Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'VVD bepaalt buitenlandbeleid kabinet'

  •  
24-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
rutte_timmermans_300.jpg
Opgestapt PvdA-Kamerlid Bonis doet boekje open: Lijn Rutte I wordt voortgezet ... Fractieleden hebben geen invloed ... Op kritiek volgt 'massage'
Désirée Bonis verliet in juni na enkele maanden de PvdA-fractie van de Tweede Kamer. In een opiniestuk in NRC Handelsblad geeft ze nu uitleg over haar beweegredenen. Ze had amper iets in te brengen, net als haar fractiegenoten, constateert ze. Die worden gedwongen in het najaar vóór aanschaf van JSF te stemmen.
In het opiniestuk legt Bonis uit dat ze als diplomate naar de Tweede Kamer overstapte omdat ze verandering wilde brengen in de isolationistische politiek die Rutte I had doorgevoerd:
Met dat nationale navelstaren wist Nederland zich in korte tijd van velen te vervreemden: anti-Europa, anti-islam, anti-vreemdelingen – eigenlijk waren we zo ongeveer overal tegen.
Dat stoorde haar omdat Nederland voorheen juist een actieve rol in de wereld speelde bij de bevordering van vrede en veiligheid, van mensenrechten, democratie en de rechtsstaat, van duurzame ontwikkeling. Nederland was daarbij meer dan eens trendsetter. 
De toon van het beleid is weliswaar veranderd, tot genoegen van Bonis, maar inhoudelijk is de lijn hetzelfde als onder Rutte I en dat komt door het bij de formatie toegepaste uitruilen van onderwerpen in plaats van onderhandelen:
We staan weer op het veld, we ballen weer een beetje mee. Maar daar is ook wel alles mee gezegd. (…) Gedurende dit afgelopen jaar in de Kamer heb ik moeten constateren dat de buitenlandhoek daarbij klaarblijkelijk aan de VVD is gegund. (…) Een voorbode was er al in de vorm van de monsterbezuiniging van 1 miljard euro op Ontwikkelingssamenwerking en de samenvoeging van die portefeuille met Buitenlandse Handel binnen dit kabinet. De verdere aanscherping van het vreemdelingenbeleid staat eveneens ver af van het PvdA-gedachtengoed; zie de commotie binnen partijgelederen rond de voorgenomen strafbaarstelling van illegalen. En dan als klap op de vuurpijl het besluit, dit najaar, tot definitieve aankoop van de F-35 Lightning II, beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF).
Mogelijkheid tot wijziging van het beleid is er volgens Bonis amper tot niet. Voorstellen worden binnen de fractie verworpen omdat leden nu eenmaal makkelijker aan de wens van de leiding toegeven als het niet over hun eigen portefeuille gaat. Wie tegenstribbelt kan rekenen op druk, ‘massage’ wordt het genoemd, waarmee tegenstand wordt weggewreven.
RTEmagicC_bonis_300.jpg
Ze noemt drie concrete punten die haar er toe brachten op te stappen. De weigering van het kabinet om voor de status-opwaardering van de Palestijnse gebieden te stemmen, de weigering om deel te nemen aan de militaire missie om islamitische extremisten in Mali te bestrijden en de weigering om vluchtelingen uit Syrië in Nederland toe te laten. Volgens Bonis werd in al die gevallen de VVD-lijn gevolgd. Ze besluit met dat het “een opluchting” is   “dat ik straks niet mijn hand hoef op te steken voor de aankoop van de JSF” .
cc-foto: PvdA

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (58)

Sodapop1
Sodapop124 aug. 2013 - 9:31

Zo, dat is een die consequenties trekt en trouw blijft aan zichzelf. Dat zouden er meer moeten doen. Het is tekenend dat de slappe handel lekker in die stoelen blijven zitten om geregeld "gemasseerd" te worden.

JAWEH
JAWEH24 aug. 2013 - 9:31

Leuk inkijkje in de politiek. De PvdA aan de leiband van de VVD. Pseudosocialisten zijn het en ze verdienen het om flink afgestrafd te worden bij nieuwe verkiezingen. Joop de Uyl zou zich omdraaien in zijn graf.

EricWakker
EricWakker24 aug. 2013 - 9:31

Je hebt landen waar parlementsleden die aan een kabinetscoalitie zijn gelieerd direct naar huis gestuurd worden als zij het wagen de gevoerde lijn van het kabinet te bekritiseren. Voor Bonis is het goed dat ze de eer aan haar zelf houdt, maar zelf had ik liever gezien dat ze haar werk had doorgezet en terug was gaan masseren.

JoopSchouten
JoopSchouten24 aug. 2013 - 9:31

Zie hier het bewijs van ondemocratische besluitvorming en partijdiscipline.: "... dat ik straks niet mijn hand hoef op te steken voor de aankoop van de JSF". Noord-Koreaanse toestanden om De Onzichtbare Hand van De Markt meer macht te geven. Als je afwijkt wordt je teruggefloten. We hebben een Particratie.

BasVV
BasVV24 aug. 2013 - 9:31

Het uitruilen van onderwerpen is toch een bekend politiek verschijnsel. En het lijkt me heel verstandig dat we niet in Mali verzeild zijn geraakt. En ook geen Syrische vluchtelingen opnemen. Hoeveel en van welke zijde had mevrouw Boris ze willen hebben.

JoopSchouten
JoopSchouten24 aug. 2013 - 9:31

De VVD en neoliberale geestverwanten die hier en elders aan de knoppen zitten eisen winst en opportuniteiten. 'Volgens afspraak' dient de PvdA zich daar aan te houden. Om hun economie en wereldbeeld op te dringen worden drogredenen over 'veiligheid en terrorrismebestrijding' aangesmeerd. Staats- en regeringsleiders zitten nu rond de tafel om de concurrentiepositie en het marktaandeel van bedrijven uit eigen land te verdedigen. De verwoestende uitwerking op andere maatschappijen, natuur en klimaat spelen een ondergeschikte rol. Het zogenaamd rechtse smaldeel van de PvdA-leiding heeft hier allemaal geen moeite mee. Zij hebben hun ziel verkocht en zijn nep-socialisten

Rode druppel
Rode druppel24 aug. 2013 - 9:31

Dit gebeurt op allerlei niveaus. Mijn vorige buurman heeft 4 jaar in de gemeenteraad gezeten. En hij omschreef het besluitproces idem. Ik heb respect voor deze persoon van de PvdA. Ik zou nog meer respect hebben als ze was blijven zitten en gewoon haar eigen gang was gegaan. En tegen de JSF te stemmen. Gewoon een luis in de pels. Onze democratie heeft dringend behoefte aan mensen met een eigen mening en die daar ook voor staan.

dordtenaar2
dordtenaar224 aug. 2013 - 9:31

Begrijp ik het nu goed dat een PVDA-kamerlid evenveel te vertellen heeft als een PVV-kamerlid? Misschien toch het aantal kamerleden verminderen want ze zijn gewoon stemvee.

Bakoe
Bakoe24 aug. 2013 - 9:31

Maar ook het binnenlands beleid. Ach ja na de zonde komt het berouw, en wie zich brand moet op de blaren zitten. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3497937/2013/08/24/Vier-op-tien-ondernemers-hebben-het-financieel-zwaar.dhtml

MG1968-2
MG1968-224 aug. 2013 - 9:31

Fractiediscipline.. vs zonder last en ruggespraak... Voor een ieder altijd roept dat een kamerlid dat zich niet meer met de partij wil afficieren en zelfstandig door wil gaan, de zetel terug moet geven aan de partij... Zelfs masseren is dan niet meer nodig ;) De tweede kamerfracties stellen zich steeds meer op als verlengstuk van de regering. Het dualisme wordt alleen nog in woord beleden :(

Zakenpief
Zakenpief24 aug. 2013 - 9:31

Ja, het lijkt me meer dat dit een intern PvdA conflict betreft. Gezien haar verleden als ambassadeur in Syrie zal ze een sterke mening hebben omtrent het Israelisch-Palestijns conflict. Een mening die botst met die van haar eigen minister van Buitenlandse zaken. "Kadaverdiscipline binnen de PvdA-fractie" was gewoon een wat minder lekker klinkende kop. Beter om de VVD er de schuld van te geven. Mooie spin, want het schijnt te werken.

Universal2
Universal224 aug. 2013 - 9:31

Nederland is slechts FIGURANT op het wereld toneel ,Rutte is op bezoek geweest in het RECHTSE TEXAS met een COWBOY hoed ,hij heeft zeer waarschijnlijk al instructies [ORDERS] gekregen hoe te handelen in buitenlandse zaken. Het is dus niet ter zake dienend wat Nederland onder leiding van Rutte vind de problemen in de wereld ,men moet BLIND de VS volgen en Rutte kennende zal hij de orders met een POKERFACE [HUICHELAAR] uitvoeren.

msj_meijerink
msj_meijerink24 aug. 2013 - 9:31

Beetje laf van mevrouw om daar nu mee te komen. Al lijkt het me meer iets van ' ik wil iets wat de rest niet wilde en nu trap ik na'. En wat betreft Witteveen: waar blijft de reactie van Rutte op de kritiek van zijn eminente partijgenoot?

TheRealHandyman
TheRealHandyman24 aug. 2013 - 9:31

Ah, mevrouw weet niet wat uitruilen is? Nou dan is het maar goed dat ze uit de politiek is. Iemand die dat soort zaken niet kent of begrijpt dient niet in de politiek te zitten, maar is beter als afwasser in een gaarkeuken.

peterh2
peterh224 aug. 2013 - 9:31

Jammer dat niet tenminste 4 boze kamerleden van VVD of PvdS gewoon uit de fractie stappen en doorgaan als eigen 'groep'. Bruin 2 meerderheid kwijt, nieuwe verkiezingen en ook geen 6 miljard extra lastenverzwaring... Helaas durven ze gewoon niet want dan komen ze nooit meer aan een makkelijk baantje.

meijerlahn
meijerlahn24 aug. 2013 - 9:31

"Met dat nationale navelstaren wist Nederland zich in korte tijd van velen te vervreemden: anti-Europa, anti-islam, anti-vreemdelingen – eigenlijk waren we zo ongeveer overal tegen." ------------------------------------------ Inderdaad, zonder zwaargewichten als een Max van der Stoel zullen we het moeten doen en dat al een aantal jaren. Het niveau van veel politici op dit moment is niet iets om enthousiast van te worden. http://nl.wikipedia.org/wiki/Max_van_der_Stoel

FransF2
FransF224 aug. 2013 - 9:31

Bonis petje af.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 aug. 2013 - 9:31

O! bent u verbaast dan ? Rutte is een defenitie en geen mening, hoort bij Singel politici en macht hebbers. Bij Rutte bijvoorbeeld mis ik de vrouwelijke mening, hij heeft wel vrouwelijke collega's die en mening hebben maar als hij een vrouw thuis had hij zeker 100 procent naar haar serieus geluisterd en hebben wij misschien niet dat achter de rug en nog komende bezuiniging- Tornaods meegemaakt? Achter elk sterk man zit een vrouw, zeggen ze.

Monique Sparla
Monique Sparla24 aug. 2013 - 9:31

kortom we worden opgelicht, toch?

Rootman
Rootman24 aug. 2013 - 9:31

Geen begrip voor haar opstappen: ze had desnoods een eenmensfractie kunnen vormen, en haar mond moeten opendoen over deze zaken. Dan had ze ook gewoon tegen de JSF kunnen stemmen (waarmee ze het volk beter zou vertegenwoordigen: welke PvdA stemmer is immers voor de JSF?). Ze had ook kunnen overstappen naar de SP.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 9:31

Dat zou mooi zijn geweest voor de SP. Zelfs de heer Witteveen ziet de SP als een verstandige partij. Maar als mevrouw Bonis nu haar principes wil blijven volgen en volgens die principes ze geen samenwerking met de SP zou moeten aangaan, dan kan ik alleen zeggen: petje af. Rechte rug, eerlijk, begaan en principieel. We hadden haar goed kunnen gebruiken, maar ze wil zelf niet. De eenmansfracties die ontstaan na gedoe binnen een partij fractie, worden altijd gezien als iets raars. Ook dit zal met die principes te maken hebben. Nogmaals, jammer voor de SP en de aanhangers, maar die rechte rug vind ik echt wel netjes genoeg.

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2013 - 9:31

Ah, iemand van het opgeheven vingertje. En nu is ze weg. Wat jammer......

1 Reactie
lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 9:31

Ze heeft tenminste principes. Jij niet dan? Afgezien daarvan kan je het met haar keuzes eens, of oneens zijn. Feit blijft dat ze een rechte rug heeft behouden en haar principes geen geweld aan heeft willen doen. In plaats van te sneren, zou je dit juist moeten toejuichen. Principes zijn een zeldzaam GOED geworden, tegenwoordig/

Meta Foor
Meta Foor24 aug. 2013 - 9:31

het is toe te juichen dat Bonis om principiele redenen haar tas aan de wilgen hangt. Blijft de vraag waaromze dan niet als 1-persoons fractie doorgaat.. Het is wel opmerkelijk dat ze weggaat met de 3 voorbeelden , waar geen enkele PvdA-er van wakker ligt

1 Reactie
Sodapop1
Sodapop124 aug. 2013 - 9:31

Ze wnst die massages niet! En terecht!

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2013 - 9:31

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
toshiba
toshiba24 aug. 2013 - 9:31

Het regeerakkoord is inzake het buitenland beleid redelijk algemeen. Niet zo vreemd, want het buitenland beleid kent vooral een incident karakter, afhankelijk welke brandhaard er waar ter wereld woedt. Dus daar kan je haar weinig verwijten. Verder lees over haar grootste bezwaar heen dat elke vorm van wijziging of bijstelling van het VVD gedomineerde beleid door de PVDA top wordt 'weggemasseerd' . Een kamerlid dient vrij van last te zijn. Daar is dus geen sprake van. Ook binnen de PVDA heerst er dus dezelfde rigide partijdiscipline zoals je ook bij de VVD ziet. Daarmee is de toegevoegde waarde van een kritisch kamerlid, nagenoeg Null.

Michiel Online
Michiel Online24 aug. 2013 - 9:31

Oh ja, Europa. De "halve staat" die blijkbaar ondemocratisch is gekozen. Zouden daar dan toch onze problemen vandaan komen Erwin?

JoopSchouten
JoopSchouten24 aug. 2013 - 9:31

Háár zin ? Zij wenst geen samenvoeging van ontwikkelingssamenwerking met de portefeuille Buitenlandse Handel. Dit in combinatie met het huidige ouderwetse neoliberaal economisch beleid à la jaren-'80 zou voor iedere socialist(e) een gruwel moeten zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2013 - 9:31

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
toshiba
toshiba24 aug. 2013 - 9:31

[ VVD krijgt een kleinere overheid via bezuinigen] Dat gebeurt helemaal niet. [strengere vreemdelingenwet] Was er al [minder ontwikkelingshulp,] Yep dat is wel in de pocket [verkorten WW] Nee dat is afgevangen in sociaal akkoord [versoepelen ontslagrecht] Was er al. Verder versoepeling stuit op grote weerstand, dus zal het waarschijnlijk niet halen [PvdA krijgt ontzien laagste inkomens] Nope. dat lukt niet. Vele lage inkomens alsnog de dupe [hervormen HRA] Dat gebeurt al helemaal niet. Deden ze het maar [nvesteren in duurzame energie] Druppel op gloeiende plaat en ambities naar beneden toe bijgesteld. [grotendeels ontzien onderwijs] Nee want er volgen nog zware bezuinigingen op onderwijs. Daar is D66 juist zo boos over. [ De gedeelde visie bestaat uit gezonde financiën, de rekening rechtvaardig verdelen en duurzame groei.] Geen van dit reflecteert in het regeer akkoord. Gezonde financien? Het gaat alleen maar slechter. Moody's heeft wederom Nederland gewaarschuwd dat we op het verkeerde spoor zitten. Zo ook IMF en OESO. REchtvaardig verdelen? Nog niets van terecht gekomen. Duurzame groei? Totaal geen sprake van. Het kabinet doet vooral niets. Het zwalkt, heeft geen visie, durft geen knopen door te hakken en heeft een compleet onzichtbare minister-president die vooral wegduikt.

JAWEH
JAWEH24 aug. 2013 - 9:31

Erwin Lamme: Wereldkampioen signaleren. In fraaie volzinnen vertelt hij wat er allemaal gedaan moet worden, maar hij weet alleen niet HOE.

lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 9:31

Die Erwin: Er zijn maar een paar mensen die weten hoe het kaartspel-onderhandelen in zijn werk ging, maar inmiddels wordt de puzzel toch duidelijk: VVD en PvdA hebben elkaar op hoofdlijnen wat gegund om vervolgens verder te onderhandelen met het maatschappelijk middenveld. Op zich geen slechte werkwijze, maar de vraag is natuurlijk of alles door de Eerste Kamer komt nu het kabinet het onderhandelen met de oppositie in de Tweede Kamer lijkt te stoppen. Buitenhof gaat hier morgen ook over. UNQUOTE Jij bent er vast eentje van. Klopt dat?? Gossie, dat iemand zo kan misschieten....

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2013 - 9:31

Meneer Timmermans stond ook lang voor dit kabinet bekend om zijn zeer rechts van het midden standpunten. Ik heb ooit wel eens overwogen hem te raadplegen omtrent een probleem dat zich in een voormalig Oostblokland voordeed maar werd er door collega's al snel op gewezen dat dat geen enkele zin zou hebben. De vraag doet zich wat mij betreft voor of men qua buitenland beleid de schuld in de schoenen van de VVD moet schuiven. Als de PvdA een zeer rechts denkend persoon naar voren schuift als kandidaat minister van buitenlandse zaken dan zijn zij het en niet alleen de VVD die voor een rechts beleid kiezen. Dat ze daarvoor een royale mate van applaus uit VVD kringen oogst spreekt uiteraard vanzelf. Maar als het moment van nieuwe verkiezingen komt, laten we ons in 's hemelsnaam niet op de mouw spelden dat alle rechtse wangedrochten niet door de PvdA zijn veroorzaakt. Dat spelletje jezelf-voor-de-gek-houden moet toch eens een keer ophouden!

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat24 aug. 2013 - 9:31

Zouden we (het is maar een open vraag hoor) moeten stellen dat de vvd de krenten uit de rechtervleugelpap van de PvdA heeft gevist ? Want ondanks de signatuur van een aantal PvdA-bewindslieden heeft de vvd dat niveau niet te bieden. Dat betreft dan voornamelijk het internationaal aanzien want behalve mr. Howdie, hebben de vvd'ers nauwelijks buitenlandse contacten, nou ja mooie Jeanine dan een heel klein beetje op beperkte schaal. Interessante gedachte......

karelkoning
karelkoning24 aug. 2013 - 9:31

@Ed Vos: "Ziehier de kern van het probleem; onze politici en bestuurders zijn bezig met het implementeren van een bepaald gedachtegoed." Het wezen van de politiek is nu juist het geïmplementeerd krijgen van gedachtengoed (verwoord in partijprogram) waarop de politicus is gekozen door de kiezer, vreemd dat jij voor de omgekeerde wereld pleit... @Ed Vos: "Ik zou graag politici willen die zich concentreren op de vraag wat goed is voor dit land, niet of het in een ideologische plaatje past." Je pleit dus voor zogenaamd 'zakenkabinet'; is een (revolutionair?) idee maar probeer daar dan eerst de meerderheid voor te vinden. Verwacht dat echter niet binnen ons democratisch parlementair systeem... @Ed Vos: SP'ers zijn de nep socialisten want ze bieden de angstige, bezorgden en veelal laagopgeleide en laagbetaalde mensen in NL niet meer dan een fopspeen". Heb jij voor al die aannames en dat zijn er nog al wat in één zin, een bewijs...? Ik zou het graagt zien. De SP heeft (helaas!) nog nooit geregeerd dus voor die fopspeen is m.i. geen enkel bewijs... @Ed Vos:"Want de top van de SP hebben er goed (door de belastingbetaler) betaalde baantjes door..." Noem 'es een paar van die top SP'ers bij naam; hebben we meer aan dan deze ehhhh... fopspeen...!?? @Ed Vos: "...en de afdrachtsregeling zorgt voor een zwak kader (is daardoor tandeloos)..." Jij gaat er dus vanuit dat mensen uitsluitend sterke prestaties leveren wanneer ze ervoor betaald krijgen...? Dus Rutte, Samsom en consorten behoren per definitie tot een sterk kader dat dus sterke prestaties levert...?? Daarmee -en met jou dus- is op dit moment zo'n 81% van de Nederlanders het niet eens...!! @Ed Vos: "...en de afdrachtsregeling zorgt voor (...) een goed gevulde bankrekening..." Lijkt me een beetje tegenstrijding: je geld afdragen maar een goed gevulde bankrekening overhouden. Verraad me s.v.p. de truc eens die hier volgens jou achter zit...

1 Reactie
lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 9:31

Kennelijk wat gemist dus... grote duim heeft die meneer Ed Vos zeg,

Voice
Voice24 aug. 2013 - 9:31

Door mensen als Bonis, zal ik als MKB-ondernemer ook nooit op de PvdA stemmen. Niet dat ik überhaupt nog stem, maar wat een wereldvreemde mensen. Nl staat op instorten en er heerst een groot ongemak bij veel NL-ers over missies naar het buitenland, onze 'fantastische' multiculti samenleving, MOElanders, EU, islam, OS etc. en mevrouwtje wil nog meer en nog meer geld ertegenaan smijten. Dit mens leeft in een totaal andere wereld voor mij. Dat is denk ik ook wat maakt, dat Nl 50-50 heeft wat rechts en links betreft. 50% van NL vindt het wel goed geweest met de knuffellaars en geld smijters en de hele wereld hier heen halen of ondersteunen, terwijl veel mensen in dit land dagelijks mogen ervaren hoe schitterend het is om die gehele wereld hier te mogen ervaren. Diefstal, banen verlies, intimidatie, fraude, voorkeursbehandelingen, lasten verhogingen om andere uit de brand te helpen etc etc. Ik stem niet, maar ik hoop dat de SP niet zo denkt als deze tut hola/PvdA Iemand

4 Reacties
rbakels
rbakels24 aug. 2013 - 9:31

Bent u wel echt een ondernemer, of een PVV trol? De echte ondernemer maken buitenlanders niets uit, als ze maar werken. Desnoods illegaal om kosten te sparen. Multiculti? Op "Business News radio" gaat het nooit over multiculti! Wel over geld verdienen, naruurllijk!

rbakels
rbakels24 aug. 2013 - 9:31

Mevrouw Bonis is vooral gefrustreerd over het Israël-beleid. Overigens is het huidige buitenlandbeleid zeker een verademing: na de vreselijke Rosenthal die het populisme van de "gedoogcoalitie" perfectioneerde met de gedachte dat buitenlandbeleid AFGESCHAFT moest worden, is minister Timmermans een verademing, al ben ik niet van de PvdA, en eigenlijk ook geen fan van Timmermans, die ik ooit betrapte op een verschrikkelijk populistische leugen (toen ging het over Europees privaatrecht, een onderwerp waar hij veilig onzin over kon verkopen, omdat dit geen enkele kiezer interesseert. Tot hij een miskoop doet in een ander EU land!)

FransF2
FransF224 aug. 2013 - 9:31

Hmmm ik zou met jou ook geen zaken willen doen.

lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 9:31

Noud, kwestie van de website lezen. Maar dit helpt al misschien? http://www.sp.nl/defensie/

steppewolf
steppewolf24 aug. 2013 - 9:31

Het maakt in ieder geval weer duidelijk dat er geen zelfstandig denkende en handelende mensen meer in de grote partijenfracties zitten. Ze mogen slechts, à la Poetin, stemvee zijn. En dat is gelijk een droevige constatering, dat het meerendeel van de kamerleden dus angstige, carrierebeluste jaknikkertjes zijn. En dat moet dan het volk vertegenwoordigen. Schijnbaar heeft de partijtop weinig geloof meer in de overtuigingskracht van de eigen visie waar mensen vrijwillig bij aansluiten. Vandaar dat ze Poetinpraktijken nodig hebben. Samson en Spekman kunnen trots zijn op hun kleinzielige leiding. Het wordt toch steeds treuriger met de pvda.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 9:31

Klopt, Peter. Maar dat is met ALLE politieke partijen zo. En begint al in de gemeenteraden.

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2013 - 9:31

Opwaardering Palestina, meedoen in Mali, Syrische vluchtelingen opnemen. Zulke mevrouwen kosten de samenleving een hoop geld. Gelukkig is er de VVD en PvdA-top (die beter weet). Het blijft wrang dat veel PvdAers helemaal niet weten dat al die issues helemaal niet spelen bij hun achterban.

1 Reactie
marietjejansen
marietjejansen24 aug. 2013 - 9:31

Wat kost een JSF tegenwoordig?

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2013 - 9:31

Die worden gedwongen in het najaar vóór aanschaf van JSF te stemmen. Brinkman en D66-SP-PVV-GL willen geen JSF maar een gezonde economie.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 9:31

Schat die CDAer nou niet te sociaal in, want dat issie niet!

JoopSchouten
JoopSchouten24 aug. 2013 - 9:31

De geldbril. VVD 'buitenlandbeleid.': Verpats nutsvoorzieningen aan de hoogste bieder. Verpats 'onze jongens' aan de hoogste bieder. Verpats banken aan de hoogste bieder. Verpats onderwijs aan de hoogste bieder. Verpats wetten aan de hoogste bieder. Verpats landen aan de hoogste bieder. Verpats het klimaat aan de hoogste bieder. Verpats zelfs leugen aan de hoogste bieder. Verpats je volk aan de hoogste bieder. Alles wat niet in andere waarden dan geld uitgedrukt kan worden bestaat niet. Geld is macht. Geld 'rechtvaardigt'. ... Klootzakken. http://libertaireorde.wordpress.com/2011/10/27/het-vrijgeld-van-silvio-gesell-1862-1930-ontneem-geld-zijn-machtsfunctie/

1 Reactie
lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 9:31

ALLES VAN WAARDE IS WEERLOOS.... hoe wrang dat het echt ook zo is.

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2013 - 9:31

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten24 aug. 2013 - 9:31

Azijn en wijn blijft bocht.

JoopSchouten
JoopSchouten24 aug. 2013 - 9:31

Corr.: A'zijn met wijn blijft bocht.'

lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 9:31

Erwin: De PvdA lijkt hierin redelijk geslaagd: sociale zekerheid, onderwijs en de 1 miljoen mensen die nauwelijks kunnen rondkomen, worden grotendeels ontzien. Ook dat is goed voor de economie: lage inkomens kunnen zo hun rekeningen blijven betalen. UNQUOTE Erwin, er worden inmiddels ACHTTIEN huisuitzettingen PER DAG gedaan, omdat de mensen hun huur niet meer kunnen betalen. De huren gaan fors omhoog, Erwin. De huurtoeslag gaat omLAAG, Erwin. De bijstanduitkering gaat omLAAG, Erwin. Eigen Risico gaat omhoog, premies gaan omhoog en er moet assurantiebelasting betaald worden, energie en water worden duurder. Kortom, Erwin, mensen met lage inkomens zitten aan hun plafond, wat betalen van alle kosten betreft, of knallen er doorheen en dan gaat het fout. Ik schat zelf in dat ruim 1/3 van deze 18 per dag te maken hebben met ernstige financiële problemen, waar ze zelf niets aan kunnen doen. Er zal zeker een derde zijn dat verkeerd gehandeld heeft, maar dan nog verliezen mensen hun THUIS. Elke dag raken mensen hun THUIS kwijt. Hoezo, ze kunnen alles betalen. Forget it! Zelfs voor mij wordt het steeds lastiger van die 194 euro die ik overhoud om van te eten, toiletartikelen, schoonmaakartikelen aan te schaffen, OV kaarten opladen en fiets laten repareren. Probeer het eens een half jaar zelf. Geen terugval doen op je bankrekening. Gewoon proberen van dit bedrag rond te komen en het geld voor hetzelfde te gebruiken, als ik dat moet.

gabrielm2013
gabrielm201324 aug. 2013 - 9:31

Over een paar jaar krijgen wij zeer waarschijnlijk opnieuw een Paars-kabinet (VVD-PvdA-D66 b.v.) na de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Waarom? Omdat: De PVV = het blijft nog altijd onbetrouwbaar op de rechtse flank De SP = het blijft nog steeds wat te populistisch op de linkse flank wat mij betreft Het CDA = het blijft nog steeds te ongeloogwaardig op dit moment Wat betreft de heer Timmermans enz. krijgen ze op dat moment zeer waarschijnlijk nieuwe functies in Brussel, Staatsburg enz.. Als de PvdA meer zetels zal krijgen dan de VVD op dat moment b.v. zal het buitenlandse beleid misschien meer in het voordeel van de PvdA gaat. Wat betreft de wekelijkse peilingen van Maurice de Hond, ik neem ze altijd met een korrel zout!

1 Reactie
lembeck
lembeck24 aug. 2013 - 9:31

Gabriel: De SP = het blijft nog steeds wat te populistisch op de linkse flank wat mij betreft Ik stem toch maar SP. Mag wat jou betreft wat populistisch lijken, maar als je ze wat beter leert kennen, kom je erachter dat ze dat niet zijn. De populist is de PVV, maar vlak D66 en de VVD niet uit, CDA en PvdA ook niet.

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2013 - 9:31

We hebben net bijna 7 jaar voor Uruzgan betaald, een godsvermogen is er naartoe gegaan. Mag het even een onsje minder zijn. We moeten stevig bezuinigen mevrouw. Dit is niet het moment om rekeningen te verzamelen maar even om pas op de plaats te maken.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos24 aug. 2013 - 9:31

Blijkbaar acht ze het politiek opportuun om nog iets van beginselen overeind te houden. Dat trekt de aandacht. En dat is opvallend want als meer politici dat zouden doen zou de politiek een stuk aantrekkelijker worden. De crisis als dooddoener gebruiken om elke vorm van eigen visie overboord te gooien is dan ook geheel passend in de gedachtengang van de VVD.