Joop

'VVD begint Rutte moe te worden'

  •    •  
01-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
Persconferentie na afloop ministerraad

© 2018-08-31 14:20:43 DEN HAAG - Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. ANP JERRY LAMPEN

Binnen de VVD raakt men uitgekeken op Rutte en diens leiderschapsstijl. Dat stelt parlementair journalist Tom-Jan Meeus, een van de meest gezaghebbende Binnenhof-watchers, in een analyse in NRC. De partijmensen lieten schandalen altijd makkelijk van zich afglijden maar dat is aan het veranderen. Het opstappen van Kamerlid Han Ten Broeke leidde binnen de fractie tot ‘betraande ogen’ constateert Meeus. Daar kwam nog eens bij dat fractievoorzitter Dijkhoff zout in de wonde wreef door te stellen dat hij, anders dan zijn voorganger Zijlstra, het in opspraak gekraakte Kamerlid terstond aan de kant zou hebben gezet.
De affaire Ten Broeke is tekenend voor de manier waarop Rutte problemen ‘oplost’ en hoe die uiteindelijk als een boemerang terugkeren, analyseert Meeus. De VVD heeft onder leiding van Rutte de strategie affaires onder het tapijt te werken of te bagatelliseren.
"Een tactiek, zo is gebleken, van beperkte waarde. Want haalde de affaire daarna alsnog over de volle breedte het nieuws, dan was dat doorgaans dodelijk voor de betrokken VVD’er. Zo ging dat met de drie gevallen bewindslieden inzake de Teeven-deal (Opstelten, Teeven, Van der Steur). Zo ging het met Kamerlid Mark Verheijen, met partijvoorzitter Henry Keizer, minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken), en deze week Ten Broeke. En duidelijk is dat Rutte, een control freak, in sommige van deze gevallen de mediastrategie kende."
Er spelen ook andere zaken. Zo houdt de partijtop ieder jaar aan het einde van de zomer een bijeenkomst in het buitenverblijf van Ben Verwaayen in Goult, nabij Avignon. Rutte hecht aan dergelijke vaste rituelen, andere partijleden begint het de keel uit te hangen: wéér naar Goult.
Voeg daarbij dat Rutte al zijn trouwe die hem van repliek dienden, zoals Edith Schippers, heeft verloren en nu te maken heeft met louter ja-knikkers. Dat is een van de redenen dat Rutte de mist in gaat door vast te blijven houden aan de afschaffing van de dividendbelasting.
"Nu is er geen andere keuze dan door te vechten. Dat geldt voor Rutte, dat geldt voor de VVD. Ze zitten ook op dit punt volledig aan elkaar vast. Het probleem is natuurlijk wel dat er niets liberaals is aan fiscale subsidie voor multinationals die dankzij de globalisering met vertrek kunnen dreigen. Wat dat betreft zou de VVD wel een gesprek over de eigen liberale principes mogen voeren."
Hoogleraar politicologie Gerrit Voerman constateert in de Volkskrant dat de partij er niet eens over gediscussieerd heeft:
"Voermans vermoedt dat als het afschaffen van de dividendbelasting in het VVD-programma had gestaan, het al voor de verkiezingen was gefileerd. ‘Dan was die maatschappelijke discussie al voor de formatie gevoerd en hadden CDA en VVD eerder gemerkt hoeveel weerstand dit plan oproept. Dat die discussie niet heeft plaatsgevonden is des te kwalijker, omdat die bedrijven dit buiten het zicht van iedereen om hebben doorgedrukt bij de VVD.’"
De afschaffing lijkt een solo-project van Rutte dat hij niet wil opgeven maar dat zijn partij nu veel schade berokkent. Meeus zegt dat de positie van Rutte weliswaar onaantastbaar lijkt maar dat gold ook voor voorgangers Lubbers, Kok en Balkenende. Ze verloren allemaal plots en in razend tempo hun machtspositie binnen de partij.
De parlementair journalist is niet de enige die het verval constateert. Zelfs De Telegraaf, de krant die vaak opereert als huisorgaan van de VVD, kopt deze week naar aanleiding van de van Ten Broeke: Het rommelt al jaren bij de VVD.
In een gesprek met Nu.nl vertelt oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dat Rutte al in 2015 bijna werd gewipt vanwege de steun aan Griekenland:
"“Een deel van de VVD was heel erg kritisch op de deal met de Grieken en op de bankenunie. De VVD en Rutte hadden een enorme aanvaring”, zegt Dijsselbloem. “Rutte heeft mij weleens verteld dat zijn politieke lot aan een zijden draadje hing.”"
Het wachten is op een ander Grieks drama, maar dan in Haagse uitvoering.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (107)

geronimo3
geronimo32 sep. 2018 - 11:24

De VVD begint moe te worden van Rutte, goh, dat ben ik als burger nou al jarenlang, en het beleid van de dividendbelasting is echt de kers op de taart voor mij, mag ik even overgeven?

3 Reacties
johannn2
johannn22 sep. 2018 - 15:04

De belegde spaarcenten van de rijken - dividend - worden niet belast, hoewel dividend aanzienlijk hoger pleegt te zijn dan de vrijwel zero rente op mijn vrij schamele spaarcenten, terwijl er wel belasting op dat spaargeld wordt geheven. Zo zie je wiens belang meetelt, en wie er gewoon niet bij horen. Volgens Rutte althans. Multinationals die anders vertrekken: het is een doorzichtig onjuist verhaal. . .

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 sep. 2018 - 19:17

@ johann U slaat financiele onzin uit. Vermogen belegd in aandelen is net zo goed belastbaar.

7anpau1
7anpau13 sep. 2018 - 9:27

ach Johannnnnnnn, u heeft geen pensioen?

Richard555
Richard5552 sep. 2018 - 11:15

Kan iemand mij hier uitleggen wat er links=sociaal is aan de immigrantenhaat. Ik zie het niet. Dus links zoals dat hier wordt uitgelegd is, is niet meer dan wat meer geld voor Jan met de Pet aan de onderkant. Maar deze Jan haat buitenlanders dus stemt op partijen die hem economisch nog verder uitkleden. Jan met de Pet is wel de laatste die eigenlijk sociaal genoemd mag worden. Het gaat hem alleen om een paar tientjes meer per maand en verder marcheert hij vrolijk achter de rattenvanger aan. Dus als die beloven alle buitenlanders met de moslims voorop te deporteren en in ruil daarvoor krijgt Jan er 100 zilverlingen bij dan halen die partijen tientallen zetels. De xenofobie zit zo diep die gaat niet zomaar weg. Dus er gaapt een enorme kloof dus sociaal links en arbeiderslinks want dat laatste is gewoon kneiterhard extreemrechts. Het is helaas niet anders. En de rijke top speelt dat spel heel slim mee en houden de macht.

3 Reacties
Zapata
Zapata2 sep. 2018 - 12:22

Je zou het ook eens kunnen proberen om te keren. Breek het sociale vangnet zover af dat alles en iedereen een toekomst van veredelde dagloner tegemoet kan zien en laat ze doorwerken tot hun dood. Dan heb je daar een pracht van een oorzaak voor maatschappelijke onvrede. Dat die zich kan kanaliseren tot een afkeer van migranten is dan wel verwerpelijk maar niet onbegrijpelijk. De koek (het sociale vangnet of wat daar van over is) wordt dan over steeds meer mensen verdeeld. Dus links zou zich op beide moeten richten, een goed immigratiebeleid wat rechtvaardig is maar ook realistisch en zich richten op de grote groep mensen die de rekening hebben moeten betalen van de afgelopen crisis en andere crisis. Dat verzaakt links en met name de PvdA al decennia lang. En daarom lacht de rijke top in haar vuistje. Want die weten ook wel, laat de ene helft van de plebejers de andere helft bestrijden en je hebt geen last van ze.

Richard555
Richard5552 sep. 2018 - 13:52

Zo werkt het ook Zapata. Maar dan nog blijft mijn vraag onbeantwoord. Het is gewoon opvallend dat juist aan de onderkant de haat het grootst is. Door juist de rijen te sluiten en immigranten niet als concurrenten te zien maar als een machtsfactor om van die rijke top veel meer los te krijgen bereik je veel meer. Dus links zal beide wegen moeten bewandelen. Autochtoon en allochtoon bij elkaar brengen (overigens nare termen zijn dat.). Dus beter gezegd de hele onderkant solidair met elkaar laten zijn en een machtige vuist maken richting de bestuurders en beslissers. Dan heb je een machtig front. Maar de haatzaaiers zitten daar tussen. Wilders is gewone een VVD-er met een nieuw verdienmodel. Dus de top wordt steeds rijker en de rest steeds armer. Dat is niet de schuld van de immigranten en raar begint het mee om dat als links heel luid en duidelijk uit te spreken. En dat mis ik al jaren. De partij waar ik op stem is economisch rechts maar had wel een fatsoenlijke agenda op het gebied van immigratie en was ook de grootste vijand van Wilders. Helaas doen ze nu mee aan een belachelijk cadeau van 2 miljard per jaar aan de allerrijksten. Dus dat was de laatste keer mijn stem. Op links is dus plek voor een fatsoenlijke partij die weer samenbindt.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 sep. 2018 - 16:55

“Dus er gaapt een enorme kloof dus sociaal links en arbeiderslinks want dat laatste is gewoon kneiterhard extreemrechts.” Ik denk dat die vaststelling klopt, zo’n beetje het verschil tussen g.l. en de sp ter linker zijde. Gastarbeiders zoals ze vroeger heetten kwamen in volkswijken terecht, dat is denk ik in grote lijnen nog zo al heten het nu allochtonen, ik heb geen moeite met dat woord, hier vinden dus de clashes plaats, de oorzaken veel omvattend, in het begin een overheid die zich nergens mee bemoeide, zeker ook omdat men ervan uitging dat het gasten waren, de eerste rassenrellen vonden plaats in de Afrikaanderwijk te Rotterdam in 1972. http://www.vergetenverhalen.nl/2015/09/24/1011/ Hoe het komt dat de ene groep de andere niet accepteert is denk ik al een studie sociologie, antropologie en gedragswetenschappen waard, die zullen er ongetwijfeld zijn, opleiding, milieu, opvoeding, tolerantie, groepsdynamica andere aspecten van het probleem, maar ook het gedrag van marokkaanse jongetjes b.v. heeft veel kwaad bloed gezet. Alles wordt nog eens versterkt door het internet waardoor b.v. in Volendam waar heel weinig moslims wonen een pvv bolwerk is ontstaan, je zou cohesie moeten kweken, misschien competitie, de ene tegen de andere wijk, mensen het gevoel geven wat te zeggen te hebben over hun wijk, buurtcomités, wijkraden, internet forums waar de burger z’n zegje kan doen, in debat gaan en van een ander leren, misschien dat de vonk overspringt en wordt daardoor bewerkstelligd dat mensen elkaar leren kennen, daar begint het mee.

H.Witte
H.Witte2 sep. 2018 - 8:59

Helaas voor links, een teloorgang van de VVD zal vooral gunstig zijn voor FvD.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 sep. 2018 - 18:39

Ik ben bang dat je gelijk hebt Henk!

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks3 sep. 2018 - 20:24

Ik geloof er niets van. De daarvoor vatbare VVD-ers zitten samen met oud PvdA-ers en oud VVD-ers al lang en breed bij de PVV en stappen binnenkort door naar FvD. Degenen die nu nog bij normale partijen zitten blijven bij normale partijen switchen niet naar onzinpartijen.

Sonic2
Sonic22 sep. 2018 - 8:52

Ik denk sowieso dat dit Rutte zijn laatste termijn gaat worden. Al zou dat alleen maar zijn, omdat Rutte bij alle andere partijen notoir impopulair is en hij al zijn coalitie partners gedecimeerd heeft. Al denk ik ook dat we in 2021 of iets eerder een machtswissel gaan zien. Ik weet alleen niet welke kant het op gaat. Het zou alle kanten kunnen opgaan. Van CDA naar FvD of PVV. En wellicht zelfs ook de PvdA. De PvdA herstelt zich immers altijd snel vanuit een grote nederlaag. Al zie ik ten eerste FvD en PVV niet snel de grootste worden. Het CDA lijkt me ook onwaarschijnlijk. Slingert de pendule naar links?

3 Reacties
Bernie2
Bernie22 sep. 2018 - 9:15

Ik gok op het volle verstand ter linkerzijde. Als die hun grote ego's opzij zetten en met 1 nieuwe partij een samenwerkingsverband smeden, verslaan ze (extreem)rechts met het grootste gemak. Links moet het warme sociale klimaat in Nederland terugbrengen, en ik denk dat het grootste deel van het electoraat (mensen rond armoedegrens, arbeiders) zich daar bevindt. Mij lijkt dat rechts (CDA D66 en VVD) en extreemrechts (FvD, PVV) is uitgespeeld. Cijfers heb ik niet, de signalen wel.

Zapata
Zapata2 sep. 2018 - 9:22

Nope, de VVD daalt helemaal niets in de peilingen, sterker nog bij eenvandaag zijn ze alweer net zo groot als tijdens de laatste verkiezingen. PVV is nu stabiel, en FVD wint enorm. Deze drie zouden nu samen boven de 60 zetels uitkomen. (peilingen, ja ja) Er zijn altijd wel wat christenbroeders die ze aan een meerderheid willen helpen. PvdA herstelt helemaal niet. GL zit op haar max en de SP mag blij zijn als ze stabiliseren. Kortom ik weet niet waar u de revival van links op baseert. Is ook logisch. dat links niet kan herstellen. PvdAers hebben een grotere hekel aan de SP dan aan de VVD of aan D66. Ze staan ook dichter bij die partijen. En ze zitten met het uiten van kritiek op de SP meestal ook op de lijn van VVD en D66. Dus zolang de PvdA tot links wordt gerekend, wat ze de laatste 30 jaar niet geweest is vecht links elkaar de tent uit. En wordt het nooit iets. Links heeft een nieuw gezicht nodig en nieuwe ideeen die mensen aanspreken. Dat kan geen compromissen (we nemen verantwoordelijkheid) figuur meer zijn. Maar die komt er niet zoalng de derde weg fossielen van de PvdA nog steeds zoveel ketelmuziek kunnen veroorzaken in de media.

korheiden2
korheiden22 sep. 2018 - 9:40

Ik denk ook wel dat dit de laatste termijn van Rutte is. Hij zal van zijn Europese vrinden wel een passende baan krijgen. Welke kant het opgaat? Ik denk - en vrees - nog meer versplintering. De PVV heeft een toch vrij stabiele aanhang van rond de 15 zetels. Baudet staat ook minstens op 10 tot 15. Klaver houdt voor GL ca. 16 zetels vast, Marijnissen met de SP ook zoiets. D66 en CDA zakken terug naar 10 tot 12. De PvdA krabbelt iets op maar meer dan een stuk of 15 zie ik niet snel gebeuren. Marianne Thieme stijgt ook gestaag en kan richting 10 zetels komen. SGP en CU hebben een vaste aanhang en de ouderenpartij krijgt ook nog een paar stemmen. Alleen de VVD, die blijft zeker 30 zetels houden, wat er ook gebeurt. Een linkse meerderheid is er niet, maar door het buitenspel zetten van Wilders en waarschijnlijk ook Baudet moeten de resterende partijen met ca. 120 kamerzetels toch een werkbare meerderheid zien te vormen. Dan krijg je dus weer vier of vijf partijen die programmapunten uitwisselen. Ingewikkeld.

JanBakker2
JanBakker22 sep. 2018 - 8:40

De peilingen bevestigen uw kop boven dit artikel niet en uw wensdenken zal nog geen milimeter het Haagse beïnvloeden.

3 Reacties
madbako
madbako2 sep. 2018 - 9:20

Is peilingen als maatstaf ook niet een wensdenken.

DenFlexwerker
DenFlexwerker2 sep. 2018 - 9:22

In 2012 stond de VVD op 41en was ze onbedreigd. Nu hangen ze rond de 33. Daarmee blijven wel de grootste maar ze zijn neer onbedreigd. Als de wil er is, kan de VVD gepasseerd worden. Daarnaast zit de VVD met een groter probleem: de ruimte op rechts. FvdD komt op en hoewel Wilders niet de grote bedreiging is, stort zijn PVV ook niet in elkaar. Dat betekend dat de VVD gedwongen blijft met het midden zaken te doen en dus de rechtervleugel verder vervreemd.

madbako
madbako2 sep. 2018 - 9:25

Het artikel gaat er trouwens over dat de VVD moe van Rutte wordt. Niet het electoraat kennelijk.

frankie48
frankie482 sep. 2018 - 8:25

Een belastingcyclus die interne spanningen gaat veroorzaken, en vermoeidheid die op een aanstaande breuk wijzen! Misschien ging dat op bij een ijzeren dame, maar bij Teflon-Mark toch niet.

Rode druppel
Rode druppel2 sep. 2018 - 7:14

Rutte moe zoals dit artikel beweert is wensdenken. Ik ben moe van het neoliberale beleid , 30 jaar lang. Ben die partijen die hiervoor verantwoordelijk zijn en waren moe. Ben die collaboratie van oppositie partijen moe. Dus ik ben moe van VVD, CDA, D66, PvdA, GL, CU en SGP. Zij zijn verantwoordelijk met het beleid voor de opkomst van extreem rechts. Neem de gewone arbeider alles af . Sociale zekerheid heeft hij nauwelijks nog. Deze groep mag alle ellende opvangen. Immigratie, globalisatie en het neoliberale denken. Geen wonder dat extreem rechts de wind in de zeilen heeft.

3 Reacties
JanBakker2
JanBakker22 sep. 2018 - 8:41

Maar waarom links niet? Heeft u daar een verklaring voor?

Rode druppel
Rode druppel2 sep. 2018 - 9:07

JanBakker. Dat ligt aan het migratie standpunt van extreem rechts. Men kijkt naar linkse en rechtse standpunten. Tja, links daar heb je Groen Links met hun immigratie standpunt. Dat geeft een beeld af voor geheel links. En mijn SP was totaal onzichtbaar in het immigratie debat. Zoals de PvdA in Rutte 2 een beeld heeft afgegeven voor links ( onbetrouwbaar ).

Zapata
Zapata2 sep. 2018 - 9:42

@JanBakker. Omdat links elkaar nog steeds de tent uitvecht. Zie hoe er gereageerd werd op het manifest van Nieuw Links. De derde weg fossielen zaten weer in de hoogste boom. Dat zijn dezelfde fossielen die het grootste woord hebben over Melechon, Corbyn, Podemos, Varouvakis. Maar er gloort hoop aan de horizon. Het PvdA electoraat ( de vaste kern) is het oudste en meest vergrijsde electoraat van Nederland. Ze zullen binnen niet al te lange tijd verstommen en niet meer in staat zijn tot ketelmuziek. Dan ontstaat er ruimte voor een linkse revival.

Joop Schouten
Joop Schouten2 sep. 2018 - 6:46

Mocht mr.Paling er uit glibberen zal er wel een andere in deze positie glijden. Dit soort is goed georganiseerd.

robheus2
robheus22 sep. 2018 - 0:59

Dat de VVD Rutte moe begint te worden, vindt ik minder interessant dan dat de bevolking ondertussen Rutte flink beu is, die constant de grote bedrijven bevoordeeld en de grote massa op achterstand zet. Al 30 jaar zijn de lonen amper vooruit gegaan, terwijl de economie al jaren aantrekt. Pensioenleeftijd blijft maar oplopen, belasting verhoging op belastingverhoging voor de gewone werkenden en uitkeringsgerechtigden, maar lasten verlichting voor buitenlandse investeerders....

3 Reacties
Hiltermann
Hiltermann2 sep. 2018 - 14:56

Er is hoop. De rekening voor het cadeau aan de multinationals komt voor een belangrijk deel bij het midden en kleinbedrijf te liggen. Daar is het gemor nu begonnen. Het MKB is het zat steeds weer op te draaien voor dit soort acties. Bovendien heeft het MKB al jarenlang te maken met lastenverzwaringen. Het MKB is een van veel groter belang voor de Nederlandse economie dan die paar multinationals die nu hun zin krijgen. VNO-NCW enerzijds en het MKB anderzijds raken ernstig verdeeld en zullen niet langer gezamenlijk optrekken. Dan zijn de rapen gaar. Tien glibbers als Rutte kunnen de de zaak dan niet meer lijmen.

Zapata
Zapata2 sep. 2018 - 17:56

@ Hilterman, zou dan eindelijk die MKBer het eens uit zijn kop laten om te stemmen op de slippendragers van het grootkapitaal? Ik ben benieuwd.

Hiltermann
Hiltermann6 sep. 2018 - 20:25

Goed punt Zapata, Uit economische overwegingen stemmen MKBers op de club van Rutte. Dat ze daarmee hun verraders steunen lijkt nog steeds niet door te dringen. Stemmen op partijen die zogenaamd voor belangen van een deel van de kiezers opkomen werkt niet echt. Vraag me niet op welke partij MKBers moeten stemmen om voor hun belangen op te komen. Ik kan daar geen antwoord op geven.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 sep. 2018 - 0:15

Rutte vind ik net een puzzel, af en toe past een stukje, het totaal plaatje van die rare snoeshaan krijgt denk ik steeds meer gestalte, structuren ontdekken ondanks dat die zorgvuldig aan het zicht worden onttrokken, z’n agenda top secret, zou het gevolg kunnen zijn van zijn onbedwingbare neiging ultieme controle op processen uit te oefenen, je hebt zo stel ik me voor daarbij geen pottenkijkers nodig die jouw plannen kunnen doorkruizen, hij heeft een breed scala aan afweer tegen bemoeienis, van het buitenland luistert mee tot de claim dat antwoorden het proces zou schaden. Anderzijds zou je van een control freak mogen verwachten dat die de touwtjes strak binnen de fractie hanteert, niets is minder waar gezien de schandalen, hoe dat zit weet ik niet, bekend is dat vvd bestuur over het algemeen (landelijk) niet over houdt, als ze al niet verblind zijn door vvd doctrines, kleinere overheid, marktwerking en meer ellende waar de gemiddelde nederlander geen trek in heeft dan blijken zakelijke belangen niet helemaal in de haak zit, ik heb het nrc artikel gelezen, daarin werd duidelijk dat deze misstappen geen invloed hebben op de peilingen, Lubbers, Kok en Bakellende zouden slachtoffer zijn geworden aan de misvatting stevig in het zadel te zitten, of dat ook voor Rutte geldt valt te bezien, hij heeft in ieder geval een ingrijpende invloed op de inrichting van ons land, vaak zal blijken dat het moeilijk terug te draaien is, dat maakt hem m.i. zo destructief, onverantwoordelijk en vooral weinig transparant.

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart1 sep. 2018 - 23:18

Ik begrijp steeds beter waarom Groenlinks niet met deze rechtse kliek wilde regeren. Kinderen deporteren, geld van de gemeenschap weggeven aan buitenlanders, media afknijpen. VVD verval voor democratie.

1 Reactie
DenFlexwerker
DenFlexwerker2 sep. 2018 - 6:12

Lente akkoord vergeten? De GL handtekening staat al onder deze zaken.

Poezenmens
Poezenmens1 sep. 2018 - 20:41

Hoogmoed komt voor de val.

Thuiszitter
Thuiszitter1 sep. 2018 - 20:39

Net even de peilingen bekeken daaruit blijkt dat de VVD nog steeds ruim aan kop ligt met rond de 30 zetels . Ik geloof er eigenlijk niks van dat binnen de VVD er een afkeer is tegen Rutte. Niet dat ik er blij van word maar zie er van komen dat de VVD het voorlopig voor het zeggen blijft houden.

3 Reacties
Johan eldert
Johan eldert1 sep. 2018 - 22:52

het stuk beter lezen. dat was met balkenende lubbers en kok. pas op het laatste moment stortte de partij in elkaar qua zetels.

Zapata
Zapata2 sep. 2018 - 9:26

@Eldert, Ze schuiven Dijkhof naar voren en alles is weer toppie joppie. Die kop kan de VVD weer een jaar of acht mee vooruit. Zolang het VVD electoraat weet dat de VVD hun beurs blijft spekken blijven ze VVD stemmen. Het is niet Rutte die populair is maar het feit dat de VVD heel goed zorgt voor de mensen met de dikke portemonnee.

Hiltermann
Hiltermann2 sep. 2018 - 15:08

Het is wel erg koffiedik kijken. Ik denk dat er een belangrijke verschuiving zal optreden bij de volgende verkiezingen. Kiezers pikken het eigengereide optreden van de MP niet meer. Het gaat niet alleen om de inhoud maar ook om de methodiek die volgt uit regeerakkoorden en fractiediscipline. Het MKB mort nu het opdraait voor het cadeau dat de multinationals krijgen. Voor Nederland is het MKB veel belangrijker dan die paar multinationals alleen krijgt het MKB veel minder gehoor in Den Haag. Daar ligt iets te smeulen dat Rutte niet in de hand kan houden zodra het ontvlamt. Het zal me benieuwen welke politieke partij kans ziet uit de heersende onvrede het meest munt te slaan.

Oki Doki
Oki Doki1 sep. 2018 - 20:33

De afschaffing van de dividendbelasting is echt een drama. Voor de werkgelegenheid zeggen ze dan, maar voor dat bedrag kun je 40.000 a 60.000 mensen voor een goed loon full-time vliegtuigjes laten vouwen die helemaal niets opleveren.

2 Reacties
Hiltermann
Hiltermann2 sep. 2018 - 15:12

Nu kosten de 100-200 nieuwe arbeidsplaatsen die mogelijk ontstaan uit de vestiging van de hoofdkantoren van Shell en Unilever in Nederland tussen de 10 en 20 miljoen euro per jaar. En dat zolang de dividendbelasting afgeschaft blijft. Die rekensom ben ik nog nergens tegen gekomen helaas.

Hiltermann
Hiltermann2 sep. 2018 - 15:16

per stuk wel te verstaan

De Vries3
De Vries31 sep. 2018 - 18:32

Kleine correctie; het afschaffen van de dividend belasting is geen subsidie voor multinationals. Het is een belasting cadeau voor buitenlandse belastingdiensten met als bijwerking dat een zeer klein groepje buitenlandse aandeelhouders er iets aan over houden. De meeste aandeelhouders die dividend ontvangen in Nederland, die schieten er namelijk niets mee op omdat ze die 15% dividendbelasting die ze hier bij afschaffing terug krijgen, kwijt zullen zijn aan de belastingdienst thuis. Alleen in Groot Britannië is dat niet zo. - Rutte moet eens uitleggen waarom Nederland 2 miljard cadeau doet aan vooral de Amerikaanse en Duitse belastingdienst. Dat hij enkele 10tallen miljoenen belastingvoordeel wil schenken aan aandeelhouders is te snappen, maar waarom moet dat samen met 1-1,5 miljard euro cadeau aan buitenlandse belastingdiensten?

1 Reactie
Leo Patat
Leo Patat1 sep. 2018 - 20:31

Nederlanders met poen in belastingparadijzen hebben er ook belang bij. Die kunnen namelijk die voorheffing ook niet verrekenen. https://www.rtlnieuws.nl/economie/home/honderden-mkbers-maken-gebruik-van-belastingparadijzen Het zijn juist die belastingontduikers die ook lobbyen op de feestjes van VVD, CDA, D66 en CU. Om een paar miljoen extra te graaien, dat het de Nederlandse samenleving als geheel elk jaar weer miljarden kosten interesseert ze niet.

Hiltermann
Hiltermann1 sep. 2018 - 18:19

Wat zullen de gevolgen voor de VVD zijn na het zoveelste schandaal, na de botheid van Rutte om stug door te gaan met het plan om de dividendbelasting af te schaffen zonder dat daar een steekhoudende reden voor is?

1 Reactie
Sonic2
Sonic22 sep. 2018 - 8:57

Ik denk voorlopig op korte termijn heel weinig. VVD zal CDA en D66 leeg eten. De VVD kiezer ziet volkomen terecht PVV en FvD niet als een alternatief, dus ik zie heel weinig veranderen op korte termijn. De economie loopt goed en de VVD kiezer wordt niet geraakt door dit kabinet eigenlijk. Daar zal de VVD kiezer Rutte in 2021 op af gaan rekenen. Bovendien overdrijven de peilingen altijd FvD en PVV. Ze overschatten de "base" stemmer. En ze onderschatten altijd zwevende kiezers en mensen die op het laatst moment beslissen. De samenstelling van dit kabinet is voor Rutte prima. CDA en D66 zullen aan hem inleveren. Baudet en Wilders zijn geen concurrentie. Daar stemmen alleen de ontevredenen op. Bovendien heeft de VVD gewoon een kiezersgroep van 25 tot 35 zetels. Een enkele keer komen ze rond de 22 a 24 zetels terug. Zelfs als de VVD dus historisch( zoals de 22 zetels in 1989) in elkaar stort dan nog is het goed mogelijk dat ze de grootste worden. Of alles moet opeens naar CDA of FvD/ PVV gaan. Dat lijkt me heel onwaarschijnlijk.

chwiedijk
chwiedijk1 sep. 2018 - 18:08

Rutte... Rutte...Ru... ttte.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2018 - 17:55

Ik denk enkel; Nou dat heeft heel, heel lang geduurd. Aan de andere kant is het de perfecte illustratie van 'DE CEO', de narcist, die zich enkel maar omringt met ja-knikkers die noch vooraleer de haan driemaal gekraaid heeft als een kameleon een andere kleur aannemen en zich tegen hem keren. Zoals de wind waait zo waait mijn jasje.

Grietje Genot
Grietje Genot1 sep. 2018 - 17:46

In de NRC van vandaag (digitale versie) staat een aardig stuk van Livestro - die zich in kort tijd mijn opvattingen heeft eigen gemaakt, hetgeen voor een (voormalige?) rechtse houwdegen toch wel vrij bijzonder is - met daarin een oproep aan de VVD en het CDA om zich niet langer te fraterniseren met extreemrechts. Maar dat is te laat, vrees ik. De gluiperds hebben de VVD in ieder geval al helemaal verslonden.

Meta  Foor
Meta Foor1 sep. 2018 - 17:24

- Rutte is een kei in het verdelen van lucratieve baantjes... niet alleen aan VVD-leden , maar hij slaat ook PvdA en GL collega's niet over ; voor wat hoort wat... zolang hij zich daar nog voor inzet en prioriteit geeft, is hij in brede politieke lagen zeer geliefd.

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert1 sep. 2018 - 22:53

als je refereert aan RvS. daar gaat rutte niet over

Maghetweten
Maghetweten1 sep. 2018 - 17:08

Er is echt geen enkele VVD kiezer die wakker ligt van die affaires. Die staan allemaal op zich zelf en hebben ook niets met de VVD te maken maar gewoon met het feit van een grote partij en mensen die verantwoordelijkheid nemen in bestuurlijke functies maken fouten. Die affaires zijn typisch zaken waar linkse mensen zich druk om maken. Als de dividendbelasting een solo actie is van Rutte toch knap dat je dan een meerderheid van 76 mee krijgt. CDA staat er ook vierkant achter. Alleen linkse partijen als CU en D66 zouden er niet zelf voor gekozen hebben maar hebben er wel mee ingestemd in ruil voor milieumaatregelen Als VVD dividend belasting moet opgeven zouden ze gelijk ook de stekker uit die Parijs maatregelen moeten trekken. Eens kijken hoe populair die zijn bij de burger.

1 Reactie
Karingin
Karingin2 sep. 2018 - 0:16

"Die affaires zijn typisch zaken waar linkse mensen zich druk om maken." Als dat echt zo is - ik neem aan dat je bedoelt; uitsluitend linkse mensen - dan is er iets fundamenteel mis met rechtse mensen. Ik denk dan ook niet dat dat zo is, ook veel rechtse mensen vinden wat Henry Keizer heeft uitgevreten frauduleus, Teevens bonnetjesaffaire beschamend, Van Rey's praktijken corrupt en Zijlstra's leugens...nou ja, vooral een zielige vertoning. Ook Bloks debiele opmerkingen die tegen eugenetica aanschurken worden ter rechterzijde - voor zover niet aan de radicale kant - veroordeeld. Lees jalta.nl maar eens. Waarom moet de stekker uit Parijs als de dividendbelasting niet wordt opgeheven? De regering heeft zich daaraan gecommitteerd op internationaal niveau. Ook de VVD is daar gewoon voor hoor, hooguit het CDA heeft er wat moeite mee. Ik denk dat de uitruil in het coalitieakkoord niet opheffing dividendbelasting versus milieumaatregelen is geweest.

Leo Patat
Leo Patat1 sep. 2018 - 16:57

Rutte is de VVD en de VVD is Rutte. En Dijkhoff. etc. En ook de VVD leden die het ook allemaal wel best vinden. Allemaal van het zelfde laken een pak. Voor afschaffing van dividendbelasting. De VVD/VVDers moet dadelijk als Rutte een ander baantje heeft niet aankomen met het verhaal dat het allemaal aan 1 persoon Rutte heeft gelegen. Elk jaar weer 2 miljard naar de Filistijnen. Zelfde verhaal voor D66 Pechtold, CDA Buma en CU Segers. Ze willen het gewoon allemaal per saldo heel graag die afschaffing van de dividendbelasting en daarom zetten ze het door. VVD Dijkhoff - voor afschaffing dividendbelasting D66 Pechtold - voor afschaffing dividendbelasting CU Segers - voor afschaffing dividendbelasting CDA Buma - voor afschaffing dividendbelasting

3 Reacties
Karingin
Karingin2 sep. 2018 - 0:03

Segers wil het zeker niet, maar offert zich op voor de coalitie.

LaBou
LaBou 2 sep. 2018 - 9:33

"Segers wil het zeker niet, maar offert zich op voor de coalitie" Alles voor het landsbelang. Principes zijn leuk maar het mag niet te veel kosten.

OlavM
OlavM2 sep. 2018 - 9:45

@ Leo Patat: [Elk jaar weer 2 miljard naar de Filistijnen.] Dat kan inderdaad beter naar de Palestijnen gaan..... (De VS kort immers ruim 200 miljoen dollar per jaar op humanitaire programma’s in de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Want, zegt Trump: "we get no appreciation or respect").

Piet de Geus
Piet de Geus1 sep. 2018 - 16:56

"Han Ten Broeke" Is geen Belg. Ten krijgt in dit geval dus geen hoofdletter.

1 Reactie
OlavM
OlavM2 sep. 2018 - 9:33

@ Piet de Geus: Drie hoofdletters is ook wel een beetje te veel van het goede voor deze man, inderdaad. En we hebben het Tenslotte ook niet over een HotTentotTenTenTenTentoonstelling.....

west012
west0121 sep. 2018 - 16:45

Ik denk dat peil.nl bij de volgende peiling weinig verschuivingen zal laten zien. Het interesseert de meeste mensen niets, Rutte en Buma weten dat maar al te goed.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks1 sep. 2018 - 16:44

"onthult Dijsselbloem" Hallo zeg, een correcte omschrijving over deze mededeling is natuurlijk "brengt Dijsselbloem in herinnering". Er werd toentertijd uitgebreid geschreven over de problemen van Rutte binnen de VVD, en gewed op het moment dat Zijlstra de tent zou overnemen.

Anoniempje5
Anoniempje51 sep. 2018 - 16:42

"‘VVD begint Rutte moe te worden’" Het zou best kunnen, al denk ik dat ze nog steed erg blij zijn want hij doet wat ze willen, maar het is net als met Trump en de republikeinen. Zolang het geen stemverlies oplevert zullen ze achter hem blijven staan.

Break on through
Break on through1 sep. 2018 - 15:34

Mooi man. Als Rutte nu even voorlopig de lange lijst van VVDfiguren die het veld hebben moeten ruimen afsluit dan is volgens mij het merendeel van Nederland heel blij... Weg met de afschaffing van de dividendbelasting. Weg met Rutte.... Nieuwe verkiezingen, nieuwe coalities. Met de VVD in de oppositie, zal ze goed doen. Een jaartje of vijfentwintig oppositie voeren. Met iedere keer een andere vogel "die is gevraagd" voor een leiderschapsrol binnen de WWD....

WillemdeGroot
WillemdeGroot1 sep. 2018 - 15:32

Tja, Rutte. Valt van alles over deze lang zittende premier te zeggen. Heel terecht, meest. Maar laten we ons niet vergissen. Het gaat in de politiek niet om personen. Het gaat om de politieke wereld die erachter zit. Ik krijg vaak het idee uit de reacties ook hier, dat, wanneer Rutte van het toneel verdwenen is, het landelijke beleid meteen ook verandert. Elke, nou ja, bijna iedere, politicus is een stropop. Het beleid wordt bepaald door degenen die, meest onder de radar, de meeste invloed hebben op dat beleid. Een klein, maar belangwekkend, voorbeeld hiervan dat voorgenomen afschaffen van de dividendbelasting. Dat zal Rutte niet bedacht hebben, dat komt uit de kokers van het grote bedrijfsleven en de werkgeversorganisaties. Zat er iemand anders voor de VVD (wellicht ook v.w.b. het CDA) dan was het precies zo gegaan. Het tegenwicht, actueel van D66 en CU, kan daar blijkbaar niet tegenop.

2 Reacties
Karingin
Karingin2 sep. 2018 - 0:01

Toch lijkt het in dit geval vooral Rutte te zijn die dit erdoor drukt. De werkgeversorganisaties hebben hier volgens mij weinig mee te maken, het zijn vooral Ruttes Unilever-vriendjes die hiervoor hebben gelobbyd. Zelfs het MKB kwam onlangs in opstand met de mededeling dat zij niet wensen op te draaien voor de rekening, waar van oudsher toch veel VVD-stemmers bij zitten. Het is een bizar dossier, niemand wil het maar toch komt het er...en dat lijkt me wel op Ruttes conto te schrijven. Daarbij heeft Rutte er een handje van om mensen de hand boven het hoofd te houden, ik denk dat als hij opgerut is dat een stuk minder zal gebeuren. Dat is toch wel schadelijk gebleken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 sep. 2018 - 3:05

Karingin Dat wordt weer in de prijzen doorberekent, dus uiteindelijk betalen de burgers het alsnog. Zij zijn niet tegen afschaffing maar tegen het betalen daarvan, Degene die er voor opdraait, dat moet nl. maar iemand anders zijn. Mag ik je erop wijzen dat juist VNO/NCW dit al jarenlang op de agenda heeft staan en er al jarenlang voor lobbyt in Den Haag.

Zapata
Zapata1 sep. 2018 - 15:26

Nederland nog lang niet aan de peilingen te zien. Pecunia non olet.

OlavM
OlavM1 sep. 2018 - 15:13

Het zou een zeer goede zaak voor Nederland zijn als Rutte wordt afgeserveerd, wat ook het einde zou betekenen van het huidige kabinet. Andere partijen hebben al veel te lang naar het neoliberale pijpen gedanst, en tegen de klippen op wordt de afschaffing van de dividendbelasting door de strot van het parlement geduwd, wat godgeklaagd is. Het kan niet anders dan dat Rutte onderhands dealtjes heeft gesloten met multinationals, en die wil hij maar al te graag ter wille zijn, vooral met het oog op een lucratieve carrière na zijn premierschap. Intussen zit de bevolking, en vooral de mensen met de laagste inkomens, met de brokken. Bij uitzondering gebruik ik de woorden: “Rutte ‘raus!”

4 Reacties
Observer1948
Observer19481 sep. 2018 - 21:15

@OlavM: Het zou mooi zijn als Rutte voor zijn vertrek nog even de belasting voor werkenden met een procent of vijf verlaagd.

Observer1948
Observer19481 sep. 2018 - 21:16

verlaagd = verlaagt

Karingin
Karingin1 sep. 2018 - 23:51

Ik vond oprutten wel een mooie vondst.

OlavM
OlavM2 sep. 2018 - 9:22

@ Karingin: Inderdaad. Maar dat Duitse woord drukt adequater mijn gevoel erover uit. (In het algemeen probeer ik zuinig te zijn met buitenlandse termen).

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren1 sep. 2018 - 15:03

Denk vooral aan het politieke einde van Ruud Lubbers(CDA) in 1994 na de ruzie met CDA-kroonprins E. Brinkman.

Martinel
Martinel1 sep. 2018 - 14:47

De foto bekijkend is Rutte zelf ook moe van Ruttezelf. 8 jaar lang een MP uithangen voor iedereen en ook nog eens VVD beleid uitvoeren. Het moet doodvermoeiend zijn geweest en dan nog al die schandaaltjes. Steeds weer zijn dictatoriale eigenschappen wegwuiven, steeds opnieuw lachend doordrammen, wat niet meer te verdedigen valt. Steeds opnieuw zijn domheid met nietszeggende verhaaltjes verbloemen. Ik denk dat een burn-out op de loer ligt..... ( sorry voor de terminologie, weet als geen ander wat dat is...) Zodra hij weg is gaat bij mij de denkbeeldige vlag uit.

11 Reacties
Martinel
Martinel1 sep. 2018 - 15:30

Wie weet hoopt hij op een NEE van de Eerste Kamer, zodat hij weer met zijn grijns kan zeggen, dat het niet aan hem ligt. Hij, persoonlijk wilde namelijk het beste voor de BV Nederland. Zijn waandenkbeelden en onaantastbaarheid beginnen enge vormen aan te nemen. Laten we hopen, dat zijn glibberige aalpraktijken van binnenuit worden gevoed. Weg met die man, ik zou bijna willen roepen ' pleur een eind op'!.

Cliff Clavin
Cliff Clavin1 sep. 2018 - 19:37

@ Martinel (16:47u) - dat heb je mooi uitgedrukt. Toen Rutte nog als een mysterieuze superheld gezien werd, als een virtuoze koorddanser die ons landje toch maar mooi uit die crisis van 2008*) geloodst had, gingen de zich als kwaliteitskrant uitgevende reclameblaadjes zich bezig houden met de vraag: 'Wat Is Het Geheim Van Mark Rutte?'. Artikelen van dit type waren er te over. Mijn antwoord: Mark Rutte heeft helemaal geen geheim. Hij heeft geen enkele gevoel voor het mooie, het verrassende, het sprookjesachtige, het mysterieuze, het huiveringwekkende, het schone, het ware en het goede. Mark Rutte is volkomen doorzichtig, transparant, en daarmee ook: leeg. Een tiranniek moederskindje, dat geen authentiek en kritisch zelf, geen karakter, geen persoonlijkheid heeft. De neoliberale persoonlijkheid lijkt op kwikzilver. Kwik is een wonderlijk metaal. Bij kamertemperatuur vloeibaar, glinsterend, als je het uit een reageerbuis over een tafel uitgiet, dan zie je een betoverend spel van druppels en druppelkes, ze schieten alle kanten uit, het is alles zo beweeglijk en speels. Het is verleidelijk en aantrekkelijk om naar te kijken, nooit is al die dynamiek iets wat je al eerder zag. Maar: kwik is ook neurotoxisch. Het tast onder meer je centrale zenuwstelsel aan. Je zintuigen, je spraak, je gevoel, en je coördinatie gaan er langzaam maar zeker aan. Dus laat je je beheksen door de ideologie van de VVD, dan adem je kwikdampen in. Je wordt voorgoed net zoals die mensen. Je oordeelsvermogen, je nadenken en afwegen, en je capaciteiten om helder en duidelijk te zijn, eerlijkheid te laten zien, en je eigen handelen kritisch te toetsen, die raak je kwijt; in ruil voor aandacht, geld, en status. *) Iedereen behoort te weten dat die crisis van 2008 door de ideologie van de VVD zelf veroorzaakt werd.

Cliff Clavin
Cliff Clavin1 sep. 2018 - 21:52

@ Martinel (en alle sympathieke volgers die kunnen voelen, lezen, en begrijpen) - ik ben vandaag verhuisd naar een mooie en voor mij meer passende leefomgeving. Deze overgang kostte zoveel inspanning, pijn, en vermoeienis. Maar ik had er alles voor over, en het is gelukt, met grote inspanningen van mijn kant, en vooral ook van die van mijn liefste, en meest dierbare naasten. Ik denk daarbij met name aan mijn lieve moeder, 82 inmiddels, ze heeft een pacemaker, maar ze voelt en denkt als iemand van twintig. Onze eigen kleine kring, onze afkomst, onze tradities, onze families (hoe onbegrijpelijk soms ook), en onze rituelen (meegegeven om volwassen te worden), die betekenen alles voor me. Het late kapitalisme (een ware doodscultus) zoekt dit alles te vernietigen. En dat zal niet lukken, omdat dat niet kan.

Karingin
Karingin1 sep. 2018 - 23:50

Dat heb je weer mooi poëtisch verwoord Cliff. Met één ding ben ik het niet eens; een mens kan altijd weer op zijn schreden terugkeren. Niemands geest is "voorgoed" verloren.

José
José2 sep. 2018 - 7:19

Gefeliciteerd, Frank, ik ben oprecht blij voor je. Je mag trots zijn op jezelf, je hebt een knappe prestatie geleverd, en dat meen ik echt. Ga nu maar een mooi en hoopvol nieuw hoofdstuk schrijven. ????

Cliff Clavin
Cliff Clavin2 sep. 2018 - 7:49

@ Karingin - dank voor je reactie. Je hebt gelijk. Dat woordje 'voorgoed' moeten we maar wegdenken. Wij zijn anders als mensen van VVD-snit. Dus schrijven we niemand voorgoed af. Het is niet vaak dat ik met liefde een serieuze correctie in@ een tekst van me meteen aanneem, maar deze keer doe ik dat graag. @ José - ha, dit berichtje van je maakt me blij, ook aan jou dank!

Cliff Clavin
Cliff Clavin2 sep. 2018 - 7:50

(...in een tekst van me...)

OlavM
OlavM2 sep. 2018 - 9:15

@ Cliff Clavin: Ook van mijn kant geluk gewenst met jouw zeer gewenste verhuizing, die kennelijk heel wat voeten in de aarde heeft gehad. Dat je snel moge aarden in je nieuwe behuizing, zodat nieuwe stijlbloempjes kunnen ontluiken.

Cliff Clavin
Cliff Clavin2 sep. 2018 - 10:36

@ OlavM - dank je, doet goed!

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 sep. 2018 - 3:32

Frank hier word ik dan weer blij van. Heel veel geluk en zegen in je eigen authentieke universum dat vast de liefde zal uitstralen waaruit jij voortgekomen bent. Het kan niet anders. Ik ken je moeder niet maar ik houd nu al van haar, als van een personage in een mooi geschreven boek dat ik aan het lezen ben.

Cliff Clavin
Cliff Clavin4 sep. 2018 - 14:17

@ Minoes - ha, nog net meegekregen, je reactie. Wat lief van je! Veel dank!

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 sep. 2018 - 14:24

Het kabinet valt niet over de dividendbelasting. Geen van de coalitiepartijen is gebaat bij verkiezingen. Rutte's opvolger Dijkhof staat al klaar maar zal geen paleisrevolutie beginnen. Want met Rutte zal het kabinet vallen. En de rekening zal voor de VVD zijn.

Fritz Leiber
Fritz Leiber1 sep. 2018 - 14:16

Wensdenken en niet alleen omdat de populaire VVD behalve de ondanks gezonde kritiek nog steeds de zeer gewaardeerde Rutte ook Dijkhoff en nog vele anderen heeft maar vooral als partij momenteel (sic) met de onsterfelijkheid lijkt overeen te komen van de Griekse drama's, tragedies, en komedies omdat ze net als die traditie een goed verhaal heeft en doordesemd is door krachtige filosofieën maar ook een sterke worteling heeft.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt1 sep. 2018 - 15:13

Amen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 sep. 2018 - 17:05

Tenminste nog iemand die me laat lachen!

PetervdB2
PetervdB21 sep. 2018 - 13:52

Het wordt tijd dat ze Rutte aan gaan klagen wegens landverraad. Wanneer je als verantwoordelijk premier doelbewust je eigen land opzadelt met een schadepost van vele miljarden die in buitenlandse schatkisten vloeien, dan ben je uitzonderlijk fout bezig. Het is niet alleen die ongeveer E2.5miljard die de schatkist voor de actieve multinationals misloopt. Dat is niet leuk, maar daar valt nog begrip voor te hebben. De bijwerking van de hele operatie is vele malen erger: Er staat nog ongeveer E2.000 miljard(!) aan overtollig Amerikaans cash bij de vele Nederlandse brievenbusmaatschappijen. Donald Trump wil graag dat dit geld naar de VS komt. Daarvoor heeft hij een inkeerreleging gemaakt. Tegen een US belastingtarief van ongeveer 10% mag dit geld aan de aandeelhouders worden uitgekeerd. De gelden worden door de NL brievenbusmaatschappijen als dividenden aan de VS overgemaakt. Daar zit de NL bronheffing op dividendbelasting van 15% op. Wanneer Trump een inkeertarief van 10% aanbiedt terwijl Nederland een bronheffing heeft van 15% dan krijgt Trump dus niets. Nu Nederland de bronheffing af gaat schaffen, kan het geld belastingvrij naar de VS worden overgeboekt. Bij een tarief van 15% zou het de NL Overheid ongeveer E300 Miljard(!!!) op kunnen leveren. Wanneer het tarief wordt verlaagd naar 2%, dan levert het de NL Overheid nog E40 Miljard op En toch wil Rutte het zo geforceerd helemaal afschaffen. Dan klopt er iets niet.... Waarom was Trump zo poeslief over Rutte? Iedere Europeaan die langsgeweest is kreeg onder uit de zak, Alleen uitgerekend Rutte niet. Als het doelbewust mislopen door de Overheid van zoveel miljarden nog geen landverraad is, weet ik niet wat het wel is.

4 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje51 sep. 2018 - 16:37

Precies dit.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 sep. 2018 - 18:21

Het belastingverdrg met de US verlaagt de heffing in de meeste gevcallen tot 0%. Je verhaal klopt dus niet. de 300 miljard die je noemt zou zo uit de koker van en politicus kunnen komen. Ik ben overigens tegen de afschaffing van de dividendbelasting, maar nog meer tegen de manier van besluitvorming hierover.

PetervdB2
PetervdB22 sep. 2018 - 6:50

stokkickhuysen: Nu maak je dus de fout. Bronheffingen op dividenden worden in NL ingehouden en in de VS mag je de reeds ingehouden bronheffing verrekenen.Dat staat in ongeveer alle belastingverdragen. Andersom is het ook zo. Wanneer de VS een bronheffing toepast, dan mag het in NL verrekend worden. Er komen problemen wanneer de bronheffing in het ene land hoger is dan de heffing in het andere land. In dit geval door de verlaging van de tarieven door de VS. Nederland heeft een bronheffing van 15% en de VS wil het tarief verlagen naar 10%. Omdat deze verrekend kunnen worden, dan blijft er voor de VS niets over. Nu Nederland deze bronheffing af gaat schaffen is de volle pond voor de VS. Dan wordt het interessant om het brievenbusgeld naar de VS over te brengen. Nederland loopt dan wel heel erg veel geld mis. Ik hoop dat het nu duidelijk is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 sep. 2018 - 19:24

Peter, Op de triljoenen die buiten de US staan zit geen NL Dividendclaim. Jij bent de regels die gelden voor prticulieren (gebrekkig) op US multinationals aan het toepassen. Dat gaat niet, lees het NL US verdrag er maar op na. Zelfs als de NL dividendbetaler zou moeten afdragen (wat ze overigens niet hoeft in 2B situaties) dan nog zou de US ontvanger een recht van terugbetaling ingehouden belasting hebben. Wat me interesseert is hoe mensen zoals jij anderen iets kunnen gaan uitleggen terwijl ze dit zelf niet begrijpen. Je uitleg hierboven rammelt niet, hij is gewoon fout. En om met PetervdB te spreken: Ik hoop dat het nu duidelijk is.

Hiltermann
Hiltermann1 sep. 2018 - 13:30

Bij Han ten Broeke speelt mee dat dit de tweede keer is dat hij in opspraak komt vanwege zijn escapades met vrouwen. De eerste keer is hij met een dame aangetroffen in de vergaderzaal van de tweede kamer op de stoel van de voorzitter in een comprommiterende situatie. Dat incident heeft ongetwijfeld bijgedragen aan zijn vertrek uit het parlement na het bekend worden van de affaire met een medewerkster van de fractie. Wanneer ik in mijn glazen bol kijk zie ik een voortijdig einde van dit kabinet naderen vanwege de dividendbelasting. Zelfs Mark Rutte kan niet door blijven gaan met een controversieel wetsvoorstel waar ruim 80% van de kiezers tegen is. Dat staat los van het feit of Rutte er in slaagt het voorstel ongeschonden door het parlement en de senaat te halen. Net als bij zijn voorgangers is de kans groot dat hij draagvlak verliest binnen de partij. Dat verlies zal waarschijnlijk net als bij zijn voorgangers snel optreden. Nederland is Rutte moe, de hoogste tijd dat hij zich bij Unilever of Shell meldt voor een nieuwe uitdaging.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart1 sep. 2018 - 13:30

Goh, dat mag inderdaad in de krant. Normaal komen ze bij de VVD pas 200 jaar later ergens achter, maar nu al na een jaar of tig. Het zijn natuurlijk allemaal maar rookgordijnen. Zelfs betrapt worden is bij de VVD al lang een zonde meer; - nee, misschien wel een voorwaarde om koelbloedig genoemd te mogen worden. Als Merkel niest, dan wordt Nederland verkouden. Alleen daardoor is de catastrofale Rutte ons niet funest geworden. Vuilnisman, kan die zak ook mee?

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart1 sep. 2018 - 13:39

..geen zonde...

Peter Zwart
Peter Zwart1 sep. 2018 - 13:05

Laat dit alstublieft bewaarheid word. Rutte weg en dan gelijk maar een nationale feestdag. VVD uit regering feest van de eeuw.

11 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin1 sep. 2018 - 17:33

@ Peter Zwart - zeg dat wel. Ik ben bepaald geen liefhebber van festivals, losbandigheid, uitzinnige festijnen. Maar een afgang van Mark Rutte, en de ondergang van de VVD? Miljoenen Nederlanders zullen de straten en pleinen opgaan; volstrekte vreemden zullen elkaar dolgelukkig in de armen vallen en elkaars gezichten natzoenen; oud, jong, blank, getint, katholiek, gereformeerd, agnost, atheïst, moslim, vluchteling, werkloze, chirurg, stratemaker, ingenieur, kunstenaar, filosoof, sigaremaker, geheelonthouder, vleesliefhebber, veganist, hippie, yuppie, hipster, pensionado, huiseigenaar, zwerver... ...dat wordt een hele feestweek, die zelfs de uitbarstingen van vreugde in 1988, nadat Nederland het EK voetbal in West-Duitsland won, verre in de schaduw zal stellen. Jarenlange geschillen en vetes zullen worden bijgelegd. Mensen zullen boeken terugbrengen naar de bibliotheek, die ze al tientallen jaren op zolder hadden liggen, en de hele boete inclusief rente contant voldoen. Alcoholisten laten na die week de fles staan, en rokers houden dan ook op met hun gewoonte. Nederland zal zonder vooraankondiging de EU verlaten, en samen zullen we daarna alle CEO's van de multinationals, en alle topbankiers het land uitjagen, met een terugkeerverbod voor het leven. We maken de belastingtarieven veel eerlijker, en verhogen de uitkeringen met 30%, en dat doen we ook met het minimumloon. We verbieden per onmiddellijk elke vorm van slavernij (onderbetaald flexwerk en verplicht dom werk doen voor diegenen met een uitkering). We jagen Uber en AirBnB weg uit ons land. Roundup komt op de zwarte lijst. En nog veel meer. Oh, voordat ik het vergeet: Nederland Belastingparadijs houdt door alle voorgaande rechtvaardige ingrepen uiteraard vrijwel meteen op te bestaan. Wat een prachtige pespectieven. En je kan er staat op maken dat er driekwart jaar na deze periode van uitgelatenheid een heuse geboortegolf zal zijn, wat weer erg gunstig is in verband met de vergrijzing. De toekomst begint er beter uit te zien. Laat inderdaad de ingezette ontwikkelingen doorgaan en tot solide resultaten leiden. Zo kan het toch niet langer?

Poezenmens
Poezenmens1 sep. 2018 - 20:08

@ Cliff ???????? Een reactie zoals ik ze graag van je lees. Schrijven voor De Speld, een makkie voor jou.

H.Witte
H.Witte1 sep. 2018 - 21:19

Beste Cliff en Peter, Te vrezen valt dat vooral het FvD profiteert van een neerval van de VVD. Dan toch......nou ja....wat eigenlijk? De revolutie dan maar, maar dan wel met anjers.

OlavM
OlavM2 sep. 2018 - 9:03

@ Henk Witte: Mits de anjers niet wit zijn.

korheiden2
korheiden22 sep. 2018 - 10:08

@Cliff : Humor, Cliff. Ik denk dat mensen de vlag uithangen als : het eigen risico verdwijnt of in elk geval lager wordt, de AOW-leeftijd terug gaat naar 66, er betaalbare huizen komen, een autootje voor iedereen haalbaar blijft en de kosten van vergroening niet bij de burger (je hoort mij niet zeggen : de hardwerkende burger) komen te liggen. Maar ja, iedereen mag zijn dromen hebben, nietwaar?

Cliff Clavin
Cliff Clavin2 sep. 2018 - 10:41

@ Kor Heiden - mooie inzending, dank je. Elke verandering ten goede begint met dromen. Elke wereldreis begint met precies één (voet)stap. Saskia en Serge wisten dat al: https://www.youtube.com/watch?v=EIrJibMKwVQ

OlavM
OlavM2 sep. 2018 - 11:24

@ korheiden: Waarom AOW niet terug naar 65 jaar?

Observer1948
Observer19482 sep. 2018 - 19:27

Er is nu plenty werk dus kunnen de kosten van de social zekerheid fors naar beneden. Het vrijkomende geld kan dan gebruikt worden voor een flinke belastingverlaging.

korheiden2
korheiden23 sep. 2018 - 7:54

@Olav : De AOW mag van mij ook terug naar 65 - of in elk geval flexibel - maar ik besef dat ik niet teveel in een keer moet willen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 sep. 2018 - 9:00

Olav M En wat doen we met al die mega-stallen, de deuren opengooien en van de stallen een waar bevrijding-vuur maken, maar wat dan? Zetten we ze in als grasmaaier in de villawijken? Hoe zie jij dat voor je. Of zetten we ze op de Ark van Noah, enkelreis Afrika?

OlavM
OlavM3 sep. 2018 - 23:52

@ Minoes&tuin: Jouw reactie hier kan ik niet "plaatsen".