets in de ether slingert.

sAt0Ri...
sAt0Ri...1 sep. 2021 - 8:27

Mijn laatste post was gericht aan BlackMamba

BlackMamba
BlackMamba1 sep. 2021 - 11:57

@DaanOuwens: Nee, jij? PVV is rechts. vvd is midden-links. Het is geen jaren '90 meer. @sAt0Ri...: Als dat rechts is, is het niet rechts genoeg inderdaad. Een opsomming voor beiden: Onder vvd zijn er 900 gelukszoekers PER WEEK ons land binnengetrokken. Dat is niet bepaald rechts. En over die Afghanen die dus ECHT in nood zijn gaan ze enorm rechtsig doen om het nog een beetje behapbaar voor de meute (lees leden) te houden. Onder vvd is de maximumsnelheid van 130 naar 100 km/u gegaan. Ook niet bepaald rechts. Onder vvd is het land intussen bedekt met zonnepanelen en windmolen. Geen rechts gedachtegoed. Onder vvd is/wordt sterk richting EU, Griekenland e.a. en voor klimaatdoelen gegireerd. Geen rechts gedachtegoed. Zo zijn er nog wel wat feiten te noemen.

Gerygrr
Gerygrr1 sep. 2021 - 12:30

Black Mamba, Denkt u eens na over het toelaten van Oost-Europese landen tot de EU. Indertijd werd er geprotesteerd tegen het vrij verkeer voor werknemers. Meer concurrentie op de arbeidsmarkt houdt de lonen laag! Zeer rechts beleid dus! De SP komt op voor de mensen van alle nationaliteiten tegen uitbuiting hier en elders.

BlackMamba
BlackMamba1 sep. 2021 - 13:30

@Grijsje63: En met dat rechtse beleid ben ik het helemaal oneens. Met de SP kan ik het wat dat aangaat helemaal eens zijn. Kortom, als je zo graag een Pool of iets dergelijks wil laten behangen doe je dat maar mooi voor lokaal tarief. En misschien nog een toeslag omdat het busje heen en weer moet rijden van en naar het oostblok. Slecht voor het klimaat.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 sep. 2021 - 17:01

' PVV is rechts.' Volgens PVV stemmers die er nog niet openlijk voor durven uitkomen dat ze extreem rechtse gedachten op na houden.

Gerygrr
Gerygrr2 sep. 2021 - 10:55

Vooral gelijkheid in het afdragen van belastingen. Waar je je salaris verdient, moet je ook belast worden, niet in het thuisland.

Rutger Groot
Rutger Groot31 aug. 2021 - 18:40

Werkelijk stompzinnig hoe lang dit allemaal duurt. Ligt echt niet alleen aan een rigide Rutte, kennelijk heeft bijvoorbeeld Klaver in al die maanden geen goed voorstel kunnen doen.... En de incompetente diplomate Kaag doe nog een duit in het zakje door dwars te gaan liggen CU. Gelukkig heeft uideltuit De Jonge zich niet met de formatie bemoeid (althans niet zichtbaar)... Gewoon over rechts doet recht aan de verkiezingsuitslag.

3 Reacties
Jonathan2
Jonathan231 aug. 2021 - 22:16

Er is geen rechtse meerderheid. Extreemrechts telt niet mee namelijk. Zijn ook uitgesloten voor de verkiezing door rechts.

DaanOuwens
DaanOuwens1 sep. 2021 - 5:49

@ Rutger Groot Jij schrijft: Gewoon over rechts doet recht aan de verkiezingsuitslag. Dat klopt, rechts en extreem rechts heeft een meerderheid. Maar aangezien het niet gebeurd zou dat jou inzicht moeten geven. Bijvoorbeeld dat zelfs rechts niet met extreem rechts wil regeren.

BlackMamba
BlackMamba1 sep. 2021 - 12:07

@Jonathan: Dat is hetzelfde dat als ik zou schrijven dat er geen linkse meerderheid is. Extreemlinks telt niet mee namelijk.

Cave Canem
Cave Canem31 aug. 2021 - 17:59

Vanuit de positie van Rutte kan ik mij voorstellen dat hij geen brood ziet in die samenwerking. Met de PvdA zal het nog wel gaan, maar niet zodra Groenlinks in de regering zit zal Klaver onophoudelijk blijven drammen over de toelating van grote aantallen migranten. En dat wil je geen vier jaar lang over je heen laten komen. Tenslotte is de migrantenkwestie hét kernpunt van Groenlinks, terwijl de problematiek in Nederland aanzienlijk veelomvattender is.

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter31 aug. 2021 - 19:07

? Misschien toch eens partijprogramma gaan inzien .

Cave Canem
Cave Canem31 aug. 2021 - 19:46

@Thuiszitter, Is het u wel eens opgevallen dat er nog wel eens lucht zit tussen partijprogramma en -praktijk?

DaanOuwens
DaanOuwens1 sep. 2021 - 5:51

@ Cave Canem Jij schrijft: Is het u wel eens opgevallen dat er nog wel eens lucht zit tussen partijprogramma en -praktijk? Een beetje in het luchtledige schreeuwen zonder enige onderbouwing zal vast in de rechtse partijprogramma's staan.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland1 sep. 2021 - 12:28

Nee, wat GroenLinks wil is regeren heeft geen verdere standpunten of principes is feitelijk gewoon een D66 geworden

OlavM
OlavM31 aug. 2021 - 17:43

Mariëtte zal dus geen Hamerstuk kunnen produceren.....

1 Reactie
Stheno
Stheno31 aug. 2021 - 18:32

Olav, Mariette H is al een 'aparte' benoeming geweest. Ondanks alle signalen de afgelopen maanden is een poging om en GL en PvdA samen te krijgen niet gelukt. Een informateur die niet bij 1 van die partijen een partijprominent zou zijn zou wellicht sneller afscheid kunnen nemen van een combinatie die niet nodig is (qua zetelaantal) en ook niet gewenst is. Hier zijn zeker leermomenten voor de toekomst.

Uw Psychiator
Uw Psychiator31 aug. 2021 - 17:39

Als zielkundige denk ik bij de landelijke Nederlandse politiek tegenwoordig nog slechts aan twee soorten ouderwets kinderspeelgoed: "Silly Putty" (gelig grijs, oneindig vervormbaar, je kon ermee kleien en zelfs tekst uit kranten mee vasthouden - karakterloos en uiteindelijk waardeloos) en: "Mister Slime" (vieze groenige en kleverige gel, koud en eveneens tenslotte zinloos). Zou Rutte stiekum bij de firma Mattel op de loonlijst staan?

1 Reactie
JanB2
JanB231 aug. 2021 - 19:28

U haalt wel zo’n beetje het meest smerige tevoorschijn waar wij in onze jeugd op het gebied van speelgoed mee in aanraking kwamen. Slime was niet zelden ook nog groen, alsof het diep uit de ademhalingswegen naarboven was gehaald. Dat één en ander direct symbool kan staan voor de hedendaagse politiek zegt veel over die politiek en is des temeer reden tot zorg.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -31 aug. 2021 - 17:36

Kaag heeft -onervaren en verkeerde coaches- haar hand overspeeld door CU ronduit onbeschoft de deur te wijzen. Rutte kiest nu voor SGP en/of Volt, desnoods nog een 1-mans partijtje erbij. Mijn mening ? Kaag heeft te vroeg gepiekt, is overmoedig geworden en niemand trok haar kop uit de wolken. Over 4 jaar is alleen Jetten nog over van d66 als lid.

3 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 21:24

Rutte wil geen 5 of meer partijen in een coalitie.

Eid
Eid31 aug. 2021 - 21:28

En Klaver? Weer met lege handen... Toch knap hoe ie dat doet. Zou bijna opzet kunnen zijn. Hoef je nooit verantwoordelijkheid te dragen of compromissen te sluiten..

Gerygrr
Gerygrr1 sep. 2021 - 10:43

Onbeschoft? Dat is een trap in het kruis van iedereen, die een vader of moeder als gevolg van de onbarmhartige euthanasiewet heeft moeten zien lijden. Een leven als kamerplant, die niet dood mag. De ander, die zich mag doodhongeren……

Oki Doki
Oki Doki31 aug. 2021 - 17:30

Waarom doet de partij voor de dieren eigenlijk niet mee?

Jozias2
Jozias231 aug. 2021 - 17:19

Als PvdA/ GL nu een deal sluiten met D66/Volt. Dan kunnen ze tegen de VVD zeggen, we hebben nog maar 1 partij nodig voor een meerderheid.

1 Reactie
Knight3
Knight331 aug. 2021 - 20:06

En wat denk je dat Rutte dan zegt? Die zegt: Succes met het zoeken van die partij.

Break on through
Break on through31 aug. 2021 - 16:53

En waarom moet D66 wel met CDA erbij in zee met de VVD?. Word allemaal een beetje te rechts he? Maar goed, VVD en CDA willen gewoon zo rechts als mogelijk en dan kun je natuurlijk al dat extreem linkse volk van de PvdA én GroenLinks er niet bij hebben, stelletje communisten. Voor je het weet lezen we op het binnenhof allemaal het rode boekje van Mao. Poot stijf houden PvdA en GroenLinks, desnoods ga je zo de oppositie in....

4 Reacties
Stheno
Stheno31 aug. 2021 - 16:58

BoT, "Poot stijf houden PvdA en GroenLinks, desnoods ga je zo de oppositie in…." Met jou hoop ik dat je gelijk krijgt.

Eid
Eid31 aug. 2021 - 21:30

Alweer...dat bracht veel succes...

sAt0Ri...
sAt0Ri...1 sep. 2021 - 8:32

Ja, maar helaas houden ze hun poot nooit stijf genoeg. Ze laten zich al tijdenlang uit elkaar spelen. Ik geloof er niet in, want als ze dat eerder hadden gedaan was Rutte allang en breed begeleid naar "een functie elders".

Break on through
Break on through1 sep. 2021 - 12:19

Die kan ik moeilijk volgen sAt0Ri... PvdA heeft indertijd fors zetelverlies opgelopen door met Rutte in zee te gaan. PvdA en GroenLinks hebben een keuze gemaakt en daar blijven ze bij. Daar komt zelfs Rutte onmogelijk tussen, geloof mij. Rutte en Hoekstra spelen zichzelf op deze manier richting extreem rechts. Zoiets is een kort leven is beschoren. En daarmee heeft de VVD in de toekomst bij verkiezingen ook zijn beste tijd heeft gehad.

Cave Canem
Cave Canem31 aug. 2021 - 16:45

PVV + FVD = 25 zetels PvdA + Groenlinks = 17 zetels Meer zeg ik niet.

3 Reacties
BlackMamba
BlackMamba31 aug. 2021 - 18:44

vvd, PVV, JA21, CU lijkt gezien de verkiezingsuitslag en de kans van slagen de meest voor de hand liggende samenstelling.

Thuiszitter
Thuiszitter31 aug. 2021 - 19:10

Partijen waar zelfs de vvd niet mee wil regeren . Of wilde je dat zeggen ?

HarrieV2
HarrieV21 sep. 2021 - 6:19

Als je op deze manier aan cherry picking doet kun je inderdaad maar beter verder niets zeggen. Als je naar het politieke landschap kijkt is de PVV dan wel heel conservatief, maar economisch gezien een midden partij en soms zelfs iets links. Verder mag de FVD blij zijn dat de verkiezingen toen zijn gehouden, anders was er helemaal niets van hen overgebleven.

Bouwman2
Bouwman231 aug. 2021 - 16:39

Iedereen weet wel dat dominee B hier een minderheidsstandpunt in neemt. Dat er veel meer zijn die anders denken dan hij. Dat komt omdat als je links uit de flank gaat alles wat daar buiten valt vanzelf in de verdomhoek terecht komt. Dat is echt een kwestie van optiek onderdeel van de fysica. . Als twee partijen niet door een deur kunnen dan ligt dat nooit aan de deur, maar altijd aan de passanten. Dan kun je bedenken dat de dikste dame beleefd voor mag gaan is en de afgeslankte gewoon op hun beurt wachten. Totdat .de dikke dame zingt en als ze zingt dat weet je dat het over en uit is. En als denkt dat dat oneerlijk is,- want ik ken je zo langzamerhand wel- , moet je gewoon meer spinazie eten.

1 Reactie
Ik weet het wel
Ik weet het wel31 aug. 2021 - 18:44

Ik heb bewondering voor wat je elke keer weer weet uit te kramen. Het is echt een gave, daar moet je iets mee doen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 aug. 2021 - 16:12

Nu vraag ik me wel af wat Klaver dan nog meer had kunnen doen om Rutte te behagen? Hij heeft toch alles gedaan wat ie kon ?!

1 Reactie
Stheno
Stheno31 aug. 2021 - 17:54

Griezel, "Hij heeft toch alles gedaan wat ie kon ?!" Haha gekkie, nee natuurlijk. Hij zou zomaar eens kunnen proberen om zonder het handje van zn grote zus vast te houden proberen op eigen benen de onderhandelingen in te gaan. Nu blijft het een kneusje die keer op keer op keer (nu ong 5 maanden) te horen krijgt dat het of hij of zn zus is om een meerderheid te vormen. Het staat hem wel vrij om een minderheidskabinet over links te vormen. Wij allen wensen hem daarbij succes. In de hoek gaan zitten klagen en je bent af. Talloze partijen zijn hem voorgegaan.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout31 aug. 2021 - 16:10

De wijdsheid in het voortschrijdend inzicht in het progressief-pluriforme spectrum staat in schril contrast met de benauwende tunnelvisie van reactionaire behoudszuchtigen.

EricDonkaew
EricDonkaew31 aug. 2021 - 15:32

Als je de verkiezingsuitslag bekijkt, dan wil de kiezer uiteindelijk toch voortzetting van de bestaande coalitie, dus VVD, D66, CDA en CU. De verschilletjes tussen D66 en CU zijn toch te gering om daar op voorhand al van af te zien. Abortus is al geregeld, dat wordt niet meer teruggedraaid. Segers zal moeten beseffen dat niet-Christenen toch wel zelf willen beslissen over hun levenseinde en hij zal dus water bij de wijn moeten doen. Aan de andere kant vindt D66 het normaal als vier kerels een klein meisje kunnen adopteren en gevieren het vaderschap kunnen opeisen. Het is niet zo gek dat Segers dat te ver vindt gaan en ik vind dat hij daar nog gelijk in heeft ook. Daar moet D66 dan water bij de wijn doen. Regeren gaat toch voornamelijk om de economie, die hersteld moet worden in het post-Covidtijdperk, en niet om ethische futiliteiten. Ik denk dat Kaag het grootste probleem is en dat ze beter weg kan gaan. Dat vond ik trouwens toch al.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout31 aug. 2021 - 15:14

In rechtse gelederen voelt men zich met klèm de dupe wanneer hun smalle geestesrichting faalt te overtuigen in een intermenselijk pluriform & vooruitstrevend denkkader. Twintig jaar geleden opgeklopt & aangezwengeld door het verschijnsel LPF: het voelde zich zelfs gedémoniseerd als het kritisch werd benaderd. Sindsdien in het uitmeten en belijden van oneigenlijk slachtofferschap -naar Israëlisch voorbeeld- tot norm & folklore verheven in ultra & rabiaatrechtse kringen.

Wijdeveld
Wijdeveld31 aug. 2021 - 15:13

Formatie: 1e Wil deze rechtse bende graag door zoals ze het al jaren hebben gedaan: sociaal Nederland totaal afbreken en lastige groepen laten verekken. 2e De 'linkse partijen verder afbreken waar ze in de "samenwerking" met de P.v.d.A. in het verleden erg goed in zijn geslaagd. Rutte zou dat graag nog een keer willen en welke linkse partij hij verder afbreekt dat maakt hem niks uit. De Rechtse rakker Hoekstra van het CDA gaat als een schoothondje graag met hem mee. VVD en CDA hebben het altijd al goed kunnen vinden. Zo Nederland verder de verdoemenis in helpen over de ruggen van 'Jan met de Pet'

Wijdeveld
Wijdeveld31 aug. 2021 - 15:12

Formatie: 1e Wil deze rechtse bende graag door zoals ze het al jaren hebben gedaan: sociaal Nederland totaal afbreken en lastige groepen laten verekken. De 'linkse partijen verder afbreken waar ze in de "samenwerking" met de P.v.d.A. in het verleden erg goed in zijn geslaagd. Rutte zou dat graag nog een keer willen en welke linkse partij hij verder afbreekt dat maakt hem niks uit. De Rechtse rakker Hoekstra van het CDA gaat als een schoothondje graag met hem mee. VVD en CDA hebben het altijd al goed kunnen vinden. Zo Nederland verder de verdoemenis in helpen over de ruggen van 'Jan met de Pet'

henk-alexander
henk-alexander31 aug. 2021 - 15:04

Heb Rutte horen zeggen dat hij vijf partijen in een kabinet teveel vindt - zeker als het om twee linkse partijen gaat. Nou, dan fuseren PvdA en GL meteen en kunnen ze als één partij toch wel worden opgenomen door Rutte. Simpel toch? Ben benieuwd wat Rutte daar weer tegenin te brengen heeft.

JJP2
JJP231 aug. 2021 - 14:40

Zo, dan hebben we nu voor de vorm het rondje over links gehad om Kaag te plezieren (waarvan iedereen van te voren al wist dat het geen gelukkig huwelijk zou worden). Rituele dans om terug te komen bij de oorspronkelijk uitgangspositie met CU.

3 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 16:25

Er is helemaal geen rondje gedaan, want niet eens onderhandeld. Dit is gewoon negeren. Rechtse idioten.

Knight3
Knight331 aug. 2021 - 20:31

Ik heb sterk de indruk, dat Tom Lucassen de cursus “Omgaan met teleurstellingen” nog niet gevolgd heeft.

Gerygrr
Gerygrr1 sep. 2021 - 10:49

Tom Lukassen, Inderdaad, ik ben benieuwd hoe de Kamer nu gaat handelen. De opdracht aan Hamer moet worden geëvalueerd. Laat de Kamer het programmavoorstel van Kaag en Rutte beoordelen en over de inhoud stemmen. Wie weet komen daar nieuwe inzichten uit.

[verwijderd]
[verwijderd]31 aug. 2021 - 14:31

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 16:27

Ze blokkeren helemaal niets, dat doen VVD en CDA, die weigeren A) om elkaar los te laten (pot verwijt de ketel) en B) ze onderhandelen niet eens. GL en PvdA waren enthousiast over de brief van D66/VVD. Mark Rutte en co zijn gewoon lafaards. En dat in een tijd waarin we geen schijtluizen kunnen gebruiken. Wanneer tieft die prutser eens op? Ik zal de vlag uithangen de dag dat hij is verdwenen (op wat voor manier ook)

vdbemt
vdbemt31 aug. 2021 - 16:44

GRL en PvdA willen gezamenlijk meedoen aan de formatie. Rutte en Hoekstra blokkeren dit. Los van de redenen daarvoor kun je dus niet zo boud stellen als de rechtse goegemeente wel doet dat GRL en PvdA de formatie blokkeren.

lmgikke
lmgikke31 aug. 2021 - 16:46

Hoe krom kun je denken. Het zijn toch echt de VVD en CDA die aangeven niet met GL en PvdA te willen regeren. En alles draait om demissionair premier Rutte. Die weigert te vertrekken. De VVD steunt hem. En daarmee gedraagt Rutte zich als een wanna be dictator. Niet voor landsbelang, maar puur voor eigenbelang zit hij er nog. En dat zijn ZIJN eigen woorden. Hij is opgestapt omdat hij zichzelf incompetent achtte in het Toeslagen dossier. INCOMPETENT. Als je er voor het landsbelang zit, dan vertrek je en maak je plaats voor een ander.

Joe Speedboot
Joe Speedboot31 aug. 2021 - 17:15

It's all in the eye of the beholder.

WiebeI
WiebeI31 aug. 2021 - 17:35

Regeren over links zou op basis van de verkiezingsuitslag totaal onlogisch zijn. Links verloor de verkiezingen

Stheno
Stheno31 aug. 2021 - 18:12

vdbemt 1844u, "GRL en PvdA willen gezamenlijk meedoen aan de formatie. Rutte en Hoekstra blokkeren dit. Los van de redenen daarvoor kun je dus niet zo boud stellen als de rechtse goegemeente wel doet dat GRL en PvdA de formatie blokkeren." Natuurlijk wel vdbemt, zij blokkeren zeker een mogelijke meerderheidskabinet. Zowel GL als PvdA hebben de keuze om niet gezamenlijk samen te werken, zoals ze dat ook niet tijdens de verkiezingen deden. Dan zou het een 'gewone' 1 op 1 partij onderhandeling zijn. Om zowel de eigen kiezers een rad voor ogen te draaien als ook de overige kiezers is verder een keuze die GL en PvdA zelf maken. Het is een zelfverzonnen blokkade (immers de blokkade was al bekend zeer kort na de verkiezingen) en misschien pakt dat wel goed uit: zo kan men min of meer het hoofd recht houden terwijl ze met t gegeven van de zeer teleurstellende verkiezingsresultaten 'waardig' terug kunnen trekken in de rol van oppositie. Overigens is er verder geen eer te behalen voor deze partijen aangezien D66 de hele klimaattoestand al gekaapt heeft. Het echte probleem zit dan ook in het verschil met D66 en waar GL/PvdA een significant (voor de kiezer duidelijk) verschil zou kunnen maken. Maar uiteraard is het makkelijker om naar anderen te wijzen dan om naar het eigen, interne conflict D66-GL-PvdA te wijzen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart31 aug. 2021 - 14:27

Rutte en Hoekstra zijn aan de heup vergroeid en treden als twee-eenheid op. Laat hen een kabinet samenstellen, als D66 zou ik me handen daar niet aan branden: waarom zou je met 't zinkende CDA-schip - een van de grote verliezers bij de laatste verkiezingen bovendien - in vredesnaam in zee gaan en hen een reddingsboei toewerpen?

6 Reacties
Eid
Eid31 aug. 2021 - 14:32

@Grietje Tsja als je met 1 oog dicht naar de werkelijkheid kijkt dan kom je tot die conclusie. Doe je nog een oog open dan blijkt... heel verrassend: He, ook PvdA en GL zijn grote verliezers, dus waarom met die...?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart31 aug. 2021 - 14:57

De PvdA heeft - als ik het goed heb - niet verloren. Maar los daarvan: omdat die moreel niet failliet zijn en er programmatische raakvlakken zijn, suffie.

ManekiNeko
ManekiNeko31 aug. 2021 - 16:15

@Eid 31 augustus 2021 at 16:32 @Grietje He, ook PvdA en GL zijn grote verliezers, dus waarom met die…? Omdat D66 dichter bij PvdA en GL staat dan de andere gristelijke partijen. CDA kan gewoon meedoen want die hobbelen zonder weerstand toch overal achteraan

Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 16:29

Gaat Kaag ook niet doen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart31 aug. 2021 - 18:23

Ach, @Tom, je kent het cliché: het land moet geregeerd worden, dus...

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart31 aug. 2021 - 18:31

Zo lusten we ze wel weer @Poehee. Waarom trekt de failliete, corrupte club die CDA heet met zijn 14 zeteltjes zo'n grote broek aan? Je moet maar durven... enz. etc. Enfin, dat is het spel, zo zijn de regels. Politiek is de kunst van het haalbare binnen het rijk van de mogelijkheden, of zoets.nWeg met die casuïstiek, dat gewroet in de ingewanden. Niet zeuren, niet jammeren, tackelen die hap.

Phil2
Phil231 aug. 2021 - 14:12

Hup, minderheidskabinet VVD-CDA-D66. Ouwerwets oppositie voeren op de grote thema's vanaf de oppositiebankjes voor PvdA/GL. Per kwestie meerderheden creëren... Of naar de stembus.

2 Reacties
Nelisje
Nelisje31 aug. 2021 - 16:18

Inderdaad.

Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 16:28

Wil D66 niet en terecht, als enige progressieve partij in een smerig rechts blok. Daar bedankt kaag echt wel voor.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout31 aug. 2021 - 13:40

Eigenlijk heb ik het idee dat Hoekstra aan Rutte heeft gevraagd om het CDA te ''regelen'': alle neuzen dezelfde kant op. Dus aan het geloof van Rutte (Telegraaf-columnist Jaap van Duijn: Rutte handelt vanuit een geloof; niet vanuit rationele overwegingen c.q. op links gereflecteerd door socioloog Willem Schinkel in ... laten we zeggen een abstractie die op hetzelfde neerkomt) prioriteit stellen boven sociale overwegingen a la Pieter Omtzigt *) vanuit machtsmotieven. *) Omtzigt, hopelijk spoedig hersteld en versterkt, zie ik als leidinggevend voor een rationele rechtse partij die het rechts-populisme kan verschroeien. Hoe dat zit met ''Datgene wat gebeurt," abusievelijk God genoemd, moet men op deze zijde zelf maar uitmaken. Pragmatisch denk ik aan de verschijning van Pieter Omtzigt aan de verschijning van een Rory Stewart in Engeland.

Thuru
Thuru31 aug. 2021 - 13:39

Als PVDA wijs is probeert PVDA het nog eens, maar dan zonder de handjes van GL vast te houden. Ofwel een kabinet VVD, D66, CU en PVDA waar PVDA wat onbelangrijke puntjes mag hebben. Of hopelijk dat D66 alsnog inbind en het alsnog een kabinet word met CU.

4 Reacties
Thuru
Thuru31 aug. 2021 - 13:50

foutje in tekst ofwel VVD, CDA, D66 en PVDA, dus niet VVD,CU,PVDA en D66, los van het feit dat dat geen meerderheid is.

Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 16:30

Als Rutte ballen heeft (heeft ie niet denk ik) durft ie eens zonder het CDA. Wat een lafaard.

LaBou
LaBou 31 aug. 2021 - 16:30

"Ofwel een kabinet VVD, D66, CU en PVDA waar PVDA wat onbelangrijke puntjes mag hebben." Gaat het wel goed met je? Waarom zou je onder zulke voorwaarden in een kabinet willen stappen?

Joe Speedboot
Joe Speedboot31 aug. 2021 - 17:08

'waar PVDA wat onbelangrijke puntjes mag hebben' Zou jij ooit in een kabinet stappen als je wat onbelangrijke puntjes mag hebben?

Markzelluf
Markzelluf31 aug. 2021 - 13:35

Maar denken degenen die dit het cda en de vvd kwalijk nemen dat die twee partijen een goede match met pvda en GL zijn? Dat er zoveel overeenkomsten zijn dat de kans op succes groot is?

3 Reacties
adriek
adriek31 aug. 2021 - 14:42

In theorie wel. Werkgevers en vakbonden kunnen - vaak - in goede harmonie tot resultaten komen die voor beide partijen werkbaar zijn. Maar dan moet de wil er wel zijn. Ruttie wil zijn marktgedreven kapitalisme ongestoord verder kunnen ontwikkelen en dat is onverenigbaar met de idealen van PvdA en Groenlinks. De andere (mogelijke) coalitiepartners staan erom bekend dat hun wens om te regeren sterker is dan hun principes, die zijn met wat beloftes op papier tevreden.

Markzelluf
Markzelluf31 aug. 2021 - 15:23

Eens, Eirda. En de kiezers weten dat, verwachten dat en belonen dat van de VVD. Dus heel logische beslissing van Rutte. En ik neem toch aan dat er binnen GL en Pvda snel heibel ontstaat als de partij een eind richting verkiezingsprogramma van vvd en cda moet opschuiven. Dus prima toch, dat ze niet samen gaan? Of had jij dat graag anders gezien?

Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 16:31

Wel eens van de polder gehoord?

harmmeijer
harmmeijer31 aug. 2021 - 13:21

Rutte wordt na 10 jaar eindelijk de voet dwars gezet. Hij krijgt eens niet zijn zin. Hij heeft links niet uit elkaar gespeeld. Heerlijk! Misschien dat het lachen hem nu eens vergaat.

3 Reacties
Eid
Eid31 aug. 2021 - 14:35

Nee, maar links laat zich zelf- in deze euforie- ook met lege handen staan. Handige Jesse voor de tweede keer.

EricDonkaew
EricDonkaew31 aug. 2021 - 15:00

@Merel --------------------------------------- Maar wat heb jij ermee bereikt? Jij staat toch aan de linkerzijde van de politiek. Het is nu een beetje lachen als een boer met kiespijn.

harmmeijer
harmmeijer31 aug. 2021 - 15:00

Eid Jammer dat de PvdA en GL zich zo lang als schoothondjes en zoete koekjesbakkers van arro Rutte hebben gedragen. Hadden ze nooit moeten doen. Ik ben verheugd dat noch Jesse noch Lilianne zich voor het Rutte-karretje hebben laten spannen. Hoogmoed komt voor de val, Rutte!

Oki Doki
Oki Doki31 aug. 2021 - 13:19

GroenLinks en de PvdA hebben hun hand dus overspeeld, nu kunnen ze niet meer meedoen, ik vind dat ze in hun eigen werkelijkheid leven. Ze laten de kiezer mooi in de steek.

3 Reacties
adriek
adriek31 aug. 2021 - 14:45

Wat is framen toch een leuke hobby. Je geeft links de schuld van een blokkade door rechts. Velen doorzien het kunstje niet en zullen links traditioneel de schuld geven van het mislukken van de onderhandelingen (die er overigens nooit geweest zijn, realiseer je je dat wel? Rutte heeft niet eens willen praten!)

Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 16:32

haha, trol en frame spotted.

Oki Doki
Oki Doki31 aug. 2021 - 17:29

Eirda In een land waar het grootste deel op uiterst rechtse partijen heeft gestemd vind ik het niet realistisch dat er een links kabinet komt.

Starter2
Starter231 aug. 2021 - 13:17

Als Kaag de CU niet had uitgesloten dan had de vorige coalitie, met een groter mandaat dan voor de verkiezingen, door kunnen gaan.

2 Reacties
adriek
adriek31 aug. 2021 - 14:47

Als de CU had willen praten over het zelfbeschikkingsrecht van mensen had Kaag de CU niet uit hoeven sluiten. Kaag wil dat mensen - christelijk of niet - zelf belangrijke keuzes kunnen maken. De CU wil - ook voor niet christenen - over levensvragen kunnen beslissen. Dat laatste is een uitstekende reden om niets met zo'n partij te maken te willen hebben.

Middenman
Middenman31 aug. 2021 - 15:35

@Eirda - Is dat zo? Als het gaat om om vaccinatie denkt D66 ineens heel anders over zelfbeschikkingsrecht en het recht van elk individu om te beslissen over zijn eigen lichaam. D66 wil in dat opzicht ook over levensvragen kunnen beslissen of die op zijn minst willen beïnvloeden. Ze zijn nog net niet voor vaccinatieplicht, maar komen in de buurt. Ze zijn dus voor zelfbeschikkingsrecht, maar alleen als het in hun straatje past. Voor de goede orde; ik ben voorstander van vaccinatie.

Karingin
Karingin31 aug. 2021 - 12:48

Eigenlijk is dit goed nieuws, in een kabinet met Teflonboy loop je grote kans binnen kortste keren ziek thuis te belanden, nadat je een shitload extra werk hebt moeten verzetten omdat 1 van die onderknuppels er weer eens van tussen is gegaan voor 1 of ander prestigieus baantje waarvoor ze precies de juiste contacten hebben in DH

2 Reacties
Jozias2
Jozias231 aug. 2021 - 15:28

Korte termijn redenatie. Met een minderheidskabinet is het voor een minderheid kabinet heel makkelijk om met de steun van PVV, FVD, JA21, van Haga en SGP een meerderheid te vinden voor rechtse oplossingen. Het lijkt mij dat een kabinet met GL en PvdA tot een linkser en socialer beleid zou leiden. Maar dat maakt kennelijk niet uit als je maar naar de buitenwereld kunt laten zien dat je niet verantwoordelijk bent en deugt en niet met Rutte regeert.

Trumpforever
Trumpforever31 aug. 2021 - 20:11

Let op je woorden Karingin! Weest u alstublieft volwassen in het reageren!

EenMening
EenMening31 aug. 2021 - 12:45

De VVD wil waarschijnlijk wel in zee met de PvdA of GL maar niet met twee linkse partijen. Rutte heeft maar een van beide nodig om tot een meerderheid te komen. Nu deze deur gesloten lijkt, komt de ChristenUnie weer in beeld. Dat betekent wel dat D66 nogmaals water in de wijn moet doen op ethische terrein. De vraag is of mevrouw Kaag dit wil.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 16:31

2 als ie een meerderheid in de Eerste Kamer wil. En dat is niet onbelangrijk. Het is gewoon laf.

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles31 aug. 2021 - 12:27

Bij de laatste verkiezingen werd rechts meer ruime meerderheid de grootste. Mevrouw Kaag wil echter een coalitie over links (is dat dan misschien het nieuwe leiderschap, kan anders namelijk niets bedenken?) maar dat riekt volgens mij naar kiezersbedrog. Gelukkig is dit in de kiem gesmoord. Tijd voor een echte rechtse coalitie, me dunkt!

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr1 sep. 2021 - 10:54

Kaag weet wèl, dat haar winst uit de linkse stemmen van wanhopige SP en PvdA kiezers kwam! U niet.

Martinel
Martinel31 aug. 2021 - 12:19

Nog even en Rutte is alleenheerser...en zijn Torentje een gesloten fort. Kan hij tot in de eeuwigheid zijn baantje houden. Doel bereikt...

2 Reacties
Martinel
Martinel31 aug. 2021 - 12:31

Regeringscontrole is er toch nauwelijks meer sinds Kamerleden hun eigen beleid moeten gaan beoordelen en het handhaven van de Grondwet een farce blijkt te zijn. Zelfs de Koning speelt dit spelletje mee.

Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 16:33

Dan ga ik hem er persoonlijk uit slepen, goedschiks of kwaadschiks.

rvb2
rvb231 aug. 2021 - 12:06

De VVD sluit wel erg veel partijen uit: GL, PvdA, ja21, fvd, PVV.. eigenlijk alles links en rechts van de VVD. Alleen een VVD kloon is goed genoeg voor de VVD.

5 Reacties
adriek
adriek31 aug. 2021 - 12:16

En de kiezers geven de VVD gelijk, dat wil zeggen: ze blijven de grootste partij.

Sonic2
Sonic231 aug. 2021 - 12:38

De VVD wil niet samen met GL of PvDA in een kabinet. Wel afzonderlijk. De VVD heeft NIET Ja21 uitgesloten. PVV en FvD sluiten zichzelf uit, waarbij Rutte aangaf dat de PVV zichzelf uit hun zelf verkozen isolement kan halen. https://www.ad.nl/politiek/rutte-wil-toch-praten-met-pvv-als-wilders-excuus-maakt-voor-minder-marokkanen-uitspraak~ab5fc8a2/ Voor de rest gaat het niet om uitsluiten. Het gaat om verantwoordelijkheden delen in een regering. Wilders zijn moties worden soms gesteund. Net als van PvdA en GL. Ik ben absoluut geen VVD stemmer, maar met alle respect. In uw 2 zinnen staan nogal wat onjuistheden.

vdbemt
vdbemt31 aug. 2021 - 12:55

Daarom mag het CDA, dat niets meer voorstelt, meedoen.

Middenman
Middenman31 aug. 2021 - 13:36

Als aanvulling op Sonic - Vanuit het gezichtspunt van de VVD (voor zover ik me daarin kan verplaatsen) is het inderdaad wel te verklaren. Alleen van het CDA begrijp ik echt niets meer. Denken ze daar nu echt dat er nog boeren zijn die CDA stemmen? Denken ze echt dat hun potentieel op rechts zit? Toen het CDA nog een grotere partij was konden ze zowel met links als met rechts regeren, zoals een goede middenpartij betaamt. Nu lijken ze vooral naar rechts te kijken, waar het al zo vol is.

Kuifje3
Kuifje31 sep. 2021 - 14:28

@Sonic: In de debatten zei Rutte dat er naast die excuses ook afscheid van het grootste deel van het programma van de PVV zou moeten worden genomen. Die excuses komen er natuurlijk nooit en van het eigen programma afscheid nemen doet geen enkele partij. Die twee moeten elkaar niet en de enige weg naar samenwerking is als Wilders opstapt. Ik vermoed dat dit na de volgende verkiezingen wel zal gaan gebeuren. @Middenman: in 2012 is het deel van het CDA wat zich goed voelde bij Rutte1 al weggejaagd door de mastodonten. De boeren lopen nu in hoog tempo naar BBB en de linkerflank lijkt met het vertrek van van Agt wel verdwenen. Het CDA bestaat voornamelijk nog uit oudjes die nooit anders gestemd hebben en nooit nadenken over hun keuzes. Een groep die langzaamaan aan het uitsterven is. Overigens heeft de PvdA een soortgelijk probleem.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen31 aug. 2021 - 11:55

Het is vanuit Rutte's perspectief wel te begrijpen: VVD, CDA en D66 hebben samen 73 zetels (72 als je Omtzigt er af haalt), dan heb je helemaal geen twee partijen nodig (hoewel het in de parlementaire geschiedenis vaker is voorgekomen dat een partij erbij gehaald werd die niet nodig was voor een kamermeerderheid). Maar dat de PvdA en GL niet zonder elkaar willen is natuurlijk vanuit hun perspectief even begrijpelijk. Wat dat betreft had de kop boven dit artikel ook kunnen luiden: PvdA en GL houden zich aan hun belofte om niet zonder elkaar te regeren. En zo komt dan toch weer de CU in beeld, tenzij Kaag die route ook formeel afsnijdt. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten om te zien wat Omtzigt gaat doen.

5 Reacties
adriek
adriek31 aug. 2021 - 12:20

Als ze de 73 vast weten te houden is er een heel lijstje mogelijke partners; Volt, JA21, SGP, denk... om van de grotere splinters maar niet te spreken. Er is er ongetwijfeld een die zich in ruil voor een staatssecretariaat vier jaar aan de kapitalistische grillen van Rutte&co wil onderwerpen.

Gerygrr
Gerygrr31 aug. 2021 - 13:05

Omtzigt is 5 zetels achterban waard.

Mr Ed
Mr Ed31 aug. 2021 - 13:34

Waarom niet VVD - D66 - CDA - Volt? Heeft geen meerderheid in de eerste kamer, maar dat had het vorige kabinet ook niet.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen31 aug. 2021 - 14:38

Eirda, Volt zou kunnen (ook in reactie op Abel), als die als nieuwe partij meteen in het diepe willen springen, de volgende twee die je noemt zal Kaag nooit accepteren, en ik hoop dat iedereen het erover eens is dat met Denk in de regering de staatsveiligheid in gevaar komt. Grijsje, Inderdaad, maar daarmee is niet gezegd dat er ook vier kamerleden van het CDA opstappen, al belooft het weinig goeds voor het CDA als er nieuwe verkiezingen zouden komen. Maar wie weet stappen er wel kamerleden over naar hem als hij midden september weer aan de slag gaat. Omtzigt heeft blijkens de uitslag van de lijsttrekkersverkiezing die Hugo de Jonge maar nipt won ook een aanzienlijk deel van de partijleden achter zich, dus het kan best tot een scheuring leiden.

vdbemt
vdbemt31 aug. 2021 - 17:26

Er roepen er hier een paar 'Volt'. Maar die kotsen Rutte, terecht, uit. Die gaan niet nu al, en zeker niet onder Rutte, regeren.

Kuifje3
Kuifje331 aug. 2021 - 11:32

Ik las dat D66 een minderheidskabinet wel ziet zitten, maar dan weer zonder het CDA. Ja hoor, weer een nieuwe blokkade. Stelletje kleuters allemaal.

10 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 aug. 2021 - 12:53

ach - wellicht hebben ze het zelf niet door maar ze lopen op hun laatste benen

Gerygrr
Gerygrr31 aug. 2021 - 13:06

Terecht van D66. Je gaat niet aanschuiven bij een conservatief blok, dat jou overschaduwt!

DaanOuwens
DaanOuwens31 aug. 2021 - 14:05

@ Kuifje Jij schrijft: Ik las dat D66 een minderheidskabinet wel ziet zitten, maar dan weer zonder het CDA. Vanuit het perspectief van D66 is dat logisch. Waarom een minderheidskabinet vormen met het CDA dat meestal exact tegenover D66 staat? De invloed van D66 op het kabinetsbeleid zal zonder het CDA groter zijn dan met. Degene die dit spel heeft laten ontstaan is Rutte, de anderen spelen mee, maar hij heeft de regie. Dus moet je hem ook verantwoordelijk houden voor de puinzooi die hij aanricht.

vdbemt
vdbemt31 aug. 2021 - 17:27

Ik ben het hier helemaal met je eens, Daan.

DaanOuwens
DaanOuwens31 aug. 2021 - 20:58

@ vdbemt Jij schrijft: Ik ben het hier helemaal met je eens, Daan. Dat is ff wennen, maar bedankt.

Kuifje3
Kuifje331 aug. 2021 - 21:50

Mensen, het gaat nu even niet over wel of niet gelijk. Ik snap het zelfs van Kaag en het gaat me ook helemaal niet uitsluitend over die dame, maar we zitten een een Pfas-crisis, een corona-crisis, een integratiecrisis, een wooncrisis, een CO2-crisis, enzovoorts. Er is noodzaak van een regeringsploeg die linksom of rechtsom wat problemen aanpakt. Zojuist Marijnissen gezien over de situatie. De huidige ploeg neemt allerlei beslissingen die een demissionaire ploeg niet zou horen te nemen. We hebben kamerleden die de regering in worden geloodst, noem maar op. Laat die mensen doen waar ze voor worden betaald en stoppen met al die rare blokkades.

DaanOuwens
DaanOuwens1 sep. 2021 - 12:42

@ Kuifje Jij schrijft: Laat die mensen doen waar ze voor worden betaald en stoppen met al die rare blokkades. Je kan dat soort uitspraken zo niet doen. Een soort algemeen verwijt aan alle politici. De grote meerderheid draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor ruim 5 maanden formatie. Iemand als Wilders valt nu niets te verwijten bijvoorbeeld. Hij heeft zich met zijn programma buitenspel gezet maar hij is niet schuldig aan 5 maanden geleuter. GL en de PvdA ook niet. Ik denk zelfs D66 niet. Veruit het grootste deel van de schuld ligt bij Rutte en Hoekstra. Die hadden 5 maanden geleden ook kunnen zeggen we gaan sowieso niet over links. Daar ligt primair de schuld. En daar moet je hem ook laten.

Kuifje3
Kuifje31 sep. 2021 - 14:35

@Daan: Wilders verwijt ik zeker wel zijn domme uitspraken en zijn constante gescheld in de kamer waardoor hij zichzelf buitensluit. Ook Marijnissen is zeker wel een deel van het probleem door niet te willen praten. De PvdA en Groen Links wisten vijf maanden geleden ook al dat ze samen nooit in een kabinet zullen komen en D66 met het uitsluiten van eerst de CU en nu ook het CDA is ook stom bezig. Ja, ik verwijt het nagenoeg de hele kamer. Nee, niet de kleine nieuwkomers want daar wordt niet eens naar gekeken, maar het complete middenblok is halsstarrig en niet coöperatief bezig. Oef, ik heb gezegd!

DaanOuwens
DaanOuwens1 sep. 2021 - 18:51

@ Kuifje Jij schrijft: De PvdA en Groen Links wisten vijf maanden geleden ook al dat ze samen nooit in een kabinet zullen komen Nee dat wisten ze niet. Dat weten ze nu. Dat hebben Hoekstra en Rutte nu pas definitief uitgesproken. Hen valt dus niets te verwijten. Zij hebben geïnvesteerd in het vinden avn een oplossing. En je schrijft: en D66 met het uitsluiten van eerst de CU en nu ook het CDA is ook stom bezig. Waarom? gezien het feit dat het per definitie geen meerderheidskabinet wordt heeft D66 geen belang bij deelname van CDA en CU. De hele koers van deze formatie is bepaald door Rutte en deels Hoekstra. Ik geef aan waarom dat zo is. En onderbouw dat. Jij verwijt de PvdA en GL zaken die je niet kan onderbouwen. En D66 verwijt je logisch gedrag. Dat is niet erg sterk. Zoals ik je al schreef moet je kritiek richten op de mensen die de schade aanrichten en dat is vooral Rutte. Daar zijn hele duidelijke argumenten voor. Hij had eerder de uitspraak kunnen doen die hij nu doet. Niet met PvdA en GroenLinks en dan formeel in de kamer niet in een babbeltje met de pers. En overigens ook eerder over de CU. Rutte heeft constant beweert dat de CU nog steeds in het mandje zat. Dat blijkt niet zo te zijn. Als grootste partij had hij de zaak nooit zo ver uit de hand mogen laten lopen. Hij had door klip en klaar aan de kamer te melden wat hij wel en niet wil deze hele discussie terug kunnen brengen tot een tweede kamer vergadering van een kwartier. Dus je hebt wel wat gezegd maar geen sterk betoog.

Kuifje3
Kuifje31 sep. 2021 - 22:08

@Daan: we weten toch allemaal al maandenlang dat de VVD en CDA niet met de twee linkse partijen samen willen regeren. Het kan toch niet echt een verassing zijn dat de deur nu dicht gaat. Je hebt natuurlijk gewoon gelijk dat de hoofdschuldige de huidige premier is, maar dan is ook Ollongren schuldig omdat ze liet zien dat Klaver bereid was zonder de PvdA mee te doen en ook Tjeenk Willink omdat hij tenslotte informateur mas. Toch vind ik vanwege de urgentie van al die dossiers dat al die figuren over hun schaduw heen moeten stappen. Vindt Kaag nou echt Segers zo vreselijk? Ze heeft toch prima met hem samengewerkt? Waarom is nou ineens die blokkade met het CDA er? Het kan best zo zijn dat het logisch is, maar waarom horen we dit nu en niet al veel eerder? Ik denk dat er vooral veel persoonlijke animositeit zit tussen de diverse hoofdrolspelers. Als ze elkaar wat zouden gunnen dan was er allang een nieuwe regering.

MG1968
MG196831 aug. 2021 - 11:20

D66 ging de verkiezingen in met als doel een (zo) progressief (mogelijk) kabinet. Dat is zonder GL/PvdA dus niet niet meer mogelijk en blijven ze in wat voor samenstelling dan ook de enige progressieve partij. D66 doet er goed aan om daar niet aan mee te werken. Laat VVD en CDA het maar met klein rechts proberen. Vermoed overigens dat VVD en CDA dat nog minder zien zitten dan met GL/PvdA (want electorale zelfmoord) maar de tijd zal het leren.

DaanOuwens
DaanOuwens31 aug. 2021 - 11:13

Jammer maar het was te verwachten. De grootste uitdaging voor de VVD is extreem rechts. Voor het CDA ook trouwens. Met twee linkse partijen in zee gaan zou een groot risico zijn. Hiermee wordt ook een kabinet onmogelijk waarmee de VVD een aanzienlijk deel van de bevolking een plezier zou doen. Ook is het de variant met het grootste maatschappelijke draagvlak. Het minderheidskabinet dat nu zal ontstaan zal de flanken alleen maar sterker maken. De VVD zal steun bij het FvD en de PVV moeten zoeken voor rechtse beleidskeuzes. En als de huidige trend voortgaat het het CDA straks minder zetels dan BBB. Ik denk dat dit besluit van Rutte en Hoekstra niet tot enige stabiliteit in het landsbestuur gaan leiden. Spannend wordt nu de positie van D66 en Kaag. Gaat zij om en meedoen in een minderheidskabinet? Eigenlijk zal ze wel moeten. Niet meebewegen betekent geen nieuw kabinet en nieuwe verkiezingen. Wat ik hieraan het ergst vind is dat rechts het blijkbaar het belang van alle Nederlanders ondergeschikt wil maken aan het eigen partij belang. Maar zij hebben de macht om het doen. Omdat het kan.

8 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!31 aug. 2021 - 12:06

Wat ik hieraan het ergst vind is dat rechts het blijkbaar het belang van alle Nederlanders ondergeschikt wil maken aan het eigen partij belang. Maar zij hebben de macht om het doen. Omdat het kan. PvdA en GroenLinks doen toch precies hetzelfde? Alleen package-deal, anders niet

adriek
adriek31 aug. 2021 - 12:24

Wij, de kiezers, hebben Rutte's VVD gewoon weer de grootste gemaakt en dat geeft hem(n) de macht om dit te doen. Er zijn blijkbaar genoeg Nederlanders die (denken te) profiteren van het kapitalistisch systeem om het in stand te houden. De paar-honderdduizend stakkers die geen huis kunnen vinden vallen in het niet bij de twee miljoen Rutte-stemmers die daar geld aan verdienen.

DaanOuwens
DaanOuwens31 aug. 2021 - 13:57

@ Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft! Jij schrijft: PvdA en GroenLinks doen toch precies hetzelfde? Nee die doen iets wezenlijk anders. Zij zouden los van elkaar kanonnenvoer in het kabinet zijn. De linkse pleister op rechts beleid. Wel verantwoordelijkheid en nauwelijks invloed. Zij zaten niet in de luxe positie dat ze konden kiezen en moesten elkaar vasthouden. Dat heeft niets te maken met partijbelang. Dat is het gevolg van daadwerkelijk invloed op het beleid willen hebben. Rutte heeft geprobeerd een van de twee daadwerkelijk in die machteloze positie te brengen. Tot mijn verrassing zijn ze zo slim geweest het niet te doen.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!31 aug. 2021 - 15:51

Daan, Dus maken zij het landsbelang ook ondergeschikt aan het eigen belang. Precies hetzelfde.

wittecisnoot
wittecisnoot31 aug. 2021 - 16:43

"Wat ik hieraan het ergst vind is dat rechts het blijkbaar het belang van alle Nederlanders ondergeschikt wil maken aan het eigen partij belang" Huh, het belang van alle Nederlanders wie bepaald wat dat is. Jij in ieder geval niet. Het is weer zo'n holle term waar iedereen nou net hetgeen van maakt dat die persoon zelf goed acht. Ik kan wel vertellen wat het meeste in de buurt komt: in maart is elke Nederlanders gevraagd wie namens die Nederlander voor diens belang mag opkomen. Een hoop mensen koos voor de VVD en weinig mensen voor GL en PvdA. Sterker nog, de VVD meer zetels heeft dan GL+PvdA. Hierdoor staat het de VVD deze keuze te maken voor het 'belang van alle Nederlanders'. Meer kiezers hebben hun een volmacht gegeven hiervoor dan dat GL+PvdA een volmacht hebben.

DaanOuwens
DaanOuwens31 aug. 2021 - 18:40

@ Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft! Jij schrijft: Dus maken zij het landsbelang ook ondergeschikt aan het eigen belang. Precies hetzelfde. Nee dat doen zij niet. Zoals ik al heb uitgelegd. Zij willen invloed op beleid. Dat krijgen ze niet alleen.

DaanOuwens
DaanOuwens31 aug. 2021 - 18:51

@ wittecisnoot Jij schrijft: Hierdoor staat het de VVD deze keuze te maken voor het ‘belang van alle Nederlanders’. Nee de VVD stond voor de keuze op te komen voor het belang van alle VVD-ers of alle Nederlanders. En ze hebben nu gekozen voor alle VVD-ers ten koste van alle mensen die niet tot die groep behoren. Dus ze kiezen nu voor een minderheid. Het is toch verstandig eens wat beter na te denken over dit soort zaken. Ook als je rechts bent. Gezien je reactie doe je dat niet. Ik leg je dat eenmalig uit. 1 Miljoen Nederlanders kozen PvdA/GL. Die mensen zijn nu door Rutte opzij gezet. Zo voelt dat ook bij die groep. De SP/PVV/FvD achterban had dat gevoel al. Waar Rutte nu op aan koerst, en jij blijkbaar ook, is een situatie waarin de grootst mogelijke minderheid het beleid bepaalt voor alle Nederlanders. De VVD heeft namelijk niet de meerderheid maar is de grootste minderheid. Die koers is rampzalig voor het draagvlak van het beleid. Uiteindelijk ontstaat een situatie waarin de meerderheid van de burgers ontevreden is over het beleid. Dat leidt tot verdere polarisatie en problemen in je samenleving. Waar ook jij last van krijgt. Uiteindelijk is het land waar de zaken het beste gaan het land waar de meerderheid van de burgers vindt dat er rekening gehouden wordt met hun belangen. Zo'n land wordt Nederland steeds minder. Dankzij Rutte.

LHTJ
LHTJ31 aug. 2021 - 23:36

@daan jij schrijft: Hiermee wordt ook een kabinet onmogelijk waarmee de VVD een aanzienlijk deel van de bevolking een plezier zou doen. Ja logisch, dat is met iedere formatie zo, dat er constructies uitrollen die een aanzienlijk deel een plezier doen, daarmee tegelijk een ander aanzienlijk deel niet. En het tegenovergestelde is ook waar. Als VVD en CDA snoeihard over rechts zouden gaan zou dat een aanzienlijk deel weer een plezier doen en een ander deel weer totaal niet. kortom. Totaal nutteloze zin. jij schrijft: Ook is het de variant met het grootste maatschappelijke draagvlak. Totale onzin. VVD en CDA doen het niet omdat het merendeel van hun achterban ze hier keihard op zou afstraffen. GL is gedecimeerd en PvdA is ook 0 zetels gegroeid. Dus blijkbaar willen de mensen dat niet. In zijn totaliteit zijn partijen met een links- progressieve signatuur geslonken en rechts-conservatieve partijen gegroeid. Het maatschappelijk draagvlak in het hele land (dus niet alleen in de randstad) ligt dus op rechts. ik heb het niet bedacht, ik benoem slechts de feiten zonder verder een oordeel daaraan te koppelen, don't blame the messenger maar sterkte met deze confrontatie met de werkelijkheid.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout31 aug. 2021 - 11:10

Dit is dus een oorlogsverklaring aan de democratie. En dat gaat dan over drie weken een begroting neerleggen! D'66, PvdA en GL moeten zich onmiddellijk gezamenlijk terugtrekken uit de onderhandelingen. Het pad van Rutte/Hoekstra is het pad naar Orban, PIS, Trump etc. Daaraan meewerken is voor mij verraad.

6 Reacties
adriek
adriek31 aug. 2021 - 12:21

Democratie? We hebben de VVD weer de grootste gemaakt, dus we vinden het geweldig wat Rutte doet. Dat jij en ik andere idealen hebben doet daar niets aan af.

Haz
Haz31 aug. 2021 - 12:58

Tjonge wat een reactie. Verraad en oorlogsdaad... Maar dat gelaten voor wat het is, wat is hier ondemocratisch aan dan?

EenMening
EenMening31 aug. 2021 - 13:55

@Arjan "Dit is dus een oorlogsverklaring aan de democratie. " Wat een onzin. GL heeft in maart gigantisch verloren, de PvdA stagneert sinds 2017. Dan kun je als linkse partijen geen hoge eisen stellen. Reële coalities zijn VVD-D66-CDA-PvdA of VVD-D66-CDA-CU. Voortzetting van de huidige coalitie met een sterker D66 zal de focus op klimaatverandering versterken.

DaanOuwens
DaanOuwens31 aug. 2021 - 14:00

@ Arjan Fernhout Jij schrijft: Dit is dus een oorlogsverklaring aan de democratie. Ik vind dit soort uitspraken zo zinloos. Hysterie vervangt verstand en analyse. Je hebt gelijk dat deze manier van handelen van Rutte en Hoekstra schadelijk is voor de democratie. Maar een dergelijk betoog is te onderbouwen. En wil je enige impact hebben dan moet je dat doen.

Knight3
Knight331 aug. 2021 - 14:45

@Arjan Fernhout. Ik begrijp even niet wie nu de oorlog heeft verklaard aan de democratie? Volgens mij mogen de partijen zelf bepalen met wie ze in zee willen gaan. Dat is democratie. VVD en CDA willen niet met de combi PvdA/GroenLinks, omdat ze dat niet nodig hebben. Ze hebben aan één van de twee genoeg. En PvdA en GroenLinks willen elkaar niet loslaten. Daarnaast wil D66 ook niet met CU. Dus wie verklaart de oorlog nu precies aan de democratie? Of is dit gewoon omdat u uw gewenste coalitie niet krijgt?

Gaitj
Gaitj31 aug. 2021 - 16:19

Oorlogsverklaring aan de democratie... dan kan ik er nog wel een paar bedenken. Wist u dat de partij die tot dit jaar 2e werd bij verkiezingen (dit jaar 3e) al jarenlang van regeringsdeelname wordt uitgesloten? Ik begrijp hoe u over die partij denkt, maar dat maakt het niet minder bijzonder.

[verwijderd]
[verwijderd]31 aug. 2021 - 11:08

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles31 aug. 2021 - 12:30

De PvdA is duidelijk in verval, de negen zetels zijn een dieptepunt. GroenLinks is bijna gehalveerd. En alleen omdat Kaag het per se wil moeten ze meedoen, echt van de zotte!

Sonic2
Sonic231 aug. 2021 - 12:42

Lijkt me eerder volledig logisch dat GL en PvDa pas een draai maken als er echt niets anders meer lukt en kan. Hetzelfde met VVD en CDA. Zo zit Segers er ook al een tijdje in. Laat eerst al het andere maar mislukken en daarna komen wij weer aan de beurt. En voor de rest kan ik de reacties hier al voorspellen als GL of PvDA dat doen. Die helpen dan rechts aan de meerderheid. Die zijn macht geil. Je kunt de reacties al uit tekenen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot31 aug. 2021 - 13:59

'Ploumen of Klaver zouden prima “individueel” de onderhandelingen kunnen aangaan.' Om als klapvee aan te schuiven bij de proleten-conservatieven? Zouden ze dat doen dan kunnen ze zichzelf net zo goed direct opheffen.

Sonic2
Sonic231 aug. 2021 - 19:40

@ Poehee U blijft hangen in het uitsluiten. En in het blaam hebben. VVD en CDA hebben liever niet teveel linkse partijen. D66 wilt niet met drie conservatieve partijen in het kabinet. En PvDA of GL willen niet worden gedomineerd door 3 partijen die zij als rechts zien. CDA en VVD kunnen nog op hun schreden terug keren. Als links niet wilt kan de CU nog ter sprake komen. In 2010 lukte de onderhandelingen tussen VVD-CDA en PVV pas bij de derde keer. Er worden al erg veel conclusies getrokken. Ik zeg niet dat er een radicaal rechts kabinet komt( die kans lijkt me nul). Ik zeg ook niet dat er automatisch een kabinet met de CU komt of over links. Maar dat je niet zoveel conclusies kan en mag trekken uit de eerste beschietingen.

Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 11:02

Het is natuurlijk idioot als er een kans is op een meerderheidscoalitie om dat zonder te onderhandelen (!) te blokkeren en een minderheidskabinet te vormen. Gelukkig hoorde ik Kaag al op de radio spreken van een impasse en zij gaat niet meteen mee in een minderheidskabinet. Poot stijf houden!

2 Reacties
Mr Ed
Mr Ed31 aug. 2021 - 15:05

Kaag blokkeert zelf CU

Knight3
Knight331 aug. 2021 - 15:48

Heb je ook gehoord dat Kaag een meerderheidscoalitie blokkeert zonder onderhandelen? Of zaten de oog(oor)kleppen in de weg?

Markzelluf
Markzelluf31 aug. 2021 - 11:02

Het is de redactie wellicht ontgaan, maar D66 blokkeert verder samenwerking met huidige coalitiegenoot CU. D66 eist dus dat cda en vvd de goed verlopen samenwerking beëindigen en daarvoor in de plaats voor partijen kiezen waar ze qua ideeën ver van verwijderd zijn. Wie is er nou gek?

1 Reactie
ManekiNeko
ManekiNeko31 aug. 2021 - 12:32

Jij

Arend Wortel
Arend Wortel31 aug. 2021 - 10:57

Jammer. Een kabinet met VVD, D66 en CDA zou 73 zetels hebben, dat zijn er dus drie tekort. Wordt het een minderheidskabinet, of zou Rutte met een veel kleinere vierde partij in zee gaan? PVV, JA21 of FvD lijken me uitgesloten, SGP ligt ook niet voor de hand, SP wil zelf niet, Volt lijkt me te onervaren, ik heb geen idee wat het moet worden. Het is wel duidelijk dat de 'koppelverkoop' van PvdA en GL, de strategie om alleen samen in een nieuw kabinet te willen gaan zitten, geen succes is geworden, ze hebben hun hand overspeeld. We zullen dit niet gauw herhaald zien, denk ik. Misschien is het uitschrijven van nieuwe verkiezingen nog niet zo gek, we hebben alleen wel ruim een half jaar verkwist.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr31 aug. 2021 - 13:10

De SP wil niet in een regering met Rutte. De SP wil graag regeren.

EricDonkaew
EricDonkaew31 aug. 2021 - 15:17

Helemaal uitgesloten is JA21 toch niet. JA21 is een soort Leefbaar Rotterdam met ook nog dezelfde leider. Leefbaar Rotterdam heeft samengewerkt met uitgerekend CDA en D66 en is dus voor deze partijen enigszins salonfähig. VVD zal al helemaal geen bezwaar tegen JA21 hebben. Dus het kan misschien wel.

Thuru
Thuru31 aug. 2021 - 10:52

Goed nieuws dat dit nu bekend is. Had ook al gezegd dat PVDA er alleen voor zou moeten gaan en dus zonder GL. Nu krijgen beide dus niets. Als PVDA alleen had onderhandeld en genoegen had genomen met wat onbelangrijke puntjes had er wel een kabinet kunnen gevormd. Eigen schuld dus om aan elkaar vast te houden waar je weet dat VVD en CDA dat niet willen. Hopelijk word de kabinet met CU snel beklonken waarbij de medische etnische punten in zijn geheel krijgt. Dit is echt niet zo erg voor D66. Tenslotte heeft D66 vaker kroonjuwelen laten vallen, dan kan deze eenvoudig er ook bij. Een paar jaar later om te proberen van D66 dit binnen te halen kan over 4 jaar misschien.

2 Reacties
Thuru
Thuru31 aug. 2021 - 11:18

Edit. Las net dat helaas CU ook buiten de deur is gezet door D66. Dan maar een minderheids kabinet. Of D66 moet terug komen op zijn standpunt en inschikken.

Karingin
Karingin31 aug. 2021 - 19:50

"medische etnische punten" Zo is dat ff een knoeperd van een Freudiaanse verschrijving

Rechtvznraap
Rechtvznraap31 aug. 2021 - 10:50

Eindelijk duidelijkheid. Op naar een minderheidskabinet. En snel een beetje graag. Wat een prutsers in de politiek zeg.

Bouwman2
Bouwman231 aug. 2021 - 10:49

Zwarte pieten is een garppig spel. Maar het was echt Rutte die de meeste stemmen kreeg, de kiezer was dus niet blind. Zowel de PvdA als GL werden afgesctraft door de kiezer. Hen past nederigheid, in plaats van machtvertoon. JHesse Kalver werd meebesturen aangeboden, maar hij weigerde. De tweede kans is nu verkeerd. De sociaal democratie heeft alle kansen gehad en ook mee bestuurt. Maar de bereiswilligheid van Samsons en Asscher werd bruusk afgewezen. Ze verdwenen dus. Dat maakt anderen kopschuw. . Een minderheidsregering is niet slecht, er zijn landen die er la lang mee werken. De minderheid moet voor aales wat ze wil naar de Kamers. Die mogen kiezen, dat wel en dat niet. Het gaat amendementen regenen, De slagvaardigheid wordt een estuk minder. Maar het is wel dualitisch. En dat wilde men toch ze graag? De kiezer wil vooral stabiliteit en is niet verzot op gezeur en chicanes. En de kiezer krijgt wel niet altijd gelijk, maat hij heeft het altijd wel.,

8 Reacties
Sonic2
Sonic231 aug. 2021 - 12:58

De PvdA werd helemaal niet afgestraft. Sterker nog het rechtse PvV uitschot verloor meer. De PvdA bleef gelijk en PVV verloor 3 zetels. Dat lees je nergens trouwens. Wilders zou wat dat betreft echt zijn toon moeten matigen. Het is al bijna 30 procent minder in vergelijking met 2010. Maar Wilders blijft maar schreeuwen. Groenlinks zit er bij omdat D66 een van de grote winnaars is van de verkiezingen en D66 een voorkeur heeft voor de PvdA en GL. Net als elke rechts( radicale) drammer heeft u een soort dictatoriale blik op de verkiezingsuitslag. Nederland heeft niet rechts gestemd en ook niet links. Nederland heeft verdeeld gestemd. Er zijn helemaal geen voor de hand liggende coalities. Elke coalitie( zelfs dat radicaal rechtse gedrocht) heeft zeer serieuze vraagtekens.

Kuifje3
Kuifje331 aug. 2021 - 13:24

Sonicje heeft een slecht geheugen. De PvdA stond in Rutte2 op 38 zetels en knalde terug naar 9. Leek even op te krabbelen naar 12-13 zetels totdat Asscher werd geslachtofferd en Ploumen her roer overnam. Hij braakt liever zijn gal over Wilders (waar het hier echt helemaal niet over gaat) dan dat hij eens excuses aanbiedt voor zijn gekrijs. Wat een gebral, wat een gebrek aan historische kennis en wat een gebrek aan elementair fatsoen. @Sonicje

Piet Helmons
Piet Helmons31 aug. 2021 - 14:01

Sonic: PvdA is 75% minder dan in 2012. De uitslag in 2021 (10 zetels) was ook voor Ploumen een bittere teleurstelling want men dacht een gedeelte van verlies goed te kunnen maken. Dus ja PVV verloor maar uitslag voor PvdA was echt niet goed. Om over GL maar echt te zwijgen want die werden bijna gehalveerd in 2021.

Mr Ed
Mr Ed31 aug. 2021 - 14:08

"De PvdA werd helemaal niet afgestraft. Sterker nog het rechtse PvV uitschot verloor meer. De PvdA bleef gelijk en PVV verloor 3 zetels. Dat lees je nergens trouwens." De PvdA werd bij de verkiezingen hiervoor afgestraft en heeft zich niet hersteld, GL heeft nu een klap gekregen. Waarom je weer de PVV erbij moet halen is me niet duidelijk, Bouwman noemt die partij helemaal niet.

korheiden2
korheiden231 aug. 2021 - 15:39

@Sonic : Ik vind dat de PvdA wel degelijk werd afgestraft. Als je na een gigantisch verlies in 2017 niets terugverdient in 2021 heb je het gewoon niet goed gedaan. In mijn beleving is Asscher te vroeg opgestapt, met hem aan het roer had de PvdA misschien een paar zetels gewonnen. Ploumen is sympathiek maar geen debater. De PVV verloor inderdaad 3 zetels, maar het moge duidelijk zijn dat die naar Baudet en JA 21 zijn gegaan. De haat tussen D66 en de CU zit blijkbaar te diep om de ethische kwesties aan de kamer over te laten. Ik vraag me ook af wat de PvdA nog te winnen heeft door zo krampachtig aan GL vast te houden. Zonder deze blokkades was er allang een kabinet geweest. Helaas blijkt het partijbelang voor alles te gaan.

Sonic2
Sonic231 aug. 2021 - 22:57

@ Kuifje Ik ga maar niet in op uw ziekelijke provocaties en dat pesten. Andere mensen lezen ook mee en ik sta boven u ziekelijke haatzaaierij en hetze richting mij. Pesten is het wat u doet. Niets anders en niets meer. En over dat enorme verlies. We zagen in 2019 dat het genuanceerder ligt. Toen won de PvdA. Onder Asscher waren ze inderdaad ook groter. In 2003 zag je al hoeveel de PvdA terug kon winnen na een enorme klap. Ik zie het verlies inderdaad. Maar het is een vertekend verlies. En voor de rest ontkent u gelukkig al niet dat Foute Wilders 30 % heeft verloren sinds 2010. Maar u verdedigt hem nog met liefde. Dus dat is al een reden dat alles wat u schrijft niet serieus te nemen is. En stop eens met dat Sonicje. U gedraagt zich als een 7 jarige pestkop op een basisschool. Enige wat u hier goed kan trouwens. Mensen schofferen en beledigen. @ Piet Helmons Even over GL. Want daar gaat bij al die "berekeningen" echt zo beetje van alles en nog wat fout. Groenlinks had er 4 in 2012. Daarna werden het 14 in 2017 en 8 in 2021. Pak wat uitslagen van Halsema erbij en je ziet dat het zo rond de 8 a 10 zetels De PvDA is in 2021 op 9 blijven hangen. En daar sprak ik natuurlijk ook over. Over 2021. En voor de rest is het sowieso allemaal onzin. En niet relevant. De PvdA is de vijfde partij van Nederland. We hebben in dit land soms coalities van vier of vijf partijen nodig. De PVV zet zichzelf buitenspel. Wat begrijpen jullie( Kuifje, u en nog. vele anderen) hier niet aan? Partijen zijn kleiner geworden. De PvDA is in sommige coalities nodig voor een meerderheid. Dus wat is het hele punt? En wat maakt in dat geval die zetels uit? Het is te vergelijken met die 25 zetels van de SP in 2006. Ook weinig waard voor de machtsvorming. En dat kon je vooraf ook wel aan zien komen. Het is een beetje alsof een voetbalclub met op 4 punten staat voor de laatste competitiewedstrijd en dan 10-0 wint en 3 punten pakt. Het is niet relevant. En omdat de PvDA een bestuurderspartij is en in het midden van de politiek staat zijn hun WEL relevant @ Abel Er wordt gedaan alsof links alleen verloor en rechts won. Ik zie maar 1 echte winnaar op 17 Maart. En voor de rest zie ik veel partijen tegenvallen. Eenzijdig gezwam van veel mensen hier. Als je dus eens eerlijk dingen weergeeft zie je dat CDA en PVV verliezen. D66 wint ten koste van GL inderdaad. De VVD schiet nauwelijks wat op. FvD is geen schim meer van wat ze in 2019 waren. Toen 28 virtueel en nu 8 en in sommige peilingen al 5. Daar verwijs ik dus naar. Als je oordelen geeft( en dat geldt ook voor een paar anderen hier) zou een oordeel dat tweeledig is en beide kanten van de medaille bevat prettig zijn. Bovendien is al onderzocht dat veel stemmen op D66 van Groenlinks kwamen en strategisch waren. Lees ik ook nergens. Eenzijdig bullshit van vele hier. Die mij op grove manier de maat nemen. @ Korheiden De PvdA heeft zich inderdaad niet hersteld. Heel wat anders als afgestraft worden. En wat ik al eerder zei. Ik vind het een hele eenzijdig benadering van velen hier. En weinig objectief. Rutte won 1 zetel na 1 jaar lang een soort Corona president te mogen zijn. Ik vind het maar mager. Enorm veel publiciteit. Maar 1 zetel winst. Ik vind het heel mager. D66 ga ik niets aan af doen. Die hebben wel echt gewonnen al is hun winst vooral het verlies van GL. De PVV heeft verloren. Het CDA heeft verloren. De PvdA is gelijk gebleven. GL en SP hebben verloren. Ja21 is net zo groot als DENK en SGP. Dat schijnt een enorme winst te zijn. Baudet is geen schim meer van wat hij in 2019 was. GL en SP hebben een dreun gehad ja. Maar als mensen eens het volledige verhaal vertellen, ligt het allemaal net wat genuanceerder allemaal. Tijd voor een VVD en D66 kabinet. Want ik vind dat naast PvdA, GL, SP ook partijen als PVV, CDA en CU ook weinig recht hebben op kabinetsdeelname. Als je alleen het eerste benoemt wat een behoorlijk aantal hier doen dan zijn die mensen aan het polariseren, opjutten, eenzijdig dingen aan het belichten. En dat is niet zo eerlijk en fair.

Sonic2
Sonic231 aug. 2021 - 23:01

Wil daar nog aan toevoegen dat het hele probleem in deze formatie is dat de uitslag eigenlijk naar een minderheidskabinet verwijst. VVD en D66 in 1 kabinet zou het meest logische zijn. En voor de rest vind ik dat eigenlijk geen enkele andere partij electoraal recht heeft en logisch is voor een meerderheidskabinet. De formatie focust zich op een meerderheidskabinet terwijl de tijdsgeest en de gebeurtenissen een minderheidskabinet logisch maakt. Slecht werk dus van Hamer en Tjeenk Willink. Die veel eerder de wijk hadden moeten nemen naar een minderheidskabinet. Den Haag en ook de informateurs zoeken onlogische oplossingen die vast lopen. Terwijl ze logische oplossingen negeren. Nederland moet sowieso naar minderheidskabinetten toe. Voor de rest leg ik niet de blaam bij VVD en CDA. En ook niet bij D66 en ook niet bij PvdA en GL. En ook niet bij CU,. Geen enkele variant is ideaal.

Kuifje3
Kuifje31 sep. 2021 - 8:47

@Sonicje: Inderdaad lezen ook anderen al die vuilspuiterij van jou en vaak wordt ook door anderen gewezen op die vreselijke toon. Je wilt respect? Hoe kan ik respect opbrengen voor iemand die bij werkelijk nagenoeg iedere bijdrage mensen uitmaakt voor rotte vis als ze niet stemmen zoals hij dat goed vindt. Jij noemt het pesten. Ik reageer slechts op dat ongenuanceerde gescheld wat mij irriteert. Voor de goede orde: als je op Klaver zo zou schelden had ik precies zo gereageerd, alleen was je dan allang en terecht van deze site verwijderd denk ik. Ik ben het inhoudelijk niet eens altijd oneens met je bijdrage, maar iedere keer opnieuw dat gebraak… jagh

Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 10:46

Wat een arrogantie, niet eens gaan onderhandelen. Lafaard en lege huls die Rutte. En nog anti-democratisch ook. Hoe kan die man gestopt worden? Het is een gevaar aan het worden namelijk.

2 Reacties
Freek74
Freek7431 aug. 2021 - 13:34

Ach. Je kunt het niemand verplichten natuurlijk. Als PvdA of Groen Links los van elkaar zouden onderhandelen was het kabinet er al geweest. Groen Links wilde best bleek uit de gelekte stukken dus ja...

Knight3
Knight331 aug. 2021 - 15:50

@Tom Lucassen, ik wacht nu op uw reactie die luid: Wat een arrogantie, niet eens gaan onderhandelen (met CU). Lafaard en lege huls die Kaag. En nog anti-democratisch ook. Hoe kan die vrouw gestopt worden? Het is een gevaar aan het worden namelijk.

JoostdeV
JoostdeV31 aug. 2021 - 10:42

Dit krijg je als politici duiken voor de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van hun wanbeleid. Rutte en Hoekstra hadden politiek fatsoenlijk moeten handelen door zich voor het parlement te verantwoorden en zich naar huis te laten sturen. Ze hebben eigenbelang laten prevaleren boven het institutionele belang van hun ministeriële rol. Dat 2 miljoen mensen nog steeds zo gek zijn om op het marketing concept Rutte te stemmen is geen argument om de man zo'n prominente plek in de formatie te geven. Er zijn meer dan 11 miljoen mensen die niet op hem hebben gestemd.

2 Reacties
Piet Helmons
Piet Helmons31 aug. 2021 - 12:33

Er zijn 12 miljoen mensen die niet op PvdA of GL hebben gestemd. Dus terecht dat VVD en CDA slechts 1 van deze partijen in de regering willen hebben. Door zo krampachtig aan elkaar vast te houden blokkeren PvdA en GL de formatie. Hopelijk nieuwe verkiezingen want er zijn in de tussentijd wel politieke aardverschuivingen geweest (CDA) en ik vermoed dat de kiezer ook niet meer in de andere politiek van Kaag geloofd.

Mr Ed
Mr Ed31 aug. 2021 - 13:45

Het staat iedere partij vrij zelf een formatiepoging te doen hoor, alleen is er geen combinatie denkbaar zonder de VVD.

Djennica
Djennica31 aug. 2021 - 10:41

Waarom heeft Hamer deze mogelijkheid zo lang open gehouden? Zodat de PvdA toch misschien weer eens op het pluche kan plaatsnemen? Rutte is vrij duidelijk geweest: niet meer partijen dan nodig in een kabinet.

2 Reacties
Knight3
Knight331 aug. 2021 - 14:50

Jesse Klaver wil zo graag op het pluche zitten. En die heeft de PvdA wijsgemaakt dat dit wel ging lukken. Hand overspeelt heet dat.

Kuifje3
Kuifje31 sep. 2021 - 8:56

@Djennica: De opdracht die Hamer meekreeg was om deze combinatie te onderzoeken. Dat ze een PvdA achtergrond heeft was hier voor de opdracht volstrekt logisch. Aan haar heeft het vermoedelijk ook niet gelegen. Dat ons land afhankelijk is van dit stelletje kibbelende kinderen is kwalijk. Dan beperk ik me overigens niet tot de vertegenwoordigers van de partijen die wel aan tafel zaten. De kamer bevat net iets teveel partijen die echt overal een probleem van maken en tomaten of rood vlees in de arena werpen daar waar ze de kans hebben.

Joop den Uil
Joop den Uil31 aug. 2021 - 10:39

narrow escape ... hadden ze dat niet eerder kunnen zeggen ? Hup: eerst de economie, daarna klimaat. Overige ''brand'' zaken uitstellen tot de volgende generatie, die weten het immers zo goed?

1 Reactie
Karingin
Karingin31 aug. 2021 - 15:26

De economie is booming, die hoeft echt niet extra gestimuleerd te worden. Zeker als je iets aan 't klimaat wil doen, die is ook booming maar dan anders

groeneDemocraat
groeneDemocraat31 aug. 2021 - 10:38

Nou de poppenkast die er voor heeft gezorgd dat het volk vergeten is wat er ook allemaal weer mis was met Rutte is klaar. Ik zeg nieuwe verkiezingen met als hoofdthema list, bedrog en machtspolitiek. Wie slikt er in hemelsnaam nog dat er na ruim 5 maanden formatie en instemming op de voorgestelde hoofdlijnen “opeens” wordt bedacht dat men niet wil regeren met de partijen waar men mee onderhandeld. CDA, VVD maar ook D66 diskwalificeren zich. Ze zijn echt totaal ongeloofwaardig geworden.

Paul250371
Paul25037131 aug. 2021 - 10:29

komen

west012
west01231 aug. 2021 - 10:24

mooie foto, dat wel.

Ivan61
Ivan6131 aug. 2021 - 10:13

Dat is logisch. Vanaf dag 1 werd gezegd 5 partijen zijn te veel. Wij hebben waardeloze regering en een fatsoenlijke partij moet niet willen met Rutte te regeren. En PvdA en GL moeten stevige oppositie voeren en formatie links laten liggen,

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje31 sep. 2021 - 9:01

@Sara: partijen die stevige oppositie voeren worden niet uitgenodigd bij een volgende formatiepoging. Laat die D eigenlijk verder maar weg uit de naam van de VVD, D66 en CDA.

Ivan61
Ivan611 sep. 2021 - 9:44

@ Kuifje, Waarom zou een partij willen regeren als die dat niet aankunt of omdat die niet gewenst is? Ik neem aan dat jij ook niet blijft op de plek waar je ongemakkelijk. Rutte heeft verkiezingen gewonnen dan moet hij nu hard lopen en de rest kan afwachten. PvdD en SP zijn duidelijk geweest de rest durft niks.

Molly Veenstra
Molly Veenstra31 aug. 2021 - 10:12

Daar is-ie dan. De dag die je wist dat zou komen is eindelijk daar. Wanneer waren de verkiezingen ook alweer? Hoeveel maanden hebben we nu nodig gehad voor de aap uit de mouw is gekomen?

harmmeijer
harmmeijer31 aug. 2021 - 10:12

Het arrogante CDA onder leiding van Hoekstra heeft wel lef met hun 6 zetels in de peiling. Tsjonge, jonge.

1 Reactie
EenMening
EenMening31 aug. 2021 - 14:12

@Merel Het gaat om zetels in de Kamer, niet om zetels in de peilingen. Dat kan bij de volgende verkiezingen zo weer anders zijn. De drie linkse partijen hebben het erg slecht gedaan bij de Tweede Kamer verkiezingen, dat is wat telt. De kiezer is niet achterlijk, met Rutte weet hij wat hij heeft: een leefbaar land met first world problems. Het trackrecord van links is daarentegen niet erg goed. De kiezer zit niet te wachten op een hoge staatsschuld, onbetaalbare milieumaatregelen en nog hogere belastingen.

Greendutch
Greendutch31 aug. 2021 - 10:11

bovendien snap ik niet waarom beide heren -op bovenste foto aan de linkerzijde- die in de startblokken zitten zo te zien, zo bang zijn voor links?? bang dat de beroerde minister van financiën niet heel veel geld uit kan geven zoals hij dat wil en al gedaan heeft? bang dat zij niet hun dominantie kunnen uitvoeren i.p.v. democratie uit te voeren, wat wil zeggen dat iedereen ertoe doet in dit land en niet alleen de eigen achterban met conservatieve en behoudende uitgangspunten? het zou van sympathie en wijsheid getuigen als zij de vertegenwoordigers van heel veel mensen in dit land die er anders over denken aanhoren en trachten te begrijpen. maar dat laatste kan niet want zij zijn niet wijs en sympathiek.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman231 aug. 2021 - 11:06

Wat is er toch met dualisme aan de hand? Elk voorstel wordt aangeboden, gewogen en er mag over gedebatteerd. Uiteindelijk worden allleen voorstellen aanvaard die de democratische klap op het dossier verdienen via meerderheden. Dat heeft toch niets met sympathie of wijsheid te maken maar alles met besturen via democratische meerderheden.?

Kuifje3
Kuifje331 aug. 2021 - 11:35

@Greendutch: Het is geen angst, maar het is een machtsspelletje. De enige van de zes partijen waar het nu om gaat die niet wil laten zien wie de langste heeft is Segers, maar ja… Kaag he?

frankie48
frankie4831 aug. 2021 - 10:08

Als D66 de deelname van de CU nu gaan blokkeren, dan zou het alle politieke partijen in Nederland gaan sieren als zij de weg naar een minderheidskabinet zouden gaan lopen blokkeren, zodat de kiezer een kans krijgt om zijn nieuwe voorkeur te laten blijken.

Greendutch
Greendutch31 aug. 2021 - 10:03

schandalig , arrogant, eigenwijs en ondemocratisch want er zijn ook heel veel mensen die op links stemmen die nu weer eens jaren lang niet aan bod komen en eigenlijk dient CDA zich ook terug te trekken omdat zij zo ontzettend gekrompen zijn.

21 Reacties
Haz
Haz31 aug. 2021 - 10:13

Niet zo aanstellen. Ja er is altijd wel een groep die ergens op stemt maar je kan niet met alle partijen een coalitie vormen. Ik heb op partij vd dieren gestemd maar ja... relatief gezien hebben ze weinig stemmen gekregen. Vind het dan ook niet ondemocratisch als zij niet mee gaan regeren.

Een andere mening, mag dat?
Een andere mening, mag dat?31 aug. 2021 - 10:17

@Greendutch. Als je de verkiezingsuitslag puur op cijfers zou respecteren zou er een coalitie moeten komen van VVD, D66, PVV en CDA. PVV wordt in deze ook uitgesloten ondanks dat dit de 3e partij is in de uitslag en in zijn eentje even groot als PvdA en GL samen. Niet dat ik iets heb met de PVV stemmers, naar het is toch ook zielig dat zij weer eens jaren niet aan bod komen?

Paul250371
Paul25037131 aug. 2021 - 10:29

Ondemocratisch is het niet in coalitieland.

Tom Lucassen
Tom Lucassen31 aug. 2021 - 10:47

Als D66 haar poot stijf houdt en niet met de CU wil, zijn er nog maar 2 opties; minderheidskabinet (zonder CDA want dat wil Kaag absoluut niet) of nieuwe verkiezingen.

Paleocon
Paleocon31 aug. 2021 - 10:50

Als je ‘links’ vervangt door ‘rechts’ (=PVV, FvD, BBB en JA21) zou je argument pas echt hout snijden.

123WisdomTree
123WisdomTree31 aug. 2021 - 10:50

Ik vind het juist goed dat er eens knopen doorgehakt gaan worden. We kunnen niet eeuwig zo doorgaan. Daarnaast gaat uw argumentatie niet op als we de vergelijking maken met het uitsluiten van de FvD en PVV door de meeste partijen. Daar stemmen toch ook heel veel mensen op? Dit zal ongetwijfeld als 'dat is anders' worden weggezet. Ik snap die selectieve verontwaardiging nooit.

Stheno
Stheno31 aug. 2021 - 10:50

Greendutch, Wat is je klacht? Kaag heeft CU uitgesloten. En een aantal andere partijen waren al uitgesloten. Het enige wat VVD en CDA uitsluiten is de combinatie GLPvdA. Als iemand hier iets heeft uitgesloten is het Kaag.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!31 aug. 2021 - 10:52

PvdA blijft op 9 zetels, GroenLinks daalde van 14 naar 8. (-6!!) Dat zijn 17 zetels. Deze partijen blijven vasthouden dat ze samen willen meedoen. Dat is arrogant, eigenwijs en ondemocratisch. D'66 sluit nu CU uit. Is dat ook asociaal?

Bouwman2
Bouwman231 aug. 2021 - 11:14

Waarom noem je enkel het CDA als er te heet is gewassen? Het CDA is een verouderd concep tussen meerdere. Er hoieft maar oiemand te zijn die met de Bijbel zwaait en het CDA is in rep en roer. Politiek baseer je niet op ideologieën of op een gelkoof. Je beoefnt het politieke bedrijf op bais van pargmatiek. Op haalbaarheid en democratie. Niet op voorkeursbeleid, maar op basis van het algemeen belang. Je kunt wel boos zeggen: mijn belang en algemeen belang zijn identiek.maar dat is een misverstand. Het zijn verschillende zaken, en het is toeval als ze samenvallen. Het nieuwe concept komt van VOLT, en het is geen wonder dat oude concepten dat niet apprecieren.

Division Bell
Division Bell31 aug. 2021 - 11:18

Wat nu ondemocratisch, CDA en VVD laten de opties met GroenLinks of PvdA immers nog gewoon open. Links zet zichzelf buitenspel door per se aan elkaar vast te houden of zoals de SP helemaal niet eens te willen komen praten. Wat juist ondemocratisch is, is dat partijen na de verkiezingen in de achterkamertjes een dergelijk verbond aangaan. Stel dat VVD, CU en CDA net zo'n blok vormen, zou de andere kant dat dan wel accepteren?

Cave Canem
Cave Canem31 aug. 2021 - 11:20

“want er zijn ook heel veel mensen die op links stemmen die nu weer eens jaren lang niet aan bod komen” Ik neem aan dat u nog even hebt gekeken hoeveel het er wel niet waren voordat u dit opschreef?

Stephan25
Stephan2531 aug. 2021 - 11:21

Gefeliciteerd, nu weet u ook hoe het voelt om uitgesloten te worden. Net als de PVV stemmers. Alleen wel opmerkelijk dat het nu ineens wel ondemoncratisch wordt genoemd...

nikita72
nikita7231 aug. 2021 - 11:26

De meerderheid van de Tweede Kamer is rechts tot extreem-rechts. Rutte heeft beloofd niet met extreem-rechts te gaan regeren, maar extreem-rechts kan natuurlijk wel een kabinet VVD-CDA gedogen. Dat is de realiteit. Dat een partij gekrompen is of klein is, is niet van belang. Als een coalitie net 5 zetels nodig heeft om een meerderheid te vormen, kan een kleine partij invloed uitoefenen.

Kuifje3
Kuifje331 aug. 2021 - 11:31

Inderdaad schandalig, arrogant, eigenwijs en ondemocratisch want er zijn ook heel veel mensen die op rechts stemmen die nu weer jarenlang niet aan bod komen En eigenlijk dient Groen Links zich terug te trekken omdat zij zo ontzettend gekrompen zijn. Herkenbaar?

Eid
Eid31 aug. 2021 - 11:41

@Green Het zou mooi geweest zijn. Troost je met de gedachte dat er ook heel veel mensen die op rechts stemmen al jaren niet aan bod komen. En wees eerlijk; als links dezelfde grootte als de VVD zou hebben gehad, hadden ze de VVD uitgesloten. That's life.

Jerry Bidet
Jerry Bidet31 aug. 2021 - 11:46

Gelukkig zijn er niet heel veel mensen die op PVV stemmen en al jaren niet aan bod komen. Of gaat die vlieger dan niet op?

Erik20
Erik2031 aug. 2021 - 11:55

Ze zijn bang voor de reactie van de achterban waarschijnlijk. De laatste weken hoorde je al vaak "Nederland heeft rechts gestemd, dus waarom praten ze met linkse partijen?." Die mensen hebben dus hun zin gekregen.

wittecisnoot
wittecisnoot31 aug. 2021 - 12:17

Er zijn ook een hoop mensen die PVV/FVD stemden die ook jaren niet aan bod kwamen.Dus moeten deze partijen ook maar daarom in de regering komen? Onzin, de meerderheid in de kamer regeert en dus kunnen partijen in fe oppositie komen. Verder zijn peilingen geen verkiezingen. Anders zouden we elk half jaar een andere regering krijgen.

Sonic2
Sonic231 aug. 2021 - 12:47

@ Een andere mening mag dat Nee het is niet zielig. PVV en FvD kiezers stemmen achterlijk en stemmen op querulanten. Dat PVV en FvD niet in het kabinet komen is logisch met hun polarisatie. Dat D66 en GL er van profiteren kan een kleuter nog voorspellen. Maar kennelijk begrijpt het achterlijke Wilders en Baudet stemvee het niet. Een kabinet D66 en PVV is natuurlijk belachelijk en zal meteen vallen. We praten nu al 20 a 30 jaar over de PvdA die de VVD aan een meerderheid helpt. D66 en PVV kunnen zichzelf wel opheffen als ze dat doen.

Fabius
Fabius31 aug. 2021 - 13:12

'schandalig, arrogant, eigenwijs en ondemocratisch' Persoonlijk denk ik geen van alle. Elke partij heeft het recht, ja zelfs de plicht de belangen van hun respectievelijke kiezers te verdedigen en te dienen. Dit geldt voor rechts, links en alles wat er tussen in zit.

Kuifje3
Kuifje331 aug. 2021 - 15:32

@Tom: inderdaad wordt nu ook het CDA ineens door Kaag uitgesloten. Hoe lang zou een minderheidskabinet van VVD66 blijven zitten? Ik verwacht niet zo lang.

Gerygrr
Gerygrr31 aug. 2021 - 10:03

Hoe duidelijk wil je het hebben? Machtspolitiek ten top! Nu is het antwoord aan Kaag!

korheiden2
korheiden231 aug. 2021 - 10:02

Dat wisten we eigenlijk al ruim 5 maanden. Jammer dat het zo lang heeft moeten duren.

1 Reactie
BlackMamba
BlackMamba1 sep. 2021 - 13:32

Ze zijn gewoon aan het lijntje gehouden door die drie.

nikita72
nikita7231 aug. 2021 - 9:55

VVD en CDA willen de huidige coalitie voortzetten. D66 wil niet verder met de ChristenUnie. Dan moet D66 maar lef tonen, en uit de coalitie stappen. Waarschijnlijk krijgen we dan een minderheidskabinet VVD/CDA dat steun zoekt bij extreem-rechts. Dan kan de ChristenUnie ook maar beter uit het kabinet stappen. Misschien wil de SGP wel aanschuiven.

2 Reacties
Thuru
Thuru31 aug. 2021 - 15:13

Er zit in Nederland geen extreem rechtse partij in de tweede kamer. Wel zou je dit nationalistische partijen kunnen noemen aangezien deze partijen daar wel elementen van zich hebben.

Kuifje3
Kuifje331 aug. 2021 - 15:44

@peinzer: door alles aan de rechterkant extreem te noemen gaat erg ver. FvD vind ik allesbehalve extreem, maar wel wat vreemd. Niet echt een partij waar je op zou kunnen bouwen. Ook de PVV is in de ogen van velen hier extreem, maar buiten wat zeg maar van de rest afwijkende standpunten is het geen partij die extreme dingen propageert. Ja, Wilders heeft iets tegen de Islam. Hij heeft bij erg veel Turken en Marokkanen toch steun. BBB en JA21 zijn nog te vers, maar ook echt niet extreem. Dat zo’n rechtse gedoogconstructie er niet in zit is wel duidelijk. De onderlinge verstandhouding tussen Rutte en Wilders is dramatisch slecht. Ook wil het CDA niet samen met de PVV en ik denk dat die afkeer ook wel wederkerig is. Eigenlijk is er een patstelling die maar één oplossing heeft: nieuwe verkiezingen (tenzij PvdA of Groen Links de onderlinge kabel breekt) waarna de dans opnieuw kan beginnen in een wellicht nog verder verdeeld landschap.

Leman
Leman31 aug. 2021 - 9:54

Dat wisten ze 5,5 maand geleden ook al.

2 Reacties
Leman
Leman31 aug. 2021 - 9:58

Geen urgentie te bespeuren bij deze heren van de VVD en het CDA. Het gaat prima zo.

ton14024
ton1402431 aug. 2021 - 12:45

De Ruttedoctrine is ook traineren.

chwiedijk
chwiedijk31 aug. 2021 - 9:50

Minderheidskabinet.