Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

VVD Alkmaar: inquisitie vluchtelingen goed idee

  •  
27-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
inquisitie.jpg
Asielzoekers moeten volgens partij verklaring goed gedrag tekenen voor opvang
De VVD in Alkmaar pleit ervoor dat vluchtelingen een verklaring van acht punten ondertekenen voordat zij opvang krijgen. Daarin staat onder andere dat zij de homorechten moeten respecteren en geen gewelddadig verdrag mogen vertonen.
De VVD had maandagavond in de raadsvergadering het voorstel voor het verdrag gedaan. Tijdens de vergadering werd besproken hoe 300 tot 600 vluchtelingen in een voormalig belastingkantoor onder te brengen.
De VVD eist dat er maximaal 300 vluchtelingen opgevangen worden en vindt het belangrijk dat die zich aan de ‘Nederlandse waarden’ houden en anders zijn ze ‘niet meer welkom in de gemeente Alkmaar. Want onze gastvrijheid mag niet ten koste gaan van onze eigen inwoners’. De acht punten in de verklaring zijn:
-Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig en moeten ook zo bejegend te worden.
-Heteroseksuelen, homo’s, lesbiennes, transgenders zijn gelijkwaardig en moeten ook zo bejegend te worden. 
-Alle godsdiensten zijn ondergeschikt aan de Grondwet en de Nederlandse wetgeving.
-Alle godsdiensten en hun beoefenaars, maar ook niet-gelovigen, zijn gelijkwaardig en moeten ook zo bejegend te worden. 
-Elke vorm van geweld, agresssie, bedreiging naar medebewoners of Alkmaarders, is onaanvaardbaar. 
-Met meer dan 3 personen, kinderen niet meegerekend, wordt er niet als groep naar buiten gegaan. 
-Nederlands wordt geleerd vanaf de eerste dag dat dit wordt aangeboden
-Dagbesteding en vrijwilligerswerk is verplicht om een bijdrage aan de Alkmaarse samenleving te leveren
Op de  Facebookpagina  is de gehele verklaring nog na te lezen. Het is niet duidelijk of andere mensen of groeperingen in Alkmaar, naast de vluchtelingen, een dergelijke verklaring omtrent gedrag moeten tekenen of dat die zich al vanzelfsprekend aan alle ‘Nederlandse waarden’ houden. 

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

rechtselul
rechtselul27 okt. 2015 - 13:40

Lijkt erg op Han zijn voorstel, maar nu de VVD hetzelfde voorstelt heet het plotseling inquisitie? Klinkt hypocriet...

Zephyr2
Zephyr227 okt. 2015 - 13:40

Laat ze gewoon tekenen dat ze zich houden aan de wet in Nederland. Wel goed om deze "tijdelijke" gasten de regels van het huis uit te leggen.

CliffClavin1993
CliffClavin199327 okt. 2015 - 13:40

Ha ha - de VVD laat zich weer eens kennen. Wie die goed bij zijn hoofd is wil nog met die lieden geassociëerd worden? Ik zou niet met een VVD'er op straat gezien willen worden, hoor. Verder wou ik iets neertypen wat in de laatste alinea al aangestipt wordt: hoe zit het met de niet-vluchtelingen te Alkmaar? Mogen die met zijn vieren hun woning verlaten? Zijn die roomser dan de Paus? Beheersen die alle onze taal voldoende? Beoefenen ze geen van alle de kunst van het bedreigen, en van het plegen van geweld? Respecteren ze de homorechten, en zijn ze wel voldoende tegen Zwarte Piet? Kleden Alkmaarse mannen zich wel eens als vrouwen? Hebben de ingezetenen ergens zwart geld? Gaan ze wel eens naar de hoeren? Wat zijn hun PIN-codes, nou we het er toch over hebben? Bijzonder aanstekelijk is verder het geleuter over de godsdiensten. De VVD kent haar eigen god: Mammon heet die, en een fijne jongen is het niet bepaald. Ook zijn er nogal wat VVD'ers in het nieuws geweest die het met de Nederlandse wetgeving bepaald niet nauw namen, noch met de algemeen gedeelde fatsoensnormen: worden die dan Alkmaar uitgezet, misschien zelfs over de landsgrenzen heen gekieperd? Ach, dit moet wel satire zijn van anonieme cabaretiers, misschien Koot & Bie, de mannen van Jiskefet, daar lijkt het wel op. Want de charlatans van de VVD zelf, die dicht ik zulke humor niet toe.

vriest
vriest27 okt. 2015 - 13:40

In BELGIE is dat sinds enige tijd al geldend ,ook daar moeten zij tekenen dat zij zich aan de BELGIESE grondwet en de geldende wetten en regels houden .Zo niet dan krijgen ze geen opvang en volgt uitzetting ook DUITSLAND is hiermee begonnen en ook een ZWEDEN en DENEMARKEN volgen in deze .Maar of men het hier ook landelijk zal doorvoeren zal wel te veel gevraagd zijn .

Sardar2
Sardar227 okt. 2015 - 13:40

Straks als deze vluchtelingen de Nederlands genoeg geleerd hebben, hebben we aardige integratiehaters in dit land bij gekregen. Wilder heeft al politieke islam enorm geholpen voer op de Nederlandse bodem te zetten. Nu gaat VVD bewuste homohaters, vrouwonvriendelijke en wetsovertreders creëren. Dat zou waarschijnlijk VVD helpen haar politiestaat completer maken. Zoals het PVV heeft gelukt het beleid van VVD-PvdA te rechtvaardigen in dit land.

Homer2
Homer227 okt. 2015 - 13:40

Inquisitie. LOL. Prima idee om die mensen wat basis regels mee te geven. Rechten en plichten, toch? Wil je onze hulp? Dan hou je je aan onze regels. Daar is toch niks geks aan? En het is al zeker geen inquisitie, wat een onzin weer.

pietdeg2
pietdeg227 okt. 2015 - 13:40

"geen gewelddadig verdrag mogen vertonen" Welke verdragen vallen hier zoal onder?

LoLiTa2
LoLiTa227 okt. 2015 - 13:40

Oei, oei. Eens temeer wordt duidelijk waar de geestelijke nazaten van de nazi's zitten. Wie uit de baarmoeder floept moet direct tekenen bij het kruisje, anders wordt-ie met het badwater weggespoeld: de overheid moet kleiner, en Mark is geen homo. Capice?

SvenHoek
SvenHoek27 okt. 2015 - 13:40

Uitstekende idee. Fijne gedachte ook dat VVD een veelvoud groter is dan de PvdGastarbeiders. Komen we tenminste nog eens ergens.

Armagaddon
Armagaddon27 okt. 2015 - 13:40

>>> Citaat: VVD Alkmaar: inquisitie vluchtelingen goed idee.. >>> Ha...ha....mooie sarcastische (doch griezelige) VVD joke of the week, back to the good old times of inquisition and feudal (feodale) times...!! >>> De guillotine van de Volkspartij voor Vrijheid en Democatie staat gereed, in het gunstigste geval....dumpen die vluchtelingen hun probleem of van een andere gemeente....mean.....mean...sarcastic smile..

Armagaddon
Armagaddon27 okt. 2015 - 13:40

>>>Och....och....weer een symbool maatregel, dat de gehele politieke constellatie van het kabinet en de politiek in het algemeen in wezen verdoezeld, dat echter niet verbloemd dat de landelijke poliltiek en Rutte II in het bijzonder ernstig gefaald hebben in moreel maatschappelijk evenwichtige informatie te geven m.b.t. planning hoe de problemen gezamenlijk te evalueren en aan te pakken en verantwoordelijk te implementeren zijn...!! >>> Fait, het boemerang effect van gemis aan morel lederschap en trahten politeiek correct (stemmenverlies.trachten te voorkomen) in wezen lafhartig politiek wangedrag...!!

DitBenIk2
DitBenIk227 okt. 2015 - 13:40

Ik kan met de beste wil van de wereld de link met de Inquisitie niet maken. Het verleden heeft geleerd dat bepaalde cultuurverschillen tot problemen kunnen leiden. Wat is er mis mee om extra duidelijk te maken dat in onze samenleving gelijke rechten voor iedereen gelden. Een aantal signalen uit de AZC geven al aan dat niet iedere asielzoeker daarvan op de hoogte is.

Freeman2
Freeman227 okt. 2015 - 13:40

"De VVD in Alkmaar pleit ervoor dat vluchtelingen een verklaring van acht punten ondertekenen voordat zij opvang krijgen.' Nog het volgende belangrijke vraag - gaat VVD Alkmaar de NVU vragen (waar dit allemaal vandaan geïnspireerd is) om toezicht te houden op het naleving van de VVD voorstel?

JohnVKR
JohnVKR27 okt. 2015 - 13:40

Misschien kan de VVD Alkmaar aan de landelijke VVD vragen ALLE NEDERLANDERS deze verklaring te laten tekenen, inclusief de volledige fractie van de PVV, die artikel 1 van de grondwet verwerpt, en inclusief de PVV-kiezers die artikel 1 van de grondwet verwerpen en waarvan velen nog niet eens in de buurt komen van goed Nederlands praten. De VVD Alkmaar gedraagt zich als de Communistische Partij ten tijde van de Sovjet Unie. De almachtige overheid legt alle van de burgers gewenste gedrag van bovenaf op. De VVD Alkmaar is geen liberale partij, de VVD Alkmaar is een Marxistisch-Leninistische partij!!

1 Reactie
Klerck
Klerck27 okt. 2015 - 13:40

Dit soort besluiten als opvang vluchtelingen worden alleen genomen door burgemeester en wethouders. In Alkmaar hebben we ook nog de Onafhankelijke Partij Alkmaar, zij hebben een motie ingediend de besluiten in de gemeenteraad te bespreken. Echter OPA is er op uit de boel te torpederen. Leiderschap staat niet zelden haaks op vox populi en toverwoord "transparantie".

rbakels
rbakels27 okt. 2015 - 13:40

De VVD is echt heel populistisch de weg kwijt. Lullig is vooral de impliciete veronderstelling dat de vluchtelingen zich hier NIET aan zullen houden. Die veronderstelling is op zich al discriminerend en beledigend. Veel van de regels vloeien gewoon voort uit de wet - die ook geldt voor asielzoekers. 1. "Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig en moeten ook zo bejegend te worden." Doen autochtone Nederlanders dat wel? Enkele decennia geleden vonden we het volstrekt normaal dat vrouwen ondergeschikt waren aan mannen. - "Heteroseksuelen, homo’s, lesbiennes, transgenders zijn gelijkwaardig en moeten ook zo bejegend te worden." Nou, hier geldt al helemaal dat ook autochtonen dat niet doen. - "Alle godsdiensten zijn ondergeschikt aan de Grondwet en de Nederlandse wetgeving." Dit is heel krom geformuleerd. Wat ze waarschijnlijk bedoelen is dat religies geen regels mogen voorschrijven en handhaven die in strijd zijn met de Nederlandse wet. Onze Grondwet is trouwens niet eens bindend voor het Nederlandse parlement (art. 120). Ze hadden hier beter het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens kunnen noemen (geen EU), *als* ze dit punt per se wilden vermelden. Een grondrecht dat (alleen) dat in staat is dat je altijd je geloof mag prijsgeven. Maar ik denk dat een autochtoon in de Nederlandse "Bible Belt" nog steeds niet makkelijk kan uittreden. - "Alle godsdiensten en hun beoefenaars, maar ook niet-gelovigen, zijn gelijkwaardig en moeten ook zo bejegend te worden." Laat Wilders het niet horen! Dan zit hij meteen in de gordijnen dat de islam ook als gelijkwaardig wordt bestempeld. De quasi-juridische truc om de islam niet als godsdienst te beschouwen maar als (perverse) ideologie zal niet iedereen overtuigen. Ik moet ook denken aan Bolkestein, die ooit riep "dat de westerse cultuur natuurlijk veruit superieur is". Ook al zo'n discriminerende uitspraak. En onzinnig, want welke maatstaf legt Bolkestein hier aan? Precies: zijn eigen maatstaf! Hij bedoelde: christendom is beter dan islam. De boeddhisten met hun veel oudere cultuur zullen het hoofdschuddend aanzien. - "Elke vorm van geweld, agresssie, bedreiging naar medebewoners of Alkmaarders, is onaanvaardbaar." Gezien het aantal 's'-sen in "agresssie" werd de auteur hier echt, eh, agressief. Ik vind agressie ook fout, maar die schijnt grotendeels te verklaren te zijn uit de combinatie van spanning en verveling waar de vluchtelingen aan bloot staan. Speelt alcohol een rol? Dan zijn het geen (goede) moslims, en kan Wilders blij zijn. - "Met meer dan 3 personen, kinderen niet meegerekend, wordt er niet als groep naar buiten gegaan." Wat is dat nu voor een raar "samenscholingsverbod"? Is de boodschap: het mag niet opvallen dat jullie hier met zovelen zijn? - "Nederlands wordt geleerd vanaf de eerste dag dat dit wordt aangeboden". Ook weer zo'n motie van wantrouwen. Als een vluchteling goed Engels spreekt, heeft hij dan geen andere prioriteiten? Het valt me nog mee dat hun niet verboden wordt op straat een andere taal te spreken. - "Dagbesteding en vrijwilligerswerk is verplicht om een bijdrage aan de Alkmaarse samenleving te leveren". Laaggeschoolde autochtonen zullen zo meteen van de arbeidsmarkt verdrongen worden.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 okt. 2015 - 13:40

[Veel van de regels vloeien gewoon voort uit de wet - die ook geldt voor asielzoekers.] De grondwet regelt de staatsinrichting en regelt hoe de overheid met burgers om moet gaan. Asielzoekers zijn geen burgers en daarmee geen partij in de grondwet. Afgezien daarvan schrijft de grondwet niets voor aan individuen, enkel aan de overheid. Overigens is het natuurlijk wel zo dat er allerlei andere wetgeving is die wel voor de asielzoekers van toepassing is, zoals het wetboek van strafrecht, daarmee is deze verklaring dubbelop. Maar daar zie ik het probleem niet van, het kan maar duidelijk zijn, wel natuurlijk van het groeps-uitgaansverbod, dat is waanzin.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst127 okt. 2015 - 13:40

De VVD vindt dat vluchtelingen maximaal o,3% van de bevolking uit mogen maken en dan nog moeten ze beloven met niet meer dan 3 het asielzoekerscentrum te verlaten. Dit is hellend vlak. Dit is fascistoïde. Ik verwacht van Rutte of Halbe Zijlstra dat zij deze afdeling onmiddellijk tot de orde roepen. Anders wordt het moeilijk de VVD nog te beschouwen als een democratische kracht die de grondwet wil handhaven.

5 Reacties
JoopSchouten2014
JoopSchouten201427 okt. 2015 - 13:40

Het is niet 'zomaar' dat Wilders uit dit besmeurde nest komt.

arjenZH
arjenZH27 okt. 2015 - 13:40

Overdrijf je niet een beetje? Waar in de verklaring staat dat vluchtelingen maximaal 0.3% van de bevolking uit mogen maken? Ik kan me redelijk vinden in de 8 punten, met uitzondering van het verbod van vluchtelingen om met meer dan 3 mensen op straat te gaan. Dat punt is discriminerend en absurd.

lembeck
lembeck27 okt. 2015 - 13:40

Mee eens, Han. Overigens begrijp ik de ophef van de VVD niet, want Dijkhoff stuurt elke vluchteling in ons land een brief met daarin kort en krachtig uitgelegd wat wel en niet kan. http://www.nrc.nl/nieuws/2015/10/20/open-brief-dijkhoff-aan-asielzoekers-moet-verwachtingen-temperen

Haastig
Haastig27 okt. 2015 - 13:40

Maar het lijstje sluit dan weer naadloos aan op jouw lijstje van laatst.

OlavM
OlavM27 okt. 2015 - 13:40

@ Han van der Horst: Dit gaat m.i. zelfs verder dan "fascistoïde". Dat met maximaal drie (volwassen) personen naar buiten mogen gaan staat gelijk aan een soort algemeen verblijfs- of samenscholingsverbod, een ernstige inbreuk op de privacy zonder enige wettige rechtvaardiging. Hoe bruin kan de VVD het nog bakken?

AemiliusLepidus
AemiliusLepidus27 okt. 2015 - 13:40

Wat is hier op tegen? Het wordt tijd dat er eens een einde wordt gemaakt aan de onzekerheid en er duidelijke regels worden gemaakt. Dan weet iedereen waar ze aan toe zijn.

2 Reacties
Sardar2
Sardar227 okt. 2015 - 13:40

Dus u ensceneert dat we hebben nu geen regels en wetten in Nederland?

hugo bergveen
hugo bergveen27 okt. 2015 - 13:40

Beste Aemilius, Het heeft geen bal te maken met duidelijkheid, of regels, of weten waar men aan toe is. Met dank aan de onverflauwde inspanningen van de gebleekte leider is een beeld ontstaan dat vluchtelingen ofwel gelukszoekers zijn die onze voorzieningen willen plunderen, ofwel IS- aanhangers die wachten tot ze onze vrouwen kunnen verkrachten en onze maatschappij omver kunnen werpen. En nu proberen partijen, gemeentebesturen hun weg te vinden tussen enerzijds hun wens en hun verantwoordelijkheid om vluchtelingen netjes op te vangen en een luidruchtig groepje hoodies dat onze rijkdom voor zichzelf wil houden. In zo'n klimaat is een behoorlijke afweging van wat een gemeenschap kan opnemen op voorhand onmogelijk. En zo'n afweging is nodig om met elkaar duidelijkheid te scheppen en te bepalen waar men aan toe is.

Roberti
Roberti27 okt. 2015 - 13:40

Gatver, wat een kampbevelen! Mannen, vrouwen, heteroseksuelen, homo’s, lesbiennes, transgenders, godsdiensten, allemaal gelijk. Vluchtelingen staan er duidelijk bewust niet bij. Die mogen ook niet met meer dan 3 personen op stap, maar daar uiteraard wel meer dan 3 van gewelddadig tuig tegenkomen.

1 Reactie
Haastig
Haastig27 okt. 2015 - 13:40

Muse , di 27 oktober 2015 16:19 "Mannen, vrouwen, heteroseksuelen, homo’s, lesbiennes, transgenders, godsdiensten, allemaal gelijk. Vluchtelingen staan er duidelijk bewust niet bij." Gek, ik zou denken dat die in één van de bovengenoemde groepen zouden vallen. Kennelijk denk jij dat vluchtelingen noch man, noch vrouw, noch hetero, noch homoseksueel, noch gelovig, noch ongelovig zijn. Begrijp ik daaruit goed dat volgens jou alle vluchtelingen bi- of a-seksuele agnostische hermafrodieten zijn?

jvanhall
jvanhall27 okt. 2015 - 13:40

Mogen vluchtelingen over homo's zeggen dat het 'poepstampers' zijn? Of is dat iets dat alleen blanke heteromannen mogen zeggen tegen homo's met een getinte huidskleur?

2 Reacties
lembeck
lembeck27 okt. 2015 - 13:40

Beledigend in elk geval en homo's zijn allang niet meer de enigen die anale seks hebben. Het komt in de beste kringen voor, begrijp ik.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer27 okt. 2015 - 13:40

Ze mogen het niet alleen zeggen, maar het zelfs praktiseren. En hun mede asielzoekers die daar problemen mee hebben hebben dat maar te accepteren. En anders weg wezen.

Sardar2
Sardar227 okt. 2015 - 13:40

Is er ook een voorstel van VVD dat vluchtelingen een halvemaan (davidster) moeten gaan dragen? Nu begrijp ik hoe Nederland kon zoveel joden op transport zetten.

1 Reactie
nomen nescio
nomen nescio27 okt. 2015 - 13:40

Staat u mij toe uw historisch inzicht te corrigeren. Het voorschrift om met een Davidsster op de kleding te lopen was een Duitse maatregel die gold voor alle landen waar die het voor het zeggen hadden. Dat er zoveel Joden konden worden afgevoerd hing samen met het feit dat de Duitsers precies wisten waar hun slachtoffers woonden. Ze hoefden alleen maar bij het bevolkingsregister alle adreskaarten op te halen waar op stond genoteerd wat iemands godsdienst was. Wat ook hielp was dat onze ambtenarij en de politie alle medewerking verleenden. Veel aanslagen in Nederland hadden dan ook de vernietiging van bevolkingsregisters ten doel. Wat er toen gebeurde, zou een wijze les moeten zijn voor iedereen die nu denkt niets te verbergen te hebben.

JodeJo
JodeJo27 okt. 2015 - 13:40

En dan te bedenken dat VVD'ers al moeite hebben 1 regel te onthouden: Gij zult niet stelen!

1 Reactie
lembeck
lembeck27 okt. 2015 - 13:40

Hahaha... die is goed zeg!

TomPoes2
TomPoes227 okt. 2015 - 13:40

Je zou toch veronderstellen dat het vanzelfsprekend is dat iedereen die zich in Nederland bevindt, zich aan de Nederlandse wet dient te houden. Of wil de VVD dat in twijfel trekken?

1 Reactie
Haastig
Haastig27 okt. 2015 - 13:40

Ja, ik denk dat de VVD zijn twijfels heeft of een asielzoeker die net is gearriveerd nauwelijks weet waar hij is, de basisregels van dit land kent. Misschien nog wat verkeersregels aan het lijstje toevoegen, maar dat lijkt me meer een toelichtende bijlage. Tenzij jij van mening bent dat het een handig idee is asielzoekers s nachts over de snelweg te laten lopen/fietsen?

tuxnoob
tuxnoob27 okt. 2015 - 13:40

Tja,.. op het maximum aantal, het groepsverbod en het laten uitvoeren van dwangarbeid na, kan ik me verder hier wel in vinden.

1 Reactie
lembeck
lembeck27 okt. 2015 - 13:40

Misschien toch handig als mensen dit ook lezen, inclusief natuurlijk de VVD: http://wetten.overheid.nl/BWBV0001002/geldigheidsdatum_27-10-2015

hugo bergveen
hugo bergveen27 okt. 2015 - 13:40

Ach gut, die VVD! Zo'n spagaat doet pijn, nietwaar? Als ik na een ellendige reis uit mijn in puin geschoten vaderland in Alkmaar zou zijn aangekomen zou ik zelfs een contract voor een SBS- of EO- realityprogramma ondertekenen, als dat nodig is om onderdak te krijgen. En die groepjes van 3: is ook al bepaald hoeveel onderlinge afstand die groepjes moeten houden? Of mag er maximaal één per kant van de straat zijn? Ik word zo langzamerhand spuugmisselijk van al die kleinzielige achterhoedegevechten om de volgelingen van Geert nog een beetje te paaien. Dat lukt op deze manier toch niet. Toon voor één keer eens karakter en zeg: F*** populisten, NVU, en andere inspraakhooligans: wij willen een rechtvaardige samenleving en daar hoort een menselijke opvang bij.

1 Reactie
lembeck
lembeck27 okt. 2015 - 13:40

Fop populisten? Dat is toch een ander woord voor NEP?

Mark Gh
Mark Gh27 okt. 2015 - 13:40

Ok, of je het eens bent met het voorstel of niet - hoezo is dit de inquisitie?

2 Reacties
Quibus2
Quibus227 okt. 2015 - 13:40

Erken dat onze waarden (of eigenlijk, normen, maar de VVD is nooit zo goed in het onderscheid), of eigenlijk, wat we ons graag voorspiegelen wat onze waarden zouden zijn, superieur zijn aan de uwe, of huppakee naar de brandstapel, terug naar Syrië. De beperkte keus is de inquisitiecomponent. Denk ik.

Paul22
Paul2227 okt. 2015 - 13:40

Omdat het plan van rechts komt,was Asscher er mee gekomen dan was het ''vernieuwend'' geweest....

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman27 okt. 2015 - 13:40

Vrijwilligerswerk is verplicht. Jaja, zo kennen we de liberalen weer...

1 Reactie
Blisss
Blisss27 okt. 2015 - 13:40

Vindt je de rest van punten dan onzin ? Ik ben geen vvd-ert, maar vindt in deze dat ze wel een punt hebben. Op het vrijwillerswerk na dan.

Quibus2
Quibus227 okt. 2015 - 13:40

-Alle godsdiensten zijn ondergeschikt aan de Grondwet en de Nederlandse wetgeving. Kletskoek. Ik mag toch hopen dat iedere burger zijn geweten boven de wet stelt. Ook als dat geweten religieus georienteerd is. -Alle godsdiensten en hun beoefenaars, maar ook niet-gelovigen, zijn gelijkwaardig en moeten ook zo bejegend te worden. Gegeven de relifobie in dit land, niet in de laatste plaats bij de VVD zelf, een interessante spiegel. Maar, in combinatie met de ondergeschikthied aan de wet kun je er ook in lezen: elke ideologie is ondergeschikt aan de wet. De opinie van parlement en regering zijn ondergeschikt aan de wet. Alle wetten zijn absoluut en kunnen nooit gewijzigd worden. Tsja.

1 Reactie
dijkhuis2
dijkhuis227 okt. 2015 - 13:40

In beschaafde landen geldt: religie is geen excuus voor wangedrag, iedereen moet zich aan dezelfde regels houden. Het geweten is vrij, maar gedrag is gereguleerd.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer27 okt. 2015 - 13:40

22 reacties en het is al helemaal duidelijk waarom de integratie van gastarbeiders en hun nazaten volledig mislukt is. Grappig hoe veel men leert van fouten uit het verleden. De rechten plaat wordt weer stuk gedraaid en de plichten plaat is onvindbaar.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen27 okt. 2015 - 13:40

Je kunt ook pas praten over plichten, als je eerst rechten respecteert. Het een kan niet zonder het ander. Zou u dat voor u zelf ook willen, wel meer plichten en veel minder rechten dan een ander? Ik geloof dat ik het antwoord wel ken. Waarom wenst u het anderen wel toe?

[verwijderd]
[verwijderd]27 okt. 2015 - 13:40

Tegenstanders van dit prima voorstel reppen over dat er al wetten en regels zijn in NL. Ze gaan er vanuit dat de vluchtelingen de NL wetten al hebben bestudeerd voordat ze hier komen. Die kans is erg klein. Deze mensen komen uit een totaal andere wereld waar andere normen en waarden heersen. Deze mensen duidelijk maken middels een verklaring dat hier andere normen en waarden heersen is een zeer humaan en sociaal initiatief. Zelfs ze het idee ze verplicht aan het werk te zetten; dat draagt alleen maar bij aan de integratie en is een eerst begin voor een vluchteling zich in te voegen en volwaardig lid te worden van onze maatschappij. Alle tegenstanders komen niet verder dan wat holle pathos en verdachtmakingen middels de platgetreden drogredennaties en verdraaiingen. Het woord inquisitie slaat ook werkelijk helemaal nergens op en verraad een kwaadaardige mentaliteit die politiek -en religie- boven humaniteit plaatst.

1 Reactie
lembeck
lembeck27 okt. 2015 - 13:40

Wat een onzin weer, Edo. De meeste vluchtelingen willen dolgraag werken. Vragen er zelfs om, maar ze mogen niet. Dus soms mogen ze vrijwilligerswerk doen en je ziet ze opbloeien dan. Bovendien krijgt elke vluchteling nu die brief van Dijkhoff en kan dan grofweg weten wat voor land we hebben en wat ze kunnen verwachten.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen27 okt. 2015 - 13:40

Uh, hebben ze net de Grondwet in het Arabisch laten vertalen en dan loopt al direct fout bij het lezen van artikel 1. Die geldt dan opeens niet voor vluchtelingen? Snappen die VVD-ers hun door liberale voorganger Thorbecke geschreven, Grondwet wel? Advies: Beste VVD-ers, bel even met jullie Teldersstichting en vraag even hoe het ook alweer zit met de door henzelf opgestelde Grondwet. Vraag ook even hoe het zit met een uitgaansverbod op grond van je afkomst. Vraag even of je nog wel je liberale uitgangspunten hanteert. Maxima zou zeggen: Het was een beetje dom! Ik zeg: stelletje amateurs daar in de Gemeenteraad. Gek he dat mensen hun geloof in de politiek verliezen? Dit soort voorstellen kunnen helemaal niet, maar klinken stoer. Effe lekker vluchtelingen treiteren. Later komen burgers erachter dat het allemaal misleiding was en dan zijn ze nog meer teleurgesteld.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh27 okt. 2015 - 13:40

Zou je even kunnen toelichten hoe dit strijdig is met Art. 1?